Goodbye 2009 ! Welcome 2010 !

31.12.09




Hohoho! Sedih pulak rasanya tajuk post kali ni. Huhu. Okey, hari ini insyaAllah saya akan kongsi sedikit pahit manis sepanjang 2009. Dan azam sempena masuknya tahun 2010 ni... Maknanya kena belajar bersungguh-sungguhlaa... Tahun 2011 dah PMR. Hee~MyEm0.Com 

Tapi sebelum tu, nak ucap   kepada semua followers Fifiey's Blogg ni. Hurm... Kalau sesiapa yang nak suruh link dia kat blogg ni, beritahu kat post ni je. InsyaAllah Fifiey akan letak nanti kat sidebar bertajuk Fifiey's Linkies. Hohoho!MyEm0.Com

XxXxXxXxXxXxXxXxXxXx

Okey, sepanjang tahun 2009 ni, banyak kenangan pahit dan manis (kadang-kadang masam pun masuk sekali) yang telah berlaku dalam hidup saya. Gelak ketawa, nangis, dan macam-macam lagilaaa... Antaranya:

1. Tahun 2009 telah memperkenalkan Fifiey kepada movie Twilight, seterusnya mendalamkan minat Fifiey dengan membeli set buku The Twilight Saga. Tahun 2009 jugaklah Fifiey habis baca semua buku tu.MyEm0.Com


2. Juga pada tahun 2009, Fifiey mengenali Robert Pattinson (atau Fifiey lebih suka Edward Cullen), Taylor Lautner, Chaske Spencer, Kiowa Gordon, Alex Meraz dan ramai lagi pelakon Twilight Saga yang best-best.


3. Pada tahun ini jugaklah Fifiey dapat melancong ke Turki, Syria dan Jordan. Dapat mengenali rakyat di negara orang. Dapat merasai kesejukan di negara orang (bersyukurlah negara Malaysia tak sejuk macam kat tempat diorang). Alhamdulillah.MyEm0.Com

4. Tahun 2009 jugak telah membuatkan Fifiey mempunyai ramai kawan di alam siber ni. Terima kasih, semuanya! Terutama mereka yang selalu buat tutorial kat blog diorang tu. =)MyEm0.Com

Dan kenangan paling bermakna dalam hidup Fifiey pada tahun 2009 ialah... Jeng-jeng-jeng!

Pada tahun 2009 yang penuh makna inilah Fifiey telah mendapat ramai kenalan baru di sekolah. Terutamanya 'Ainul, Sofiah, Sabrina, Ain, Raihanah, Alya dan ramai lagi. Fifiey dapat merasai ukhuwah persahabatan bersama mereka. Dan juga Fifiey bangga dapat berada di kelas 1 Ibnu Arabi (1A7) 2009. Pelajar-pelajar 1A7 telah mengajar Fifiey erti persahabatan yang sebenar, serta semangat kerjasama yang berterusan. *ayat skema, ayat skema
SYUKRAN YA ALLAH! SYUKRAN... Syukran kerana mengurniakan teman-teman yang baik dan memahami diri ini.MyEm0.Com

Oops! Tu kenangan manis, kenangan pahit apa pulak erk? Hmmm..... Tak apalah, tak payah ingatlah yang pahit tu. Biarlah yang manis sahaja menjadi kenangan. ^^

Azam 2010? Azam sempena masuknya 2010 ni ialah... Fifiey nak tebus kembali 'kekalahan' yang lalu. Nak bangun dan menjadi pelajar cemerlang! Nak belajar bersungguh-sungguh sehingga ke titisan darah yang terakhir !  *semangat ngak?MyEm0.Com

Eleh, nanti azam hanya tinggal azam je. Fifiey, Fifiey... Tahu sangat perangai kau. Huhu~

*****

Oh, malam ni ada sembahyang hajat kat rumah baru Kakak. Kakak dah nak pindah... Huuu... Esok kot dia masuk rumah baru dia. Aaa... Tapi nanti pergi sekolah dengan Kakak jugak. Kakak cakap, "Pukul 6.45 pagi dah ada depan rumah, tak payah tunggu Kakak hon la!". Hehehe.MyEm0.Com

Baju sekolah dah siap! Tudung je belum siap lagi nih. Hmm... Lusa pergi daftar. Excited tetapi berdebar. Hehehe. Oh !  Sarung lengan tak beli lagi. Nanti-nantilah. Fifiey boleeehhh !!!MyEm0.Com

Wallahualam.
MyEm0.Com

Twilight Saga VS X-Men

30.12.09




Cantik tak kucing kat atas tu? Haa.. Kalau nak tahu, kucing ni Kak Fifi jumpa kat Besut time raya hari tu. Hahaha. Rasanya dah pernah post kat sini tapi entah, lupa kot? Ikut sukalah. Tapi kucing ni sangat comel. Macam kucing kat Istanbul. =D

Hari ini Kak Fifi tak ada story sangat sebab macam Kak Fifi cakap, time cuti ni boring la sikit apabila duk rumah je. Huhuu... As usual, Kak Fifi bangun lewat. Hahaha. Ni nak amalkan bangun awal sebab sekolah pun dah nak bukak. Takut nanti tak terbangun.

Petang tadi pergi Pustaka Seri Intan 2. Kak Fifi beli fail dua, majalah TV HITS dan... Buku rujukan Kemahiran Hidup (ERT). Paling best, ada poster dua mamat 'meletop' dalam tu. Hahaha. Siapa lagi kalau bukan Robert Pattinson (aka Edward Cullen) dan Taylor Lautner (aka Jacob Black).
I'm just so lucky to be obsessed with The Twilight Saga. All the magazines now are probably running out of topics to publish, so all they do write now is about Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn and everything related to the Twilight Saga. Well, that makes me happy, very happy !
Hahaha. Apa-apa jelah, 'kan? Erm, actually aku suka Edward Cullen je, just Edward. In real life, I don't really like him especially HIS HAIR. It sucks, though. And I think nobody really likes that Swan girl either, Isabella Marie Swan. She's just a freaking Swan, or Edward called her LAMB.
p/s: lamb is just the best meat to eat not to love =D


What's wrong with that lamb, anyway? Every guy in the movie LOVES her. Did she cast a spell or what? She's just the freaking Bella. She's just so lucky that Edward couldn't read her mind. I wonder, would Edward fall for her if he could read her mind? Freaking !






"Put the knives down!"
"I can't."


Hehehe. Aku minat X-Men jugak sekarang. Character favourite aku ialah Logan (atau orang rumah aku menggelarnya logam) aka Wolverine dan Storm, also Rogue. Hee~ Aku suka sangat cerita ni !  Professor Charles Xavier pun aku suka sebab dia macam Edward, boleh mind-reading. =D

Paling tak suka dalam cerita ni is... Mystique. Terlebih 'menonjol' sangatlah !  It's lucky she's so damn blue. Night crawler is more wonderful than her. Huh !  Eh, lelebih pulak Cik Pipi pada hari ni. *tersipu-sipu sendiri








Cute je my Amuh time dalam gambar tu (memang dia sentiasa cute macam teddy bear). Hee heee. Mengada dia je nak menunjuk-nunjuk baju dia tu. Whatever, Mus !  Jawapan kepada soalan di baju Amuh: No, you don't. =D

Oh, tadi pergi makanmakan dengan family kat restoran yang biasa kami pergi. Udang dia tak fresh. Bibir aku dah gatal semacam je nih. Hihihi. Tapi makan jelah, dah lapar, telan jelah. (^^,)

Kakngah: Kita makan kat mana ni?
Kakak: Kat Restoran *** **** tulah.
Kakngah: Situ je sokmo! Makan gok kat lain sekali-sekala.
Kakak: Abis nak buat camane, LOYAL sangat kat restoran tu.
Kakngah: Aku pun dah LOYA dengan restoran tu.
Fifiey: *suke sorang diri*


Hehehe. Aku KEBIASAANNYALAH, hanya mendengar bicara kakak-kakak serta abang-abangku sahaja. Tak berani menyampuk. Maklumlah, I ni terlalu muda untuk memahami (actually faham je). Entah, tak reti nak menyampuk.

Sama jugak bila ngan kawankawan, time diorang storystory, aku tak menyampuk pun. Tapi aku memang cakap banyak di sekolah berbanding di rumah. Satu je orang tak boleh tahan ngan aku, pemalu sangat !  Kahkah.

Okeylah, sampai kat sini je dulu. Kak Fifi mahu tidur sudaaa !  Esok nak bangun awal, walaupun tak ada apa nak buat. Oh, mungkin study kot. Dah start study siang tadi. Fifiey boleh !  Akulah juara ! =)

Wallahualam.

School's back !

28.12.09

Ahah ! Dah lama rasanya takpostentry. Ceh, tipu betul. Tumbok kang ! XD

Erm, sorry asyiktukarbackground je. Bukan apa, just excited dapat tahu camane nak wat background sendiri. I mean, background yang disukai la. Boleh cari tanparintanganapi ! Hohoho!

Aaa... Saya tak tahu macam mana nak buat tutorial, so tak buatlah. Hehehe. But, insyaAllah akan datang, saya akan pergibertapa dan belajar caracara buat tutorial. Lepas tu, bolehla buat tutorial kat blogyangtakseberapani.




+ hiasan semata-mata +

Okee, memandangkan sekolah dah nak bukak minggu depan, macam mana persediaan korang? Saya belum siap apaapa pun ni. Baju sekolah pun belum siap !  Heheeee... Last minute, nak buat macam mana. Buku pun belumjenguk apaapa lagi ni. Maaf ye, bukubukuteks kesayanganku sekalian. =D

2hb Januari 2010, menurut kate kawankawanbaik yangteramatcomel, itulah tarikh keramat !!  Haha. Gile betul. No laa... Bukan tarikh keramat, tarikh daftar sesi persekolahan 2010. Sekaligus boleh tahu la kelas manamana.

'Ainul, Sofiah dan Farhana cakap novel tingkatan dua, Timulak Kapal Perang, takbestlangsung. Apalah diorang tu. Meruntuhkansemangatmembaca saya je. Hehehehe. Tak apalah, memang semuaorangkenabaca jugak. Hadoii !

Saya dapat rak buku baru !  Yeay, yeay !  Kahkahkah. Bukan ape, banyaksangatbuku dalam bilik PINK saya ni. So, setelah mencari rak buku YANG KOSONG di rumah ini tiada, pagi tadi Walid beli. Yeay !  Maseyh, maseyh.

Mmm... Tak tahu dah nak ceritatentangapa. Maklumlah, kalau cuticutiMalaysia memang boring. Tak pergi sekolahlaaa katakan. I miss my friends !  Suruh online tak nak (alasan: malas), bila online (status: busy). Apaapa jelah korang ni. Pening saya tau tak !

Baru sudah berkemas rak buku baru. Hehehe. And sekaligus kemas bilik. Takuttakut ada CikSiti yangsangatcomel datang merayap di bilik saya ni. Nanti rosaklah barangbarang saya kalau dia merayap di bilik ini !
Kalau nak tahu, bilik Kakngah dah kena 'ceroboh' dek CikSiti (atau dalam cerita Ratatouille namanya Remy), habis semua barang Kakngah yangtakdilindungi digigitgigitnya termasuklah cadar. Ish, ish !  Kakngah pun kemas bilik dia yang sememangnyabersepah itu. So, start dari itulah saya mula kemasbiliksaya. =D
Kesian betul. CikSiti, CikSiti... Jangan berani masukbiliksaya !  Nanti saya suruh Walid buat perangkap baaaaaru CikSiti tahu !  Huh !

Okee, post kali ini tiada gambar. Hohoho !  Malas sudaaa nak edit gambar. Mood mengedit gambar sudah hilang dibawa arus. Hehehe. Sampai sini je dulu. Lain kali saya post lagiii !  Assalamualaikum !

Sudah di Terengganu !

24.12.09




Hey, hey, hey!
Teka gambar siapa kat atas tu?
Of course my cute little niece. =]
Zunah Solehah binti Azroul Shahrain.
Saja je letak picture budak comel ni kat sini sebab dapat tangkap gambar dia dengan riak gembira ni !

Ouh, aku dah ada di Terengganu sekarang.
So, tak ada kerja sangat, editlah picture sedikit sebanyak.
And baiki-baiki blogg yang sudah lama kusut ni. (T_T)

Pagi tadi sampai Terengganu.
Kerja aku dalam minggu ni naik plane jelah. Hahaha.
Ape-ape jelah. Bukan selalu dapat naik. LOL
Overall, my ratings:
Malaysia Airlines ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿


Kuwait Airways ✿✿✿✿✿✿✿
Egypt Air ✿✿✿


Ha! Nak tau kenapa ade rate-rate nih?
Okey, I bagitau sekarang. Haha.
Masa terbang ke Istanbul naik MAS, sangat selesa.
But not as comfortable as orang yang duduk kat Golden Class la. =D
Okeyla, pengumuman pun jelas.
Screen tv pun TAK ROSAK. Pape jela.



Erm, terbang ke Damascus, naik Egypt Air, transit sebentar ke Cairo.
Boleh cabin crew dia buat pengumuman cakap nak pergi Amman.
Apadaaaa.... Buat suspen je tau tak.

Balik ke Malaysia semula naik Kuwait Airways.
Transit 10 jam kat Kuwait dari Amman.
Masa transit tu, menginap di hotel kat airport.
Best hotel dia, walaupun kecik amat selesa.
Aku share bilik dengan Kakngah, mandi 2 kali dalam masa 5 jam.
Hohoho!

The worst part is.. Beg Walid tertinggal kat Amman sebab tak TERMASUK dalam cargo.
And time kat KLIA, my mom tertinggal plastik berisi souvenirs Abang dalam tren.
Hadoiiiiiii... Macam-macam pulak!
Nasib baik beg yang tertinggal kat Amman tu dah nak sampai esok.
Dah buat report dah, nasib baik dapat contact airport kat Amman tu.

Peace!
Takde kerja edit gambar then upload kat sini.
Masa ni dekat hotel di Damascus, tengah tunggu van nak pergi ke Jordan.
Gambar ni aku snap sendiri. *ceh, macam tak biasa



Aha! Gambar ni pulak...
Di apartment masa dekat Istanbul.
Siapa yang capture gambar ni eh?
Abang kot, biasalah tak ada kerja. Hohoho!
Diedit oleh aku sendiri. Orang lain dalam rumah ni mana suka edit-edit gambar. (",)



Ni gambar Abang naik kuda masa kat Petra hari tu.
Dia lenguh jalan jauh (aku pun sama), so dia cakap ngan Ummi nak naik kuda.
Aku takut nak naik, so aku jalan jelah ngan Ummi. Sambil makan french fries. Haha.
Walid cakap, "Bukan letih sangat tu, saja dia je nak naik kuda. Pengalaman,"
Betul jugak. Tapi aku, no way man! Tak nak naik!



Posing dengan signboard je nih.
Saja nak ambik WELCOME TO THE HASHEMITE KINGDOM OF JORDAN.
Cheese! Thanks to Kakngah sebab sentiasa ambil gambar adikmu ini.
Biasalah, I kan fotoGENTIK (bak kata Abang). XD


Kucing yang dijumpai masa nak balik dari Laut Mati.
Comell banget warne bulunye. Macam russet gitulah (was it Jacob? haha).
Aku memang tertarik dengan kucing meow meow ni.
Even kat sekolah pun siap cakap bahasa kucing lagi ngan 'Ainul.
Kan 'Ainul, kan, kan, kan?

Oh! Tadi mesej-mesej dengan Sabrina.
Tahniah kepada Farhana (adik Sabrina) sebab dapat masuk SHAMS.
So, dengan tak sengajenye kami ke topik kelas mana tahun depan.
Sabrina cakap aku kelas 2A3. Sama dengan dia.
Piah & 'Ainul pun kelas sama. Begitu juga dengan Ain.
Dia tengok masa pergi daftar adik dia haritu, katanye.
I'm not very sure, but alhamdulillah kalau dapat kelas 2A3.
=]



Sekarang ni susahlah nak tidur.
Know why? Sebab susahlah.
No, kan pergi Turki, Syria dan Jordan.
Waktu diorang beza 6 jam dengan Malaysia, so...
Apabila pukul 2 pagi di Malaysia, kat sane baru pukul 8 malam.
Aku tak tidur lagi pukul 8.
Tu sekarang ni susah nak tidur tu.


+ jalan-jalan di Damsyik, Syria +

Sini je dulu. Penuh ngan gambar je entry nih. Hee~

Wallahualam. =)

Dead Sea, Jordan.

18.12.09

Hari ini tak tau nak post apa, so post jelah mengarut-ngarut pun.
Baru balik dari Laut Mati. Jauh jugak, 1jam setengah perjalanan.
Masin gila air laut! Sampai tak terkata lidah. Ishk...
And Abang mandi laut. Pastu air masuk dalam mate die. Kesian!
Terima kasih kepada adiknya yang bernama Fatin Athirah kerana bertindak segera mendapatkan air mineral.
*kembang kempis hidungku* =D

And now tengah pedih kaki tempat gatal sebab main air Laut Mati tulah.
Sebab masin sangat. (--")
Habis kemerah-merahan kakiku ini. Tolongggggg...!
Kebuluran sehari suntuk disebabkan last sekali makan breakfast tadi.
Hehehehehehehehehehehehehe...
Erm, nak wish something buat seseorang yang tercinta!



SPECIAL FOR AIN SURAYA
HAPPY 13th BIRTHDAY, NUR AIN SURAYA bt. AHMAD.
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Kak Fifi saaaaaaaaaaaaayang Adik Ain!


Sincerely,
Fatin Athirah




One more thing, pengumuman skit kepada nama yang tertera di bawah:

'Ainul Munirah
Nurul Sofiah
Nurul Sabrina
Noor Raihanah
Nur Ain Suraya
Nur Alya Aqilah
Syakirah Afifah

Pada 25hb Disember 2009, jika anda free, sila contact Kak Fifi pada 20hb Disember 2009.
Kalau tak free, sungguhlah rugi. Hakhakhakhak...
Anda tidak tahu apa yang menanti anda (debo pelik ayat).

Oke! Oke!
Kabo ke Kak Pipi tau!
Kak Pipi sedie menunggu starting from 20hb Disember 2009 (takkan 2010 kot).

Wassalam.

In Al Mafraq, Jordan.

14.12.09

Saje je nak report aku dah ada kat Jordan setelah 6 hari berada di Istanbul, Turkeye dan 3 hari di Damsyik, Syria.
Di rumah Amuh yang agak besar. (--")
Kat Damsyik tak dapat online because tak ada internet ...
Hohohohohohohohohohoho!
Aku rasa paling best pergi Damsyik, tak tahu kenapa.
Mungkin sebab naik Bukit Arba'in (Jabal Arba'in).
Tak sangka dapat naik bukit tu, tempat di mana bumi terkejut dan nak hempap Habil sebab bunuh Qabil.
Dan tempat 40 wali Allah bermunajat.
Terima kasih kepada Abang Quddus dan Abang Mujib kerana sudi jadi tourist guides kami.
Dan juga kepada Abang Sofi sebab jadi tourist guide kami kat Istanbul.
Abang Sofi dan kawannya, Karim (orang Turki).
Kat Istanbul, best pergi dekat Hagia Sofia. =)
Excited, excited, excited ! ! !
Kat Jordan tak tahu lagi sebab Amuh tengah exam (duh!) and tak tahu siapa nak jadi tourist guide kami nih.

Nak tahu tak?

Masa dekat Damsyik, di tengah sejuk takat 12 C pergi makan aiskrim.
Tapi aiskrim dia bessssstttttt........
Aku demam, begitu juge dengan yang lain.
Tapi aku rasa aku paling teruk.
Huh... Hidung ni rasa macam nak lempar je!
Nenek aku cakap, "Siang pergi jalan-jalan, malam demam."
Betul, betul, betul!
Nenek aku pun naik Bukit Arba'in tu...
Tinggi sangaaaattt..............

Okeylah, nak tidur.
Have to go.
EJ forever! *xsabbik*

Wassalam.

Gurau Senda - iLuvislam.com

9.12.09



Gurau Senda

Hidup kita memang selalu dipenuhi dengan gurau senda dengan orang di sekeliling, biasanya kawan-kawan. Mana ada orang yang bergurau dengan dirinya sendiri, betul tak? Maknanya, bila kita bergurau senda, secara tak langsung ia akan melibatkan perasaan orang lain yang mendengar gurauan kita.


Biasanya, orang bergurau untuk menceriakan suasana. Takkan nak buat muka serius sepanjang masa. Macam kebanyakan orang mengatakan, “Hidup mesti ceria”.


Tapi, mari kita teliti, apa yang selalu ada dalam sesebuah gurauan? Lawak yang direka-reka, cerita yang dibuat-buat, perli memerli dan kata mengata antara satu sama lain. Itu antara yang biasa saya temui. Jarang sekali orang bergurau tapi dalam masa yang sama dia tak menipu. Tak sah kalau bergurau, dia tak mengata-ngata (secara bergurau) kat orang lain.


Kebanyakan kita menganggap gurauan adalah perkara biasa. Ada juga yang menyangka menipu dibolehkan ketika bergurau sebab tak membahayakan orang di sekeliling kita. Saya juga pernah menganggap begitu kerana merasakan apa yang kita guraukan hanya mainan semata-mata, bukan betul-betul, dan bukan niat untuk betul-betul berbohong.


Betulkah persepsi macam ni?



Banyak Ketawa Mematikan Hati

Pernahkah anda lihat orang yang ketawa terbahak-bahak, sampai katanya nak pecah perut dan sampai tak cukup udara nak bernafas? Apa yang kita fikir? Pastinya orang tu baru saja lihat atau dengar satu jenaka atau gurauan yang sangat menggelikan hati. Betul tak?


Kita akan ketawa apabila ada sesuatu yang menggeletek hati. Ya, itu memang sesuatu yang normal. Tapi, hakikatnya, di situlah akan timbulnya masalah. Gurauan yang melampau-lampau akan menyebabkan kita banyak ketawa.


Dalam Kitab Ihya’ Ulumiddin karangan Imam Ghazali, beliau menyenaraikan senda gurau sebagai salah satu unsur bahaya yang dibawa oleh lidah. Kata beliau,
Asalnya senda gurau itu tercela dan terlarang, kecuali sekadar sedikit yang dapat dikecualikan daripadanya.[1]

Ini berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W.:
Maksudnya: “Jangan engkau berbantahan dan bergurau dengan saudaramu!




Kita dibolehkan bergurau senda tetapi jangan berlebih-lebihan. Kenapa? Kerana ia akan mengundang banyak ketawa. Dan banyak ketawa akan mematikan hati. Dan mungkin akan menjatuhkan maruah diri. Kata Imam Ghazali,


Adapun berlebih-lebihan pada bergurau, maka akan mempusakai banyak tertawa. Dan banyak tertawa itu mematikan hati dan mewarisi kedengkian pada sesetengah keadaan. Dan menjatuhkan kehebatan diri dan kemuliaan. Dan apa yang terlepas dari hal-hal tersebut, maka tidak tercela,” sebagaimana diriwayatkan dari Nabi S.A.W. bahawa baginda bersabda:

Maksudnya: “Sesungguhnya aku bersenda gurau dan aku tidak mengatakan, selain yang benar.[2]





Kita biasa dengar,

Isy dia ni. Ketawa sampai tak ingat dunia!


Hakikatnya begitulah keadaan orang yang ketawa berlebih-lebihan. Larut dalam dunia ketawanya. Sampai lupa dan tak sedar apa yang berlaku di sekelilingnya. Dan lebih parah lagi, ketawanya itu juga menunjukkan kelalaian dari mengingati akhirat.



Nabi S.A.W. bersabda:
Maksudnya: “Jikalau kamu tahu apa yang aku tahu, nescaya pasti kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.[3]




Nilai Gurauan vs Nilai Persaudaraan

Ketawa memang seronok. Tapi menjadi bahan ketawa sangat menyakitkan hati. Hakikatnya, itulah yang selalu ada dalam sesebuah gurauan - mentertawakan orang lain.


Kita mungkin sekadar main-main, kata orang menyakat. Tapi, siapa tahu apa yang dirasai ‘watak utama’ kisah gurauan tersebut?


Mungkin tak kisah, mungkin marah, mungkin kecil hati dan mungkin terus tak bertegur sapa.


Gurauan yang dianggap sekadar main-main boleh menjadi bibit kepada pergaduhan, pertengkaran, tak bertegur sapa dan permusuhan yang berpanjangan antara sesama Muslim. Begitu murahkah nilai persaudaraan dalam Islam sehingga kita sanggup menggadaikannya dengan kata-kata gurauan dan mainan yang langsung tiada nilai di sisi Allah?



Rasulullah S.A.W. sendiri telah memberi amaran dalam sabda baginda:
Sesungguhnya orang yang berkata-kata dengan suatu perkataan untuk mentertawakan teman-teman duduknya, akan jatuh dalam api neraka, lebih jauh dari bintang surayya.



Jujur dalam Berjenaka dan Gurau Senda

Sedarkah kita, ketika bergurau senda dengan rakan-rakan, kita mungkin dah berbohong? Berbohong bukan maksud saya betul-betul bercakap bohong. Tapi, hanya sekadar cakap main-main; atau kata orang sekadar mengacah saja.


Soalnya, betul ke kita tak boleh menipu walaupun dengan hanya niat untuk bergurau? Nama pun gurauan, jadi kita bukan berniat untuk betul-betul menipu, hanya sekadar main-main dan tak memudharatkan sesiapa. Dan biasanya, last sekali, kita mesti akan cakap,

Aku main-main je la…

Aku tipu engkau je tadi. Saja nak tengok macam mana reaksi engkau.


Kalau diikutkan logik akal pendek kita, mungkin pandangan tu nampak macam betul. Tapi, mari kita teliti sabda Rasulullah S.A.W. :


Hendaklah kamu jujur. Sesungguhnya kejujuran menunjuk kepada kebaikan. Dan kebaikan menunjuk kepada syurga. Seorang lelaki terus jujur dan mencari kejujuran sehinggalah dia dicatatkan di sisi Allah sebagai seorang yang sangat jujur. Berwaspadalah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta menunjuk kepada kejahatan. Dan kejahatan menunjuk kepada neraka. Seorang lelaki terus berdusta dan mencari pendustaan sehingga dia dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang sangat berdusta. [4]


Celakalah orang yang memperkatakan sesuatu agar orang lain ketawa, lalu dia berdusta. Celakalah untuknya. Celakalah untuknya.[5]


Apa pun tujuan kita, pendustaan sesekali tidak dibenarkan walaupun hanya untuk bergurau dan berjenaka. Islam mengharuskan gurau senda, keceriaan dan hiburan jiwa, tetapi tidak menjadikannya sebagai pembuka jalan kepada kita untuk berdusta.


Jadi, kalau nak bergurau, pastikan gurauan kita tak ada unsur-unsur penipuan dan pendustaan. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W.:


Maksudnya: “Sesungguhnya aku bersenda gurau dan aku tidak mengatakan, selain yang benar.[6]




Macam mana cara yang betul untuk bergurau? Mari kita susuri sirah Nabi Muhammad S.A.W., bagaimana cara baginda bergurau senda dengan orang-orang di sekeliling baginda.


Suatu hari, seorang lelaki telah datang kepada Rasulullah S.A.W., meminta tunggangan daripada baginda kerana hendak pulang ke negerinya. Apabila Nabi mendengar permintaan lelaki itu, baginda bersabda: “Sesungguhnya aku akan menunggangkanmu di atas anak unta.” Padahal, pada waktu itu Nabi berkata demikian hanya dengan tujuan untuk bergurau.

Apabila lelaki itu mendengar kata-kata Nabi, dia merasa susah hati kerana memikirkan bagaimana anak unta yang kecil dan lemah boleh ditunggang untuk perjalanan yang jauh. Lalu, lelaki itu berkata, “Apa yang boleh aku buat dengan seekor anak unta? Kalau kamu berikan pada aku, tentulah menjadi beban dan hanya menambahkan kesusahan saja, sebab ia masih kecil dan tidak boleh ditunggang.

Maka Rasulullah S.A.W. berkata, “Adakah yang melahirkan unta itu selain daripada unta betina? Maka itulah yang mahu aku berikan kepadamu iaitu unta besar yang asalnya dilahirkan oleh ibunya.[7]





Lihat bagaimana cara Rasulullah S.A.W. menjaga adab-adab dalam bergurau senda. Baginda tidak sesekali menipu orang yang diajak bergurau, sebaliknya cara baginda ada ‘seninya’ yang tersendiri.


Apa yang saya perhatikan dalam kisah di atas dan beberapa kisah lain, Rasulullah menggunakan kaedah “double meaning” dalam gurauan baginda, iaitu satu kalimah tetapi mempunyai ataupun boleh difahami dalam dua maksud dan keadaan yang berbeza. Jadi, cara sebegitu akan mengelakkan kita daripada berbohong ketika bergurau.


Sayyidina Umar r.a. pernah berkata:
Tahukah kamu mengapa dinamakan gurau senda (al-muzaah) dengan kata-kata al-muzaah?” (maksud asal al-muzaah: alih).

Mereka itu menjawab: “Tidak!

Maka Umar r.a. menjawab:
Kerana senda gurau (al-muzaah) itu, mengalihkan orang yang bergurau daripada kebenaran.


Jadi, berwaspadalah kita dalam setiap gurauan dan kata-kata kita. Setiap apa yang dituturkan oleh kita akan dipertanggungjawabkan ke atas diri kita di akhirat kelak. Gurau senda mampu menghiburkan jiwa dan boleh mengeratkan hubungan sesama Muslim, tapi andai tidak kena caranya, gurau senda boleh melontarkan kita ke dalam azab neraka. Na'uzubillahi min dzalik.

~Wallahu a'lam~


Nota kaki:
[1] Ihya' Ulumiddin, Imam Ghazali, Jilid 4, Bab Bahaya Lidah.
[2] Riwayat Ibnu Abid-Dun-ya dari Abu Hurairah.
[3] Riwayat Bukhari dan Muslim dari Anas dan 'Aisyah r.a.
[4] Riwayat Bukhari dan Muslim.
[5] Riwayat at-Tirmizi.
[6] Riwayat Ibnu Abid-Dun-ya dari Abu Hurairah.
[7] Riwayat Abu daud dan at-Tirmizi dari Anas, Hadis shahih.

blog penulis artikel ini: http://alyaaquutwalmarjaan.blogspot.com/

Fifi ni Istanbul, Turkey pada waktu 4.05 petang.







In Istanbul, Turkey.

8.12.09

 Ehem ehem ehem.
Allo! Allo!
Aku sekarang berada di Istanbul, Turkey.
Sejuk gila kat sini.
Tapi kekadang tu rasa panas jugak.

First sampai, orang ingat Abang orang Turkey jugak.
Hehehehehehehe...
Kesian dia, tak faham apa-apa pun.
Oh, aku pergi dengan nenek, Ummi, Walid, Kakngah & Abang.
Nenek saya masih kuat dan bertenaga! Yeah!

Dalam flight selama 10 jam 50 minit amat meletihkan.
First, tak boleh tidur.
Nanti leher terpeleot.
Wah kah kah.
Nasib baik Abang 'meminjam'kan bahunye untuk dijadikan bantal buatku.
Hohohohohoooo...
Aku naik Malaysia Airlines. MAS yang agak best. (--")
Aku tengok cerita... Syurga Cinta dalam flight.
Cerita tu kelakar sebab ada budak Haziq tu.
And Irdham yang jahil tentang agama.
Ayat dia: "Err... Saya tak boleh sembahyang hari ini sebab saya puasa sunat."
Nak bergolek-golek rasanyaaa...

And second day, pergi ke Grand Bazaar.
Aku beli kasut Adidas 30 TL (Turkish Lira).
Bersamaan RM60. *mahal betul duit Turki ni*
And keychain untuk kawan-kawan baikku.
Sesiapa rasa dia yang tersenarai tu, sila senyum seorang diri sekarang. ;p
Oh, orang ingat Abang orang Iran dan Pakistan.
Hehehehehehehe!

Erm, kat sini kalau tak mandi 4 hari pun boleh.
Aku dah 2 hari tak mandi.
Nasib baik tadi dapat hidayah untuk mandi.
Hehehehe...
Sempat chat dengan Azeeb, Sabrina, Dina dan Shana tadi.
Azeeb; dari aku nak bertolak sampailah aku tiba di bumi Turki ni, asyik mintak turkey je. T___T
Sabrina terkilan sebab aku tak beritahu dia aku nak ke Turki.
Aku lupa, heheheheheh!
Sorry, Miss Sabrina Syarfa yang sangat cute!!!

Third day, aku ke TOPKAPI.
Macam muzium jugakla..
Erm, tinggalan sejarah.
Ada barang-barang yang dihadiahkan kepada tomb of Muhammad.
Tapi dibawa balik ke Istanbul semasa perang dunia pertama.
(--")
Semuanya diperbuat daripada emas, mutiara, perak, dan lain-lain.
Pastu aku tertarik dengan satu barang ni.
THE REPENTACE DOOR.
Pintu taubat. Lama jugak aku tatap.
:)

And kat sini, di Istanbul kucing semuanya comel-comel!!!
Bulu tebal dan mereka semua jinak!
Eeee....Geram!!!
Anjing pun tak macam anjing kat Malaysia, asyik nak kejar orang je.
Anjing kat sini tak kacau orang pun.
Jeling pun tak. Hehehehehehe.
Dan bulu diorang pun tebal. =))=))

Okey, sampai sini je dulu tulis pasal kat Istanbul.
Nanti ada masa lagi aku tulis.
10hb ni nak pergi Damsyik, Syiria pulak.
Then, 14hb ke Amman, Jordan. Amuh duk situ.
20hb baru balik ke Malaysia dan 23hb baru tiba di Terengganu.
25hb nak pergi rumah Farhana dan Aliuddin (cadangan je).
Hahahahhahaa.
Nak pergi bagi souvenirs dan bertanya khabar diorang.
Lama tak jumpa. =DDD

And kat sini ada banyak masjid cantik.
Masjid Sultan Ahmet, Masjid Hagia Sofia.
Erm, kami pergi dengan agen berdekatan rumah kami.
Orang tu nama dia Haji Mat.
Tapi dia dah balik hari ni.
So, anak dia, Abang Sofi, yang jadi tour guide kite orang start from tomorrow.
Aku gelar Abang Sofi tu Sophie Kinsella.
Dalam hati jelah, sorang-sorang.
Hehehehehehhe.
Sorry, Abang Sofi.
Keh keh keh. (^^,)
Oh, Abang Sofi baru 18 tahun.
Dah pandai banyak bahasa.
@_____@

Okeylah, dah nak tidur.
Dah pukul 7:30 malam.
Kat sini siang kejap je, pukul 4 dah Maghrib.
Malam lame, pukul 6 lebih dah tidur. =DD
 
Wallahualam bissawab.
Wassalam.

New Moon & Mulan.

2.12.09

Yee!
Aku dah ada kat Terengganu.
Baru balik semalam. Hohoho!
Nak cerita masa dekat KL nih.


Of course tujuan utama aku ke KL untuk tengok New Moon. Hahahaha. Dua kali aku dapat tengok. First time masa 30th November. Aku dan Kakngah berlegar-legar dulu kat Berjaya Times Square. Makan-makan sikit. Sebelum tiba pukul 9.00 malam, aku dan Kakngah tengok Mulan dulu. Tak dapat tengok habis sebab the movie started at about 7.50 p.m. and we had to catch up with New Moon at 9 p.m. kan.Then, esoknya, 1st of December 2009, pukul 11.30 a.m. pergi tengok Mulan sampai habis. Ending dia sedih woo... Mulan dan Wentai tak dapat bersama sebab Wentai tu rupanya is the son of the emperor. He himself is the prince. So, dia terpaksa kahwin dengan Princess of Rouron untuk menamatkan peperangan. Wentai kena tawan at first, then Mulan menyamar dan bekerjasama dengan Princess of Rouron tu. Princess loves Wentai, but Wentai loves Mulan. Mulan sendiri yang suruh Wentai kahwin dengan Princess. So, Wentai suruh Mulan lupakan dia. Uwa... So sad tau tak! Pastu ada satu part tu, diorang tengah tak ada bekalan makanan, ubat dan minuman, Mulan tengah cedera, Wentai bagi Mulan minum darah Wentai sendiri disebabkan tak ada bekalan ni! So touching masa tu!!! And ada kawan Mulan merangkap adik angkat Mulanlah jugak, namanya Tiger. Dia mati kena bunuh semasa jadi tawanan. Sedih sangat cerita Mulan ni! I wish ada sambungan dia. Takkan Mulan tu single je! Kalau ada Mulan 2, tak payahlah masukkan Wentai tu, ambik Shang je, ikut cerita Mulan yang kartun tu. Hehehe! And the worst part is, the hero himself cried the most. Wentai tu asyik nangis je. Aduyai, aku rasa paling banyak nangis dialah orangnya! Aku nangis sikit-sikit je, well orang tak ada perasaan macam nilah. Hahaha. Ending dia sad. Aku tak puas hati! Bak kata Kak Yus, "Cinta berbalas tapi tak bersama." Jiwang pulak! Hahahahaha. And New Moon, tengok dua kali jugak. Second time tengok tu, tak tengok habis sebab kan ada yang part 'kissing' Bella and Edward masa dekat Volterra tu, dia nak potong tapi dia potong habis, sampai tak boleh tengok dah the next part tu. Hahahaha. Ramai gila muka tak puas hati. But, it was a relief lah sebab aku dan Kakngah kena catch up the commuter and bus to go to LCCT. First time tengok New Moon (at cinema), feel sangat. Time Edward muka malu-malu, he's so cute!!! And Jacob, he's cute, too! I love Sam Uley. Paling tak suka, Jared coz he's sooo annoying! Paling kelakar, part Mike Newton ajak Bella tengok wayang. Cerita yang Mike nak tengok; Love Spelled Backward is Love. Tapi Bella nak tengok Face Punch. Mike muntah masa tengok Face Punch. At that night Jacob dah transformed into a werewolf. And aku pun suka Alec, he is so damn cute! Demetri pun. Hehehe. Alice of course favourite aku! Erm, masa masuk hall nak tengok New Moon for the first time, rasa nak lompat-lompat, menari-nari! Tapi taklah buat macam tu, nanti apa pulak orang kata. Hahaha. Apa-apapun, kedua-dua movie ni best. Satu je yang membezakan movies ni, New Moon ending dia happy, Mulan ending dia unhappy. Cerita Mulan tu based on a true story. Maybe that's what happened. Cinta yang tak kesampaian antara Mulan dan Wentai. I really hope ada sambungan dia ni. =)


A picture of me. Shy shy cat pulak mase ni!


The Mulan poster.

Okey, tata.
Tu je.
Boring skit post ni.
Tak ada warna-warni.
Nak tau?

Baru beli handphone baru sebab handphone lama tu asyik rosak je.
Hohohoho!
(--")

Wassalam.

Ada Batas yang Menjarakkan.

29.11.09

Ehem, ehem, ehem!
Hari ini, aku nak berkongsi cerita.
Dipetik dari laman web paling best, iLuvislam.com .
Bila baca cerita ni, teringat pulak zaman jahiliah aku dulu.
Rapat-rapat dengan kaum muslimin.
Bila ingat-ingat balik, rasa bodoh je.
Perasaan malu pun ada jugak.
Sebab tu bila teringat senyum sengsorang.
Huhuhuhuhuhu.


ADA BATAS YANG MENJARAKKAN

Aku sudah terlelap kiranya. Tiba-tiba telefonku berbunyi. Ada mesej!

"Dah tidur? Aku nak tanya sesuatu..." Pendek sahaja mesej itu
.
Jam sudah menunjukkan pukul satu pagi. Aku agak terkejut meneerima mesej dari dia. Mesej yang merangkumi pelbagai soalan dan tanda tanya. Dia masih seperti dulu. Sering saja melakukan perkara yang menimbulkan persoalan. Sifat itu masih ada rupanya dalam dirinya. Aku fikir dia sudah berubah sepenuhnya. Aku membalas mesejnya. Kami saling berbalas mesej buat sekian lamanya kami tidak berhubungan. Malam itu aku tidak dapat tidur dengan lena. Mesej dari kawan yang pernah aku akrab dulu. Dulu, kami memang berlainan jantina. Dia lelaki, aku perempuan. Takdir menempatkan kami berada dalam satu kelas. Aku diarahkan berpindah tempat duduk di belakangnya. Dia menegurku buat pertama kali. Aku masih ingat soalan yang diajukan.

“Kau selalu clubbing?”

Tidak pernah aku diajukan soalan seperti itu. Tetapi, aku segera mengerti. Pembawakan diriku mebuatku kelihatan seperti remaja yang terlalu sosial namun untuk menjejakkan kaki ke kelab malam agak mustahil bagiku. Aku tidak gemar akan suasana yang bising. Soalannya itu membuatku berasa tidak senang tentang dia. Namun, ada sesuatu antara kami yang merapatkan sekaligus menjadikan hubungan kami boleh digelar sahabat.

Aku masih ingat lagi Fatin berkata pada Nurul,
“Rina dengan Adam itu bagai isi dengan kuku, apa cerita Rina semua tahu.”

Waktu itu Nurul bercerita tentang Adam pada aku dan Fatin. Cerita tentang keburukan Adam. Aku mendengar sahaja. Mungkin apa yang diceritakan Nurul itu betul. Adam boleh dikategorikan pelajar yang kurang berdisiplin. Ada sahaja peraturan sekolah yang dilanggarnya. Namun, prestasi akademinya sentiasa berada di tahap yang teratas. Dia pernah merangkul gelaran pelajar lelaki nombor satu dalam tingkatan. Itulah yang membuatku kagum terhadapnya. Biarpun dia nakal, tetapi dia masih ingin memenuhi hasrat kedua ibu bapanya. Denganku, dia tidak sombong. Kami banyak berkongsi cerita. Kami saling bergelak ketawa. Kami saling bantu-membantu. Kamilah penghibur di dalam kelas. Rakan-rakan sekelas mengerti tentang persahabatan kami yang bagai isi dengan kuku.






Kedua-dua kami boleh dikatakan mempunyai perangai yang hampir sama, suka menyakat orang lain. Cuma ada sedikit perbezaan antara kami, tatkala dia merupakan pelajar harapan sekolah. Aku pula merupakan antara pelajar yang ketinggalan. Namun, dia tidak pernah menjadikan itu alasan untuk menjauhi aku. Mungkin ada yang negatif tentang dia. Kadang-kadang aku juga tidak senang dengan sikapnya yang mudah berlagak dengan kehebatan diri dan sering memandang rendah pada orang lain. Tetapi aku masih dapat menerimanya. Tidak semua orang sempurna. Sebaik manapun orang itu, pasti ada kelemahannya. Adam, sebelum mendapat tawaran di sekolah yang sama denganku, dia pernah bersekolah di sebuah sekolah agama selama tiga tahun. Aku pula hanya bersekolah harian biasa sebelum mendapat tawaran ke sekolah berasrama penuh kami.

Adam seperti yang dijangka, pasti mempunyai pengetahuan agama yang banyak berbanding diriku. Secara tidak langsung, dia pernah juga memberi nasihat yang tidak terlalu formal kiranya pada diriku. Dia tahu aku tidak memakai tudung di luar. Dia tahu aku mempunyai teman lelaki. Dia tahu aku bukanlah seperti pelajar-pelajar wanita di sekolah agamanya dahulu. Aku remaja perempuan yang jahil tentang agama. Aku pelajar perempuan yang mempunyai pergaulan yang luas di luar sekolah. Dia tahu semua itu. Tetapi mengapa dia masih mahu berkawan denganku? Mungkin kami sama-sama tahu tentang pergaulan remaja di luar sekolah. Cuma pengetahuan dia tentang agama jauh lebih mendalam dariku. Itu yang berbeza tentang kami. Tidak sampai setahun aku bersekolah dan berkawan dengannya, aku mengambil keputusan memakai tudung sepenuhnya. Allah menyampaikan utusan melalui rakan-rakan di sekelilingku.

Aku masih ingat pada suatu hari, aku, Adam dan rakan-rakan lain berborak-borak di dalam kelas. Tiba-tiba Adam bersuara, “Rina, apakata aku cabar kau supaya kau berpakaian menutup aurat dengan sempurna pada prep malam nanti?”
“Maksud kau?” aku tidak begitu mengerti.
“Maksud aku, kau memakai tudung labuh, stoking dan stoking tangan pada prep malam nanti.”
“Mana aku nak cari tudung labuh dan barang-barang yang lain itu semua? Aku mana pernah ada.” Aku kehairanan.
“Alah, kan ada juga pelajar sekolah ini yang bertudung labuh. Aku nak cabar kau tahu!”
Adam mengangkat kening tanda dia bersungguh.
“Apa yang aku dapat kalau aku sahut cabaran kau?”
Aku berpendapat mesti ada habuannya. Kalau tidak, sia-sia sahaja aku menyahut cabaran itu. “Aku beri kau dua ringgit.” Adam tersengih. Dua ringgit saja? Aku punyalah susah nak cari barang-barang itu semua tetapi dua ringgit saja dapat. Aku hanya mencebik.
“Tak cukup? Tak apa, kita tanya Fairul dan Hashim. Tengok mereka mahu ke tidak turut serta.”
Adam menoleh kearah Fairul dan Hashim dan menyatakan tentang cabaran itu. Aku lihat Fairul dan Hashim tersenyum dan mengangguk-angguk.
“Kami turut serta. Aku cabar kau dengan dua ringgit juga.” Fairul berkata.
“Aku lagi tinggi dari kau dua orang. Aku cabar kau dengan tiga ringgit.” Hashim ketawa nakal.
“Alahai, lebih seringgit saja. Nak bangga lebih-lebih pula.” Aku mengejek Hashim.

Jadinya, kesemua cabaran itu bernilai tujuh ringgit. Sebenarnya, aku tidaklah mahukan tujuh ringgit itu. Tidak mungkin aku kemahuan dengan duit yang tidak sampai sepuluh ringgit itu. Yang pasti, sudah lama juga aku berasa untuk memakai tudung labuh macam wanita-wanita yang wara’ pakai. Cuma tiada kesempatan. Tidak mungkin aku mahu memakainya secara suka-suka. Pasti kenalanku akan kehairanan dengan penampilanku jika aku memakainya. Masakan tidak, sikapku yang agak gila-gila dan tidak begitu menjaga peribadi sebagai wanita timur mahu berpenampilan bertudung labuh. Memang suatu perkara yang paling pelik berlaku. Petang itu, selepas habis kelas. Aku terus sahaja meluru pulang ke asrama. Tujuanku hanya satu, mahu mencari pakaian-pakaian tersebut. Tudung labuh, stoking dan stoking tangan. Aku meminta bantuan rakan-rakanku untuk bertanya tentang pakaian-pakaian itu. Ramai juga yang mengetahui tentang cabaran itu. Semestinya aku menimbulkan konspirasi terutama dalam kalangan naqibah. Mereka tidak begitu menyetujui tindakanku yang seolah-olah mempermainkan agama dalam menyahut cabaran yang hanya sia-sia belaka. Tetapi hati kerasku berkata mahu meneruskan juga cabaran itu. Bukan untuk tujuh ringgit tetapi untuk merasa memakai pakaian yang menutup aurat dengan sempurna. Tidak pernah aku menutup aurat dengan sempurna selama aku hidup di bumi Allah ini. Jenuh juga hendak mencari tudung labuh di asrama aku. Akhirnya, aku berjumpa dengan salah seorang pelajar perempuan yang memang dikenali dengan wara’. Aini, orangnya semanis namanya. Kecil molek sahaja namun begitu lemah lembut apabila berkata-kata. Adam pernah juga bercerita tentang kekaguman dia tentang pengetahuan Aini dalam agama. Pertama kali, aku berborak dengan Aini untuk meminjam tudung labuhnya.




Ternyata orangnya begitu peramah dan baik hati. Jauh sekali meleset anggapanku yang wanita-wanita bertudung labuh merupakan golongan yang tidak bercampur-gaul dengan orang ramai dan menyendiri. Aini ternyata seorang yang senang diajak berbicara dan ringan hati untuk memberiku pinjam tudungnya. Jauh di sudut hati, aku berasa tersentuh dengan kehalusan budi dan tutur katanya. Aku masih ingat lagi, tudung labuh milik Aini itu berwarna biru laut. Aku mengenakan tudung itu dengan baju kurung yang berwarna biru kehijauan. Aku lantas teringat kata-kata ustazahku ketika aku sekolah agama dahulu.

“Nabi suka warna merah jambu, hijau, dan biru. Kenapa? Kerana merah jambu itu warna kuku kita, lidah kita dan bibir kita. Hijau pula warna alam ini. Tidak kurang dengan biru. Biru adalah warna laut.” Aku tersenyum.

Itulah tahun terakhir aku bersekolah agama. Selepas itu, aku langsung tidak bersekolah agama sejak umur 10 tahun. Aku suka sekolah agama kerana aku suka mendengar ustazah berbicara di hadapan kelas menceritakan sirah Nabi. Ustazah begitu pandai bercerita dan aku tidak pernah jemu untuk mendengar bicara ustazah. Ah, ternyata aku sekarang sudah jauh tersasar. Kalau aku tidak mengikut fesyen zaman sekarang, aku akan digelar kuno! Itu yang aku takuti. Takut digelar kuno! Malam itu, aku mengenakan tudung labuh milik Aini, baju kurung seniorku, stoking seniorku dan stoking tangan rakanku. Kelakar bukan? Segalanya aku pinjam dari orang lain. Keluar sahaja dari dorm, ternyata ramai yang kehairanan melihatku. Tidak kurang juga yang terkejut dengan penampilanku. Ada yang bertanya tentang pakaianku, namun aku lebih rela berdiam diri. Tidak mahu memberi sebarang komen.

Apabila aku menghampiri kelas, kelihatan ramai pelajar kelasku sedang menunggu kehadiranku. Tiga langkah, dua langkah aku hampir ke kelas. Rakan-rakan kelasku mentertawakanku. Aku jua turut tersenyum sahaja. Tidak mampu untuk bergelak ketawa bersama kerana aku kini adalah wanita bertudung labuh. Aku perlu menjaga peribadi sebagai wanita bertudung labuh. Aku terus sahaja melabuhkan punggung di kerusi. Tidak mahu melayan karenah rakan-rakanku yang begitu galak mengusikku.

Salah seorang rakan lelaki sekelasku berkata, “Macam inilah baru yang dikatakan wanita mahal.”

Kata-kata itu begitu terkesan dalam hatiku. Maksudnya, selama ini aku adalah murahan? Ya Allah, apakah yang telah aku lakukan? Aku menangis di dalam hati.

Suatu perasaan yang tidak pernah aku rasakan ada dalam diriku ini. Aku berasa begitu selamat apabila memakai tudung ini. Aku berasa tenang. Hanya Allah yang tahu bagaimana syahdunya perasaan itu. Pada malam itu, aku hanya berdiam diri. Adam ada juga menoleh sesekali padaku, dia hanya tersengih melihat kelakuanku yang agak berbeza berbanding sebelum ini. Sungguh aku katakan, malam itu begitu bermakna dalam diriku. Kesudahan cabaran itu, aku tidak mendapat tujuh ringgit seperti yang dipertaruhkan. Aku tidak ingin mengambil pun duit itu andai mereka mahu memberinya kerana aku telah mendapat lebih dari tujuh ringgit. Jauh lebih bernilai dari tujuh ringgit. Berikutan malam itu, hatiku meronta-ronta untuk mengetahui tentang Islam yang telah aku ketepikan.






Aku mula bersungguh-sungguh mengikuti program-program agama yang dijalankan di sekolahku. Aku juga turut mendekati al-Quran yang telah lama aku tinggalkan. Rakan-rakanku sentiasa ada di sisi untuk membantu. Adam pula aku masih rapat dengannya. Aku tidak pasti sama ada dia sedar bahawa dia telah membawa perubahan besar dalam hidupku. Aku masih ingat lagi tarikh itu, 16 November 2007. Aku pulang ke rumah dengan azam baru. Aku benar-benar bertekad untuk mengenakan tudung di kepalaku. Kenalanku pasti terkejut dengan perubahanku. Aku sudah meninggalkan pakaianku yang ketat menampakkan susuk tubuhku. Aku tidak lagi mengenakan pakaian yang boleh menampakkan susuk tubuhku. Aku mula mengenal rasa malu untuk memperlihatkan bentuk tubuhku kepada lelaki. Aku sudah memutuskan hubungan dengan teman lelaki dan tidak berhubungan dengan mana-mana lelaki. Aku juga sudah mula membataskan pergaulanku dengan lelaki. Terima kasih, Ya Allah. Tahun 2008, apa jadi dengan Adam aku tidak pasti? Kami tidak lagi berada di dalam kelas yang sama. Mungkin itu yang terbaik buat kami. Mana mungkin kami boleh berkawan rapat.

Pada tahun itu jugalah yang menyaksikan perubahan dalam diri Adam. Hari demi hari berlalu, dia bukan lagi Adam yang kukenali dahulu. Dia kini seorang yang tamak pada jawatan. Adam juga bukan lagi seorang rakan yang ikhlas dalam berkawan. Apabila kami berjumpa pasti ada sahaja yang dia mahu meminta pertolongan. Dia kini berkawan apabila akan mendatangkan kebaikan buatnya. Aku dan Adam semakin renggang. Bukan aku seorang sahaja yang menyedari perubahan ini, malahan Fatin sendiri berkata, “Aku nampak sungguh perubahan kalian. Bagaimana kalian yang dulunya ibarat isi dengan kuku kini menjadi matahari dengan bulan, tiada lagi kelihatan seperti kalian boleh bersama-sama bergelak ketawa.” Aku hanya tersenyum mendengar celoteh Fatin.

Dalam diam, aku mengiakan kata-katanya. Aku turut jauh hati dengan sikap Adam. Kami hanya bercakap apabila benar-benar ada perkara penting yang perlu kami uruskan memandangkan kami bekerja di dalam biro yang sama. Adam pula sudah banyak kali aku dengar membawa mulut yang boleh menimbulkan salah faham antara rakan-rakan lelaki di sekolahku. Yang terakhir kalinya, aku mendapat tahu bahawa dia telah mengkhianati rakan baiknya sejak dari kecil dengan menyebarkan cerita yang tidak enak kepada orang lain. Bermula daripada itu aku tidak lagi bertegur sapa dengannya. Jikalau kami bertembung di sekolah, kami ibarat dua insan yang tidak pernah mengenali antara satu sama lain. Aku tidak pasti sama ada aku boleh berkawan dengannya seperti dulu.

Aku tidak tahu sama ada dia pernah bercerita tentang keburukan aku kepada orang lain. Adam juga telah dipulaukan oleh pelajar lelaki di sekolahku kerana dia sering sahaja mereka-reka cerita tentang orang lain. Aku sungguh tidak dapat menerima perubahan besar dalam dirinya. Kadang-kala, aku teringat kata-kata yang berupa janji darinya padaku. ‘Aku pentingkan kawan selain keluarga aku’. Aku benar-benar kecewa dengan dirinya. Dalam masa yang sama, aku terhutang budi padanya. Kerana dia aku terbuka hati untuk berubah. Jikalau tidak kerana cabaran tujuh ringgit itu, mungkin sehingga sekarang aku masih tidak memakai tudung dan pergaulan sosialku masih lagi bebas. Mesej-mesejnya sebentar tadi membawaku kepada kenanganku ketika tingkatan empat.

"Dah tidur? Aku nak tanya sesuatu..."
“Sudah terlelap kiranya. Mengapa?”
“Ada perkarakah yang membuat kau marah padaku? Kau tidak suka padaku lagikah? Kita tidak seperti dulu, ketika tingkatan empat.” “Tingkatan empat sungguh berbeza. Kau tahu bukan waktu itu aku masih lagi jahil. Tiada perkara yang aku boleh marah pada kau. Tiba-tiba saja kau bertanya. Mengapa?”
“Bukan apa, kita rapat ketika tingkatan empat. Sungguh menggembirakan. Sekarang, kadang-kadang kau seperti menyindir aku bila bercakap denganku. Mungkin ada mesej yang kau mahu sampaikan padaku.”
“Kadang-kadang? Mungkin aku tersindir barangkali. Kau pun tidak kurang, banyak berubah ketika tingkatan lima. Aku tidak pasti sama ada aku seorang sahaja yang perasan tentang perubahan kau.”
“Aku akui ketika tingkatan lima aku sudah berubah. Tapi sekarang aku sudah kembali seperti dulu. Maafkan aku. Aku rindukan ketika kita berada di tingkatan empat. Sangat seronok.”
“Mungkin kau sudah belajar dari kesilapan. Aku juga rindu ketika kita di tingkatan empat dulu. Tapi untuk kita kembali berkawan seperti dulu, mungkin memerlukan masa. Kau selalu berbohong bila berkata. Kepercayaanku terhadap kau sudah musnah.” “Ceritalah padaku apa yang berlaku.”
“Aku sudah lupa tentangnya. Engkau lebih tahu dari aku, bukan?”
“Apa yang mampu aku lakukan lagi, Rina. Kau sudah tidak percaya pada diriku.”
“Sesuatu yang normal, Adam. Tidak semua orang boleh percayakan kita. Aku pasti kita boleh kembali seperti dulu. Aku belum lagi dapat melihat diri kau yang aku kenal ketika kita pernah menjadi sahabat dulu.”
“Baiklah. Aku tidak mahu memaksa. Sekurang-kurangnya aku sudah dapat memberitahu kau apa yang aku rasa. Terima kasih. Selamat malam.”

Adakah aku telah melakukan dosa memutuskan silaturrahim? Tidak mungkin aku boleh mengembalikan persahabatan kami. Dia lelaki, aku perempuan. Ada batas yang memisahkan antara kami. Mana mungkin aku berkawan rapat dengannya. Aku sudah berjanji untuk berubah. Aku sudah berjanji untuk menjadi insan yang lebih baik. Janjiku bukan pada sebarangan orang. Aku berjanji pada TUHAN Yang Maha Esa.

Hatiku berbisik, maafkan aku, Adam. Biarlah persahabatan kita berlalu begitu sahaja walaupun pahit. Aku percaya itulah yang sebaiknya buat kita.

Semoga Allah memberi petunjuk yang terbaik.






So, aku harap dapat pengajaran daripada cerita ni.
Muslimin dengan muslimat mesti ada hijab.
Wokey, donkey.
I'm off now.
*saat-saat genting nak pergi KL malam ni*

Wallahualam.
Wassalam.

Selamat Hari Raya Idul Adha! -1430 H-

28.11.09

Yeay! Raya, raya, raya.smile
Erm, sempena raya haji tahun ni, as usual aku and family balik Besutlah.
Aku tak tengok pun lembu kena sembelih.120
Entah, malas pulak nak pergi belakang rumah nenek.

So, I just stayed at the living room watching my cousins and siblings playing chess, reading magazines, using the laptop.
And me, reading the book THE HOST by Stephenie Meyer.
It was boring, really.takot
So, I watched my sister-in-law and my cousin playing chess.
Fun thing to do, but I'm not really good in chess.15
So, it's better to watch, right?




Oh, Abecik and Kakcik bought me some books.86
Scary Ever After by John Ho and Wuthering Heights by Emily Bronte.
I've read the comic Scary Ever After.
I'm telling you, it's not that SCARY.08
Wuthering Heights (Bella and Edward's favourite book), still on the queue.
I need to finish THE HOST first.





Another two books, Abu Bakar as-Siddiq and Ali bin Abi Talib.
Wow, I've bought them months ago, but I haven't read them yet.
So, I just have to finish which I bought first.40
Please don't count Scary Ever After, it's just a comic.
Heeeee~123
Okay, let's stop talking about books. For now.


Raya semalam, ke rumah Wancik.
She invited everyone to eat her homemade pudding.
Acik and I went to her house to eat it.
Deliciouso!76
I ate two bowls of the pudding.
Teehee.


Oh, nak tau?
Masa tengah boring-boring kat rumah nenek,
aku dan Acik menconteng-conteng sesuatu.
Hak hak hak.
Nak tengok hasil kami?

+ nama direka oleh Fatin Athirah +



That evening, we went back to our house in Kuala Terengganu.
Disebabkan aku tak makan banyak sangat kat Besut, laparlah pulak.
As soon as we reached home, I ate hungrily.
Wah kah kah.thj3





Later, that night we went for a supper, I think.
At Uncle Chua's Kopitiam.
Siblings only.gigi
Abelong & Kaklong, Kakngah, Abecik & Kakcik, Abang and me.
Also one of my niece, the eldest, Rabia.
The best part is..
The whole state is out of ice.18
So, I just ordered Cappucino.
Kinda like, bitter but I like it.
First time drinking it.
Whatever.hu




I, myself pun pelik kenapa tak ada ais kat Terengganu.
Then, I recalled something.108
During my class final year party, Sarah went to see the canteen's workers to order some ice.
But, pak cik kantin cakap orang dah tak hantar ais lagi.
Disebabkan penyakit taun.b415c6d4e58a3f2fa71cee971a55fbbd
And I saw the disease article on the road.
Baru teringat...





Okey, okey.
Tomorrow night I'm going to Kuala Lumpur.
Kakngah said she wanted to see her friend,
but my intention is to watch the New Moon movie.tongue
Well, I've said before (I think), I'm obsessed with the series!





I just finished watching X-Men and The Shooter.
Thrilling, dude!20090623d05
The Shooter movie made me wanna throw my head.
I don't really understand what they were discussing about.
X-Men, no comment.1243906234-122893
=DDD


Can't wait to watch New Moon.kaolove
And I'm still mad with someone's doing.
Uhh, can't you even think?
You have brain, use it!16
Don't be STUPID.


Okeylah, setakat ni je dulu.
I have something to do.
Playing games maybe.bukit
Hahahaha.

Wallahualam.