Posts

Showing posts from 2009

Goodbye 2009 ! Welcome 2010 !

Image
Hohoho! Sedih pulak rasanya tajuk post kali ni. Huhu. Okey, hari ini insyaAllah saya akan kongsi sedikit pahit manis sepanjang 2009. Dan azam sempena masuknya tahun 2010 ni... Maknanya kena belajar bersungguh-sungguhlaa... Tahun 2011 dah PMR. Hee~
Tapi sebelum tu, nak ucap   kepada semua followers Fifiey's Blogg ni. Hurm... Kalau sesiapa yang nak suruh link dia kat blogg ni, beritahu kat post ni je. InsyaAllah Fifiey akan letak nanti kat sidebar bertajuk Fifiey's Linkies. Hohoho!
XxXxXxXxXxXxXxXxXxXx
Okey, sepanjang tahun 2009 ni, banyak kenangan pahit dan manis (kadang-kadang masam pun masuk sekali) yang telah berlaku dalam hidup saya. Gelak ketawa, nangis, dan macam-macam lagilaaa... Antaranya:
1. Tahun 2009 telah memperkenalkan Fifiey kepada movie Twilight, seterusnya mendalamkan minat Fifiey dengan membeli set buku The Twilight Saga. Tahun 2009 jugaklah Fifiey habis baca semua buku tu.

2. Juga pada tahun 2009, Fifiey mengenali Robert Pattinson (atau Fifiey lebih suka Edward Cul…

Twilight Saga VS X-Men

Image
Cantik tak kucing kat atas tu? Haa.. Kalau nak tahu, kucing ni Kak Fifi jumpa kat Besut time raya hari tu. Hahaha. Rasanya dah pernah post kat sini tapi entah, lupa kot? Ikut sukalah. Tapi kucing ni sangat comel. Macam kucing kat Istanbul. =D

Hari ini Kak Fifi tak ada story sangat sebab macam Kak Fifi cakap, time cuti ni boring la sikit apabila duk rumah je. Huhuu... As usual, Kak Fifi bangun lewat. Hahaha. Ni nak amalkan bangun awal sebab sekolah pun dah nak bukak. Takut nanti tak terbangun.

Petang tadi pergi Pustaka Seri Intan 2. Kak Fifi beli fail dua, majalah TV HITS dan... Buku rujukan Kemahiran Hidup (ERT). Paling best, ada poster dua mamat 'meletop' dalam tu. Hahaha. Siapa lagi kalau bukan Robert Pattinson (aka Edward Cullen) dan Taylor Lautner (aka Jacob Black).
I'm just so lucky to be obsessed with The Twilight Saga. All the magazines now are probably running out of topics to publish, so all they do write now is about Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn and ev…

School's back !

Image
Ahah ! Dah lama rasanya takpostentry. Ceh, tipu betul. Tumbok kang ! XD
Erm, sorry asyiktukarbackground je. Bukan apa, just excited dapat tahu camane nak wat background sendiri. I mean, background yang disukai la. Boleh cari tanparintanganapi ! Hohoho!
Aaa... Saya tak tahu macam mana nak buat tutorial, so tak buatlah. Hehehe. But, insyaAllah akan datang, saya akan pergibertapa dan belajar caracara buat tutorial. Lepas tu, bolehla buat tutorial kat blogyangtakseberapani.



+ hiasan semata-mata +
Okee, memandangkan sekolah dah nak bukak minggu depan, macam mana persediaan korang? Saya belum siap apaapa pun ni. Baju sekolah pun belum siap !  Heheeee... Last minute, nak buat macam mana. Buku pun belumjenguk apaapa lagi ni. Maaf ye, bukubukuteks kesayanganku sekalian. =D
2hb Januari 2010, menurut kate kawankawanbaik yangteramatcomel, itulah tarikh keramat !!  Haha. Gile betul. No laa... Bukan tarikh keramat, tarikh daftar sesi persekolahan 2010. Sekaligus boleh tahu la kelas manamana.
'Ainul, …

Sudah di Terengganu !

Image
Hey, hey, hey!
Teka gambar siapa kat atas tu?
Of course my cute little niece. =]
Zunah Solehah binti Azroul Shahrain.
Saja je letak picture budak comel ni kat sini sebab dapat tangkap gambar dia dengan riak gembira ni !

Ouh, aku dah ada di Terengganu sekarang.
So, tak ada kerja sangat, editlah picture sedikit sebanyak.
And baiki-baiki blogg yang sudah lama kusut ni. (T_T)

Pagi tadi sampai Terengganu.
Kerja aku dalam minggu ni naik plane jelah. Hahaha.
Ape-ape jelah. Bukan selalu dapat naik. LOL
Overall, my ratings:
Malaysia Airlines ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿


Kuwait Airways ✿✿✿✿✿✿✿Egypt Air✿✿✿

Ha! Nak tau kenapa ade rate-rate nih?
Okey, I bagitau sekarang. Haha.
Masa terbang ke Istanbul naik MAS, sangat selesa.
But not as comfortable as orang yang duduk kat Golden Class la. =D
Okeyla, pengumuman pun jelas.
Screen tv pun TAK ROSAK. Pape jela.



Erm, terbang ke Damascus, naik Egypt Air, transit sebentar ke Cairo.
Boleh cabin crew dia buat pengumuman cakap nak pergi Amman.
Apadaaaa.... Buat suspen je tau tak.

Balik ke Malaysia …

Dead Sea, Jordan.

Image
Hari ini tak tau nak post apa, so post jelah mengarut-ngarut pun.Baru balik dari Laut Mati. Jauh jugak, 1jam setengah perjalanan.Masin gila air laut! Sampai tak terkata lidah. Ishk...And Abang mandi laut. Pastu air masuk dalam mate die. Kesian!Terima kasih kepada adiknya yang bernama Fatin Athirah kerana bertindak segera mendapatkan air mineral.*kembang kempis hidungku* =D
And now tengah pedih kaki tempat gatal sebab main air Laut Mati tulah.Sebab masin sangat. (--")Habis kemerah-merahan kakiku ini. Tolongggggg...!Kebuluran sehari suntuk disebabkan last sekali makan breakfast tadi.Hehehehehehehehehehehehehe...Erm, nak wish something buat seseorang yang tercinta!


SPECIAL FOR AIN SURAYA
HAPPY 13th BIRTHDAY, NUR AIN SURAYA bt. AHMAD.
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Kak Fifi saaaaaaaaaaaaayang Adik Ain!


Sincerely,
Fatin Athirah




One more thing, pengumuman skit kepada nama yang tertera di bawah:

'Ainul Munirah
Nurul Sofiah
Nurul Sabrina
Noor Raihanah
Nur Ain Suraya
Nur Alya Aqilah
Sy…

In Al Mafraq, Jordan.

Image
Saje je nak report aku dah ada kat Jordan setelah 6 hari berada di Istanbul, Turkeye dan 3 hari di Damsyik, Syria.Di rumah Amuh yang agak besar. (--")Kat Damsyik tak dapat online because tak ada internet ...Hohohohohohohohohohoho!Aku rasa paling best pergi Damsyik, tak tahu kenapa.Mungkin sebab naik Bukit Arba'in (Jabal Arba'in).Tak sangka dapat naik bukit tu, tempat di mana bumi terkejut dan nak hempap Habil sebab bunuh Qabil.Dan tempat 40 wali Allah bermunajat.Terima kasih kepada Abang Quddus dan Abang Mujib kerana sudi jadi tourist guides kami.Dan juga kepada Abang Sofi sebab jadi tourist guide kami kat Istanbul.Abang Sofi dan kawannya, Karim (orang Turki).Kat Istanbul, best pergi dekat Hagia Sofia. =)Excited, excited, excited ! ! !Kat Jordan tak tahu lagi sebab Amuh tengah exam (duh!) and tak tahu siapa nak jadi tourist guide kami nih.
Nak tahu tak?
Masa dekat Damsyik, di tengah sejuk takat 12 C pergi makan aiskrim.Tapi aiskrim dia bessssstttttt........Aku demam, begitu…

Gurau Senda - iLuvislam.com

Image
Gurau Senda

Hidup kita memang selalu dipenuhi dengan gurau senda dengan orang di sekeliling, biasanya kawan-kawan. Mana ada orang yang bergurau dengan dirinya sendiri, betul tak? Maknanya, bila kita bergurau senda, secara tak langsung ia akan melibatkan perasaan orang lain yang mendengar gurauan kita.


Biasanya, orang bergurau untuk menceriakan suasana. Takkan nak buat muka serius sepanjang masa. Macam kebanyakan orang mengatakan, “Hidup mesti ceria”.


Tapi, mari kita teliti, apa yang selalu ada dalam sesebuah gurauan? Lawak yang direka-reka, cerita yang dibuat-buat, perli memerli dan kata mengata antara satu sama lain. Itu antara yang biasa saya temui. Jarang sekali orang bergurau tapi dalam masa yang sama dia tak menipu. Tak sah kalau bergurau, dia tak mengata-ngata (secara bergurau) kat orang lain.


Kebanyakan kita menganggap gurauan adalah perkara biasa. Ada juga yang menyangka menipu dibolehkan ketika bergurau sebab tak membahayakan orang di sekeliling kita. Saya juga pernah meng…

In Istanbul, Turkey.

Image
Ehem ehem ehem.Allo! Allo!Aku sekarang berada di Istanbul, Turkey.Sejuk gila kat sini.Tapi kekadang tu rasa panas jugak.
First sampai, orang ingat Abang orang Turkey jugak.Hehehehehehehe...Kesian dia, tak faham apa-apa pun.Oh, aku pergi dengan nenek, Ummi, Walid, Kakngah & Abang.Nenek saya masih kuat dan bertenaga! Yeah!
Dalam flight selama 10 jam 50 minit amat meletihkan.First, tak boleh tidur.Nanti leher terpeleot.Wah kah kah.Nasib baik Abang 'meminjam'kan bahunye untuk dijadikan bantal buatku.Hohohohohoooo...Aku naik Malaysia Airlines. MAS yang agak best. (--")Aku tengok cerita... Syurga Cinta dalam flight.Cerita tu kelakar sebab ada budak Haziq tu.And Irdham yang jahil tentang agama.Ayat dia: "Err... Saya tak boleh sembahyang hari ini sebab saya puasa sunat."Nak bergolek-golek rasanyaaa...
And second day, pergi ke Grand Bazaar.Aku beli kasut Adidas 30 TL (Turkish Lira).Bersamaan RM60. *mahal betul duit Turki ni*And keychain untuk kawan-kawan baikku.Sesiapa…

New Moon & Mulan.

Image
Yee!Aku dah ada kat Terengganu.Baru balik semalam. Hohoho!Nak cerita masa dekat KL nih.

Of course tujuan utama aku ke KL untuk tengok New Moon. Hahahaha. Dua kali aku dapat tengok. First time masa 30th November. Aku dan Kakngah berlegar-legar dulu kat Berjaya Times Square. Makan-makan sikit. Sebelum tiba pukul 9.00 malam, aku dan Kakngah tengok Mulan dulu. Tak dapat tengok habis sebab the movie started at about 7.50 p.m. and we had to catch up with New Moon at 9 p.m. kan.Then, esoknya, 1st of December 2009, pukul 11.30 a.m. pergi tengok Mulan sampai habis. Ending dia sedih woo... Mulan dan Wentai tak dapat bersama sebab Wentai tu rupanya is the son of the emperor. He himself is the prince. So, dia terpaksa kahwin dengan Princess of Rouron untuk menamatkan peperangan. Wentai kena tawan at first, then Mulan menyamar dan bekerjasama dengan Princess of Rouron tu. Princess loves Wentai, but Wentai loves Mulan. Mulan sendiri yang suruh Wentai kahwin dengan Princess. So, Wentai suruh Mulan lu…

Ada Batas yang Menjarakkan.

Image
Ehem, ehem, ehem!Hari ini, aku nak berkongsi cerita.Dipetik dari laman web paling best, iLuvislam.com .Bila baca cerita ni, teringat pulak zaman jahiliah aku dulu.Rapat-rapat dengan kaum muslimin.Bila ingat-ingat balik, rasa bodoh je.Perasaan malu pun ada jugak.Sebab tu bila teringat senyum sengsorang.Huhuhuhuhuhu.

ADA BATAS YANG MENJARAKKAN

Aku sudah terlelap kiranya. Tiba-tiba telefonku berbunyi. Ada mesej!

"Dah tidur? Aku nak tanya sesuatu..." Pendek sahaja mesej itu
.
Jam sudah menunjukkan pukul satu pagi. Aku agak terkejut meneerima mesej dari dia. Mesej yang merangkumi pelbagai soalan dan tanda tanya. Dia masih seperti dulu. Sering saja melakukan perkara yang menimbulkan persoalan. Sifat itu masih ada rupanya dalam dirinya. Aku fikir dia sudah berubah sepenuhnya. Aku membalas mesejnya. Kami saling berbalas mesej buat sekian lamanya kami tidak berhubungan. Malam itu aku tidak dapat tidur dengan lena. Mesej dari kawan yang pernah aku akrab dulu. Dulu, kami memang berlain…

Selamat Hari Raya Idul Adha! -1430 H-

Image
Yeay! Raya, raya, raya.Erm, sempena raya haji tahun ni, as usual aku and family balik Besutlah.Aku tak tengok pun lembu kena sembelih.Entah, malas pulak nak pergi belakang rumah nenek.
So, I just stayed at the living room watching my cousins and siblings playing chess, reading magazines, using the laptop.And me, reading the book THE HOST by Stephenie Meyer.It was boring, really.So, I watched my sister-in-law and my cousin playing chess.Fun thing to do, but I'm not really good in chess.So, it's better to watch, right?



Oh, Abecik and Kakcik bought me some books.Scary Ever After by John Ho and Wuthering Heights by Emily Bronte.I've read the comic Scary Ever After.I'm telling you, it's not that SCARY.Wuthering Heights (Bella and Edward's favourite book), still on the queue.I need to finish THE HOST first.




Another two books, Abu Bakar as-Siddiq and Ali bin Abi Talib.Wow, I've bought them months ago, but I haven't read them yet.So, I just have to finish which I …