Aku ingin berubah!

25.4.09


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Saat menulis entry ni, aku terfikir2kan zaman kegemilangan Islam waktu dulu... Dulu, Islam paling hebat! Hebat tersangat! Sekarang? Kian runtuh... Nak cite pasal couple, huh... Buat jenuh je. Berjuta2222222 remaje skarang yg bercouple. Yang ana sendiri x boleh percaye, kawan baik ana sendiri yang bercouple. Ana yang tegaskan diri ana jangan bercouple, tapi kawan ana pulak jadi macam tu. Semuenye kawan2 baik ana di sekolah rendah. Astaghfirullahalaziim... Ana x boleh nak percaye yang seorang kawan ana mengaku die bercouple from standard 1... STANDARD 1!!! Bukan form 1! Astaghfirullah... Ana x terkate jadinye. Ya Allah, selamatkanlah aku dan rakan2ku. Bukan setakat couple, hisap rokok, berjudi, minum arak, berzina dan macam2 lagi kemungkaran yg dapat kite lihat sekarang...

Ana lagi tak tahan bile tgk abang2 ana sendiri merokok... Bukan tengok dengan mate, tapi hakikatnye diorang memang merokok. Merokok tu haram. Bukan saje haram, bahaye untuk kesihatan! Diorang ingat mak bapak diorang marah diorang sebab merokok sebab tak sayang die ke???!!! Mestilah sayang, taknak anak mati dulu pade diorang. Yang derhake ngan mak bapak? Lagilah... Malah, cakap 'uh' skalipun dah kire derhake... Ana tak nafikan ana pun macam tu. Tapi same2 lah kite berusehe agar dapat kite jauhi perkare2 mungkar itu. Berzina? Tiap2 hari dengar@bace berite jumpe bayi tepi longkang, dalam longkang, luar longkang, dalam tong sampah, kat bus stand... Nau'zubillah. Tak kesian ke kat baby tu??!! Baby tu tak berdose, kenape pulak baby kene hukum? Huh! Kejamnye! Tu semue kerane zina yang melampau2!

Lihatlah kekurangan diri kita sekarang... Minum arak & berjudi... Perkare biase dah. Sape lagi nak sedarkan diri diorang kalau bukan diri sendiri? Semuenye bergantung pade diri kite sendiri. Kite dapat tengok, semakin ramai yang murtad. Apa nak jadi? Tak sayangkan Islam ke? Astaghfirullah... Fitnah pun dah menjadi2 sekarang nie... Perkare biase! PERKARA BIASA!!! Tak boleh ke kite ubah sikit diri kite nie? Tu, umat Islam di Palestin sedang sengsara, mane sumbangan kite? Memanglah sesetengah ade yg beri... Tapi kenape kite yang buat kemungkaran, umat Islam di Palestin yang terpakse menanggung akibatnye? Sedarlah wahai saudara seIslamku... Allah masih sayangkan kita semua... Bersyukurlah... Ana tengok video kanak2 di Palestin yang kene bunuh tu, mengucap panjang ana. Hampir menitiskan air mate, tapi ditahan. SEDARLAH SEKALIAN SAUDARA SEISLAMKU!

Ana dah sematkan di hati, ana akan berubah mulai saat ni. InsyaAllah... Dengan izinNya jua. Tekad ana ini bermula setelah membaca buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah. Betapa rindunya aku kepada Rasulullah s.a.w. serta sahabat2nya... Ya Allah, tempatkanlah aku bersama-sama rasul2mu di syurga kelak. Akanku jadikan Nik Nur Madihah sebagai mentorku. Setelah membeli buku Catatan Hati Nik Nur Madihah, aku sudah berazam ingin berubah. Ya Allah, bantulah aku berjuang di jalan-Mu... Bersama-samalah kita memperjuangkan Islam... Berubahlah demi ISLAM! ALLAHU AKBAR!!! Sampai di sini sahaja seloka hati, mungkin bertemu di lain hari... Segala yang baik datangnya dari Allah, segala yang buruk datangnya dari diri yang hina ini. Hakikatnya, kedua2nya dari-Nya...

Wallahualam.

Post a Comment