Posts

Showing posts from May, 2009

Sama-sama kita renungkan...

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Herm... Hari ni ana nak sentuh sikit soal hati dan perasaan. Mesti kalangan kite di awal remaje ni ade yang fall in love dengan someone, kan? Kalau sesape yang takder tu, memang orang tu tak normal! Huhuhu! Ana sendiri pun dah beberapa kali tertarik dengan lelaki. Tapi, ana diamkan je sebab kalau kite dah suke seseorang tu, takkan nak hebohkan kot! Just a few of my best friends je yang tau(sile jangan tanye ye). Dulu, di sekolah rendah, ana menyukai lelaki-lelaki yang tak okey. Macam yang gatal nak bercouple and yang bercouple dan yang langsung tak ada ciri-ciri muslimin sejati. Sekarang, ana di sekolah agama, hati ana tertarik dengan mereka yang bercirikan Muslim Sejati. Well, memanglah susah nak dapatkan tapi... Ah, jangan fikir lagi pasal benda ni, kan? Ana masih di zaman remaja. Walaupun sudah ramai remaja kini yang bercouple, ana tak mahulah mencontohi perangai negatif mereka itu! Bagi ana, bercouple ni hanya buang duit(beli hadiah or w…

Sambutan Hari Guru!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Wah-wah-wah! Walaupun Hari Guru telah 2 hari berlalu, sambutannya masih okey! Hadiah ana kepada guru-guru untuk tahun ni ialah... PAPERWEIGHT! Agak simple, tapi rasanya kalau yang lebih-lebih-lebih dari simple pun takkan dapat balas jasa guru... Am I right? So, for today, ana nak cerite pasal sambutan Hari Guru di sekolah kebanggaan ana, SMK(A) Sheikh Abdul Malek...

Pagi itu, ana ke sekolah seperti biasa, membawa beg galas ana walaupun rata-rata pelajar membawa beg kecil. Hadiah tidaklah seberat mana! PEACE! Ana menaiki tangga menuju ke kelas 1 Ibnu Arabi tercinta. So, the first thing to do is... Bacaan Asmaul Husna as usual. Then, pelajar-pelajar diminta berada di dalam kelas sahaja. Then, there was one boy yang jadi macam DJ gitula... Sesiapa yang hendak memberikan ucapan, diminta tulis atas kertas dan serahkan kepada bilik dibuat pengumuman. So, our class was lucky because we sent the greetings earlier! Ada yang tak sempat dibaca for your i…

Hari Ibu, Mother's Day!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Haaa... Hari ni kan hari ibu, ape yang anda hadiahkan kepada ibu anda? Kalau ana, ana bagi kad je... Beserta ciuman... Hehehehehe... Erm, kalau anda terdesak sangat, tak sempat buat kad, tak sempat beli hadiah atau takde duit nak beli, dakaplah ibumu. Tu pun rasenye dah cukup. Dakap, cium then ucap Happy Mother's Day! Susah ke? Nak bandingkan dengan ibu kite yang susah payah bela kite dari kecik sampai sekarang dah jadi besar gedabak macam gajah? Hehehehe! Kepade yang berbadan kechik, janganlah terase. *wink* Dan kepade yang duduk nun jauh di sana, call-lah ibu cakap Selamat Hari Ibu. Ni tak, diam je. Mesti sedih hati si ibu. Ana pun nak ucapkan Selamat Hari Ibu & Happy Mother's Day kepade semua mak-mak, ummi-ummi, ibu-ibu, mama-mama, mummy-mummy, che'-che'! (kalau ade lagi panggilan untuk mak, pandai-pandai tambah sendiri ye =D)

Hari ni, Syakirah datang umah ana. Saje lepak-lepak. Lame tak bersame =). Pagi tadi, kami perg…

Hubungan sesama saudara..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.
Topik hari ni, 'adik-beradik'. Sekali ana tengok cerita Merah Puteh (TV3), ada satu nilai murni yang dapat diambil. Hubungan mereka sebagai adik-beradik tiri. Walaupun adik-beradik tiri je, diorang tetap rapat. Sekarang ni, musim diorang gaduh. Tapi ana tengok diorang macam merindui saat-saat dulu semasa rapat dulu. Kalau kita tengok, Puteh sanggup menipu diri sendiri dan Merah semata-mata nak tak nak kecewakan Merah. Merah pulak? Lepas die tumbuk Puteh, menyesal tak sudah. Diorang gaduh semata-mata Anggun. Walhal Merah boleh memilih Iman. Tapi apa-apa hal ana memang tabik dengan Merah sebab kalau cerita BAWANG MERAH BAWANG PUTEH, memang MERAH yang jahat. Tapi cerite nie, Merah baik. Tak kiralah die tumbuk Puteh, tapi die menyesali kesilapannya itu. Cume mak si Merah tu yang melampau. Gune bomoh segale. Hish! And I like this kind of story yang melambangkan hubungan adik-beradik yang erat. Tapi, bab-bab gaduh tu, perkare biase dah. SE…