Sama-sama kita renungkan...

28.5.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Herm... Hari ni ana nak sentuh sikit soal hati dan perasaan. Mesti kalangan kite di awal remaje ni ade yang fall in love dengan someone, kan? Kalau sesape yang takder tu, memang orang tu tak normal! Huhuhu! Ana sendiri pun dah beberapa kali tertarik dengan lelaki. Tapi, ana diamkan je sebab kalau kite dah suke seseorang tu, takkan nak hebohkan kot! Just a few of my best friends je yang tau(sile jangan tanye ye). Dulu, di sekolah rendah, ana menyukai lelaki-lelaki yang tak okey. Macam yang gatal nak bercouple and yang bercouple dan yang langsung tak ada ciri-ciri muslimin sejati. Sekarang, ana di sekolah agama, hati ana tertarik dengan mereka yang bercirikan Muslim Sejati. Well, memanglah susah nak dapatkan tapi... Ah, jangan fikir lagi pasal benda ni, kan? Ana masih di zaman remaja. Walaupun sudah ramai remaja kini yang bercouple, ana tak mahulah mencontohi perangai negatif mereka itu! Bagi ana, bercouple ni hanya buang duit(beli hadiah or whatever), buang masa(pergi dating ke pe ke), buang tenaga orang lain(ayah@mak pergi hantar ke tempat dating). Nampak tak? BUANG=MEMBAZIR. Membazir tu kan ke amalan syaitan laknatullah? Nak ke kite ikut amalan syaitan tu? Nak ke? Nau'zubillah.

Couple is haram. Ya, maybe ada yang beranggapan couple tu okeylah kalau tak melanggar hukum Islam. Tapi bagi ana, couple tetap haram. Kerana ia melibatkan zina hati. Cube bayangkan, Ali dan Siti ni bercouple tapi tak mencintai antara satu sama lain. Mereka tahu yang mereka saling tak mencintai, tapi mereka tetap bercouple. Tak ke pelik namenye tu? Okey, biasanya kalau ana tanya orang yang bercouple nie, biasa mereka jawab apa?
"Ala, aku couple pun tak abaikan pelajaran," -> ya, memang tak abaikan pelajaran, abis tu, batas-batas pergaulan jaga tak?
"Eh, mestilah jaga!" -> yang duk pegang-pegang tangan apa hal pulak?
"Ala, standardlah! Tengok orang lain, boleh je pegang-pegang!" -> orang lain tak ada iman, kita ni ada iman! kenapa nak ikut sangat kejahilan orang lain tu? lagipun apa kau dapat dari couple ni?
"Aku dapat kasih sayang," -> kasih sayang tu dibawa hingga ke alam perkahwinan ke?
"Mestilah. Aku bercouple nak kahwin betul-betul nanti," --->>> nilah jawapan yang paling menyakitkan hati ana. MESTILAH SEMUE ORANG YANG BERCOUPLE AKAN CAKAP MEREKE COUPLE KERANE NAK KAWENNNN!!!!

Tapi akhirnya? Adakah cinta monyet di alam persekolahan akan diberkati Allah? Tidak! Bercinta hanya selepas berkahwin. Oh, senior ana ade memberitahu yang kalau couple tu harus jike kite betul-betul akan kahwin. Contohnya, Abu dan Minah dah bertunang, so dah sah-sahlah akan kahwin(jika ade jodoh). Lagipun, apelah gune kite bercouple di usie yang mude. Kalau kite suke sangat-sangat-sangat-sangat-sangat terhadap seseorang itu, just simpan je perasaan tu! Pendamkan dulu. Nanti, bila dah besar dah ade kerje, baru fikir pasal jodoh. Ana percaya, Allah itu Maha Adil. Dia akan memberikan jodoh yang baik buat kite jike kite berbuat baik kepada-Nya dan tidak melanggar perintah-Nya.

Kepada muslimat, peliharalah auratmu... Sesungguhnya jika kamu membuka salah satu auratmu, kamu diibarat bertelanjang. Nau'zubillah. Yang pakai ketat-ketat di luar sana tu, bentuk badan mereka bukannya cantik sangat pun! Lelaki tengok tak seberapa tetapi sebab kaum Adam ni nafsunya hanya satu iaitu wanita sendiri, mereka mesti tertarik. Aurat kita hanya boleh didedahkan kepada mahram kita. Terutama suami kita kelak. Labuhkan pakaianmu. Lelaki akan sentiasa memandang kita, meneliti kita dari atas hingga ke bawah dan kemudiannya ke atas kembali. Kalau ana-lah, jika ana pergi jalan-jalan, pakai tudung yang singkat, rase macam tak selese sangat-sangat! Yang kat luar tu, pakai tudung atas paras dada tu tak rasa malu ke? Huh... Kadang-kadang tu kesal teramat sangat. Kenapa mereka terlalu jahil? Ya, memang semua manusia tidak sempurna, tapi... Takkan mereka tak tahu hukum-hakam Islam yang mewajibkan mereka menutup aurat? Hanya muka dan tapak tangan sahaja bukan aurat kita! Ha... Satu lagi, kaki! Kaki pun aurat tau! So, kepada sesiapa yang baru tahu, amalkan pakai stokin ye... Ana pun tengah duk amal ni tapi stokin selalu je hilang mase nak cepat, so terpakselah pergi tanpe stokin. Hehehe...

Today, ana pun nak kongsi beberapa cerite... Menarik ke tak, same-samelah kite fikir...

Story 1: Ada sepasang suami isteri yang sedang menunggu kelahiran cahaya mata mereka. Setiap hari, mereka baca Al-Quran untuk bayi tersebut supaya bile besar nanti jadi anak yang soleh solehah. Bile bayi tu lahir, bagila name Nur Amana. Amana ni membesar jadi seorang anak yang solehah. Pelajaran pun okey. Then, satu hari ni dapatlah tawaran belajar di Amerika. Bile dah balik tu, die pakai tudung labuh. Saudare mare cakap kalau pakai tudung labuh susahla nak dapat kerja. Tapi, alhamdulillah, dapat jugak si Amana ni kerja. Kerja yang gaji die lumayan jugakla... Satu hari, die outstation. Mak ayah die kat rumah dapat phone call menyatakan permohonan Nur Amana untuk tukar agama sedang diproses. Terkejut beruk mak ayah die! Bile die balik tu, Nur Amana menafikan sekeras-kerasnya pasal permohonan tu, mak ayah die percaye... Pastu, one day Nur Amana pergi outstation lagi. Mak ayah die dapat agi phone call menjelaskan yang permohonan Nur Amana untuk tukar agama Islam ke agama Kristian diluluskan. Apabile Nur Amana balik, ayah die tanyelah yang sebetul-betulnye. Then, die mengaku. Die tukar agame sebab nak kahwin dengan seorang lelaki Kristian nama Adam. Ayah die tampar die. Die keluar dari rumah dan melarikan diri. So, kesimpulannya (ada lagi sebenarnya cite die tapi dah le stakat tu), tak mustahil orang yang soleh solehah akan murtad kelak. Nau'uzubillah... Janganlah ada di kalangan kite yang jadi camtu. [thanks to my dear best friend, ainul for sharing this story]

Story 2: Ada seorang remaja name die Amir(wak lolok). Die ni anak orang kaye la... Pade hari jadinya, dia mintak sports car dengan daddy die. Daddy die mase tu tengah bace news bagi satu hadiah bersampul. Die buke dan tengok-tengok Al-Quran. Dia cam marah la sebab die tahu die tu bukan kuat iman sangat tapi janganlah perli die camtu. Die pun marah ayah die dan lari dari rumah. Setelah 10 tahun, die lembut hati untuk jumpe ayah die. Die balik umah tapi umah tu kosong je. Die tanye jiran, jiran cakap ayah die dah meninggal. Die masuk umah dan tengok atas kerusi tempat ayah die duduk mase bagi die adiah aritu ade lagi Al-Quran pemberian ayah die tu. Die pun angkat Al-Quran tu dan ade barang yang jatuh dari Al-Quran tu. Kunci kereta... Die baru tersedar yang ayah die bukan je bagi die sports car tapi petunjuk untuk die kembali ke jalan yang benar. Samelah jugak nikmat yang Allah berikan kepade kite. Pandai-pandailah bersyukur dengan nikmat-Nya,ya. And satu lagi, janganlah marah ayah tak tentu pasal. Ayah bagi adiah pun dah kire okey ape... [thank you very much kepada kak solihah, my dearest kakak form 5 kerane sudi berkongsi cerite]

Jadi, stakat tu jelah cerite-cerite yang dapat disampaikan... Sebenarnya, ada banyak pengajaran, pandai-pandailah cari sendiri. Ana pun dah bagi sedikit sebanyak klu tu. Huhu... Ana pun nak kongsi satu benda lagi sempena Hari Guru walaupun dah lepas. Sama-sama kite renungkan, saudaraku sekalian. =)





Di sudut pintu utama kelas , terlihat kelibat seorang manusia mula memasuki kelas dengan perlahan , raut wajahnya agak tua namun semangatnya menampakkan dirinya tidak seperti usianya , dia tampak tegas dan garang. “Bangun..” Kalam pertama yang berbunyi kemudian disambung pula . “Selamat pagi cikgu..” serentak dengan satu nafas alunannya membuatkan kelas bergema di pagi itu. Dia mula melihat setiap seorang pelajarnya . “Kerja sekolah yang saya bagi kamu dah siap?” Reaksi yang pelbagai mula timbul wajah setiap pelajar , ada yang berpeluh, ada pula yang kelam kabut dan ada yang seperti biasa sahaja seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.

“Samad , kamu sudah siap?” Samad orang pertama yang disapa. “Err..cikgu , semalam saya tertidur , tak sempat nak buat”. “Apa yang kamu buat dirumah?. Tidur saja kah?” Samad hanya diam tanpa jawapan . “Nah ambik buku kamu ni , buat latihan yang saya bagi di atas padang sana sambil berdiri” Denda buat samad yang tidak siap kerja sekolahnya.

Di hari yang lain

“Murid-murid hari ini saya nak lihat kerja sekolah yang saya bagi , haa , Samad kerja sekolah kamu bagaimana??” Samad tunduk dan berdiam diri. “Samad , kamu dengar tak apa yang saya cakap ni ?!!”. Gema suara itu menjadikan kelas sunyi sepi. “Saya tertidur cikgu..” “aduhh!” libasan rotan membuatkan samad kesakitan . “Apa nak jadi dengan kamu ni? Datang sekolah lambat , dalam kelas kamu tidur , sekarang kamu keluar , berdiri di padang sana”.

Kampung Sebiru

Anak-anak kampung girang berlari berkaki ayam bermain sesama mereka . Suasana awal pagi kampung tepian pantai itu agak tenang dengan udara samudera yang nyaman dan selesa. Para nelayan mula melabuhkan kapal-kapal kecil mereka di jeti setelah semalaman di laut, sibuk suasana di Jeti . Hasil tangkapan mereka dinanti-nanti oleh pemborong yang awal-awal lagi sudah tiba di jeti. Samad sibuk menjemur ikan kering di ampaian khas yang dibuat oleh ayahnya dihadapan rumah. “Kau tak pergi sekolah hari ni samad?”, tanya ayahnya yang baru sahaja pulang dari laut. “Pergi ayah , lepas saya jemur ikan kering , saya terus ke sekolah”. Samad menyambung kerjanya. “Oh ya , adik-adik saya dah hantar ke rumah makcik Jamilah , lepas sekolah saya akan ambil mereka”, tambah Samad.

Samad merupakan anak yatim , semenjak ibunya meninggal dunia akibat penyakit kanser payudara tahun lalu , Samad banyak belajar untuk berdikari , tambahan pula kesempitan hidup keluarganya membuatkan Samad tidak seperti kanak-kanak lain . Walaupun baru berusia 12 tahun , Samad punya tanggungjawab yang besar , jika ayahnya ke laut , Samad yang akan menjaga adik-adiknya seramai tiga orang . “Kamu lambat datang lagi?” ,tanya Majid . Sahabat baik Samad yang juga merupakan kawan sekampungnya. “Nasib baik cikgu Hamidah tak masuk kelas lagi , kalau tidak habis kamu berdiri di tengah padang lagi”, bebel si Majid . “Kau bukan tak tahu , aku macam mana..” Samad menutup perbualan.

“Bangun , selamat pagi cikgu..” Kelas 6 Sentosa bergema di pagi itu. “Murid-murid , pihak sekolah akan mengadakan Sambutan Hari Guru , pada bulan hadapan , saya mahukan wakil daripada kelas ini untuk membuat persembahan nanti , kamu ada cadangkan sesiapa?”, tanya cikgu Hamidah pada anak-anak muridnya. “Majid , cikgu” , Sofi mencadangkan . “Dia pandai menyanyi , hari-hari saya lihat dia menyanyi, kalau cikgu tiada dalam kelas mesti dia menyanyi, macam Akademi Fantasia pulak kelas kita ni”, gurau Sofi . Sofi merupakan ketua kelas 6 Sentosa berseloroh membuatkan satu kelas tergelak. Muka Majid merah , malu. “Kalau macam tu , kamu lah yang akan buat persembahan ya..”, cadang cikgu Hamidah . Majid hanya tersenyum.



“Baiklah kelas,sekarang ni saya nak lihat kerja sekolah yang saya berikan semalam”. Seperti biasa cikgu Hamidah pasti akan mencari Samad , di hujung kelas Samad tertidur , penat agaknya. “Samad!!”. Cikgu Hamidah sudah berubah raut wajahnya yang sememangnya garang , Samad terkejut dan terus terbangun. “Pashh!!” Agak kuat juga tamparan yang cikgu Hamidah berikan kepada Samad. “Kenapa kamu ni teruk sangat? , Saya menyesal dapat anak murid macam kamu, kurang ajar dan tidak tahu menghormati guru, saya nak kamu keluar daripada kelas saya sekarang dan saya tak nak lihat muka kamu lagi!!”, bentak cikgu Hamidah yang benar-benar marah. Cikgu Hamidah memang tegas dan garang orangnya.

“Majid, aku memang budak tak berguna”. Samad memulakan perbualan memecah ketenangan bunyi ombak di pantai Kampung Sebiru . “Kau jangan cakap macam tu Samad , cikgu mungkin tak faham bagaimana keadaan kau sekarang ini , hanya aku sahaja yang tahu kau bagaimana” . Majid cuba mententeramkan keadaan. Samad menangis , dihatinya timbul rasa hiba dan sayu mengenang dirinya yang sering malang. Masing-masing senyap , melihat kumpulan ombak yang tidak henti-henti memukul sang pantai sebiru. Sudah hampir seminggu Samad sudah tidak hadir ke sekolah , cikgu-cikgu yang lain sudah bertanya-tanya ke mana perginya Samad , namun bagi cikgu Hamidah dia seolah-olah tidak ambil peduli ketiadaan Samad di dalam kelas.

“Puan hamidah , kamu guru kelas 6 sentosa kan? Tahu ke mana perginya pelajar bernama Samad? Sudah hampir semiggu dia tidak hadir ke kelas saya”, tanya cikgu Radzi pada cikgu Hamidah. “Budak tu memang pemalas , selalu saja datang lewat dan tidur di dalam kelas”, rungut cikgu Hamidah. Marahnya mungkin masih belum hilang. Suasana di dalam kelas agak bising , kelas belum bermula . Dihujung tempat duduk Majid berlaku sebuah perbincangan diantara Majid , Sofi dan Ah Leong , mereka Nampak serius seolah-olah membincangkan sesuatu yang penting. “Majid , kau tahu tak kemana perginya si Samad?”, soal si Sofi kerisauan. “Aku pun dah seminggu tak nampak dia, rumahnya juga macam tiada orang , selalu bila waktu petang dia rajin ke tepi pantai dekat rumah aku untuk mengambil angin,tapi sejak seminggu ni tak ada pula aku nampak”, balas Majid. “Tapi semalam dia datang kedai ayah saya , beli peralatan nelayan, ayahnya suruh barangkali . Tapi aku tak sempat bersembang dengannya” beritahu si Ah leong. “Hairan juga..” tambah Majid. Timbul riak wajah yang penuh tanda tanya di sesama mereka bertiga.

“Majid , lusa ni dah Sambutan Hari Guru , kamu dah bersedia nak buat persembahan?”, tanya Sofi mengubah topik perbualan. “Insyallah , eh , Ah Leong kau pandai main gitar kan? Nanti kau mainkan utuk aku ya” pinta Majid. “Ok , kawan-kawan tak ada hal punya” .Ah Leong bersetuju. “Habis tu aku nak jadi apa?”. Sofi juga mahu turut serta. “Haa..Sofi kau jadi pengurus kami lah , kau kan pengurus artis”, gurau Ah leong. Mereka bertiga ketawa sesama sendiri. Selepas asar , Majid mahu mengambil angin di pantai berhadapan rumahnya , tiba-tiba dia ternampak Samad, dengan segera dia mendapati Samad. “Samad , mana kau pergi ? dah seminggu aku cari” , Majid beriya-iya menanyakan soalan pada Samad. “Majid , aku dah berhenti sekolah” jawab Samad . Mukanya tenang tetapi riaknya sedih. “Kenapa ?” Majid semakin hairan. “Ayahku , dia tidak mampu lagi nak menanggung perbelanjaan persekolahan aku dan aku memutuskan untuk mengikut ayah ke laut”, jawab Samad. Majid hanya diam , wajahnya mula kesedihan dan simpati. “Memang aku nak jumpa dengan kau Majid , aku tahu esok kan hari guru , aku nak kau berikan surat ini untuk cikgu Hamidah , aku tak ada hadiah nak diberi” Samad mengeluarkan sebuah kertas lusuh daripada kocek seluarnya. “Apa ni Samad?” tanya si Majid. “Sekadar luahan hati aku pada cikgu Hamidah , aku tuliskan sajak untuknya”, balas Samad tenang dan berterus-terang. Majid memeluk Samad , kali ini dia benar-benar sedih dengan keluhuran hati Samad.Mereka menangis. Pantai Sebiru jadi saksi.

Hari persembahan untuk sambutan hari guru sudah tiba. Majid akan membuat persembahan. “Kau dah bersedia”, tanya Ah Leong dan Sofi. “Hari ni aku tak menyanyi , aku bersajak , tapi Ah Leong , kau main gitar juga ya untuk aku”, balas Majid. “Kenapa tukar plan?”, Sofi kehairanan. Majid menunjukkan kertas lusuh yang diberikan Samad padanya. “Hadiah untuk cikgu Hamidah daripada Samad”. Majid senyum , namun senyumannya nampak sedih. “Samad dah tak sekolah lagi dah , dia ke laut dengan bapanya”, Majid menambah. Suasana sepi. Masing diam tidak bersuara. “Baiklah , mari kita bersiap” Majid menutup suasana itu . Persembahan tinggal lagi setengah jam.

Di atas pentas
“Assalamualaikum , saya Majid dan di sebelah saya Ah Leong , hari ini kami akan menyampaikan sebuah sajak yan bertajuk , “Samudera Buat Guru” , sajak ini di tulis khas oleh sahabat kami , Samad”. Majid memulakan biacara. “Sajak ini untuk guru-guru Sekolah Kebangsaan Seroja terutamanya cikgu Hamidah..” Ah Leong menambah. Seluruh dewan memberikan tepukan gemuruh. Timbul rasa hairan di wajah cikgu Hamidah . Terdiam dan ingin tahu. Ah Leong mula memetik gitarnya dengan perlahan , sayu rentaknya. “Sajak ini kutujukan buat guru-guruku yang tersayang , ampunan maaf juga buat kalian kerana saya pelajar yang malas dan tidak menghormati kalian. Kalian juga tidak perlu risau lagi dengan anak muridmu yang tidak berguna ini , saya hanya akan ke laut sahaja selepas ini , namun saya juga teringin seperti anak-anak murid yang memberi hadiah buat guru yang disayangi sempena hari yang berbahagia ini , tidak mampu saya berikan hadiah yang mahal-mahal , cumanya sebuah sajak …khas untuk guru-guruku terutamanya cikgu Hamidah” isi surat tersebut..

SAMUDERA BUAT GURU

Pantai hari ini nampak tenang Tiada gelora,
Tiada ombak yang garang,
Melihat laut yang jauh itu,
Umpama melihat ibu yang tersayang,

Pada pantai aku melepas rindu,
Pada pantai juga aku menangis,
Pada ombak ku kirimkan cinta,
Pada dunia lautan itu Guruku ,
Sayangnya aku pada kamu,
Umpama lautan yang luas itu,

Jasamu umpama samudera,
Memberi sebuah kisah cinta pada manusia
Guruku, Aku anak laut Laut dan pantai duniaku
Ia juga masa depanku,
Ia warna dalam hidupku,
Guruku, Kasihmu ku anggap ombak,
Ombak tenang di bibir pantai,
Jasamu juga ku anggap ombak,
Ombak yang garang dan banyak memukul pantai,
Guruku, Budimu ku anggap air di laut,
Tak pernah kering dan mati,
Walau kita nampak jauh,
Namun kita dekat pada hati,
Guruku, Jika dosa telah aku lakukan,
Restu dan maafmu aku dambakan,
Jika hatimu luka Selautan ampun ku pohonkan,
Hari ini dan esok… Aku akan terus melihat samudera luas ini..
Dan sampai bila-bila..
Samudera ini hadiahku buat guru-guru…


Ada air mata jernih mengalir dipipi para hadirin yang mendengar , Majid teresak-esak mengungkap bait-bait sajak , Ah leong semakin sedih rentak gitarnya. Cikgu Hamidah tidak dapat menahan sebaknya , air mata deras , terlalu deras. Dia teringatkan Samad. Anak muridnya. Hatinya Terusik , sesuatu perlu diubah dan berubah.

Align Center
[dipetik dari laman web iLuvislam.com]
Kutujukan khas buat guru-guru tercinta juga rakan-rakan seperjuangan... Jasamu dikenang, guru-guruku!

Ana rasa setakat itu sahaja yang dapat disampaikan pada hari ni. Dah banyak dah rasenye. Oh ya! Selamat bercuti! Manfaatkan cuti anda dengan perkare-perkare yang berfaedah! Jangan nak melakukan maksiat di luar sana.
Segala yang buruk itu datangnya dari kelemahan diri ana sendiri,
Segala yang baik itu datangnya dari Allah s.w.t.,
Hakikatnya, kedua-duanya dari Allah jua...

Wallahualam.

Sambutan Hari Guru!

18.5.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Wah-wah-wah! Walaupun Hari Guru telah 2 hari berlalu, sambutannya masih okey! Hadiah ana kepada guru-guru untuk tahun ni ialah... PAPERWEIGHT! Agak simple, tapi rasanya kalau yang lebih-lebih-lebih dari simple pun takkan dapat balas jasa guru... Am I right? So, for today, ana nak cerite pasal sambutan Hari Guru di sekolah kebanggaan ana, SMK(A) Sheikh Abdul Malek...

Pagi itu, ana ke sekolah seperti biasa, membawa beg galas ana walaupun rata-rata pelajar membawa beg kecil. Hadiah tidaklah seberat mana! PEACE! Ana menaiki tangga menuju ke kelas 1 Ibnu Arabi tercinta. So, the first thing to do is... Bacaan Asmaul Husna as usual. Then, pelajar-pelajar diminta berada di dalam kelas sahaja. Then, there was one boy yang jadi macam DJ gitula... Sesiapa yang hendak memberikan ucapan, diminta tulis atas kertas dan serahkan kepada bilik dibuat pengumuman. So, our class was lucky because we sent the greetings earlier! Ada yang tak sempat dibaca for your information. Like I said, that boy memang macam DJ di radio-radio. Membaca ucapan and dendangkan lagu-lagu dari CD. Macam-macam lagu didengarkan such as lagu Hijjaz, Rabbani & Raihan. Cikgu-cikgu perempuan diminta ke padang tertutup manakala cikgu lelaki ke padang biasa. Untuk main sukaneka dan permainan! Girls pergi tengok cikgu perempuan, while boys tengok cikgu lelakilah! Masa yang senggang itu diisi dengan memberi hadiah kepada cikgu-cikgu. Fun! Then, near 11 a.m., pelajar form 1 & 2 diminta berbaris untuk mengiringi cikgu-cikgu yang akan berarak. Panas terik tu! Tapi takpe, baru panas di dunia... Kemudian, masuk ke dewan.

Bile masuk tu, ada seorang pelajar lelaki sedang pegang panah. Mungkin dialah orang yang dapat masuk Pertandingan Memanah Peringkat Kebangsaan tu! Syabas! Tempat dilepaskan anak panah itu (tak tau panggil pe), diletakkan belon-belon. Then, die shootlah. Tepat kene tengah-tengah! Bravo! Bravo! Then, tirai ditutup. Bukak balik lepas tu. Hehehe. Tibe-tibe jatuh satu kain rentang bertulis, "SELAMAT HARI GURU 2009". Hebat! Setelah itu, majlis diberkati lagi oleh bacaan ayat-ayat suci al-Quran oleh saudara ?????. Tak tahu nama dia apa. Hehehe. Kemudian, acara diserikan dengan pelajar-pelajar aspura form 1 memegang satu huruf setiap seorang, S-E-L-A-M-A-T-H-A-R-I-G-U-R-U. Good job! Then, Presiden MPP(majlis perwakilan pelajar) memberikan ucapan kepada semua guru sempena Hari Guru. Lepas tu... Perutusan dari Menteri ke ape tah (hehehe) tak tahu lah nak panggil ape. Dibace oleh Pengetua dan 2 orang Penolong Kanan. Acara dimeriahkan lagi dengan nyanyian lagu Guru Kebangsaan oleh guru-guru diketuai oleh cikgu kebanggaanku (hehehe), Cikgu Man. Setelah itu, dua orang pelajar mempersembahkan persembahan mereka dengan membaca sajak. 2 bahasa. Bahasa Arab & Bahasa Melayu. Kemudian, beberapa orang pelajar mempertontonkan lakonan mereka di atas pentas. Yang ni memang kelakar habis!!! Aduhh... M-U-S-A-N-G, muse... Hehehe...

Cikgu-cikgu pun tidak ketinggalan membuat persembahan. Ustaz Yahya dengan ghazalnya manakala Cikgu Zurifah dengan sajaknya. Memang best! Terhibur ana yang duduk di barisan paling belakang (wuuu...)! Seterusnya... Nasyid oleh beberapa orang pelajar... Campur abis form 2, form 3, form 4, form 5... Form 6 atas pun ade... Solo lagi... Kih-kih-kih... Best jugakla diorang nyanyi... Sebelum nasyid tu, ade pulak pelajar yang buat suspend pergi bagitahu acara nasyid terpakse dibatalkan kerana kesuntukan mase... (Nasib baiklah ana ni penyabar, huhu) Ade je nasyid yang dimaksudkan tu... Diorang nyanyi 2 buah lagu... Tajuk die? Lupe la plak! Kemudian, acara yang paling ditunggu-tunggu! Anugerah untuk para guru melalui undian kesemua pelajar. Terer wow diorang buat, macam ANUGERAH BINTANG PALING POPULAR BERITA HARIAN!!! Siap ada lagi screen untuk tunjuk, 'calon-calonnya ialah...' pastu ada gambar cikgu-cikgu yang tercalon! Memang gempak habes! Lepas tu, pengacara majlis menjemput beberapa orang pelajar yang 'agak' tersohor di sekolah untuk mengumumkan pemenangnya! Kesemua ada 14 anugerah... Jemput 2 orang untuk 2 anugerah... All boyslah! Girls mana boleh pergi depan! Suara tu aurattt!!! Pelajar jemputan yang terakhir tu kelakar... Perkataan popular berasal dari perkataan POP? Jadi, cikgu yang pandai nyanyi POP je patut menang! -_-"! Satu dewan gelak... Haha, kelakarlah sangat. Hehehehe. Herm...

Lepas tu, ana terpaksa balik memandangkan walid ana sudah menunggu! (Kepala ana pun tengah berdenyut ketika itu!) Oh, ya! Cabutan bertuah dan hadiah untuk para guru yang menang sukaneka dan permainan pun ada! Cuma tak nak cerite je... Hehehehe... So, gempak tak? I think kalau setakat baca memang tak rasa ke'gempak'annya! Antum antuna semua kena betul-betul feel dengan menghadirkan diri! Tapi, dah lepas... Yang berlalu biarkan berlalu... Tahun depan InsyaAllah...

I think that's all... Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Wallahualam.

Hari Ibu, Mother's Day!

10.5.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Haaa... Hari ni kan hari ibu, ape yang anda hadiahkan kepada ibu anda? Kalau ana, ana bagi kad je... Beserta ciuman... Hehehehehe... Erm, kalau anda terdesak sangat, tak sempat buat kad, tak sempat beli hadiah atau takde duit nak beli, dakaplah ibumu. Tu pun rasenye dah cukup. Dakap, cium then ucap Happy Mother's Day! Susah ke? Nak bandingkan dengan ibu kite yang susah payah bela kite dari kecik sampai sekarang dah jadi besar gedabak macam gajah? Hehehehe! Kepade yang berbadan kechik, janganlah terase. *wink* Dan kepade yang duduk nun jauh di sana, call-lah ibu cakap Selamat Hari Ibu. Ni tak, diam je. Mesti sedih hati si ibu. Ana pun nak ucapkan Selamat Hari Ibu & Happy Mother's Day kepade semua mak-mak, ummi-ummi, ibu-ibu, mama-mama, mummy-mummy, che'-che'! (kalau ade lagi panggilan untuk mak, pandai-pandai tambah sendiri ye =D)

Hari ni, Syakirah datang umah ana. Saje lepak-lepak. Lame tak bersame =). Pagi tadi, kami pergi umah Izyan, then bersame-same dengan Izyan ke rumah Aliuddin. Seronok jugaklaa... Kadang-kadang duk umah orang... Duk umah Aliuddin tu, pnyerlah lame! 1 jam setengah! Then, kami pun balik(Izyan balik umah die aaa)... Lepas solat Zohor, ana dan Syakirah beserta Kakngah ke Restoran Harmoni 2 untuk makan tengah hari. Well, my mom's not at home! She's gone to KL! Hu...! Balik tu, ana rest kejap sebab sakit perut. Syakirah buat homework die! Then, kire-kire pukol 4.30 kami ke SMK(A)DG(Durian Guling), sekolah kakak ana mengajar. Sebab ade latihan choral speaking Shallot & Garlic atau dalam bahase melayunye Bawang Merah & Bawang Putih. Atau nak senang sangat cerite Merah Puteh (XD). Ramai tak datang (uwaaa...sedihnye! nak tengok prince & shallot kawen) hehehe! Dah takde rezeki, nak buwat camane kan? Then, anta Syakirah balik... Tamatlah cerite pasal ana dan Syakirah untuk hari nie...

Waa... Esok dah sekolah balik! 4 hari ana cuti(hari Khamis ponteng coz tak belaja hehe)! Berdebar rasenye nak pergi esok(sebab homework Sivik tertinggal kat skool)... Cikgu, please don't mad-mad at me! Huuuuu!!!!! Next week, hari guru... Ummi cakap tak payah kasi hadiah kat cikgu... WAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nak kasi jugakkkkK!!!!! Takpela, nak off dulu... Wassalam.

Wallahualam.

Hubungan sesama saudara..

1.5.09


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Topik hari ni, 'adik-beradik'. Sekali ana tengok cerita Merah Puteh (TV3), ada satu nilai murni yang dapat diambil. Hubungan mereka sebagai adik-beradik tiri. Walaupun adik-beradik tiri je, diorang tetap rapat. Sekarang ni, musim diorang gaduh. Tapi ana tengok diorang macam merindui saat-saat dulu semasa rapat dulu. Kalau kita tengok, Puteh sanggup menipu diri sendiri dan Merah semata-mata nak tak nak kecewakan Merah. Merah pulak? Lepas die tumbuk Puteh, menyesal tak sudah. Diorang gaduh semata-mata Anggun. Walhal Merah boleh memilih Iman. Tapi apa-apa hal ana memang tabik dengan Merah sebab kalau cerita BAWANG MERAH BAWANG PUTEH, memang MERAH yang jahat. Tapi cerite nie, Merah baik. Tak kiralah die tumbuk Puteh, tapi die menyesali kesilapannya itu. Cume mak si Merah tu yang melampau. Gune bomoh segale. Hish! And I like this kind of story yang melambangkan hubungan adik-beradik yang erat. Tapi, bab-bab gaduh tu, perkare biase dah. SEDANGKAN LIDAH LAGI TERGIGIT...

Di sini, ana nak kongsikan satu cerita kepada semua. Semoga dapat diambil sebagai pengajaran. Cerite ni mengisahkan seorang adik dan seorang kakak. Mereka hidup susah. Ayah mereka sudah meninggal dunie disebabkan penyakit leukimia. Mase kecik, si kakak masuk tadika. Kalau balik, mesti bagi gule-gule kat si adik. Lepas tu, bercerite ape yang diceritekan cikgu kepade adiknye. Bile dah besar, si adik mula benci dengan si kakak sebab die ingat semue orang dah tak kisahkan dirinye, hanya pedulikan kakak. Suatu hari, si kakak membeli sepasang baju kurung untuk si adik. Tanpa pengetahuan si kakak, si adik membakar baju tersebut. Bile si kakak dapat tahu, die hanya bersabar. Tidak lama kemudian, si kakak mengikut jejak ayah mereka kerana menghidap penyakit leukimia. Si adik pula terbaca diari arwah kakaknya. Barulah die sedar yang baju yang dihadiahkan kakaknya itu adalah bagi menggantikan baju sekolahnya yang buruk dan tidak ditukar kerana keluarga mereka terpaksa membeli baju pengawas untuk si kakak. Si adik menangis menyesali sikapnye terhadap kakak. Namun, NASI SUDAH MENJADI BUBUR. So, kesimpulannye, janganlah mendendami kakak atau abang kite. Mereka kan darah daging kite? Tak kirelah diorang buat ape pun. "Tidak masuk syurga sesiapa yang memutus silaturrahmi" (al-Bukhari)

Ana sendiri pernah bergaduh dengan adik-beradik ana. Tapi berbaik kembali. Bak kate pepatah, air dicincang tidak akan putus. Try la cincang air! Sape yang berjaye putuskan air tu, ubahlah pepatah tu (berani? cubalah!). Erm... So, kepade adik-beradik, sepupu-sepapa dan semua, ana ingin meminta maaf jikalau ada tersalah kata, terkasar bahasa, tersalah lempang, terterajang dan sebagainye. Salam dihulur maaf dipinta(macam ayat nak dekat raye je). Kepada kawan-kawan pun, minta maaf. Terutama Sofiah and Syakirah. Hehehehe... Da (Sofiah)... Syah(Syakirah)... Hahahahahahahaha!! Aduh-aduh. Rileks, rileks. Ainul pun(bukan die boleh bace pun! huh!). And all-lah! *SENYUM YA! ESOK NAK PERGI SEKOLAH KEBANGSAAN KEPONG*

Wallahualam.