Choral speaking

31.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Nak letak video choral speaking entitled Shallot and Garlic. Enjoy! (perfomance from SMK(A) Duriang Guling's students)

Part 1


Part 2


Part 3


Part 4


Sumber: Miss Julia Shireen (SMK(A) Duriang Guling)

Case closed! (and will never happen again)

30.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hey, ingat lagi pasal story aku, Ainul dan Sofiah nak mintak maaf tu? Aku tak rase bersalah sangat pun actually, but my two lovely friends felt soooooooooooooooooooooooooo guilty. I'm just... Being supportive and responsible for what I'd started. Hari Rabu semalam, aku, Sofiah dan Ainul went to see the two boys That time, there was no one else except for us. So, the story began before the prayer was recited...

"*****, tunggu kejap. Kami nak cakap sikit. Ajak ***** sekali," ujar Sofiah setelah aku menyuruhnya untuk berbicara. Muka jejaka itu blur, I could not read it.

Setelah habis doa, kami menuju ke balkoni yang bertentangan dengan dua orang jejaka itu. I did not watch their faces, but they did watch mine. My face was apparently looking at Ainul and Sofiah.

Ainul memandangku, Sofiah memandangnya dan aku memandang Sofiah. "Siapa nak cakap?" soal Ainul. Aku mengerutkan dahi. Sofiah memandangku.

"Anti belum cakap lagi dengan diorang! Anti, kena cakap hari ini!" Ainul menjelingku. Aku menggeleng laju.

"Piah tadi nak cakap sangat...!" jari telunjukku menunjuk ke arah Sofiah. Ainul buat muka blur.

"Cepatlah, ana naik van ni..." suara jejaka yang menunggu kedengaran. Huh! Diam! Aku menjeling sekilas. Tajam.

"Ana jelah!" Ainul memusingkan badannya dan mula berbicara. Kepalanya tertunduk. Sofiah menunduk juga dan mukanya ke arah dua jejaka itu, sama seperti Ainul. Cuma aku yang memalingkan wajahku ke arah lain.

"Macam ni...bla..bla..bla.." terang Ainul. Aku hanya memandang Ainul kosong.

"Tulis surat jelah!" dengus jejaka itu ketika Ainul gugup berterus-terang.

"Nanti orang lain baca!" Ainul mempertahankan diri.

"A'ah, nanti orang baca..." Sofiah memandang mereka berdua. Aku hanya meng'hmmmpphh' tanda bosan dengan semua ini.

Setelah itu, dua jejaka itu turun tanpa menghiraukan kami. "Damn it!" ujarku geram.

"Ana tak nak fikir pasal benda ni lagi," ujarku lagi dan mengatur langkah untuk turun.

Kami berempat (bersama Ain) berjalan melepasi tangga muslimin. Tiada kelibat dua jejaka itu. Mungkin ke kooperasi. They are so ugh... I hate it!

That was Wednesday. Unsuccessful. But, today, Thursday, we managed to explain everything to them!

Ainul dan Sofiah membuat isyarat tangan ke arah *****. Dia memandang hairan. Aku menjelingnya tajam. Heish, tak reti-reti ke? Semalam suruh sangat bagi surat, hari ini buat bodoh pulak!

"*****, surat ni!" Ainul memandangnya. Ketua kelas kami dah pandang semacam. Tak baik berburuk sangka.

"Cepatlah sikit!" bentakku. Jejaka itu pun mengambil surat itu dari tangan Ainul.

"Baca dalam tandas! Jangan bagi orang lain baca," tegas Sofiah. Kemudian, ***** pergi macam tu je.

Seketika, jejaka yang seorang lagi melepasi pintu belakang. Aku menyapanya. "Surat tu, jangan bagi orang lain baca. Antuma dua orang je. Dua orang! Kalau antuma tak nak mengaibkan diri sendiri, jangan bagi orang lain baca!" aku me'warning' dia. I didn't know what was his expression because my eyes stick to the floor all the time.

Setelah lama, mereka keluar dari tandas. Beberapa orang penyibuk cuba membaca surat itu tetapi tidak berjaya. Mereka keluar dan aku memanggil salah seorang daripadanya.

"*****, bagi balik surat tu! You can't have it! It's ours!" ujarku dari tingkat atas.

So, aku dan Ainul menunggunya di tingkat atas. Seorang dari mereka menghulurkannya. "Habis tu, maaf tak?" soal Ainul.

Seorang jawab, "Biasa je. Tak ada apa-apa. Tak payah minta maaf," ujarnya. Seorang lagi, "Tengoklah dulu..."

Aku terkedu mendengar jawapan yang pertama. What was he thinking? BIASA JE? We saw it like...Wow! Disgusting! Maybe the other answer seemed reasonable. Mungkin sebab perangai dia lebih baik dari yang satu lagi tu.

So, case closed! And will never, ever, forever will be opened again! Promise! Cukuplah hanya sekali. We promise, we won't do it for the second time, or the third!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ahah! Aku telah berjaya menghabiskan novel Twilight! Sekarang, I'm reading the second novel, New Moon. Wow, the author really made the readers want to know more and more about this series!

Well, I think that's all for my BORING day with all those waste-of-time-incident with everyone. And a happy day for my FANTASY life. You know me, I love fantasy than the real life. Like, I can always imagining things. Wallahualam.

The Twilight Saga Novels

26.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Erm... I just got back from Putrajaya, attending a wedding ceremony. Actually, kawan Kakngah aku yang kawen, well, aku saje menyibukkan diri pergi jugak. And also, my beloved grandma went with us both. This time, we went with Malaysia Airlines. Dapat jugak kacang freee..! Daripade Air Asia yang erm... We got nothing. Kalau nak makan, kene beli.

As usual, kalau pergi Putrajaya, wajib pergi Alamanda. Hehehe... First day, we went for a movie. Harry Potter & the Half-blood Prince. Great. But, aku tak mengikuti siri Harry Potter ni, jadi I knew nothing. Aku pergi dengan Kakngah, Along dan Fikri. Erk, takkan nak ajak nenek aku kot? Huhuhu.

Esoknye tu, lepas balik kenduri, terus ke Alamanda. Aku dengan Kakngah menuju ke MPH Bookstore dengan segera. Guess what?! I bought all of The Twilight Saga Novels! Twilight, New Moon, Eclipse and also Breaking Dawn. Wow. I feel, so... Overjoyed! I'm working on Twilight now. Mungkin sebab novel ni in English, aku bace lambat. I need to understand the words deeply, okay. Can't just read like that (although I'd been watching the movie for hundred times LOL).

Well, seriously, I can't wait for the New Moon to be released this November! Eclipse on June 2010. But, it seems that Breaking Dawn is not going to be a movie. Well, I can read it hundreds of time, though.

*************************

Hari ini, aku tak pergi sekolah. Muahaha! I WAS having a headache. So, I don't know what had happened at school. Seriously, though, Ainul told me something that made me wanna scream! OUT LOUD! But, my absent made me feel relieved. Thanks, God.

Well, ade satu kejadian kat school yang membuatkan aku, Ainul dan juge Sofiah menjadi CURIGA, SYAK WASANGKA dan yang sewaktu dengannya. I can't tell what is it, it's like, erm... Embarassing. It's not us, but ugh... Someone! Disebabkan sikap buruk sangka dan curiga ni, kite orang tibe-tibe insaf.

SMS:

Ukhti, ana rase stoplah kite berburuk sangke n curiga dengan XXXXX & XXXXX. Ana rase berdosa sangat ni. Seriously, kite kene mintak maaf. So, what do you think?
Fifiey

Ana rase pun macam tu jugak. Macam mane nak mintak maaf tu, ukhti?
Ainul

Oh, mase majlis tazkirah, kalau MC panggil anti, anti mintak maaf. Kalau panggil ana, ana yang cakap. Kalau Sofiah, she's the one. The sentence may be like this, "Ana bagi pihak beberapa orang kawan ana nak mintak maaf dengan muslimin sebab banyak berburuk sangka dan mengutuk dari belakang."
Fifiey

Erm... Ana rase tak sesuailah. Mane diorang nak tahu sape yang kite maksudkan.
Ainul

So, nak face-to-face ke? Erk... If that's so, you must be the spokesperson. Anti kan pandai bercakap. Ana dan Piah akan jadi pengapit tak bertauliah. Hehehe...
Fifiey

We'll discuss this Sunday.
Ainul

Mesej ni dilakukan pade hari Khamis, ye. So, aku pergi Putrajaya hari Jumaat, pagi. And you know what? The worst part is... My handphone was no where to be found. So, I had to go to Putrajaya without my phone. Sadis sungguh! Sebab itulah aku sentiasa moody kat sane. Hahaha. Handphone ku hilang. Paling teruk lagi, aku off handphone. Actually, nak pergi charge. Tapi entah, tetibe je hilang. Parents aku dah cari merate rumah, tak jumpe.

Balik semalam, ceh, ade kat washing machine. Aduyai. Nasib baik. Kalau tak, meranelah aku tanpe handphoneku. Dahlah ade macam-macam dalam handphone tu. Simkad pun kalau hilang, aiseyh, confirm aku kempunan sebab kredit banyak gila. Wakaka. Tapi, alhamdulillah, I'd found it. Peace!

Today's chat conversation with Ainul:

Ainul: Kenape tak pergi sekolah?
Fifiey: Offline.
Ainul: Icon menangis.
Fifiey: Online.
Ainul: Ana dah mintak maaf ngan due orang tu.
Fifiey: Serious?! Anti pergi dengan Sofiah ke?
Ainul: Yaa... Mula-mula tulis surat.
Fifiey: Then?!
Ainul: Nyaris-nyaris cikgu bace. Phew...
Fifiey: Wow. So, what happened?
Ainul: Kami mintak maaf. Tapi diorang tanye kenape, kami tak jawab. Kerana terlalu ramai penyibuk tidak diundang.
Fifiey: Oh. Jadi, did you said my name, or what?
Ainul: Name kite tiga orang laaa...
Fifiey: Oh, great. T_T
Ainul: But I just wrote FAA, NSJ and AMM.
Fifiey: Aaaaaaaaaaaa!!!!!
Ainul: =D
Fifiey: What?
Ainul: Esok, anti datang awal, talk to them.
Fifiey: Ana?? dupdapdupdap
Ainul: Yup. Ana tak tahu datang pukol berape. Nanti lewat-lewat, ketue nampak, mesti die tegur.
Fifiey: ............tengoklah, kalau ana ade kekuatan, ana cakap..kalau takde, it depends on you both. *laughing*
Ainul: Okayyyy...

End of conversation.

Huh. So, there it goes. Aku harap esok hari yang okeyy... Kene kumpul kekuatan. Ya Allah, kenape susah sangat nak cakap dengan muslimin ni?! Mase primary school dulu, okey je?! Sekarang ni, jumpe cousins lelaki yang paling rapat pun tak berape nak tegur. You know what, I stayed at Maklang's house when I was in Putrajaya. I'd only talked to Fikri, itupun sebab die tegur aku dulu! Dengan Irfan, NO! Not at all. I don't know why, but, seriously, I just stared at him and he just, uhh... Looked at me. No words came out from our mouths. And I think... That was GREAT. Well, it does not matter a lot, so, I'm just letting it go. "Antara lelaki dan perempuan, mesti ada hijab."

So, I think that's all. Daa~ wassalam. =)

Muslimah =)

20.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, aku akan bentangkan beberapa puisi untuk dijadikan renungan bersama.

Taatkan dirimu bak srikandi Khadijah..

Haluskan akhlaqmu seperti Fatimah Az-Zahra..

Sampaikanlah ilmu-mu sebijak si merah Aisyah..

Teguhkan imanmu seteguh iman Sumayyah..

Sucikan hatimu, sesuci hati Rabiatul Adawiyah..

Barulah dirimu menjadi Ainul Mardhiyah..


Kiranya tiada CINTA insani untukmu..

Cukuplah CINTA ALLAH penyuluh hidupmu..

Kelak akan ada CINTA untukmu dari

insan yang menyintai Allah
sebagaimana

CINTAmu kepadaNYA...


Seorang wanita umpama bunga di taman..
Segar mewangi di pelosok dunia..
Setulus kasih sesuci embun..

LEMBUT wanita kerana tutur katanya..
MESRA wanita kerana senyumannya..
CEKAL wanita kerana beraninya..

PATUH wanita kerana setianya..
SABAR wanita kerana imannya..
KASIH wanita kerana belaiannya..

LEMAH wanita kerana air matanya..
IKHLAS wanita kerana simpatinya..
DENDAM wanita kerana cemburunya..

SAYANG wanita kerana sifat keibuannya..
TANPA wanita, LELAKI lemah...
KERANA wanita lelaki KALAH!

Renung-renungkan... =)
Wallahualam.
Wassalam.

1A7 menang tempat pertama!

19.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, kelas aku menang tempat pertama Pertandingan 3K. Keceriaan, Kebersihan & Keselamatan (betul ke?). Mule-mule memang rase cam tak percaye, tapi dah pengacara majlis umumkan... Takkan salah kot. ;p

"Sekolah kita telah mengadakan pertandingan 3K kepada 2 kategori, SMR & SMA." kata pengacara majlis perhimpunan rasmi.

"Bagi SMR, tempat pertama dimenangi oleh..." pengacara majlis saja nak buat suspen.

"Dulu, kelas 3A7 dapat juara. Biarlah kali ni 1A7 pulak. Ameen. Hehehe." bisik aku dalam hati.

"1A...7!" pengacara majlis seakan teruja.

"Hah, kelas aku ke tu?" bisik aku lagi.
Tiba-tiba Ainul yang kat depan aku pusing belakang sambil tersengih riang.

"Yay!" kami menjerit kecil.

"Mane wakilnye?" soal aku dalam hati. (tertunggu-tunggu ketue kelas naik ambik adiah)
Amir pun naik. Huuu... Die plak yang glamor, kena ambik gambar. Padahal yang hias-hias kelas, semua muslimat buat. ;(

"Betul ke kelas kite menang ni?" soalku kepada Ainul.
Tidak berjawab, Ainul sengih je.

Tak lama kemudian, "Saye tak percaye kelas kite menang!" ujarku.
Ainul memandangku dengan muka yang sengaja buat-buat pelik.

Beberapa minit, "Betul ke kelas kite menang ni? Tak percayelah," ujarku lagi.

"Ish, budak ni. Berape kali nak cakap ha?" Ainul tersengih.

"Saye tak percaye sebab kelas kite bukan bersih sangat. Harap ceria je. Itu pun muslimat yang buat. Mungkin cikgu ambik markah mase Jumaat Sabtu atau petang Khamis baru ni kot. Ingat tak saye sapu satu kelas sambil membebel sengsorang?" aku tersengih.

*****

Yup, memang aku sapu satu kelas sampai bersih. Korang tak tau, tempat muslimin, Ya Allah! Bersepah, bersampah, kotor! Diorang ni menyapu ke tidak? Nampak hari-hari pegang penyapu. Yalah, sekolah agama, muslimat tak boleh gi depan, muuslimin tak boleh gi belakang. Menyapu pun asing-asing la.

Sambil menyapu tu, aku membebel la sorang diri. Mase tu muslimin semue da blah. Puqol 2.30 diorang da kuar sekolah sebab ari Khamis je balik qol 2.30. Aku, Ainul, Sofiah, Ain, Raihanah n Nadia je yg tinggal. Diorang buat majlis tazkirah disertai Aqilah & Aina yang baru balik dari KOOP. Aku menyapu penat giler. Bersih pun tempat muslimin. Kalau kotor jugak minggu ni, next week aku sound terussss....!!! *mungkin sebab jasa baik aku menyapu kelas,kami dapat jadi juara*

Bukan nak riak @ berbangga. But, seriously, they do nothing! Kalau langsir tak betul, kena tunggu Teacher Nordiana sound dulu baru nak baiki. Tak faham aku. T_T

But, tak perlulah kite nak mengungkit-ungkit ye. Dan janganlah kite mengumpat kerane ie diibarat sebagai memakan daging saudara kita sendiri. Wallahu'alam.

[dah berusaha sedaya-upaya untuk menghindari gosip, mengumpat & fitnah]

Wassalam.

What's with couple?!

18.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Aku nak beritahu something pasal couple...
Pandai-pandailah korang menilai statement aku ini.

Kita couple masa muda, yakinkah akan melangkah ke alam perkahwinan?
Sebenarnya lelaki ini sahaja nak suka-suka bercouple,
tetapi nanti dia tetap akan cari yang alim dan solehah.
Percayalah.

Allah dah sediakan jodoh untuk kita semua.

Okey, bayangkan bila korang dah kahwin nanti.
Suami korang cakap die dah bercouple banyak kali.
Tak rasa cemburu ke?? Suami kita dah pernah mencintai orang lain.
Kalau kita couple jugak sekarang, kite dianggap curang dengan bakal suami kite.

Suami kite 'nanti' mesti cemburu kalau tahu kite ni dah pernah bercinta dengan lelaki lain.
Fikir-fikirkan, hai sahabatku...

Usah risau, usah gusar,
Allah itu Maha Adil.
Pasti Dia akan mengurniakan lelaki yang soleh buat kita. =)

Photobucket

MUTIARA KATA
Wahai wanita solehah,
Jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yg bijaksana itu,
Tidak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan atau lirikan senyuman,
Pada bicara menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya,
Andai belum sampai jodohmu,
Anggaplah bahawa lelaki yang kau nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinannya,
bagi memimpin dirimu.
Kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya dan lelaki yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkan kekuranganmu.

"Sesiape yg menyukai seseorang tetapi memendam perasaan tersebut sampai mati, InshaAllah die mati syahid.."

Bagi saya, couple itu dah jelas tak boleh.
'Wala takrobuzzina...'
Maksudnya: Dan janganlah kamu MENDEKATI ZINA.

Think! Mendekati zina pun tak boleh, apatah lagi melakukannya?
Dah jelas-jelas couple itu mendekati zina.
Dah berzina pun... Zina hati! Zina mata dan sebagainya...
Fikir-fikirkan..

Harap dapat terimalah statement ni. Sesape yang nak menentang tu, fikir sejenak kerana semua ini ada betulnya.

Wallahualam. Sekian...



Twilight!

17.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hey, hey, hey! Hari ini aku sangat gumbira kerana dapat menonton cerite TWILIGHT! Walaupun ceritanya agak memboringkan, tapi jalan cerite die best. Well, part yang kissing-kissing tu aku tak suke sangat... ;p

This is a love story between a vampire and an angel. Kidding, doe. A vampire & ordinary human. Bibir Edward tersangatlah merah...! Kalah orang pakai lipstick. Hehehe... Tapi die hensem! Mate die sangat cantik... Huuu... Tapi muke die menakutkan. Sepanjang aku tengok cite ni, hati aku jadi berdebar-debar. Tak takut, tapi berdebar. Ishk3... Apela nak jadi!

Cite ni lembab skit. Huhuhu. Tak sabar nak tengok TWILIGHT: NEW MOON. Aku tengok trailer, Edward & Bella break up sebab... Aa... Entah, tak faham jugak. Tapi memang cerite ni sedikit sebanyak berkenaan darah. Huhuhu.

Aku sekarang dalam proses menghabiskan novel Salju Sakinah. Setakat ni, best sangat...! Novel Islami. =) Nanti da abes, aku cite k...

Wassalam.

Crazier, crazier, crazier...

16.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, aku jumpe lagu baru..! Best au... Dengarlah yerk... ^^



.....................

Today, aku gi skool as usual. Takde pape sangat pun... Belajar jelah. Tapi satu improvement ingin kukhabarkan! Aku dah mulai faham ape yang ustaz BAK (bahasa arab komunikasi) aku ajar. Dulu, ustazah yang ajar... Tapi ustaz pulak jadi guru ganti sebab ustazah da bersalin. Huhuhu.

Sebelum ni, ustaz ajar, aku faham sposen due je. Wuwuwuwuuu... Naya, naya. Hari Sabtu ni, Sofiah&Ain&Ainul akan datang umah akuwww... Nak buat kerje pembentangan Sejarah. (T_T) Ahax. Aku rase stakat ni jer la dulu. Ingat nak sambung buat cerpen, tapi takde idea. Nampaknye kene buat nota Geografi&Sejarah lerrr!!! Huhuhuhu. Cakap pasal nota, buku nota Science tertinggal kat skool! Takper, Unit 7 tak buat lagi pun takpe. Baru belajar Unit 5. Unit 6 dah siap notanya! Wuwuwuw!!!

Wallahualam, assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Wassalam.

Abang-abangku pulang!

15.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Erm.. Semalam, 'kan... Hehehe! Semalam aku balik lewat dari sekolah sebab ada KOKO. Pukul 4 sepatutnye balik, tapi Mesyuarat Agung dijalankan lame sangat sebab budak-budak perempuan tak memberikan sebarang respon yang positif. (isk, sian betul kat pengerusi yang baru dilantik tuww). Pastu, aku pun cepat-cepat la jalan sebab takut abang aku da lame tunggu. Mule-mule ingatkan abang aku (Khalil) yang datang ambik. Aku jalan punye jalan, ternampak satu kelibat yang aku kenal. Ya Allah, abang aku, Akbar! Hehehe... Semue orang tengok die, lepas tu tengok aku. *malu gila bhai*

Pastu kami menuju ke kereta. Teka siapa ada dalam kereta? Yasin Salsabila! Terkejut gak mule-mule tapi aku berlagak biase. Aku masuk kerete, dia pun bagi salam. Aku jawab jela sebab kalau tak jawab salam berdosa. Lepas tu, aku diaammmm... Mase kereta menyusur ke luar sekolah, semue orang dekat wakaf tu macam tengok-tengok je kerete aku. (rasenye kot). Aku mase tu dah fikir mende laen daa... *something about my feelings LOL* Rahsia, okeeee.... Balik-balik tu, lepas makan, aku on laptop ni. Sofiah mesej la yang dia nampak abang aku bla3... Pastu aku cakap dengan die yang Yasin yang dalam kerete tu. Die cakap semue orang tengok aku & kereteku. Hahaha! Glamour kejap.

Beberape minit selepas itu, Syakirah call. The same topicccc.... (T_T) Die cakap bulat mate sorang-sorang tengok aku naik kerete ngan sape. Aku just berlagak cool, malas tol nak heboh-heboh. Oh, lupe... Diorang ade show semalam dekat KUSZA. Aku nak sangat pergi tengok, tapi homework masih banyak dan... Takde orang nak antooo... =((

Hari ini, sampai je sekolah, aku diserbu wartawan tak bertauliah. Heeeee~~ Sorry, guys! Masuk kelas je, terus serbu aku! Aku dahla tengah sebok buat homework, terpakse jawab soalan diorang. Ahax, ahax. Akhirnye, peristiwe itu menjadi sejarah dan tiada siapa yang bertanya lagi. (yeepeee...!)

Pagi tadi, baru abang aku (Khalil) balik. Yay! Yay! Hahaha. Abecik dah balik KL daa. [:((] Hehehe...

...............................

Hehe. Aku tukar layout lagi! Cantek tak? Layout ni baru citarasa sebenar aku! Pink&black forever. =))))))))))))) Okeylah, blah dulu. Wassalam.

Saia sayang kawan-kawan saia!

13.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, topik dia I love my friends! =) Nak cerite pasal kawan-kawan aku, keyh?

Farhana Nabilah binti Mohd Hilmi
Status: Best friend forever

I call her with the name Farhana. She's so nice, she's so cool and beautiful! She is an intelligent girl! She's now in SESMA (Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud). I love hanging out with her. She's so great that no one can replace her in my heart. I always love you, girl... =)


Muhammad Aliuddin bin Ghazali
Status: Best friend

He's Adin. That's his nickname. Quite annoying! But he's kind. If you don't know him, you'll think he's a jerk! But that's not him at all. He likes to play football. Ugh, I hate football so damn much! We like to quarrel each time we met! Hahaha. Sorry, Deen. He's now in SMK Padang Midin with Farid, Halimatul & Izyan. Always remember you, Deen. ;]


Syakirah Afifah binti Yusof
Status: Best friend

Aaa... I once called her Kirana, but now I'm just calling her Syakirah. She's in the same school as me. She's so nice, kind and clever. Sometimes, her kindness make me feel boring. Hahaha. Sorry, girl! She's a very jealous person. Sorry, didn't mean to make you jealous, girl!


Nurul Sofiah binti Jamaludin
Status: Best friend

Call her Piah! She's nice and great! And veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeery hardworking. I don't know what to say, she's opposite with me. Like I'm lazy, she's hardworking. How can we be best friends? Well, it's all fate. Thank you, Allah for lending me this girl. =)


Nurul Sabrina Syarfa
Status: Good&close friend

She's a nice girl, really. Sometimes, I called her Syarfa. Hehehe. Love that name! She got a smart brain! Ugh, really jealous! She likes to talk, a lot. That's why I love her very much although our first meet was this year! Well, tak kenal maka tak cinta!


Ainul Munirah binti Mohamad
Status: Good&close friend

This girl is so fun and nice! Also, she is the same as Sabrina, smart brain! We like to quarrel each time we talk. YESSS...! I love to tease her! Sorry, gurl. You're so damn fun! Sorry for everything, girl... We had a fun time a lot!!! =)


Tu jer untuk hari ini, yaaa... Kepada yang tak tersenarai, so sorry, guys! HANYA ORANG YANG BAIK SAHAJA LAYAK MENJADI KAWAN BAIK SAYA WALAUPUN SAYA JAHAT. Muahahas. Sekian, wassalam. =)

Kisah Fifiey yg pelik!

12.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Wuwuwuwu... Aku tengah tension nih [bile mase tah tak tension. sejak masuk form 1 ni, asyik-asyik dilanda teeeeeension je!]. Gini, aku kena siapkan 3 folio @ buku skrap. Sejarah (hampir siap), Sivik (ala, lebih kurang Sejarah je) & Geografi (ni yang susah).

Geografi tu kena lukis peta, cari peta, tulis pasal kawasan perumahan aku ni... Aku nak pinjam dengan kakak-kakak @ abang-abang yang form 2 @ form 3 kat perumahan aku ni. Syafiq (jiran), dia cakap ada ngan cikgu. That's the only one yang aku rapat kat perumahan ni. Adussshhh... Cikgu nak 15 Julai ni. T_T (Ya Allah, Fifiey... Kau tak pernah jadik camni sebelum ni? Buat kerja last minute? That's not Fifiey at all!) Huhuhu...

Ah, lupakan kejap. Wakakaka. Entah, aku dah cari di pelosok internet (ececece), tapi tak jumpe ape yang dicari. Wuwuwu.

..................................

Chak! Dah jumpa apa yang dicari!!! Alhamdulillah... Sesape yang ade tunjuk ajar, sile kasi ye.... Uhuhuhuhuuuuuu......... Muahhhxxx...!!!

Erm... Story hari ini ialah??? Kejap... *thinking* KOQ~!

Haa... Hari ini my cikgu Sejarah bagitaw pasal projek pembentangan bab 8. Huhuuhuu... Aku dapat Negeri Sembilan, kumpulan lassstt...!!! I'm very jealous of A****'s group coz die dapat Terengganu. T_T (mummy! nak terengganu! hah, lu pikir la sendiriwk!) Wakakaka.

Ade satu lagi pembentangan, BM, KOMSAS. Aku dapat cite Kisah Lima Bersaudara ke ape tah namenye. Lom bace agi. Apetah lagi nak kajiii... Wakakaka... Nanti-nantilah yerp. Aku lagi suke pembentangan dari buku skrap. =))))

*@*@*@*@*@*@*@*@*@*@*@

Woit, nak tau? Sepupu aku yang darjah enam tahun ni, mengadu kat aku yang die dapat 4a1b je aritu mase exam. B die science. Aku cakap ngan die, "E'eleh ko... Aku dulu dapat 80 je. Tak lebih daa pade tu,". Memang susah score Science dulu weehh (bagi aku). Allah kasi rezeki, last-year-exam dapat 94. Woohooo... Time percubaan tu aku meningkat naik Science aku. Syabas, Fatin Athirah! Wakakakakaaa....

Aku nasihat lah sepupu aku tu sket en. Aku cakap, dalam kelas, kene fokus. Bile daa fokus, tak payah ulang kaji hard sangat. Just biase-biase je. Aku dulu pun, membace pun tak. Dapat 5A jugak (heran2, tapi da rezeki Allah kasi, bersyukurlah). Aku cakap agi ngan die, "Ko beruntung, still standard 6. Nanti masuk form 1, ko tau la camane... Aku skang bagai nak pecah kepale hotak memikirkan homework yang setinggi G. Everest, buku skrap yang tak siap-siap. Dengan mengantowk nye lam kelas... Wooo... Aku harap dapat putarkan mase balik."

Die diam je. Ahah! Sorang agi... Satu-satunye best friend lelaki aku, Aliuddin mengade-ngade tu. Huahuahua. Aku chat ngan die.

Adin: Fie, ko tau ramai budak2 sekolah aku tak suke sekolah kau. diorang benci.
Fifiey: Pehal plak?
Adin: Entah, tak tau. aritu aku tengok something pasal bla3... (xbley cakap)
Fifiey: Diorang tu tak kuat iman. jadi camtu ler. ko tau umur kite ni, time kite nak memberontak. tu ler jadi kat budak-budak tuh.
Adin: ... *diam*
Fifiey: Ko jangan jadi cam diorang dah. diorang tu tak tau camane rase masuk sekolah aku, so diorang tatau pape. tak kenal maka tak cinta.
Adin: ... *still diam*
Fifiey: Ko jage diri ko. jangan ko jadi cam budak-budak tu. kalau sekolah agame, diri sendiri xbley terime ajaran agame Islam ni, sie-sie je masuk sekolah agame. try arr ubah diri kite.
Adin: ... *diam agi*
Fifiey: Aku tau ramai tak ske skolah aku sebab sekolah agame, en. budak-budak sekarang, asal ade perkare berkaitan agame je, bencilah, tak sukela. macam-macam. lemah tol iman.
Adin: ... *huh. diam*
Fifiey: Ko kenape diam?
Adin: Wey, ko tau aku suke sape? *tukar topik daaa*
Fifiey: Sape? *da masak dengan perangai dak ni, kalau die tukar topik tu...huh*
Adin: *******************
Fifiey: Aku nak tanye ni...
Adin: Ape?
Fifiey: Ko pernah couple? jawab sejujow-jujownye, k.
Adin: Pernah...
Fifiey: Bila tu?
Adin: Sebulan lepas...
Fifiey: Da clash?
Adin: Yup. die demam panas, xkan die nak layan aku. lagipun aku kesiankan die.
Fifiey: Good. janji ngan aku jangan couple agi pasni. couple is haram.
Adin: Okey...
Fifiey: Ko couple gak, ko same je ngan budak-budak xde iman tuh. paham??
Adin: Yeeeeeeeee.........
Fifiey: Aku paham semue orang nak bercouple. aku pun rase camtu dulu. tapi sekarang x da. aku benci couple. ketue kelas aku de cakap, die pun sebenarnye nak sangat couple. tapi couple tu haram, kene tunggu alam perkahwinan lar.
Adin: Memang pun. seme orang rase camtu.

Okey dah ler tu. Penat tulis. Wuwuwu. Aku sayang sangat ngan kawan aku sorang nih. Sayang sebagai kawan, bukan yang lain yee... Pastu aku bukak topik baru, pasal Halimatul (Matu). Jam skang die tu... Huuu...

Fifiey: Camane matu skang? still ngorat orang agi?
Adin: Yup...
Fifiey: Jam, jam.. Susah ar camnie.
Adin: Hmm...
Fifiey: Aritu mase kat SKK, die pakai minyak wangi. wangi gile! xtahan aku. perempuan mane leh pakai minyak wangi, hukumnye haram. sebab boleh menarik perhatian lelaki.
Adin: Hmmphh...
Fifiey: Ko nasihatkan die leh x?
Adin: Ala... biarla die. dose die, die tanggunglaa...
Fifiey: Wey, ko xleh cakap camtu. die kan saudara Islam kite. kene ar saling menasihati. kalo tak, nanti kat akhirat die cari kite sebab x ingatkan die kat dunie. kalao ko da nasihat @ tegur die 3 kali, da ar. setakat tu je, lepas ar tanggungjawab kite.
Adin: Nak wat camane, dunie da nak kiamat.
Fifiey: Yup.. pandai ko. bagus. haha.
Adin: ...
Fifiey: Tolong eh, tegur matu.
Adin: Camane? aku x ambek tau pasal die da skang, walopon kami sekelas. =D
Fifiey: Ko suwoh ar Izyan ke.. sape-sape jela. aku xnak kawan-kawan aku rosak. please?
Adin: Yela, yela...

Hmmm... Tulah. Adushhh... Macam-macam, en? Aku doakan yang terbaik untuk kawan-kawan aku yang tak sekolah agama tu. Moga-moga diorang dapat hidayah, tak jadi rosak. Yang sekolah agama pun sama, semoga diorang boleh terima apa yang diberi.

Okeylah. Memandangkan waktu da puqol 10.15 p.m., I have to sleep. Wuwuwu. Actually rancang nak tido kol 9.30, tapi sebab blogg ni, aku nak share something bermanfaat sket lar kan. Uhux. Daa~ wassalam.

Tag, tag, tag...

11.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Malam ni nak jawab tagg... Hik3...


Nama korang siapa?

Fatin Athirah binti Azmi

Nama panggilan aper?
Fifiey (orang biase)
Ifi@Fie (best friends&family)
Adik (Ummi&kakngah&abelong)
Mek debok (abang)
Afi (amuh)
Fatin (cikgu&orang baru kenal I)
Athirah (cikgu)
Fatin Athirah (kakngah)
Semek (kakngah)
Nyuk (Ummi)
Cufi (anak2 sedara)
Cuping (abecik)

Umur korang berapa?
13 years old... (not too young!)

Tarikh lahir korang berape?
14 January 1996

Tempat lahir korang dimane?
HBKT (Hospital Besar Kuala Terengganu) but now dipanggil HSNZ (Hospital Sultanah Nur Zahirah)

Hobi korang ape?
Blogging, reading, merepek, and mostly... DAY-DREAMING!

Cita-cite korang aper?
InsyaAllah dengan izin Tuhan, doktor...

Tengah couple ker or single?
Single and will never available (couple is haram)

Ade BF tak?(bagi soalan untuk perempuan)
Woyt, I said I'm single! Tak reti2!

Kawan rapat siape?
Farhana, Aliuddin (Adin), Syakirah (Kirana).
Sofiah (Piah), Ainul (Nunu), Ain.
Amirul (Miro), Amir Hamdan (Amir), Ayub.
Halimatul (Matu), Wannur, Suraya (Aya).

Kawan baik sape?
Farhana forever always... =)

Kawan musuh sape?
Nope... Setakat ni, takder. Nau'zubillah.

Emel ape?
Tak payah tau.

Blogger aper?
http://blogg-fifiey.blogspot.com/
http://fifieyathirah.blogspot.com/

Myspace aper?
Tengok jela section Fifiey's Site.

Friendster aper?
Jawapan same dengan di atas.

Facebook aper?
Jawapan same dengan di atas.

Yahoo Messenger aper?
No need to know.

Makanan Kegemaran aper?
My Ummi's cookings, milky sundae! <3

Minuman kegemaran aper?
Air kosong sejuk&milk...

Sekolah kat ner?
SMK(A) Sheikh Abdul Malek. (SHAMS)

Sifat-sifat korang aper?
Cool, steady, sporting, pemarah, takde perasaan sangat. ;p

Brand kegemaran aper?
Lulu Belle

Lagu kegemaran aper?
No Boundaries - Kris Allen

Artis kegemaran aper?
Dulu... Zizan,
Sekarang... Entoh!
Maybe Akbar Azmi kot. <3>

Buku kegemaran aper?
Semue buku Kak Ain.
Novel Sejarah Islam.
Hidayah Cinta.
Curahan Cinta Niagara. (this story really touched my feelings!)


Harapan korang aper?
Ya Allah, Ya Tuhanku...
Jadikanlah aku seorang anak yang solehah,
bantulah aku berjihad di jalanmu,
kurniakanlah aku akal yang cerdas,
badan yang cergas.
Bantulah aku mencapai kejayaan di
dunia dan di akhirat... =)

Pedang Allah (Saifullah)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Erm... Hari ini aku nak beritahu sikit pasal Pedang Allah @ Khalid al-Walid ni. Well, baru lepas habis baca novel Khalid bin Walid - Memburu Syahid... Best sangat!

Khalid al-Walid ni mula2nya amat memusuhi Islam. Pada peperangan Uhud, dia berjaya mengalahkan tentera Islam. Dia memang dilatih menjadi panglima perang sedari kecil. Suatu hari, dia mula tertarik dengan Islam.

Menurut Abu Hurairah, "Pada suatu hari saya dan Rasulullah SAW berhenti pada satu tempat dan orang ramai berjalan di hadapan kami. Rasulullah SAW bertanya nama-nama mereka yang melalui tempat itu. Kemudian, muncul seorang lelaki lalu Rasulullah SAW bertanya; "Siapakah itu?" Saya menjawab; "Itulah Khalid bin Walid." Baginda berkata;"Hamba Allah itu adalah pedang daripada pedang-pedang Allah."

Khalid bin Walid sudah menyertai 50 peperangan dan memperolehi kemenangan dalam semua peperangan itu. Dia terus menjadi panglima perang sehingga Khalifah Abu Bakar as-Siddiq meninggal dunia. Apabila Umar al-Khattab menjadi khalifah, jawatan Khalid bin Walid dilucutkan dan tempatnya diganti oleh Abu Ubaidah bin Jarrah.

Pada tahun 21 Hijrah, panglima Khalid bin Walid meninggal dunia ketika berumur 58 tahun. Khalifah Abu Bakar pernah berkata, "Tidak ada lagi wanita yang dapat melahirkan anak seperti Khalid bin Walid."

Daripada cerita dalam buku ni, Khalid al-Walid ni meminum racun yang paling berbisa sebab dia nak buktikan bahawa racun itu takkan boleh membunuh orang selagi belum sampai ajalnya. Ibnu Baqilah (bukan Islam), yakni yang bawa racun tu cakap, kalau minum racun tu, akan mati serta-merta. Ramai yang tak nak Khalid minum, tapi Khalid minum jugak. Dia baca doa camni, "Dengan nama Tuhan yang sebaik-baik nama, Tuhan penguasa bumi dan langit yang dengan namanya racun ini tidak dapat mendatangkan mudarat.". Tak jadi ape-ape pun! Semue orang terkejut dan terpegun terutama Ibnu Baqilah.

Khalid bin Walid pernah tertusuk tombak, lembing dll kat dada dia. Tapi dia still hidup. Dia pemburu syahid, dia mencintai syahid tetapi dengan kuasa Allah, dia mati atas katil. Dia terlalu sedih, kerana dia nak mati syahid. Dia cakap orang yang mati atas katil ialah seorang pengecut.

Abu Zanad berkata, "Saudara tidak boleh mati di medang perang dan saudara juga tidak boleh tewas apabila bertarung dengan musuh." "Mengapa?" tanya Khalid dengan nada hampa. "Nabi Muhammad mengurniakan kepada saudara gelaran pahlawan Pedang Allah. Baginda juga mendoakan saudara menang dalam setiap peperangan. Disebabkan itulah saudara tidak boleh mati dibunuh oleh orang kafir. Saudara juga tidak boleh tewas dalam peperangan kerana doa Nabi Muhammad dimakbulkan Allah." Abu Zanad menjawab dengan lembut. Khalid bin Walid terdiam mendengar kata2 itu, namun wajahnya masih kelihatan sedih dan hiba.

Lepas bace cerite ni, aku rase sangat terharu, sedih dan kagum. Khalid bin Walid sanggup mempertahankan Islam walaupun pada mulanya dialah yang menentang Islam. Kita? Seorang lagi pahlawan yang aku kagumi, Salahuddin al-Ayubi, penakluk Jerusalem. Mereka berjuang bermati-matian untuk mempertahankan Islam. Kita? Semakin hari, semakin menjatuhkan Islam. Astaghfirullahalaziim... Insaflah, wahai saudara Islamku sekalian.

Walaupun aku ni bukan seorang yang alim, bukan seorang yang zuhud, tapi aku tetap berusaha nak jadi alim. Aku tegur sebab aku tak nak tengok orang Islam jatuh. Ingatlah, kalau kita tak tegur perbuatan saudara Islam yang salah, mereka yang melakukan perbuatan itu pasti mencari kita di akhirat kelak.

"...dan berpesan-pesan pada (menjalankan) kebenaran, dan berpesan-pesan dalam menjalankan kesabaran." - Surah Al-Asr, ayat 3.

So, dapat info banyak ke hari ini tentang Khalid al-Walid? Thanks to my Walid for buying me this great book! I'm looking forward to buy the books titled Abu Ubaidah & Abu Bakar as-Siddiq. Cuma sekarang ni, keadaan ekonomi tengah gawat, so tak naklah membebankan Ummi dan Walid sangat. Hehehe... Aku selalu je membebankan diorang, sekali-sekala tu, tak payahlaa... =)

Okeylah, nak pergi gosok baju sekolah pulak. Esok sekolah. Lain kali aku update lagi, yaaa... ;)
Wassalam. ;]

Ujian lisan!

10.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hehehe. Lame tak update blogg. Kurang rajin ler... Wakaka. Entah, takde cite nak cite. Jap, nak fikir... AHAH!!!

Baru2 ini, cikgu BM adakan ujian lisan berkumpulan. Kumpulan Ainul yang first. Diorang buat forum. Then, kumpulan Amir. Kumpulan ni diorang buat lakonan cerita Pembuli yang Baik [bak kate cikgu sebab asyik seeeenyum je]. Kumpulan 3 baru kumpulan aku. Di bawah ni detail-detail lakonan kami:

Tajuk lakonan: Bawang Merah Bawang Putih (versi kami)

Penglipur lara: Fatin Athirah (it's me)
Mak Kundur: Nur Ain Suraya
Permaisuri: Nurul Atiqah
Bawang Putih: Nurul Sofiah
Bawang Merah: Nur Hasyimah
Laksamana: Nurul Sabrina Syarfa

Penglipur lara sebagai watak yang banyak cakap. (haha)
Bawang Putih sebagai watak utama.
Mak Kundur sebagai watak yang paling jahat. (ahax)
Bawang Merah sebagai watak menggedik.
Permaisuri watak yang paling berkuasa.
Laksamana watak paling cool and steady. (wink)



Hahax. Kumpulan aku buat persembahan masa hari Selasa baru2 ini. Kita orang dah wat sehabis mungkin! Wawawa. Alhamdulillah, dapatlah 27/30. Thanks, cikgu! Best jugak berlakon ni. Lepas habis kami buat 'show' [cecece], Syimah datang kat aku and bisik, " Fie, tadi saye tengok A**** ketawe sampai keluar air mate," katenye. Aku tibe-tibe naik hangen. Ape yang kelakar sangat, ha? This is Bawang Merah Bawang Putih, not Pak Pandir! Ow, mentang-mentang kumpulan ko lambat lagi en, kumpulan last! Takpe, akanku nantikan kemunculanmu dan ahli kumpulanmu. Lepas tu baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah! (well, aku rasa memang tinggi lah)

Nak tau camane jalan cerita kami? Jalan cerita ini amat menarik. Sila-sila baca,,, =)

BAWANG MERAH BAWANG PUTIH

Mengisahkan Pak Ali dan Mak Kundur yang tinggal di sebuah kampung yang terletak dalam sebuah negeri. Seorang permaisuri telah ditabal untuk memerintah dan menjaga keamanan kampung tersebut.

Pak Ali merupakan seorang penjahat di kampung itu. Dia telah melakukan banyak kesalahan termasuklah mencuri, merosakkan harta benda orang ramai serta hampir memusnahkan istana kebanggaan permaisuri.

Oleh sebab terlalu marah dengan tindakan Pak Ali itu, permaisuri mengambil keputusan untuk menjatuhkan hukuman pancung terhadap Pak Ali. Akhirnya, Pak Ali meninggal dunia.

Mak Kundur yang begitu sedih dan marah atas tindakan permasuri itu telah menyimpan dendam terhadap permaisuri. Dia terfikir untuk melakukan sesuatu terhadap permaisuri pada masa akan datang supaya permaisuri hidup menderita.

Suatu ketika, Mak Kundur telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan yang diberi nama Bawang Merah. Pada waktu yang sama juga, seorang puteri telah dilahirkan oleh permaisuri. Permaisuri menamakan puterinya itu Bawang Putih.

Akibat dendam yang masih membara, Mak Kundur menculik anak permaisuri. Dia membawa anaknya, Bawang Merah beserta Bawang Putih jauh dari kampung itu.

20 tahun kemudian, Bawang Putih membesar menjadi seorang yang cantik jelita, sopan dan bijak manakala Bawang Merah pula sentiasa berkelakuan jelek. Mak Kundur dan Bawang Merah sering menyeksa Bawang Putih.

Pada suatu hari, Mak Kundur memaksa Putih mencari kayu api di hutan. Sementara itu, permaisuri telah mengumumkan tentang kehilangan bayinya, Bawang Putih. Kepada sesiapa yang berjaya menjumpainya, akan dinikahkan dengan Bawang Putih. Maka, ramailah jejaka yang tampan lagi gagah perkasa yang berminat dalam usaha pencarian Bawang Putih termasuklah seorang laksamana yang kacak dan berani.

Ketika mencari kayu api, Putih menangis mengenangkan nasibnya. Laksamana yang juga turut berada di dalam hutan mendengar tangisan itu. Dia tercari-cari punca tangisan. Tiba-tiba, dia terlihat kelibat Bawang Putih sedang menangis. Laksamana bertanya nama wanita itu tetapi tidak dijawab. Malah, Bawang Putih sempat melarikan diri. Akan tetapi, laksamana bertindak bijak dengan mengikuti Bawang Putih.

Di rumah, Putih dimarahi kerana tidak membawa pulang kayu api. Laksama yang terdengar pergaduhan antara Mak Kundur, Bawang Merah dan Bawang Putih itu segera mengkhabarkan berita itu kepada permaisuri.

Setelah mendengar cerita laksamana, permaisuri bersama pengawal-pengawalnya menuju ke rumah Mak Kundur. Mereka sempat bertikam lidah, tetapi akhirnya kebenaran akan terbongkar jua. Laksamana yang tampan itu mengahwini Bawang Putih dan hidup bahagia selamanya...

THE END


Amacam? Thanks to Ain yang kerah idea buat jalan cerita ni. Tak lupe juge kepada Sofiah yang tolong buatkan skrip. Juge kepada kakakku yang baik hati tolong buat & beli prop. Dan juge yang lain-lain sebab menjayakan lakonan ini. Success always!

Erm... Okeylah, aku ada homework menggunung tinggi ni. Terpaksa siapkan secepat mungkin. Petang nanti aku update lagi kalau rajin. Hahaha. Homework oh homework! Mengapa engkau banyak? Hehehehe... Wassalam.

p/s: rajin-rajinlah komen yerr...

Kisah Ashabul Kahfi

5.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Dengarlah lagu ni. Dah cari lagu penuh (Raihan nyanyi), tak jumpa. Enjoy&harap dapat ambil iktibar dari kisah ini. =)



Wassalam.

Sekolah, sekolah, sekolah!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Haaaa... Lame plak tak tulis entry baru. Malaslah! Lagipun, takde orang bace pun. Emm... Arini nak cite ape eik? Entah. No idea... Jap, pikir jap...

Ohhh! Cite pasal hari Khamis lepas. Sekolah aku ada buat majlis, nama dia Majlis Timang Kasih. Bukan kasih ditimang tinggi-tinggi tu. Majlis yang sign report card tu! Tapi, kami 1A7 bersepakat nak buat party sikit! Aku tukang beli kek. Warne pink, ikut selera orang tukang beli ye! Hahaha. 2 1/2 kilogram. (T_T) Aku yang prepare semue tau tak! Dari air, makanan sampailah ke bahan-bahan untuk buat air.

Pagi masa datang sekolah tu, aku manalah larat nak angkat barang sorang-sorang. Banyak wooo barangnyeee... Tetibe seorang muslimin kelas aku kebetulan baru sampai. Kakak aku pun panggil die, suruh tolong angkat. (T_T) Oh, Tuhan! Betapa malunye aku mintak tolong dengan muslimin. Argh! Dahla orang tu tak dapat makan kek sebab dia puasa [sape suruh puase ha? hehe]. Well, hari Khamis die puase la.. Hehe. Pastu, makan-makan. Minum puas-puas. Ahh... Lega! Kek tak habis pun sebenarnya. Tak sampai pun separuh kami makan. Tapi simpan untuk budak-budak yang tak datang.

So, aku dengan BAIKnya, menyuruh budak-budak kelas aku bagi dekat kelas lain. Sofiah tolong potong sebab aku... Tak reti potong kek! Hihihihi. Aku tolong beli&bawak kek jeee... Bukan tukang potong. Hahaha. Pastu, aku pun bagi kat kelas 1A2, 1A5 & 1A8. Ade jugak yang tak sempat makan. Sorry, ye! Kepade kelas 1A1, 1A3, 1A4 & 1A6, sorry tau tak kasi kek. Dah abes lar mase tu. Hehehe! Sebelum kasi kat kelas-kelas lain tu, kami pun bagi kat Cikgu Rosli (PK HEM) & Cikgu Abdul Rahman @ Cikgu Man [Kaunselor paling glamour].

Mule-mule Cikgu Rosli masuk kelas (mungkin sebab nampak kek besar gedabak tu). Beliau cakap camnie, "Sedapnye kek. Tak bagi kat cikgu sikit," kata beliau. Aku pun, "Kejap, cikgu! Nak potong nih!" aku tergopoh-gopoh suruh kawan aku potong kek. Hehehe. Cikgu pun cakap agi, "Eh, tak yah laa... Cikgu dah makan, baru je," cikgu pun keluar. Kebetulan Cikgu Man ade kat balkoni tu, tengah talk-talk dengan ikhwan form 2. Lepas ikhwan form 2 pergi, Cikgu Rosli pun berbual ngan Cikgu Man. Aku dalam kelas, "Eh, cepatlah potong kek! Nak bagi kat Cikgu Man ni! Nanti die pergi plak!" aku cepat2 hulur pinggan polistrin. Ain pun cakap, "Alah, sayang sangat kat Cikgu Man die!" aku sengih. Memang la, Cikgu Man baik ngan family aku. Dah macam ayah aku dah. Hehehe.

Lepas siap potong tu, diorang pun suruh aku bagi! (??????) Aku cakap, "Temanlah aku sorang!". Takde. Diam, sambil tersengih. Aku pun bawa dua-dua pinggan tu, bagi kat Cikgu Rosli satu, Cikgu Man satu. Cikgu Rosli cakap, "Time kaseh banyak-banyaklaaa..." sambil tersenyum mesra. Cikgu Man klakar agi, "Hah, nilah dipanggil pelajar cemerlang! Awak ni memang pelajar cemerlang!" aku sengih-sengih. Well, sape tak bangge kalau dipuji. Aku pun masuk kelas. "Yay! Saya pelajar cemerlang!" kataku. Semua tersengih, ade gak yang ketawe. Hihihi.

Pastu, ibu bapa mulelah datang. Lepas Ummi&Walid sign report card, diorang pergi kelas Aishah plak. Mak Aishah tak dapat datang. Sambil tu, aku kemas-kemas barang yang bawak tadi. Air pulak, tinggal separuh agi! Banyak tuuu!!! Aku pun menggesa semua pihak supaya sesiapa yang ada botol tu, cepat ambik air buat balik! Yang puase tu, boleh buat bukak puase! Lepas aku menggesa tu, ramai gak yang ambik air. Kelas lain pun ade gak datang. HEHEHE!

Pas air abes, aku pun balik la. Tapi satu peristiwe mase ambik air tu membuatkan aku jadi bad mood sepanjang hari. Nasib baiklah setelah aku fikir-fikir balik selame 3 hari, aku tersedar yang ape yang orang tu buat tu adelah untuk kebaikan aku dan die jugak. Tapi, care die tu. He made me like slapping him! Care die tak betol. Tapi takpelah, let bygones be bygones. =) Intihanya, I LOVE 1A7 very much! I LOVE SHAMS sooooooooo muchhh!!! MUCH, MUCH, MUCH! <3

(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)(T_T)

Hari ni 'kan. Hari 'penyerahan takhta' dari ikhwan akhowat form 5 [@lower 6 yg jd MPP] kepada pelapis MPP form 4. Ketua pengawas disiplin baru, ketua pengawas asrama baru dll. Yang MPP 08-09 berpeluk dengan MPP 09-10. Yang diPertua, Timbalan Yang diPertua, Bendahari dll. Semua dah lantik, cuma tunggu nak jalankan tugas je [dah jalankan pun hehe]. Tapi nama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) telah ditukar kepada Majlis Perwakilan Murid (MPM). Rasa tak sedap didengar... Tapi, arahan sekolah siapa yang dapat bantah? Majulah SHAMS untuk negara! Hehehe... Semangat plak lebih.

Okeylah, aku rasa sampai sini je coretan buat ari ni. Lain kali, kalau aku rajin, aku tulis lagi, yer...
Wassalam.

P/s: Takde ke sape-sape nak bagi tagg? =)