Posts

Showing posts from July, 2009

Choral speaking

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Nak letak video choral speaking entitled Shallot and Garlic. Enjoy! (perfomance from SMK(A) Duriang Guling's students)

Part 1


Part 2


Part 3


Part 4


Sumber: Miss Julia Shireen (SMK(A) Duriang Guling)

Case closed! (and will never happen again)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hey, ingat lagi pasal story aku, Ainul dan Sofiah nak mintak maaf tu? Aku tak rase bersalah sangat pun actually, but my two lovely friends felt soooooooooooooooooooooooooo guilty. I'm just... Being supportive and responsible for what I'd started. Hari Rabu semalam, aku, Sofiah dan Ainul went to see the two boys That time, there was no one else except for us. So, the story began before the prayer was recited...

"*****, tunggu kejap. Kami nak cakap sikit. Ajak ***** sekali," ujar Sofiah setelah aku menyuruhnya untuk berbicara. Muka jejaka itu blur, I could not read it.

Setelah habis doa, kami menuju ke balkoni yang bertentangan dengan dua orang jejaka itu. I did not watch their faces, but they did watch mine. My face was apparently looking at Ainul and Sofiah.

Ainul memandangku, Sofiah memandangnya dan aku memandang Sofiah. "Siapa nak cakap?" soal Ainul. Aku mengerutkan dahi. Sofiah memandangku.

"Anti belum cakap l…

The Twilight Saga Novels

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Erm... I just got back from Putrajaya, attending a wedding ceremony. Actually, kawan Kakngah aku yang kawen, well, aku saje menyibukkan diri pergi jugak. And also, my beloved grandma went with us both. This time, we went with Malaysia Airlines. Dapat jugak kacang freee..! Daripade Air Asia yang erm... We got nothing. Kalau nak makan, kene beli.

As usual, kalau pergi Putrajaya, wajib pergi Alamanda. Hehehe... First day, we went for a movie. Harry Potter & the Half-blood Prince. Great. But, aku tak mengikuti siri Harry Potter ni, jadi I knew nothing. Aku pergi dengan Kakngah, Along dan Fikri. Erk, takkan nak ajak nenek aku kot? Huhuhu.

Esoknye tu, lepas balik kenduri, terus ke Alamanda. Aku dengan Kakngah menuju ke MPH Bookstore dengan segera. Guess what?! I bought all of The Twilight Saga Novels! Twilight, New Moon, Eclipse and also Breaking Dawn. Wow. I feel, so... Overjoyed! I'm working on Twilight now. Mungkin sebab novel ni in Engli…

Muslimah =)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, aku akan bentangkan beberapa puisi untuk dijadikan renungan bersama.

Taatkan dirimu bak srikandi Khadijah..

Haluskan akhlaqmu seperti Fatimah Az-Zahra..

Sampaikanlah ilmu-mu sebijak si merah Aisyah..

Teguhkan imanmu seteguh iman Sumayyah..

Sucikan hatimu, sesuci hati Rabiatul Adawiyah..

Barulah dirimu menjadi Ainul Mardhiyah..

Kiranya tiada CINTA insani untukmu..

Cukuplah CINTA ALLAH penyuluh hidupmu..

Kelak akan ada CINTA untukmu dari

insan yang menyintai Allah
sebagaimana

CINTAmu kepadaNYA...

Seorang wanita umpama bunga di taman..
Segar mewangi di pelosok dunia..
Setulus kasih sesuci embun..

LEMBUT wanita kerana tutur katanya..
MESRA wanita kerana senyumannya..
CEKAL wanita kerana beraninya..

PATUH wanita kerana setianya..
SABAR wanita kerana imannya..
KASIH wanita kerana belaiannya..

LEMAH wanita kerana air matanya..
IKHLAS wanita kerana simpatinya..
DENDAM wanita kerana cemburunya..

SAYANG wanita kerana sifat keibuannya..
TANPA wanita, LELAKI lemah...
KE…

1A7 menang tempat pertama!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, kelas aku menang tempat pertama Pertandingan 3K. Keceriaan, Kebersihan & Keselamatan (betul ke?). Mule-mule memang rase cam tak percaye, tapi dah pengacara majlis umumkan... Takkan salah kot. ;p

"Sekolah kita telah mengadakan pertandingan 3K kepada 2 kategori, SMR & SMA." kata pengacara majlis perhimpunan rasmi.

"Bagi SMR, tempat pertama dimenangi oleh..." pengacara majlis saja nak buat suspen.

"Dulu, kelas 3A7 dapat juara. Biarlah kali ni 1A7 pulak. Ameen. Hehehe." bisik aku dalam hati.

"1A...7!" pengacara majlis seakan teruja.

"Hah, kelas aku ke tu?" bisik aku lagi.
Tiba-tiba Ainul yang kat depan aku pusing belakang sambil tersengih riang.

"Yay!" kami menjerit kecil.

"Mane wakilnye?" soal aku dalam hati. (tertunggu-tunggu ketue kelas naik ambik adiah)
Amir pun naik. Huuu... Die plak yang glamor, kena ambik gambar. Padahal yang hias-hias kelas, semua muslimat bua…

What's with couple?!

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Aku nak beritahu something pasal couple...
Pandai-pandailah korang menilai statement aku ini.

Kita couple masa muda, yakinkah akan melangkah ke alam perkahwinan?
Sebenarnya lelaki ini sahaja nak suka-suka bercouple,
tetapi nanti dia tetap akan cari yang alim dan solehah.
Percayalah.

Allah dah sediakan jodoh untuk kita semua.

Okey, bayangkan bila korang dah kahwin nanti.
Suami korang cakap die dah bercouple banyak kali.
Tak rasa cemburu ke?? Suami kita dah pernah mencintai orang lain.
Kalau kita couple jugak sekarang, kite dianggap curang dengan bakal suami kite.

Suami kite 'nanti' mesti cemburu kalau tahu kite ni dah pernah bercinta dengan lelaki lain.
Fikir-fikirkan, hai sahabatku...

Usah risau, usah gusar,
Allah itu Maha Adil.
Pasti Dia akan mengurniakan lelaki yang soleh buat kita. =)



MUTIARA KATA
Wahai wanita solehah,
Jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yg bijaksana itu,
Tidak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan atau lirikan senyum…

Twilight!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hey, hey, hey! Hari ini aku sangat gumbira kerana dapat menonton cerite TWILIGHT! Walaupun ceritanya agak memboringkan, tapi jalan cerite die best. Well, part yang kissing-kissing tu aku tak suke sangat... ;p

This is a love story between a vampire and an angel. Kidding, doe. A vampire & ordinary human. Bibir Edward tersangatlah merah...! Kalah orang pakai lipstick. Hehehe... Tapi die hensem! Mate die sangat cantik... Huuu... Tapi muke die menakutkan. Sepanjang aku tengok cite ni, hati aku jadi berdebar-debar. Tak takut, tapi berdebar. Ishk3... Apela nak jadi!

Cite ni lembab skit. Huhuhu. Tak sabar nak tengok TWILIGHT: NEW MOON. Aku tengok trailer, Edward & Bella break up sebab... Aa... Entah, tak faham jugak. Tapi memang cerite ni sedikit sebanyak berkenaan darah. Huhuhu.

Aku sekarang dalam proses menghabiskan novel Salju Sakinah. Setakat ni, best sangat...! Novel Islami. =) Nanti da abes, aku cite k...

Wassalam.

Crazier, crazier, crazier...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, aku jumpe lagu baru..! Best au... Dengarlah yerk... ^^



.....................

Today, aku gi skool as usual. Takde pape sangat pun... Belajar jelah. Tapi satu improvement ingin kukhabarkan! Aku dah mulai faham ape yang ustaz BAK (bahasa arab komunikasi) aku ajar. Dulu, ustazah yang ajar... Tapi ustaz pulak jadi guru ganti sebab ustazah da bersalin. Huhuhu.

Sebelum ni, ustaz ajar, aku faham sposen due je. Wuwuwuwuuu... Naya, naya. Hari Sabtu ni, Sofiah&Ain&Ainul akan datang umah akuwww... Nak buat kerje pembentangan Sejarah. (T_T) Ahax. Aku rase stakat ni jer la dulu. Ingat nak sambung buat cerpen, tapi takde idea. Nampaknye kene buat nota Geografi&Sejarah lerrr!!! Huhuhuhu. Cakap pasal nota, buku nota Science tertinggal kat skool! Takper, Unit 7 tak buat lagi pun takpe. Baru belajar Unit 5. Unit 6 dah siap notanya! Wuwuwuw!!!

Wallahualam, assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Wassalam.

Abang-abangku pulang!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Erm.. Semalam, 'kan... Hehehe! Semalam aku balik lewat dari sekolah sebab ada KOKO. Pukul 4 sepatutnye balik, tapi Mesyuarat Agung dijalankan lame sangat sebab budak-budak perempuan tak memberikan sebarang respon yang positif. (isk, sian betul kat pengerusi yang baru dilantik tuww). Pastu, aku pun cepat-cepat la jalan sebab takut abang aku da lame tunggu. Mule-mule ingatkan abang aku (Khalil) yang datang ambik. Aku jalan punye jalan, ternampak satu kelibat yang aku kenal. Ya Allah, abang aku, Akbar! Hehehe... Semue orang tengok die, lepas tu tengok aku. *malu gila bhai*

Pastu kami menuju ke kereta. Teka siapa ada dalam kereta? Yasin Salsabila! Terkejut gak mule-mule tapi aku berlagak biase. Aku masuk kerete, dia pun bagi salam. Aku jawab jela sebab kalau tak jawab salam berdosa. Lepas tu, aku diaammmm... Mase kereta menyusur ke luar sekolah, semue orang dekat wakaf tu macam tengok-tengok je kerete aku. (rasenye kot). Aku mase tu dah fikir…

Saia sayang kawan-kawan saia!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini, topik dia I love my friends! =) Nak cerite pasal kawan-kawan aku, keyh?

Farhana Nabilah binti Mohd Hilmi
Status: Best friend forever

I call her with the name Farhana. She's so nice, she's so cool and beautiful! She is an intelligent girl! She's now in SESMA (Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud). I love hanging out with her. She's so great that no one can replace her in my heart. I always love you, girl... =)


Muhammad Aliuddin bin Ghazali
Status: Best friend

He's Adin. That's his nickname. Quite annoying! But he's kind. If you don't know him, you'll think he's a jerk! But that's not him at all. He likes to play football. Ugh, I hate football so damn much! We like to quarrel each time we met! Hahaha. Sorry, Deen. He's now in SMK Padang Midin with Farid, Halimatul & Izyan. Always remember you, Deen. ;]

Syakirah Afifah binti Yusof
Status: Best friend

Aaa... I once called her Kirana, but now I…

Kisah Fifiey yg pelik!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Wuwuwuwu... Aku tengah tension nih [bile mase tah tak tension. sejak masuk form 1 ni, asyik-asyik dilanda teeeeeension je!]. Gini, aku kena siapkan 3 folio @ buku skrap. Sejarah (hampir siap), Sivik (ala, lebih kurang Sejarah je) & Geografi (ni yang susah).

Geografi tu kena lukis peta, cari peta, tulis pasal kawasan perumahan aku ni... Aku nak pinjam dengan kakak-kakak @ abang-abang yang form 2 @ form 3 kat perumahan aku ni. Syafiq (jiran), dia cakap ada ngan cikgu. That's the only one yang aku rapat kat perumahan ni. Adussshhh... Cikgu nak 15 Julai ni. T_T (Ya Allah, Fifiey... Kau tak pernah jadik camni sebelum ni? Buat kerja last minute? That's not Fifiey at all!) Huhuhu...

Ah, lupakan kejap. Wakakaka. Entah, aku dah cari di pelosok internet (ececece), tapi tak jumpe ape yang dicari. Wuwuwu.

..................................

Chak! Dah jumpa apa yang dicari!!! Alhamdulillah... Sesape yang ade tunjuk ajar, sile kasi ye.... Uhuhuhuhu…

Tag, tag, tag...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Malam ni nak jawab tagg... Hik3...


Nama korang siapa?
Fatin Athirah binti Azmi

Nama panggilan aper?
Fifiey (orang biase)
Ifi@Fie (best friends&family)
Adik (Ummi&kakngah&abelong)
Mek debok (abang)
Afi (amuh)
Fatin (cikgu&orang baru kenal I)
Athirah (cikgu)
Fatin Athirah (kakngah)
Semek (kakngah)
Nyuk (Ummi)
Cufi (anak2 sedara)
Cuping (abecik)

Umur korang berapa?
13 years old... (not too young!)

Tarikh lahir korang berape?
14 January 1996

Tempat lahir korang dimane?
HBKT (Hospital Besar Kuala Terengganu) but now dipanggil HSNZ (Hospital Sultanah Nur Zahirah)

Hobi korang ape?
Blogging, reading, merepek, and mostly... DAY-DREAMING!

Cita-cite korang aper?
InsyaAllah dengan izin Tuhan, doktor...

Tengah couple ker or single?
Single and will never available (couple is haram)

Ade BF tak?(bagi soalan untuk perempuan)
Woyt, I said I'm single! Tak reti2!

Kawan rapat siape?
Farhana, Aliuddin (Adin), Syakirah (Kirana).
Sofiah (Piah), Ainul (Nunu), Ain.
Amirul (Miro),…

Pedang Allah (Saifullah)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Erm... Hari ini aku nak beritahu sikit pasal Pedang Allah @ Khalid al-Walid ni. Well, baru lepas habis baca novel Khalid bin Walid - Memburu Syahid... Best sangat!

Khalid al-Walid ni mula2nya amat memusuhi Islam. Pada peperangan Uhud, dia berjaya mengalahkan tentera Islam. Dia memang dilatih menjadi panglima perang sedari kecil. Suatu hari, dia mula tertarik dengan Islam.

Menurut Abu Hurairah, "Pada suatu hari saya dan Rasulullah SAW berhenti pada satu tempat dan orang ramai berjalan di hadapan kami. Rasulullah SAW bertanya nama-nama mereka yang melalui tempat itu. Kemudian, muncul seorang lelaki lalu Rasulullah SAW bertanya; "Siapakah itu?" Saya menjawab; "Itulah Khalid bin Walid." Baginda berkata;"Hamba Allah itu adalah pedang daripada pedang-pedang Allah."

Khalid bin Walid sudah menyertai 50 peperangan dan memperolehi kemenangan dalam semua peperangan itu. Dia terus menjadi panglima perang sehingga Khalifah…

Ujian lisan!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hehehe. Lame tak update blogg. Kurang rajin ler... Wakaka. Entah, takde cite nak cite. Jap, nak fikir... AHAH!!!

Baru2 ini, cikgu BM adakan ujian lisan berkumpulan. Kumpulan Ainul yang first. Diorang buat forum. Then, kumpulan Amir. Kumpulan ni diorang buat lakonan cerita Pembuli yang Baik [bak kate cikgu sebab asyik seeeenyum je]. Kumpulan 3 baru kumpulan aku. Di bawah ni detail-detail lakonan kami:

Tajuk lakonan: Bawang Merah Bawang Putih (versi kami)

Penglipur lara: Fatin Athirah (it's me)
Mak Kundur: Nur Ain Suraya
Permaisuri: Nurul Atiqah
Bawang Putih: Nurul Sofiah
Bawang Merah: Nur Hasyimah
Laksamana: Nurul Sabrina Syarfa

Penglipur lara sebagai watak yang banyak cakap. (haha)
Bawang Putih sebagai watak utama.
Mak Kundur sebagai watak yang paling jahat. (ahax)
Bawang Merah sebagai watak menggedik.
Permaisuri watak yang paling berkuasa.
Laksamana watak paling cool and steady. (wink)


Hahax. Kumpulan aku buat persembahan masa hari Selasa baru2 ini. K…

Kisah Ashabul Kahfi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Dengarlah lagu ni. Dah cari lagu penuh (Raihan nyanyi), tak jumpa. Enjoy&harap dapat ambil iktibar dari kisah ini. =)



Wassalam.

Sekolah, sekolah, sekolah!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Haaaa... Lame plak tak tulis entry baru. Malaslah! Lagipun, takde orang bace pun. Emm... Arini nak cite ape eik? Entah. No idea... Jap, pikir jap...

Ohhh! Cite pasal hari Khamis lepas. Sekolah aku ada buat majlis, nama dia Majlis Timang Kasih. Bukan kasih ditimang tinggi-tinggi tu. Majlis yang sign report card tu! Tapi, kami 1A7 bersepakat nak buat party sikit! Aku tukang beli kek. Warne pink, ikut selera orang tukang beli ye! Hahaha. 2 1/2 kilogram. (T_T) Aku yang prepare semue tau tak! Dari air, makanan sampailah ke bahan-bahan untuk buat air.

Pagi masa datang sekolah tu, aku manalah larat nak angkat barang sorang-sorang. Banyak wooo barangnyeee... Tetibe seorang muslimin kelas aku kebetulan baru sampai. Kakak aku pun panggil die, suruh tolong angkat. (T_T) Oh, Tuhan! Betapa malunye aku mintak tolong dengan muslimin. Argh! Dahla orang tu tak dapat makan kek sebab dia puasa [sape suruh puase ha? hehe]. Well, hari Khamis die puase la.. Hehe. P…