Kisah Fifiey yg pelik!

12.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Wuwuwuwu... Aku tengah tension nih [bile mase tah tak tension. sejak masuk form 1 ni, asyik-asyik dilanda teeeeeension je!]. Gini, aku kena siapkan 3 folio @ buku skrap. Sejarah (hampir siap), Sivik (ala, lebih kurang Sejarah je) & Geografi (ni yang susah).

Geografi tu kena lukis peta, cari peta, tulis pasal kawasan perumahan aku ni... Aku nak pinjam dengan kakak-kakak @ abang-abang yang form 2 @ form 3 kat perumahan aku ni. Syafiq (jiran), dia cakap ada ngan cikgu. That's the only one yang aku rapat kat perumahan ni. Adussshhh... Cikgu nak 15 Julai ni. T_T (Ya Allah, Fifiey... Kau tak pernah jadik camni sebelum ni? Buat kerja last minute? That's not Fifiey at all!) Huhuhu...

Ah, lupakan kejap. Wakakaka. Entah, aku dah cari di pelosok internet (ececece), tapi tak jumpe ape yang dicari. Wuwuwu.

..................................

Chak! Dah jumpa apa yang dicari!!! Alhamdulillah... Sesape yang ade tunjuk ajar, sile kasi ye.... Uhuhuhuhuuuuuu......... Muahhhxxx...!!!

Erm... Story hari ini ialah??? Kejap... *thinking* KOQ~!

Haa... Hari ini my cikgu Sejarah bagitaw pasal projek pembentangan bab 8. Huhuuhuu... Aku dapat Negeri Sembilan, kumpulan lassstt...!!! I'm very jealous of A****'s group coz die dapat Terengganu. T_T (mummy! nak terengganu! hah, lu pikir la sendiriwk!) Wakakaka.

Ade satu lagi pembentangan, BM, KOMSAS. Aku dapat cite Kisah Lima Bersaudara ke ape tah namenye. Lom bace agi. Apetah lagi nak kajiii... Wakakaka... Nanti-nantilah yerp. Aku lagi suke pembentangan dari buku skrap. =))))

*@*@*@*@*@*@*@*@*@*@*@

Woit, nak tau? Sepupu aku yang darjah enam tahun ni, mengadu kat aku yang die dapat 4a1b je aritu mase exam. B die science. Aku cakap ngan die, "E'eleh ko... Aku dulu dapat 80 je. Tak lebih daa pade tu,". Memang susah score Science dulu weehh (bagi aku). Allah kasi rezeki, last-year-exam dapat 94. Woohooo... Time percubaan tu aku meningkat naik Science aku. Syabas, Fatin Athirah! Wakakakakaaa....

Aku nasihat lah sepupu aku tu sket en. Aku cakap, dalam kelas, kene fokus. Bile daa fokus, tak payah ulang kaji hard sangat. Just biase-biase je. Aku dulu pun, membace pun tak. Dapat 5A jugak (heran2, tapi da rezeki Allah kasi, bersyukurlah). Aku cakap agi ngan die, "Ko beruntung, still standard 6. Nanti masuk form 1, ko tau la camane... Aku skang bagai nak pecah kepale hotak memikirkan homework yang setinggi G. Everest, buku skrap yang tak siap-siap. Dengan mengantowk nye lam kelas... Wooo... Aku harap dapat putarkan mase balik."

Die diam je. Ahah! Sorang agi... Satu-satunye best friend lelaki aku, Aliuddin mengade-ngade tu. Huahuahua. Aku chat ngan die.

Adin: Fie, ko tau ramai budak2 sekolah aku tak suke sekolah kau. diorang benci.
Fifiey: Pehal plak?
Adin: Entah, tak tau. aritu aku tengok something pasal bla3... (xbley cakap)
Fifiey: Diorang tu tak kuat iman. jadi camtu ler. ko tau umur kite ni, time kite nak memberontak. tu ler jadi kat budak-budak tuh.
Adin: ... *diam*
Fifiey: Ko jangan jadi cam diorang dah. diorang tu tak tau camane rase masuk sekolah aku, so diorang tatau pape. tak kenal maka tak cinta.
Adin: ... *still diam*
Fifiey: Ko jage diri ko. jangan ko jadi cam budak-budak tu. kalau sekolah agame, diri sendiri xbley terime ajaran agame Islam ni, sie-sie je masuk sekolah agame. try arr ubah diri kite.
Adin: ... *diam agi*
Fifiey: Aku tau ramai tak ske skolah aku sebab sekolah agame, en. budak-budak sekarang, asal ade perkare berkaitan agame je, bencilah, tak sukela. macam-macam. lemah tol iman.
Adin: ... *huh. diam*
Fifiey: Ko kenape diam?
Adin: Wey, ko tau aku suke sape? *tukar topik daaa*
Fifiey: Sape? *da masak dengan perangai dak ni, kalau die tukar topik tu...huh*
Adin: *******************
Fifiey: Aku nak tanye ni...
Adin: Ape?
Fifiey: Ko pernah couple? jawab sejujow-jujownye, k.
Adin: Pernah...
Fifiey: Bila tu?
Adin: Sebulan lepas...
Fifiey: Da clash?
Adin: Yup. die demam panas, xkan die nak layan aku. lagipun aku kesiankan die.
Fifiey: Good. janji ngan aku jangan couple agi pasni. couple is haram.
Adin: Okey...
Fifiey: Ko couple gak, ko same je ngan budak-budak xde iman tuh. paham??
Adin: Yeeeeeeeee.........
Fifiey: Aku paham semue orang nak bercouple. aku pun rase camtu dulu. tapi sekarang x da. aku benci couple. ketue kelas aku de cakap, die pun sebenarnye nak sangat couple. tapi couple tu haram, kene tunggu alam perkahwinan lar.
Adin: Memang pun. seme orang rase camtu.

Okey dah ler tu. Penat tulis. Wuwuwu. Aku sayang sangat ngan kawan aku sorang nih. Sayang sebagai kawan, bukan yang lain yee... Pastu aku bukak topik baru, pasal Halimatul (Matu). Jam skang die tu... Huuu...

Fifiey: Camane matu skang? still ngorat orang agi?
Adin: Yup...
Fifiey: Jam, jam.. Susah ar camnie.
Adin: Hmm...
Fifiey: Aritu mase kat SKK, die pakai minyak wangi. wangi gile! xtahan aku. perempuan mane leh pakai minyak wangi, hukumnye haram. sebab boleh menarik perhatian lelaki.
Adin: Hmmphh...
Fifiey: Ko nasihatkan die leh x?
Adin: Ala... biarla die. dose die, die tanggunglaa...
Fifiey: Wey, ko xleh cakap camtu. die kan saudara Islam kite. kene ar saling menasihati. kalo tak, nanti kat akhirat die cari kite sebab x ingatkan die kat dunie. kalao ko da nasihat @ tegur die 3 kali, da ar. setakat tu je, lepas ar tanggungjawab kite.
Adin: Nak wat camane, dunie da nak kiamat.
Fifiey: Yup.. pandai ko. bagus. haha.
Adin: ...
Fifiey: Tolong eh, tegur matu.
Adin: Camane? aku x ambek tau pasal die da skang, walopon kami sekelas. =D
Fifiey: Ko suwoh ar Izyan ke.. sape-sape jela. aku xnak kawan-kawan aku rosak. please?
Adin: Yela, yela...

Hmmm... Tulah. Adushhh... Macam-macam, en? Aku doakan yang terbaik untuk kawan-kawan aku yang tak sekolah agama tu. Moga-moga diorang dapat hidayah, tak jadi rosak. Yang sekolah agama pun sama, semoga diorang boleh terima apa yang diberi.

Okeylah. Memandangkan waktu da puqol 10.15 p.m., I have to sleep. Wuwuwu. Actually rancang nak tido kol 9.30, tapi sebab blogg ni, aku nak share something bermanfaat sket lar kan. Uhux. Daa~ wassalam.
Post a Comment