Case closed! (and will never happen again)

30.7.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hey, ingat lagi pasal story aku, Ainul dan Sofiah nak mintak maaf tu? Aku tak rase bersalah sangat pun actually, but my two lovely friends felt soooooooooooooooooooooooooo guilty. I'm just... Being supportive and responsible for what I'd started. Hari Rabu semalam, aku, Sofiah dan Ainul went to see the two boys That time, there was no one else except for us. So, the story began before the prayer was recited...

"*****, tunggu kejap. Kami nak cakap sikit. Ajak ***** sekali," ujar Sofiah setelah aku menyuruhnya untuk berbicara. Muka jejaka itu blur, I could not read it.

Setelah habis doa, kami menuju ke balkoni yang bertentangan dengan dua orang jejaka itu. I did not watch their faces, but they did watch mine. My face was apparently looking at Ainul and Sofiah.

Ainul memandangku, Sofiah memandangnya dan aku memandang Sofiah. "Siapa nak cakap?" soal Ainul. Aku mengerutkan dahi. Sofiah memandangku.

"Anti belum cakap lagi dengan diorang! Anti, kena cakap hari ini!" Ainul menjelingku. Aku menggeleng laju.

"Piah tadi nak cakap sangat...!" jari telunjukku menunjuk ke arah Sofiah. Ainul buat muka blur.

"Cepatlah, ana naik van ni..." suara jejaka yang menunggu kedengaran. Huh! Diam! Aku menjeling sekilas. Tajam.

"Ana jelah!" Ainul memusingkan badannya dan mula berbicara. Kepalanya tertunduk. Sofiah menunduk juga dan mukanya ke arah dua jejaka itu, sama seperti Ainul. Cuma aku yang memalingkan wajahku ke arah lain.

"Macam ni...bla..bla..bla.." terang Ainul. Aku hanya memandang Ainul kosong.

"Tulis surat jelah!" dengus jejaka itu ketika Ainul gugup berterus-terang.

"Nanti orang lain baca!" Ainul mempertahankan diri.

"A'ah, nanti orang baca..." Sofiah memandang mereka berdua. Aku hanya meng'hmmmpphh' tanda bosan dengan semua ini.

Setelah itu, dua jejaka itu turun tanpa menghiraukan kami. "Damn it!" ujarku geram.

"Ana tak nak fikir pasal benda ni lagi," ujarku lagi dan mengatur langkah untuk turun.

Kami berempat (bersama Ain) berjalan melepasi tangga muslimin. Tiada kelibat dua jejaka itu. Mungkin ke kooperasi. They are so ugh... I hate it!

That was Wednesday. Unsuccessful. But, today, Thursday, we managed to explain everything to them!

Ainul dan Sofiah membuat isyarat tangan ke arah *****. Dia memandang hairan. Aku menjelingnya tajam. Heish, tak reti-reti ke? Semalam suruh sangat bagi surat, hari ini buat bodoh pulak!

"*****, surat ni!" Ainul memandangnya. Ketua kelas kami dah pandang semacam. Tak baik berburuk sangka.

"Cepatlah sikit!" bentakku. Jejaka itu pun mengambil surat itu dari tangan Ainul.

"Baca dalam tandas! Jangan bagi orang lain baca," tegas Sofiah. Kemudian, ***** pergi macam tu je.

Seketika, jejaka yang seorang lagi melepasi pintu belakang. Aku menyapanya. "Surat tu, jangan bagi orang lain baca. Antuma dua orang je. Dua orang! Kalau antuma tak nak mengaibkan diri sendiri, jangan bagi orang lain baca!" aku me'warning' dia. I didn't know what was his expression because my eyes stick to the floor all the time.

Setelah lama, mereka keluar dari tandas. Beberapa orang penyibuk cuba membaca surat itu tetapi tidak berjaya. Mereka keluar dan aku memanggil salah seorang daripadanya.

"*****, bagi balik surat tu! You can't have it! It's ours!" ujarku dari tingkat atas.

So, aku dan Ainul menunggunya di tingkat atas. Seorang dari mereka menghulurkannya. "Habis tu, maaf tak?" soal Ainul.

Seorang jawab, "Biasa je. Tak ada apa-apa. Tak payah minta maaf," ujarnya. Seorang lagi, "Tengoklah dulu..."

Aku terkedu mendengar jawapan yang pertama. What was he thinking? BIASA JE? We saw it like...Wow! Disgusting! Maybe the other answer seemed reasonable. Mungkin sebab perangai dia lebih baik dari yang satu lagi tu.

So, case closed! And will never, ever, forever will be opened again! Promise! Cukuplah hanya sekali. We promise, we won't do it for the second time, or the third!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ahah! Aku telah berjaya menghabiskan novel Twilight! Sekarang, I'm reading the second novel, New Moon. Wow, the author really made the readers want to know more and more about this series!

Well, I think that's all for my BORING day with all those waste-of-time-incident with everyone. And a happy day for my FANTASY life. You know me, I love fantasy than the real life. Like, I can always imagining things. Wallahualam.
Post a Comment