Wash your hands properly! -H1N1-

31.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

So, today dengan bangganya Kak Fifi nak kongsi langkah-langkah membasuh tangan dengan betul. Adik-adik semua diminta baca dengan elok.

Kak Fifi post entry sebegini kerana ingin menyedarkan adik-adik semua tentang pentingnya menjaga kebersihan. KAK FIFI SAYANG ADIK-ADIK SEMUAAAA...!!!


1. Basahkan tapak tangan dan ratakan sabun dengan sempurna.

2. Gosok kedua-dua tapak tangan.

3. Gosok setiap jari dan celah jari.

4. Gosok kuku di tapak tangan.

5. Gosok belakang dan celah jari.

6. Basuh tangan dengan air bersih secukupnya.

7. Keringkan tangan dengan kain bersih atau tisu.


Okey, Kak Fifi harap adik-adik dapat mengamalkan langkah-langkah membasuh tangan ini selalu, yaaa! Ingatlah, mencegah itu lebih baik daripada merawat.

Wallahualam.


It's hard.

26.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

It's hard. I don't know what's going on with myself. I just don't know. How is my heart? Well, I supposed I don't know it either. Whatever, Fatin Athirah!

Kekadang kite sendiri tak tau apelah yang kat hati kite ni. Keadaan tu berlaku kat aku sekarang. Gile ke ape aku tak tau. Tapi aku tak berape nak tenteram. Mungkin banyak sangat dose-dose silam yang pernah aku buat. Huish~

Aku tak nak mengaku, itu tekad aku. Ape pun orang nak cakap, cakaplah! I DON'T CARE!!! I have my own ego, so I'm not going to admit anything. I'm just me!

(zon melepaskan perasaan)

*****

Oyt. Lama tak update blog. Malas sikit. Hohoho!

Sepanjang aku tak update blog ni, macam-macam peristiwe jugaklah yang berlaku. Minggu lepas, I was absent for two days. Well, couldn't do anything because I was having a fever.
Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa.
Yup, that's right! Firstly, diserang sakit perut. Muntah-muntah. Hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan aku mase tu. Confused giler. Memang gile confuse.

Then, keesokannye demam. Panas jugaklaaa badan ni. Tapi sebaik sahaje masuk dalam air-cond, suhu badan pun dah okey skit. Bile kuar bilik, suhu badan naik. (???) Boleh ke camtu?

Lepas aku, Kakngah diserang sakit perut pulak. Then, Kakak kena. Hah, Abang Pe'i pun kene jugak, same like me, muntah-muntah. Aku dengan abang ipar aku tu je yang muntah-muntah. Walid and Ummi kene pada hari yang sama. Entah apalah yang kami makan?

Ummi pun demam teruk jugak. Tapi tak sampai muntah. Aku dengan baik hatinya menjadi tukang urut profesional selama setengah jam. Sadis je cite ni, 'kan?

Okey, dah cite pasal sakit!

****

Erm, wow! Hari Ahad baru-baru ini, kumpulan English aku (CRAYON), buat ORAL. Dekat Dewan Umar al-Khattab. Itu nama saintifik, nama biasa DEWAN TERBUKA.

Menjadi jugakla kirenye. Tak nervous sangat pun. Aku dan Piah je tak tengok skrip. Yang lain tu tengok sikit-sikit. Heheheeee... Jangan marah haaaa....

Hari Sabtu dan Khamis lepas, diadakan KEM BAHASA INGGERIS, SAINS dan BAHASA ARAB. Kem English di surau, kem Sains di Dewan Abu Bakar as-Siddiq (baru tukar nama) atau nama lama, Dewan GEMILANG SHAMS dan kem Bahasa Arab di kelas masing-masing.

Alhamdulillah, banyak juga isi yang kami dapat. Thank you to all my lovely teachers. I love you. <33

****

*klik di atas

****

Oh, well! Huhuhu. Erm... Jap, jap! Next week dah start exam. Final exam. Ni aku tak ada perasaan ni! Tolong ! Help !

KEMALASAN UNTUK STUDY SEDANG MELANDA...!

****

Novel bersiri FRIENDSHIP NEVER ENDS di Renesfee Cullen. sampai bab 20 je insyaAllah. Lepas exam nanti baru sambung balik. InsyaAllah, kalau umur masih panjang...

Thanks to Sabrina for giving me your full support.
*menangis berlagu You Belong with Me

Kawan yang baik.

****

Sampai sini je dulu. Malaslah cerite banyak-banyak. Malas type. Nak tidur, penat. Wassalam.

Lirik lagu. (sajasaja tiada kerja)

18.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini malas nak story pape, so just enjoy the lyrics, okayh!











Okey, tu je. Lagu-lagu ada kat tepi ni. ->>
Nak dengar, dengarlah. :)

Wallahualam.

Temuduga BPDS pertama!

15.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Okey, okey, okey! Tengah excited ni nak cerita pasal temudugapengawasdisiplin. Ya Allah, perasaan berdebar + bengang aku hanya Allah sajayangtahu.MyEm0.Com

Dipendekkan cerita, aku ditempatkan di Kumpulan 5. Penemudugapenemuduga terhormat yang terpilih untuk menginterview kumpulan aku ialah mereka di bawah ini:

1) Akhi Amirul Hafiz
2) Akhi Syabil Muhafiz
3) Kak Hani
4) Kak Zaidah
5) ???

Oh no! Yang kelima aku tak ingat. Erm, actually temuduga dijadualkan pada hari Selasa, 13 Oktober 2009. Tunggu punya tunggu, perh... Penat gila tunggu. Berdebardebar! Tapi, perasaan itu hanya siasia sahaja.MyEm0.Com

Pukul 5 petang, kami disuruh pulang sebabtaksempat. Penat aku tunggu! Tapi, tak apa, aku redha je... Hanya beberapa orang pelajar sahajayangsempat, termasuklah Miss 'Ainul Munirah, Miss Noor Raihanah & Miss 'Athirah Nadia.

Aku dan Sabrina je tak lagi. Kelas kami hanya 5 orang yang pergi temuduga. So, dengan hati yang agakpedih, kami pun melangkah pulang... Time aku pergi ambik beg kat kelas aku, adalah orang tengah ditemuduga. Tetiba, penemuduga (iaitu Akhi Syaqiq) Ketua Pengawas, teguraku. Terpingapinga sekejap!MyEm0.Com

"Dah temuduga ke belum?" soalnya. Aku menggeleng. Cuba berkata, "Tak," tapi tersangkut di kerongkong. Beliau proceed, "Minta maaflah banyakbanyak. Tak sempat, sorry," dan aku hanya mengangguk. Dah cakap, "Tak apa," tapi hanya mulut yang bergerak, suara entah ke mana!

Then, keesokannya, 14 Oktober 2009 bersamaan hari Rabu, yang tak ditemuduga lagi kena balik lewat sekali lagi! Aku baru dapat tahu yang kumpulan aku dah ditukartempatnya ke Bilik Gerakan Pengawas. Pada awalnya, di kelas 1A5.

Tapi, berbaloilah dekat Bilik Gerakan Pengawas sebab ada air-cond. Punyalah sejuk! Aku tengok Kak Hani dahselimutkaki dia dengan alas meja. Serius, sejuk sangaaaat...!

Masa temuduga tu, Kak Zaidah tak ada. Erm, aku pun dengan perasaan agakberdebar melangkah masuk. Dupdapdupdap!MyEm0.Com

First of all, Akhi Amirul suruh perkenalkan diri in English. SPEAKINGlah konon! Aku terus jelah perkenalkandiriakuni. Aku hanyapandangKakHani. Ikhwan dua orang tu, jelingjeling je masa mereka tanya soalan.

Oh, aaaa.... Erk! Memang perasaan berdebar tu dahsemakinhilang, tapi akutakyakindiri, kata Kak Hani. And banyak sangat "Eee...Aaa...Uuu...", kata Akhi Syabil. Aku sengih jela sepanjangmasa. Well, kena maintaincoolallthetime!

Awalawal sempat lagi bergaduh dengan Akhi Syabil. Dia tanya rukun solat ada berapa, and dengan biasa aku jawab, "13,". Dia pun tanya lagi, "Dah tu, kalau ana cakap ada 14?". Aku pun balas lagi, "Ada 13 jugak!" dan dia kembali melawan, "Kalau ana cakap ada 14, anti nak buat apa?". Aku terus cakap, "Orang cakap ada 13, ada 13 lah!" and dia proceed ke soalan seterusnya.
MyEm0.Com

Phew! Dahlah, taknakcerita banyakbanyak. Okeylah, kira adapengalamanlahpergitemuduga. Kalau tak diterima pun, aku redha je. Tapi, aku akan usaha lagilah next time, insyaAllah!

And, dia kasi situasi. Jadi MC perhimpunan, nak tegur dua orang kakak yang lepak waktu P&P, orang ceroboh rumah aku. Bolehlaaa... Apaapapun, aku enjoy jugak sebab diorang taklahtegassangat, seperti yang disangka!

Aku baru baik demam. So, lately ni suara kurang sikitlah, 'kan! Tapi tetapcakapbanyak, betul tak kawankawankuwh? Hehehehe! Papepun, aku tetap aku. Cewah!MyEm0.Com

Oh, dah dua hari karnival kat sekolah aku dijalankan. Buat kat Dewan Gemilang SHAMS. Sekali masuk, rasa macamdekatshoppingcomplex! Gempak gituuuu.... ^^

Aku pergi tengok gitugitu jelah. Bukan rancangan Gitu-gitu Apek, ya temanteman! Hahahaha. Giler ke ape aku nih. Sorry, dua tiga hari ini kurang sihat, 'kan, jadinya otak aku pun entahapadahjadi sekarang ni.

Serius wooo, tak percaya tanyaKakngahaku. Dia mangsa keloyarburukan aku. Hehehe. Sian pulak. Tanya Ainul, Piah, Raihanah and all! Memang aku tak tahu apadahjadi dengan diri sendiri. Meowww....!!!MyEm0.Com

Karnival dijalankan sempena Kempen Keusahawanan Muda ke ape entah. Kurang pasti! Hehehehe. Aku sempatlah beli tafsir yang sangat comelberwarnahijau. Kecik je. Terjemahan dia dalam Bahasa Melayu. Huhuhu!

Adalah hasrat nak belibukunovel. Tapi, duit tak cukup! Novelnovel sejarawan Islam tu memang best! Ah, tak apa, nanti pergi KL, pergi MPH. Nak beli semua novelyangadaaa...! Hehehe!

Okeylah, sampai sini je story. Malas nak cerita banyakbanyak. Memenatkan! Malam ni pergi KL naik flight. Ari Sabtu ni ada kenduri. Kenduri Abecik kat rumah Kakcik. Hohoho! Okeylah, aku nakkemasbarang dulu. Wassalam!MyEm0.Com

Abecik's Wedding day!

11.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Opps! Sorry, yaaa... Lambat masukkan post untuk Abecik kawen. Hari Jumaat (9/10/09)ialah hari akad nikah. Hari Sabtu (10/10/09), ialah kendurinyaaa.... Sesiapa yang datang tu, nampaklah saya!

Masa hari Jumaat tu, semua orang santai je. Kirakira lepas solat Jumaat barulah kami beransur ke Masjid Kristal. Tak sangka pula ramaigilaorang...! Ada Kursus Haji lah pulaaa...MyEm0.Com

Pengantin perempuan lambat sampai! Tetamupulasampaidulu. Huhuhu! Cantik bangat my Kakcik! Hehehe. Kak Liyana sudah officially our Kakcik. Disebabkan kami panggil Abecik tu Abecik, jadi panggil Kak Liyana Kakciklah!
*nampaknya ayat sudah berbelit-belit

+ sudah sah bergelar suami isteri! +

Nasib baik dalammasjidtusejuk. Hee~ Sebab kami anakberanak pakai bajukaintebal, yang panas sesangat! Jurugambar pulak adalah dekat 10 orang.
*hanya seorang yang bertauliah, yang lain tu buat semak je sebenarnya. haha

Teka siapa datang? Cikgu Man. Hehehe. And ramai lagilah. Okey-okey-okey. Selepas itu, kami makanmakan di satu tempat. Jauh gila dari masjid, tapi stilldalamTamanTamadunIslam juga. Penat jalan, sampai taktahu kat mana dah.

Lepas akad nikah, majlis pembatalan air sembahyang. Abecik and Kakcik gelak pulaaa... Malu agaknya sebab ramai yang tengah ambik gambar! Secara tak rasmi, saya jadipemegangduithantaran tu. Aiyoyoooo... Sebab tulah tangan ni tak boleh nak ambik gambarrr. Uw~uw~uw~MyEm0.Com

Ada juga gambar yang diambil bersama Abecik, Kakcik and a few of my family members.Cheese!

Ondaway nak pergi makan tu, teka jumpa siapa? ANAS TAHIR! Ala, adikFaizalTahir. Haha. Muke sebijik. Otak dia, Ya Allah! Macam orangtakbetul pun ada juga. Lalala~ Sorry, Abang Anas!
+ sebijik faizal tahir. hohoho! +

+ hahaha. cam siot jer 'an. gilaxx +

Pastu, pastu, pastu! Balik rumaaahh... Sempat juga aku bergambardenganKakcik masa tengah makan. Thanks to lovely Kak Wani for taking our pictures! Muuahh to Kak Wani! :)

+ me with my kakcik +

Ouh! Malam tu, selepas sibuksibuk kemas skit, diadakan perbincangan family. Hmm... I jadi secretary bertauliah tau malam tu. Pak sedara I cakap I secretaryyangdedikasi. Oh, thank you! Thank you! I know, I am. I love you! Hahaha.

Lepas tugas diagihagihkan, aku pun ikut Abang&Amuh pergi letak signboard tepi jalan. Yeah! So, secara rasminya saya jadi jurugambartakbertauliah malam itu. Hehehe! Lewat jugak tidur, pukul 12.30 camtu.

Keesokan harinya, bangun seawal mungkin. Haha. Then, ada kawankawan Abecik, orang Palestin and from other countries as well, Abang Anas, Abang Man and a few moretolongmenolong jadi tukang serve, angkut makanan. Tidak ketinggalan, my helpful neighbours! Thanks a lot, yeaa...MyEm0.Com

My aunts, my sisters were helping also. With the dishes laaa... While, me? Oh, tukang kasi ole-ole untuk tetamu. Malu pulak! Tapi dengansenyumanyangtaklekang, I kuatkan semangat. Abang Man siap kasi semangat lagi bila aku masam skit, "Hah, yang ni apesal masam sangat? Kite kene buat kerja dengan senyuman..."

Abang Anas pulak asyik duk mengacau je 24 hours. Nak tumbukpunadajugak rasanya. Aku pun kacau jugak diaaa... Balasdendamlah kiranya. And then, sorang lagi kawan Abecik, iaituAbang Shuk, he was the cameraman. And the magician! Warlaahhh...!!!

Weh, penat gila aku buat kerjakerja amal tuh. Acik Anis pula malumalu nak tolong aku. So, dia just penuhkan bakul dengan ole-ole, while aku tolong edarkan. Haih, sempat jugakakuusiknenekaku. Hehehe!!!MyEm0.Com

+ me with the new husband and wife +

Tengah aku sibuksibuk tu, datanglah my beloved friends, Ainul and Sofiah. Shaqirah Azam pun ada jugak! I greeted themlah. Tapi takbolehlamalama, kerja banyak laaagi! So, membusykan diri terusterusan! Sampai satu part, aku terduduk dalam bilik IBU PENGANTIN. Hahaha!

Aku tukang angkut ole-ole satu plastik besar ke depan. Di depan lelaki, di belakang perempuan. Abanglah tukang bagi ole-ole kat lelaki. Masa aku tengah jengukjenguk tetamu lelaki, ternampak satu kelibat. Hampir tergulinggulingakuataslantai, tapi aku tahan. Kena control, beb!MyEm0.Com

Apabila round kedua aku hantar ole-ole, aku nampak lagi kelibat tadi. Dan ada lagi kelibat lain. Aku buatbuattaknampak keduaduanya. Sebab aku tengah tahan ketawa. Aku sengih je. Lalala~

Then, aku pergi ke belakang lagi. Sesak gila tahu tak! Sampai Shafiq terpaksamenggunakankhidmataku untuk menghantar sambal belacan ke depan sebab tak boleh lalu! And that time, aku nampak Matu & Ibu. Hihihi. Once again, I greeted them with smile! :)

Lepas Zohor pulak, Ummi cakap tak payah kasi lagi ole-ole. Dia kasi sendiri bila masukjumpadia. I just dengar cakaporangtua. Aku pun pergi depan. Sempat lagi berperangmulut dengan Abang Anas. Heish! Nak je tembakdiakatsitu, tapi apakan daya, tiada pistol.MyEm0.Com

Aku tak makan pun dari pukul 11 pagi hinggalah empat petang. Hahaha. Ajaib betul, taklaparpun! Aku jengukjenguk tetamu perempuan, Wannur, Syakirah dan Suraya datang. He he he! Raihanah pun adaa... Thanks for coming! Yang lain tu, wallahualam...

Aku ke depan, masa tu anakanakyatim dah sampai. Aku jumpa Walid suruh dia jadi ketua kasi ole-ole kat anakanakyatim tu. Time tu aku nampak Adin, aku terus tengok kat lain. Aku nampakdiatengokaku, aku buatbuat tak nampak. Aku terus blah masuk rumah.MyEm0.Com

Teacher Wan Noor Khalbi datang! Hehehe. Teacher Zainun ialah tetamu pertama sebab dia kena pergi Kemaman, adik dia bertunang. Apaapapun, cikgu I tetap datang. Cikgu di SHAMS, wallahualam...

+ uniform penting +

Tak taulah. Aku dah penat sangat, sebab tu stay inside jer lepas Zohor. Tapi memang busy sebab kena hantar barang kat depan. Oish, penat gilaaa siot! Nak pengsan rasanya! Time anakanakyatim sampai, lagilah! Terus gelap dunia, ditambah pula dengan keadaan cuaca yang agak mendung nak hujan! Adush!

Tapi apapun, majlis berjalan dengan lancar. Lauk HAMPIRTAKCUKUP, tapi cukup sebenarnya. Berlambak lebih. Huhuhu. Ole-ole pun tak abes, esok nak kasi kat my classmates. Kepadayangdatang, amat bertuah sebab akan dapat dua kali. Yeeaahhh...!

Erm, petang tu, aku tertidursambilduduk kat kerusi di ruang tamu. Dahlah tempat orang lalulalang. Aduhai! Penat sangat doe! Hampir tercabuturatkaki rasanya. Jengjengjeng!MyEm0.Com

So, hari ini saya ambik cuti. Hahaha. Satu rumah ambik cuti, Kakngah, Kakak... Hehehe! Aku kena selsema nih! Huhuhu. Teruk pulak! Nak cabutrasanyahidung ni!

Wokey, apa lagi, yaaa...? Oh, ya besok! Esok aku akan fetch Farhana di rumahnya untuk ambik hadiah kecemerlangan pelajar Yayasan Terengganu 2008 UPSR DUN Alor Limbat. Huhuhu! Excited ni nak jumpaFarhana, bukan nakpergiambik adiah. Hehehe!MyEm0.Com

Okay, esok mungkin akan masukkanpostterbaru dengan Farhana. Opps! Experiment Science belom siap! Hehehe. Sikitjelagipun. Sebahagian sudahdisiapkan Jumaat baru ni. Alhamdulillah... ;)

Okey, aku rasa itu saja. Kalau ada tertinggal, esoklahpulak sambung. Penat menulis ni. Nanti apapulaorangkata, dahlah tak pergi sekolah, internetje24jam. Malumalu!

Wallahualam.MyEm0.Com

Ouh !

8.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Apa khabar? Harap sihat, yaaa... Kalau tak sihat tu, cepatcepat pergi hospital. Takut kenasimptomH1N1, ok! Eh, mengarut pulak aku ni. Ngee~MyEm0.Com

Hari ini, kat sekolah, biasabiasa sajaaaa... Cikgu tak masuk, yang masuk hanya the one and only my Teacher Nordiana. Opps! Our Teacher Nordiana. Kami buat eksperimen yang langsungkamitakfaham. Sorry, teacher... Tak faham!

Mulamula, bagi borang BPDS (Badan Pengawas & Disiplin SHAMS) kat teacher. Kena ada ulasan dari guru kelas. Tahu teacher ulas apa berkenaan aku?
SILA bagi peluang kepada pelajar ini. Seorang yang kuat berusaha dan berdedikasi. Seorang yang berhemah tinggi.
MyEm0.Com
Aku saja je nak trycaripengalaman. Nak jadi pengawas ada empat temuduga. Aku tak kisah, lulus ke tak. Nak cari pengalaman, tu je. Kalau dapat, alhamdulillah... Kalau tak, redha jelah!

Hari ini aku banyak melakukan exercisepercuma. Naik tangga, turun tangga. Penat! Oh, homework untuk hari ini ialah EXPERIMENT REPORT. Erk, takberapabest sebab tak faham.MyEm0.Com

******

Abecik dah balik. Tunggu abang dan abelong. Abang sampai esok, abelong sampai satu family malam ni. Pagi esok insyaAllah Yong dan Sue tiba. Lepas solat Jumaat esok, kami insyaAllah akan bergerak ke Masjid Kristal untuk majlisakadnikah.

Huh! Penat tengok orangbuatkerja. Aku rileks je, blogging dalam bilik. Sadis tak? Hahaha. Aku dah tolong, tapi haritubukansekarang. Lalala~ I love Twilight!MyEm0.Com
*xsabbik

InsyaAllah hari Ahad ni akumasukkanpost pasal perkahwinan abecik aku. Erm, gambar pun insyaAllah akan dimasukkan jugaaa... Nampaknya aku akan jadiphotographer jugaklah selain jadipelayantetamu. Glamor aku. Hahaha!

******

Erm, tak ada story sangat. Malas sebenarnya nak update. Boringlah! Naktolongorang! Tapi takkan naktolongangkatbarang, tu kerjakerja orang lelaki! Erm... Apaapalah! Nakbuatkerja pula ni. Homework! Mesti siap today! Kalautak, tak siap!

Esok lusa akan jadiharipalingsibuk di rumah ini. Jadi, fahamfaham jelah ye! Oh, kepada classmatesku yang tercinta..! Jemputlah datang, insyaAllah saya akan melayaniandadenganburuk sekali! Wak lolok! Hahaha.MyEm0.Com

Wallahualam.

Aku budak blur.

6.10.09

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Eyt! Hahaha. Hari ini 'agak' gembira. Agakagaklaaa... Okey, hari ini, straighttothepoint jelah. Waktu paaaaling first, iaitu Sains. Kiteorang pergilaaaa makmal sains yang best tuh.MyEm0.Com

My beloved teacher pun suruh buat keluar kertas yang kami buat exercise. Ramai yang tertinggaldalamkelas. Taktermasuk aku. Yes! Langkahbijakaku simpan kertas tu dalambukueksperimen berbaloi. Berbaloi-baloi!

So, mase budakbudak tu pergi balik kelas ambik kertas, cikgu tanyela apa yang dijanjikan semalam. Beliau nak DEFINITION for VACUUM. Memandangkan ehemehem ni duduk paling tepi, dia kenatanyadulu. Ehemehem ini ialah seorang muslimin, yaaa...

Cikgu tanya dia, diabuatdekje and blur tatau nak jawab apa.MyEm0.Com Boleh dia buat macamtu? Pening aku tengok. Dengan muka innocentnya. Dia tak jawab. Lepas semua orang sampai, tetiba akudiserangolehsoalan yang sama.

Dengan bangganya aku pun bangun. Berdehem sikit. Aku pun jawab, "THE ABSENCE OF MATTER IN A VOLUME OF SPACE." dan cikgu cakap, "TEPAT SEKALIII!!!". Hehehehe. Sebenarnya saja je tokok tambah. Lalala~

Cikgu pun suruh ehemehem tu terangkan definisi VACUUM, dia terkelu lidah. Haaa... Itulah, masa aku cakap tadi taknakdengar. Cikgu sempat membebel. Bacalah pembebelan cikgu ini yang banyak menusuk kalbu;;
"Tanyalah si Athirah tu. Cepat tanyaa...! Kita kalau belajar, boleh nak cakap lelaki dan perempuan. Jangan cakap benda mengarut sudahlah. Tanyalah! Malu bertanya sesat jalan."
MyEm0.Com

Ainul dan kawankawan kat sebelah ni dah suruh aku beritahu dia. Dengan hatiyangtakberaparela, aku pun bangun. Walaupun diataktanya, aku jawab sekali lagi, "The absence of matter in a volume of space."

Dia ulanglah. Tahu pun...! Nasib baiklah aku berbaikhati nak tolong dia. Kalau tak kerana cikgu, oh please... Dah lama akubuatdek sebagaimana dia buat dek semasa cikgutanyadia mulamula tadi.

Kami pun meneruskan sesi pembelajaran. Bincangpunyabincang, cikgu pun terangkan pasal ni:
TOPIC: Heat
Black and dull surface - Good heat absorber, bad heat reflector
White and shiny surface - Good hear reflector, bad heat absorber
Telinga akumasihmendengar. Mata akumemandangbuku. Tibatiba cikgu menegur dari depan. "Athirah, apasal yang muka blur sangat tu?" kata cikgu. Aku mulamula buattaktahu sajaaa. Kemudian, baru tersedar Athirah itu ialah aku, aku pun mendongak. Cikgu tengah pandang aku.
MyEm0.Com
+ macam nilah kiranya muka blur aku +

"Faham ke tidak?" soal cikgu. Aku mengangguk sambil tersenyum. Cikgu pun soal aku. Nasib baik boleh jawab. Oh, tidaaakkk!!! Muka aku blur terus. Tak percaya rasanyaaaa;;;

Waktu Sains abis, kiteorang terus masuk kelas. Hmm... Cikgu Maths tak masuk, dan sesi tazkirah dijalankan. Saya tabikketuakelas sebab kali ini Muslimat tak suruh pun buat tazkirah, dia yang naksendiri. Syabas for the first time. Lalala~

Hari ini, mungkin aku agak beruntung. Or not. Aku tak dijemput. Eii, time ada tazkirah yang bestbest kat kepala ni, tak jemput pulaaak! Kalau fikiran aku blur, mulalah dia jemput sebagai pentazkirah Muslimat KEDUA. KEDUA! Ei, berkenansangat ke dengan namaaku? Okeyh, nanti aku tukar nama.

Erm, masa PAI, seperti biasa, semua orang mengantuk. Huhuhuhu! Sedih pun ada jugak ni. Time Geografi, pergimakmalsains (???). Raihanah sudah memulakan perangai nakalnya sebaik sahaja melangkah masuk ke dalam makmal sains. Uhhh...MyEm0.Com

Oh, masa PAI, aku tak mengantuk sangat. Sibuk salin nota yang ustaz tengah ajar. Hari ini, kami belajar; Adab Bergaul dengan Keluarga. Dahlah bunyi bising (orang baiki tandas kat bawah). Ya Rabbi, tak tertahan bisingnyaa...! Aku senantiasa buat "SHHH!!!!" walaupun aku tahu merekatakdengarpun.

Hah! Waktu BM. Akunaikgeram dengan budakbudak perempuan kelas aku. Segelintir sahaja. Kenapa dengan mereka, takpuashati apa sebenarnya dengan aku? Semua sepakat suruh aku baca sajak. Aku mana reti bersajak. Ketua mereka, siapalagikalaubukan, Miss 'Ainul Munirah yang comel!
*hanya Sofiah satu-satunya manusia dalam kelas tu tak suruh aku bersajak. dia tenang je. i love you, piah!MyEm0.Com

Okay, sebelum sajak dibaca oleh aku, Sabrina terlebih dulu baca sajak TASIK BIRU, BAU, SARAWAK. Lepas tu, teka siapa? Hehehe. Nama dia TUUTTT (nama dirahsiakan). Hah, terkena! Aku ngan Ainul ketawa sampai berair mata. Ada yang tersenyum saat ini.

Then, sajak BURUNG TEMPUA ke apa? Aku lupa pulak. Hehehe. Mulamula aku baca (wakil muslimatlahkunun), then wakil Muslimin, mamat ehemehem yang kat makmal sains tadi tuh. Lantaklah, asalkan tak yang DUA ORANG ITU, kalau tak Raihanah akan lebihkuatmengusik. Raihanah, oh Raihanah...

Waktu English, kami disuruh berbincang pasal oral. Raihanah dan Ain langsungtakfokusdantaknakfokus. Ya Allah, geram betul aku dengan diorang. Nak je aku baling diorang dalam shalalat. Hish!MyEm0.Com

******

Pelamindahsiappasang. Oh no! Serabut betul rumah aku. Pening sekali otak aku tengok. Esok, Rabu... Lusa, Khamis. Then? My brother pun nikah... Huuu... Terharunya.

Okaylah, sampai sini je cite untuk hari ini. Malas cerita banyakbanyak. Eyt, nanti! Ada lagi ini...
Kepada akhowat form 3, Fifiey ucapkan selamat menghadapi peperiksaan PMR yang akan menjelang esok. Kejayaan kalian akan selalu Fifiey doakan. Semoga beroleh ketenangan sentiasa dan semoga impian untuk mendapat 9A1/8A1 akan menjadi kenyataan! Amin.
Wallahualam.MyEm0.Com