Posts

Showing posts from January, 2010

jom kita stretching rohani hari ni !!

Image
Salam to all readers. Memandangkan hari ni hari Jumaat, jadi aku ingat nak stretching rohani sikitlah 'kan. (dok sabbik nggoh, hari lain pun boleh je bagi tazkirah) Tapi takpelah.. So, secare rasminye... Setiap hari Jumaat blogg Fifiey ini akan dipublishkan satu tazkirah serte huraiannye. Hihi.
JIKA INGIN DIRI DIHORMATI, KITA JUGA HARUS MENGHORMATI.
Kata-kata yang biasa kita dengar, bukan ?  Biasa didengar, tapi kalau tak praktikkannya buat apa ?  Ape yang aku nak katakan di sini, kalau kite nak orang lain menghormati diri kite, kite pun kene jugak belajar hormati orang lain.
Sebagai contohlah, 'kan... Aku ambik yang paling senang untuk budak-budak sekolah sekarang. Kat sekolah, dalam kelas. Kita ada ketua kelas dan penolong kelas. Sepatutnye kite dengar cakap diorang selagi tak melanggar hukum. Diorang yang patut kite hormati.
Bile kite hormati diorang, diorang pun akan respect kite, and bile diorang respect kite, orang lain pun akan cakap, "Haisy... Bagusnye budak ni. Horma…

hias kelas, hias kelas, hias !!

Image
Readers, minggu ni minggu paling best dan agak menyeronokkan bagi Fatin Athirah binti Azmi !! Hohoho. Wanna know why ?  Let's check it out... (tah pape je)


Minggu ni, kami hias kelas. *gambar di atas hanyalah hiasan* So, pada hari Rabu (27 Januari 2010), aku dan Piah, 'Ainul, Ain dan Alya telah menghabiskan masa bershopping di Mydin Mall. Huahuahua. Takde tempat lain...
Setelah beberapa jam membebel dan berperang mulut (perang ini dinamakan PERANG MULUT DUNIA KE-100) kami telah menghabiskan duit kelas yang ada untuk beli barang kelas. Astaghfirullah, ape nak jadi.
Kemudian, kami ke KFC. Best woo makan-makan. Hahaha. Lepas makan, pergi dekat kedai yang jual ice-blended tu. Sekitar Mayang Village jugaklah. Pastu, Alya pun balik jalan kaki (sebab rumah dia kat flat polis tu je). Aku ngan yang lain lepak dulu kat Mayang Village tu. Time lepak, kiteorang borak macam-macam. Memang ketawe tak hengat dunielah. Seperti biase, geng kiteorang kalau bersatu akan menjadi bagai halilintar mengg…

kejohanan merentas desa 2010 SHAMS !

Image
Halo, halo !  Apa khabar semuanyaaa...? Harap sihat. Aku pulak yang tak sihat. Mental okey je kot ?  Kaki aku sakit sikit. Ai maklumlah, minggu ni minggu merentas desa. Dua kali latihan (17/1 & 19/1) dan Kejohanan Merentas Desa dilakukan pada hari ini, 21/1/2010. Alhamdulillah, segala-galanya telah berjalan dengan lancar. ^_^


Gambar di atas ialah gambar yang aku edit. Mane ade poster merentas desa camnih. Gilo apo sekolah agama poster macam ni ?  Mestilah islamik sikit. Haha. Walaupun tak berapa handsome mamat due orang dalam gambar tu, redha jelah ye. Haha.
For the first time in my whole life, aku gagahkan diri masuk merentas desa nih. Nasib baiklah aku ada geng iaitu Sabrina, Alya dan Linda. Kiteorang lari sikit-sikit je. Tapi, kejar-mengejar jugaklah. 'Ainul, Sofiah dan Ain kat depan daa. Ikut suka dioranglah ye. T__T
Itu masa latihan, masa kejohanan, Sofiah join geng aku. Ketinggalan kat belakang. Sebab aku dan geng teman Raihanah, kaki dia sakit. Sofiah pun kesakitan kakinya…

header baru , besaaaarrr punyee !

Image
Salam hari persekolahan. Kuikuikui. Akhirnya aku buat header baru untuk blogg aku tercinta nih. Yang dulu tu kecik dan berserabutlah pulak bile hari-hari tengok. Ngeh-ngeh.
Takde story sangat pun hari ni. Just pergi sekolah, then buat lawak (as usual la ye), then... Kawan-kawan aku pun ketawe la dengan kadar yang biase-biase saje kecuali Alya, Sabrina dan 'Ainul. Terima kasih. ◡‿◡"
Oh, aku pergi KL 'kan Khamis baru ni... Then aku beli la sebuah jam dinding kat IKEA. Wah, wah, wah !  Amatlah cantik menarik tertarik kau memang berkilat !  Tapi, sayangnye (muke sedih)... Tak dapat digantung kat kelas aku tuh. Sebabnye ?Aku tak sedar masa beli tu jam tu jam kaca. Dahla kaca, takde frame ape pun. Dan colour die clear je. Translucent gitulah. Comey la kirenye kan kan. Tetibe bile bukak, kaca rupanya. Actually ada satu lagi colour merah menyala-nyala (sakit mate woo), tapi mahal daripada yang kaca tu. Yang merah tu plastik je. (T__T) And bile bawak kat sekolah, semue orang berdeba…

gile, geramnyee ! !

Image
Huh !  Don't worry seme, aku tak marah korang. Aku marah blogger.com ni haaa! Penat-penat aku taip post pasal merentas desa hari khamis baru ni (secare express), tapi die daaa hilang camtu je !!  Aku tak sempat post Khamis baru ni sebab tergesa-gesa nak pergi airport. Lain kali laaa aku post. STRESS!!!
-fifiey yang gile geram ngan blogspot nih-

post di hari sekolah . ape kejadah ?

Image
Hmm... Ni post sikit je. Nak cerite and kongsi something. Minggu ni minggu kemerentasan kedesaan. Haha. Merentas Desa la. Best jugak. Aku geng ngan Alya, Sabrina dan Linda. Gile, asyik gelak je daripade garisan permulaan hingga check point ke-6. Lepas tu, tak larat nak gelak dah. (--")
Oh, aku sebenarnya tak nak buke internet ari sekolah ni. Tapi nak cari poster untuk seni besok. Aku cari Merlin punye poster (Alya & Sabrina sile jangan ketawe), then terjumpe gambar Merlin dan Arthur duduk berhadapan. Die tulis kat situ, IT WAS LOVE AT FIRST SIGHT. Seram aku !
Tapi, sweetlah Arthur ngan Merlin tu. Merlin die tu kalau senyum, comelllll bangeettt !! (lelebih lak) Tapi tu ah, macam-macam orang kat alam siber ni buat, 'kan ?  Ape-ape pun, esok aku akan bawak poster Twilight Saga dan Merlin. Hahaha. Terlalu obses.
Penat gak merentas desa, tapi seronok sebab dapat jalan ramai-ramai. (name je merentas desa, tak berlari sangat pun, jalan kedek-kedek jer) Hari Khamis ni Kejohanan Mere…

meow, meow. meow fm ! ◡‿◡

Image
Gambar di atas adalah untuk hiasan semata-mata. Hehe. Just teringat kawan-kawan aku. Err, kira kat atas semua tu semua geng aku, sebab ada lima je. Dari kiri, Raihanah, Sabrina, Sofiah, 'Ainul dan Ain. Aku takde, tak cukup kuota untuk gambar tu. Hahaha.
Sebab 'Ainul dan Sabrina berwarna oren: sebab diorang pengawas, pakai baju krim (dekat-dekat dengan kaler oren. he he he)
Sorry, Nul & Brina !  Oloh, gurau-gurau je. Meow, meow, meow? Meow meow meow ! MEOW ! *hoho. bahasa yang biasa dituturkan bersama 'Ainul ;P

Actually dulu masa dekat 1 Ibnu Arabi (yang terciinnnnta), kiteorang suke membebel pasal kucing kat sekolah. Last last keluarlah bahasa kucing. Meow, meow je bunyinya pun... Tetibe jadi meow fm pulak lepas tu. DJ nya : aku dan 'Ainul. Penyanyi : Piah dan Ain. Hoho.
Comel betul budak kat atas tu !  Haha. Saje je letak gambar si comel tu. Untuk menambah seri blogg ini (cewaah!). Aku tak tahu nak story pasal apa hari ni. So, post jela apa-apa yang terkeluar di benak…

14th January 1996 - 14th January 2010

Image
Hmm... Hoho! Salam. Okey, hari ini aku genap 14 tahun. Means aku lagi tua dari kawan-kawan aku dalam kelas except for adelah yang lebih tua dari aku sorang. Biarlah dia. Haha.
Bila dah masuk 14 tahun ni, baru sedar yang umur kita semakin meningkat. Ajal dah nak dekat dah. Memang ajal menghampiri kita saban hari. Tak tunggu tua pun boleh meninggal tau tak.
Adalah orang cakap camni, "Ala... Enjoyla dulu masa muda ni. Nanti tua baru bertaubat," kepala hotak hang berjambul. E'eleh, sesedap hati die je.. Nak enjoy, tunggulah masuk syurga nanti. Masa tu baru boleh enjoy. Tapi, yakin ke diri tu layak ke syurga? Tulah yang menjadi persoalannya sekarang.
Kita bukan macam Nabi Muhammad yang ma'sum tu. Bukan macam sahabat-sahabat Nabi yang akan bersama Nabi di syurga. Tak macam tokoh-tokoh Islam terdahulu yang jamin ke syurga. Tidaak, tidaak. Kita hanyalah manusia biasa yang mempunyai pelbagai kelemahan.

*stretching rohani kita dulu, oke*
Nak story sikit pasal kat sekolah. Sampai-sa…

ketidakpuasan hatikuh !!

Image
Salam kepada semua readers, followers dan pengunjung blogg aku yang tak seberapa ni. Huh! Dalam mood frust and tak puas hati !!
Punyalah aku tunggu cerita Merlin, but lupa malam ni ada Anugerah Juara Lagu yang tah ape-ape tu !  Hah, tak de cerita Merlin aku !  *ecece cewah, macam aku pulak empunya cerita Merlin tu
Nak tengok kat Hallmark Channel, episod minggu ni (Tuesday) dah ditayang kat TV3 minggu lepas, so aku dah tengok. Ah !  Geram !  Kalau ye pun, tundalah awal sikit ke cerita Merlin tu.
Eh jap! Ke cerita tu dah abes? IMPOSSIBLE !  Sebab baru masuk siri kedua, takkan tiba-tiba habis camtu jer. Eee... Nasib baik ada Gelanggang Raja Lawak tadi, dapatlah gelak jugak sikit-sikit.Peserta-peserta tahun ni kurang lawaklah. Tak ada lawak macam Nabil dan Sepah. Shoot je!Tapi aku still tak puas hati cerita Merlin takde malam ni !  Terpaksela tunggu minggu depan. Aku just nak tengok Merlin yang comel dan kelakar tu je. Hohoho !  Takpe, takpe... Tunggu Selasa ni kat Hallmark. Hee~Eh, nak tau?…

First week . ?

Image
Setelah seminggu tidak mengonlinekan diri ataupun menulis entry di blogg ini, barulah Fifiey kembali memunculkan diri !  Hehehe. Bukan apa, malas nak online. Boring, tak tahu apa nak buat. Takkan nak blogging je setiap kali online !   Apa kejadah ?
Okey, hari ni nak cerita pasal kelas baruku. Gelagat rakan sekelas, dan macam-macamlah pasal kelas baru aku, 2 Ibnu Qudamah (2A2). Seminggu berada dalam kelas tu, aku masih rasa tak selesa kat kelas tu. Rindu 1 Ibnu Arabi 2009. Huuu~
Oh, kawan-kawan 1A7 yang masuk kelas 2A2 ada 11 orang. 4 lelaki, 7 perempuan. Tahniah ye, kawan-kawanku !  Ni nama-nama yang dapat masuk 2A2.
'Ainul, Sofiah, Ain, Aina, Sarah, Sabrina, Alya, Amirul Amir, Abdul Rahman, Anwar Syafiq, Syaukani

Ramai jugaklaa... Masuk sekali dengan aku (maseyh-maseyh), 12 oranglah. Over all, dalam kelas 2A2 sekarang ada 30 orang. Hmmm... Actually ada 31, tapi pindah seorang. Pindah ke mana, wallahualam...
Kelas 2 Ibnu Qudamah (2A2) telah sepakat memilih ketua kelas, penolong kelas, …

Back to school! With friends and fun and studies!

Image
Hmm... Today is the last day of holiday (Terengganu, Kelantan & Kedah only). Tomorrow we will be in school! Welcome back to school, boys and girls, teachers and sir, ladies and gentlemen !  *keterlebihan excited =DDD
Eh, wait! Picture di atas sekali tu adalah untuk aku mengingati dan akan terus mengingati kawan-kawan baik aku seperti yang tersenarai di situ. Thanks for being my friends. Walaupun duk kelas lain, it's okay! Hari esok masih ada, kawan. =)
Baiklah, kepada semua, mohon maaf jika ada keterlanjuran kata atau apa-apa sahaja yang tidak memuaskan hati anda. Sempena tahun baru ni, azam nak jadi baik. Nak jadi pelajar cemerlang, anak yang solehah, penulis blog yang kreatif dan penulis cerpen yang mantap. InsyaAllah !  ALLAHU AKBAR!

Ouh !  Tadi pergi daftar di sekolah, and guess what? Nothing to guess actually, hehe. Kak Fifi dapat masuk 2A2 dan bukan lagi 2A3 sebab kelas 1A2 tahun lepas (2009) iaitu kelas Quran, sekarang jadi 2A4. So, pelajar-pelajar 1A2 tahun lepas stuck de…

links .

Image

Followers