jom kita stretching rohani hari ni !!

29.1.10

Salam to all readers. Memandangkan hari ni hari Jumaat, jadi aku ingat nak stretching rohani sikitlah 'kan. (dok sabbik nggoh, hari lain pun boleh je bagi tazkirah) Tapi takpelah.. So, secare rasminye... Setiap hari Jumaat blogg Fifiey ini akan dipublishkan satu tazkirah serte huraiannye. Hihi.

JIKA INGIN DIRI DIHORMATI, KITA JUGA HARUS MENGHORMATI.

Kata-kata yang biasa kita dengar, bukan ?  Biasa didengar, tapi kalau tak praktikkannya buat apa ?  Ape yang aku nak katakan di sini, kalau kite nak orang lain menghormati diri kite, kite pun kene jugak belajar hormati orang lain.

Sebagai contohlah, 'kan... Aku ambik yang paling senang untuk budak-budak sekolah sekarang. Kat sekolah, dalam kelas. Kita ada ketua kelas dan penolong kelas. Sepatutnye kite dengar cakap diorang selagi tak melanggar hukum. Diorang yang patut kite hormati.

Bile kite hormati diorang, diorang pun akan respect kite, and bile diorang respect kite, orang lain pun akan cakap, "Haisy... Bagusnye budak ni. Hormat orang lain," sekurang-kurangnyelah. Orang pun akan hormat kat kita. Kalau dah orang hormat kat kita, ade ke orang nak ejek-ejek atau perli kita ?  Tak de, 'kan ?



Contoh seterusnyeee... Pengawas !  Kat sekolah, pengawas ramai. Pengawas disiplin, pusat sumber, kooperator, pengawas asrama dan lain-lain lagi. Diorang ni ada tanggungjawab dan amanah yang harus dipikul. Kalau diorang tegur kite buat salah, kite patut dengar cakap diorang, bukannye membantah.

Diorang cube nak membetulkan kite je, tapi diorang just tegur. Yang lain bergantung kepada kite nak dengar ke tak nak teguran tuh. So, sile hormati pengawas dan semua orang kat sekolah tu. Dahlah diorang ade banyak tanggungjawab, ditambah pulak kalau korang tak nak hormat diorang dan diorang pun sibuk study, tak ke bengang jadinyaa ?   Cube bayangkan korang di tempat diorang.

Hmm... Yang ni paling biasa. Yang muda disayangi, yang tua dihormati. YANG TUA DIHORMATI. Kenapa ramai bebudak sekarang ni tak hormat orang tua ?  Bukan semua, segelintirlaaa. Yang hormat orang tua tu, baguslah. Kesimpulannye, hormatilah orang tua. =) Terutama ibu bapa kita.


Lagiiii.... Hormat ni sebenarnya terlalu umum. Boleh dikatakan setiap perbuatan yang kita buat mesti ada kaitan dengan hormat. Emm... Kat sini aku nak cakap pasal hormat pendapat orang lain.

Kalau si A ni cakap yang dia suka pelakon Robert Pattinson, tapi si B ni tak suka langsung sampai kutuk-kutuk si Robert Pattinson tu sehingga menyebabkan si A terasa hati. Inilah dipanggil tak hormat pendapat orang lain. Dah si A tu minat Robert, si B tu kalau tak suka, diam sajeee...
And lagi. Contohnya dalam satu meetinglah katakan. Si ketua suruh bagi pandangan. Si WW ni bagi cadangan yang kurang menyenangkan hati si XX. Lepas tu, XX ni kutuk dari belakang. Kalau tak setuju, terus-terang secara baik. Bincang sesama then baru decide. Barulah ada sinergi !
vocab baru : sinergi means kerjasama !◡‿◡

Hohoo.. Begitulah kiranya. Kesimpulannya, kita hidup di muka bumi Allah ni mesti ada toleransi dan sikap hormat-menghormati di antara satu sama lain. Barulah hidup kita ni aman dan harmoni. InsyaAllah. Semua keputusan ada di tangan anda. Anda mampu mengubahnya (ecececey). Haha.

Itu diaaa... Pembebelan Cik Fifi sudah sampai ke penghujungnya, jadiii.... Cik Fifi harap korang dapatlah ambil iktibaaarr dari apa yang telah Cik Fifi bebelkan. Kalau tak banyak pun, sikit jadilah. Anddd... Kalau ada tersilap kata, terkasar bahasa... Ampun dan maaf dipinta. Sesungguhnya setiap manusia ada kelemahannya.

Apa yang baik datangnya daripada Allah, dan kalau ada yang buruk itu datang dari diri Cik Fifi sendiri. Hakikatnya, kedua-dua datang daripadaNya. Wallahualam, wassalam. :)

hias kelas, hias kelas, hias !!

28.1.10

Readers, minggu ni minggu paling best dan agak menyeronokkan bagi Fatin Athirah binti Azmi !! Hohoho. Wanna know why ?  Let's check it out... (tah pape je)



Minggu ni, kami hias kelas. *gambar di atas hanyalah hiasan* So, pada hari Rabu (27 Januari 2010), aku dan Piah, 'Ainul, Ain dan Alya telah menghabiskan masa bershopping di Mydin Mall. Huahuahua. Takde tempat lain...

Setelah beberapa jam membebel dan berperang mulut (perang ini dinamakan PERANG MULUT DUNIA KE-100) kami telah menghabiskan duit kelas yang ada untuk beli barang kelas. Astaghfirullah, ape nak jadi.

Kemudian, kami ke KFC. Best woo makan-makan. Hahaha. Lepas makan, pergi dekat kedai yang jual ice-blended tu. Sekitar Mayang Village jugaklah. Pastu, Alya pun balik jalan kaki (sebab rumah dia kat flat polis tu je). Aku ngan yang lain lepak dulu kat Mayang Village tu.
Time lepak, kiteorang borak macam-macam. Memang ketawe tak hengat dunielah. Seperti biase, geng kiteorang kalau bersatu akan menjadi bagai halilintar menggegar bumi. Kami talk-talk lah pasal kelas 1A7 dulu. Rindu. :)
Lepas tu, semue balik ke rumah aku. Kiteorang sempat berlawak dulu then pukul 7 semue orang dah balik. Aku pun tertidur atas katil sampai pukul 10 malam. Haha. Kemudian bangun buat kerja Sejarah, pukul 11 tidur balik. Haha.

*****

Itu semalam. Hari ni, pada tanggal 28 Januari 2010 aku dan classmates aku menghias kelas. Jam, aku lupe bawak bateri. Hahaha. Pastuuuu...... Aku tolong tulis nama untuk diletak kat meja. ◡‿◡
Hoho. Terima kasih kepada yang sudi menolong iaitu semua muslimat 2A2 (dua orang sahaja yang tak hadir), dan kepade bekas-bekas pelajar 1A7 dulu (muslimin) iaitu Anwar, Abdul Rahman dan Syaukani. Maseyh sebab sudi balik lewat. Peringatan: sila tutup kipas jika ingin memanjat untuk menampal kertas, terima kasih. Kami tidak mahu kepala anda terputus.
Pastu, pukul 4:15 petang macam tulah, aku turun nak cari pita pengukur. Tengok-tengok bilik kaunseling buke lagi, so tryla tanye Cikgu Norliana. Takde la pulak, then kiteorang telah menjalani sesi kaunseling secare tidak sengaje. Pukul 5:15 baru keluar dari bilik kaunseling tu.

Menurut kata-kata pelapor yang saya sudah tauliahkan (hehe), muslimin dah turun jam 4:30 petang, okeylah tu. Tapi tak sempat ucap terima kasih, takpelah. Thennn... 'Ainul, Ain, Sabrina dan Nadira balik pukul 5, so diorang turun dulu.

Aku akhirnye buat lawak dengan Alya (sebenarnye agak serius), ukur papan notis dengan buku. Macam zaman dulu-dulu pulaaak. T__T Then, pukul 5:30 gitu aku pun turun. Aku jalan punye jalan sampai halfway, 'Ainul lambai dari jauh and bagi isyarat ayah aku da datang.

Last-last, aku balik awal sekali. 'Ainul dan Ain ade lagi kat wakaf tu. Tup tup, si Anwar dan Abdul Rahman pun belum balik, ade terpacak tepi wakaf tuh. Kesian jugak kat diorang, tapi biarkan jelaaa... (jahat doh skill)


Habis.

*****

And this Saturday, aku ada projek. Pergi sekolahlaaa. First, pergi shopping lagi barangan kelas. (note: sile habiskan duit anda sabtu ni !!) Alya dan Sabrina serta Nadira tunggu kat kelas. Huhuhu. Ain, 'Ainul dan Piah akan ikut aku pergi shopping. Hihihi.

Tu je la plan. Tonot.



Oke oke oke !! Giliran story pasal Merlin yang comel pulaaakkk....! Sebelum tu, minggu lepas, hari Selasa bertarikh 19 Januari 2010 cikgu PS suruh lukis potret! Aku choose gambar Merlin !  Menjadik jugaklah skit-sikit. Hohoho.

Merlin sangat comel. Dan comellah! Geram betul. Aku tak suke sangat Arthur tu sebab die mengade-ngade. Suke buli Merlin. Ade ke die cakap kude lagi bodoh daripade Merlin ?  Memanglaa... Tapi janganlah hine Merlin sampai cam tu. Tumbok kang. (^_^)

Oh, aritu aku cari-cari gambar Merlin, terjumpe satu gambar ni. Tapi aku dah edit dah. Hehe. Sile tengok ~



Hehehe. Sesedap hati je mengutuk. Kwang-kwang-kwang. Oh, eh... Aku dah mengantuk dan homework pun belum siap jadi nak tidur dululah yerk. Tata ~ Assalamualaikum dan selamat malam ! ;)

kejohanan merentas desa 2010 SHAMS !

25.1.10

Halo, halo !  Apa khabar semuanyaaa...? Harap sihat. Aku pulak yang tak sihat. Mental okey je kot ?  Kaki aku sakit sikit. Ai maklumlah, minggu ni minggu merentas desa. Dua kali latihan (17/1 & 19/1) dan Kejohanan Merentas Desa dilakukan pada hari ini, 21/1/2010. Alhamdulillah, segala-galanya telah berjalan dengan lancar. ^_^



Gambar di atas ialah gambar yang aku edit. Mane ade poster merentas desa camnih. Gilo apo sekolah agama poster macam ni ?  Mestilah islamik sikit. Haha. Walaupun tak berapa handsome mamat due orang dalam gambar tu, redha jelah ye. Haha.

For the first time in my whole life, aku gagahkan diri masuk merentas desa nih. Nasib baiklah aku ada geng iaitu Sabrina, Alya dan Linda. Kiteorang lari sikit-sikit je. Tapi, kejar-mengejar jugaklah. 'Ainul, Sofiah dan Ain kat depan daa. Ikut suka dioranglah ye. T__T

Itu masa latihan, masa kejohanan, Sofiah join geng aku. Ketinggalan kat belakang. Sebab aku dan geng teman Raihanah, kaki dia sakit. Sofiah pun kesakitan kakinya jugak. Katanya kejang !  Hohoho. Tak boleh bayangkan diorang tuh.

Nak tau tak ?  Prestasi aku, Sabrina, Alya dan Linda menurun. Latihan yang first, kiteorang dalam kalangan yang berjalan di tengah-tengah. Latihan kali kedua, kiteorang berjalan tengah-tengah jugak, tapi belakang. Masa kejohanan, kiteorang paling hebat !  TOP 20 paling belakang. Hahaha.
Semua sebab masing-masing nak temankan Sofiah dan Raihanah. Akulah tolong hiburkan diorang. Aku 'kan suka mengarut and buat lawak tak pasal-pasal. Alya siap cakap agi sambil ketawe tak hengat dunie (tak boleh berhenti ketawe wa cakap lu), "Dahla tu, Fiey. Hahaha,"

Kaki aku sakit wooo !  Tapi takpelah, Fifiey tak kisah. Hoho. Oh, lupa nak kasi tau. Aku rumah Hijau, sama dengan 'Ainul. 'Ainul AJK rumah Hijau form 2 tapi terpakse bertugas jugak untuk form 1.

Dan, saya, Fatin Athirah binti Azmi ialah pembantu setianya yang tidak bertauliah. Terima kasih.


Masa hari Rabu (semalam la), aku ikut 'Ainul kedek-kedek naik turun blok kami tu. First, nak kutip duit untuk rumah sukan, RM5.00 seorang. Lepas tu, kene kutip buku kokurikulum pulaakk..! Setelah penat, kena pulak bagi nombor untuk bebudak tuh.

Penat gile woh !  Yela, aku kenelah tolong 'Ainul, kalau tak kepada siapa lagi dia nak mengharap (owoh, ayat !). Lepas tu, kami masuk ke kelas, belajar BM. Cikgu BM & BAK je yang masuk. Hoho.

Ade pulak buat hal lepas tu, teliti peristiwa kat bawah ni. Sakit hati aku.

budak 1: eh, 'ainul mana?
fifi: dia bertugas jaga kelas. kenape?
budak 1: saye tak dapat nombor lagi nih.
fifi: oh, rumah hijau ek?
budak 1: a'ah, a'ah, a'ah!
fifi: tunggu kejap, saye pergi kat 'ainul.

Aku pergi kat 'Ainul, die kat kelas 1A6. Aku talk talk ngan die, then aku ngan die sesame pening sebab tak tahu nak ambik nombor kat mane. Cikgu mesyuarat. Akhirnye, aku pergi cari naib pengerusi rumah hijau dengan Sofiah.

Dua kali ulang-alik pergi blok form 5. Berkali-kali naik tangga. Kesian Piah, dahla die sakit kaki. Then, lepas jumpa akak naib pengerusi tu, beliau cakap takpe, ambik hari ni je. So, aku kembali ke kelas dan cari budak tadi tu.

Tup tup rupanya dia rumah kuning !  Ya Allah Ya Rabbi... Aku dengan muke selambe (walaupun dalam hati adelah terbakar-bakar) pergi ke kelas aku. Aku cakap ngan Piah pasal mende tu. Yang aku geramnye bukan ape, aku dah tanye die, "Rumah hijau ke?" dan die dengan bersungguh-sungguh jawab, "A'ah!!"

Sabo jelah. Dah perkare dah jadi. Tenang untuk seketike. Kepade budak tu, lain kali tolonglah jangan menyusahkan orang. Kalau orang tanye tu, dengarlah leklok dan jawab dengan betul. Ini tak, menyusahkan semua orang. Huh.

******

And, memandangkan tadi TOP 20 terkebelakang, kiteorang jalan sesame la kan. Tetibe, mase lalu kat tepi sekolah, kiteorang ternampak kelibat beberape orang budak lelaki kat tingkat form 2. Pastu, ketawe dengan kuatnye. Pehal korang? Aku bukan ape, kalau ye pun tak yah arr ketawe sampai dengar kat bawah. Melampau.

Dahlah kiteorang kenal beberape orang budak yang kat atas tu. Suke cari cara untuk sakitkan hati orang. Aku tak tau ah kenape 'kan. Aku husnuzzon jelah ngan diorang (walaupun hati agak membare). SAKIT HATI AKU MEMANG ORANG TAKKAN PERNAH TAHU. Boo !

Seterusnye, aku amat tak gembire apebile mengetahui rumah hijau tak menang. Juara; rumah biru dan naib juara; rumah kuning. Aku rasa rumah hijau last sekali sebab rumah merah banyak jugak menang kategori lain.

Rumah hijau dapat naib johan kategori 18 (P). Tu je. Yang lain, takde. Ade, tapi gitulah aku tak ingat. Hoho. Tapi takpe, semangat aku tak luntur. RUMAH HIJAU GENERASI HEBAT !!! Yeah. Haha.




Sedih pun ada gak. Memanglah sedih, 'kan... Rumah sukan sendiri tak menang, takkan nak bergembire plak. Aku paling sakit hati bila ada akhowat tu cakap, "Rumah hijau menang? Eee...Uwekkk..."
What ?  Diorang ingat rumah diorang menang (kalau menangla) sebab diorang je ke ?  E'eleh, sesedap hati mengate rumah hijau !  And sekarang PK KOKO cakap diadakan konsep rumah (betul ke?), setiap ape yang dilakukan akan diambil kira sebagai mata untuk rumah sukan. Perangai, akademik dll... Kalau perangai akhowat tu still macam tu, boleh mata ke ?  Huh.
Emosi pulaaak... Maaf yee.. Kuikuikui. Okeylah, sampai sini je post untuk merentas desa nih. Actually post ini ditaip pada 21 Januari 2010, tapi dipublish pada 25 Januari 2010. Baru terjumpa dekat drafts. Hehe. ◡‿◡"

Wassalam.

header baru , besaaaarrr punyee !

24.1.10

Salam hari persekolahan. Kuikuikui. Akhirnya aku buat header baru untuk blogg aku tercinta nih. Yang dulu tu kecik dan berserabutlah pulak bile hari-hari tengok. Ngeh-ngeh.

Takde story sangat pun hari ni. Just pergi sekolah, then buat lawak (as usual la ye), then... Kawan-kawan aku pun ketawe la dengan kadar yang biase-biase saje kecuali Alya, Sabrina dan 'Ainul. Terima kasih. ◡‿◡"

Oh, aku pergi KL 'kan Khamis baru ni... Then aku beli la sebuah jam dinding kat IKEA. Wah, wah, wah !  Amatlah cantik menarik tertarik kau memang berkilat !  Tapi, sayangnye (muke sedih)... Tak dapat digantung kat kelas aku tuh. Sebabnye ?
Aku tak sedar masa beli tu jam tu jam kaca. Dahla kaca, takde frame ape pun. Dan colour die clear je. Translucent gitulah. Comey la kirenye kan kan. Tetibe bile bukak, kaca rupanya. Actually ada satu lagi colour merah menyala-nyala (sakit mate woo), tapi mahal daripada yang kaca tu. Yang merah tu plastik je. (T__T) And bile bawak kat sekolah, semue orang berdebar-debar takut pecah. Yelah kan, kelas aku tingkat paling atas, angin bukan bertiup sepoi-sepoi bahasa lagi daa, bahasa kasar skit angin tu guna. Hehe. Jadi, jam itu di'reject' oleh Piah. Oh, Piah !  How could you ?  Hahaha.
Gitulah kirenye. Adoi, jadi jam itu menjadi hak milik Fatin Athirah binti Azmi. Amboi, budak mana sedap sangat nama niii ?  Oh, aku sendiri rupanya. Maseyh, maseyh (dengan muke penuh gangster). Hehehehe.

Aaa... Pasal post merentas desa, harap maklum, saya malas nak taip lagi. Maklumlah, hari sekolah niii.... Terlalu banyak gunung yang diberi kepada aku. Hehehe. Gunung berasaskan buku tulis, buku teks dan sebagainye. Tapi walau bagaimane pun, Fifiey tak kisah... (sedih je ayat)

Jadi, aku nak solat then nak tengok MERLIN !!!  Muahahaha!!! I love you Merlin ! (◡‿◡) Kihkih, ketidakbetulan tak habis-habis. Apa daaa~

Sooo... Sini jelah. Maleih update bebanyak. Hujung minggu pulak keyh !  ASSALAMUALAIKUM ! :)

Wassalam.

gile, geramnyee ! !

23.1.10

Huh !  Don't worry seme, aku tak marah korang. Aku marah blogger.com ni haaa! Penat-penat aku taip post pasal merentas desa hari khamis baru ni (secare express), tapi die daaa hilang camtu je !!  Aku tak sempat post Khamis baru ni sebab tergesa-gesa nak pergi airport. Lain kali laaa aku post. STRESS!!!

-fifiey yang gile geram ngan blogspot nih-

post di hari sekolah . ape kejadah ?

18.1.10

Hmm... Ni post sikit je. Nak cerite and kongsi something. Minggu ni minggu kemerentasan kedesaan. Haha. Merentas Desa la. Best jugak. Aku geng ngan Alya, Sabrina dan Linda. Gile, asyik gelak je daripade garisan permulaan hingga check point ke-6. Lepas tu, tak larat nak gelak dah. (--")

Oh, aku sebenarnya tak nak buke internet ari sekolah ni. Tapi nak cari poster untuk seni besok. Aku cari Merlin punye poster (Alya & Sabrina sile jangan ketawe), then terjumpe gambar Merlin dan Arthur duduk berhadapan. Die tulis kat situ, IT WAS LOVE AT FIRST SIGHT. Seram aku !

Tapi, sweetlah Arthur ngan Merlin tu. Merlin die tu kalau senyum, comelllll bangeettt !! (lelebih lak) Tapi tu ah, macam-macam orang kat alam siber ni buat, 'kan ?  Ape-ape pun, esok aku akan bawak poster Twilight Saga dan Merlin. Hahaha. Terlalu obses.

Penat gak merentas desa, tapi seronok sebab dapat jalan ramai-ramai. (name je merentas desa, tak berlari sangat pun, jalan kedek-kedek jer) Hari Khamis ni Kejohanan Merentas Desa. Wohohoooooo... !!  Tak sabar tunggu Khamis ni untuk berehat (setelah habis merentas desa haha).

Okeylah, tu je. Hari sekolah aku tak nak tulis bebanyak. Gambar pun tak ada ni. T__T

Salam.

meow, meow. meow fm ! ◡‿◡

15.1.10




Gambar di atas adalah untuk hiasan semata-mata. Hehe. Just teringat kawan-kawan aku. Err, kira kat atas semua tu semua geng aku, sebab ada lima je. Dari kiri, Raihanah, Sabrina, Sofiah, 'Ainul dan Ain. Aku takde, tak cukup kuota untuk gambar tu. Hahaha.

Sebab 'Ainul dan Sabrina berwarna oren: sebab diorang pengawas, pakai baju krim (dekat-dekat dengan kaler oren. he he he)

Sorry, Nul & Brina !  Oloh, gurau-gurau je. Meow, meow, meow? Meow meow meow ! MEOW ! *hoho. bahasa yang biasa dituturkan bersama 'Ainul ;P

Actually dulu masa dekat 1 Ibnu Arabi (yang terciinnnnta), kiteorang suke membebel pasal kucing kat sekolah. Last last keluarlah bahasa kucing. Meow, meow je bunyinya pun... Tetibe jadi meow fm pulak lepas tu. DJ nya : aku dan 'Ainul. Penyanyi : Piah dan Ain. Hoho.

Comel betul budak kat atas tu !  Haha. Saje je letak gambar si comel tu. Untuk menambah seri blogg ini (cewaah!). Aku tak tahu nak story pasal apa hari ni. So, post jela apa-apa yang terkeluar di benak ni. Meow !

Hmm... Maybe aku nak story pasal kawan-kawan kot. Entahla, korang baca jelah apa yang aku tulis. Aku nak mengarut kat blogg macam Alya dan Sabrina, tak reti. Diorang tu expertlah bab-bab mengarut ni, aku just pandai mengarut masa talking talking je. Huhu.

Okey, okey. Setelah berpakat pakut dengan Semek Aliyy, aku nak tulis pasal characteristics classmates baru aku ni. Yang ni awal tahun punye observation. Nanti ada lagi yang mid-year dan final year. Kay kay ?



Kite start dengan muslimat dulu eh. Susunan mengikut tempat duduk. Dari pintu belakang:~

Fatimah Zahra :~ Budak ini sangat baik dan suka senyum. Die sangat comell ! Kalau tak kenal die, memang akan cakap die sombong, tapi sebenarnya die baik gile ! *bekas budak 1A5

Nurul Sakinah :~ Hah, yang ni pun baik jugak. Selalu bincang bincong pasal Maths yang amat membelitkan kepale otak kite orang semue ni. Haha. Dan suke ketawe ketawe. *bekas budak 1A5

Auni :~ Best berkawan dengan budak ni. Aku suke tanye die kalau tak faham sesuatu pelajaran tu. Die baiikkk bangeettt... Tempat duduk dia belakang aku je, tu sebab kite orang agak rapat. Hoho *bekas budak 1A5

Puteri Aimi Athira :~ Budak ni pendiam, tak cakap banyak. Aku tak rapat sangat dengan dia, sebab tu tak tahu hati budi lagi. Tapi nampak pada gaya, budak ni baik. =) *bekas budak 1A8

Nurul Nadhirah :~ Yang ni kawan sebelah Aimi. Die talk talk jugaklah dengan aku. Tapi kite orang tak cakap banyak sebab die ni jenis pendiam jugak. *bekas budak 1A8

Nur Syazwani :~ Baik dan pendiam. Tersangat-sangat pendiam. Kite orang tak pernah talk talk, just berbalas senyuman je. Heheh. *bekas budak 1A6

Nurul Afiqah :~ Budak ni agak rapat dengan aku sebab die friendly ngan aku. Aku suke die. Maybe sebab name ayah kite orang same. Hahaha. Budak ni pun comell ! Putih melepak lepak.

Che Farishatul Nadira :~ Baik dan suke cakap cakap jugaklah. Die anak kawan kakak aku. Hahaha. *bekas budak 1A6

Nur Syafiqah :~ Gulps !  Budak ni senyap terus. Aku ngan die balas-balas senyuman je, tak pernah berinteraksi lagi. Haha. InsyaAllah nanti nanti berbaiklah tu. Kan kan? *bekas budak 1A6

Okey, memandangkan semua pelajar muslimat 1A7 duduk sebaris, aku tulis separated okey, okey. Kite start dari belah kanan aku.


Sofiah :~ Sekarang dah jadi penolong kelas. Baik, as usual. Die ni suke membebel kalau aku ngan 'Ainul gelak tak berpenghujung. Best friend aku ni, die duduk sebelah 'Ainul yang duduk sebelah aku. Hehe.

'Ainul :~ Baik, bijak dan comel. Tapi...perangai die berubah sekarang. Makin nakal. Adoii !  Kate pengawas, kenape nakal sangat ni ?  Dahla gelak je keje. Ape nih !  *cakap kat orang

Fifiey: ~ Oh, budak ni memang paling best dalam ramai-ramai. Die suke cakap sorang-sorang, lepas tu buat lawak dengan 'Ainul pastu gelak tak hengat dunie. Hohoho! Maaflah ye semue orang. T__T

Ain :~ Budak ni memang periang dari dulula. Cakap banyak, dan suke bercerita dan berceloteh. Saaayang Ain !  Muahmuah. Haha

Aina :~ Memang baik sejak azali. Kahkah. Tapi tak tahu sangat perkembangan die.. Die suke senyumlah, macam selalu. Hihi.

Sarah :~ Sarah ni memang baik hati dan memahami. Hoho !  Baik dan comel banget !  Masih geram dengan pipinya yang gebu itu !  Hehe. Pengawas sekarang. ^^

Alya :~ Budak yang suke paling banyak dalam kelas. Err, kedua paling banyak gelaklah. Yang pertama, 'Ainul Munirah la siapa lagi. Haha. Aliyy ni kalau aku mengeluarkan satu perkataan, pasti die akan ketawe habis-habisan. Masaloh nape au sorang nih, heisy !

Sabrina :~ Spesies nge Alya. Asal aku memulakan ayat pertama aku je, die pun akan gelak dengan penuh keayuan dan kesemangatan (ade ke perkataan ni? kot anda  ah). Pening aku. Oh, die ni pun pengawas tahun ni. Tapi, gelak tetap gelak. T__T

Okey, okey. Habis dah muslimat 2A2. Sekarang untuk muslimin pulak. Ade jugak yang aku tak tahu karakter ni. Sebab aku ni bukanlah spy atau agen atau pemerhati atau detektif yang diupah semata-mata untuk memerhatikan perangai budak kelas aku !  T__T



Kite start dari hujung sekali, ye adik-adik. (maklumlah, saye kakak pade tahun ini)

Ariff Luqman :~ Okey, aku tak tahu die ni semule jadi ke ape ke, tapi setiap patah perkataan yang keluar dari bibir dia seluruh warga 2A2 akan mendengarnya. Even Piah yang duduk hujung pun boleh dengar. 'Ainul siap berkata, "Memang dia nak suruh semua orang dengar apa yang dia cakapkan ke?". Tapi, sebising-bising budak ni, die bijak sangat kalau jawab soalan yang cikgu bagi. Ni jealous nih ! T__T

Faisal :~ Yang ni bendahari kelas aku. Aku tak tahulah perangai die camne sebab die ni pendiam je. Adelah jugak bising seposen dua. Tak kisaahh laa... Die sorang je muslimin yang pakai spek dalam kelas. *kehabisan idea

Amir Arif :~ Budak ni aku dah lame kenal die, darjah 5 ke berape entah.. Sebab die tuition kat rumah aku dulu. Budak ni memang tinggi setinggi gununglah. Lebih kurang dengan Ariff Luqman jugak tingginye. Maybe boleh diklasifikasikan sebagai seorang yang baik.

Anwar :~ Oh... Yang ni 1A7 jugak dulu. Sekali lagi pada tahun ini, dia yang paling tua dalam kelas !  Haha. Tambahan pula (ungkapan yang menarik), die dilantik menjadi ketua kelas tahun ni. Berganding bahu dengan Sofiahla kiranya. Berat jugak woo tanggungjawab jadi ketua dan penolong ni. Anwar still macam dulu, muka cam tu je... Maybe makin tegas skit, sebab ketua kelaslah katakan...

Adam :~ Okey, budak ni tak tahu nak cakap apa. Dia diam je, and kalau bagi tazkirah suara dia slow je. Tapi dia jarang senyum, macam tak happy je. Huhuhu.

Amir Khair :~ Yang ni pengawas. Kalau dia bagi tazkirah, best jugaklah. Entahla, aku tak observe sangat pun dia ni. Lalala~

Zulfadhli :~ Budak ni pendiam. Tu je yang aku tau. (...)

Fathullah :~ Budak ni duduk berdekatan dengan suis kipas dan lampu. So, kalau masa dia ada kat tempat dia, kite orang geng muslimat akan suruh dia bukak kipas. Terima kasih. Haha.

Syaukani :~ Budak ni duduk barisan depan aku. Aku tak fahamlah die ni, die suke membebel kat Anwar. Aku sendiri tak faham ape yang dibebelkan. Dan budak ni suke mengarut jugak. Ade ke aritu die cakap kat Anwar, "Anwar, pintu depan tu ganti ngan sliding door la,". Aku cakap ngan 'Ainul, "Ada hati nak buat sliding, makin hancur pintu tu nanti,"

Amirul Amir :~ Erm... Budak ni memang senyap terussss. Walaupun berjiran dengan Syaukani yang 'agak' bising tu, budak ni senyappp teruss.. Mungkin bengang dengan aku dan 'Ainul yang asyik gelak 24 jam kot. Haha. Maaf, maaf.

Abdul Rahman :~ Aaa... Budak ni telah mengalami perubahan yang drastik !  Tahun lepas die sangatlah suke berceloteh dengan suaranya yang kuat tu, tahun ni die senyap je. Nak cakap dipengaruhi oleh Amir, tahun lepas pun die duduk sebelah Amir. T__T

Farid :~ Budak ni pengawas. Dan...selalu menghalang pandangan aku kalau aku nak tengok cikgu. Aduii... Tak tahu nak cakap apa dah pasal budak ni.

Fadlan :~ Last one. Budak ni setiausaha kelas. Lalala~ Maybe baik, nak cakap pendiam, rasanya sederhana kot. Tak diam macam Amir, tak bising macam Ariff. Hoho.

Okeyy... Aku rasa dah cukup kot kot kot. So, sesape yang ade terase hati tu, mintak maaflah bebanyak. And do tell me okay kalau ade statement yang tak sesuai. Huu~



Hmm... Aku dah penat menaip ni. Sorrylah yea. Nanti esok aku update lagi yaaa.

Wassalam.

14th January 1996 - 14th January 2010

14.1.10






Hmm... Hoho! Salam. Okey, hari ini aku genap 14 tahun. Means aku lagi tua dari kawan-kawan aku dalam kelas except for adelah yang lebih tua dari aku sorang. Biarlah dia. Haha.

Bila dah masuk 14 tahun ni, baru sedar yang umur kita semakin meningkat. Ajal dah nak dekat dah. Memang ajal menghampiri kita saban hari. Tak tunggu tua pun boleh meninggal tau tak.

Adalah orang cakap camni, "Ala... Enjoyla dulu masa muda ni. Nanti tua baru bertaubat," kepala hotak hang berjambul. E'eleh, sesedap hati die je.. Nak enjoy, tunggulah masuk syurga nanti. Masa tu baru boleh enjoy. Tapi, yakin ke diri tu layak ke syurga? Tulah yang menjadi persoalannya sekarang.

Kita bukan macam Nabi Muhammad yang ma'sum tu. Bukan macam sahabat-sahabat Nabi yang akan bersama Nabi di syurga. Tak macam tokoh-tokoh Islam terdahulu yang jamin ke syurga. Tidaak, tidaak. Kita hanyalah manusia biasa yang mempunyai pelbagai kelemahan.

*stretching rohani kita dulu, oke*

Nak story sikit pasal kat sekolah. Sampai-sampai kat sekolah, Sabrina wish Happy Birthday kat aku. Then, Ainul sampai dengan sengihan yang lebar. Pastu die nyanyi lagu Happy Birthday sikit-sikit kat aku. Haha.

Seharian tak belajar. BI & GEO cikgu tak pernah masuk kelas. Menurut keterangan PK Ismail bin Kusri, cikgu GEO kami masih lagi cuti bersalin. English teacher? Unknown.




+ sempat berposing di pagi hari +

Cikgu BM tak masuk tapi beliau bagi nota untuk disalin. Ketua kelas iaitu Anwar, terpaksa salin nota daripada kertas kat papan putih dengan meminjam marker penolong kelas iaitu Sofiah. Hahaha.

Banyak jugak kena salin, sampai 50++ Anwar bertukar tangan dengan Amir Arif. Aku pindah tempat ngan Sarah, aku duduk tepi Sabrina dan Alya kejap. Actually tengah buat Maths, so ingat nak tanya Sabrina, tapi akhirnya aku tanya Auni. Huh.

Masa rehat, Syakirah datang kelas dan kasi hadiah kat aku. Thank you, Syakirah !  I love you. Ramai jugak yang ucap Happy Birthday, terima kasihla semuanya. I love you guys. Kaklong, Kakcik, Amuh, Abang, Kakak, Kakngah, Kakak Maklang, Kak Yayah, Ainul, Piah, Alya, Sabrina, Ain, Sarah, Auni, Sakinah, Afiqah, Farishatul, Nadhirah, Aina, Aqilah dan ramai lagi. Thank you !

Pastu, ada perjumpaan rumah sukan. Tak pasal-pasal diorang tukar rumah sukan pulak. Aku yang asalnya rumah Kuning sekarang dah rumah Hijau. Ada geng :~ Aina dan Ainul dan Sarah dan Aqilah dan Dina. Haha. Ramainya geng aku. Hoho.

Minggu depan ada kejohanan merentas desa. Latihan Ahad dan Selasa. Khamis kejohanan. Aduyai, aku harap cikgu tak kasi homework setinggi Gunung Everest. =DDD

********

Hmm... Tadi pergi makan dekat Secret Recipe, sambut birthday akulah. Makan macam biasa je, aku ni jenis tak sambut birthday besar-besaran sangat. Hehehe.




Gambar tu kat Secret Recipe, Kakngah yang ambik. Kek Pecan Butterscotch. Best giler, sile try ye semua! Hahaha. Makan, makan. Nyummmm....

Then, balik rumahlaaa... Aku dapat dua je hadiah tahun ni. Hehehe. Thank you. Nak tengok tak hadiahnye? Dari Kakngah dan Syakirah. Maseyh awok, maseyh ngah.




Oh, lupe. Ditambah dengan kad dari Alya yang comel tu. Thank you Alya. Awok meeemang baik hati. Walaupun awok buat kad tu depan mate saye je. T__T


First sekali tunjuk hadiah dari Syakirah iaitu frame basikal yang berwarna pink. Adusss !  Pandai betul budak ni pilih hadiah. Thank you, thank you ! T__T



Cantik menarik tertarik kau memang da bom lah ! Boom ! Kebaaaabooo! Hahaha.Thanks for the bike, Kirah. Agak-agak siapa yang tengah naik basikal dalam gambar tu ?  Hmm...

Then, kad dari Alya. Kita tengok dengan lebih terperinci. Alya ni jenis yang pendiam tapi suke mengarut baaanyak, banyak, banyak. Tak faham akuh !  Aliyy, Aliyy.



Haa... Adiah dari Kakngah paling best. Beg dia lawa. Kakngah bagi set ping pong. Hohoho !  Jom kita tengok beg hadiah dan isi surat. :)



Ni cover depan. Gambar Edward. Macam-macam Kakngah aku ni. EddyBelle ART lah, walhal sebenarnya EDIBLE ART. Hohoho. LOVE EDWARD !



Cover belakang iaitu gambar Jacob Black. Dengan quote beliau, "Sure, sure," dan Bella pernah cakap dengan dia. "You're sort of beautiful." Kihkih. TEAM JACOB !! *sejak bile tukar team nih ? since 1996 ;p






Hohoho. Cantik sangat. Aku suke, suke, suke ! ! !   Oh, last picture. Pastu habis story pasal birthday aku yang tak seberapa nih. Hehehe. Like it. Love it. ;D



Wallahualam. Wassalamualaikum. ;)

ketidakpuasan hatikuh !!

10.1.10

Salam kepada semua readers, followers dan pengunjung blogg aku yang tak seberapa ni. Huh! Dalam mood frust and tak puas hati !!

Punyalah aku tunggu cerita Merlin, but lupa malam ni ada Anugerah Juara Lagu yang tah ape-ape tu !  Hah, tak de cerita Merlin aku !  *ecece cewah, macam aku pulak empunya cerita Merlin tu

Nak tengok kat Hallmark Channel, episod minggu ni (Tuesday) dah ditayang kat TV3 minggu lepas, so aku dah tengok. Ah !  Geram !  Kalau ye pun, tundalah awal sikit ke cerita Merlin tu.

Eh jap! Ke cerita tu dah abes? IMPOSSIBLE !  Sebab baru masuk siri kedua, takkan tiba-tiba habis camtu jer. Eee... Nasib baik ada Gelanggang Raja Lawak tadi, dapatlah gelak jugak sikit-sikit.
Peserta-peserta tahun ni kurang lawaklah. Tak ada lawak macam Nabil dan Sepah. Shoot je!
Tapi aku still tak puas hati cerita Merlin takde malam ni !  Terpaksela tunggu minggu depan. Aku just nak tengok Merlin yang comel dan kelakar tu je. Hohoho !  Takpe, takpe... Tunggu Selasa ni kat Hallmark. Hee~
Eh, nak tau? Aku mula minat Merlin sekarang. LOL !  Semuanya gara-gara kebosanan dengan Gelanggang Raja Lawak minggu lepas, then try tengok Merlin kat TV3. Best jugak sebab Merlin tu jenis kelakar !  Haha. Obses teruk gila sekarang ni dengan Merlin. Oh, tak lupa juga X-Men dan paling penting... THE TWILIGHT SAGA! Hohoho.
Erm, tu jelah nak cakap. Pasal cerita Merlin tak tayang je. Kahkahkah. Kecoh je budak Fifiey sorang ni. Maaf ek semua. Aku memang tak puas hati !!!

Tadi blogwalking kejap. Jalan-jalan kat blog kawan-kawan Amuh. Actually nak cari blog orang yang kenal, kawan-kawan Amuh yang muslimat. Tak terjumpa pulak. Kak Yayah ada blog tak? Kak Hana? Kak Ika? Dop tahulah thayeeee~~

Oh, tadi tengok Raja Lawak tanpa perasaan. Rasa setakat ni paling best, Faiz, Idlan dengan JD kot. Aman keluar tadi. Sorrylah, memang tak lawak langsung dia tuh !  (amboi, sedap mengutuk orang hehe)
Okey la, nak tidur. Esok sekolah. Hari ni ponteng. Kahkah. Aku ada appointment tadi, so TERPAKSA ponteng. (padahal memang dah rancang tak nak pergi sekolah hehe)
Wassalam.

First week . ?

7.1.10


Setelah seminggu tidak mengonlinekan diri ataupun menulis entry di blogg ini, barulah Fifiey kembali memunculkan diri !  Hehehe. Bukan apa, malas nak online. Boring, tak tahu apa nak buat. Takkan nak blogging je setiap kali online !   Apa kejadah ?

Okey, hari ni nak cerita pasal kelas baruku. Gelagat rakan sekelas, dan macam-macamlah pasal kelas baru aku, 2 Ibnu Qudamah (2A2). Seminggu berada dalam kelas tu, aku masih rasa tak selesa kat kelas tu. Rindu 1 Ibnu Arabi 2009. Huuu~

Oh, kawan-kawan 1A7 yang masuk kelas 2A2 ada 11 orang. 4 lelaki, 7 perempuan. Tahniah ye, kawan-kawanku !  Ni nama-nama yang dapat masuk 2A2.

'Ainul, Sofiah, Ain, Aina, Sarah, Sabrina, Alya, Amirul Amir, Abdul Rahman, Anwar Syafiq, Syaukani

Ramai jugaklaa... Masuk sekali dengan aku (maseyh-maseyh), 12 oranglah. Over all, dalam kelas 2A2 sekarang ada 30 orang. Hmmm... Actually ada 31, tapi pindah seorang. Pindah ke mana, wallahualam...

Kelas 2 Ibnu Qudamah (2A2) telah sepakat memilih ketua kelas, penolong kelas, setiausaha, bendahari dan biro-biro kelas melalui undian baru-baru ini. *skema giler ayat

Ketua kelas: Anwar Syafiq
Penolong kelas: Nurul Sofiah
S/U (L): Mohd Fadlan Syahidan
S/U (P): *nama dirahsiakan
Bendahari (L): Ahmad Faisal
Bendahari (P): Nur Ain Suraya
Biro Kebersihan & Keceriaan: Amir Khair & Auni
Biro Tarbiyyah & Disiplin: Amirul Amir & Sabrina Syarfa
Biro Akademik: Adam & Alya
Biro Sukan: Ariff Luqman & Afiqah
Biro Kebajikan: Fathullah & Sakinah

Tu jelah. Tertanya-tanya ke siapa setiausaha perempuan? Hah, yang ni lu fikirlah sendiri. Sekali-sekala pinjam quote Nabil, apa salahnya. Hahaha. Hmmm.... Lalala.

Okey, nak story sepanjang minggu pertama ni berada di sekolah. Well, as I said, tak selesa lagi minggu pertama di kelas baru ni. I prefer 1A7. =D

Sunday - 3rd January 2010
Dapat duduk bersama-sama dengan Sofiah & 'Ainul. Sofiah chop tempat. Dia datang awal. Hehe. Tak belajar sangat. Guru kelas kami: Ustaz Mahussain - guru Bahasa Arab.

Monday - 4th January 2010
Start belajar, tapi ada cikgu tak masuk lagi. Naik turun tangga je kerja kami. Ai, kuruslah semua orang akhir tahun nanti. LOL

Tuesday - 5th January 2010
Diwajibkan pakai baju KOKO. Nasib baik aku diberi hidayah untuk pakai. Hehe. Sesiapa yang tak pakai, kena panggil. But, KOKO tak ada. Entah mengapa. Hehe.

Wednesday - 6th January 2010
Belajar Maths best. Makin complex, makin best. Makin susah faham, makin rasa tercabar dan nak buat jugaaa! Haha. Pastu ada sorang budak ni, dia main ngan kalkulator. First, letak kat telinga (ala-ala henpon gitu) then dia hulurkan ke arah cahaya matahari (time tazkirah ni). Aku & 'Ainul yang nampak suke terbahak-bahak. Hadoi !
Pastu ada sorang budak lagi, berdekatan tempat aku, 'Ainul & Piah melambai-lambai ke arah seseorang di luar kelas. Jauh tu, sepelaung rasanya. Haha. Pastu aku & 'Ainul gelak-gelak. Budak yang dilambai tu nampak kami yang tengah gelak tu pun gelak sama. Budak yang melambai tu digelar kini... PELAMBAI AJAIB.

Thursday - 7th January 2010
Ada ceramah sempena Maal Hijrah. Best gile! For the first time in my whole life, tak mengantuk pun masa ustaz bagi ceramah. Best sangat ustaz tu !  Pastu ada ustaz tunjuk video yang agak menyentuh perasaan. Oh, no! Was I crying? Ha !

Tu jela. Minggu ni. Maybe tak ada banyak aktiviti lagi. Homework dah ada. Sains & Pendidikan Islam. Sains kena lukis gambar rajah, manakala P. Islam kena buat nota. Okeylah, nak solat dan nak tidur !  Eh, nak berangan sekali. Kahkahkah. Wassalam.

Pantun beberapa kerat rekaan Fifiey & 'Ainul:
Bunga emas dibawa belayar,
Ambil galah tolong tunjukkan,
Kami budok lame doh belajo,
Kalau saloh, jangan aaaaa......

Back to school! With friends and fun and studies!

2.1.10






Hmm... Today is the last day of holiday (Terengganu, Kelantan & Kedah only). Tomorrow we will be in school! Welcome back to school, boys and girls, teachers and sir, ladies and gentlemen !  *keterlebihan excited =DDD

Eh, wait! Picture di atas sekali tu adalah untuk aku mengingati dan akan terus mengingati kawan-kawan baik aku seperti yang tersenarai di situ. Thanks for being my friends. Walaupun duk kelas lain, it's okay! Hari esok masih ada, kawan. =)

Baiklah, kepada semua, mohon maaf jika ada keterlanjuran kata atau apa-apa sahaja yang tidak memuaskan hati anda. Sempena tahun baru ni, azam nak jadi baik. Nak jadi pelajar cemerlang, anak yang solehah, penulis blog yang kreatif dan penulis cerpen yang mantap. InsyaAllah !  ALLAHU AKBAR!

Ouh !  Tadi pergi daftar di sekolah, and guess what? Nothing to guess actually, hehe. Kak Fifi dapat masuk 2A2 dan bukan lagi 2A3 sebab kelas 1A2 tahun lepas (2009) iaitu kelas Quran, sekarang jadi 2A4. So, pelajar-pelajar 1A2 tahun lepas stuck dengan kelas diorang. Begitu juga dengan 1A1 tahun lepas, stuck in 2A1 sampai form 3.

So, awal-awal sekali pergi daftar Miss 'Ainul menyergah. Opocot tak terkejut pun! Hehehe. And then, kite orang pergi daftar sesame. Cikgu Hayati cakap, "Tahniahlaa tak berpisah," aku dan 'Ainul sengih je. Saaaayang sekali sama cikgu !  Harap cikgu dapat ajar kami tahun ni, tapi apakan daya... Cikgu kena ajar SPN !

Okeylah, I have to go. Need to pack my books for tomorrow and tomorrow and tomorrow (eh apa hal masuk puisi William Shakespeare plak ni?) Maaf, maaf. Gangguan teknikal. Kihkihkih. Maaf ya !

Nak kemas-kemas beg. Nasib baik dah dapat jadual. Esok kena mendaki tangga dua tingkat. Hadoi !  Tak apalah, demi mencapai cita-cita, lautan api sanggup kurenangi !

Sila maafkan kemerepekan si penulis. Maklumlah, terlalu semangat hendak ke sekolah besok. Hee~

Wallahualam...

links .

1.1.10

Photobucket

Fifiey's linkies;;; Family and friends. (^^,)

My lovers
| Amuh | Amek | Acik Farha | Kakak Maklang | Alang

Akhowati fi SHAMS
Senior :)
| Ukhti Rusyda | Ukhti Shauqatul Wardah | Ukhti Ana | Ukhti Miera | Kak Sherah yang comell ! | Kak Farah yang cutee !

Junior :)
Wan Nur Amira | Farhana Filza | Ross Qistina | Farah Hanim | Nora | Shafrina

lovely girls
| Sabrina | Alya Aqielah | Syakirah Afifah | Atiqah (Q)

Ikhwan fi SHAMS 
| Akh Saefullah | Akh Fakhri | Akh Daniel | Akh Khusairi | Akh Afiq | Akh Karim

The awesome oneS!
| Intanurulfateha | Nurul Balqis | Asnieda Hariani | Mas Erni Zatty (MEZ) | Alya Chan | Fatihah Ory | Syahirah Abdul Rashid | Fadhilah Rozley | Princess Froggy | Anis Farzana | Fara Arissa | Nurain Ali | Nuraliasya | Rashidah Idris | Una / Farra | Farhan Asyraf | Husna | Cik Pieka | Syafira Saufi | Nuha Muneerah | Ainul | YnaaOhYnaa
|  Rabbito-Bonbon  | Hafizahtul Naimah | Zaimin | Liyana Ainul. | Nataschyaa Ameer | Nabilah Aziz | Adyaa | Cicak Girl | Nurul Fatin Amira | Iesha | Noor Cahaya
HaniFareza | Wan Fatimah | Miss Mirror | Mrs Kibum - Alia | ♥ Alicia | ZITHER 
| Syafiqah | Bella Vista | Putri Nurnasuha | Miszathirah | Nur Adlina | Nas Adila| Nurul Aqilah | Alia Kibum | Nur Fadhilla | Rina Kahar | Atishu Nurul | Maisarah Zulhaimi | Ayunie Nabiehan | Bazla Q | Nurhani Afifah | Nur Edzriena | Nur Fatin Amira
| si lampu neon | jiwakurunsing | My little journey through life..

Any of you, those I've linked, please tell me if you changed your blog address. And also, please tell me if you want me to link you in my shoutbox. Thank you !