master of study ; korean drama. first lovee. :)

26.3.10

Halu haluu !  Wazzup semue manusie yang menjenguk ?  Lame tak post entry kan kan kan. Seminggu aku tak online sebab malas dan banyak kerja. O ceh..

Erm, hari ni nak story pasal..pasal..pasal... Master of Study !  Yaaahh !!  First Korean drama yang menjadi kegilaan aku. Wahaha !  Tapi taklah kemaruk sangat macam Twilight and Merlin. *kelip-kelip mate



Story ini sangat comell !  First time tengok mase Enulsh datang rumaahh hari tu bersame Piah dan Lilish. Lagu-lagu die pun best terutame yang tengah berkumandang kat blog nih. :)

Cerite ini pasal study studyla. Romance pun ade jugak tapi taklah terlalu kuat. Lepas tu masalah keluarge, dan banyak laagiii laa.. Cikgu-cikgu semue best especially Mr Jang, Cikgu Sains. He He :D

Mr Kang, iaitu seorang lawyer yang tubuhkan Cheonha Special Class. Pastu ada 5 orang pelajar volunteer nak masuk. Diorang study kuat habis. Besstt betoll. Cikgu-cikgu pun sporting je !

Pastu bile akhir cerite ni, die ade kasi tau tips-tips untuk study dengan baik. Tapiii... biasenye orang tengok cerita ni makin semangat nak belajar, aku biase-biase je. Ahaha. Pelik.




Characters yang utamelah boleh dikatekan. Dua orang aku tak masukkan iaitu Cikgu Maths dan Cikgu English (Mr Kang). Sebab yang dua orang tu,,hehe... Pelik sikit. Kelakar pun ade jugak. Peace !

Hyun Jeong actually suke dekat Baekhyeon. Tapi peliknye cerite ni semue orang suke kat Pulip except for Bonggu yang tak suke kat sape-sape. Kesian Hyun Jeong, memang die agak bernasib malang.

Mengikut cerita Datin Seri 'Ainul Munirah binti Mohamad, Hyun Jeong ni dibuang oleh ibunya yang dok tahu bende. Tambah menyedihkan, Hyun Jeong telah ternampak Baekhyeon 'kiss' Pulip.

Baekhyeon tu sebenarnye agak 'bangang' kerane tak berterus-terang pade awalnye. Kalau terus cakap die tak suke Hyun Jeong kan senang. Ish, ade ke patut? Habis tergendale hubungan persahabatan Hyun Jeong dan Pulip buat beberape ketike.



Top student ialah Baekhyeon. Masa mid-year exam, Baekhyeon dapat 100% dalam semue subjek pade anggaran (setelah check jawapan di kertas soalan). Tapi die salah tande, so, Physics and English die 80% lebih sahajeee. Kene marah dengan cikgu rambut gerbang. :D

Baekhyeon ni die suke kat Pulip. Atoyaii... Tapi die couple ngan Hyun Jeong, last-last putus jugaak sebab perbuatan bengong die tu. Aku tak suke sangat Baekhyeon pade mulenye sebab die ni style macam emo je. Pastu tak respect cikgu.

Sofiah suke character ni, jadi kat sekolah kiteorang gelar die Baekhyeon. T__T



Hyun Jeong ni tersangat comell dan feminin !!  Character favourite aku. Jadi tak pasal-pasal aku digelar Hyun Jeong oleh 'Ainul. Maaflah, perangai aku ngan Hyun Jeong jauh berbeze. Bai. Ahax.

Die suke sangat kat Baekhyeon. Mase die putus cinte dan kecewa, dia terus jadi liar macam sebelum ni. Mungkin sebab die ditinggalkan ibunye, die jadi nakal kejap. Lepas masuk Cheonha Special Class, baru die berubah.

Time die kecewa tu, die potong balik rambut die jadi pendek. Makin kiuttt !  Cikgu die cakap, "Saye tak pernah lagi tengok remaja sekecewa Hyun Jeong,". Huu! Hyun Jeongg !!  Anda comell. :)



Pulip ni die baik sangat. And of course bijak lepas study hard. Tapi bijak Baekhyeon lagi sebab mamat tu study tak hengat dunia daahh.

Die suke kat Baekhyeon dan berkawan baik dengan Hyun Jeong. Kesian kat Pulip time Hyun Jeong tak nak jumpe die gare-gare Baekhyeon tuh. Ish, ngade ngade betul Baekhyeon tu. *kepade piah, sile jangan marah sebab saye ngutowk Baekhyeon awak

Last sekali Pulip cakap dengan Hyun Jeong, "Saya nak belajar je. Saya tak nak fikir benda lain dari belajar sebab saya rasa saya belum matang untuk semua tu. Saya nak belajar je!". Masa tu dalam bas, Baekhyeon dan Chandu pun dengar. Diorang senyum tak tahu kenape.

Masalah Pulip : mak dia. Mak dia ada boyfriend, dan boyfriend mak dia tu suami orang. Mak dia selalu risaukan boyfriend dia je, tak hirau pun pasal Pulip. Last sekali, mak dia tinggalkan dia all alone. Nasib baik ada Chandu dan Mr Kang.



Okee !  Ini ialah 'Ainul ye. 'Ainul terlalu obses dengan Chandu, tak tahu kenape. Mungkin sebab earphone beliau berwarne hijau. *ainul likes green very much

Chandu ni kuat jugaak belajar lepas masuk kelas Cheonha tu. Die pun suke dekat Pulip. Time mid-year exam, Pulip janji akan bagi hadiah kat Chandu kalau Chandu dapat result cemerlang. Lepas tu, die belajar sungguh-sungguh.

Ayah die salah satu daripade masalah die. Ayah die macam terlalu tegas, tak sokong pun die belajar, kalau markah die okee pun ayah dia macam nak marah je selalu. Kesian Chandu. But, ayah dia sayang dan sokong die dari belakang sebenarnya.

Chandu ni minat seni. Die suke menari dan menyanyi sebab tu selalu dengar lagu dan tengok tivi. Hohoho. Die ni kiuttt sangatlah berbanding Baekhyeon tuh. Baekhyeon tak cute, die handsome sajeee. Haha.




Inilah die Bonggu !  Atau kekasih baru Alya !  'Ainul secare tak sengaje telah menggelar Alya 'Bonggu'.

Perhatian kepade Alya!  Saye dok kabo mende-mende. Saye ikut Enulsh saje.
Bonggu ni kuat makan dan kuat tidur. Time belajar, dia tak concentrate sangat pastu tidur. Sebab tu markah die agak menurun. Dia asyik tido-tido-tido.

Mak ayah die pun macam tak sokong je die belajar. Mak ayah dia cakap, "Awak tak payah belajar pun takpe. Nanti bile kami dah takde, awak take over restoran ni saje." Ciss, ingat pelajaran tu tak penting ke walau nak jage restoran sekali pun?

Walau bagaimanepun, mak ayah die sokong je die sebab dah die nak belajar, mak ayah kenelah bagi sokongan moral. Cite-cite die nak jadi vet. Hoho..

Bonggu ni tak suke kat sape-sape pun. Die berkawan baik dengan Chandu. Memang rapat gile ahhh !  And Bonggu is so sweet. Alya, awak patut bangge dengannye. Ahax.



Ini dia Mr Kang kegemaranku !!  Hohoho. 'Ainul dan Piah pun gelar aku Mr Kang jugaak sebab aku suke sangat dengan Mr Kang. Dia strict gile woohh..

Die macam Baekhyeon, emo je. Cool je. Muke takde perasaan. Actually Mr Kang dan Baekhyeon banyak persamaan, sebab masa remaja pun Mr Kang pun macam Baekhyeon. But hubungan diorang agak tak okee sebab Baekhyeon tu tak suke kat Mr Kang.

Mr Kang ni...die suke dekat Ms Han. Haha. Ms Han tak tau pun die suka kat Ms Han. Due orang ni selalu je gaduh. Ms Han selalu membebel kat Mr Kang, tu Mr Kang makin sayang. Sifat penyayang Ms Han terhadap budak berlima tu pun buat Mr Kang suke kat Ms Han. Hoihi.

Diorang comell bersameee !!



Ms Han ni actually English teacher, tapi die tak mengajar. Die kire macam 'nanny' budak-budak tuh semuaa. Dia baik sangat dan kelakar. Hee heee. Ms Han ni aku tak tahu dia suka siapa. Peace !

Die pemberi semangat kepade budak-budak dan bagi banyak idea yang bagus. Contohnye, die suruh buat nota dalam bentuk 'tree' lepas tu saling tukar dengan yang lain.

Ms Han sendiri pun buat untuk budak-budak tu. Ms Han pun suruh Mr Kang buat jugak. Mr Kang yang nampak keras hati dan sombong tu pun dengan semangatnye buat !  Yeaahhh !!



Yeay !!  Mr Jang pun aku suke sebab die ni comell sangatt !  Walaupun character die agak menggelebah sekali, aku suke sangat. Nasib baik ade Ms Han yang menenangkan die.

Ade sorang cikgu ni suke kat Mr Jang. Memang bengong abes cikgu tu. Benci betoll !  Nasib baik Mr Jang ni comell dan kelakar !!  Miaow !!

Pendapat aku, lagi comel Ms Han dengan Mr Jang berbanding Mr Kang. Eee... Diorang due orang sangat sepadan dan kiutt !! :)

Cikgu Sains yang besstt ! Die yang ajar buat nota bentuk 'tree', and then Ms Han yang kembangkan suruh tukar-tukar nota tu.



Ms Lee. Die cikgu Bahasa Korea. Baik sangat dan rapat dengan Hyun Jeong. Die penaik semangat Hyun Jeong yang putus cinta. Aku suke cikgu nii !! Die baikk ! Tabiikkk....springgg !!

Care die ajar budak-budak tu pun bagus dan bestt !  Die boleh cakap gune hati-ke-hati dengan pelajar die. Hahaha.

Habis bab M.O.S.



Okeyh !  Nak story nih. Hari Rabu baru ni ada ustaz datang bagi ceramah Bahasa Arab untuk form 1 dan form 2.

Ustaz ni best sangatt !  Beliau sangat pandai menari perhatian para pelajar. Suke sangat dengan beliau. Muke beliau ade mirip...abang ipar aku. Hahaha.

Lepas tu die tanye soalan. Aku dahlah duduk barisan paling depan. 'Ainul dan Sofiah awal-awal lagi tutup name tag dekat tudung. Aku tenang je. Ustaz pun lalu kat depan.

"Hmm... Fatin Athirah..." then ade sedikit gangguan. Ustaz pun cari orang lain. Hahaha. Sempat sebut name aku je. Aku rilek sajee, sebab aku tau jawapan die. Hahaha. Minah sebelah pulaak yang berdebar lebih. Enulsh and Piah orangnye. ;p


KHAMIS.

Majlis JASAMU DIKENANG sempena pertukaran Cikgu Ismail bin Kusri Guru Penolong Kanan Pentadbiran SHAMS. Majlis yang sungguh haru dan pilu sedikit sebanyak.


Yang diraikan iaitu Cikgu Ismail dah menitiskan air mata sebanyak beberape kali. Huhu. Aku pun tersentuh jugaak tengok keadaan tuh. Mase Presiden MPP bagi ucapan, Cikgu Ismail dah kesat-kesat air mate dengan handkerchief nye. Mungkin ucapan yang disampaikan membuatkan beliau terharu.

Time bagi hadiah paling bestt. Wakil pelajar iaitu Akh Kamal menyarungkan jam tangan hasil kutipan duit semua pelajar SHAMS. Mesti mahal woo... Berkilat-kilat aku tengok dari bawah pentas. Haha.

Then, ada pengetua bagi ucapan. Beliau cakap nak buat pantun tapi tak sempat. Last sekali keluar pantun ni;

Buah durian buah manggis,
Sekian terima kasih.
Pantun tu buat semua orang ceria termasuklah Cikgu Ismail sendiri. Hohoho.

Time Cikgu Ismail berucap, dia sebak. Aku turut tersentuh, nasib baik tak menangis je. Hoho. Apa-apapun aku harap Cikgu Ismail berjaya di tempat baru. :)

Oh, lupa. Cikgu Ismail dinaikkan pangkat sebagai Pengetua di SMK Tengku Mizan Zainal Abidin. Saya bangga dengan cikguu !! :)

Jadi, tu jelah nak update. Post kali ni agak panjang. Balas dendam sikit. Hahaha. Maaf, maaf.

Wallahualam. :)

MY INTEREST IS MINE. DON'T PISSED ME OFF !

what happened, actually ?

23.3.10

Post kali ni maybe tak menarik because aku malas sangat nak update.

Just nak bagitau yang... Aku dapat masuk lontar peluru peringkat daerah hari Isnin, semalamlah. Tapi tak dapat nombor. Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Sir Zaini, stakat ni seorang je yang dah dapat gold medal iaitu budak yang main acara lompat tinggi. *tepuk tangan

And result aku setakat ni. 4A3B. Uhh.. Bakpe gitu? Tulunss !  Pendidikan Islam dan Sejarah tidak diketahui lagi. Cis !  Kacang pis betullaaa... Takpe-takpe, aku balas dendam nanti OTI 1. ;p

Oh, hari tu pergi book fair kat PWTC. Aku tanya petugas, "Di manakah Tun Razak Hall 3?" pastu die pergi tunjuk hall 2 pulak. So, tak sempat nak pergi hall 3. Aku mane tahu tempat tu! Dari jauh aku datang nak jumpe Kak Ain, last-last sebab petugas tu aku terpakse lupekan hasrat aku nak beli Impiana III.

Huuu... Dahlah kena rush. Sekejap je mase kat KL tuh. Abelong aku duduk kat Puchong. So, babailah kirenye kepade hall 3 yang tak sempat jenguk pun. HUU!!!

Rasa macam nak demamlah. Huu... Babai. Nak tengok MOS!

Wassalam.

pelancong dari luar negara.

15.3.10


KA-SIH SA-YANG.


Salam muhibbah. Saya ingin melaporkan bahawa tiga orang pelancong dari Rumah Encik Mohamad, Rumah Encik Jamaludin dan Rumah Encik Hassan telah mengunjungi Rumah Encik Azmi.
________________________________________________________________

Okey, okey. Sebenarnya, Miss Aliyy, Miss Nunu dan Cik Piah telah kuajak untuk menginap di rumahku. Skema pelik ayat. Macam ni, pada 13 Mac 2010 yang lalu, sebahagian rombongan kelas 2A2 telah ke sekolah untuk menghias kelas 2A2.

Peserta-peserta terdiri daripada 8 orang muslimat dan 2 orang muslimin. Walaupun begitu, hanya 3 orang muslimat yang menjalankan kerja di dalam kelas 2A2. Yang lain ke kelas 2A3 kerana dapat mengesyaki tanda-tanda muslimin segan disebabkan terlalu ramai muslimat yang menguasai tanah jajahan. *sabbik nye!

Setelah tinggal 3 orang muslimat di dalam kelas, muslimin yang 2 orang tu pun berbaik hatilah menggantung kertas-kertas yang terlibat. Aku, Alya dan Sabrina pun memulakan kerja menconteng dan melakukan vandalisme di dinding kelas.

Sambil melukis bunga-bunga dan rama-rama, aku berkate, "Best gok kadang-kadang wat vandalisme ni op," gitulah kirenye. Padahal buat mural sahaje. Setelah itu, aku ralit mewarna lukisan yang aku lukis tuh. Begitu juga Sabrina.

Alya telah menarik diri daripada mewarna disebabkan oleh hal-hal yang tak boleh dielakkan lagi. Dia hanya melukis dan menulis di dinding. Sabrina dan aku jelah yang bertungkus-lumus mewarna.
Last sekali, siaplah jugak. Tanpa perancangan, aku telah melukis smiley senyum di hadapan kelas kat dinding. Dan hasilnya nampak sangat comell. Well, siapa yang lukiss... Hihi. *aku memang ralit terus, tak sedar pun waktu berlalu

Aku memang suke kerja-kerja yang melibatkan warna ni. :)



InsyaAllah pada hari Selasa ni aku akan ke sekolah bagi menyiapkan kerja-kerja membuat mural di belakang pulak. Hohohoho.

Pukul 2:30 petang, kami pun pulang dengan comot. T__T 'Ainul, Alya dan Sofiah ikut aku balik rumah terus. Dan apabila mereka menginap di rumah aku, kerja mereka hanya ONLINE dan main LAPTOP aku nih. (--")

Ummi masak banyak gilaa !  Dan terpaksa makan 3 kali sehari. Dahlah pagi tadi makan nasi tambah dua pinggan seorang. Kebulur betul anak-anak dara nih semuaaaa... Hohoho..

Alya dan Sofiah. Mereka berdua awal-awal lagi telah CHOP untuk tidur di bawah air-cond. (kononnya nak kena penangan air-cond yang mendamaikan tu). Akhirnya, kedua-duanya selsema pagi ini disebabkan oleh air-cond yang kuat sangat-sangat-sangat.

Hanya aku dan 'Ainul yang masih survive. Walau bagaimanapun, kami masih kesejukan. Brrr...

Kami sempat tengok tivi cerita MASTER OF STUDY yang pada aku 'bestlah jugaak' sambil makan aiskrim yang dihias dengan biskut Chipsmore. Oh, bestnyee.. Memang enjoylah. Lepas tu ketawa sampai tak hengat dunia. Biasalah tu. O___T

Kemudian, petang tadi, berpisahlah kami 4 'beradik'. T__T Sejak bila jadi adik-beradik ni aku tak tahu tapi memang gempak habis. Ummi aku tanya bila nak tidur sini lagi, aku pun jawab, "CUTI PERTENGAHAN TAHUN!!"

(--") betullah tu!

Enjoy betullah. Seriously! Cuma tak dapat digambarkan dekat sini. Ada satu part tu semua orang baca novel, Sofiah main laptop. Then, Sofiah nak baca buku, 'Ainul mengambil alih takhta. T__T

Ape-ape jelah korang. Tapi saye bersyukur sangat sebab awak semue mari rumah sayeee... Lain kali mari pulok okehhh !!  Maafkan saye kalau ade silap dan saloh. Saye pun manusie biase. Uhux.

*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_

Hmm... Mengantuklah. I need to sleep. Semalam tidur lewat bangun awal. Hiyaaaaaarrrrrrkkkhhhhhhhhh....*baru sudoh menyiapkan blog 2A2

Wallahualam.
Wassalam.

3 mac 1924 : sejarah HITAM umat ISLAM.

12.3.10

Setelah berjalan-jalan di sekitar laman web iLuvIslam untuk mencari pengisian bagi tajuk MENUNTUT ILMU, aku terjumpa satu artikel di mana aku rasa sangat important untuk share dengan sekalian pembaca blog ni.

Jadi, aku akan kongsikan bersama korang ye. Seriously, rasa marah + sedih + terharu bila baca artikel nih. So, renung-renungkan. :)




3 Mac 1924, tahukah anda apakah peristiwa penting yg berlaku pada tarikh keramat ini? Ianya merupakan titik hitam di dalam sejarah umat Islam yang tidak harus dilupakan oleh kaum Muslimin. Pada tarikh inilah umat Islam secara rasmi telah kehilangan perisai dan tonggak tempat mereka berlindung - Khilafah Islamiyyah. Khalifah yang terakhir, Sultan Abdul Majid telah diusir meninggalkan pusat pentadbiran Daulah Khilafah di Turki pada subuh hari tersebut hasil daripada persidangan Majlis Nasional yang diketuai oleh La’natullah Mustafa Kamal melalui konspirasi jahat kafir Barat. Konspirasi ini dapat dilihat dengan jelas daripada ungkapan Menteri Luar Inggeris, Lord Curzon berikutan runtuhnya Daulah Khilafah; “Persoalan utamanya adalah bahawa Turki telah dihancurkan dan tidak akan bangkit lagi, kerana kita telah menghancurkan kekuatan spiritual mereka, iaitu Khilafah dan Islam” .

Pada hakikatnya, keruntuhan Daulah Khilafah bukanlah sesuatu yang berlaku secara kebetulan. Pertentangan antara dua peradaban ini (Islam dan Kufur) telahpun berlaku sejak awal Rasulullah diangkat sebagai Rasul lagi. Daulah Khilafah yang dirobohkan ini merupakan kesinambungan Negara Islam yang didirikan oleh Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam di Madinah selepas berlakunya peristiwa Hijrah. Khalifah Abu Bakar As Siddiq merupakan orang pertama yang memulakan diari Negara Khilafah diikuti oleh Khalifah ‘Umar Al Khattab, Khalifah Osman bin ‘Affan dan Khalifah Ali bin Abu Talib di mana zaman pemerintahan mereka dikenali juga sebagai era Khilafah Rasyidah. Selepas itu kekhilafah diteruskan oleh Bani Umaiyyah diikuti kekhilafahan Bani Abbasiyah dan terakhir, kekhilafahan Bani Uthmaniyyah yang semuanya berlarutan lebih 1300 tahun. Benarlah sabda Nabi Sallallahu ‘alaihi wa Sallam sepertimana yang diriwayatkan oleh Muslim dari Abi Hazim yang berkata:

“Aku telah mengikuti majlis Abu Hurairah selama lima tahun dan pernah aku mendengarnya menyampaikan hadits dari Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam yang bersabda:

“Dahulu Bani Israil dipimpin dan dipelihara urusannya oleh para nabi. Setiap kali seseorang nabi wafat, digantikan oleh nabi yang lain. Sesungguhnya tidak akan ada nabi sesudahku. (Tetapi) nanti akan ada banyak khalifah.’ Para sahabat bertanya: ‘Apakah yang engkau perintahkan kepada kami?’ Baginda menjawab: ‘Penuhilah bai’at yang pertama dan yang pertama itu sahaja. Berikanlah kepada mereka hak mereka, kerana Allah nanti akan menuntut pertanggungjawaban dari mereka tentang rakyat yang dibebankan urusannya kepada mereka”

Sepanjang tempoh tersebut Islam telah menjangkau dan meliputi 2/3 dunia (lihat rajah kawasan umat Islam pada abad ke 15) dari Timur ke Barat. Sehingga itu juga banyak kejayaan yang telah dicapai dan rahmat melimpah ke atas umat manusia sepertimana Firman Allah:


”Dan tidak kami utuskan engkau (Muhammad) melainkan sebagai rahmat bagi sekelian alam” 
[TMQ al-Anbiya’ 21:107]


Malapetaka ketiadaan Khilafah

Kehinaan yang menimpa umat Islam secara bertali arus sehingga ke hari ini adalah merupakan kesan dari tiadanya kekuatan politik di dalam tubuh umat Islam – tiadanya sebuah kepimpinan umum umat Islam (Al-Khilafah) yang menerapkan hukum-hukum Islam di dalam Negara Islam dan menyebarkan Islam ke luar Negara melalui dakwah dan jihad. Malapetaka yang terus menerus menimpa kaum Muslimin merupakan rentetan dari tiadanya perlaksanaan ke atas perintah Allah secara menyeluruh. Dari firman Allah di atas, adalah merupakan suatu kepastian bahawa dengan terlaksananya hukum-hukum syara’ secara menyeluruh, alam ini pasti akan dipenuhi rahmat Allah.

Namun apa yang kita perhatikan hari ini adalah perintah dan larangan Allah hanya tinggal sebagai tulisan-tulisan di dalam kitab sebagai rujukan akademik dan bukannya sesuatu yang diterapkan sebagai penyelesaian bagi masalah umat manusia. Rentetan dari itu, masalah gejala sosial, murtad, seks bebas, Aids, dadah dan sebagainya kini menjadi lumrah dan keluhan di bibir umat. Hakikatnya, penyelesaian bagi semua masalah-masalah ini telahpun dijelaskan oleh Allah dan RasulNya dengan penyelesaian yang hakiki. Apa yang perlu dilakukan adalah menerapkannya secara menyeluruh.


Salah satu malapetaka yang cukup menyedihkan yang menimpa umat Islam akibat dari kelalaian umat dalam menerapkan hukum Allah secara menyeluruh adalah dari segi ekonomi. Lihat sahajalah di negeri-negeri umat Islam, hasil bumi mereka seperti petroleum, emas dan perak yang sepatutnya menjadi milik umat telah dimonopoli oleh kapitalis Barat dan juga menjadi milik peribadi penguasa mereka. Akibatnya, umat Islam hidup dengan penuh kemiskinan dan menagih simpati di bumi sendiri. Di Iraq, sebagai contoh, akibat dari ketamakan Barat, 120,000 orang terbunuh di sepanjang 2003-2005, 5 juta kehilangan nyawa akibat embargo, 5000 kanak-kanak meninggal setiap bulan dan 100,000 meninggal akibat radiasi nuklear [Perang Iraq-AS, COMES: 2003]. Dominasi ideologi kapitalis yang kufur pada hari bukan sahaja membawa pelbagai kesengsaraan kepada umat Islam, malah kepada lebih 60% umat manusia di dunia. Kemiskinan, kehinaan dan kesengsaraan termanifestasi di seluruh dunia. Di dalam dunia yang serba canggih ini, masih terdapat 1.214 billion orang miskin, 78% kanak-kanak kekurangan zat, 11 ribu kanak-kanak mati kelaparan setiap hari dan lebih dari 800 juta orang kelaparan di seluruh dunia di mana 70% di antara mereka adalah wanita dan anak-anak. [Shukor Rahman, World Food Program, New Staits of Malaysia Times, 2001]. Semua ini berlaku dalam keadaan 20% dari penduduk dunia menerima lebih dari 60% dari kekayaannya!!! [100 ways of seeing an unequal world – Bob Sutcliffe]. Di Malaysia sendiri, individu terkaya di negara ini memiliki harta melebihi RM 11 bilion sedangkan pendapatan per kapita rakyatnya hanya sekitar RM 1700; malah masih ramai lagi rakyat termiskin yang tidak dapat menampung perbelanjaan keluarga mereka. Dengan kenaikan harga petrol sebanyak 30 sen baru-baru ini, sudah pasti bebanan rakyat akan bertambah dan bagi yang sudahpun berada di dalam keadaan yang sempit, mereka ini bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga...

Soalan yang pasti akan bermain di minda adalah kemanakah perginya segala kekayaan hasil bumi anugerah Allah yang menjadi milik umat Islam keseluruhannya? Kemanakah perginya kekayaan dari petroleum, gas, hasil balak dan lain-lain sumber asli yang begitu banyak dikurniakan Allah kepada kaum Muslimin?? Dalam dunia kapitalis hari ini, kekayaan yang sewajarnya menjadi milik umat, kini diraut oleh para kapitalis yang tidak pernah kenyang dari ketamakan mereka. Akibatnya merintihlah umat untuk mendapatkan bantuan perubatan, pendidikan dan keperluan asas kehidupannya kerana negara telah melepaskan tanggungjawab utamanya – menjaga urusan umat.

Dalam aspek pendidikan pula, cengkaman ideologi kapitalisme yang berasaskan aqidah sekular secara langsung memainkan peranan besar dalam perkembangan kurikulum di semua negeri umat Islam. Barat mengetahui bahawa dengan mengawal pemikiran umat melalui pengaruh yang mendasar ke atas kurikulum pendidikan, arah tuju umat dapat dialihkan kepada apa yang mereka inginkan. Realiti, dan bukan wahyu dijadikan sebagai sumber pemikiran. Akibatnya, realitilah yang menentukan jalan pemikiran dan bukannya berfungsi sebagai objek pemikiran. Akhirnya, akan lahirlah manusia yang pragmatik dan liberal – manusia yang langsung tidak merasa perlu untuk kembali kepada perintah Allah dalam menentukan mana yang baik dan mana yang buruk. Hari ini, dengan dominasi sistem pendidikan Barat, pengajian ilmu dan tsaqafah Islam menjadi sekadar proses pemindahan ilmu untuk ’dipelajari’ bukan untuk diterapkan dan diamalkan. Akhirnya agama diambil hanya dalam konteks hubungan makhluk dengan Tuhannya sahaja (’ibadah khusus), tidak lebih dari itu. Akibatnya lahirlah masyarakat sekular yang memegang aqidah Islam namun tidak mengambil Islam sebagai penyelesai bagi masalah-masalah kehidupan mereka. Mereka hidup semata-mata ingin meraih dunia tanpa komitmen yang kuat terhadap Islam. Mereka merasa cukup selesa meletakkan Islam hanya sebagai isu peribadi tanpa kesedaran bahawa mereka sebenarnya bertanggungjawab menerapkannya.

Malapetaka yang menimpa kaum Muslimin akibat dari tiadanya Islam dalam kehidupan juga dapat dilihat dalam aspek politik. Satu persatu negeri umat Islam dijajah secara ketenteraan; Iraq, Palestin dan Afghanistan merupakan contoh yang amat jelas. Manakala di negeri kafir umat Islam turut dibunuh dan dihina seperti di Thailand, Filiphina, Rusia serta Perancis. Di negeri-negeri lain, penguasa umat Islam tidak dapat memboloskan diri dari cengkaman negara ’super power’ AS seolah-olah akan berlaku bencana yang amat besar sekiranya telunjuknya tidak dipatuhi. Dalam keadaan ini, kaum kafir begitu bermaharajalela sehinggakan penghinaan ke atas Rasulullah melalui karikaturnya terus dipandang sepi oleh penguasa-penguasa umat Islam. Mereka (penguasa muslim) ini nampaknya sehingga hari ini tidak pernah mengambil pendirian yang tegas dalam menyelesaikan masalah tersebut. Dengan nada penuh kehinaan mereka hanya mampu menyeru kepada penyelesaian melalui dialog dan kompromi dengan kuffar, suatu yang mereka, kaum kafir, sambut dengan tangan terbuka. Dan pada waktu yang sama penguasa-penguasa ini menekan kebangkitan umat yang mahukan penyelesaian yang lebih tegas. Di manakah pendirian kita sebagai umat yang mulia?


Gambaran pemikiran umat Islam hari ini
Terdapat berbagai kelompok yang menyedari kegawatan permasalahan umat Islam kini. Namun usaha mereka masih belum dapat menyelesaikan masalah utama umat Islam malah menimbulkan banyak lagi masalah lain. Ini berlaku akibat dari kekeliruan mereka dalam menangani masalah tersebut. Kelompok yang ikhlas ini terlalu menumpukan tenaga mereka dalam menyelesaikan masalah cabang, namun, terlepas pandang masalah yang lebih mendasar. Contohnya, penyelesaian masalah murtad yang hangat suatu ketika dahulu. Dalam mempertahankan kedudukan mahkamah syariah mereka juga bertekad untuk mengekalkan perkara 121 Perlembagaan Persekutuan yang kononnya melindungi umat Islam padahal permasalahan yang lebih mendasar adalah kedudukan perlembagaan itu sendiri. Perlembagaan ini, pada hakikatnya tidak didasarkan kepada aqidah Islam dan merupakan ciptaan manusia sedangkan hak untuk membuat hukum itu hanya terletak di tangan Allah Subhanahu wa Ta’ala. Oleh itu, isu yang menjadi dasar permasalahan yang sepatutnya diperhatikan adalah mengembalikan hukum Allah dalam aspek perundangan dan kenegaraan secara menyeluruh, bukannya berpuas hati dengan penyelesaian secara separuh-separuh.

Selain itu, natijah daripada diterapkannya sistem pendidikan sekular telah menimbulkan berbagai pemikiran yang rosak di dalam umat. Akibat dari acuan kekufuran yang telah ditanam di dalam pemikiran umat oleh sistem ini, mereka memandang nasionalisme, patriotisme dan demokrasi kapitalisme sebagai pemikiran yang benar dan mendarah daging di dalam tubuh mereka sehingga tidak kelihatan lagi pemikiran lain di dalamnya, apatah lagi pemikiran Islam. Malah ada yang menganggap bahawa kembali kepada Islam itu hanya memberi makna kembali ke zaman silam yang mundur. Tidak kurang juga yang melihat Islam sebagai pemikiran yang tidak lengkap dan uzur sehingga ia perlu diselaraskan, atau diubah, sekiranya perlu, agar selaras dengan perkembangan geo-politik dan sosio-ekonomi dunia. Inilah realiti pemikiran kaum Muslimin hari ini akibat dari penerapan ideologi kufur di tengah-tengah umat.

Kewajiban mendirikan Khilafah


Pada saat ini umat Islam adalah bagaikan anak ayam yang kehilangan ibunya; kehinaan menimpa mereka di mana-mana. Mereka berusaha mencari kemuliaan dengan berbagai-bagai cara namun masih belum lagi menemuinya. Hakikatnya, inilah permasalahan ’hidup dan mati’ yang dihadapi oleh umat hari ini. Satu-satunya penyelesaian yang tuntas adalah dengan menegakkan semula Khilafah. Benar, menegakkan Khilafah bukanlah semudah mengatakannnya. Untuk meraih kejayaan ini, umat haruslah bersungguh-sungguh berusaha untuk mencapainya melalui pengkajian, pembinaan dan perjuangan yang tidak kenal lelah. Usaha keras untuk mengembalikan Islam sebagai ideologi yang mendominasi dunia ini bukan sahaja merupakan satu-satunya jalan yang harus ditempuh oleh kaum Muslimin, malah, ia merupakan kewajiban setiap muslim untuk melakukannya.

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman;


“Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan pemimpin daripada kamu...”
 [TMQ an-Nisa’ 4:59]

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam juga bersabda yang bermaksud;

”Siapa saja yang mati tanpa tanpa ada baiat (kepada imam/khalifah) di pundaknya, maka matinya adalah mati jahiliah” [HR Muslim].

Kedua-dua nas di atas menyatakan kewajiban setiap individu muslim untuk melantik (bai’at) pemimpin (Khalifah) yang akan menjaga urusan mereka. Namun kewajiban bai’at tersebut tidak akan terlaksana jika tidak ada orang yang hendak dibai’at. Oleh itu usaha untuk melantik atau mendirikan Khilafah itu sendiri menjadi pokok persoalan utama bagi memastikan tertegaknya Islam.
.
Realiti musibah demi musibah yang menimpa umat pada hari ini juga menunjukkan bahawa tidak ada cara lain yang lebih utama untuk mengembalikan kemuliaan umat yang terbaik ini selain dengan mendirikan semula Khilafah ’ala minhaj an-nubuwwah.

Sesungguhnya janji Allah dan Rasul dalam perkara ini adalah jelas sebagaimana yang dinyatakan di dalam hadis di bawah;

”Rasulullah Sallallahu 'alaihi wa Sallam bersabda: Masa kenabian itu ada di tengah-tengah kalian, adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Selanjutnya adalah masa Khilafah yang mengikuti jejak kenabian (Khilafah ’ala minhaj an-nubuwwah), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Selanjutnya masa kerajaan yang menggigit (Mulkan ’Adhan), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Setelah itu, masa kerajaan yang menyombong (Mulkan Jabariyyan), adanya atas kehendak Allah, kemudian Allah mengangkatnya apabila Dia menghendaki untuk mengangkatnya. Selanjutnya adalah masa Khilafah yang mengikuti jejak kenabian (Khilafah ’ala minhaj an-nubuwwah). Kemudian beliau (Nabi) diam.”
[HR Ahmad dan Baihaqi dari Nuâman bin Basyir dari Hudzaifah]
Jalan untuk mendirikan semula Khilafah

Khilafah adalah bentuk sistem pemerintahan Islam seperti yang diamal dan dijalankan oleh Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wa Sallam. Mendirikan Khilafah bukanlah usaha yang berbentuk individu, namun, ia merupakan usaha yang berbentuk jamaah. Bagi memastikan bahawa jamaah ini bergerak di atas jalan yang benar, ia haruslah memiliki fikrah (pemikiran) dan tariqah (jalan/kaedah) yang jelas dan benar. Dan kebenaran hanya dapat diperoleh dari nas yang kuat. Dengan kejelasan dan kebenaran fikrah dan tariqah ini, jamaah tersebut akan dapat bergerak memimpin umat menegakkan semula Khilafah. Pada masa yang sama, setiap individu muslim haruslah berusaha bersungguh-sungguh, bersama dengan jamaah ini ke arah mengembalikan kehidupan Islam. Ini sesuai dengan kaedah syara’ yang berbunyi;

”Tidak sempurna sesuatu kewajiban melainkan dengannya maka ia menjadi wajib”

Menerapkan Islam secara menyeluruh merupakan suatu kewajiban. Ini tidak akan dapat dijalankan sepenuhnya tanpa kekuasaan dan Khilafah Islam merupakan satu-satunya bentuk kekuasaan yang sah di sisi syara’. Kini Khilafah tidak wujud. Mewujudkan Khilafah menjadi suatu kewajiban dan tanpa jamaah, kewajiban ini tidak akan dapat dijalankan. Dan selagi jamaah ini masih belum berjaya menegakkan Khilafah, maka di atas setiap pundak kaum Muslimin ada kewajiban untuk bersama-sama jamaah ini menegakkan Islam.

Jamaah ini haruslah berjuang dan beraktiviti sebagai sebuah parti politik, kerana aktiviti mendirikan negara, menguruskan negara dan menjaga urusan umat Islam adalah merupakan aktiviti politik. Syariat Islam tidak pula menetapkan bilangan jamaah yang harus ada bagi menjalankan aktiviti ini. Yang ditetapkan Islam adalah kewajiban mewujudkan jamaah untuk menyeru kepada Islam dan melakukan aktiviti amar ma’ruf dan nahi mungkar. Allah berfirman di dalam surah Al Imran ayat 104.


“Dan hendaklah ada daripada kamu satu umat (jamaah); mereka menyeru kepada kebaikan mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah perkara munkar dan mereka adalah orang-orang yang berjaya”

Wahai kaum muslimin,

Semenjak kejatuhan Daulah Khilafah pada 3hb Mac 1924, umat terus ditimpa musibah yang tidak putus-putus. Umat, meskipun berada dalam keadaan yang tertekan, terus berpecah-belah dan saling bertelagah. Namun keadaannya berbeza dengan kaum kuffar. Mereka bersatu mempertahankan Denmark ketika negara tersebut diancam dengan pemulauan. Kata-kata Presiden EU baru-baru ini mempertahankan pendirian Denmark untuk tidak meminta maaf kepada kaum Muslimin menghidupkan semula memori Perang Salib. Apakah peristiwa penghinaan ke atas Rasul, kezaliman Yahudi dan pencerobohan mereka ke atas Qiblah-al-awwal, penghinaan ke atas Al-Quran, penyiksaan ke atas tahanan Islam di Teluk Guantanamo dan Penjara Abu Ghareeb serta banyak lagi penyeksaan ke atas kaum Muslimin masih belum cukup bagi kita untuk menyadari bahawa tiada penyelesaian lain bagi kaum Muslimin kecuali dengan menegakkan Negara Islam Khilafah? Semoga Allah menanamkan kesedaran ini kepada kaum Muslimin dan mempercepatkan berdirinya Daulah Khilafah. Marilah kita sama-sama berdoa agar 3hb Mac tahun ini merupakan hari peringatan terakhir bagi kaum Muslimin sebelum kemenangan gilang-gemilang dikurniakan Allah kepada umat yang mulia ini!. Amin.

*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_

Harap dapat ambik. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah. Wallahualam bissawab.

Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

hidup ini penuh keperitan, namun masih banyak manisnya.

11.3.10

PA-HIT  MA-NIS ?

Hohoho. Setelah lima hari aku tak post apa-apa kat blog yang asyik bertukar je background dengan header nye nih, jadi aku telah membuat keputusan untuk update blog ni supaye para tetamu tidak kebosanan melihat benda yang sama je.

Sebenarnya dah dua tiga orang yang tegur aku kenape tak update blog, kat sekolah pun ada, in alam siber ni pun tak kurangnye. Aku busylah, dan dicampur jugak dengan tahap kemalasan yang semakin melampau-lampau sejak kebelakangan ni, jadi kesunyianlah blog ni untuk seketika.

Okeylah, tak payah cerita bebanyak pasal update blog nih. Ni dah start cuti, kira okeylah tu. Kalau korang nak aku update blog hari-hari, sila bagitau kat shoutbox sebelah ni... Atas permintaan jelah. Kalau takde, babai. HEHE.

***

Sepanjang minggu ini, aku agak tension sebab.. Sebab exam. Setakat ni dah dapat 2 bijik B yang tak berape nak bertauliah tu. Geografi -- 78 sahaje. Sains 74 SAHAJEE. English tetap A dengan 85. Maths dengan 90 markah. Ape-ape jelah, malas betul nak ingat. Menyakitkan jiwe je.

Lepas tu, lepas tu, lepas tu. Terpilih pulak wakil sekolah ke peringkat daerah, acara lontar peluru. LATIHAN TAK PERGI SEKALI LAGI PUNN !!  First, yang pagi sebab tak tau. Yang petang pulaakk, aku pergi cikgu takde. Hadoyyaii..

Hmm.. Hari Selasa, Piah dan Ain tumpang aku balik. Sebabnye abang van diorang demamlah apelah. Memang aku dengar banyak masalah betullah dengan encik abang van die tu. And diorang asyik datang lewat because of abang van tuh. Akhirnye, dah naik van lain. Huhuhu.

Hari Rabu, belajar seperti biasa walaupun dah tak berape nak belajar dah punn. TT___TT

And today, 'Ainul tumpang aku balik disebabkan mak die hantar abang dia ambik result SPM kat SBPI Kuantan. Sampai pukul 6 dia bergolek-golek denganku. *walaupun aku hampir melelapkan mate, nasib baik Sofiah call, kalau tak, memang aku dah tidur

Hari Sabtu ni aku akan ke sekolah untuk menghias kelas. Huh, aku tak taulah camane lagi nak buat dengan kelas tuh nak bagi cantik tertarik kau memang terlalu HIJAUU !!  Takpelah, settle hari Sabtu ni. Lepas tu, aku ajak kawan-kawan baik aku sleepover kat rumah aku nih !!  Yeaahh !!

Huh.. Takde story lah. Malas nak taip lagi. And mengantuk nih. Oh, lupa nak cakap, hari ni aku balik sekolaa pukul 12:30 petang. TERKEJUT jugaak. Mane taknye, sekolah aku ni tak pernah balik awal melainkan ade event seperti Sambutan Maulidur Rasul, Sambutan Hari Raya dan sebagainya.


Aku ingat nak buat contest bila followers dah cukup 50 orang. Emm, contest apa yang nak dibuat ni ?  Hadiah dah ada, walaupun tak seberapa. Hmm... Teenenenenenettt...

Waittt !! Sebelum terlupa, hari ni keputusan SPM kan. So, congratulations kepade sesiape yang dapat cemerlang tuh. Anda dihargai. Hehe.

Okeylah, tu je.
Wassalam.

kekasih baru. :)

8.3.10

Salam. Ha !  Sape nak tau aku sekarang aku dah couple ?  Huhuhu. Tapi, couple aku ni ikut musim jelah ye, anak-anak.

Aku couple ngan buku-buku rujukan yang dibeli oleh ummi dan walidku. Paling aku sayang; buku rujukan Sejarah. Aku kan suke Sejarah, sebab die kene ingat-ingat. TT___TT *ape kehal pelik sangat aku nih ?

Aku start couple hari Sabtu. Hari Jumaat tu sesi ta'ruf dulu. Alya pun ade mase tuh. Siap tidur agi kat rumah aku. Hakhakhak. Hari Sabtu tu, tak berape nak isytihar couple lagi sebab Alya ade. Hahahaha.

Sabtu malam, aku pun startlah dating ngan buku-buku rujukan tersebut. Petang semalam gaduh kejap. InsyaAllah esok aku clash dengan buku-buku yang tak bersalah tuh. Ingat aku rajin sangat ke nak study ni...

Soalan exam kali ni 'agak menyentuh perasaan'. English, Science, ERT (KH). Okeylaaa kot. Emm, Maths dapat 90 sahajeee. Aina dapat 100. TERRRRASE PULOPP...

Subjek yang aku tak sentuh langsung buku-bukuan : BM, English, BAK

T______________T

Tak tau nak study ape dah yang bab bahasa-bahasa nih. Redha jelaaa... Huhuhu. Helppp !

AHHHH !!!  Cepatlah pukul 12 tengah hari besookkk !!  I want freedom, freedom !!!  Aiseyhhh.... Tension betul. Dahlah tak cukup tidur, asyik-asyik tertidur time lepas jawab soalannnn. Terima kasih kepade Miss Nunu kerane telah mengejutkan hambaaaa....

Dohla pekse kali ni 'agakss pelikss'. Hanye geng-geng aku yang tahu mengapeee.... Uhux. T___T

Wassalam !

QUICK POST. BLA3

alhamdulillah ! khalid al-walid the best !

4.3.10

HI-JAU MAN-TOP !


Salam. Memandangkan minggu ini minggu Kejohanan Olahraga SHAMS kali ke-8, jadi aku akan story pasal minggu ni je !  Minggu ini membuatkan aku gembira, gembira dan bahagia sekali ! :)

Okey, semalam aku ke sekolah seperti biasa. Sesampainye di sekolah, aku tukar ke pakaian sukan. Hoho. Lepas tu sempat lagi bergambar. Saingan yang agak hebatt kali ni !!



Inilah dia kawan-kawan baik yang berlainan rumah sukan. Kahkahkah. Thanks to Aliyys sebab ambik gambar kiteorang. Oh, oh, oh ! Glamour kejap. Ahax.

Lepas tu, aku dengan 'Ainul dan yang lain ke padang. Aku ngan 'Ainul seperti biase akan berkepit kerane rumah kami rumah yang samee.. Tu semangat kami berlainan skit pade orang lain. Kami asyik berkeeeepit je 24 jam nih. Hoho. Dah macam kembar siam aku tengok.



Lepas tu kiteorang saksikan acara kawad kaki kontinjen rumah sukan. Wah, wah, wah !  Rumah hijau muslimat punyalah best. Siap pakai topeng mata lagi. Hehehe. Nampak cantiikkk and discipline je. Yang muslimin pun sama. Hmm :)

Paling best, rumah biru muslimin. Maskot die ala-ala Supersonic gitu. Nampak kelakar pulaak tapi bestlah dia. Masa tengah dengar ucapan di bawah sinaran matahari yang terik tu, 'Ainul berkate, "Hmm... Supersonic tu jugaklah yang untung. Die sorang je tak panas,". Betul, betul betul !



Aku berkepit dengan 'Ainul je. Time rehat pun kami berdua je naik ke kelas. Ish, ish, ish. Penyakit apa entah. Lalu aku berkate kepade Enulsh yang comey itu, "Mesti orang pelik tengok kite asyik berkepit je. Huhu,"

Lepas makanmakan, aku turun ke padang. 'Ainul awal-awal lagi dah cakap, "Saye tak nak tengok acara 1500m dengan 3000m...". Aku yang beria-ia nak tengok sebab rasa meriah pulaaak hari sukan kali ni. Hihi.

Aku tengok yang berlari 4x400m lelaki L15. Fullamak !  Sengit gile. Pade awalnye, jarak berbeze-beze. Lepas tu hijau dapat potong kuning, then hijau mendahului sampai peserta keempat tu dah tak larat, rebah dua kali. Huhu. Dapat nombor 3 akhirnya. Uhux.

Acara tarik tali muslimin. Best gila woh tengok. Rumah Kuning kuat sangat-sangat-sangat !  Ada seorang akhi tu, jatuh terduduk. Kaki dia sakit, tapi dia masih teruskan untuk pusingan kedua. Memang dah tenat sangat aku tengok dia masa tu. Tak terbangun dah time tu.

Tapi usaha dia membuahkan hasil. Berbaloi-baloilah katakan !  Rumah Kuning dapat mengalahkan Rumah Biru. Tahniah, tahniah ! :)


Then, lepas daah semua acara tu. Tibalah agenda kemuncak. Iaitu.. Untuk mengetahui rumah mana yang menjadi juara. Juara kawad kaki dll. Olahragawan dan olahragawati sekolah. Yeaahh !

So, kami semua duduk betul-betul di tengah-tengah padang menghadap sinaran matahari yang 'tak berapa nak menolong kami yang sememangnya tengah panas tu'. Berdebar-debar jantungku.

Acara kawad kaki Muslimin, tempat kedua dimenangi olehhh.... RUMAH MERAH !
Dan tempat pertama dirangkul oleh... RUMAH KUNING !  tahniah, tahniah. :)

Then, acara kawad kaki Muslimat tempat kedua milik... RUMAH BIRU !! *sile tepuk tangan anda
Johan bagi kawad kaki Muslimat ialahhh.... jengjengjeng !  RUMAH HIJAAAAUUUUUUUUUU !! yeahh !




RUMAH HIJAU DAN RUMAH BIRU SEMPAT LAGI MEMERLI ANTARA SATU SAMA LAIN. RUMAH KUNING CUBA MELIBATKAN DIRI. RUMAH MERAH HANYA BERSABAR DAN DUDUK DIAM. BAGUS, RUMAH MERAH !

Then, olahragawan dan olahragawati sekolah. Aku tak berapa nak ambik kisah sangat yang ni. Hehehe. Setiap rumah bersorak habis-habisan. Hoho. Memang semangat kesukanan yang tinggi betullaaa...

Lepas tu, hiasan khemah tercantik... Tempat kedua, rumah Biru lagi. Hohoohoo... Dan tempat pertama ialah...

RUMAH HIJAU !!!!!!!!!

Oh yeaahh !  Rumah hijau memang power kali nih. Yess, yess, yess ! Nak tengok khemah rumah hijau ? Silekan, jangan malu-malu. Ahax !



Hohoho. Comell banget aku rasa. Kepada manusia-manusia yang rasa tak comell, sila diam dan keep your voice shut sebelum apa-apa terjadi kepada korang. Hanya Allah saja yang akan membalas perbuatan jahat yang korang buat.

Then, acara yang paling aku tunggu. Hohoooo... Rumah yang mana bakal merangkul tempat pertama pada Kejohanan Olahraga SHAMS kali ini ?  Kita nantikan bersama, yaaa...





Kejap, nanti Edward bagi tau korang, okehh. =]













































Rumah Merah dengan 160 mata.

Rumah Kuning dengan kumpulan matanya sebanyak 209 mata.

Sebanyak 253 mata telah dikumpul oleh Rumah Biru....

Dannn....


RUMAH HIJAU SEBANYAK 347 MATA !!!

Hijau hijau hijauu !!  Alhamdulillah, akhirnya kami dapat menebus kembali maruah kerana mendapat tempat terakhir pada Kejohanan Merentas Desa 2010. Syukur kepadaMu, ya Allah. Huhu.
Aku harap tak ada lagi yang nak kutuk rumah Hijau lepas ni. Sesungguhnya ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku...
Hohoo... Cikgu-cikgu pasti bangga dengan semua ahli rumah Hijau. Hijau, hijau, hijau !!  Choopp... Siap ada lagi yang baling selipar ke atas. Tinggi gila woi... Dahlah selipar tu warna hijau jugaaak. (--")

Aku happy sangat sebab selama aku hidup ni, selalunya rumah Hijau akan dapat tempat tercorot. Sama jugak halnya masa dekat sekolah rendah. Tapi kali ni, kami berjaya buktikan Hijau pun boleh berjaya !



Aku cakap dengan 'Ainul, "Generasi hebat kangg..." dan dijawab olehnya, "Yep, betul tu !". Kami dua orang saling berpelukan dengan kemenangan rumah Hijau yang langsung tak disangka-sangka oleh semua orang. Huhuhu...

Walau bagaimanapun, aku bukan nak menunjuk sangat pun yang rumah Hijau menang. Just bangga dan happy je. Aku tak mengutuk rumah lain, rumah lain pun okey ape. Kepade rumah Merah muslimat, tahniah kerana menang acara tarik tali. Huhu.

Kakak rumah Merah tu siap cakap dengan aku, "Sorrylah kalau ade tak puas hati ke ape ke...Huhu," dan aku jawab, "Takpe, kak... Dah takdir nak buat macam mane. Tahniah, kak eh,". Hohoho.

Masa cikgu umum rumah Hijau juara tu, semua orang bersorak kegembiraan (rumah hijau sahaja). Tetibe 'Ainul dengan rasa tak bersalah berkata, "Hmm... Dok rase doh kepanasan matehari nih," dan aku pun membalas, "Ye doh tu."

Hehehe.

Lepas tu, kami berjalan dengan penuh kegembiraan. Tak rasa pun lenguh-lenguh atau sakit badan atau penat. Hohoooo... Kami memang happy terlalu excited. Hanya orang yang bodoh dan tak ada otak je yang 'boo' dengan kemenangan rumah sukannya sendiri. Huh.

Hari sukan yang penuh bermakna. :) Terima kasih kepada semua ahli rumah Hijau. Sesungguhnya kemenangan ini milik kita bersama. Huhuhu. Go, Khalid al-Walid !

*****

Today, 4th March 2010.

Tadi pergi sekolah. Hari ni 'kan cuti sempena Hari Pertabalan Sultan Terengganu. Hak-hak. Aku pergi cat kelas. Kaler? Of course hijau. Tak habis-habis lagi demam kehijauan kelas aku nih. Kesian kat iguana terpaksa bergabung dengan hijau selalu. *hanya 'Ainul yang memahami statement ini

Haha.

Wassalam.

fatin athirah yang dop sabbik.

2.3.10

BAK-PE  GI-TU ?


Wazzup wazzup !  Ececeyy... Happy lime sen. Tadi lontar peluru final. Aku dikalahkan oleh budak form 1. Aww, malunyeee !  Dahlah budak tu rumah biru... Seperti biase, rumah biru akan memonopoli gelaran juara dalam semua acara.

Tapi kali ni berlainan. Rumah hijau dah jadi macam 'gila gelaran' pulak apabila dua adik-beradik kembar memenangi SEMUA ACARA BALAPAN. Cewaahhh !!  Nasib baik ada diorang. Thanks, thanks, thanks !

Tarik tali... Well, about disappointing la sebab Rumah Hijau kesayangan aku tuh dikalahkan oleh Rumah Merah yang gagah perkasa tu !!  Tangan aku dah kemerah-merahan dan berdenyut-denyut nih. My friend, siap luka lagi. Hatooyyaiii !

Aku ambil tempat paling belakang. First round tu dimenangi oleh Rumah Merah. Pastu tukar tempat. Rumah Hijau pulaak. Akhirnya pemutus seri, 2 minit saje masanya. Dan...

RUMAH MERAH MEMENANGI PERTANDINGAN ITU.

Time pemutus seri tu, orang yang depan-depan aku semue dah terduduk. Hanya aku dan seorang lagi kakak yang masih 'survive' untuk berdiri. Pastu cukup masa 2 minit, kemenangan berpihak kepada rumah Merah. Tahniah. :)

Kak Su cakap, it's okay. Ade hikmah di sebalik semue ni. Sekurang-kurangnye dah dapat naib johan... Alhamdulillah. InsyaAllah ade rezeki next time. GO, GO IJAA !

Acara lontar peluru... Sedih jugak sebenarnya. Dua kali buat sebab yang first tu cikgu salah ukur. Dan yang first tu, SEMUA LONTARAN AKU, BATAL sebab terpijak garisan. Nak cry cry je, tapi sabar jelaaa kan. Aku pun melarikan diri dari tempat itu dengan hati yang pilu. *sedih ayat

Pastu aku ke tempat lontaran untuk cari Kak Su. Lepas tu, Kak Baiti yang comel lagi baik hati pun berkatelah dengan penuh kelembutan, "Dik, kena buat sekali lagi. Cikgu salah ukur. Kesian kat awak tadi," kate kakak itu.

Masa tu ada jugak rasa nak melompat kesukaan. Lepas tu, aku lontar dengan baik tanpe ade lagi BATAL. Yeaahhh !!  Dan alhamdulillah, dapat nombor 2. Dikalahkan oleh pasukan rumah Biru, budak form 1.

T___________________T

Aiseyh , apehal semue acare yang aku masuk dapat naib johan ?  Rezeki la tu kott. Syukur alhamdulillah. :)

Lepas tu acara 4x400m, tempat pertama disandang oleh....

RUMAH HIJAUUUUUU !!!!!!!!!!!!! YEAAAHHH!!!!!

Go go IJAAA !!  Mantop IJAAA kali niii ... Khemah rumah Hijau pun cantik menarik tertarik kau memang hijauuuu lah katakan !!  IJAA, IJAA, IJAA !! Go, go Khalid al-Walid !! =)

Esok sukan untuk muslimin dan kawad kaki. But, kiteorang muslimat pun terlibat untuk memberi sokongan. Takyah belajar sebab start pagi. Go, go IJAA !


*****

Pagi tadi actually tak belajar pun. PJ je kejap, lepas tu naik kelas dan kutip duit Rumah Hijau untuk form 2 bersame 'Ainul. Then balik kelas dan bercerita macam-macam cerita kat tempat Sarah, Alya dan Sabsab. Hoho. Alya absent today menyebabkan Sabrina tidak sihat sikit. (--")

Pastu masa tengah syok bercerita, muslimin kelas aku tu pun buat bising. Main apa entah. Aku pun setelah sekian lama bersabar, terus mencapai kertas dan tulis,,

DIAM GOP !!
maseyh...

Dan Sarah menggupal kertas itu kemudian 'Ainul melemparnye ke arah muslimin dengan penuh perasaan. Sabar, Nul. Pastu dibalas oleh muslimin;;

BEREHH !!
WTF

Aku pun buat derk je. Sesedap hati mencarut nih !  Kawan-kawan aku tanyelah, ape tu WTF ?  Aku pun jawab, "Perkataan mencarut. Bengong ah tu,"

Tetibe, Aimi dengan wajah terpinga-pinga bertanya, "WTF tu bukan taek-won-do ke?". Aku dan yang lain pun gelak. 'Ainul pun jawab, "Kesian kat ye blake (muslimin)..." lantas aku berkate, "Kalau nok masuk taek-won-do tu kabo jelah, dakyoh main tulis surat gini..."

HEHE.

Okeylah. Tu je nak update. Sukan je minggu ni. Next week maybe about examination dan hias kelas. Huhuhu. Nasib baiklah kelas aku tak dinobat sebagai kelas tercorot. Huhuhu. Hiasan kelas kami memang tahap kritikal tak cantik. Aduyaii !

Okepp, sampai sini je. Tata ! :)
Wassalam.