dunia ini sederhana sahaja.

30.4.10

Jeng jeng !  Jadi, setelah berkurun-kurun tak mengupdate blog ni, aku telah mengambil inisiatif untuk buat tutorial keempat baru-baru ini. Jadi, sile rujuk post sebelum ni. Heheh ;p
tutorial baru click sini
So, updated story sekarang. Nothing more to mention. Sebabnye, aku selalunye kat sekolah menjalankan rutin harian iaitu belajar, belajar, belajar dan bermain (untuk waktu PJK sahaje). Hihi.

Juge rutin harian aku untuk bercerita serta bergelak ketawe bersame kawan-kawan sekelas aku terutama dengan 'Ainul yang telah sekian lama menjadi jiran aku dalam kelas yang bertemakan hijau semata-mata tu. Haha.

Nak cerita pasal semalamlah. KHAMIS, 29 APRIL 2010. Aku terpaksa balik lewat kerana ada pertandingan Edit Photo kat sekolah sempena ICT Week. Sabrina, Sofiah, Syafiqah dan Sakinah (kenape semue S?) berade di dalam kelas sambil menghias kelas.

Event aku tu berakhir kire-kire pukul 4 lah jugaak kan. Nak tahu berape orang yang masuk? Menurut kate kakak pengawas cyber tu, yang tulis nama 27 orang. Yang datang hanye 4 orang. (T__T)

Aku pun balik ke kelas dan tolong apa yang patut. Nak dijadikan cerita kami kehabisan GAM !  Sofiah dah check meja budak-budak kelas tu, ternyata hanya meja budak sorang tu je ade gam. Gam UHU. Hihi.


Tapi, kiteorang tak ambikla, check je. Kami mengambil inisiatif baru untuk ke bilik kaunseling memandangkan pintu bilik tersebut terbuka luas. Jumpalah dengan Cikgu Man.


"Assalamualaikum, cikgu. Cikgu, ade gam dop?" tanye Fifiey.

"Waalaikumussalam! Gam? Try tengok situ, kat luor ke.." kate Cikgu Man.

Aku dan Sabrina baru je nak pergi cari kat luar, tapi ternampak gam atas meja Cikgu Man.

"Ni, boleh cikgu?" aku mengambil gam tersebut.

Cikgu berkate, "Ho.. Ambiklah, ambik. Ambik ke awok terus ah,"

"Maseyh, cikgu!!" ucap aku dan Sabsab.
Aku dan Sabrina melompat-lompat dalam hati. Hehe. Takkan nak melompat depan Cikgu Man kottt ! Kiteorang pun melompat sebab gam tu comel. Dahlah kecik, bak kate Sabsab, ade 'chipmunk' lagi !

*buat pengetahuan semue, Sabrina adelah peminat setie Alvin & The Chipmunks dan telah menonton cerite tersebut sebanyak beratus-ratus kali

Kiteorang pun balik kelas yang nun jauh di tingkat 3 (bilik kaunseling bawah sekali). Rasa nak mengamuk je apabile naik tangge sebab terlalu banyak !   Inilah nasib kami yang di tingkatan 2.. Uhux !

Kami cume siapkan pintu depan je. Letak birthday masing-masing. Haisy, terasenye aku paling tue di kalangan muslimat. Baiklah, sile hormat orang tue !!

'Ainul antara yang paling 'kurang muda' dalam kelas berkate kepade tangge yang banyak itu, "Rase macam orang tue pulok!" lalu aku membidas, "Memang tue pun..."

*note: ayat itu untuk menyedarkan aku je (=.=)

OH, inilah nasib diriku yang 'kurang muda'... =DDD

Oke, berbalik kepade hias kelas. Kami pun balik pukul 5:15 macam tu. Awalnyeee!! *cis, awallah sangat. tolonglah !

Penat tau tak balik lewat-lewat. Semalam aku tidur pukul 7 lebih-lebih macam tulah lepas solat Maghrib, aku pun gagahkan jugak diri bangun untuk solat Isya' pade pukul 3 pagi !  Yeahh !! *terlalu penat

Then, tak tidur-tidur dahh... Tak mengantuk. Ni homework banyak lagi nih !!  Nota Geografi, KH, latihan Sejarah, nota Sains dan esei BM sebanyak 1000-1500 patah kata !! (+..+)

ESEI SEMPENA DENGAN HARI AIR SEDUNIA. Fakta woo... Susahlah jugak lime ringgit !! Tak start pape pun lagi. Cikgu nak Isnin ni. Hihi.

Bagi nota Sejarah dikecualikan kerane buku nota tertinggal di sekolah. Huh..

Petang ni aku nak pergi ambik, tak kire !!  Nak siapkan semue nota yang ade !!  Miaowww !!

Okeylah, aku rasa sampai kat sini je post kemengarutan aku.. Wallahualam !

:):):)

keinginan sehari-hari ;p

21.4.10


Hai-o! Haha. Hmm.. So, hari ni aku dengan malasnye ingin menjawab tag yang aku curi dari blog orang. Haha. Tapi soalannye aku modified jugaak so pandai-pandailah aku jawab sendirik. Kihkih. Boring sebenanye.


1.- Adakah anda rasa COMEL? 13 takdelah kot. tapi manisnye ada. haha *tiru ayat p ramlee ;p

2 - Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!
13


3 - cerita pasal gambar
13 oh, itu gambar merlin KESAYANGAN saya. tak kenal ke? haish~

4 - bila kali terakhir anda makan pizza?
13 emm..tahun lepas maybe..takde mase nak makan fast food..(--")

5 - Lagu terakhir anda dengar ?
13 lagu abang aku. tajuk apa tah, lupe plak :D

7 - selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?
13 baiklah. soalan yang BERNAS.

dfdsafadsfa fifiey
2-2 fifish
jkrt fish
hjgjdf cik fifi
sdfdsgfd cufi
ddddd cuping
dsfsdf fafa (baru dimodified semalam)

8 - tag lagi 8 org 13 memandangkan tak tau nak tag sape, ambik jelah ye. :)

9 - siapa org yang paling anda sayang ?
13 ummi aku of course ;;)

10 - anda suke tak perkare-perkare vandalisme ?
13 tak. tapi aku selalu buat. hihi. dekat dinding sekolah tepi bilik PS dan dalam kelas. xDDD

11 - adakah anda rasa anda ni terlalu keperempuanan ?
13 maybe. tapi aku agak macam laki sket kot. taklah gedikk sangat dan terlalu 'lembut'. kasar sikit. hihi

12 - siapa kawan baik anda yang paling baik sekali ?
13 hmm..aku bagi 4 orang wokehh.. ;)
botol ainul
botol sabrina
botol sofiah
botol alya

13 - Kata-kata semangat untuk no 1 ?
13 hijau ! hijau ! ainul go ijau ! meow !

14 - Adakah no 2 dan 4 ada ape-ape hubungan ?
13 diorang kan kawan baik..larh, tak tau ke?

15 - Orang no 3 tu baik ke jahat ?
13 mestilah baik.. kalau tak takkan kawan baik aku yang paling baik ;p

16 - Persamaan ayam dan itik ? 13 dua-dua S-E-R-A-B-U-T

17 - Adekah anda perasan yang anda ni tak sempurna ?
13 perasan..perasan..mana ada manusia yang sempurna..huhu

18 - Ke mana destinasi anda selepas ni ?
13 katil. bai !

emosi ? what is that thing ?

15.4.10




Salam hormat kepade readers blog yang agak lama bersawang ni.
*menyapu-nyapu blog supaye bersih skit :)

Sorry saangaattt lama tak update blog !  Busy dengan homework.. Nota-nota yang tak disiapkan. Dah serabut sangat kepala otak, ditambah lagi dengan konflik yang berlaku sejak kebelakangan ni.

EMOSI jadinya !

Presentation belum siap lagi nih !  'Ainul, Aliyyshh dan Sab-sab, sile jangan maraahh !! Nanti saya buat. Saya 'kan budak baik. (◡‿◡)

Jadi, bagi menambah lagi kekusutan yang sedia ada, aku telah menjoin beberapa aktiviti kat sekolah... Sempena ICT Week yang aku rasa tahun ni best jugaklah aktiviti die. (--")

Aku masuk DINNERDASH (duh !), FAST TYPING dannn EDIT PHOTO.

Comments :
Dinnerdash, lame gile tak maen woh. Mungkin tak berape nak okee, tapi join jelah, mane tau ade rezeki.
Fast typing. Aa.. Kalau keyboard laptop aku ni bolehlah, aku ingatt. Kalau komputer kat sekolah, wallahu'alam. (=.=)
Edit photo !  Aku biasa edit guna Photoscape, tapi aku rasa kalau pertandingan nanti, mesti guna Adobe Photoshop. Serious, aku tak reti langsungg guna yang macam Photoshop tu. Tapi,,, aku join sajeee. ;p
Aku ingat nak masuk jugak Quiz ICT. Nanti kena mintak soalan dari Kak Ummi yang comell. Sekali gus boleh kasi resepi terus. Resepi untuk Pertandingan Masakan di Hari Puteri.

Yahh !! Yahh !! Semoga kejayaan berpihak kepade aku. *first time melibatkan diri dalam aktiviti pertandingan macam ni


Erm, sape tau macam mane Movie Maker tuh? Camane nak buat? Aku tak de Movie Maker?


Alya jawab:


Buat jelah. Lebih kurang macam slide, yang kat Powerpoint tu. Tapi yang kat Powerpoint tu awak kena klik dan fullscreen baru jadi slide. Yang ni macam animation, macam kat Photoscape yang Anigif tu, tapi dalam bentuk video.


Care nak buat, awak masukkan gambar dan tulisan ke ape ke then jadilah Movie.


Jangan tipulah, semue komputer/laptop ade Movie Maker.


Masalahnye sekarang, laptop aku takdak?


Sebentar ye, nak cari...


 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


JUMPA !  Okee, nanti aku try buat.


THEME : FRIENDSHIP.


Ada satu tempat tu, dia tulis FRIENDSTER. Haha. Tersilap lah tu kott. Hihi.


Alya telah memilih untuk masuk Movie Maker. Die cakap aku pakse !


????


Memanglah aku ade ugut die haritu, tapi aku gurau je. Hahaha. Aku cakap,


"ALYA, AWAK KENA MASUK SALAH SATUU !! KALAU TAK, TAK NAK TOLONG AWAK !!"


Hehahohihu.


Heh !  Dah reti buat Movie Maker !  Alhamdulillah... Bolehlah aku join.


"Woi, Fifiey !  Tamak betull !"


"BIAR LAAHHHHH ...."


....


Maaf, saye suke berdialog sorang-sorang. Huhuhu.


Kepade semue orang, maaf jike saye terlebih emo sejak kebelakangan ni. Saya cume berazam nak jadi senyap je. Sebab tu Alya perasan kelas tu semakin senyap.


***


Semalam, mase SIVIK. Ade pembentangan. Aku, 'Ainul dan Sofiah ingatkan giliran kiteorang lepas Aimi punye kumpulan. Tetibe kumpulan Abdul Rahman bangun jugaak dan secare tibe-tibe kumpulan diorang sekat kiteorang.


Kami pun masuk tempat duduk balik dengan muke yang tak bersalah. Aku pun cakap kat 'Ainul, "Nul, ce rase muke saye. Panas op?" dan 'Ainul pun cakap, "Effect semalam kott. Duk tengah panas. Haha,"


Serious, tangan dan anggota badan lain semua sejuk. Tetiba muka panas, terutama pipi aku yang terlebih tembam nih. Ade orang cakap malu sebab peristiwa pintas kumpulan orang tu kott. Ops, lupa !  Haha.


Mase pembentangan, lantang sungguh suara aku. Aiyoyo... Ape-ape jelah. Aku tak kisah, kalau pembentangan, bukan aurat pun. Dan aku tak LUNAKKAN suara secara SENGAJA.


Oke.


TIME GEOGRAFI. Cikgu aku tu seorang yang funny. Tetiba masa tengah mengajar cikgu sebut something pasal orang Nepal, aku pun gelak secare 'comell' lah jugak, tapi kuat. Sekelas dengar and tertoleh kat aku. Aku tak sedar pun.


Aku tak tahu kenape orang NEPAL tu kelakar sangat. Actually aku teringat kat Zizan yang selalu digelar orang NEPAL. Hohoho. Sakit perut aku mase tuh. Nasib baik ketawe 3 saat je. Aku tak lupe diri. Hoho.


Hmm.


WAKTU SAINS. Aku berdehem kuaaattt sangaatt, dan semua orang terkejut dan tengok aku. Aku tak sedar pun diorang tengok, betul-betul tak sedar sebab tekak aku sakit sangat. Aku tunduk bawah kott masa tu. Rasa nak korek-korek tekak ni.


Nasib tak termuntah kat situ je. Uweekk.


Then, time tazkirah. Okee, aku tak nak cerita. Tapi yang pasti lepas ni aku tak nak marah-marah lagi macam tu. Dah cukup aku membebel, tegur dengan lantang macam tu. Lepas ni, korang nak berubah ke tak nak, lantak korang. Bagi sesiapa yang aku tanya, "Nak berubah ke tak nak ni?!" dan diorang jawab, "Tak nak," tu, TAHNIAH lah aku ucapkan.


Orang bagi tazkirah, main-main. Bidas balik, menjawab, tak hormat majlis. Ke mane hilangnye adab dan sopan kite sebagai Islam dan sesama rakan? Tu baru dengan kawan-kawan kurang ajar, kalau dengan orang lain buat perangai macam tu, tak malu ke?


'Ainul cakap, "Memang nak suruh kakak fesi tarbiyyah kelas nilah." Memang betul kate-kate 'Ainul Munirah itu. Tak sanggup lagi aku tengok kelas tuh. Macam tu je.. Geramm !


HUHH. Aku sayang semua classmates aku tau tak !  Jadi, sama-samalah kite memantapkan lagi iman kite ye, kawan-kawan.


Erm, lepas ni tak nak marah-marah dah. Tenang sajee.. Hari tu pun bukan marah sangat, SEMANGAT + EMOSI yang terguris sikit. Huhuhu.


Kepade semue orang, sile jangan sakitkan hati kawan aku ye. Sesape yang sakitkan hati kawan aku, siaplah die. Aku hentam die dengan kate-kate yang menusuk jiwe bagaikan pedang mencucuk perut ! *peribahasa rekaan aku sdiri


Ermm.. LILISH !  Nok tengok Movie awok. Plish ?




Okee. Wallahualam.

the wonderful world of mine.

8.4.10

Hmm... Kenape dengan tajuk post ni ?

Entahlaa, Labu... Aku pun tak tahu sangat. Main tulis je apa yang terlintas di fikiran aku yang sememangnya semakin keanak-anakan semenjak dua tiga menjak ni. (=.=")

Okee.. Nak dijadikan cerita yang tak berape nak best, hari Ahad. Hari Ahad aku pergi sekolah pukul 8:30 pagi. As usual aku ada appointment dengan doktor kat hospital. Aku ke sekolah dan letak beg. Tak sempat jumpa Enulsh.

Kemudian, balik dari hospital, pergi sekolah balik dan ambik beg. Enulsh dah pun ke surau mase tu. Tup tup manusia yang paling dop sabbik pulop nampak aku. o.o

Jadi, sepanjang hari Ahad tu aku merindui 'Ainul. Maklumlah, kalau tak bercakaran seperti kucing miaow meow dalam sehari, jadi sedihlah. Tapi, walau ape pun, hidup mesti diteruskan.

Hari Isnin, daa. Aku online kat makmal, okeee.

Selasa !  Yeaahh !  Paling menarik, kot. Panjang kisahnya ni. Kalau nak dengar, berkurun pun tak habis. Jadi, aku pendekkan jelah yer.

Nak dijadikan cerite, aku dipanggil oleh Cikgu Mardahana, cikgu KH aku yang terrrrcinta. Sebab markah aku cikgu tak tahu. Tup tap tup tap, aku dapat 80. Yeahh !

Then, cikgu suruh aku dan Fakira (budak 2A1) melakukan aktiviti menjelajah SHAMS. Beliau bagi senarai ranking/list number semua tingkatan 2 dan suruh pergi sekelas-sekelas untuk cek markah.

OKEE.

Dan, kelas first mestilah 2A1 sebab kelas tu duduk paling bawah. Hadoyai ! ~ Lamelah jugaak. Dalam 15-20 minit. Aku dah macam patung@tunggul kat luar kelas tu.

Then, of course kelas aku. Aku pun memberanikan diri bagitau ustaz dalam keadaan tercungap-cungap. Semuenye gare-gare tangge yang terlalu banyak itowh !!

Nak boleh check markah die sorang, setahun !  Geram aku. Aku memberikan jelingan maot, dan mereka seakan-akan faham dan kelas 2A2 sekejap je check. Hihi. Maseyh kawan-kawanku, anda tahu saya tension sekali ;p

Lepas tuuu... Kami pusing-pusing dan tunggu diorang check markah, maka berakhirlah sesi jelajah SHAMS tu. Chopp !  Fakira tarik diri dan 'Ainul ambik alih tempat jadi penjelajah SHAMS.

Kami pun akhirnye ke kelas 4A3 di mane beradenye cikgu yang nak kertas tu iaitu cikgu Geografi kami, Cikgu Fadzila.

Aku dan 'Ainul rase macam nak pengsannn... Dooom !! *tumbang terus, bai

Jadi, kesimpulannye... Berhati-hatilah di jalan raye ye anak-anak. Ops! Salah.

Kesimpulannye, janganlah buat tangge banyak sangat. Jenguh nak naik !

Haaa.. Lepas tu, time KOKO. Ada perjumpaan Puteri Islam. Dan aku masuk acara Masakan untuk Hari Puteri nanti. Yeaahh !!  Dah terfikir nak masak apaa... Aku kan suke cooking tapi tak reti pun. (--")

Kak Zahidah dan Kak Umi yang comel dan baik hati kumpulan same ngan aku. Hohoho.

DAHH.

Rabu.

Tak ade ape-ape yang menarik sebab...sebab...tak menariklah. Aku rasa nak tampar orang sebab terlalu boring. Haha. **

KHAMIS. today ye anak-anak.

Hari ni aku balik lewat. Dann.. Berborak@bergelak ketawe bersame Lilish, Nunush dan Sab-sab.

Hmm... Adelah lebih kurang 5 kali kami naik turun tangge. Okee... Kami tak kesah. Cume kalau kami tersungkur dan menangis jangan maraahh.. T__T

Dan..dan..dan.. Pada hari ini...

AIR SUKIDA FREE!!!

Haha. Sebab arini kempen kot. Semangat betul makcik tu terang pasal air sukida. Tapi aku tak faham. T__T Sesape yang faham tolong bagitau aku balik. Hihi.

Oh. Memandangkan aku macam kanak-kanak sekarang ni (aku tak tau kenape, lilish dan sab2 pun cakap mende yang same), aku lompat sane aku lompatla sini.

Sekali tadi aku lompat terjun dua anak tangge. Pastu aku pun senyum dengan manisnye. Dalam fikiran aku, imaginasi je penuh. T__T

Tetibe lepas mendarat dengan selamatnye, aku tengok atas. Alamak, ada orang. Malunyeee.... Dahlah lompat dengan penuh semangat dan berwibawa, pastu senyum sengsorang.

Aku dengan riak coverline memusingkan badan dan berkate, "Aliyyshh !!"

OKEE. *malunye saye !

Tapi, peristiwa dah lepas nak buat camner lagi kan. Biarlah. Biarlah orang tu tengok pun, jangan cakap ngan orang sudah. Hoho.

Oh ya !  Aku baru siapkan kerja BINGKAS (Bimbingan & Kaunseling). Buku skrap. Cikgu suruh buat. Semuaaa ahli kelab BINGKAS. Kalau takkk,,, kena cakap kat depan. Erk, tak mau !

Okeylah, aku tak nak mengarut secare lebih teruk lagi, jadi, wallahualam.

Bai !

kebosanan di sekolah.

5.4.10

Fast update.

Sekarang kat sekolah aku yang tercinta. Hatoii !

Dalam makmal komputer yang baru dibina. ◡‿◡

Di sisi aku, Sabrina pun tengah update blog. Kite orang due orang dipinggirkan oleh Piah, Enul, Ain dan Alya buat sementare waktu.

Buat pengetahuan, mereke berempat sedang menonton episod akhir MASTER OF STUDY. (--")

Ala, malam ni pun ade episod 15, esok last episode. Tak sabar-sabar betul budak-budak towh ! Miaow !

Chopp !  Arini takde kucing bergomol lagi. Mane ade kucing buat tebiat gaduh dalam makmal.

Cume musliminlah agak bising sekarang ni. Maen game ke ape entah. *menjeling Sabrina yang sedang mengupdate blog xD

Actually cikgu suruh buat satu tugasan ni !  Kumpulan punye. Aku bersame Lilish, Nunush dan Shabish shabish. Huh, semue orang khusyuk maen internet. Ish...

Okeylah, tu je. Nanti kat rumah update lagi. Haha. Petang ni nak pergi sekolah kakngah, tengok choral speaking.

Bai !  Wassalam. ;)

chocolate ! novel ! miaow !

4.4.10



Sekali bace tajuk boleh buat tajuk novel tuh.

AKU, COKLAT, dan KUCING.

T__T

Aku tak tau kenape hari ni tangan aku ni gatal nak cari gambor chocolate. Nampak macam bestt je. Lame tak makan, but who cares? Aku sendiri tak kesah. Coklat bukanlah makanan nombor satu aku. Hah !


Wah, wah, wah !  Nampak best giler. Tapi aku tak mainlah coklat ketul-ketul nih. Aku lebih prefer coklat yang cairr mairr tu. Tapi aku tak suke coklat sangat. Hot chocolate menjadi kegemaran aku walaupun begitu. *sile abaikan ayat si penulis kerane beliau sedang tenggelam dalam kegeraman terhadap kucing-kucing yang sedang bergaduh di luar rumah (--")


Setelah beberape detik yang lalu aku membebel kepade encik-encik kucing tuh, mereka masih hanyut dalam perbalahan yang rasanya tiada berpenghujung. Na'uzubillah. Kang dop tido aku malam ni!

PERHATIAN KEPADE KUCING !!!! SILE DIAMMM !!!!

Sakit jiwe aku dengan kucing-kucing dop bertauliah ni. Menguji kesabaran sungguhlaa... Ujian Allah kot buat aku. Sebab biase aku bising sokmo dalam kelas. (muke malu singgit due)

Dan DUKACITA dimaklumkan bahawee.....

Tadi aku telah membuang najis sejenis makhluk dalam rumah aku ni. Makhluk Allah manalah tu yang masuk rumah aku dan mengotorkan rumah aku. Last-last, aku jugak kena buang. Nasib baik ade tahap kesabaran yang tinggi dan hidung yang ade resdung (busuk gilee !).

Oke, oke. Kalau aku berhenti menaip di sini, belum tentu kucing kat luor rumoh ni berhenti bergaduh. KOHO BISING !!  PLEASE INCITS KUCINGS ! DIAM !!


Siang telah melabuhkan tirai beberape jam yang lalu dan aku pun nak masuk tidur segera. Esok sekolaahhh.. Dok sabor nok gi sekoloh jumpe Nunush !!  I mish you NUNUSHH !! LILISHH !! SHABISH SHABISH !!

Oke-oke, sile berhenti di sini wahai Cik Fifiey yang bising dan suke bergelak ketawe secare overdose. Maafkan segale silap dan salah.

Wallahualam.

:::post merelease tension di malam hari kerane si kucing yang bising dan kerinduan terhadap teman-temanku
*pade saat ini, kucing di luar sedang bergomol dengan khusyuknye.

bai. T__T

kisah menarik tentang tikus. :)

Hmm... Hari ni aku nak berkongsi cerita perihal sang tikus yang comell. Hihi. Dipetik dari laman web iLuvislam.com .

ENJOY !

Sepasang suami dan isteri petani pulang ke rumah setelah berbelanja. Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan gelagat sambil menggumam
"hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka dari pasar ?".

Ternyata yang dibeli oleh petani hari adalah rerangkap tikus. Sang tikus naik panik bukan kepalang. Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik,
" Ada perangkap tikus di rumah....di rumah. Sekarang ada perangkap tikus...."


Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak,
" Ada perangkat tikus !" 

Sang Ayam berkata,
" Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi. Sang Kambing pun jawab selamba,
"Aku pun turut bersimpati...tapi tidak ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku. "

Tikus lalu menemui Sapi. Ia mendapat jawaban sama.
" Maafkan aku. Tapi perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Tak kanlah sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. "

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular berkata
" Eleh engkau ni...Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak membahayakan aku."

Akhirnya Sang Tikus kembali kerumah dengan pasrah kerana mengetahui ia akan menghadapi bahaya seorang diri. Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena.

Ketika melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi mangsa. Buntut ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan menyerang isteri pemilik rumah. Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya tidak sempat diselamatkan. Si suami pun membawa isterinya kerumah sakit.

Beberapa hari kemudian isterinya sudah boleh pulang namun tetap sahaja demam. Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat cakar buat sup.

Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari kejauhan...
Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan.
Beberapa hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

Doa Ketika ditimpa Musibah
 
Maksudnya: "Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya."


SUATU HARI NANTI....
KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN 
MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA...
PIKIRKANLAH SEKALI LAGI ! 

Best tak cerita ni ?  Kalau best, rajin-rajinlah melawat ke iLuvislam.com . Banyak lagi cerita / kisah / tazkirah yang menarik menanti anda di sana. :)

Wallahualam.

oh KRIS !

3.4.10

KEM RE-MA-JA IS-LAM SHAMS.
Yeay ! Yeay ! Aku baru balik dari kem ini. Semestinye pengalaman yang tak boleh dilupekan. :)

Kem ini mengajar aku bahawa masa itu amat berharga. Kita kenalah sentiasa bertindak pantas dalam semua urusan atau kita akan tergesa-gesa dan ketinggalan.

Selain itu, kem ini juge memberi kesedaran kepade aku bahawa betapa pentingnye ukhuwah di kalangan kite semue. Huhu... Mase slot muhasabah diri, aku nangis pade akhir-akhir slot (nok habis doh aa kire). Fudla di sebelahku teresak-esak, aku pun peluk ah die.

Dan aku pun nangis, then pergi peluk 'Ainul (nasib baik dekat je). Piah tak tahu kat mane. Lepas peluk 'Ainul, aku pergi peluk Ain. Menjadi-jadi pulak budak tu nangis. Rileks yee... Huhu.

Apabila jumpa Piah, aku pun terus peluk dia and mintak maaf. Huhu. Sungguh menyayat hati. Then, kiteorang pergi solat Subuh. Slot muhasabah start pukul 3.00 pagi kalau tak silap. Dilarang pakai jam, except for ketue kumpulan.

PENGHARGAAN.

First sekali, terime kasih kepade ikhwan akhowat yang telah menjadi fasilitator bagi kem ini. Terima kasih kerana bertungkus-lumus menjayakan kem ini sampai tak masuk kelas. InsyaAllah kami akan tunjukkan bukti kasih sayang kami kepade ikhwan akhowat dengan istiqamah dengan ape yang telah dipelajari.

Tidak lupe juge kepada mashullah, Fudla Fatimah kerana menjadi pemimpin yang bertanggungjawab dan baik hati. Segala kelemahan kami maafkanlah.

Dan kepada Dinie, jutaan terima kasih diucapkan sebab jadi ketua kumpulan yang mantop. And maaflah kalau ada silap dan salah selame menjadi anak buah awak. :)

Juge Umi, iaitu ketua dorm aku. Yeaahh ! Umi the best. Terima kasih bebanyakkk ! Awak memang baik. Saya harap awak dok hilangkan 'tengkorok' awok tu lagi. xD dan sile jangan malukan saye dengan ridsect itu. T__T

Okee... Sampai kat sini je. Nak tidur dulu. Penat sangat. Huhu. THANKS TO ALL ! Muahhxx ! Ukhuwah fillah ! :)

Enush, Lilish, Piah, Shabish shabish, Ain. :)

Wallahualam.