emosi ? what is that thing ?

15.4.10




Salam hormat kepade readers blog yang agak lama bersawang ni.
*menyapu-nyapu blog supaye bersih skit :)

Sorry saangaattt lama tak update blog !  Busy dengan homework.. Nota-nota yang tak disiapkan. Dah serabut sangat kepala otak, ditambah lagi dengan konflik yang berlaku sejak kebelakangan ni.

EMOSI jadinya !

Presentation belum siap lagi nih !  'Ainul, Aliyyshh dan Sab-sab, sile jangan maraahh !! Nanti saya buat. Saya 'kan budak baik. (◡‿◡)

Jadi, bagi menambah lagi kekusutan yang sedia ada, aku telah menjoin beberapa aktiviti kat sekolah... Sempena ICT Week yang aku rasa tahun ni best jugaklah aktiviti die. (--")

Aku masuk DINNERDASH (duh !), FAST TYPING dannn EDIT PHOTO.

Comments :
Dinnerdash, lame gile tak maen woh. Mungkin tak berape nak okee, tapi join jelah, mane tau ade rezeki.
Fast typing. Aa.. Kalau keyboard laptop aku ni bolehlah, aku ingatt. Kalau komputer kat sekolah, wallahu'alam. (=.=)
Edit photo !  Aku biasa edit guna Photoscape, tapi aku rasa kalau pertandingan nanti, mesti guna Adobe Photoshop. Serious, aku tak reti langsungg guna yang macam Photoshop tu. Tapi,,, aku join sajeee. ;p
Aku ingat nak masuk jugak Quiz ICT. Nanti kena mintak soalan dari Kak Ummi yang comell. Sekali gus boleh kasi resepi terus. Resepi untuk Pertandingan Masakan di Hari Puteri.

Yahh !! Yahh !! Semoga kejayaan berpihak kepade aku. *first time melibatkan diri dalam aktiviti pertandingan macam ni


Erm, sape tau macam mane Movie Maker tuh? Camane nak buat? Aku tak de Movie Maker?


Alya jawab:


Buat jelah. Lebih kurang macam slide, yang kat Powerpoint tu. Tapi yang kat Powerpoint tu awak kena klik dan fullscreen baru jadi slide. Yang ni macam animation, macam kat Photoscape yang Anigif tu, tapi dalam bentuk video.


Care nak buat, awak masukkan gambar dan tulisan ke ape ke then jadilah Movie.


Jangan tipulah, semue komputer/laptop ade Movie Maker.


Masalahnye sekarang, laptop aku takdak?


Sebentar ye, nak cari...


 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


JUMPA !  Okee, nanti aku try buat.


THEME : FRIENDSHIP.


Ada satu tempat tu, dia tulis FRIENDSTER. Haha. Tersilap lah tu kott. Hihi.


Alya telah memilih untuk masuk Movie Maker. Die cakap aku pakse !


????


Memanglah aku ade ugut die haritu, tapi aku gurau je. Hahaha. Aku cakap,


"ALYA, AWAK KENA MASUK SALAH SATUU !! KALAU TAK, TAK NAK TOLONG AWAK !!"


Hehahohihu.


Heh !  Dah reti buat Movie Maker !  Alhamdulillah... Bolehlah aku join.


"Woi, Fifiey !  Tamak betull !"


"BIAR LAAHHHHH ...."


....


Maaf, saye suke berdialog sorang-sorang. Huhuhu.


Kepade semue orang, maaf jike saye terlebih emo sejak kebelakangan ni. Saya cume berazam nak jadi senyap je. Sebab tu Alya perasan kelas tu semakin senyap.


***


Semalam, mase SIVIK. Ade pembentangan. Aku, 'Ainul dan Sofiah ingatkan giliran kiteorang lepas Aimi punye kumpulan. Tetibe kumpulan Abdul Rahman bangun jugaak dan secare tibe-tibe kumpulan diorang sekat kiteorang.


Kami pun masuk tempat duduk balik dengan muke yang tak bersalah. Aku pun cakap kat 'Ainul, "Nul, ce rase muke saye. Panas op?" dan 'Ainul pun cakap, "Effect semalam kott. Duk tengah panas. Haha,"


Serious, tangan dan anggota badan lain semua sejuk. Tetiba muka panas, terutama pipi aku yang terlebih tembam nih. Ade orang cakap malu sebab peristiwa pintas kumpulan orang tu kott. Ops, lupa !  Haha.


Mase pembentangan, lantang sungguh suara aku. Aiyoyo... Ape-ape jelah. Aku tak kisah, kalau pembentangan, bukan aurat pun. Dan aku tak LUNAKKAN suara secara SENGAJA.


Oke.


TIME GEOGRAFI. Cikgu aku tu seorang yang funny. Tetiba masa tengah mengajar cikgu sebut something pasal orang Nepal, aku pun gelak secare 'comell' lah jugak, tapi kuat. Sekelas dengar and tertoleh kat aku. Aku tak sedar pun.


Aku tak tahu kenape orang NEPAL tu kelakar sangat. Actually aku teringat kat Zizan yang selalu digelar orang NEPAL. Hohoho. Sakit perut aku mase tuh. Nasib baik ketawe 3 saat je. Aku tak lupe diri. Hoho.


Hmm.


WAKTU SAINS. Aku berdehem kuaaattt sangaatt, dan semua orang terkejut dan tengok aku. Aku tak sedar pun diorang tengok, betul-betul tak sedar sebab tekak aku sakit sangat. Aku tunduk bawah kott masa tu. Rasa nak korek-korek tekak ni.


Nasib tak termuntah kat situ je. Uweekk.


Then, time tazkirah. Okee, aku tak nak cerita. Tapi yang pasti lepas ni aku tak nak marah-marah lagi macam tu. Dah cukup aku membebel, tegur dengan lantang macam tu. Lepas ni, korang nak berubah ke tak nak, lantak korang. Bagi sesiapa yang aku tanya, "Nak berubah ke tak nak ni?!" dan diorang jawab, "Tak nak," tu, TAHNIAH lah aku ucapkan.


Orang bagi tazkirah, main-main. Bidas balik, menjawab, tak hormat majlis. Ke mane hilangnye adab dan sopan kite sebagai Islam dan sesama rakan? Tu baru dengan kawan-kawan kurang ajar, kalau dengan orang lain buat perangai macam tu, tak malu ke?


'Ainul cakap, "Memang nak suruh kakak fesi tarbiyyah kelas nilah." Memang betul kate-kate 'Ainul Munirah itu. Tak sanggup lagi aku tengok kelas tuh. Macam tu je.. Geramm !


HUHH. Aku sayang semua classmates aku tau tak !  Jadi, sama-samalah kite memantapkan lagi iman kite ye, kawan-kawan.


Erm, lepas ni tak nak marah-marah dah. Tenang sajee.. Hari tu pun bukan marah sangat, SEMANGAT + EMOSI yang terguris sikit. Huhuhu.


Kepade semue orang, sile jangan sakitkan hati kawan aku ye. Sesape yang sakitkan hati kawan aku, siaplah die. Aku hentam die dengan kate-kate yang menusuk jiwe bagaikan pedang mencucuk perut ! *peribahasa rekaan aku sdiri


Ermm.. LILISH !  Nok tengok Movie awok. Plish ?




Okee. Wallahualam.
Post a Comment