duhai wanita ... duhai remaja :)

16.9.10




Duhai Muslimah :)

Tahukah kalian yang berpakaian ketat itu tidak boleh ?
Ibaratnya ... sama jika kamu tidak berbaju !

Sudah habis kain bajukah untuk dibuat baju ?


Sedar tak yang sanggul itu sebenarnya tidak boleh jugaa ?

Rambut itu 'kan aurat , seperti mana yang sudah diketahui .
Mengapa masih ditayangkan kepada yang bukan mahram ?
Trend terkini ? Bertudung jarang ? Apa faedah bertudung jikalau rambut masih juga nampak ?

Allah tak suruh bertudung , Allah suruh menutup seluruh kepala dan rambut .
Tak kiralah dengan apa sekali pun . 'Kan ?


Hmm . Mungkin ...

Ramai yang tidak tahu bahawa kaki juga aurat . Haa , kalau sudah tahu yang kaki itu aurat , tutuplah kaki anda itu !


Dulu di sekolah rendah , sudah belajar 'kan tentang aurat ?
Hanya tapak tangan dan muka yang bukan aurat , betul tak ?

Habis tuu ....... ?
Tak nak tanya diri sendiri ke kenapa aurat masih terdedah ?


Walaupun dah ramai yang bersuara , beribu sudah berkata-kata , berjuta sudah menasihati ....


Tapi , saya tetap nak cakap jugaa !


Seboleh-bolehnya tutuplah rambut dan kepala dengan benda yang tak boleh menampakkannya .
Dan jikalau trend di Malaysia ini cara menutup rambut dan kepala adalah dengan bertudung , bertudunglah . Cumaa ...


Janganlah pakai yang jarang . Okay ?
Saya tak suruh kalian terus pakai tudung labuh macam budak sekolah agama * tonooottt * .
Kita start perlahan-lahan . Kalau tudung kita masih jarang , apa salahnya pakai tudung kecikk lain di dalam ?
First sekali tutuplah dada duluu .
Kita berubah secara slow-slow .


HAAA ! Tak perlu terikut-ikut dengan orang Barat . Kalau nak fashion , Islam pun boleh fashion . Betul kee tak betul ?


Kalau pakai tudung , bagi yang berambut panjang .... tak payahlah sanggul tinggi-tinggi .
Buat biasa-biasa je . Tak perlulaa nak bagitau orang yang kita ni rambut panjang :)


Baju dan seluar or outfit .
Tak perlu pakai yang ketat . Ape hal nak tunjuk body * sorry kalau terkasar * dekat orang ?
Saya tahu mesti ada perasaan malu punya kalau jalan tepi orang yang berjubah , berjilbab labuh . Betul tak ?


So , orang lain boleh pakai jilbab labuh , berjubah , kenapa tidak kita ?
Kalau kita ni free-hair , berpakaian ketat ; dengan alasan panas , habis tu orang yang berjilbab labuh , berjubah tu ada air-cond ke dalam baju dia tu ?


Ohh . Panas , memang panas ! Sangat panas ! Tapi ... ingat lagi tak panas kat neraka ? Fuhhh ! Lagi dahsyat panasnyaaa !
Kat neraka ada air-cond ke ? Tak de , 'kan ?


Kalau panas sangat , bukak jelah air-cond kat rumah tuu !




Hmmm !


Kaki , kaki ! :)
Kalau boleh , pakailah stokin . Kalau bolehlaa , kalau susah sangat nak beli stokin , takpelaa . -.-
Ehh , ingat orang yang bukan mahram tengok tak berdosa ke ? Dia pun berdosa sama tauu !


So , untuk menghindarkan kita sama-sama dapat dosa , sila tutup aurat ! HEE ~







Ohh ! Nak tanyaa .. Couple ni trend ke ? Oh semestinyaaaa ... Couple ni memang satu ibadah . Betul ... Tak caya ?


Ya , bila dah ada ikatan yang sah iaitu NIKAH . Saya ulang sekali lagi , NIKAH . Nak saya eja ? N-I-K-A-H ! * ohh , nikah ... *

Astaghfirullah , istighfar banyak-banyak !



Duhai remaja seIslamku ...

Apa faedah couple di waktu ini ? Aii ,,, awalnya korang nak nikah ? Sanggup ke nak tanggung anak dan keluarga ? Adoiiiiiiiiii .

Kalau setakat umur 12 , 13 , 14 , 15 * and so on berhenti sampai takat 18 * korang cakap nak nikah , boleh tak jangan tipu ?
Standard limit kat Malaysia ni umur 18 baru boleh kahwin tauu ! Apa daa !


Tak kiralah umur berapa-berapa pun , tapi couple ni memang dah jelas-jelas haram .
Ya , memang takdee pun dalam Al-Quran yang sebut pasal C-O-U-P-L-E .

Okay , saya tak nak kecoh-kecoh lagi pasal isu ni sebab dah banyak kali saya bagitauu dan yang paling detail dan saya sukaa sekali DI SINI .
Kukuh ! Kukuh !


Tahu sudah akibat couple ni 'kan ? Kes-kes pembuangan bayi tuu ... bermula daripada ?
First , pakaian menonjol . Second , couple and so on ..................

Eh minah ni sibuk betul ! - kata korang kat aku .

Dah tu , kalau aku tak nasihat , korang terus hanyuttt ...
Sekurang-kurangnya kalau aku tulis catat kat blog ni , korang bacalah jugaak .
And then mula berfikir , tak gitu ?


Sebab zaman sekarang ni zaman IT , majalah semuaa dah tak laku mana , semua duk cari kat internet ja .
Majalah hiburan tu masih dibeli , tapi kalau majalah agama Islam , dapat gaji lebih pun manaa korang beli 'kan ?
* ehem nak pinjam majalah Solusi !! T.T *

Dapat duit poket lebih pun mesti korang buat topup punyaa .
Aku tahulah sebab aku pun remaja , pantang dapat duit banyak , terus beli topup . Ya tak ?

Hmm . Aku membebel ni bukan sebab aku ni takde topik lain nak post kat blog ni .
Tapi sebab aku ni jenis yang prihatin ikut mood * hahahaha * .


Sebab aku nak tengok remaja sekarang boleh membentuk sebuah organisasi Islam di masa hadapan .
Aku pun duk terfikir jugaak kadang-kadang tu ... macam mane keadaan masa zaman kebangkitan Islam dulu .

MESTI BEST :)

And , nak jugaak terasa suasana SMK(A) Sheikh Abdul Malek pada zaman 80-an dan 90-an .
Terasa nak jadi Abelong , Kakngah , Abecik atau Kakak .
Waktu diorang dulu SHAMS mencapai kegemilangannya * cewahh * .


Tapi ... Semua tu dalam imaginasi je .
Walaupun Malaysia ni aman , aku tetap nakkan Islam menjulang tinggi di negara ini . Biar tak ada lagi pembuangan bayi , kes dadah dan yang ada ...


Hamba-hamba Allah berduyun ke masjid pada setiap waktu solat . InshaAllah :)

Hmmmmmmmmmm .


Aku takdelah cakap yang aku ni dah buat semua benda yang aku bebelkan di atas . =.=
Tapi sebagai umat Islam , dah menjadi kewajipan untuk kita saling mengingati .

InshaAllah , sama-samalah kita berubah ke jalan yang benar dan lurus .
Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dan Maha Mengasihani .


Hee hee ~ Semoga post ini membuatkan kalian berfikir :)

Wassalam .
 
BANGKITLAH HAI REMAJA ISLAM :)
Post a Comment