Day 23 - A Youtube video


I had a chit-chat with my eldest sister just now . * and why do I have to tell you -.- *

Today's on the list , a Youtube video . I won't talk too much . Haha , kidding . Sebuah video yang aku suka banget walaupun character nya amat annoying . Well , kalau dah ada perkataan annoying tu ... Of courselah The Annoying Orange ( TAO ) !


What I like about you ...eh apa aku merepek ni ingat lagu ke ! Aku suka video ni sebab Pear tengah tengok movie Twilight . LOL bangang seyh itu buah . * inversi ke ni *

" Which one would Bella choose ? The suspense is killing me ! "

Dahlah tetiba je muncul tivi tu , entah dari mana . Tapi seriously , memang time Orange tanya Pear tengah tengok movie apa , aku macam dah agak je dia akan sebut Twilight . Huahua ! Tup tup betul .

Lagi lagi best , Orange boleh maintain cool je bila Pepper suruh Orange admit kat Passion yang Orange suka kat Passion . Macam takde apa-apa berlaku . Yang main kad tu pun satu hal . Orange tu memang bangang tahap maksima . xDDD

Pepper pulak muka dia comell ! Tapi Pepper gedik ahh =.=' masa dia buat mulut macam tu LOL . Last last padan muka dia kena potong . Hak hak hak . Dalam satu video , Knife sebenarnya baik .
* ada ke ... -.- *

Passion ? Aku tak suka sangat sebab Passion aku rasa perasan cantik je . LALALA ~ Memanglah semua perempuan perasan cantik tapi Passion tu buah je pun , taklah cantik mana T___T
* and kenapa Passion sebiji je yang female dalam siri TAO ni ? *

Nak letak satu lagi video boleh ?



Aku suka sangat video ni sebab banyak pengajaran . Yang asalnya daripada penghulu junjungan kita , Nabi Muhammad . I really miss him ='( and I cried watching the video .

I wish our dear prophet (pbuh) could still be here with us to advise us and help us. So much of the world is weakened in their faith. If only it could be like the days of Muhammad pbuh and the sahabah where people were dedicated to Allah swt fully and completely that it would bring tears to their eyes. That people would fall to their knees in prayer even while in pain . May Allah Bless Maher zain for bringing us the reminder of our beloved prophets good and kind character..mashAllah and ameen - SalamSeeker on Youtube


I like that statement and I am hoping the same . Aku terfikir , bila lagi kita nak buat baik macam Nabi kita ... Yang kita tahu cuma terus lalai dan hanyut dan sentiasa membuat perkara yang mengecewakan baginda .

Sedangkan baginda ??? Di akhir hayatnya masih juga menyebut , " Ummatii... Ummatii... " . Bilakah kita akan sedar ? Bilakah kita akan menyayangi baginda sebagaimana baginda mengasihi ummatnya?

* sebak *

Fuhh ~ ! Aku masih boleh tahan air mata .


Memandangkan exam semakin hampir ... Aku tak janji yang aku tak online ( haha ) . Sebab aku tak boleh paksa diri study . Nanti tak ada mood . Tapi actually aku boleh paksa diri aku untuk TIDAK ONLINE .

So , di sini aku bagi tips . Tips yang sebenarnya dari Pencipta disampaikan daripada kakakku tercinta. Syukran , kak !

23:1
Certainly will the believers have succeeded:
Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
23:2
They who are during their prayer humbly submissive
Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;
23:3
And they who turn away from ill speech
Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia;
23:4
And they who are observant of zakah
Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);
23:5
And they who guard their private parts
Dan mereka yang menjaga kehormatannya, -
23:6
Except from their wives or those their right hands possess, for indeed, they will not be blamed -
Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: -
23:7
But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors -
Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas;
23:8
And they who are to their trusts and their promises attentive
Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;
23:9
And they who carefully maintain their prayers -
Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;



Sebenarnya Allah telah memberitahu segala-galanya kepada kita . Cuma kita ni yang degil tak mahu dengar kata . Haishh ~~ =.="

Untuk berjaya kita mesti :
1. Beriman
2. Khusyuk dalam solatnya - boleh khusyuk dalam segala hal termasuklah study :)
3. Menjauhkan diri daripada perbuatan dan perkataan yang sia-sia - mengumpat misalnya
4. Menunaikan zakat - zakat membawa berkat , we can help those people in need ^^
5. Menjaga kehormatan - diri , keluarga , agama dan bangsa
6. Menjaga amanah dan janji - kalau tak boleh tunaikan janji , don't make one
7. Memelihara sembahyangnya - berdisiplin :)

SELAMAT BERIMTIHAN ! Kalau dok ingat , selawatlah ke atas junjungan besar , Nabi Muhammad . InshaAllah , you will find your way . Hee hee ~

CHAIYOK !

Wassalam :)

Comments

Popular posts from this blog

Snow White & The Huntsman

Beraya di rumah Zizan Raja Lawak! LOL xDD

Kawaii Photo Contest .

Followers