fenomena sagong bukan dugong.


Assalamualaikum warahmatullah Yeayyyy alhamdulillah setelah seminggu tak bertemu muka dengan Mr Internet, hari ini dapatlah saya bertemu dengannya lalu mengisi hati-hati pembaca blog ini (tuan blog ni tengah perasan blog dia ada pembaca, sila buat derk ==").

Huahuahua. Nak golekgolek xDD

Ohh kalau korang baca tajuk mesti korang tertanya-tanya kenapa aku buat tajuk tu. Sebab pelajar-pelajar lelaki kelas aku secara tiba-tiba meminati makanan tradisional (ye ke? reka je ;D) iaitu sagon atau dalam bahasa Terengganu kami sebut SAGONG-lah.

Tetiba teringat dekat Nak Dugong dalam cerita Dugong (Antalogi Anak Bumi Tercinta).

Ngehngeh. Serious, diorang start obses dengan sagong semalam. Sagon ada dijual di koperasi sekolah (promot ke ni?) dan memandangkan sagon ni bukanlah berharga puluhan juta sen pun, jadi diorang bolehlah borong semua sagon tu. Macam-macam colour ada wrappers dia tu.

Semangat betul makan sagon dalam kelas. Aiyaaa.
Untung banyok aaa Kak Ton pahni. Kuiiii ~

Konklusi: Jom makan sagon beramai-ramai! (?)


Pelajar 3A2 sile terase sekarang! >.< Minggu ni kami dah masuk tajuk Algebraic Expressions II yang mana memang senang jika anda ingat formulae dan tak berbelit-belit. Tapi alhamdulillah faham jugaklaaa akhirnya. Ada satu part tu aku memang dah tak boleh terima dah rasa nak jeluak sebab terlalu pening T.T


Eh ada ke formulae ni? Tadop kam? Kalau ada memang ahhh.

And then aku tengah marathon dengar lagu sekolah sebab baru-baru ni tukar irama. Memang macam kejutan budaya-lah. Sebelum cuti cikgu dah suruh ingat irama baru tu and lepas cuti memang KENA nyanyi lagu berirama baru itu.

But baru-baru ni still guna irama lama. Mula-mula, semua orang teragak-agak nak nyanyi irama mana satu. Last sekali hentam irama lama jugaaa :D Ramaii orang tak puas hati dan cakap irama baru tak sedap. Padahal kalau kita amati betul-betul * cewahh :P * bestlah jugak walau tak sebest irama lama.

Yang tak bestnya sebab hati cakap macam tu, dah set lagu tu tak sodap dari awal dan! Sebab lagu tu irama baru, dan diri sendiri pun tak ingat, tak terbiasa, cakaplah tak best. Kuikui. Aku pun tak hengat but aku sukaa jugalah irama baru tuhh. Ekekeke ~

Tumblr_lii8yrpmjg1qf1idp_large

Ohh aku dah okay lately ni. But still there are some things that are causing me headache and heartache. Haha, but never mind. Serious hati ini pedih (cewah ayat lempang baru tahu! :P). Tak adalah, just rasa macam hanyuttt sket dalam minda diri sendiri.

Haiyaaa. Fifi, Fifi...
Banyak sangat perkara aku fikir. Semua macam jadi seribu satu masalah, tapi tak dapat aku selesaikan sama sekali. So, patience is the best thing right now.

Pasal agama, pasal keadaan dunia, pasal sekolah, pasal kawan-kawan, pasal keluarga, pasal pasal pasal pasal dan banyak lagi pasal...


Jepun merupakan negara matahari terbit dan baru-baru ini kita semua tahu yang negara tersebut dilanda gempa bumi dan tsunami yang teruk menyebabkan peta dunia sudah tidak seperti asalnya. Dah berubah terus. - sumber : my ustazah :D

My sister
Fukushima tanpa sedar bergerak sikit-sikit ke barat.

Salah satu tanda kiamat makin dekat: Matahari terbit sebelah barat.

So, what now? Tak terfikir apa-apa?
Sebagaimana hadis yang direkodkan oleh Imam Muslim daripada Huzaifah bin Usaid Al-Ghiffari, beliau berkata:
Rasulullah pernah muncul ke hadapan kami ketika kami sedang berbincang-bincang. Baginda bertanya, "Apakah yang kamu sedang bincang?" Mereka (para sahabat) menjawab, "Kami sedang membincangkan hari kiamat." Baginda berkata, "Sesungguhnya kiamat itu tidak akan datang sehingga kamu melihat sepuluh tanda sebelumnya." Kemudian baginda menyebut (1) Ad-Dukhoon (asap/kabut panas); (2) Dajjal (pendusta); (3) Dabbaah (binatang yang keluar dari perut bumi); (4) terbitnya matahari dari barat; (5) turunnya Isa ibn Maryam; (6) Yakjuj dan Makjuj; (7-9) tiga gempa bumi iaitu di timur, barat, dan di Jazirah Arab; dan yang terakhir adalah (10) keluarnya api dari Yaman yang mengiring manusia ke tempat berkumpulnya mereka.
- sumber : Yakjuj dan Makjuj Bencana di Sebalik Gunung, Muhammad Alexander, PTS Islamika, m/s 493

Itu baru satu yang aku fikirkan dan rasa sangat berdebar sekarang ini. Macam-macam berlaku. Kesian bumi :( Kan bumi dah mengamuk, haaa... Yang terkena tempiasnya bukan orang lain, kitalah penduduk bumi ni. Huu. Sayangilah bumi kita! :D

Secondly?
Tumblr_liht40hesj1qh0vamo1_500_large

Sabbik ke gambar ni dengan cerita aku? Huahua. Mungkin ya, mungkin tidak. Tengah keliru. But right now, I am thinking about something more serious, more life-threatening. Heyy, 'm not Bella eh. I'm Fifi, not Senduk Fifi at Hotfm. What the hush? Kiii ~

Dah dah. Aku tak kesah apa yang nak jadi, jadilah. Selagi mana aku mampu bertahan, aku bertahan. Andai kata aku dah tak dapat bertahan lagi satu hari nanti, mungkin hanya blog ini yang akan mengingatkan korang terhadap aku... Sobs sobs.

Heii, ini bukan kes cinta bertepuk sebelah tangan xD

Ini kes lain. Kes yang langsung tak ada kena-mengena dengan cinta. No one knows, and no one will. Emm, maybe ada kot. Cinta kepada Allah, Rasul, ibu bapa, guru-guru, kawan-kawan, orang yang pernah buat baik dengan aku? InshaAllah semua benda tu akan buat aku terus bertahan. InshaAllah....

andainya
kau rasa tak berupaya
hidup sendirian tiada pembela
segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan

janganlah berputus asa
kerana Allah bersamamu

InsyaAllah... InsyaAllah
InsyaAllah... Ada Jalannya

andainya
kesalmu berulang lagi
bagai tiada ruang untuk kembali
tika keliru atas kesilapan lalu
membelenggu hati dan fikiranmu

janganlah berputus asa
kerana Allah bersamamu

kembalilah
kepada yang esa
yakin padanya,panjatkanlah doa
O Ya Allah
pimpinlah daku dari tersasar
yunjukkan daku ke jalan yang benar
jalan yang benar

To all my friends:
'Ainul Munirah Mohamad (my Jacob), Nurul Sofiah Jamaludin (my Edward), Nur Syafiqah Mohd Nor, Aina Farzana Abdul Hadi Sabri, Nurul Sakinah Mohd, Nur Alya Aqilah Hassan (my Arthur), Nurul Sabrina Syarfa Zakaria, Nur Athirah Mat Isa (the matchmaker)... the lovee ~

Nur Nabihah, Nur Hikmah, Alia Najihah, Izzati, Nur Hasyimah, 'Athirah Nadia, Nur Ain Hanani, Nur Syafika, Ainul Yasmin, Nor Ezatie Mukminah, Nur Liani, Nur Aqilah.... (3A2)

Auni, Fatimah Zahra, Nurul Afiqah, Che Farishatul Nadira, Nurul Nadhirah, Puteri Aimi Athira, Sarah Nasuha, Nur Syazwani, Nur Ain Suraya, Wan Aisyah Aqilah, Amirah Liyana, Shahiela, Wajihah, Nadhirah, Emani... (3A1)

Che Ku Muhammad Syaukani, Ahmad Faisal, Adam, Zulfadhli, Adib Karimi, Ahmad Nasruddin, Irfan Farhi, Amir Hisyam, Syakir Isykar, Aiman, Alif Qayyum, Izuddin, Arif Hasanuddin, Afiq Ridhwan, Ariff Luqman, Abdul Rahman, Amirul Amir, Amir Khair, Fathullah, Fadlan, Farid, Anwar, Amir Arif... ( 3A2 + 2A2 )

Farhana Nabilah, Halimatul Saadiah, Aliuddin, Amirul Hakimi, Amir Hamdan, Norsuraya, Wan Nur Shafika Amira, Wan Suraya Salmi, Ayub Sabran, Wan Nur Diyana, Faiz, Amir, Hassan, Farid, Izyan, Syazwani, Noor Akhmal, Annisha, Nur Hawa, Siti Hajar, Syahirah, Rathna, Aisyah... Geng-geng darjah enam doluuu :)

Mitok maaf banyok kalau ada wat saloh. Terutama yang teramat sangat rapat dengan sayaa. * Fifi jangan emosi sinning T.T * And most of all, Nurul Sofiah Jamaludin. Sobs sobs. Saye ase nok nangih nimm! Huu ~ Saya tauu saya banyok wat saloh D:

Tapi se je nok awok tau, Yahh, kalau awok tadop memang dok lengkap hidup saye. Kalau awok tadop, saye nok kacau sape? Takkan nok kacau orang tepi kiri saye kang napok ngat pelik do'oh lalu. Dalam kelas tu saye ade awok sorang je pade waktu belajar.

Kite same-same berkongsi rase suke dan duke kerane hanye kite due orang sahaje orang ppuang duk sittu. Nok bergaul dengan Enu, Piqah, Ena, Kinah jauh sekali... Kalau bukan awok untuk dibuli, siape lagi? * huahua XD * But seriously memang saye sayang awok Yahh :D

Second, Mun atau Jacob saye... Munirah yang comell :D Oh my name is Amadeus Gonzales Johnnem. Ok nawok je! :P Sepanjang tahun lepas kite bersame-same merempuh dugaan bersame, saye tahu saye banyok gommo nge awok tapi dakpe ah sebab awok pun gommo gop nge saye T.T

Sorry sebab banyok wat saloh. Kepade semue yang namenye tersenarai, 1000000 kemaafan dipohon. Yang namanye disenaraikan memang top the list. Ramaii agi kawan, tapi yang tersenarai memang nombor satu daripada golongan nombor satuu :)

Hok lain yang tak tersenaraii pom, sorry banyyookk. Mana tahu esok atau minggu depan ke dah kiamat. First mitok maaf sebab tadop dalam senarai T.T. Second, kalau ade silap dan salah tu maafkanlah. Selamat hari raya! Ehh, salloh ==".

TO ALL BLOGGERS, I'M SORRY TOO :(

Ok sebelum saya terus bercakap bahasa Terengganu, lebih baik saya mengundur diri. Esok saya ingin ke Kuala Lumpur kerana ingin menghantar Abecik saya ke....nanti akan diberitahu kemudian. Doa-doakanlah beliau dan isteri selamat. (ni satu lagi 'pasal' yang perlu difikirkan)

Akhir kata...
I love you Mun/Jake and Edward...

InshaAllah.

Wallahualam bissawab.
Wassalam.
BAII

Comments

  1. fiey , bgge ase sy bce post awok . :D
    no matter what happen we still fren ryte ? HAHA .
    utamekn mr fai dlm post ni yee XD

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Snow White & The Huntsman

Beraya di rumah Zizan Raja Lawak! LOL xDD

Kawaii Photo Contest .

Followers