takpayah baca, korang takpaham.

16.5.11


Arini aku nok cakap teranung je, uruf besor ke kecik ke, aku malah nok care doh. Aku dokleh nok tahan sabo oh. Don't worry, aku dok carrowt nye, kalau aku carrowt, koto blog aku. Adop orang mari, bia ah aku tau doh blog ni adop orang bace pong.

Kat dunie ni ade banyok jenih manusie. Antarenye ialah :

Cerdik nge baik.
Hok ni baguh ah. Orang wehi ah kalau gini. Tamboh tamboh kalau muke comeii, alhamdulillah ah Allah wi kelebihan ke ye. Senang ah orang ni nok pengaruh orang lain. Biase ah manusie kang wehi comeii comeii ni.

Cerdik nge jahat.
Hah, hok ni stail licik ah. Macangge playboy, playgirl bla3.. Aku dak au ah nok kate. Tapi kalau orang gini comeii, padang ah. Berat sape2 hok terjebak nge orang gini. Siyyang aku wasse.

Bodo tapi baik.
Hok gini stail lurus bendul, betul op? Tapi asal baik, orang wehi lalu ah. Biase hok bendul gini orang wehi buli, wat jadi kuli. Hok gini ah baguh daripade jenih hok lepah ni.

Bodo dan jahat.
Ambik toh! Orang gini biase cikgu2 aku dulu kat koloh rendoh panggil bodo sombong. Leni pun ye gop. Orang ajor, akmboh dengor kate. Pahtu wat mende2 jahat, Allah suruh wat amar ma'ruf nahi mungkar ye wat amar mungkar nahi ma'ruf. Woh, baguh wehh orang gini. Ase nok wi kaki sute.

Ni empat yang utame, hok lain ade agi kot, hok sederhane ke bla3. Oksohbeng kisoh ah hok tu. Aku nok cakap pasal mende lain plop ea. Pasal mende hok berlaku kat sekoloh akdi. Nyakit ati sunggoh laaa. Dekat dekat pekse ni ye wat hal ow.

First sekali, ye kate hadioh2 hok aku nok wi ke cikgu2, ye panggil 'natang'. Weh, aku akmboh wi 'natang' sebagai adioh, aku nok wi frame bergambor kepade cikgu2 aku sebab aku sayang cikgu2 aku dok macam mung dok sayang mulot.

Second, aku masuk kelah aku tetibe dengor bunyi lagu. Dok kesoh aa tu, sebab biase doh orang bawok henset ari2 ade sambutan gini. Ye letok atah meje 'Ainul, 'Ainul masuk gop mase tu. Dengan ringannye mulot ye hok busuk hapok bau lokang tu berkate, "Ambik ah rapah.."

'Ainul plok dengor, "Ambik ah makang.." (???)

Mende makan henset, Nuu? >.<

Aku dengor ye kate gitu. Pahtu 'Ainul tanye ah dokleh pasang kuat gi. Ye pun pakat bidah due2 orang. Nyakit ati nggoh hok tu. Mari kelah orang, nuppang ari2 pahtu wat bajjek ye dok reti base. Jage ah sket peranga kat kelah orang. Dohlah gune meje orang.

Kalau aku jadi 'Ainul lame oh aku wat2 kejjut dan tolok henset ye owr wi jatuh, sambil kate, "Weh, mende ea? Bukang hok aku!" pahtu tolok tepi, wi jatuh hancur lalu dakpe. Wi punoh. Pahtu kalu ye maroh ke sape2 maroh, jawab jela, "Dak au, mende tu ade atah meje saye, bukang hok saye, dang saye akmboh dituduh bawok barang haram, jadi saye tohok ah tepi."

Dohlah aku bawok payung akdi, nok je aku ambik payung tu gi wak aco henset ye HOK MAHAL HARGE RM40000000000000000000000 JUTE OW YANG HANYE DIE SORANG JE ADE ATAH DUNIE NI!

Orang lain adop! Adop! Aku? Aku adop henset. 'Ainul? Hoh, lagi akdop sebab ye ngawah. Kak Ti? Prinsip ye kalau haram kat koloh, kat rumah haram gokkk. Piah? Mok ye dok wi ade. Syafiqah? Kampung ye haram gune henset. Woh, berat nanang peraturan.

Aku ade henset canggih 3G ato gambo wat video call ke seme orang, aku ade henset berkamera buleh ambik gambo kualiti molek sejauh 100km, aku ade.. Aku ade henset hok buleh memuatkan 40 ribu jute lagu Korea, Indon, Omputeh, Melayu dan segale jenis bahase hok ade kat dunie ni. Aku ade, aku ade, aku ade! Cume bezenye aku dok bawok gi skoloh. Aku penoh bawok, mase form one, mase tu aku bodo dok ikut peraturan sekoloh. Tapi mase tu aku dak au kalau ari2 hok ade sambutan pon dokleh bawok. Pahtu aku dok bawok ohla, sebab aku ikot peraturan skoloh dan aku respect kawan2 aku hok ade jawatan ngawah ow.

Dan..
Aku pun ade gop mulut, dan mulut aku ni buleh ngamowk kalau aku dok kawal. Dan aku ade gop hati, perasaan, limpe, jantung dan organ2 sebagaimane mung ade. Aku buleh nok ngamowk, aku buleh, aku buleh. Aku kate sunggoh. Kalau mareng aku neppik maroh ke budok2 kelah hok aku sayangi, bakpe aku dokleh nok maroh mung eee?

Tobak ah, aku respect budok2 kelah aku, aku dok ajeng ase mende2 negatif. Aku caye 100% ke budok2 kelah aku, dok kire aa laki puang. Tapi mareng aku buleh maroh neppik gitu. Aku dak au ah kalau tu penangan jus Seven ow tapi aku rase dok sebab abang aku kate effect ye mende lain T_T Dan lepah aku neppik maroh ow, aku ase bersaloh gop aa sket pahtu aku mitok maaf. Ni hok orang aku hormat.

Doh mung? Dohlah mari nyepe kelah orang, nyoteng whiteboard, tetibe perli kawang aku. Kawang baik aku plok tu! Aku memang dokleh kalau orang wak nyekik ke kawang2 aku, aku memang terase. Dok kire ah kawang puang ke laki. Aku memang dokleh. Bagi aku, budok2 laki kelah aku seme kawang aku dan sesape hok ngutowk kelah aku, eiii... Memang aku dokleh, dokleh...

Oksohbeng wat aku ddendam, beci ke mung, pahtu meleret2 ke puok2 mung pulok. Piyye puok mung aku doktau, tapi oksohbeng wat kkait nge budok kelah aku. Mujo budok2 kelah aku baik2 lake, dok kire ah ye kene ngene ke dok nge mung. Tapi yang pasti dok nyekik pe mung ah. Stakat nyekik biase2 dalang kelah sebab nok wat lawok tu dakpe ah, setiap kelah ade. Haisy, panah ati wei. Nok wi kaki ase ~

Eii.

Sabo Fiiii!

Aku ase sedih tengok pranga budok2 pe mung ning mung tau dok.. Adop pun orang ajor mung langgor peraturan skoloh, even cikgu2 tegah mung langgor. Tapi mung? Dengor kate dop? Dok kang? Doh mende gune mung mari skoloh celebrate ari cikgu kalau pranga mung membuatkan cikgu sedih? Cikgu banyok oh bersabor, cikgu mungkin tau mung gini, gitu, tapi maybe cikgu wat diam je, cikgu bersabor... Sebab banyok gi mende lain hok cikgu nok mmikir.

Bukang nok mikir ke mung je.

Sape hok bace ni ea, panda2 ah terase diri sdiri. Bak kate pepatoh Melayu, sape hok makang cili ye ah rase pedah. Kalau piye2 hok dok makang ow nok rase gane? Same ah gop, sape hok makang banyok, ye ah hok kenyang. Panda2 ah bruboh. Oksohbeng kate saje, "Ambe nok beruboh! Ambe nok beruboh!" Baaa! Esok wak pulok. Doh mende? Insaf sesaat due je ke? Tsk.

Aku bukang saje2 nok ngate mung kat blog aku ea. Aku nok nasihat gop. Aku akmboh tengok mung hanyut gitu je. Aku doklah siyyang mane ke mung, tapi aku siyyang ke kawang2 ngawah aku, kawang2 aku hok ikot peraturan skoloh, siyyang ke diri aku gop sebab takot kat akhirat ekgi aku didakwe sebab dok nasihat mung mase kat dunie, skarang ni ah maksudnye. Tapi sebab siyyang gop ah aku wat gini.

Kadang2 manusie ni dokleh berlembut ngak, ekgi ye naik palle. Macang sesetengoh orang ah. Orang tego nok melenting, orang tego nok gi bom kelah orang (err, adop ase?). Kene care ngasor gop skali skale, baru ye dengor. Kene maroh blebe due jute karong, abih gitu err aliur baru ahh nok dengor. Dengor tu mujor doh, kalau beruboh alhamdulillah. Doh kalu orang tego molek2 doh, wat peraturan skoloh, orang kate, "Ikutlah peraturan sekolah, ye! ^_^" pahtu mung dok ikot, walhal orang tu hampir tiap2 bulang oh ngingat ke mung. Tiap2 minggu, doh ce darab setiap minggu nge 5 tahong mung duk skoloh? Paling dok pun 4 tahun ah sebab form one mung baru masuk jadi budok2 baik agi ah.

Mung ingat ye nok care ke mung stiap mase? Ye banyok gi khije ang. Oksohbeng wak itik ngak eh.

Aku memang siyeh tengoh maroh, sapa takdi abih orang aku mmasam muke. Dohlah krusi aku sponsor ke dewan adop oh! Ilang gitu err. Memang ah nyekik, orang wi pinjam, pahtu ilang! Hok ade krusi Piah je, padahal krusi aku nge Piah duk sebeloh menyebeloh. Krusi 'Ainul pon adop. Doh piyye dok ngamok? Ari Rabu ni pekse! Takkan nok pekse atah lata? Grrrrrrrrrrr.

Mitok maaf ah, aku memang tengoh maroh. Aku jeling ke, aku mulot mucong ke, mitok maaf. Same ade aku ddendam nge orang tu, ataupun memang aku tengoh hot hot hot gile. Sapa Kak Ti aku maroh akdi -__-" Emosi ngak kang. Sorry ah Ti. Maybe pah ni rede ah ambe ea. Kene express dalam blog lu XD

Adop ah, orang hok kabo 'natang' nge orang hok perli 'Ainul, ye kene mitok maaf. Nge aku ke, nge 'Ainul ke, nge budok2 kelah aku ke... Kot panda. Doksohbeng wak aku ngamok agi. Nok pekse doh ni, nok pekse doh ni. Jage sket pranga ow, mollek sket. Oksohbeng wat 'ork' mung ah. Aku tau, kalau mung nge geng2 mung mung berani ah, kalau mung sorang diri tanpe geng2, mung dok berani... Dok berani, aku tau ngak. Kenal lame oh orang2 pe mung ni.

Sengeleng ah tu wat 'ek' ye. Uweeek aku dibuatnye. Bajjek samseng, padahal biase je. Dok hebakkk mane pong mung, macangge orang lain gop. Macangge budok2 kelah aku nge budok2 kelah 1 gok.. Hebakkk kelah 1 gi. Kelah 1 buleh ah nok bajjek pong, sebab ye bijok. Tapi sebab ye bijok, ye dok bajjek ah pe mung. Sedor sket diri ow. Makhluk Allah blake. Duk sebut hambe Allah, hambe Allah, Allah ngaku dok mung tu hambe Dia?!

Aku tau ah aku pun dok au gop Allah ngaku ke dok aku ni hamba Allah. Aku dok kate aku perfect, aku macangge mung, manusie biase, insan yang lemoh. Cume mungkin aku ni kesedaran diri lebih SKET pade mung. Ataupun mung saje2 wat nyekik sebab nok uji iman aku ke guane. Dok wase, dok mungkin ah mung sebaik itu nok uji aku. Sape mung? Dohlah aku dok penoh kenal mung. Dok penoh sekelah pulok.

Every patience has its limit. So, here goes mine.

Horr, sabor ade batas gop. Ni aku ilang sabo doh ea. Jadi2 ah wat nyakit hati orang. Ce bayang orang wat gitu ke kakok mung ke adik puang mung ke? Dok pun mok mung ke? Ke kawang2 mung hok mung ase geng ngak nge ye owr.. Contoh ah kawang mung ea kene prank ke nape ke, mesti ah mung ase nok gommo nge orang hok tukang wat prank ow. Sengkip kang rase ye bile kawang kite kene wat nyakit ati? Tu ah aku rase.

Ok aku rede oh. Jadi aku akmboh blebe oh. Maybe one day bile aku sangaaaat sejuk aku delete :) Siyes aku rede doh ea. Oh Blog! XD

SAPE HOK MAKAN LADE, YE RASE PEDAH
PIYYE HOK DOK MAKANG, OKSOHBENG AH WAK LOLOK RASE >.<

Baii
Post a Comment