Posts

Showing posts from June, 2011

Tutorial #6: Blockquote hover (image)

Image
Yuuhuu, peeps! Seperti yang telah diberitahu, lately nie aku tak tahu nak post pasal apa sangat. So, lebih baik aku buat tutorials. Selain dapat membantu orang ramai (eceh), bergerak jugaklah entry kat blog terlampau nih. Erk? Haha. Tutorial ni di'request' oleh Kak Ila yang aku tak tahu blog beliau. Tapi boleh didapati request tersebut kat shoutbox >>>
Tutorial macam mana nak buat bila cursor menghala ke blockquote, ada Encik Keropi kat bawah kotak bquote tu. Contoh; sila halakan cursor korang dekat ayat ni. Tengoklah, ada katak comell muncul x]
It's easy. Like I said, easy come, easy go XD
HOVER IMAGE ICON.

1. Go to Design -- Edit HTML. 2. Search (CTRL+F) for .post blockquote { dan akan keluar lebih kurang macam ni,
.post blockquote {
border: #ffffff;
background: #000000;
margin: 5 5 5 30px;
padding: 10px 10px 10px 10px;
} 4. Okey, lepas } tu, korang kena letak code nie;
.post blockquote:hover {
background-image:url(URL ICON KORANG EG KEROPI KE KEROPOK KE -,-);
backgroun…

Counseling hour - activity!

Image
Apa khabar? Ok fine, aku sihat sejahtera alhamdulillah. Maybe sebab tak pergi sekolah kot hari ni ('',) Alaa, bukannya belajar pun. Baik aku duduk rumah, selain boleh online, aku sentuh jugaklah homework (but apparently not). Ugh, aku pun tak fahamlah mengapa mengapa mengapa perlu malas sebegini rupa -__-"
Pada setiap hari Selasa, aku ada aktiviti kokurikulum (KOKO). Oii, aku duduk Terengganulah, of courselah hari Selasa, aku tahulah yang duduk sebelah pantai barat sana KOKO hari Rabu. But who cares as long aktiviti tu dijalankan dan balik lewat petang ataupun tak balik-balik (budak asramalah x]).
So, baru-baru ni ada perjumpaan Kelab Bimbingan dan Kaunseling (BINGKAS).
Aku antara ahli kelab tersebut. Tak ramai pun ahli, tak sampai 60 orang pun. Yang hadir baru-baru ni tak sampai 40. Awal-awal tahun cikgu dah bahagi-bahagi kumpulan untuk handle aktiviti setiap minggu. So, aku kumpulan kedua dan kumpulan pertama dah buat aktiviti diorang pada bulan..err, Mac yang lalu -,-

Akti…

Tutorial #5: Scrollbar cute

Image
Heyya! Hari ini aku nak share dengan orang ramai bagaimana cara nak buat scrollbar kita comell sikit daripada sekarang ni. Sekarang ni simple pimple jerawat je -,- Jangan risau, risau, risauuuuu. Fifi di sini sedang rajin buat tutorial. Ehekk. Kehkeh.

1. Go to Design and Edit HTML. 2. Cari kod ini jap, guna CTRL+F ; ]]></b:skin> 3. Atas kod tuh, korang past kod ajaib kat bawah ni ;
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}4. Merah; tukar warna background. Fuchsia; warna scroll bar tuh sendiri.
5. Nak letak URL background pon boleh. Pandai-pandailah adjust.

Itu jee!
Lain kali share lagi.

Credits: Nurin Hannani

p/s: bukan nani -,-

my mates are happy.

Image
Setiap tahun, aku seorang yang jenis observant. Yep, that's me. Tapi tahun-tahun sebelum ni tak macam tahun ni. Tahun ni sangat lain dan amat berbeza. Ok, berlainan dan berbeza ialah sinonim. Well, kesedaran ni wujud baru beberapa saat, tapi aku dah lama memerhatikan semua ni. Aku sendiri dah pernah bermonolog sendiri (luaran atau dalaman, ikut suka).
Yet, I feel something so....different.
Memang, aku tengok semua orang happy. I mean, REALLY happy. Kalau tengok wajah diorang, surely sangat bahagia dengan apa yang diorang ada sekarang. Nak kata awal tahun tu, tak, tapi lately ni la. Sebelum cuti penggal lagi. Semua orang dah macam happy, bahagia, macam keluarga. Kawan baik, gurau-gurau, gelak-gelak. Masuk kelas orang lain tak lagi jadi isu.
Dah jadi fenomena kut. Hihi.
Well, before cuti and exam hari tu memang ada complications, yang membuatkan keadaan jadi stress sedikit. Tapi sekejap je, tak adanya orang nak berdendam lama-lama. Aku sendiri pun dah maafkan orang yang bermulut tidak w…

Ageist.

Image
Haiyoo, assalamualaikum semua. Chip chip, apa khabar ye? Sila abaikan gambar kat atas. Saja je letak sebab effect bunga violet tu comell. Yang dua ekor pontianak tu tak admire sangat terutama yang pakai lipstick warna merah. Yang pakai wig pun 2x5 je. Tapi comell wig tuh.

Kat sekolah waktu English dan BM buat oral. Aku tak buat, English sebab tak prepare langsung! BM? Pun tak prepare, tapi aku partner dengan Sofiah. Sofiah tak ada, dia pergi kem English dekat dewan. Kem tu berbayar. Macam bengkel macam tu ah. Sakinah, Syafiqah join jugak. So tinggal aku dengan 'Ainul jerlah.

Untuk oral English, ada a group of nine girls buat lakonan. Cerita The Rich, The Poor and The Swallow. Err, lebih kurang macam tu ah tajuk. Banyak diorang buat/bawak props. Salah satunya, teddy bear fluffy yang gebu! Kuikui. Aku jadi guardian Fluffy tu, dan aku kasi sendiri nama tu XD

Fluffy kepunyaan Liani :P


Sepanjang ketiadaan Liani, beliau suruh aku jaga Fluffy. So I jagalah. Kelek ke sana ke mari satu seko…

alhamdulillah everything's over.

Image
Alhamdulillah AF9 sudah tamat and I'm very thankful. Aku dah nak muntah tahap gaban tengok iklan warna hitam merah putih tu. Ewww. Dan AF9 is the final kan? Lepas ni tak ada lagi kan? Good. Dah dapat hidayah kot producer dia tuh.
Pandai-pandailah buat program Islamik sikit, ASTRO. Penonton pulak, korang tak perlukan hiburan semacam AF ni semua. Melalaikan. Dahlah tu, tambah dosa lagilah korang duk tengok aurat diorang terbuka sana terdedah sini. Macam pfffffft.
Oh dan pesanan sikit kepada yang berkenaan; Kalau keluar jalan-jalan kat bandar ke mana ke, boleh tak jangan tambahkan dosa aku? Yalah, aku tahu aku tak lepas daripada dosa, but at least kalau korang pakai pakaian yang tutup aurat dan longgar kuranglah sikit dosa aku dalam sehari tuh.Oh well, aku tak kisah dengan dosa korang buka aurat tu sebab korang sendiri pun tak kisah dengan dosa korang tuh, so apatah lagi orang lain. Orang tegur, program kat tivi (sikit je pun) semua dah cakap jangan pakai pakaian yang tak berapa nama pa…

Apabila penyu dan kijang bermain bola.

Image
Hey all.
Nampaknya aku dah lama tak update blog ini. Yang warna pink mengerlip nih (mengerlip ke? huh). Aku tak ada mood dan idea, story itu ada. Aku kan pergi holiday dekat Awana Kijal Resort yang besar gedabak tu baru-baru nih.
Tak best sangat pun pergi. Sebab sekejap je, dan tak boleh mandi kolam T_T Kan campur lelaki dan perempuan, so takpayahlah kot mandi sekali. Ewww. Mujurlah Kaklong bawak kamera DSLR dia, so aku ambiklah gambar. Kehkeh.
Merasa jugaklah pegang kamera macam tuh. Woohoo!
Credits: Batch's FB
Tadaaa! Ok, semalam habis semua orang bermati-matian (sekeliling aku larr) memekik, terlolong, menjerit sewaktu menonton televisyen yang pastinya tengah tengok siaran langsung Piala FA Terengganu lawan Kelantan. Takkan tengok cerita Twilight kot sampai menjerit macam tuh -,-
Dahlah diorang jerit, "Gollllllll!!!!!!"
Aku act biasa je, lepas dah surut suara jeritan, aku keluar bilik dengan wajah tersenyum malu (wth?). Laaa, rupa-rupanya si Daudsu pemain Kelantan memasukkan…

No matter what, I still love you.

Image
Fine, sekarang ni aku reti doodle Domo je. Actually reti-lah doodle girl/boy, tapi it's really not the time sebab lama jugak nak boleh siapkan satu doodle. Dahlah baca buku CoFA -__-" Nice one, girl. Haha. But I'm reading Frostbite by Richelle Mead for the time being.
Didn't I tell ya already that I had finished reading CoFA? Can't really wait for City of Lost Souls, though. Oh wait, I've told you this already -_-"
Okay the doodling I did, yeah, on the book cover are The Mortal Sword and Cup. HAHAHA. You can't really draw Lake Lynn there, can you? I tried to draw Jace and Clary, but as I said, it takes a longer time. Maybe I'll draw JaceClary in Domo version after this ;D
Hmm, supposedly going to Kemaman tomorrow, but I told my father to cancel it. I haven't finished my homework yet. A lot of it. And on Thursday, I'll be going on a holiday trip with Abelong and family. Wth? I thought about turning the trip down, but then I remember I have mad…

City of Fallen Angels, fine but cool.

Image
Firstly, I'm gonna tell ya I'm absolutely fascinated and satisfied with Cassie Clare's newest book, City of Fallen Angels. I finally DID buy it and finished reading it today! I know the story was hanging in the end, but who cares as long as Clary and Jace are together?
Who cares when Simon and Isabelle are both in love with each other but they themselves don't really know it?
Who cares?
I don't, anyway :P

The story is not like the other ones in the series. This time it's not complicated and relaxing. Much more to humouring the readers, I really love, love it! With Simon and Jordan, the new best friends! Yeah, Jordan and Maia, Simon and Izzy, well not to mention Magnus and Alec........
HAHAHAHAHA XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Magnus and Alec are ridiculous! I couldn't help laughing reading their conversations and situations where both of them are involved. And Simon is probably the sweetest and cutest vampire in the book :D And I was pissed when Camille and…

Tutorial #4: Favicon and Cursor

Image
1. Go to Edit HTML.
2. Copy code ni,
<link href='URL favicon' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>3. Search (CTRL+F) ; <b:skin><![CDATA[ dan paste ATAS<b:skin><![CDATA[ tuh.
4. DONE

Simple je. Tak perlu mengeluarkan peluh. Unless kalau korang tak pasang kipas -,-


Senang beb. Very easy :D Easy come easy go tau. HAHA

1. Go to Page Elements.
2. Add Gadgets and choose HTML/Javascript.
3. Copy code ni;
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL cursor korang), progress;}</style>4. Nak senang, korang pergi cari cursor dekat cursors-4u.com. Beraneka. Nak cari URL cursor boleh buat sendiri dan upload di Photobucket atau cari dekat Glitter-graphics.

Kalau nak cursor macam aku, ni code.
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: crosshair}</style>
Membantu tak? Good. Hihi.

UNTUK COPY CODE, TEKAN CTRL+C
BAI!

Tutorial #3: Hide your shoutbox

Image
1. Go to Page Elements. 2. Add Gadgets and choose HTML/Javascript. 3. Copy the code below; <style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+"…

Tutorial #2: Disable Right-Click (Alert and No Alert)

Image
Setelah berbundu-bundu bulan soalan formspring aku hiraukan, so hari ini ingat nak buat tutorial sedikit. Walaupun dah ramai yang buat. Saja je, sebab tak tauu nak post apa -,- Ngehngeh.

Sememangnya ramai Anonymous yang famous hantar request. Takpe, mungkin diorang ni tawadhu' kot. Haha. Yang payahnya takkanlah aku nak buat tutorial dekat ruangan jawapan formspring iteww (eww XD). So aku buat kat sini. Kepada tuan empunya soalan, sorry lambat. (5 months ago tu T_T)

As usual, bukalah Page Elements - Add Gadgets - HTML/Javascript. Kemudian, sila copy code di bawah ini. Weet weet.
<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.whi…

Let's go wild.

Image
Alya tidur rumah aku dua malam. Isnin aku pergi Pantai Pandak, main-main air, tangkap hermit crabs yang comell tuh. Semalam, Selasa aku pergi naik cruise di Taman Tamadun Islam menyusuri err, err, Pulau Duyong, Pulau Warisan etc. Entah aku tak ingat.

Hari ini aku pergi makan Pizzahut dengan Kak Didi.

Sorry aku kurang update blog ni sebab masa sangat singkat, of course. I want to finish my novels. I've finished The Hunger Games book one so far, and Forsaken, done. Working on Catching Fire, THG second series. Oh man, Suzanne Collins will pay for all this.

Ingatkan cerita ni santai, tak complicated. Then, after I had finished the first book, I was like, "What on earth is she planning to do..." because the ending was quite bad with all the conflicted emotions, mostly from the current reader. Who else? XD

And who's not madly in love with Peeta Mellark and at the same time, Gale Hawthorne?

Okay, great. Rasa macam dejavu, sebab sekarang ni aku baru lepas baca Forsaken, ada …