Tutorial #6: Blockquote hover (image)

25.6.11


Yuuhuu, peeps! Seperti yang telah diberitahu, lately nie aku tak tahu nak post pasal apa sangat. So, lebih baik aku buat tutorials. Selain dapat membantu orang ramai (eceh), bergerak jugaklah entry kat blog terlampau nih. Erk? Haha. Tutorial ni di'request' oleh Kak Ila yang aku tak tahu blog beliau. Tapi boleh didapati request tersebut kat shoutbox >>>

Tutorial macam mana nak buat bila cursor menghala ke blockquote, ada Encik Keropi kat bawah kotak bquote tu. Contoh; sila halakan cursor korang dekat ayat ni. Tengoklah, ada katak comell muncul x]

It's easy. Like I said, easy come, easy go XD

HOVER IMAGE ICON.

1. Go to Design -- Edit HTML.
2. Search (CTRL+F) for .post blockquote { dan akan keluar lebih kurang macam ni,
.post blockquote {
border: #ffffff;
background: #000000;
margin: 5 5 5 30px;
padding: 10px 10px 10px 10px;
}
4. Okey, lepas } tu, korang kena letak code nie;
.post blockquote:hover {
background-image:url(URL ICON KORANG EG KEROPI KE KEROPOK KE -,-);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
}
5. Tambahan, ada sesetengah template tu dia tak guna .post blockquote { , jadi try korang cari .blockquote { . Ikut jelah step 3 dan 4.


Ouh, maybe ramai jugak tercari-cari macam mana nak buat macam bquote bertukar warna/rupa bila cursor dihalakan ke bquote. So, ramai-ramai korang boleh singgah blog ini;


Banyak jugak tutorials. Hehe. Nanti aku letak kat page tutorials haku.

BUHBYEE!

Wassalam.

Counseling hour - activity!

23.6.11


Apa khabar? Ok fine, aku sihat sejahtera alhamdulillah. Maybe sebab tak pergi sekolah kot hari ni ('',) Alaa, bukannya belajar pun. Baik aku duduk rumah, selain boleh online, aku sentuh jugaklah homework (but apparently not). Ugh, aku pun tak fahamlah mengapa mengapa mengapa perlu malas sebegini rupa -__-"

Pada setiap hari Selasa, aku ada aktiviti kokurikulum (KOKO). Oii, aku duduk Terengganulah, of courselah hari Selasa, aku tahulah yang duduk sebelah pantai barat sana KOKO hari Rabu. But who cares as long aktiviti tu dijalankan dan balik lewat petang ataupun tak balik-balik (budak asramalah x]).

So, baru-baru ni ada perjumpaan Kelab Bimbingan dan Kaunseling (BINGKAS).

Aku antara ahli kelab tersebut. Tak ramai pun ahli, tak sampai 60 orang pun. Yang hadir baru-baru ni tak sampai 40. Awal-awal tahun cikgu dah bahagi-bahagi kumpulan untuk handle aktiviti setiap minggu. So, aku kumpulan kedua dan kumpulan pertama dah buat aktiviti diorang pada bulan..err, Mac yang lalu -,-


Aktiviti yang kami buat ialah cantumkan kepingan kertas yang sudah dipotong. Bila dah cantum habis, diorang kena cari perkataan dalam word search berdasarkan clue yang ada pada kertas tuh. Ehek. Ada enam kumpulan semua sekali. Dua kumpulan lelaki, the rest are the girls'. Credits kepada Kak Didi sebab bawak kamera D3100 dia tuh * sniff sniff jealous *.


Pertarungan bermula. Oh, group aku terdiri daripada aku, 'Ainul, Sakinah, Kak Anis dan Adik Husna. Yang tengah berdiri dalam gambar tu Kak Anis. Tepi Kak Anis pakai tudung pink baju kurung comell tuh Kak Dila, junior Kak Didi kat SHAMS jugak. Time ni aku tak ada, aku berlari-lari ke kelas 3A2 untuk ambik kertas jawapan x]



Kumpulan Kak Nailah, Kak Alya, Kak Fasyiha, Kak Aimi *ehem*, Kak Fatin Nabila dan Kak Fatin Athirah -____-"

Kumpulan Syauqi -,- dan Aiman Zakwan (yang adik tu aku tak tau nama)

Kumpulan adik Anas dan adik Syafiq (form two and form one)

Kumpulan Izyan and form two students

Kumpulan adik form two (and form one kot?)

Khusyuk buat puzzle woh - dan cari jawapan xS

Kumpulan Aisyah, Amirah, Fakhira, Aima.

Tengok jawapan sikit... Ahaks.

The first group to finish! (tengoklah ahli ada 8 orang tuu -,-)

Pihak juri menanda kertas x]


Mujurlah aktiviti ni berjalan sekejap je, sebab masa tak cukup. So far, three groups lengkap, three groups tak lengkap. Ehekk.. Kumpulan aku tak buatlah sebab kiteorang kene memantau groups lain-lain tuh. And ramai yang tak puas hati apabila sinonim 'doctor' is 'physician'. Wow, are they all masters in English? I'm not just saying because of anything, it's because my sister who has Master in English wrote the clues. No offense ;D

And perhaps, diorang tak tengok kot Merlin. Of course, every time the show was airing, always Gaius the Physician. And what did he do for a living? Treating people, making medicines/potions for the King and the people. Treating Morgana, whatever. It's similar to the work doctor. Or the meaning of physician has been changing as time moves on?

Don't think so, really.
Please check EVERY dictionary you have.

Speaking of dictionary and meanings.... Do you have any idea what merlin means? Oh-emm-gee! Thanks to 'Ainul for searching it. I'm proud of you. Nak tahu apa maksud merlin? Pergi search sendiri. Dan yang pasti aku sangat sangat sangat TE - RA - SA. Bukan Theresa Palmer -,-


Oreo! Not my favourite, tapi dalam banyak-banyak ni, oreo paling best kot. Cheese takdak -,- Nanti berebut plak. Thanks Kak Didi

Tata, assalamualaikum !
BAII

Tutorial #5: Scrollbar cute

22.6.11


Heyya! Hari ini aku nak share dengan orang ramai bagaimana cara nak buat scrollbar kita comell sikit daripada sekarang ni. Sekarang ni simple pimple jerawat je -,- Jangan risau, risau, risauuuuu. Fifi di sini sedang rajin buat tutorial. Ehekk. Kehkeh.


1. Go to Design and Edit HTML.
2. Cari kod ini jap, guna CTRL+F ;
]]></b:skin>
3. Atas kod tuh, korang past kod ajaib kat bawah ni ;
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
4. Merah; tukar warna background. Fuchsia; warna scroll bar tuh sendiri.
5. Nak letak URL background pon boleh. Pandai-pandailah adjust.

Itu jee!
Lain kali share lagi.

Credits: Nurin Hannani

p/s: bukan nani -,-

my mates are happy.

19.6.11



Tumblr_ld9z4yhqvs1qeyhk4o1_500_large

Setiap tahun, aku seorang yang jenis observant. Yep, that's me. Tapi tahun-tahun sebelum ni tak macam tahun ni. Tahun ni sangat lain dan amat berbeza. Ok, berlainan dan berbeza ialah sinonim. Well, kesedaran ni wujud baru beberapa saat, tapi aku dah lama memerhatikan semua ni. Aku sendiri dah pernah bermonolog sendiri (luaran atau dalaman, ikut suka).

Yet, I feel something so....different.

Memang, aku tengok semua orang happy. I mean, REALLY happy. Kalau tengok wajah diorang, surely sangat bahagia dengan apa yang diorang ada sekarang. Nak kata awal tahun tu, tak, tapi lately ni la. Sebelum cuti penggal lagi. Semua orang dah macam happy, bahagia, macam keluarga. Kawan baik, gurau-gurau, gelak-gelak. Masuk kelas orang lain tak lagi jadi isu.

Dah jadi fenomena kut. Hihi.

Well, before cuti and exam hari tu memang ada complications, yang membuatkan keadaan jadi stress sedikit. Tapi sekejap je, tak adanya orang nak berdendam lama-lama. Aku sendiri pun dah maafkan orang yang bermulut tidak wangi itu but somehow affect my point of view in them. Orang yang buat hal, semua aku dah ok, aku tak suka (or maybe tak boleh) marah lama-lama. Tak best.

I feel perfectly fine bila semua orang happy. Aku dapat rasa yang something dah macam menyatukan kawan-kawan aku ni semua. Err, taklah sangat. Tapi, seriously, semua orang sangat gumbira. Macam masalah-masalah yang ada non-existent. Grr, it took me ages to figure that out. Well, tahun ni aku tak observant sangat, aku obsessive dengan menda lain (tak perlu cakap).

Bukanlah aku dengki atau iri hati atau jealous dengan kegembiraan yang mereka hadapi, malah aku sangat happy. Seeing them happy makes me happy. Aku suka tengok diorang happy, tak gaduh, tak bermusuhan. Diorang buat lawak lepas tu gelak, jalan sama-sama, playing together...joking around. Rasa macam semua tu comell.

Dan yang pasti masalah yang ada dulu tak cukup berkesan sekarang ni.

Rasa macam yang masalah dulu-dulu tu membuang masa je. Zzzz.
Memang pun :P

Oh dan yang paling menakjubkan, bila semua orang happy, hubungan sesama kita jadi ok. Mestilah, kalau dah happy, takkan nak marah orang pulak kan? Contoh; kalau aku baru je beli 500 novel kat MPH, takkan aku balik daripada MPH tu aku pergi maki-hamun orang kot. Not likely, memang aku tak ingat dunia dah masa tu. Haha, memang aku pun.

Aku suka tengok diorang happy. I'm happy for them. Dan nak tahu kenapa kita happy bila orang lain happy? Sebab bila happy, orang senyum. Bila orang senyum, rasa sejuk hati (bukan seram sejuk). Senyum kegembiraan dengan senyum evil lain -__-" Walaupun sebelum ni pernah buat hal, aku tetap gembira tengok diorang gembira. Tak kiralah yang cari pasal ke tak :P

Dari jauh aku tengok diorang happy, dalam sudut hati aku...aku sendiri tak happy. Aku terhibur tengok diorang gelak, buat lawak. Entahlah tiap-tiap hari pergi sekolah rasa sayu dan hiba -___-" It's not them, it's me. Tengok muka orang tu, rasa bersalah. Tengok orang lain pulak, rasa geram, then lepas tu insaf. Ohmiii, it's ME!
Ayat biasa dalam novel movie blablabla,
"It's not you, it's me." said the heroine.
The hero replied, "Yes, it's me. Not you."

Last sekali dalam cerita tu, aku tampar dua-dua - hero dan heroine sekali. * DOH BAKPE TUKO TOPIK TETIBE !! *

Sorry.

So, dengan kegembiraan yang diorang ada, aku harap it will last long. Sampai bila-bila. Tak perlu gaduh-gaduh lagi. Aku sendiri janji aku takkan cari pasal. We need to lead a happy life. Jangan emosi sangat, think positive. Don't think about what others are saying about you. What is important is that you make yourself proud. Be happy, think positive, act fun :D

Aku sayang semua kawan aku, semua batch aku di tingkatan tiga yang akan ambik PMR tahun ni. Aku tak kesah ah sebelum ni pernah gaduh/bercakar kuku jari ke apa, I don't care. As long as korang jadi diri korang. Don't be hypocrites. Selagi korang kekalkan kegembiraan korang, okay I'm fine. Korang happy, aku happy. Aku sedih, korang mesti kena happy jugak.

Tahun ni kita kena happy sebab bila happy kita jadi bersemangat. Kita PMR tahun ni.

If you'll be my Bella,
I'm gonna be you Edward who always be overprotective of you,
And I'll be Jacob to protect you from doing something stupid.

I want to be your Merlin,
If you'll be my Arthur.
Together we can save the world from the evil Morgana.
And I'll save you whenever, wherever.
Because we are two sides of the same coin :)

Lissa and Rose are best friends who would protect each other whatever the circumstances are.
I'll be the Rose if you'll be Lissa,
because Rose would never ever let Lissa slip from her sight.
And Rose would step in front of Lissa and get shot by an enemy.
I will be Rose, no, I want to be Rose.

Selagi hayat dikandung badan... * sile jangan nyanyi lagu sekolah -,- *

Selamat study smart. I wish us all the best :) Semoga PMR SHAMS 2011 mantap dan 100% 9A! If we can achieve that point, we're gonna be the famous history breakers. Let's get started.

We don't know when we'll die.
And I'm here to say I'm sorry.

Wassalam.
BAI

Ageist.

15.6.11

Tumblr_lhah2fl6gx1qdjjddo1_500_large

Haiyoo, assalamualaikum semua. Chip chip, apa khabar ye? Sila abaikan gambar kat atas. Saja je letak sebab effect bunga violet tu comell. Yang dua ekor pontianak tu tak admire sangat terutama yang pakai lipstick warna merah. Yang pakai wig pun 2x5 je. Tapi comell wig tuh.

Kat sekolah waktu English dan BM buat oral. Aku tak buat, English sebab tak prepare langsung! BM? Pun tak prepare, tapi aku partner dengan Sofiah. Sofiah tak ada, dia pergi kem English dekat dewan. Kem tu berbayar. Macam bengkel macam tu ah. Sakinah, Syafiqah join jugak. So tinggal aku dengan 'Ainul jerlah.

Untuk oral English, ada a group of nine girls buat lakonan. Cerita The Rich, The Poor and The Swallow. Err, lebih kurang macam tu ah tajuk. Banyak diorang buat/bawak props. Salah satunya, teddy bear fluffy yang gebu! Kuikui. Aku jadi guardian Fluffy tu, dan aku kasi sendiri nama tu XD

Fluffy kepunyaan Liani :P

Teddy_bear_friends-550_large

Sepanjang ketiadaan Liani, beliau suruh aku jaga Fluffy. So I jagalah. Kelek ke sana ke mari satu sekolah -,- Memalukan diri sendiri je. Dan setiap kali bertemu pelanggan kawan-kawan, semestinya, "Wahh comellnya!", "Eeee cutenya!", "Fieyy! Awak dapat kat mana!". Oh sungguh excited jadi famous. Huahua =.=

Zzzz.

Dua tiga menjak ni asyik pasal guardian je. Guardian angel dah tak dah, semua dah lenyap untuk seketika sebab tak baca siri Fallen, Hush Hush dan Angel. But, guardian dalam cerita Vampire Academy, mostly dhampirs (half-human half-vampire). Dan yang buat aku nak gelak... Jap.

Tadi time Pendidikan Seni, kaunselor ambik alih. Kira macam brainwashing (wow XD) untuk calon PMR ni. Kaunselor ni best, banyak gila buat lawak. Ada satu lawak yang tak boleh blah, yang aku seorang je faham pun -,- dan kalau Alya sekelas, mungkin beliau akan gelak overdose.

Cikgu tengah cakap pasal nama. "Itulah, duk panggil Roy, Roy. Ingatkan nama apa, rupanya Boroi." Teringatlah dengan Moroi dalam cerita Vampire Academy. Moroi is a mortal vampire. Sebab hari tu Alya pernah perli nama Moroi tu boroi. Terasa terasa! XD

Tumblr_l33fpxwpgc1qbmkyco1_500_large

After that, adalah sebut pasal memanah. Cikgu cakap, "Buat apa memanah? Tahun ni memanah bukan kerja awak. Tahun ni awak PMR," and then cikgu pandang aku, aku toleh kat 'Ainul sebelah. Cikgu pun tambah, "Habis tu, kalau hebat sangat memanah, berapa ekor tupai dah dapat?" Lepas tu semua orang gelak -___-" Aku tak berapa nak gelak.

* gambar kat atas tu aku bayangkan Finnick Odair The Hunger Games tapi malangnya Finnick guna trident bukan bow and arrow, itu Katniss -,- *

Oh and! Buku Spirit Bound and Last Sacrifice sudah selamat tiba! Express gila MPH! So far, semangat sangat, bila dapat je buku tu, masuk bilik kunci pintu terus baca -__-" Beberapa minit kemudian, Ummi memanggil, "Adikkkk! Makan nasiiiii!" Lalu...

"Manalah nak makan... Baca bukulah tuuu," kedengaran suara Kakngah sayup-sayup.

T_T

Aku pun, bagi mengelakkan orang suspicious, terus keluar bilik dengan wajah happy. Happylah dapat baca sambungan. I get to see Rose and Adrian! Dimitri is annoying, ditambah lagi dari awal aku memang tak suka dia -,- Rasa nak beritahu Richelle Mead;

Can you make two endings of Last Sacrifice? First with Dimitri with Rose, the second one, Rose and Adrian. Hee hee.

But, I think there's a reason kot dia tak buat Rose Adrian. Sebab in the second series (Bloodlines), Adrian Ivashkov antara watak utama along with Sydney Alchemist, Eddie Castile and Jill Mastrano. I think Adrian will be with Jill kot. Or else with Sydney lah. Eddie/Jill and Adrian/Sydney. I'm...game? :-S

Bloodlines keluar August ni. Tapi kat Malaysia tak keluar lagi kot.
Sebab Passion pun belum keluar lagi setakat ni -,-

Tomorrow will be an empty-classroom day with almost all the girls deciding to enter the English Camp. Jangan tinggal aku dengan 'Ainul sudah. Nabihah, Hikmah, Alia dan Izzati tak join. So, tinggallah kami beberapa kerat ni. Dan tetiba esok ada perhimpunan rasmi.

Oh well, ganti yang hari Ahad ni kot. Ahad ni cuti!

FINALLY!

Sempena kemenangan Terengganu dalam Piala FA dan SUKMA.
Wanerr nnellang molepp nihh? Hahaha.

Aku rasa itu je kot untuk hari ni. Lately aku kehilangan idea untuk berblogging. Tak tahu nak blog apa. Takkan nak cerita pasal Nora Elena kot, rata-rata semua orang dah/tengah tengok. K, I'm not going to critic anything ('',) Nanti orang marah. :P

Akhir kata, I'm an ageist. That's why I don't like Dimitri Belikov and Diana Agron. (???) * worst conclusion ever *

Wassalam
BAI XD

alhamdulillah everything's over.

13.6.11


Alhamdulillah AF9 sudah tamat and I'm very thankful. Aku dah nak muntah tahap gaban tengok iklan warna hitam merah putih tu. Ewww. Dan AF9 is the final kan? Lepas ni tak ada lagi kan? Good. Dah dapat hidayah kot producer dia tuh.

Pandai-pandailah buat program Islamik sikit, ASTRO. Penonton pulak, korang tak perlukan hiburan semacam AF ni semua. Melalaikan. Dahlah tu, tambah dosa lagilah korang duk tengok aurat diorang terbuka sana terdedah sini. Macam pfffffft.

Oh dan pesanan sikit kepada yang berkenaan;
Kalau keluar jalan-jalan kat bandar ke mana ke, boleh tak jangan tambahkan dosa aku? Yalah, aku tahu aku tak lepas daripada dosa, but at least kalau korang pakai pakaian yang tutup aurat dan longgar kuranglah sikit dosa aku dalam sehari tuh.
Oh well, aku tak kisah dengan dosa korang buka aurat tu sebab korang sendiri pun tak kisah dengan dosa korang tuh, so apatah lagi orang lain. Orang tegur, program kat tivi (sikit je pun) semua dah cakap jangan pakai pakaian yang tak berapa nama pakaian tuh, korang pakai juga.

Eiii, geram sungguh aku! Tak payah ikut orang non-Muslim atau orang kafir sebab kita ni orang Islam. Tak payah duk ikut artis yang buka semua benda tu. Korang jangan tambahkan lagi bilangan orang yang kesian dengan korang kerana attitude korang yang terpesong tuh.

And please, jangan cop orang pakai jubah, tudung labuh, baju labuh seluar longgar sebagai kuno. At least golongan ini sudah memenuhi syarat menutup aurat. Sepatutnya korang jadikan contoh, bukan sindir. Buat tambah dosa lima guni lagi adalah.

Kepada budak sekolah agama;
Act sebagai seorang budak sekolah agama. Jangan malukan nama sekolah. Don't ever! Kitalah yang belajar agama lebih sikit daripada orang lain disebabkan persekitaran sekolah agama. Sepatutnya bersyukur dan jadi pembimbing kepada rakan-rakan sekolah bukan agama atau biasa, bukan ikut sama jadi macam diorang. Oh puh-lease. Jangan buat aku gedik.

Ni nak marah ni.

Aku tak perfect, tak ada siapa cakap aku perfect. Nobody's perfect. Aku cuma geram je, boring kalau pergi Giant, Mydin, Mesra Mall, Alamanda, Tesco, One Utama blablabla tengok girls sebaya aku pakai macam tak pakai baju. Ewww. Korang tahu tak, ramai orang nak termuntah tengok orang pakai macam tu? Do you ever realize that?

Dah lama aku tak sindir, tegur direct. Pandai-pandailah. Sebab itu aku tak suka AF, Mentor, OIAM, haram TV shows. Sebab hasilnya terjadilah kepada remaja-remaja sekarang ni.

okebai

Apabila penyu dan kijang bermain bola.

12.6.11


Tumblr_lmmmyu7hfp1qg60nmo1_500_large

Hey all.

Nampaknya aku dah lama tak update blog ini. Yang warna pink mengerlip nih (mengerlip ke? huh). Aku tak ada mood dan idea, story itu ada. Aku kan pergi holiday dekat Awana Kijal Resort yang besar gedabak tu baru-baru nih.

Tak best sangat pun pergi. Sebab sekejap je, dan tak boleh mandi kolam T_T Kan campur lelaki dan perempuan, so takpayahlah kot mandi sekali. Ewww. Mujurlah Kaklong bawak kamera DSLR dia, so aku ambiklah gambar. Kehkeh.

Merasa jugaklah pegang kamera macam tuh. Woohoo!

Credits: Batch's FB

Tadaaa! Ok, semalam habis semua orang bermati-matian (sekeliling aku larr) memekik, terlolong, menjerit sewaktu menonton televisyen yang pastinya tengah tengok siaran langsung Piala FA Terengganu lawan Kelantan. Takkan tengok cerita Twilight kot sampai menjerit macam tuh -,-

Dahlah diorang jerit, "Gollllllll!!!!!!"

Aku act biasa je, lepas dah surut suara jeritan, aku keluar bilik dengan wajah tersenyum malu (wth?). Laaa, rupa-rupanya si Daudsu pemain Kelantan memasukkan bola ke gol sendiri. Penyokong Terengganu time tu dah nak balik dah =___=

"Penyokong Terengganu dah bangun dan nak balik dah! Bila Daudsu masukkan bola ke gol sendiri, barulah semangat! Hisy, tak setia langsung para penyokong ni!" bebel Kakngah.

-,- Thank you, Daudsu.

Actually, aku kesian dekat si Daudsu ni. Mesti beliau trauma + stress. Look, it's not entirely his fault. People make mistakes lahhh. Kes-kes masuk gol sendiri ni biasalah, tak payahlah nak salahkan beliau. Ok, maybe orang marah sebab si Daudsu ni masukkan gol sendiri di ambang kemenangan Kelantan.

Dah nak menang dah kan, beliau pulak bagi mata dekat Terengganu. Terengganu pun mesti malu sebab hasil jaringan gol bukan dari pemain sendiri -,- And then after Daudsu buat gol tuh, barulah semangat Terengganu naik dan terciptalah kemenangan yang bersejarah ini!!! (erk?)


Saya sangat bangga jadi orang Terengganu! Kalau dalam apa-apa acara, usually aku akan sokong yang pantai timur punya, Terengganu atau Kelantan. Tapi, dah kalau dua-dua bertemu, of course-lah negeri tanahair aku menjadi pilihan! Pahang? Err, entah, kurang minat.

Dan semalam aku stay up late. Ramai lagi yang online time aku online at midnight. Rata-ratanya nak tunggu pengumuman cuti atas kemenangan Piala FA nih, tapi mendukacitakan. Kelantan dah confirm cuti sebab hari tu menang. Zzzz, elok ah tu, Terengganu menang, Kelantan cuti.

Good.

Tomorrow, ura-ura (or the truth eventually) mengatakan esok cuti. Oleh sebab SUKMA 2011 Terengganu menang. Well, sebenarnya tak menang lagi kot. Hari ni last day. And masih ada lima lagi pingat yang belum direbut. Pingat emas Terengganu = 28 diikuti Selangor = 24. Selangor masih ada 2 lagi acara.

Terengganu ada 3 atau 4 acara lagi. So, kalau Selangor menang kedua-dua acara itu pun, baru jadi 26 dan Terengganu masih mendahului dengan 28 pingat emas. Haihhh, mmegang teh Teranung kiteee! Struggle, struggle! No matter what, you need to try FIRST.

Kammm?

Keputusan exam sudah diketahui, tapi Maths je aku belum fully tahu markah. Alhamdulillah, A. Kelas aku seorang je dapat 9A (tahu-tahu jelah siapa -,-). And the rest, nanti aku update. Kelas 3A1 ada 12 orang kot dapat 9A, ataupun 13 orang, entah aku lupa. But, Arif dapat ranking nombor 3 :D

At least ada jugaklah budak kelas aku yang top 5.

Aku dan Sofiah result sama = 7A2B. Thanks to my Science and KH. Sofiah pun Science, dan English. Alhamdulillah, result aku menunjukkan peningkatan. Hari tu dapat 6A3B. Awww ~ Dan yang exam lepas tu Science aku A, oke bai.


Haippp! Comellah si Tessa ni. Hihi. Oh Will Herondale, I miss you a lot. I thought you were going to meet me this August, but it likely seems that I will have to see you in January next year. Or if I get lucky, in December. Gommo gommo! Arrrr. Gerammm! Extend pulok sapa ke December. Beci!

Hmmm, aku dah habiskan keempat-empat buku awal siri Vampire Academy. Tinggal lagi Spirit Bound and Last Sacrifice. Zzzzz, Kakngah dah order melalui MPHonline. In three to five days or more nanti sampailah kot dan bolehlah aku baca sampai tengah malam. Guangzhou.

Best tak best siri tu, baca sendirilah. Currently the WHOLE world tengah obses dengan jalan cerita vampires and werewolves. Incoming; angels and demons. Tengok jelah novels yang aku baca. Haiyyaaa. Dahlah pelbagai versi; vampires glitter in the sun (the worst fact ever XD). Sorry, Meyer :P

Novels yang aku baca, all imaginary creatures and myths:
Twilight
Vampire Academy
The Mortal Instruments (unfinished)
The Infernal Devices (unfinished)
Hush Hush (unfinished)
Fallen (unfinished)
Angel (unfinished)
The Demon Trappers (unfinished)
Red Riding Hood

Others:
I Am Number Four (unfinished)
The Hunger Games

Buh-bye everyone. Doakan Terengganu cuti esok. HAHHA

Wassalam
BAI

No matter what, I still love you.

7.6.11



Fine, sekarang ni aku reti doodle Domo je. Actually reti-lah doodle girl/boy, tapi it's really not the time sebab lama jugak nak boleh siapkan satu doodle. Dahlah baca buku CoFA -__-" Nice one, girl. Haha. But I'm reading Frostbite by Richelle Mead for the time being.

Didn't I tell ya already that I had finished reading CoFA? Can't really wait for City of Lost Souls, though. Oh wait, I've told you this already -_-"

Okay the doodling I did, yeah, on the book cover are The Mortal Sword and Cup. HAHAHA. You can't really draw Lake Lynn there, can you? I tried to draw Jace and Clary, but as I said, it takes a longer time. Maybe I'll draw JaceClary in Domo version after this ;D

Hmm, supposedly going to Kemaman tomorrow, but I told my father to cancel it. I haven't finished my homework yet. A lot of it. And on Thursday, I'll be going on a holiday trip with Abelong and family. Wth? I thought about turning the trip down, but then I remember I have made a promise with my nephew.

Can I go now, or not?

Fine, although I'm not satisfied with Jamie Campbell Bower being Jace, try seeing things the other way. Maybe he's better than Alex Pettyfer and Max Irons (well, these two are probably new in the entertainment world, so why bother?). I know both of them have good looks, but that doesn't mean they act better than Jamie.

Oh Jamie, Jamie, Jamie! I'm soooo NOT into ya, dude!


And Jamie, you ARE NOT going to wear THAT HAIR when you're portraying Jace! Not ever! Be like Pattinson, his hair is marvelous in his movie Twilight, but err, not in real life. Ugh, I still don't get it why they chose JAMIE! Jackson Rathbone, oh please, please be him!

Oh well, a little too late for that.

But, never mind that. I'm not game with Lily Collins either -,- I've heard her talking, and I was like, "Err, is this Clary?" Okay, she's cute, but not as cute as MY IMAGINARY CLARY. Oh well, hope the casting for Simon would be cute and sweet. He's a sweet guy! Soooo into Izzy! :P

Ha!

Everybody, please take not that Robert Pattinson and Taylor Lautner are not gays! Absolutely not, why else would they kiss Kristen, then? :P Siti Maisarah Zulhaimi, I think you should watch the video here. Really, you should, girl :P

Man, I've wasted enough of my precious time already. I know what was going to happen before all of this happened.

First week of school holidays
"I think I'm not going to do my homework yet. There's enough time next week."

Earlier on the second week
"Still have time! I should finish my homework SLOWLY ever."

The last three days
"Ohmiiii! I haven't finish my homework yet! TONS of it! Oh no! What am I going to do?"

First day of school
"Hey, have you finish your homework yet?"
"Nope, have you?"
"Same here! Gimme five!"
"Yeahh!"

-___________-"

Till then.

IGNORE THE TITLE IGNORE THE TITLE IGNORE THE TITLE JUST IGNORE IT, WILL YA?

City of Fallen Angels, fine but cool.

6.6.11


Firstly, I'm gonna tell ya I'm absolutely fascinated and satisfied with Cassie Clare's newest book, City of Fallen Angels. I finally DID buy it and finished reading it today! I know the story was hanging in the end, but who cares as long as Clary and Jace are together?

Who cares when Simon and Isabelle are both in love with each other but they themselves don't really know it?

Who cares?

I don't, anyway :P


The story is not like the other ones in the series. This time it's not complicated and relaxing. Much more to humouring the readers, I really love, love it! With Simon and Jordan, the new best friends! Yeah, Jordan and Maia, Simon and Izzy, well not to mention Magnus and Alec........

HAHAHAHAHA XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Magnus and Alec are ridiculous! I couldn't help laughing reading their conversations and situations where both of them are involved. And Simon is probably the sweetest and cutest vampire in the book :D And I was pissed when Camille and Magnus kept mentioning Will Herondale's name but the questions were left hanging.

Well, we shall wait for Clockwork Prince, then.


Breaking Dawn Part One Trailer! YES, I've been waiting for this! Well, I know it's disappointing, but the series is still bugging me ('',). In the trailer, I only like the part with Jacob Black running away from home and being called by his father, Billy. Next, when the people received the invitation card. That's all :)

And I keep laughing seeing Edward in his wedding outfit. He looks like a nerd in some way * restraining myself from laughing *. He's cute though! XDDDDD That's the only part he was cute, the other parts, he's awesome and handsome XD

I don't like Bella at all in this trailer -,- She looks old. Thank you.

And did you see Caius, portrayed by Jamie Campbell Bower?


There you go, yeah right, he's totally Jamie Campbell Bower as Caius and now, surprising news, yeay, he's going to play the role of Jace Wayland, the hero in The Mortal Instruments series in the first movie, City of Bones.

* crying out loud *

There, there, Fifi. It's all right, it's all right.

NO, IT'S NOT ALRIGHT! IT'S NOT!

I thought of Alex Pettyfer or maybe Max Irons or maybe thousands of actors out there but not Jamie Campbell! Not Caius from the Volturi clan! I know, I know, I don't have anything to do with the selection of the cast, but I'm going to be one of the viewers, so it's not fair! Jackson Rathbone is better if you asked me >.<

This time I get too emotional. Steady, girl.

Okay, fine. Maybe they are taking safety pre-cautions. They don't want to ruin the movie by taking gorgeous hero like Robert Pattinson in Twilight, so instead of that, they take Jamie Campbell with them in City of Bones. Nice choice, REALLY nice.

Can you gimme a minute to scream? I think no, then.

Better take someone cute and innocent-face actor as Simon. No, I don't want Colin! Colin is Merlin, and Merlin is Merlin. No one can change that. But perhaps if they cast Colin as Simon, I would be really excited to see the movie (keeping aside the real fact that Jamie is casted as Jace).

Goodbye Alex and Max.



Hello Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth and Josh Hutcherson! They are going to cast Katniss Everdeen, Gale Hawthorne and Peeta Mellark. I'm not disappointed knowing this than knowing who's going to cast for Jace Wayland. Okay, don't remind me of that! Grrr.

Josh Hutcherson is suitable for the role of baker boy! Hihi. He's cute, though. And Liam Hemsworth... Ya remember him, don't ya? The one who was rumoured to cast Daniel Grigori * laughs *. Well, I don't think he will be casted now XD

I can't wait for the movie! Actions in the arena, love, love, loooove it! :)

I'm done today. REALLY DONE.

Tutorial #4: Favicon and Cursor

4.6.11



1. Go to Edit HTML.
2. Copy code ni,
<link href='URL favicon' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>
3. Search (CTRL+F) ; <b:skin><![CDATA[ dan paste ATAS <b:skin><![CDATA[ tuh.
4. DONE

Simple je. Tak perlu mengeluarkan peluh. Unless kalau korang tak pasang kipas -,-


Senang beb. Very easy :D Easy come easy go tau. HAHA

1. Go to Page Elements.
2. Add Gadgets and choose HTML/Javascript.
3. Copy code ni;
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL cursor korang), progress;}</style>
4. Nak senang, korang pergi cari cursor dekat cursors-4u.com. Beraneka. Nak cari URL cursor boleh buat sendiri dan upload di Photobucket atau cari dekat Glitter-graphics.

Kalau nak cursor macam aku, ni code.
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: crosshair}</style>

Membantu tak? Good. Hihi.

UNTUK COPY CODE, TEKAN CTRL+C

BAI!

Tutorial #3: Hide your shoutbox

3.6.11



1. Go to Page Elements.
2. Add Gadgets and choose HTML/Javascript.
3. Copy the code below;
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
Letakkan Kod Shoutbox Di Sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

  • Merah; URL gambar korang nak letak.
  • Hijau; warna border.
  • Biru; warna background.
  • Magenta; your shoutmix/shoutbox code

Width and height reti-retilah tukar sendiri. Hihi.

Buhhhh-buy. :P

Tutorial #2: Disable Right-Click (Alert and No Alert)

2.6.11


Setelah berbundu-bundu bulan soalan formspring aku hiraukan, so hari ini ingat nak buat tutorial sedikit. Walaupun dah ramai yang buat. Saja je, sebab tak tauu nak post apa -,- Ngehngeh.


Sememangnya ramai Anonymous yang famous hantar request. Takpe, mungkin diorang ni tawadhu' kot. Haha. Yang payahnya takkanlah aku nak buat tutorial dekat ruangan jawapan formspring iteww (eww XD). So aku buat kat sini. Kepada tuan empunya soalan, sorry lambat. (5 months ago tu T_T)

As usual, bukalah Page Elements - Add Gadgets - HTML/Javascript. Kemudian, sila copy code di bawah ini. Weet weet.
<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>>

Hmm, yang ini code disable right click yang tak ada alert. Bila korang tekan right click, memang takkan keluar apa-apa. So taklah serabut sangat kalau orang tekan right click. Tak adalah ayat macam ni;

No copy copy, pergi minum kopi sanaa.

Di bawah ni aku sediakan lagi code untuk korang yang suka sangat buat alert sampai sakit jantung semua orang yang tekan right-click. Haih. Pesanan aku tak payahlah tulis benda-benda sengkip seperti, copypigs ke copydogs ke. Dahlah dua-dua tu najis berat. Suka sangat mencarut puak-puak terlampau nih -,-

<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Tidak boleh copy selagi tak minum air kopi buatan Sopi";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Arahan seterusnya mestilah pandai-pandailah korang tukar ayat warna merah tu. Oh kalau korang nak copy HTML code aku semua benda nih, tekan CTRL+C okeh sebab aku sendiri pun buat disable right-click zzzzz. Dan aku dah tak buat disable highlight sebab nanti kang susah pulak korang nok copy mengopy nih.

Okeh, buhbye.

creditto : Google dan Intanurulfateha

Let's go wild.

1.6.11

Il_570xn.212595474_rect540_large

Alya tidur rumah aku dua malam. Isnin aku pergi Pantai Pandak, main-main air, tangkap hermit crabs yang comell tuh. Semalam, Selasa aku pergi naik cruise di Taman Tamadun Islam menyusuri err, err, Pulau Duyong, Pulau Warisan etc. Entah aku tak ingat.

Hari ini aku pergi makan Pizzahut dengan Kak Didi.

Sorry aku kurang update blog ni sebab masa sangat singkat, of course. I want to finish my novels. I've finished The Hunger Games book one so far, and Forsaken, done. Working on Catching Fire, THG second series. Oh man, Suzanne Collins will pay for all this.

Ingatkan cerita ni santai, tak complicated. Then, after I had finished the first book, I was like, "What on earth is she planning to do..." because the ending was quite bad with all the conflicted emotions, mostly from the current reader. Who else? XD

And who's not madly in love with Peeta Mellark and at the same time, Gale Hawthorne?

Okay, great. Rasa macam dejavu, sebab sekarang ni aku baru lepas baca Forsaken, ada name Blackthorn and now Hawthorne? Hari tu tak silap aku baca buku TMI and TDI ada Lightwood, and Hush Hush ada Blackwood ke apa entah. Haii, sukanyaa diorang dengan Black Black nih.

Jacob and Sirius Black, do I need to remind ya?


Somehow I'm pissed with myself for using some irritating 'slang'. Thanks to Denver Beck zzzzzzzzzzzzzzzzz. Geram aku setiap kali dialog dia, perkataan 'you' jadi 'ya'. Eww? Bukan sekali, tapi setiap kali. Memang slang dia, readers lain pun menyampah.

Tapi kiteorang buat tak nampak jelah.

Oh hmm, Kak Didi belikan Frostbite, Shadow Kiss and Blood Promise. The Vampire Academy series, book two until four! Two more to go. Wait, I haven't read those yet. Soon, soon. Until I throw this laptop in the cupboard, that's when I finish every books I have in hands.

Bzzz.

Sleepy-head now. Last update for the week, maybe. Or not. Or maybe for the holidays. Thanks a lot for pissing me off, everyone. You succeed.

And I repeat, today is not my day.

BAII