Tutorial #2: Disable Right-Click (Alert and No Alert)

2.6.11


Setelah berbundu-bundu bulan soalan formspring aku hiraukan, so hari ini ingat nak buat tutorial sedikit. Walaupun dah ramai yang buat. Saja je, sebab tak tauu nak post apa -,- Ngehngeh.


Sememangnya ramai Anonymous yang famous hantar request. Takpe, mungkin diorang ni tawadhu' kot. Haha. Yang payahnya takkanlah aku nak buat tutorial dekat ruangan jawapan formspring iteww (eww XD). So aku buat kat sini. Kepada tuan empunya soalan, sorry lambat. (5 months ago tu T_T)

As usual, bukalah Page Elements - Add Gadgets - HTML/Javascript. Kemudian, sila copy code di bawah ini. Weet weet.
<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dauspozi.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>>

Hmm, yang ini code disable right click yang tak ada alert. Bila korang tekan right click, memang takkan keluar apa-apa. So taklah serabut sangat kalau orang tekan right click. Tak adalah ayat macam ni;

No copy copy, pergi minum kopi sanaa.

Di bawah ni aku sediakan lagi code untuk korang yang suka sangat buat alert sampai sakit jantung semua orang yang tekan right-click. Haih. Pesanan aku tak payahlah tulis benda-benda sengkip seperti, copypigs ke copydogs ke. Dahlah dua-dua tu najis berat. Suka sangat mencarut puak-puak terlampau nih -,-

<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Tidak boleh copy selagi tak minum air kopi buatan Sopi";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Arahan seterusnya mestilah pandai-pandailah korang tukar ayat warna merah tu. Oh kalau korang nak copy HTML code aku semua benda nih, tekan CTRL+C okeh sebab aku sendiri pun buat disable right-click zzzzz. Dan aku dah tak buat disable highlight sebab nanti kang susah pulak korang nok copy mengopy nih.

Okeh, buhbye.

creditto : Google dan Intanurulfateha
Post a Comment