Hari Paling Stress.

27.7.11

Tumblr_lo7r8434px1qbz8s8o1_500_large

Assalamualaikum warahmatullah :) Alhamdulillah dapat lagi aku menghapdet blog aku yang entah apa-apa ni. Dah kosong pun aku rasa. Biarlah, nanti lepas PMR barulah lebih bermakna dan berisi zzzzz. Apa-apa jelah. Aku update ni pun nak cerita-ceriti masalah aku yang sebenarnya takkan diceritakan secara details. Jadi korang layan jelah penghamburan ayat-ayat yang langsung tidak menyerlah kat blog ni dan masukkan dalam otak. Korang scan, and bila akhirnya korang tak faham korang keluarkan balik okedahjanganlayanakumengarut.

Actually hari ini aku tetiba down gila. Rasa nak nyanyi lagu Baby, are you down down down down down by Jay Sean ft. Lil Wayne pun ada jugak tapi disebabkan terlampau emosi aku dah tak boleh nak menyanyi. Yang dapat aku nyanyi ialah lagu-lagu yang makin buat aku rasa sedih dan emosi. Oh, man. Fortunately, tak ada sesiapa yang sedar aku emosi seorang diri. Padahal semua orang di sekeliling aku tengah berceloteh gembira, bergurau senda, bercerita riang. Kugembira sentiasa, badanku sihat dan cergas...

Bila aku stress, aku tension, aku emo tahap maksima (yep, memang aku stress gilagila tadi), skru aku akan longgar sikit. Mulalah buat perangai yang tak sepatutnya seperti menjawab dengan jawapan yang tak sepatutnya. Tadi teacher tanya ke manakah Afiq dan Syaukani, lalu aku menjawab, "Pergi kem akademi siri ke...400," Mujurlah suara aku slow dan teacher tak dengar. Sofiah dah gelak guling-guling. Dan kata beliau #suara aku dalam kelas memang slow tapi aku rasa suara aku cukup kuat okebai.

Tumblr_lna14zmuig1qg68hio1_500_large
Yes, yes, I'm feeling the same way T_T

Time solat, aku keseorangan lagi. Sebelum tu, Sofiah, Syafiqah, Sakinah dan 'Ainul tengah berbincang/belajar dekat meja belakang. Aku still dekat tempat duduk aku di hadapan. Biasa aku akan join diorang tapi disebabkan emosi aku yang terlampau lampau ni, aku layan perasaan aku je. Sabor jelah. And bila pergi solat, aku jalan laju (macam biasa). Naik atas surau, solat Zohor berjemaah dan aku turun dan balik kelas seorang diri lagi. Pergi lepak sekejap dekat kelas 3A1 kemudian terlalu stress aku pun blahh macam tu je.

Sebelum aku masuk kelas, sempat aku berkata kepada Sabrina dan Kak Ti, "Hai saya sedih okebai," dan meninggalkan mereka yang tertanya-tanya, "Kenapa, Fi?" dan "Apa hal pulak ni Fi?". Tahniah kerana tidak terjawab. Aku duduk diam dan layan perasaan lagi. Layan layan layan.... Sampailah Sir masuk dan belajar Maths - Trigonometry. Sir ajar subtopik yang tengah tengah dah, aku dan budak-budak yang pergi kem ILP dan Seri Malaysia mana faham sebab kiteorang tak ada time Sir ajar subtopik mula-mula.

Setelah mogok beberapa saat, aku pun, "SIR! TAK FAHAM LANGSUNG..." dengan lantang (penangan emosi) dan setelah itu Sir start dari awal. Mujurlah aku bertempik sedemikian rupa, kalau tak, ramailah yang tak dapat nak memahami apa yang Sir ajar. Sofiah pun memuji-muji tindakan aku -____-" After that, Sir ajar sampailah kami faham, then baca doa, sambung belajar sikit lepas tu aku balik. Muka aku tetap masam+stress. Kemudian, punca stress aku mendekati tapi aku buat tak tahu je. SABAR.

Z208905016_large

Yeay dan akhirnya korang pun tak tahu apa punca stress aku. Aku sendiri pun sebenarnya tak pasti apa puncanya, tapi at last aku berjaya merungkai dan aku sangat sengkip kepada diri aku sendiri, tahniah. Dan hanya ada beberapa manusia terpilih yang Allah telah jadikan mereka sebagai anugerah kepada aku untuk berada di samping aku pada waktu-waktu macam ni. Dan manusia-manusia tersebut mengetahui apa yang aku alami. Terima kasih kerana memahami aku, thanks a lot. Ukhuwah never ends :)

Ya Allah, terima kasih atas segala-galanya. Terima kasih kerana menghantar 'mereka'.


Hmm, mende au Fifi emosi sokmo T_____T Tembok ni haaaa. Tapi sebenarnya aku rasa faktor utama aku jadi macam ni ialah sebab Percubaan PMR 2011 minggu depan. Yep, serious aku stress nak exam untuk pertama kalinya dalam sejarah hidup. Because aku rasa cikgu-cikgu terlalu mengharapkan kami mendapatkan result cemerlang (A in all subjects). Mereka terlalu berharap dan aku stress sebab aku takut...aku takut aku akan mengecewakan diorang. InsyaAllah tak :)

Qadha' Muallaq - kita mampu mengubahnya 

Wallahualam.
BAII

Atamanna lakum annajah fil imtihaanaat, ya sohaabaatii!

Tired of dramas ;D

25.7.11

Tumblr_lorkeekqde1qb03sko1_500_large

Assalamualaikum and a very good evening! Hmm, disebabkan permintaan dari beberapa orang rakan aku (yang hanya mereka je baca blog ni, duh -,-) aku pun tergerak hati-lah nak update. Aku bukan apa, exam trial aku dah esok lusa. Tak sampai seminggu. So, takkanlah aku nak berdating dengan blog ni aje? Lagipun tahun ni kalau korang perasan #sniff aku dah jarang update disebabkan 1Peperiksaan yang bakal aku hadapi.
Trial PMR didahulukan, PMR diutamakan
Okay, ini lebih kurang slogan yang aku cipta semalam dekat Syafiqah sebab, err, sebab kiteorang sama-sama tension tak boleh nak berPJ hari ini gara-gara jadual anjal yang membuatkan kulit pipi Kak Ti semakin anjal (???). Hmm, fine. Aku dah mengarut tahap dinasour nih. Alaa, tak apalah, Piqah, tahun ni je kita korban waktu PJ #hek eleh padahal tahun lepas dan lepas punyalah malas nak berPJ Psychopath ;D

Oh uhh korang. Lately aku and da geng ada beberapa masalah. For the time being, aku dan 'Ainul ada two groups yang perlu diberi perhatian. One group - 2A2 in 3A2 Fifi, 'Ainul, Sofiah, Syafiqah and Sakinah. The second one, geng usrah - Fifi, 'Ainul, Kak Ti, Alya and Sabrina.  So both of the groups ada masalah tersendiri, terutama yang geng usrah. Memang konflik jiwa dan raga-lah baru-baru ni #dengan aku aku sekali stressed out But alhamdulillah, masalah selesai setelah semua pihak mula menunjukkan sikap toleransi dan tolak ansur zzz.


And tetiba time exam dah benar-benar dah depan mata, ada sesetengah pihak cuba mengganggu konsentrasi kami semua. Sengaja ke apa ni? Aku pun tak tahulah nak cakap apa. Nak marah, budak kelas sendiri. Tak pasal-pasal cari pasal. Aku dah malas gila nak sound macam #hari tu sebab aku tak naklah dicop makcik bendahari garang. No way, aku tak garang, aku tegas bila bab-bab yang mengacau-bilaukan keadaan DALAM KELAS ITU.

Oh well, aku sendiri pun dah rasa macam orang buangan je duduk dalam kelas tu. Duit kelas dah berkurun tak kutip, sebab tak nak ganggu diorang fokus belajar. Nanti-nantilah lepas trial #bulan Ramadhan, murah hati sikitlah nak bayar duit kelas B-) Oh alahaiii, kelas pembelajaran hari ini amat merungsingkan sebab para kaum Adam bertukar partners. Itu baru sehari Adam tak datang sekolah!

Hang pi mana, Adam oii? Jangan nak susahkan che', nanti kalau teacher tanya sapa jiran hang, mesti che' kena jawab.
#tetiba XD

Trial PMR next week, aku dah study KH sikit sikit. Dekat sekolah start jadual anjal, lepas tu esok tarik balik, belajar ikut jadual biasa. Aku pun macam Uhhhh? Tahu tak yang Science kelas aku yang ada dua periods hari Ahad dan Isnin, dan hari Rabu ada sekali yang satu masa. Memang dah terkorban masa Science dahlah syllabus belum habis lagiii! Sepatutnya diteruskan sahaja jadual anjal tu barulah kulit lebih anjal -,-

Pour_vous__by_papermaestro-d3elp2a_large
If love is this easy

Lalala. Ewww, dua tiga menjak ni aku geli geleman-lah jugak sebab ada scenes yang #romantik plus jiwang. Come on peeps, not now, please? And as usual, I'm the #orang tengah yang berwibawa dari awal sampailah akhir Rasa berdosa pulak tolong korang mendekati zina...zina hati. Hmm, maybe it's my fault, too. Aku berperangai sedikit keanak-anakan sewaktu di ILP dengan menghantar satu mesej yang #tak matang kepada 'Ainul.

Maybe I'm the reason they are all acting like #that.

After this kena berubah. Stop being a jerk, Fifi. Grow up and act like a grown-up kid. You're not a child anymore, you're not in primary school anymore. #And most importantly, you ARE NOT schooling in standard schools. You are an Islamic school student. Perhaps in the future you will act like one. Start doing that by now. It's hard to change, but slowly the changes would creep up on you.

* I'm struggling hard to keep away novels and movies from my head. Yes, I will leave this cyber world, soon. So soon.

Wassalam.
BAII

Kem Akademi PMR 2011 Siri 2

20.7.11



Readers sekalian!!! I miss you! Wahhhh, lamanya tak update blog. Rasa macam berkurun-kurun, biarlah baru seminggu pun -,- Ada banyak sebab kenapa aku tak update tapi sebab utamanya nanti aku cerita. Kita kena fahami cerita mengikut kronologi yang betul. Aii, macam Sejarah je aku dengar x]

1. Surat mengejut dari Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT)

Rabu, 13 Julai 2011, lebih kurang jam 12:30 tengah hari, Ustazah Wan Suriati memaklumkan kepada kami bahawa beberapa orang pelajar tingkatan tiga (24 orang) akan ke Kem Akademi PMR Siri 2 di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Bukit Parit, Marang, Terengganu pada petang itu juga.


Empat hari tuuu! Aku pun kaget-lah sekejap sebab Ummi dan Walid dah booked tiket kapal terbang untuk ke Kuala Lumpur bagi menziarahi anak saudara aku yang comel baru lahir tuh. Ehekk. Dengan sepantas kilat, aku berlari-lari nak pergi telefon. Time tu public phone adalah dua tiga orang lagi tengah telefon mak ayah, maklumlah last minute case.

Aku pun terlompat-lompat sebab tak tahu excited ke nervous ke -_-" Lalu telefonlah Ummi dan cakap dengan nada yang kuat sebab nervous. Ummi, adik kena pergi kem ni! Macamana pergi Kuala Lumpur? Adik nak pergi dua-dua! Arghhhh tidaak! Ummi rasa macamana? Huhuuu. Ummi suruh Walid datang ambik dululah nanti kat rumah kita cakap. Lebih kurang tulah macam.

Last sekali aku pun balik. And in the end, my Walid suruh pergi kem. So, saya sebagai anak yang baik ikutlah nasihat ayah tercinta walaupun sangat teringin ke Kuala Lumpur untuk beli novel tengok anak saudara baru! Keinginan nak beli novel terpaksa ditahan kerana Percubaan PMR akan memunculkan diri dalam masa seminggu lebih.

Tapi masih update blog zzzzz.

2. Perjalanan ke Institut Latihan Perindustrian Bukit Parit, Marang, Terengganu.


Kami pergi dengan ibu bapa. Sempat jugak tersesat jauh -__-" Tapi last sekali bertemu jua. Tempat dia macam dalam hutan lah sikit, tapi taklah terlalu kehutanan. Lepas daftar dapat bilik dengan budak SMK Wataniah, Besut. Nama beliau Fatin Nur Aina, panggil Aina je. Hihi. Sangat baik dan comell. Yang pasti pendiam.

Semua peserta kem dari sekolah-sekolah lain sangatlah tidak bising melainkan pelajar-pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malek yakni seramai 18 orang (perempuan). Maybe disebabkan kuantiti kami yang lebih dari sekolah lain ni yang menjadi faktor utama kebisingan. Sekolah lain average 5, 6 orang je. Ada jugak yang 10+ tapi tak ada yang sampai 20+ macam SHAMS.

3. SMK(A) Sheikh Abdul Malek Pewaris Pendidikan Terbilang

Tak ada dalam gambar : Fakhira dan Amira


Gambar first
Aku tak tahu dua budak tu pergi mana. Wajihah, Fakhira, Amira, Nadhirah, Ain Suraya, Zahra, Nadhirah Didi, Aisyah Aqilah, Adni, Sofiah, Sakinah, Liani, Fifi - kami jadi kawan baik serapat yang mungkin -,- Wan Sakinah, Maria, Syafika, Aina, Amirah - rapat dengan cara diorang. Aishah Munirah? Naib penghuluwati rapat dengan penghuluwati kot -,- Eh tak tak, maybe sekali dengan Aina kot sebab diorang roommates.

Gambar second
Kami berada di dalam dewan kuliah utama. First day air-cond di pasang pada tahap maksima kot. Memang sejuk ah, tambah-tambah MALAM. Semua dah duduk dalam peti sejuk, sejuk beku dah semua. Aku yang lemak lebih pada orang ni pun sejuk tak terkata. Yang peliknya Zahra-si-suka-mogok-dan-merajuk tu tak pulak sejuk tangan dia, malah warm. Sebab 'seseorang' kot, Za? :P

4. Kem Akademi PMR 2011 Siri 2

Jawatankuasa Hubungan Antara Kaum Kem Akademi
Penghulu: Amir Khair SMK(A) Sheikh Abdul Malek
Naib penghulu: Faiz Najmuddin SMK(A) Tok Jiring
Penghuluwati: Indahayu SMK(A) Nurul Ittifaq, Besut
Naib penghuluwati: Aishah Munirah SMK(A) Sheikh Abdul Malek



Inilah situasi di Dewan Kuliah Utama. Luas dan selesa. Kerusi macam di panggung wayang -,- Bila orang bangun, mulalah kerusi tu gedebang gedebung balik ke tempat asal. Fasilitator terkejut hari first day bila bunyi kerusi bising sangat x] Tapi unik ah dewan ni. Kumpulan kami merupakan kumpulan pelajar pertama yang merasmikan tempat ini. Maklumlah, masih baru ~


Belajar Mathematics. And yang tudung belang-belang tu Afifah dari Ittifaq Besut. She's so genius -,- Soalan yang aku tak paham dan tak reti nak buat semua dia terangkan. Tetiba jadi baik dengan dia. Dia yang friendly sebab masa tu Aisyah suruh hulurkan barang dekat Fifi, lepas tu Afifah ni kept calling me Fifi Fifi =.= Aku pun suspicious, Ke orang panggil dia Fifi jugak sebab nama dia AFIFah?

Rupa-rupanya tak pun. Hehe.

Kami tidur di hostel. Sebilik dua orang, dapat almari setiap seorang. Selesalah bilik tu, biarlah tak ada air-cond pun. Cukuplah air-cond di dewan kuliah membuatkan kami jadi sejuk beku =,= Dan untuk pengetahuan semua, jarak hostel dan dewan kuliah ialah lebih kurang hampir setengah jam perjalanan KAKI. Bayangkan setiap hari dalam 6, 7 kali kami terpaksa berulang-alik.

Fatin Nur Aina wa Fatin Athirah

My roommate, Aina. Hihi. Comel, 'kan? Orang Jerteh. Sepanjang masa aku cakap Besut lah dengan dia, dah aku pun tahu slang Besut. Penghuluwati orang Besut jugak, jadi aku sampai terbawa-bawa cakap Besut dengan semua orang kat kem (except SHAMS students). Dengan budak SMK(A) Durian Guling, Marang tu pun cakap Besut. Lepas tu aku gelakkan diri sendiri -,-

Sewaktu di surau


Ini name tag yang diberikan. Cantik tak tulisan cantik tak cantik tak? * gedik * Aku suka pen warna tuh, sesuai dengan warna hitam. Hehehe. Oh, yang 20 10 5 2 tu ialah 20% straight A's UPSR, 10% straight A's PMR, 5% straight A's SPM and 2% straight principle A's STPM - untuk negeri Terengganu lah, tahun 2011 :D Semoga tercapai cita-cita tersebut. SHAMS PMR Straight A's 85% 2011!

Belajar belajar belajar belajar Maths hee hee :D

Melalui kem ini, kami dapat banyak perkara (ayat biasa). Yang bestnya dapat kawan baru (pun ayat biasa). Dan mujurlah aku tak pergi Kuala Lumpur sebab aku dapat banyak perkara baru dan berguna kat kem ini, terutama subjek Matematik. Peserta-peserta kem dekat Seri Malaysia Marang (Kem Akademi Siri 1) tak payahlah nak menunjuk-nunjuk, kami belajar semua yang anda belajar -,-

5. Kenangan kami di ILP Bukit Parit


Antara sekolah yang terlibat:
SMKA Sheikh Abdul Malek(K.Terengganu), SMKA Nurul Ittifaq (Besut), SMA Maarif (Besut), SMKA Wataniah (Jerteh), SMK Renek (Jerteh),SMA Ittifaqiah (Jerteh), IMTIAZ Besut, IMTIAZ Dungun, IMTIAZ Kuala Terengganu, SMK Chukai (Kemaman), SMK Lembah Bidong (Setiu), SMK Mak Lagam (Kemaman), SMAASZA, SMKA Tok Jiring (K.Terengganu), SMA Sultan Ismail (Dungun), SMKA Kuala Abang (Dungun), IMTIAZ Kuala Berang, SMK Tengku Ampuan Intan (Kuala Berang)



Time ambik gambar ni, tiga orang fasilitator ada bersebelahan je. And then Cikgu Naimah (fasi) pun usik, Hahhh! Ambik gambar? Ish ish ish and then Cikgu Ku dan Cikgu Suhaimi provok jugak kot -_-" Lepas tu kami keluar dewan cepat-cepat sebab malu. Huahuahua.

Bersama-sama dengan Indahayu and dua orang pelajar Ittifaq, Aishah dan err, tak tahu nama -,-

Nak kata semua, ada beberapa kerat je tak masuk. Contohnya, roommate aku sendiri tak ada -,-

Budak-budak aku nih memang suka ambik gambar -.-

Tension aku setiap masa ambik gambar. Dahlah aku tak ada, tak apa aku tak ada sebab aku nanti nampak hitam dalam kamera x] * padahal memang dah hitam * . Maklumlah, atlet negara sekolah... Setakat main bola tampar pada hari pertandingan buat apa, pooorah -___-"



Kami berempat ni jiran. Aien Najihah sama sekolah dengan Aina. Ain Suraya sama sekolah dengan aku. Aien dan Ain roommates, sebelah bilik aku. Hehe. Aina suka suruh aku makan -_-" Entah dari mana dia dapat sumber makanan tuh. Dahlah sedap >.< Ada ke pelawa aku makan junk food lepas aku gosok gigi? Dia pun merayu-rayu, aku pun, Yalah yalah nanti saya makan lepas tu saya kena gosok gigi baliklah -,-

Me and Afifah :D

6. Bas SMK(A) Sheikh Abdul Malek - perjalanan pulang meninggalkan kem tercinta :')


Fifi terlalu sedih ingin meninggalkan ILP. Syazwani di sebelah terkenang-kenang Hotel Seri Malaysia tempat beliau dan rakan-rakan berkem. Eh chop, aku pelik wa hairan, kenapa setiap bas sekolah yang dinaiki pelajar, budak-budak lelaki duduk belakang, perempuan duduk depan? Dalam kelas lelaki pulak duduk kat depan -_-" Macam-macamlah.


Yang belakang tu pun nak masuk gambar ke? -,- Lain kali jerit-lah sikit, Heiii nak masuk gambar jugakk! barulah Fakhira (si snapper) ambik gambar korang dengan jelas. Hahaha. Oh, time naik bas, bising bagai nak rak. Aku rasa pakcik driver bas tu agak 'mogok' dengan kiteorang sebab tu buat tak layan. Ada hal yang terjadi sebelum kami menaiki bas -__-"

Sampai kat sekolah, aku telefon Kakak. Bila Kakngah dan Kakak sampai, aku ajak pergi McDonald. Mengidam makan McD sebab berhari-hari duduk kat sana. Dahlah makan enam kali sehari. Ayat Cikgu Ku masa majlis penutup, Saya rasa balik nanti berat badan awak makin naik. Sebab makan banyak. Saya tengok awak makan petang tu, macam makan tengah hari! T______T

Kira seimbanglah dengan exercise yang dilakukan setiap hari, letih tau nggak.

Tumblr_lol43lwnjw1qgk97uo1_500_large

Tajuk baru, tajuk baru x] Lepas balik kem kat ILP, ada kem kat sekolah, balik pukul 4.30 sampailah hari Selasa (semalam). Hari ini cuti, hari keputeraan Yang DiPertuan Agong, kot? Aku tak pasti-lah. Setelah berkampung di hulu pedalaman ILP selama berhari-hari, dah tak tahu perkembangan dunia. Aisehhhmann. Lepas tu kena duduk sebilik (bilik mesyuarat) dengan hampir 100 pelajar STAR (5A ke atas).

Okeylah aku rasa post ni dah berjela. Nanti update lagi kalau rajin. Mouse laptop ni buat kacau, geram aku.

Okebaiiiii
Wassalam :P

p/s: aku malas nak sakit hati dengan orang. so takyah ah cuba-cuba nak bangkitkan rasa marah aku. EMOSI KE AKU NI BAI

Kepercayaan khurafat yang melampau.

8.7.11


Tumblr_llndisepse1qc6czfo1_500_large
Domo Mars playing piano, not 'pulling' it

Hey peeps. Lama weh rasanya tak online (walhal baru tiga hari). Yep, in cyber world, sehari sudah memadai untuk dikatakan LAMA. Lately sibuk tapi sebenarnya saja je buat-buat sibuk dan malas nak buka laptop nih. Oh sebenarnya tengah baca novel tajuk The Host by Stephenie Meyer.......................................

Baiklah, saya takkan cerita apa-apa pasal novel tersebut memandangkan Aqilah Nazri dan Vivacious Freak merungut-rungut tak faham jika saya cakap pasal novel-novel yang saya baca. Tapi hendaklah saya katakan di sini bahawa ini blog saya jadi saya boleh tulis anything even though orang tak faham langsung. So, apa kata korang menangis sekarang? XD

So as the title speaks, hari ini aku nak bungkam (ocehh) pasal kepercayaan khurafat yang memang, err, agak melampau bila diingat-ingat balik. Dua hari lepas aku dan kawan-kawan baru selesai kelas tambahan, in the mean time tunggu mak ayah datang, tetiba cakap pasal kahwin dengan sepupu. Lepas tu meleret-leret pasal kepercayaan khurafat semua tuh :P

1. Jangan beralih tempat ketika makan, nanti kahwin banyak


Baby,cute,photography-f59be153c3c282d44ecea8c65c122a03_h_large

Oh yang ini aku baru je jumpa ketika aku darjah empat. Sewaktu tu, kawan aku, Adin makan beralih tempat and then adalah makcik mana entah (kawan akulah), Halimatul rasanya, membebel cakap, "Elok sangatlah tu beralih tempat, nanti kahwin ramai!" At that moment aku rasa macam, Uhhhh? Then gelak. Mati-mati aku 'agak' percaya. Hihi.

Oh yang ni tahap sederhana lagi, taklah terlalu melampau sebab kepercayaan ini nak ajar kita supaya makan setempat je. Janganlah duk beralih tempat makan tu, nampak tak sopan. Lagipun, lelaki kalau dah rezeki kahwin ramai, kahwin ramailah jugak -,- You can't escape destiny. Hahaha. So sama ada Halimatul tu tak nak Adin kahwin ramai ataupun dia sendiri tak nak dimadukan! Okey okey, itu adalah luar daripada topik. Psst, dulu memang diorang tu kena gosip berdua x]

2. Jangan duduk atas bantal, nanti dapat bisul

Owl+pillow_large

Oh, uhh, yang ini aku pernah dengar tapi tak ingatlah bila dan siapa yang cakap. This is to prevent us from sitting atas bantal, yakni benda yang kita letak kepala akhirnya bila kita tidur. And sometimes, kita mengaji pakai bantal jugak kan, atas bantal tu letak Al-Quran supaya lebih tinggi pada punggung kita. Jadi nampak tak baiklah duduk atas tempat yang sama kita letak al-Quran. Betul tak betul tak? Lagi, supaya bantal tak pecah dan koyak rabak jika kita duduk.

Kepercayaan ini aku tak ada story pasal classmates aku. Confirm confirm diorang tak ada bisul disebabkan duduk atas bantal. Even kalau ada pun, takkan nak cakap kat aku, "Fiiii! Kau tahu aku ada bisul!" and then aku pun akan cakap, "Mesti kau duduk atas bantal eh?" HOHO. Great conversation -,-

3. Jangan menyanyi sewaktu di dapur (anak dara), nanti kahwin dengan orang tua

261390_2117219138120_1474989932_2312457_1906817_n_large

Ya ke? Biasa kalau aku dengar, "jangan menyanyi kat dapur nanti kahwin dengan datuk," and then ramailah yang akan jawab, "Best ape kahwin dengan Dato'! Kaya-raya,". So, kena tukarlah perkataan datuk tu kepada orang tua sebab zaman moden ni orang dah tak kisah dah, muda remaja ke, tua ke, semua nak kahwin dengan Dato'. Adehhlaaa. Berat, berat...

Erk, yang ini sebenarnya nak elakkan makanan hangus dek kerana syok menyanyi. Wow, pedas tuh! Tapi bagi aku-lah, nampak tak sesuai pulak orang perempuan (anak dara) menyanyi terlolong-lolong kat dapur masa tengah masak kan... Sopanlah sikit, dah kita ni anak dara * blushing ewww *. Lagipun suara kita ni kan aurat, manalah tahu kot kot tengah menyanyi lalu abang ipar ke, jiran sebelah rumah datang nak hantar kuih bingka ke... Ahaks.

4. Jangan menuding pelangi nanti jari kudung

Tumblr_lni4tpgrgv1qfwg0ho1_500_large

Haaa, yang ini aku tak tahu datang daripada mana dan apa sebabnya. Actually aku terbaca dekat blog ZackZukhairi hari tu, dan beliau tulis dekat situ macam nak elak jari tu tercucuk mata kawan ke -___-" Rasional jugaklah alasan tuh tapi pelik jugaklah seringgit dua macamana boleh sampai tercucuk mata kan. Tunjuk ke arah atas, kawan duduk sebelah, takkanlah tetiba kawan kita terbang kot? * doh bakpe dok terbang XD

But aku rasa yang ini sederhana+melampau jugaklah. Takkanlah tetiba tunjuk pelangi, dan jari terus tak ada! Poof! Hilang terus? Memanglah berdebar. Huahua. So logiknya korang rasa apa ek? Ke nak bagitau yang tak baik main tuding-tuding jari ni sebab bila kita tuding satu jari (telunjuk) kita tuh, empat kembali ke arah kita. So what do ya think?

Jangan cocok mata kawan korang pulak nak tanya pendapat diorang -,-

5. Jangan asah pensel lebih pendek daripada jari kelingking, nanti ibu akan meninggal

Tumblr_ld6tc7vl091qehen8o1_500_large

Okay yang ini paling tak masuk akal! Apa kena mengena asah pensel dengan ibu? Ohmaiii, kesian dekat mak kita tak semena-mena disabitkan -___-" Memang yang ini antara yang melampaui batas pemikiran aku. Dan aku sendiri pun tak tahu apa salah kita menggorek pensel tersebut sampai pendek. I mean, guna jelah sampai habis, nanti membazir pulak. Aiyoyooo. Pening hakuu!

6. Jangan angkat kaki sewaktu meniarap, nanti ibu ayah akan meninggal

Tumblr_ldvvk97ozt1qbsbduo1_500_large

T____________________________T

Yang ini paling terasa sebab kepercayaan ini-lah yang famous sewaktu aku tadika dahulu! Memang waktu kanak-kanak riang dulu tu percaya nih, sampai berdebar-debar! And now bila ingat-ingat balik rasa macam, pffffffffffft why the heck aku percaya dulu macam orang tak betul je. Okay, dulu kanak-kanak lagi okeyhh. Sekarang ini bila dah lebih besar dan memahami serta telah belajar dengan lebih mendalam, barulah rasa kelakar sebab dulu percaya sungguh ti (loghatku :P).

Even kawan-kawan kat school pun tergelak sama bila dengar yang ini. Semua gelak - nampak sangat semua dulu percaya -,- Dan memang femes pun yang ini. Tak tahulah kalau kat Terengganu je. Kuikui.

Ini ditujukan untuk gadis-gadis zaman dahulu yang memakai kain sepanjang waktu. Janganlah angkat kaki sewaktu meniarap nanti terselak habis semua benda woh. Budak-budak sekarang pakai jeans, slack and so on, jadi bila angkat kaki tak ada apa-apa yang berlaku. Of course-lah kita kalau angkat kaki bila meniarap tak ada apa-apa sebab kita ni pakai seluar, yang buat kepercayaan tu orang dahulu kala ;D

Tapi aku still tak puas hati mengapa harus dikaitkan dengan kematian -___-"

Hmmm, aku rasa itu je contoh yang boleh bagi. Aku ada jugak search di internet dan bincang dengan kawan-kawan. Cuma aku nak cakap kat sini, tak payahlah percaya sangat sebab qada' dan qadar di tangan Allah swt. HAHAHA, dulu aku percaya sebab kanak-kanak lagi wehh :P Tak tahu ilmu agama, jahil lagi lerr. Tapi sekarang ni kena teguhkan iman dan percaya terhadap Allah. Ajal, maut, jodoh, takdir semua di tanganNya. Dan orang dulu-dulu tu saja je cakap macam tu sebab nak suruh kita ni bersopan dan santun. Pantang larang tu semua ada hikmah dan maksud tersirat. Kalau kita langgar pantang larang tu samalah ertinya kita ni tak dengar nasihat, degil, stubborn.

Oh jadi aku nak chow dulu sebab nak tidur. Nanti nak baca The Host pulak. Cerita tu lambat-lah -,- Dahlah aku nak tergelak dua-dua orang sekaligus nakkan heroine tu. Nampak comell pula - macam sometwoperfectpeopleatschool. Hihi. Anyway, ada nak dekat 800 pages jadi sebab tulah lambat habis ni. Biasa 600++ je.

Passion.

BAII!

Raydah Bareera yang comell dan menawan!

3.7.11



Alhamdulillah, tadi tepat jam 11:59 pagi, Kak Asnie telah selamat melahirkan baby yang comell ini ditemani Abang. Wuwuwuuu! Comellah baby ni! Aww aww ~ Geram sihh tengok. Kat Facebook dah merata dah aku heboh -,- Ehem, obviously sebab aku baru mengenal erti rasa happy dapat anak saudara baru. Dulu umur setahun jagung tak rasa apa-apa sangat. Err dan satu lagi semua tu anak Abelong. Yang ini yang first bukan anak Abelong, ini anak Abang. Hehee.

Namun begitu, takdir Allah menentukan bahawa baby ni perempuan. Jadi, bertambahlah cucu Ummi yang perempuan iaitu seramai lima orang, dan angka cucu lelaki Walid masih berada pada nombor satu. Kesian dekat Yas jadi cucu lelaki tunggal! Tak apa nanti harta pusaka Yas boleh banyak -____-" Ok ok, Fifi jangan melencong ke arah harta pusaka. Jangan nak jadi mata duitan. Haiyaa! Takpelah Yas, nanti anak Ayahcik boy...kut. x]
Comments
Alya: Fiii, saya tengok anak sedara awak dari jauh ni ekspresi dia macam cakap, "Ecececece..." Siyes, muka dia macam nak tergelak.
'Ainul: COMELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL ♥
Kak Ti: Sepetlah mata dia! Cute!

Nanti 14hb nak pergi KL nak tengok niece terbaru aku nihh. Alaa alaa , comellnya >.< ! Nak pergi tengok sekaranggggg! Oh, err, bolehlah aku beli novel lagi nanti ('',) Agak-agak Ummi kasi tak? Please kasi, please, please! Hmm, aku nak beli Passion JER nih. Aik? Tak percaya ke... Hmm, mungkinlah aku beli jugak Beautiful Creatures, Divergent and mana yang nampak kat mata-lah. Tapi tak boleh banyak-banyak, nanti tak terbelajar. Suka sangat beli novel time nak dekat exam. Dahlah trial 24hb nih. Shoot.

Okay, sebelum aku mengakhiri entry gembira hari ini, aku nak ajukan satu soalan;
Kenapa kalau kita tanya seseorang tu tengah buat apa diorang takkan jawab sampai bila-bila? [Facebook, SMS etc]

BAII!

setelah sekian lama... ahaks.

1.7.11




Yo! Lamanya tak update ini blog. Tak ada idea maaa... Hush, korang tak tahu betapa penat dan letih serta lenguhnya aku menghadapi minggu ni. Serious letih. Everyone was playing their role in The World Most Emotional Day on 29th June 2011 (Wednesday). Memang superb dan lengkap. Pada hari tersebut jugak aku nak update pasal apa yang terjadi dalam slang negeri aku, tapi aku batalkan niat tu.

Korang ingat aku pernah berapi lepas tu tulis entry masa Hari Guru tu? Ouh, tak hengat tak hape. Huahua. Aku hampir sahaja buat entry sebegitu tapi sebenarnya tak pun. Lately ni aku dah boleh kawal emosi, no more entry menggunakan loghat negeri aku yang kurang difahami oleh orang negeri lain. Terutama kalau aku guna bahasa negeri aku yang terlalu mendalam tu, dengan aku aku sendiri tak paham -,-

Kisahnya ada orang cuba menegakkan benang yang basah. Cewah, nak guna peribahasa laaa ni. Dan tiba-tiba lepas semua yang berlaku aku pulak rasa bodoh sebab membesar-besarkan perkara. Actually bukanlah niat aku untuk membesar-besarkan perkara, tapi terjadi semacam itu. Lain yang aku plan, lain yang jadik. Aku just ingin ingatkan 'budak itu', tegur dengan berhemah, tapi dah dia pergi bidas...

Means there's something yang dia tak puas hati.
Bermakna memang dia nak menang. Kalau dia fikirkan apa yang dia buat tu 'salah', mesti dia tak bidas.


Oh, part jadi orang bodoh tu memang. Dah lama jugak aku rasa kadang-kadang tu aku ni suka bertindak bodoh. Sepatutnya aku tak masuk campur hal orang lain, tapi dah kes ini berkaitan dengan kawan aku, so mestilah aku buat something. Walaupun at last hubungan aku dengan 'orang itu' semakin hari semakin renggang. Dan manusia-manusia di sekeliling. Tapi frust jugaklah >.<

Aku paling tak suka kalau kena gaduh/cari pasal dengan orang lain, tapi ada segelintir pihak yang aku sangat percaya menyebelahi individu tersebut. Jadi, situasi ni sangatlah membuatkan aku tidak selesa. Aku taknak sokong 'individu' tersebut, dan aku tidak sama sekali menyokong kawan aku. Aku orang tengah. Orang tengah yang rela hubungannya terjejas dengan semua orang semata-mata nak tolong kawan.

But sometimes aku rasa macam orang bodoh (yeah) sebab...
pertolongan aku tu seolah-olah dikenang pada hari itu sahaja.

Hari-hari lain? Hmmph. Diorang tak tahu betapa rasa bersalahnya aku dekat semua orang yang aku 'tegur' hari itu. Dan hubungan aku jadi renggang, tak ok macam dulu-dulu. Dah dua kali perkara berlaku dan of course makin terjejas. Tak ke diorang fikir perasaan aku ni? Diorang fikir diorang je yang sakit hati. Habis tu??? Aku ni? Tunggul je yang kalau korang nak mintak tolong korang mintak, lepas tu buang?

Great. I'm flattered.

Aku bukan nak mengungkit, tidak sama sekali. Tapi, kadang-kadang tu hati aku ni sensitif jugak. Terasa jugak. Aku ni bukan jenis manusia yang tak ada hati dan perasaan. Dahlah pada hari itu aku seakan-akan membuat/mencari musuh, tiba-tiba korang nak emo seorang diri. Nak aku je faham perasaan korang, habis tu perasaan aku ni korang nak campak celah mana?
Korang, aku bukan nak emosi tapi begitulah. Hati aku ni memang sensitif. Tak boleh ke tunjukkan korang berterima kasih dengan aku? Tak boleh? Aku tak nak mengungkit dan sekarang ni aku amat terkilan dengan perangai korang. Aku hari ini memang mood tak okay, tapi tolonglah buat aku rasa ok sikit. Mintak maaflah kalau hari ni aku kurang layan korang dengan baik. Aku betul-betul terasa hati.
Ops, adakah I sedang beremosi? XD
Sepatutnya aku patut dengar cakap Kakngah aku hari tu to not interfere. Tapi dah tu tak sedap jugak kalau tak dapat nak tolong kawan. Haii, last last aku jugak yang suffer. Suffer sakit hati.



Dahlah hari ni semua orang kat rumah ni nak beremosi jugak! Maybe sebab tulah aku emosi ni. Habis tu, semua orang dekat sekolah emosi, di rumah pun emosi, mana tak effect aku yang tenang ni? Aku cuba tenangkan diri, last sekali aku marah-marah dan membebel seorang diri jugak tadi. Adohai. Semoga Allah menjauhkan aku dari perkara-perkara yang tak baik.

Siapa nak tahu masa hari Rabu hari Emosi sedunia tu, aku sangat terganggu kat rumah. Sampai main game Mahjong Titans yang senang tu kalah? Ada ke...? Aku sangat letih pada hari tu. Sabar jelah kan. Dah dugaan. Lepas tu pada petang tu aku tergerak nak melakukan satu perkara yang akan mendatangkan keburukan kepada diri aku. Serious, aku nekad masa tu! Dah bangun nak capai handphone...

Tapi aku tersenyum lepas tu, sambil hati berkata, "Haiii...Inilah bahana emosi terganggu. Nak buat perkara pelik-pelik," dan aku pun membatalkan niat tuh. Fuh. Mujur mujur! Alhamdulillah. Masih ada kesedaran :') Thank you, Allah!

Alya merupakan orang yang paling memahami dan menghiburkan aku di saat orang sedang emosi. Oh, untuk pengetahuan semua Alya ni dia tak ada perasaan sangat sebab tu susah emosi -,- Ops, kecuali satu perkara. Jangan tanpa semena-mena pergi buang segala isi pencil case dia, kalau tak dia akan emosi. Tak percaya? Anda boleh tanya Sabrina dan Sarah. Aku buat tak bersalah je ;P


Ahhh, I have to go! Esok kan ada larian 1Murid1Sukan1Malaysia? So aku kena tidur awal. Dahlah lepas tu kena lawan volleyball a.k.a bola tampar. Mujurlah aku dah ada basic. Aku reti-lah jugak serve. Erk erk? Spike? Entah entah entah! Thank you dear coaches, Adni and Anis Azuma (kembar seiras yang mengatakan mereka tidak seiras -__-"). Siti Sarah, Sarah Nasuha, Aida Shafiqa and..... Sakinah!

Walaupun Sakinah rumah Merah, takpelah, beliau turut membantu sambil bergosip soal SARN dengan SarahN. Ke SarahN SARN tu ? -,- Ain Hanani pun datang tapi beliau masuk bola jaring, tetapi hanya practice seorang diri kerana tak ada orang datang. Cish! Kesian Nanikuuu!

Okbaibailoveyouhihi.




Erkkk??