Posts

Showing posts from August, 2011

Salam Eid Ul Fitr 1432H

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh ❤ Wah wah wah, beraya sakan nampaknya semua orang hari ini sehingga melupakan Facebook, Twitter, Blogger, Wordpress, Formspring etc etc! Hahaha. Mestilah, raya hanya setahun sekali. Balik kampung, wo ho ho ho, balik kampung. Aku balik kampung pagi tadi. Biasalah, kampung I kat Besut je, tak sampai dua jam perjalanan. Balik petang tadi. #kena ambik Abecik di airport sebelah malam :)
Raya pun macam tak berapa nak raya je -_-" Meses meses dengan makcik-makcik kampung seberang iaitu 'Ainul, Alya dan Kakti yang ketiga-tiganya kenyang meradak makanan di setiap rumah yang mereka kunjungi xD Aku pulak naik muak tengok kuih raya. Mujurlah kat rumah nenek aku tak Pak Cik Awi (PC Awi je panggil hihi) masak nasi mandy semalam dibantu oleh sepupu-sepapa yang ada kat kampung ler.
Lepas solat hariraya, terus ke rumah Ayahlong. Naik keretalah jangan jalan kaki pulak, kang ada yang tak ke Besut =.="
With my Ummi #LOLz
Dua ni jelaaa yang beraya de…

Di Ambang Syawal.

Image
Kasut raya aku xD
Assalamualaikum ❤ Malasnya nak update blogggg! Mujur tak ke sekolah, kalau tak Piah, Piqah and Didi mesti membebel sebab aku tak update -_-" Lawa tak kasut kat atas tu? Betul, tu kasut raya aku... #LOL Oke nampak sangat tipu. Aku pakai kasut tumit tinggi? Erk, kalau 1 inci tu bolehlaa, tapi kalau dah berinci-inci #HAHA macam tu, adohaii, tak beraya mana aku tahun ni x]

Siapa perasan malam ni (maybe) merupakan malam terakhir kita mengerjakan terawih untuk tahun 1432H? Tak pun kalau dah ada yang nak ponteng malam ni, malam semalam-lah malam terakhir diorang buat terawih #LOL Sekejap je aku rasa Ramadhan tahun ni.... Tahun lepas tak-lah sekejap sangat macam ni. Mungkin ada dua tiga faktor yang membuatkan aku rasa Ramadhan tahun ni pendek x\



Tarawih menurut asal katanya ialah duduk untuk istirahat setelah mengerjakan sembahyang empat rakaat. Setiap empat rakaat dinamakan tarawih adalah sebagai majaz, kerana adabnya istirahat sesudahnya. Erti Tarawih ialah duduk ber…

A commonly asked question.

Image
Assalamualaikum ❤ Apa khabar semua? Tengah buat apa? Ohhh, hari ini aku nak membebel pasal soalan yang biasa ditanya iaitu soalan yang aku tanya sebelum ni (?) Alaaa, soalan "Tengah buat apa?" tu. Majoriti manusia yang aku try bertanya soalan tu memang diorang tu takkan jawab. Tanya empat kali pun belum tentu jawab apatah lagi enam kali. Kuikuikui. Biasanya orang yang takkan jawab soalan tu ialah; Alya Hassan, Munirah Mohamad.

Yang rajin jawab ialah Athirah Mat Isa a.k.a Kakti HOTTiE the POTTiE.
#kehkehkeh

Tapi aku lagi sengkiplah kalau aku tanya tengah buat apa dia pergi jawab, "Rahsiaa..." Contohnya macam budak ni,

Cubaan pertama -,-
Itu cubaan pertama. Sengkip Piqah -..- Eh jap! Profile picture Piqah tu gambar pergi iftor dekat meja makan ramai-ramai tu ke? Ouh baru perasan -.-"
Second try
Oke oke, apakah perasaan anda?? Aku bukan nak tahu sangat diorang buat apa, cuma takde topik nak tanya. Kuang kuang kuang. Tapi bila dah dijawab rahsia cenggitu, memang sun…

Unbelievable.

Image
Assalamualaikum ❤ Oke post ini pendek jaaa. Mysterious tak gambar di atas ni? Hihi. Cuma ada beberapa perkara je aku nak update. Beberapa perkara yang unbelievable;


Kita akan raya dalam masa kurang semingguSyawal tahun ni sekolah aku berbaik hati bagi kuih raya banyaaaak sangat. Ada 20 bekas lebih kuih raya setiap seorang. Wah wah wah! Biskut cornflakes ada lapan bekas, aku dah hadam dua tiga bekas. Sedappp! Menjilat jari wa cakap luuu!Raya tahun ni hanya lima atau empat hari sahaja T^TBuka sekolah terus sambutan hari raya and then jadual anjal sehingga kulit lebih anjal (?)

And finally....

Alya pergi sekolah esok!!! Buat julung-julung kalinyaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
#tapi tak tauu ahh tiba-tiba dia tak muncul esok

Esok tak belajar, ada majlis apa entah. Biasanya si budak tu tak datang kalau ada event. Macam beberapa orang budak kelas aku, asal ada event, memang muka dia je takde.

Apa nak jadilah, dahlah hari-hari main batu selambut.

Entry ini khas untuk orang yang rasa dia special!

Image
Assalamualaikum girls and best buddies. MUAHAHAS!
Actually dua tiga menjak ini, ada beberapa orang manusia yang seringkali menggesa a.k.a mendesak aku supaya update blog ini secara konsisten (yakni hari-hari). Lalu, berkatalah aku yang malas ni kepada diorang bahawasanya aku ni bukannya banyak sangat idea nak tulis tapi demi mereka yang tercinta * semangat *, aku buatlah entry ini untuk memuaskan hati diorang.
JUST FOR: PIAH PIQAH DIDI

#hambik toh, padang mukeeee :P
So hari ini aku akan cerita sedikit sebanyak berkenaan kehidupan aku di sekolah (yang semakin hari aku rasa semakin membimbangkan keadaannya) sebab cikgu makin busy dengan stuffs yang aku tak tahu, ada cikgu ambik cuti, kena urus itu ini, jadi cikgu tak masuk kelas hari ini. Boleh kira dengan jari je cikgu yang masuk, tapi sebelum ini pun tetap boleh kira dengan jari sebab satu hari tak sampai pun 10 subjek yang diajar XD
Yang membimbangkan bukan sebab cikgu tak masuk, tetapi perangai pelajar itu sendiri (termasuk empunya diri)…

3 Ibnu Qudamah Berbuka Puasa!

Image
Assalamualaikum loves ❤ Hari ini nak update pasal iftar atau majlis berbuka puasa budak kelas aku, iaitu 3 Ibnu Qudamah, senang panggil 3A2 je. Nak lagi best dengar, 3IQ. Hmm, biasalah, kalau boleh dekat aku mana-mana nama memang akan di'modified' sebanyak mungkin. Kuikuikui. So kat bawah ni details tentang Majlis Iftar 3A2 yang gilang-gemilang ne;
Venue: Warong Norazila, Kuala Ibai, Kuala Terengganu
Time: 19th Ramadhan 1432/19th August 2011, 6:30pm - 7:45pm
VIPs: Class Teacher, Puan Shafizahnoor and family Sebenarnya yang mula-mula sekali cadang pasal iftar ni ialah Alif, lepas tu meleret-leret pulak dekat jiran sebelah dia iaitu Izuddin -__-" Aku memang dari awal buat derk dan act seolah-olah aku tak ada kena-mengena dengan 3A2 #dosselah hok ni sorang xD sebab time tu aku ada masalah kewangan jiwa sikit. Memang lately mood aku sering menghilangkan diri. Haihh.

'Ainul pun beritahu dekat aku pasal cadangan Izuddin. Lepas tu Sakinah pulak yang cakap, "Jom buat if…

the best thing is that...? hahahhaa!

Image
Assalamualaikum ❤ Apa khabar hari ini? Puasa okey tak? Terawih amacam? Puasa lidah jaga tak? Puasa hati? Kuikuikui. Hmm, aku pun peliklah. Sepatutnya puasa lidah dan hati ni kena buat selalu, bukan bulan Ramadhan je. Ini tak, habis je bulan Ramadhan, 1 Syawal tu dah duk mengumpat dah yang anak Mak Cik Jah pergi kedai tak pakai tudung blablabla -.-
#memanglah anak dia tak pakai tudung sebab anak dia lelaki, kang kalau pakai tudung korang ngumpat lagi anak dia tu menyerupai perempuan pulak pffffffffft

Hari ini aku tengok makanan Ummi aku buat. Mula-mula nasi goreng lepas tu ada macam bentuk apa entah atas meja dalam pinggan. Warna oren oren macam tu. Aku pun perhatikanlah. Macam familiar, rupanya ayam penyettt! Aku pun gelak sorang sorang sebab rupa bentuk ayam penyet tu sangatlah nak buat aku gelak. Err sebenarnya sebab aku tak kenal rupa ayam penyet -..-

'Ainul suka-laa sangat kacau aku sekarang -.-" Penat layan dia ni akhirnya aku buat tak layan je. Tapi terkesan jugaklaaa. Q…

Hari ini sangat aneh! What a strange day!

Image
Assalamualaikum loves ♥ Hehe. Tetiba je hari ini aku rasa macam ada fireworks sekeliling aku! Alaa, fireworks yang warnawarni kat langit tu bila meletup :) Aku tak rasa 'wonderful', tapi hari ini MEMANG lebih baik daripada semalam! Ni nak nyanyi lagu Fireworks by Katy Perry ni, hahaha. Aku tak adalah terlalu gembira, tapi boleh dikatakan overjoyed laaa. Kuikui.

No, no. I'm not exactly happy. Cuma perasaan ni rasa macam okey je, tak emosional emosional dah. Macam setiap hari Rabu. Err err, sila tunggu hari Rabu ya baru aku emosi -.-" Memang aku perhati jugak diri sendiri. "Eh, baru terperasan setiap hari Rabu bermula minggu sebelum exam trial aku sentiasa emosi." detik hati aku. Dan after that, aku baru teringat yang aku exam Sejarah hari Rabu.
#betullaa, emosi main peranan jugak ketika menghadapi peperiksaan :')

Oke lupakan Sejarah, nanti aku sobs sobs. Hari ini banyak perkara yang ajaib berlaku (walhal taklah ajaib mana pun, saja je xD). Tapi rasa macam…

Perihal Friendster dan Perpustakaan Awam.

Image
Assalamualaikum ❤ Hari ini kita bercakap soal Friendster. Aku baru je dengar cerita dari Alya yang Friendster bukan lagi laman sosial macam Facebook. Dah jadi tempat untuk bermain game. Gamaknya pengguna semua lari ke Facebook kot? Kuikui. Kasihan Friendster. Macam-macam dah cuba dibuat untuk tarik kembali perhatian semua orang, tapi Mark Zuckerberg dah berjaya glu gam kuat-kuat hati para penggunanya. 
Yep, aku rasa most of us kita-kita ni dulu ada Friendster. Zaman kegemilangan Friendster dulu, main letak-letak gambar lepas tu suruh kawan tengok. Lepas tu kalau ada yang private, kawan request nak tengok, and then kita approve kawan bolehlah tengok =.=" Dulu aku aktif dekat group sekolah aku yang senior buat. Lepas tu mulalah melalut dekat situ tak macam budak sekolah agama langsung.
Itu dululah, sekarang ni dah tahu batasan agama dan lebih mature daripada masa form one. Aku start buat Friendster masa darjah empat-..- Awal-awal friends aku cuma family dan main approve jelah siap…

Belog Nadhirah 1st Giveaway

Image
Assalamualaikum semua :) Eh eh hari ini kali kedua aku update ke? Oke tak paham akuh =.=" Tadi memang down gaya baby are you down down down down down. Semalam dahlah 'Ainul The Vita Dolce cakap muka aku macam orang hilang anak, ada ke patut?! Tak patut tak patut. Hari ini dia cakap apa entah lagi kat aku, aku dah tak ingat. Tapi ada jugaklah perkataan, "hilang" tu.
Oke, back to the main topic. Aku saja saja je nak try giveaway ni sebab tak ada kerja. Lagipun aku jumpa blog ni tengah-tengah cari tutorial buat doodle. Nahh, tetiba Kak Nadhirah/Nad ni ada tutorial tu kat blog beliau! Terima kasih terima kasih. Kak Nad ni tak kedekut ilmu langsung. Segala macam benda beliau buat tuto di blog beliau. Dahlah comel dan simple. Satu konsep yang amat aku gemari.
Comel, tapi tak berat dan nampak simple. #blog aku berkonsepkan sebegitukah? sibuk rabbit kat atas je x]
klik banner untuk ke main entry of hers

hadiah-hadiah untuk di giveaway-kan ialah :

1)  doodle x 3 *nad lukis sendiri…

Followers