Back in Form Three World. Still FIFTEEN ♥

30.11.11

439995561_large
WTH CEDRIC?!
Assalamualaikum and selamat sejahtera dunia (translation: hello world -_-)! Oh, um, hari ini last day of November. YEEEHAAA! Sebulan je lagi and then I'm back to school! Aku rindu nak belajar ni. Bosan lah tak sentuh apa-apa buku pelajaran. Lepas PMR hari tu memang tak sentuh langsung, buku teks je sentuh sebab nak hantar balik. Uhuuuuuu... Aku ingat lepas lepas ni nak pergi beli buku rujukan Form 4 so that I can catch a glimpse of what I'll learn.

Rindunya nak buat nota. Walaupun sejak masuk form three ni banyak gila nota aku tak siap. Perangai seorang good student. Hahahaha, good lah sangat. Tapi aku suka buat latihan. Aku suka buat essay. Aku 'kan suka baca buku, that's why aku suka buat essay. Mostly essay English lah, sebab biasa karangan Bahasa Melayu kena buat bentuk fakta and all that. Aku selalu baca fiction, so bila kena buat fakta, I stumbled a bit laa.

Oh how I miss Geography! Aku expert Geografi tau! Huahuahua. Bab Form One and Form Two. Form Three tak sangat. Form One paling expert! Of course la Form One expert sebab tiga tahun ulang jugak ulang jugak yang Form One tu. Walhal masa Form One aku dapat C Geografi untuk exam yang ketiga dalam tahun tu. How disappointing! Form Two selalu je dapat 78 -_-" Form three awal-awal tahun dapat 78 after that dah meningkat! Latihan dibuat dengan banyak sekali!
Yang buat aku selalu dapat 90 ke bawah soalan Form Two dan Form Three. So taklah expert mana. HAHA

Sejarah? Haaaaa.... Makin jatuh. Form One, aku ingat lagi, the first test in my secondary school. Aku dapat D Sejarah. How bad was that? Markah nya 46. Aku kaget tapi tak emosi sangat. Parents aku pun cakap takpe, sebab baru je start sekolah. Aku tak tahulah tang mana aku silap sangat tu. And then the second test, mengamuk agaknya aku ni, aku dapat 92! Amazing how you can actually get higher marks if you try harder. And amazing how you realize that in order to achieve what you want, you have to work hard for it.
#it's not amazing at all if you think again, it's natural, you have to put an effort to everything you want
Tumblr_lishrjztyg1qi205io1_500_large
Bahasa Melayu aku okay. Bab bab bahasa aku memang okay. Bahasa Melayu aku tak pernah dapat 90 ke atas tapi the first test in Form Three aku dapat paling tinggi dalam kelas. Bangga lah jugak sebab dalam tiga bahasa yang aku belajar, Bahasa Melayu aku tak pernah dapat menandingi yang lain. Biasa bahagian D aku dapat markah penuh :D Semua orang dapat -_-" Kertas satu memang jarang dapat 30 ke atas. Tak percaya tanyalah kawan-kawan aku yang lain -..-

Bahasa Arab pulak aku meningkat dari semasa ke semasa. Dapat 90 ke atas lah selalunya. Alhamdulillah. Aku tuisyen dengan abang ipar aku. Dan aku ni cepat ingat kot, cepat lupa pun ya jugak. Lepas hafal karangan, tulis dalam paper after that dah tak ingat. Exam seterusnya, kena hafal lagi karangan sama and in addition beberapa lagi karangan yang dipelajari dan dijangka masuk. Tahun ni sekolah sangat giat buat program untuk pelajar memantapkan Bahasa Arab. Aku jarang attend sebab biasa dapat 90 ke atas.
Okfine yang dapat bawah 90 dapat pergi kem buat kat luar sekolah. Siapalah kita ni kan -_-" Tapi takpelah, nak bagi perhatian untuk yang tak biasa dapat A supaya dapat 90 ke atas untuk PMR nanti :D

English, selalu dapat tinggi sekali dalam kelas. Dari sekolah rendah lagi English marks aku tinggi. Biasa aku dapat semua mata pelajaran markah tinggi (kecuali Sains dan BM Pemahaman -,-), tapi masa darjah empat, aku tak dapat. Tapi English aku tetap tinggi sekali dan aku dapat nombor 1 dalam kelas sebab cikgu kira markah untuk mata pelajaran UPSR dan Sivik dan PJK dan Pendidikan Islam. Kalau ambik yang UPSR je confirm tak nombor 1 -_-"
Aku suka berangan sorang sorang cakap English, memang fluent. Tapi bila nak taip kat blog, cakap ngan orang lain, aku memang takbleh. Bahasa Melayu jugak yang keluar :\

Kemahiran Hidup pulak...aku ambik aliran Ekonomi Rumah Tangga. Guru kelas masa aku Form One yang pilih aku masuk ERT. Masa Form One aku selalu ngetop markahnya xD Tapi akhir tahun dah tak dapat A, naik Form Two lagiiiiiiilah. Alhamdulillah Form Three walaupun tersekat sekat sikit, dapat jugaklah A tapi tak lebih dari 85. But I'm still grateful. Yang bestnya belajar ERT ni takde orang lelaki. Bolehlaa menjerit panggil cikgu kalau nak tanya apa-apa. Huh, sungguh tak sopan. Tapi bukan aku ye xD

Pendidikan Agama Islam or PAI. Masa Form One aku tak dapat A, tapi final-year exam aku dapat 90 lebih! YES! 'Ainul dapat 99 #jealous Bayangkan betapa malunya seorang pelajar sekolah agama dapat 8A1B pada peperiksaan pertengahan tahun dan subjek B itu ialah Pendidikan Agama Islam. Lepas tu dah tak buat lagi dah, dapat A je selalu.
Err, not quite. Form two ada sekali dapat B. Form Three pun, TOV dapat B. Bersama-sama Ain Hanani dan Faisal. Tiga orang je dapat B. Ain dapat B sebab dia tak jawab soalan nombor 6. Tak jawab terus! Lepas pada tu, ketiga-tiga orang yang dapat B ni tak pernah lagi dapat B. Alhamdulillah.... :D
Tumblr_ln3w806xls1qfz601o1_500_large
Science? Masa Form One aku sangat okey! Naik Form Two aku rasa aku tak pernah dapat A kot #sighs Form Three antara A dan B. Selalu dapat B 77 atau 78. Mana tak emo! Kalau dapat A, biasa 79 dinaikkan jadi 80. Tak pun 80 tepat-tepat. -_-" Ada lah kot sekali dua dapat 80 lebih, tapi tak lebih dari 85. Aku dah dua tahun tak buat nota Science dengan lengkap, just early chapters. Uuuuuuuuu, busted! Masa sekolah rendah aku tak pernah tak siapkan homework huwaaaaaaaaaaa

Mathematics aku okay saja. Tapi Form Three ni markah tak menentu, sekali tu B tapi akhirnya berjaya jugak naikkan jadi A. Biasalah aku kalau B dapat 75 ke atas, manalah tak menangis. Kalau round off dapat 80 tau! Haiseyhhh. Aku bab-bab markah ni emosi jugak tau. Kalau subjek yang aku biasa score aku tak dapat A memang rasa nak koyak-koyak bakar etc kertas exam. Aku emo je, tak nangis. Except for that one time. Pfft.

Dah itu 9 subjek yang aku belajar. Dan 9 subjek yang aku struggle untuk dapat A. Semua aku pernah dapat A sepanjang aku berada di Form Three cuma pada exam yang berbeza. Kalau TOV dapat A Sejarah, Percubaan tak dapat A. Kalau TOV dapat B Science, OTI1 dapat A. Begitulah corat coret kehidupan Form Three. Trial PMR aku dapat 7A2B, aku nanges. Saja je tu aku nangis, sebab lama dah tak nanges. Lepas tu aku tak nanges lagi dah. No reason is good enough for me to start crying.

Itu pasal pelajaran. Nak cerita pasal benda lain pulak in my form three year. Merlin!
Tumblr_leeunddelo1qd0f16o1_500_large
Aku duduk kelas 3 Ibnu Qudamah (3A2), just in case korang tak tahu tapi aku rasa yang dah biasa jenguk blog ni tahu kot. 3A2 yang pada awalnya sangatlah gempak, best dan aku sangat selesa duduk dalam kelas tu. Sampailah suatu masa iaitu pada pertengahan tahun, semuanya jadi tak best. Aku tak tahu kenapa. Tapi aku ngan kawan-kawan aku okay je. Ops, ada certain parts yang tak okay. Tapi malaslah nak cerita kat sini. All kids stuffs, sooo annoying and not mature.

Ada satu part yang aku emo emo tu kan? HAHA I will never ever be like that again. That girl wasn't me at all. Someone was wearing a mask of me. Stop with all the nonsense, Fifi. Form Three year memang distressing. Maybe disebabkan oleh homework banyak, need to think about scoring A in every subjects. Had no time thinking about our favourite stuff, tu yang stress tu. Hehe. Nak baca novel pun terbantut sebab nanti kalau baca mulut orang lain akan berbunyi. * sighs *
#the fact that I still read those novels even though I said I didn't -_-

I'm stepping into a whole new era. I'm going to be a lady soon enough. Sixteen is really...y'know, OLD. Taklah tua sangat tapi rasa macam...um, camane nak cakap. Senang cakap kalau bawah 15 orang nampak kita still kids kan. But when you reached 16, when you round off the number...it becomes 20! Memang lah kalau 15 pun round off jadi 20 tapi 15 is between 10 and 20. It's just..it's just..tak best. Rasa mcam you cannot have fun anymore. You are the big sisters and brothers to your little babies at school! #freakingout

It's different. Every year is different. Two years more in high school and then...you're off to universities and colleges and everything. Then you graduate and work. It's a nightmare thinking of that. Dulu aku tak sabar nak jadi dewasa, nak kerja apa semua. Tapi sekarang aku rasa aku perlu enjoy every moment of my teenage life. Appreciate every moment. Buat apa yang patut dibuat masa remaja ni. Benda yang betullah jangan pergi ke jalan yang salah pulak -_-
Meaning that, don't waste more time on stupid things like LOVE. Fall in love, get sick in the heart, get stupid crying, get crazy for the guy who never notices you. Things like that always ruin the whole teenage world! Girls should spend their time with their besties and have some real fun with their friends. FORGET ABOUT GUYS. THEY DON'T EXIST UNTIL YOU ACHIEVE WHAT YOU WANT IN LIFE. Got it?!

Easier said than done, but yes, I'm going to do it. I'm not going to be an idiot craving for a guy who doesn't even know I or the feelings exist or both. So, I'm just gonna be a nice girl. Finding the correct path, seeking for His Blessings, make MY FAMILY AND FRIENDS happy. TRY TO NOTICE AND SPEND TIME WITH THE ONES WHO LOVE AND NOTICE YOU'RE THERE!!!!
#Why am I so emotional? -,-

Oke dah. Emo pulak tiba-tiba. Haha, biasalah, remaja kan. LOL Oh, I forgot something. I am never going to stop reading even though I've achieved what I want in life. How cool is that? Oh dan kenapa budak lelaki selalu pelik bila tengok budak perempuan suka membaca? -_-"

Nanti bila aku besar, aku ada rumah sendiri, aku nak buat a big mini library kat rumah aku tu. Aku nak letak TV so that I can watch CDs there and a computer/laptop supaya aku dapat buka internet. Library tu akan dipenuhi dengan buku-buku favourite aku. Nak best lagi aku letak katil, boleh terus tidur kat situ. EHHH, what an awesome idea! Baik aku buat bilik tidur aku je jadi big mini library! No one can enter except from my permission :D Aku nak katil size King and ada kelambu.

AND MY ROOM MUST BE PINK!!!!

Tumblr_lq1em334fs1qbzp2bo1_500_large

Post a Comment