Kenapa Aku Tak Letak Lagu kat Blog Aku ni???

11.11.11

Tumblr_lf5qghhtzs1qbvuheo1_500_large

Assalamualaikum honourable readers like Rudolf Rassendyll #wth? So today aku nak share dengan pembaca blog ni (jika ada xD) kenapa aku tak letak lagu kat blog ni. Atau kenapa aku jarang letak lagu kat blog ni. Bukan nak berlagak alim ke hape, even blog yang berisi tazkirah pun ada lagu-lagu nasyid, right? Meh sini aku bagi sebab-sebab aku tak letak lagu kat blog ni.

1. Bising/mengganggu konsentrasi

Betul apa? Biasanya orang akan buat autoplay supaya visitors yang datang boleh menikmati keenakan nasi goreng lagu itu. Jadi, bila ada lagu segala bagai ni, terpaksa laa pergi 'pause' pulak. Nak cari butang pause tu dah lima jam setengah, so memang-lah fed up kan? Lepas tu orang pun dah malas nak baca, terus tutup blog ni. Another one reason, bila ada lagu, susah nak concentrate baca apa yang ditulis.


Okay, fine. Katakanlah kalau aku letak lagu yang slow je, yang harmonis gitu, macam River Flows by Yiruma tu kan? Tak ganggu konsentrasi sebab slow dan rasa tenang je baca. Tapi kalau dah pasang tu, lepas tu nak jump ke page lain, lagu tu start dari awal. And then nak tengok page lain lagi, replay balik lagu tu. Yeah, itu membuatkan aku serabut. Terutama masa tengah edit dekat Template Designer tu, or masa preview banyak-banyak kali. Perghh, terpaksa aku mute semata-mata nak edit blog.

Lagi satu, bila buka blog yang ada autoplay, at the same time tengah dengar lagu lain, mestilaa spoil kan. Of course you want to close the current blog's tab. So, based on MY own experience, no, I think don't put songs in my blog.

2. Lagu feveret penyanyi perempuan

Oyeahh. Lagu feveret aku kebanyakannya penyanyi perempuan. Contohnya Love Story by Taylor Swift (warning; I only like this song, not the singer). And we have Who Says by Selena Gomez, truly this song inspires me sebab lirik dia takde kena mengena dengan cinta, so macam I like to hear the song-lah. After that, The Climb by Miley Cyrus. Another song without love in it.

Aku memang nak letak sangat Who Says or The Climb tu sebab lirik dia memberi semangat kan, bukan love love eww cenggitu. Tapi, masalahnya aku taknak lah jadi penyumbang dosa kepada visitors blog ni. Kenapa? Yeah, walaupun aku tahu majoriti pengunjung blog ni perempuan, mesti ada jugak yang jantinanya lelaki. As you all know, suara perempuan tu 'kan aurat.

Tumblr_l65zypfsq81qaz2p3o1_500_large

Yep, ada certain certain part yang suara perempuan ni tak aurat. Tapi kalau dah MENYANYI, memang HARAM. Dah, tak payah nak menghalalkan yang haram. Even penyanyi nasyid wanita pun suara mereka aurat dan mereka berdosa. Sebab tu korang perasan tak kat Malaysia or kat mana-mana jarang ada kumpulan nasyid wanita? Dulu-dulu ada kot, tapi itu aku tak tahu lah.

Of course-lah jarang ada kumpulan nasyid wanita sebabnya...nyanyi lagu nasyid nak sedarkan orang ramai dah tu suara dia duk menyanyi tu tetiba dah bertukar hukum jadi tak berdosa pulak ke? Tskk...

So, kesimpulannya, aku memang malaslah nak letak lagu-lagu lain even though penyanyi lelaki sebab nanti bila aku dah terbiasa, dan bila aku nak letak lagu nyanyian female singer, aku akan cakap dengan diri sendiri, "Tak apalah letak lagu orang perempuan nyanyi. Blog aku bukan ada male visitors. Tak dosa kut." Hmmm, jadi lebih baik tak payah.

3. Banyak sangat lagu love love

Hahaha. Aku okay je dengar lagu love love ni. Cuma yang terlalu jiwang macam Berdua Bersatu by Fourteen tu taklah kot?? #penangan matluthfi Seriously lagu Melayu aku tak layan sangat. Lagu Melayu yang aku layan pun yang Islamik je, sebab lagu yang tak Islamik macam hampeh sket. Semua nak pasal cinta (macam matluthfi cakap haha), lepas tu jiwang karat makyun -_-"

Lagu omputeh okay sikit. Aku layan jugak ah Grenade tu, and Mistletoe. Okey, seriously both lagu takdelah jiwang tahap karat basikal tu, muzik dia pun bagus dan harmoni je dengar. So, aku rasa biarlah aku je yang  dengar lagu ni, tak payah aku nak pasang dekat blog aku ni. Sesiapa yang nak dengar lagu, pergilah bukak Youtube, tak pun download kat 4shared :P

385963_10150350725480614_32607640613_8472416_285818573_n_large

Tak banyak pun lagu feveret yang aku ada. Tak sampai lima pun. Just dua tiga je. Aku dengar ulang-ulang. Aku dengar lagu ikut mood je, kalau aku bad mood, pasang ah lagu sket sket. And kalau ada orang recommend aku suruh dengar lagu ni lagu tu, aku try ah dengar. Kalau sedap, pasang patploh kali lagi. Ngahaha. Gilosss. Jom terbang naik Firebolt yeahhh! #abaikan ayat last

Okey tu je. Baru je lepas tengok 50 Greatest Harry Potter Moments. Best! Lepas ni serius aku akan pergi beli CD HP1-HP7. Macam tak percaya je tiba-tiba aku jadi Harry Potter fan. But I think I'm not as obsessed as I did with Twilight dulu. Yep, Twilight's the start. So, here goes another one and another. Reading is the most speechless and breathtaking thing to do.

Only some people don't like reading. Hehe

Goodieeebyee!
Post a Comment