No title.

18.2.12

Tumblr_lzezqtrqcy1qcmfnio1_500_large

Assalamualaikum! Ehh, lama gila aku tak update blog? Sebenarnya aku ingat tak nak update dah sampailah aku habis SPM nanti #OK Tapi, tau-tau jelah blog ni kan ramai pembaca setia, so kenalah update jugak walaupun jarang-jarang. Ni, dah dua minggu tak update kena provok dan bebel oleh mereka yang bernama Syafiqah, Sofiah, Aisyah Aqilah dan beberapa orang lagi batch aku --"
#dahlah yang suruh update tu tak ada blog pun xD

So, latest news ialah... Amuh telah selamat kembali ke Jordan. Hu hu huwaaa! Missyou bebeh! -.- Entah kapan ya beliau akan kembali ke Malaysia dan terus menetap di sini. Tak best ah duduk rumah ni tanpa abang kesayangan xD Walid seorang je lelaki, tu pun Walid dah tak larat nak main kejar-kejar dan bergomol-gomol dengan saya xD Wuwuwuwuutt, Mumus! Tiada orang ingin membawa saye ke PizzaHut T^T

Dua tiga minggu ni aku juga busy dengan kerja Puteri Islam aku neh. Al maklumlah, dah jadi jawatankuasa --" Actually aku tak adalah kerja banyak sangat, sebab aku naib bendahari je, yang banyak kerja si Shahiela tu selaku naib setiausaha. Tapi terpaksalah bahagikan kerja supaya cepat siap. Alhamdulillah, dah siap, tapi ada beberapa lagi yang tak siap. Yang tu sampingan je --" Mujurlah Unit PRS tak ada kerja...lagi. Then kena kutip duit untuk pengawas siber pulak. Memang busy.

Tumblr_ljgf24veow1qbft8uo1_500_large_large
Hmm... Nak cerita apa lagi ek? xD

Aku tetiba dah tukar kelas masuk ke kelas 4 Bukhari. Woots, pehal beb? Izzati nak sangat tukar, so aku bagi jalanlah. :\ Wuuu, aku bakal merindui Ustazah Che Hamidah dan Cikgu Zahidah T^T Both of them panggil aku Fifi tauu, so automatically sesiapa yang panggil aku Fifi merupakan orang yang rapat dengan aku :"> Huhuhu! Dahlah kedua-duanya mengajar best. Rugi tak rugi, tapi kat kelas 4 Bukhari at least ada kengkawan yang gempak gila. Terutama Nad Ali yang gua suka kacau tu xD

Haaa! Lepas tu, ada masa Chemistry kitaorang buat experiment mass/reactivity of magnesium. Semangatlah kumpulan aku (Sofiah, Syafiqah, Syazwani, Dini) buat itu ini, ambil apparatus and materials. Last sekali yang bersihkan/gosokkan magnesium foil tu aku jugak xD Sampai hitam tangan gua, bro --" Then, timbang berat tu orang lain laaa buat. Time nak panaskan dalam mangkuk pijar tu, semua tak nak buat sebab takut jatuhlah apalah xD Last sekali, aku jugak yang buat x]

Best jugak buat experiment. Teringat pulak zaman dolu-dolu. Masa Form 1 hinggalah Form 3, aku, Sofiah dan 'Ainul tak pernah berenggang, kiteorang mesti satu kumpulan dalam makmal, mesti akan duduk bertiga. Tak kiralah dalam kelas 'Ainul duduk dengan Sakinah ke, Sofiah duduk dengan Zahra ke, last sekali dekat dalam makmal memang akan bertiga. Together forever-lah katakan :')

Lepas experiment tu, kiteorang tengok kumpulan lain, magnesium diorang sedang terbakar dengan maraknya. Rupa-rupanya cikgu beri kebenaran untuk bermain. Letak hujung magnesium dengan api kemudian dia akan menyala macam kita tengah main bunga api. * bunga api di hatiii * Tetiba --" Tapi masing-masing takut nak suluh api dekat magnesium tu, jarak diri sendiri dengan meja makmal 2 meter. Aiyooo... Last sekali Wani dengan tenang menyalakan magnesium tersebut.


Last sekali Dini dan Piah pergi ambik magnesium foil banyak-banyak dan diorang pun jadi kanak-kanak riang. Aku gelak je tengok, wasap telah memenuhi ruang makmal yang tingkap langsung tidak dibuka --" Mentang-mentanglah tak nak bagi experiment diganggu gugat oleh encik Angin. Oh nana what's my name betul xD

Sebenarnya ada banyaaak sangat cerita tapi aku tak ingat. Tulah, siapa suruh tak update --" Tapi, aku nak fokus dengan event yang baru je berlaku iaitu Perarakan Maulidur Rasul. Sekolah aku buat lewat sikit sebab minggu Maulidur Rasul tu Form 5 dan Form 3 tengah exam, so tunda ke minggu ni lah. Kali ini berarak mengikut Persatuan Unit Beruniform, so automatically aku masuk Pasukan Puteri Islam.


Persiapan menjelang perarakan. Sehari lima malam buat banners and sepanduk tau xD


Pemegang sepanduk iaitu Amirah dan Aisyah (Afifah duk tengah-tengah tapi dia kabur kerana enggak mau gambarnya diambil -_-)


Gadis-gadis ayu. Amboi xD


Pasukan Renjer dan Pandu Puteri. Cikgu tetiba cakap, "Cepatlah get ready! Ni, orang nak ambik gambar masuk unit dokumentasi!" Apakah? Ini kamera persendirian ya, cikgu. Paling tak pun akan masuk blog FatinAthirah xD


Lepas habis perarakan tu, kiteorang dibenarkan rehat. Bersantai berdekatan padang memanah. Sambil nyanyi lagu Kuch Kuch Hota Hai, Ladki Badi Anjani Hai (dengan Nad Ali dan Shahiela dan Syafiqah) kemudian Piah datang, terus masuk lagu Carta Hati. Dan semua orang sing-a-long. Then gelak gila babeng. Wuuutts, lama gila tak lepak macam ni. Release stress gua/kami. #Perhatian, Syafiqah sedang memakai baju Sofiah xD


Tommy, Ain dan Syafiqah.
Ayu teh, Piqah! xD


Boring seyh muka anda, Nul --"


Tengah-tengah nyanyi lagu Carta Hati, tak ingat lirik, kiteorang pun hentamlah, "Nenenenene, tong tong tong tong." Alya terambik gambar Piah buat mulut sebut "tong tong" tapi Piah dah delete -_-" BTW, gambar ni comell xD


Time ni tengah kumpul ramai-ramai kat dewan (muslimat sahaja, sebab tu boleh posing)


Habis kat dewan tu, balik kelas. Aku dan Shahiela berbincang tentang Puteri Islam kami. Sebelum tu aku sempat ambik gambar keadaan kelas baru aku ni. Rajin betullah diorang tampal bintang atas siling tuh. Aiyoyo. Ehem ehem perhatian penolong kelas 4 Bukhari ialah Sofiah dan ketuanya ialah Ariff Luqman (setelah berkonflik selama sebulan siapakah yang akan menjadi ketua xD). Tahun ni kelas 4 Bukhari dan 4 Muslim dilema ketua sikit x]

Kelas 4 Muslim (kelas aku dulu), ketuanya secara undian majoriti ialah Aiman, iaitu schoolmate sekolah rendah aku dulu. Tapi, beliau telah mendapat tawaran ke Institut Al-Quran Terengganu, jadi ma'assalaamah Aiman. Dilema lagiii. Dalam kalangan muslimat, semua duk sebut antara Syaukani dan Nabil Asyraf. Dekat group 4 Muslim di Facebook, Syaukani buat post undi siapa layak jadi ketua. Ada empat nama, Nabil Ashraf, Ahmad Nabil, Afiq Ridhwan, Amir Asyraff.

Setakat aku tengok (erk, aku masih dalam group kelas tu xD), ramai yang vote Nabil Asyraf. Tup tup last sekali beliaulahh yang menjadi ketua kelas 4 Muslim. Time dia dengan tersendirinya menjadi ketua kelas tu, aku dah lama duk di kelas 4 Bukhari di sebelah Aina yang sangat senyap namun sangat nakal sepertimana Alya Aqilah Hassan sewaktu mula-mula mengenali beliau dahulu. Tak apa, Aina! Tunggu, saya akan mentransformasikan awak xD


My new classmates! :) * tetiba CFN posing dekat pintu dengan Afiqah :P


* no caption * xD


Rancak berbincang tentang aktiviti Puteri Islam yang akan kami handle :3



Tommy, Ema, Lya dan Auni * lebor teh sengih Auni pong xD



Promosi koperasi teh hok ni pong xD

Alhamdulillah, sebelum solat, satu pengumuman telah dibuat. Pemenang perarakan Maulidur Rasul ialah Pasukan Puteri Islam! Alhamdulillahhh! Oyeahhh bebeh oyeahhh! xD Tempat kedua pasukan sekolah (aku sendiri taktahu pasukan sekolah yang mana satu, rasa-rasanya semua yang masuk tu pasukan sekolah xD) dan tempat ketiga...jengjengjeng... Pasukan Tingkatan Enam a.k.a PRA-U! Tahniah, tahniah. Hihi, sukalaa tu Puteri Islam yang pink :3 Love you all-lah!

Begitulah sedikit sebanyak coretan minggu ini. Wuuuhuuu. Minggu lepas Abelong, Abecik pulang ke Terengganu. Abang ke Sabah --" Tapi Abang dah balik minggu sebelum tu. Then rumah sunyi sepi dengan keberangkatan Amuh ke Urdun :'( Tapi takpe ah, insyaAllah nanti semua berkumpul kembali. Ngehehe! Lepas ni gua ingat nak tulis pasal 4 Muslim dan ahli-ahlinya, serta 4 Bukhari sekali (eh? nak jugak ke? haha, kenalah, nanti marah pulak diorang tu xD) Aaaa I miss 4 Muslim!

I miss 3A2. kfine. 

Pelayaran yang penuh peristiwa.

5.2.12

Tumblr_lys3wvehmj1qfyj9co1_500_large

Assalamualaikum dan salam sejahtera (tambahlah sket, salam 1Malaysia lol). Wow, nampaknya aku akan di'condemn' hari ini sebab terlewat menunaikan janji. Jangan marah haaa... Al maklumlah adik-beradik aku semua pulang ke kampung halaman sekarang ni (except Abang, hari tu dia dah balik dan he's now in Sabah). Agak busy dan meriahlah rumah ni. Rasa macam hari raya puasa pulak, yang bezanya siang hari boleh makan xD

So this week started...with dilema kehidupan. Aku arrange dengan Izzati dari kelas 4 Bukhari untuk exchange kelas. Dia nak duduk bersama-sama dengan Form 4 lain iaitu di blok tingkat 4 tu. Well, who cares, right, how many blocks you have to climb, as long as you're around your friends, kan?! 4 Bukhari duduk kat bawah nun jauh di sana, memang jarang jumpa dengan budak-budak 4 Bukhari, dan 4 Bukhari in return sangat lambat mengetahui latest news tentang Form 4.

Geram tak geram jugak, kalau kelas 4 Bukhari duduk satu tingkat dengan kelas aku, tak adalah aku dilema nak tukar kelas ke tak. Tapi akhirnya setelah berhari-hari aku berfikir dan bermuhasabah, aku dah mula sayang dekat 4 Muslim (nanti akan terbit entry pasal budak-budak 4 Muslim, aku tau -.-). So, aku stay sahajalah. Izzati pulak dalam proses nak mintak tukar ke kelas 4 Muslim atau 4 Nasaa'i. Aku taknak diri ini menyesal sekiranya berpindah ke kelas 4 Bukhari biarpun budak-budak perempuan kelas tu suruh aku masuk kelas tu -.-

Lagipun dekat kelas 4 Muslim, bekas 3A2 lebih ramaiii! Plus plus ada Aina, pink sekali dengan diriku ini HIHIHI ♥ Aisyah Aqilah pun pink jugak, tapi dia dah lama pengawas siber, aku dan Aina pengawas pink yang baru. Dekat tuisyen aku selalu je kacau Aina (kalau duduk dekat-dekat ah). And kat tuisyen aku SENANTIASA duduk di sebelah Sofiah, so tak perlulah aku pindah ke kelas 4 Bukhari :3 Masih boleh mengacau Sofiah setiap masa di kelas tuisyen xD

Tumblr_lp4i89rdeh1qcrwxuo1_500_large

Sekarang ni kan Dasar Pelajaran Malaysia (ye ke nama dia macam ni, taktau aku -.-) kalau hari yang ada waktu mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, para pelajar boleh pakai baju sukan sehari suntuk sampai ke malam tidur bangun esoknya baru tukar pun boleh xD And sekolah aku dah wajibkan semua pelajar beli dua helai T-shirt berwarna koko (peristiwa rasmi) dan krim (untuk sukan). So, sekelas 4 Muslim pakai baju krim tu tau! Hee!

Eh eh jap, pelajar perempuan je, lelaki seorang je yang pakai --" Sebab dah berjanji sesama perempuan sahaja, budak lelaki biasanya ikut dioranglah, sebab diorang suka pakai baju random dan main bola kat padang. Pelajar perempuan biasanya main dekat court yang kawasannya tertutup. Actually nak sambung cat kelas (yang warna turquoise tuh) tapi entah mengapa tergendala. Last sekali beberapa orang pelajar lelaki yang biasa balik lewat yang cat kelas pada petang itu ^_^

Hari Selasa, ada perjumpaan kelab/persatuan. Biasalah ko-kurikulum sekolah diadakan pada hari Selasa di Terengganu ni. Kelab aku ialah Kelab Bimbingan dan Kaunseling (BINGKAS) tapi telah ditukar namanya ke Unit Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). But masih lagi Kelab BINGKAS di bawah Unit PRS. And cuba teka aku dapat jawatan apa?! CEPATLAH TEKAAA!!! >.< Lu pikirlah sendiri. #Anda boleh rujuk entri-entri sebelum ini untuk memastikan jawatan apa yang aku dapat --'

Minggu ni jugak, Wajihah asyik bawak buku Pendidikan Al-Quran dan Sunnah (PQS) pada hari yang ada waktu Pendidikan Syariah Islamiyyah (PSI) dan membawa buku PSI pada hari yang ada PQS. Aku gelak guling-guling jugaklah -.- Tapi last sekali aku sharing is caring lah dengan dia. Dan masa PSI sangat best sebab ustaz sentiasa buat lawak. Sakit perut aku gelak teruk sangat lol. Sampai dah tak larat nak gelak dah.

Tumblr_lnl6ggjkft1qm58blo1_400_large

Khamis pulak aku pergi jalan-jalan cari langsir dengan Wajihah dan Fakhira. Sebelum tu kiteorang gelak sampai sakit perut dulu --" Wajihah buat lawak tak hengat dunia. Fakhira dengan fomorroh nya. Alaa! Takkan tak ingat fomorroh dalam cerita Merlin tu?! Hisy korang ni, kata minat sangat dengan Merlin! Benda-benda macam tu pun tak kenal, macamana nak jadi hardcore macam aku?! #Amboi marahnya Cik Pink xD Nanti cepat tua ^3^

Kiteorang cari kat KAMDAR je. Duk membebel sini sana, last sekali Wajihah memberikan penerangan lebar tentang langsir (nanti lepas SPM bolehlah kerja kat situ, Waji -.-) Fakhira pulak pergi buat lawak dengan menjatuhkan duit syiling yang banyak. Time tu ada pekerja lelaki tengah potong langsir tu dan muka dia serious gila wok tapi aku dapat baca di sebalik ke'serius'an itu dia tengah tahan nak gelak/senyum melihatkan kanak-kanak riang pakai baju sekolah ni buat jatuh duit syiling xD

After that, aku pergi cari buku Biologi dekat Pustaka Seri Intan (PSI). Nampak pulak jam warna turquoise! Apa lagi, dah memang tema kelas warna turquoise, terus jelah beli. Fifi sponsor tau! xD Wajihah beli bateri. Duit kelas sangat kesengkekan sekarang ni gara-gara beli langsir tu. Kebetulan pekerja kat situ ex-SHAMS jugak lolll Mujurlah kakak tu ada bolehlah bertanya pendapat tentang ukuran langsir yang betul untuk kelas. Then Wajihah komen tentang suatu tempat yang seolah-olah seperti sauna -.-

Jumaat pergi tuisyen, dan buat homework YEAYYYYYY And buat pertama kalinya aku siap homework awal *terharu* Cuma nota-nota dan Add Maths tak siap lagi. Add Maths memang sangkut terus la satu soalan tu. Dahlah dah habis bab Fungsi. Zzzz. Nota Pendidikan Syariah Islamiyyah banyakk gilaaa woots >.< Nota Biologi dan Sejarah memangggg kena tunggu queue dulu ah. Hihihi. Inilah rutin hidup Form 4, terpaksa berkorban online untuk homework yang comell. Uh, aku boleh online guna Android je sebenarnya lol


My new book serie! Lebih kurang Harry Potter je cuma buku dia lebih sedikit dan mengisahkan dua beradik iaitu Wisteria 'Wisty' Allgood and Whitford 'Whit' Allgood (sarcastic family name, eh? -_-) dalam usaha menyelamatkan kids yang telah ditangkap dan di'torture' oleh New Order atau N.O.. And sangat banyak betrayal sebab characters ramai. Sacrifices and so on... Love story plot cuma datang beberapa muka surat sahaja tapi sangat @#$%^&*()! :'(

Sekarang ni tengah baca The Gift. Cover dia lawa-lawa oh. Berapi dan perasan tak ada gambar muka orang dekat setiap api tu? Cool stuff. Siri ni siap ada Manga lagi tau, ada excerpt Manga dekat page belakang The Gift. #Don't make me start reading Manga T_T Novel pun dah cukup, okay! Nanti nak beli Manga apalah kena marah dengan ibu bapakuuuuu -_-' So I'll stick onto novels jelah. Boleh tingkatkan 'perbendaharaan kata' seperti kata ustaz xD

Tapi tak boleh compare dengan Harry Potter-laa. Itu pemula segala generasi buku witchcraft and wizardry! Yang aku boleh tandingi Harry Potter (bagi aku) ialah The Infernal Devices dan Percy Jackson je. Wahaha! BTW, buku Passion, Silence dan The Power of Six baru je sampai beberapa hari yang lalu setelah order dari Amazon pada bulan 10 T_T Memang tak baca lagilah. Ini senarai novel yang sudah dibeli tetapi belum dibaca;

  • Heroes of Olympus #1 The Lost Hero
  • Heroes of Olympus #2 The Son of Neptune
  • The Power of Six (sequel to I Am Number Four)
  • Passion (Fallen series)
  • Silence (Hush Hush series)
  • The Fire (sequel to The Gift)

Banyak jugak tu o.O Bilalah aku nak habiskan semua tuh. Sibuk study ni. Okay, aku rasa dalam bulan empat habis-lah kot, which is good, cuti pertengahan tahun boleh borong lagi dekat MPH. Atau, boleh order dari Amazon. Aku nak sangat beli The Iron Fey series! Lepas tu, Invincible and Infamous (sequels to Infinity: Chronicles of Nick). AAAAAAAAAAA I really need those!
Bad news, Clockwork Princess is coming out in September 2013. 2013, I tell you. Hate her not --> Cassandra Clare
Oh, di tengah kegembiraan adik-beradikku pulang ke rumah ni, ada orang buat onar di Facebook. Who cares? TELL SOMEBODY WHO CARES, OKAY? #Quoting Whit xD Disebabkan orang tu tersangatlah aku ignore selama aku di SHAMS jadi apabila dia tulis ayat-ayat power dia tuh, aku taklah sakit hati sangat lol. Memanglah burning inside sikit *ok lol* but I don't care, because dia tu bukan siapa-siapa dalam hidup aku.

Buat apalah sakit hati dekat orang yang sengkip macam tu apabila orang yang kita sayangi ada di sekeliling kita? Itu dipanggil buang masa kalau pergi emo tak pasal-pasal dengan mereka yang tak ada kena-mengena dengan kita. Dan sekarang ni pun aku tengah buang masa pergi tulis pasal orang tu, buat semak blog ni je xD Sampai orang pergi pantai pun tak sempat nak catch up gara-gara sibuk tulis pasal orang yang sengkip ni lah. -.-

Tumblr_lwu3huwrsw1qlm7sro1_500_large
THE HUNGER GAMES, MARCH 2012

Percy!

4.2.12

Assalamualaikum! Malam ni aku update full story for this week ok! :>

Published with Blogger-droid v2.0.3