Kisah Seram dan Exam.

28.4.12

551907_277961602291125_100002318622598_609335_2028781125_n_large

Assalamualaikum. Woohoots! Tensen woot woot minggu ni gara-gara rumours exam diawalkan. Asalnya 8 Mei 2012, tapi tetiba 3 Mei 2012, which is on this week! Then ada kawan aku cakap, "Tapi Johor biasanya 2 hari bulan..." WEI ITU JOHOR LA KITA NI KAT TERENGGANU. Malu nak ambik contoh negeri Kelantan or Pahang. Nak jugak ambik yang jauh tu. Lain kali bagitahu sekali England exam bila, bandingkan dengan negeri Terengganu, k?

Minggu ni straight aku balik lewat iaitu pukul 5 petang. Ahad ada meeting wakil badan pengawas untuk bincang Hari Guru. Aku wakil pengawas siber, Auni wakil pengawas pusat sumber. Dan Auni sangat tekun memerah otak sewaktu meeting tu, aku tenang je -_- Isnin pulak aku terrrajin pergi buat perjumpaan untuk badan pengawas siber tingkatan empat bagi membincangkan minggu ICT, so balik pukul 5 petang.

Selasa memang ada kokurikulum jadi memang wajib balik pukul 5 petang. Yang bestnya Persatuan Puteri Islam dilatih cara asas kawad kaki oleh beberapa orang ahli pengakap lelaki (iaitu batch aku jugak, 2/3 ialah classmates aku yang berwibawa cewah :P). Diorang garang tau -_- I dah cakap dah jangan garang-garang sangat dengan para puteri I tu. Para puteri terlalu lembut jiwanya! xD


Yang harunya aku dan Shahiela tak join pun latihan kawad tu sebab kiteorang sibuk sikit sebab AJK Form 5 tiada kerana ada apa entah kat Dewan -_- So, salah seorang pelatih kawad tu tanya-lah, "Yang ni kenapa tak join sekali kawad kaki?" then Ustazah menjawab, "Yang ni takyah join, kerja diorang berat lagi dari orang kawad kaki." Yeay love you ustazah! XD Terima kasih para pelatih kawad yang garang -..-

Rabu ada Mukhayyam Add Maths! Yeahhhh! Semangat wo, dahlah duk tepi Nad Ali. Tak henti mengacau aku -.- Syafiqah duk tepi Nad Ali, yang tu usik menda lain. Zzz. Khamis? Ada perjumpaan Biro Pengurusan Aktiviti bagi minggu ICT, so aku sebagai Timbalan Pengarah diwajibkan hadir oleh Aisyah Aqilah. WAJIB KE?! Baru nak rilek balik rumah -_- Lepas tu tak berapa rilek petang tu sebab aku comel kbai malas cerita.

Tumblr_m2ng7xsdzk1r07xsfo1_1280_large

Tak obses mana pun kalau jawab macam ni exam nanti. Siapa suruh awalkan -_-

Khamis-story
Actually Ummi (pengetua) nak 4 Bukhari pergi menonton Debate di SMK Ibrahim Fikri (SIF) tapi sebab salah seorang pesertanya dari kelas 5 Muslim, jadi kelas tersebut memujuk rayu Ummi untuk pergi. So, pelajar-pelajar 4 Bukhari yang dah maklum nak pergi jalan-jalan ke SIF yang tak bawak buku untuk subjek hari Khamis ni tak jadi pergi lah T_T Nak tambah dendam dengan kelas Muslim lagi, 4 Muslim pun pergi lawatan tengok Forum Bahasa Melayu Antarabangsa di UMT. KFisherman.

So, sepanjang hari tu kami bercerita tentang cerita hantu sambil buat Add Maths. Cikgu Add Maths je masuk, sebab hari Khamis ada subjek Sivik, Add Maths dan Matematik. Sivik dan Add Maths memang cikgu sama, tapi cikgu Matematik kami sedang cuti bersalin, so cikgu Add Maths ganti. Waktu-waktu lain tu cikgu tak masuk sebab ada yang pergi mesyuarat dan lain lain hal.

Jadi nak kongsi cerita hantu oleh Nad Ali. ENJOY!

Tumblr_luu7q2fxiu1r3mx44o1_1280_large
Dua orang pelajar yang baru balik ke asrama setelah seminggu bercuti sedang membuat kerja rumah di bilik prep. Masing-masing duduk menghadap. Sedang mereka rancak berbual, tiba-tiba...pensel salah seorangnya terjatuh. Dia tunduk untuk mengambil pensel tersebut, dan melihat bahawa kawannya tiada kaki.

Apabila bangun dari mengambil pensel, dia berkata kepada kawannya, "Okeylah, saya dah mengantuk ni nak tidur."

Lalu kawannya membalas, "Mengantuk ke....dah tahu?"



Aku Bukan Keturunan Diraja Ke Apa.

14.4.12

Tumblr_lykp1miq9s1qce2qio1_500_large

Assalamualaikum and a very good evening! Okay....awkward. Lama gila tak update. Dah jadi tabiat, setiap dua minggu sekali update. Dah bertukar dengan 'Ainul Munirah. Budak tu kalau boleh setiap saat nak update (OK tipu je -_-). Yang dua orang lagi tu, Alya dan Kakti, memang tak ah kan. Sebulan sekali update, at least aku ni sebulan dua kali #LOL

So how's the new look for my blog? Apa pendapat uols? #Uols gitu ceh -_- Kali ini bertemakan Twitter, sebab aku ini addict dengan Twitter. Um, masalahnya ramai lagi orang di luar sana yang addict dengan Twitter (terutama kelas 4 Bukhari, tapi 4 Bukhari addict semua benda, Facebook dia, Youtube dia etc). Kalau dulu blog aku ni berkonsepkan simple ringkas pimple jerawat, header pun nama aku je. Okfine, yang tukar pun cuma header ke -_-

Aaaaa Alexander Ludwig comell! :3
#iklan seketika

Royal Noveller?
Oh well, aku ni bukan keturunan raja ke apa, tapi saja-saja guna 'royal' tu. Jemu-lah tengok orang asyik guna princess princess queen queen, tak main aa, royal je terus. Lagipun, royal merangkumi semua yang berkaitan queen dan princess, king sekali-lah xD Noveller pulak asal perkataan 'novel', of course, aku tambah dengan 'er' kat belakang tu. Jangan cari dalam kamus, memang tak ada.

Actually nak buat something like 'wanderer', ada jugak perkataan tu dalam kamus xD Tapi nanti kang nampak aku tiru Stephenie Meyer pulak #LOL At first aku buat dalam bahasa Irish, Royal Sorceress maksud dia, tapi aku taknaklah jadi sorceress -_- Yea, sebab Merlin kan SORCERER, tapi tak bermaksud aku sebagai peminat setia Merlin kena jadi sorceress. Ikut suka hati aku ah nak jadi apa pun --"

Josh-hutcherson-peeta-mellark-the-hunger-games-favim.com-282656_large
Gambar ni tak ada kena mengena so kalau nak abaikan pun boleh

At first aku nak buat blog ni ala-ala The Hunger Games tapi bila fikir-fikir balik, susah jugak nak cari bahan dan elemen untuk masukkan dan disesuaikan untuk blog ni. LAGIPUN tema The Hunger Games tu black and orange-fire, aku nak PINK! #As always Tak sesuai laa The Hunger Games dengan pink. And susah gila kot cari sketches or doodles Peeta dan Katniss and Cato etc. Nak crop lagi segala bagai, memang pening laa diriku ini yang sedia pening.

Then terfikir pulak, kalau tak boleh nak pink-kan The Hunger Games, apa kata kita gabung semua characters utama dalam setiap novel yang aku baca?! Okay, it's crazier than the first one xD Memang banyak doodles or sketches imaginasi dari pembaca-pembaca lain yang di'post' kat internet, but of course each of them cannot be fitted together. Lagipun, novel yang aku baca bukan empat lima, sejuta jugaklah -_- So, idea ni batal, jom nangis T_T

Last sekali, masih berkonsepkan simple je, aku decided buat Royal Noveller jelah. Pi laa dekat weheartit.com tu jumpa perempuan berambut kerinting dan baju pink tuh -_- Dan tempek dekat header tuh. Yang lain semua buat sendiri T^T Header je dah bertukar, then gambar yang kat section tepi belah kiri tu :3 Quote tu dapat dari Rick Riordan punya novel, Percy Jackson and The Lightning Thief. PERCY I LOVE YOU WITH ALL MY HEART!

Background tak tahu nak cari kat mana yang lagi simple dari yang sekarang ni. Aku tak suka sangat berat-berat ni. Aku suka simple simple je. Ok aku bukan Simpleton.


Tadi aku cakap dengan Kakngah, bahawasanya;
Dalam cerita Merlin ni, yang paling tak cerdik sekali ialah Arthur... Tak pun Morgana. Okay, both are. Sebab setelah enamploh dekad berlalu, diorang masih tak sedar orang yang paling rapat dengan diorang tu ada magic, paling kuat pulak tuh. Lancelot yang baru dua hari kenal Merlin pun tahu yang Merlin ada magic.

Yuna - Memo 

The Hunger Games (Jom Makan! AUM!)

6.4.12

214132157252728972_crquymmr_f_large

Assalamualaikum peeps! Haiyaa, lama woo tak update. Busy sangat meh sekarang. Homework adalah dekat segunung, itu tak termasuk lagi segala kerja persatuan, kelab, badan pengawas tu. Tapi takpelah, bukan selalu pun dapat kerja sebanyak macam ni. Cuma timing tak tepat. Minggu ini nak kena siapkan kertas kerja, minggu ini jugak cikgu bagi semua subjek mintak nota xD #hiperbola semata

So ni nak cerita ah, pada 30 Mac 2012, aku dan 'Ainul beserta Kakngah telah pergi menonton The Hunger Games secara eksklusif bersama Josh Hutcherson, Jennifer Lawrence, Wes Bentley, Woody Harrelson dan Alexander Ludwig. Okey, tipu je, takkanlah diorang nak datang Malaysia ni, lebih-lebih lagi ke Kemaman di negeri Terengganu ni. Wahaha. So, alkisahnya ajak 'Ainul, Kakti dan Alya untuk ease our tension #ayat essay aku

Sebab dua tiga minggu ni kiteorang ada masalah mental dalaman jiwa raga yang menyayat sanubari #hiperbola hiperbola (taukid - pengukuhan) so jadi macam nak release stress-lah. So aku ni semangat gila nak tengok The Hunger Games, aku pun ajak diorang ke Kemaman (lagipun aku sebenarnya nak pi cari buku kat Popular, MPH memang tak wujud kat Terengganu, sekian terima kasih). Tapi last last 'Ainul je dapat pergi. Miracle apa entah yang terjadi xD

Tumblr_m1yj19l5xu1qaa7vko1_500_large

Kiteorang pun pergi ke Kemaman untuk ke Mesra Mall (mesra sangat-lah mall ni -_-). Aku dan 'Ainul berdua je, Kakngah buat hal sendiri. So aku ngan 'Ainul pergi merayau sekitar Mesra Mall tuh sementara pukul 3.30 petang untuk premiere THG aku tuh #ecehhh 'aku' tuh xD Dan pergi ke Popular. Pusing pusing pusing buku yang aku nak beli takde (biasalah tu --"). 'Ainul tengah cari buku untuk hadiah program kat sekolah. Aku menyibuk sekali-lah xD

Then, kami ke tempat makan dan singgah kedai jus tu. Kami order dua gelas air jus epal. Tup tup, gelas gila bapak besar woihhhh! Nak jual balik dah tak boleh, so kami pun minum segelas, yang segelas lagi tu kiteorang bungkus untuk dibawa selama-lamanya sepanjang hari -_- Nasiblah air epal tu sedaplah jugak. Tapi coverline malu jugaklah masa tengah minum air kongsi gelas tu, sebab gelas satu lagi tu terbiar sepi....xD

Tepat jam 3.15 petang kami masuk dalam panggung * orang first okay *. Aku semangat gila kot -_- Sebelum tu beli popcorn saiz REGULAR tetapi tak berapa nak regular sebab dua kali ganda besar pada gelas air jus epal tadi -_- Aku tak boleh bayang yang large camana. Dahlah beli dua regular tu. Nasib lah tak cakap nak LARGE TIGA. Memang kenyang makan popcorn je.

Tumblr_m1fz88l4x11rnzpnzo1_500_large

Wuhhuuu! 'Ainuuuuuul! Team Gale who got jealous, Team Cato! AAAA Cato! Teke name ye mende Nu? Alexander Ludwig! Awok kenal dok Hedwig? Mungkin diorang adik-beradik. Tapi saya tak tahu-lah pulak Cato ni keturunan burung hantu #Fifi ngarut Tapi op.... Macam pernah tengok je muka Alexander Ludwig ni, maybe sebab muka dia iras Lucas Gabriel kot? Tak pun yang berlakon dalam cerita Wizards of Waverly Place yang jadi abang Selena Gomez tuh. Kan?

Aaaaaaaaaaaaaaaa Cato hensem! :3

Tapi aku tetap Team Seneca Crane! #erk, nu! name ye Seneca Crane, bukan Senata Crane lol Meh sini blueberry tu sikit aku nak makan. Okay, blueberry itu simbol rebellion for Katniss. Catnip. Gale. Jealous. K. Wahaha * kejam * Tak, Gale suka panggil Katniss dengan nama 'catnip', kalau dalam buku-lah. Dan Gale sangat menjealouskan dirinya apabila.........................Katniss suka kat Peeta * ayat cover *.

Bagi aku movie dia taklah seteruk yang aku expect x] Memang enjoy pun tengok, casting pun overall not bad-lah (all thanks to Alexander Ludwig ALONE xD). Walaupun ekspresi wajah si Katniss tu tak berapa nak ada, tapi okay-lah dia berlakon. Dengan psikonya. Fuhhh, smart ah JL. Josh Hutcherson memang aku suka, although muka dia sangat baby-face! Comel tu taklah sangat, comel lagi si Cato aku tu. Ngihihi.

Thehungergames_800d_large

Strained-relationship between Katniss and Peeta pun best je tengok! Katniss tu memang stone je, tapi si Peeta tu laaa, alahaiiii, comelll! Masa dia cakap dia crush dekat someone back at District Twelve. Then Caesar told him he must win the game and good luck, then suddenly Peeta said it was not as easy as it seemed because..."She came here with me." Lepas tu kena confront dengan Katniss, dahlah Katniss macam singa. -_-

Dahlah ada budak dekat sekolah tu muka dia macam Peeta seringgit dua. Ni nak crush ni -_-" TAKPE, TEAM CATO! xD #Sebab aku rasa ada 'seseorang' tu macam Cato sket, okbai

Aku ingatkan nak cerita full-story THG ni sebab kawan-kawan aku nak tahu (padahal Alya seorang je --") tapi tak best ah nanti ada yang terbaca kang spoiler pulak. But overall aku boleh bagi rating 4.5/5 sebab cacat cela cerita tu banyak. Tak mungkin movie yang berdasarkan buku akan dapat 5/5 sebab diorang akan tinggal/buang banyak part yang best best dan penting. Seriously, benci jugaklah. #Mestilah orang nak tahu kenapa Haymitch tu jadi kaki minum haiyyaaa

Yelah, aku tahu kalau nak masukkan semua elemen yang berlaku dalam buku cerita dia, memang akan mengambil masa 6-10 jam untuk menghabiskan cerita. Tu pun movie THG ni dua jam lebih. Aku tepuk-tepuk tangan segala bila * some text missing *. Memang kemuncak cerita dia best ah #although aku dah tahu sebenarnya tapi saja nak menghidupkan kembali semangat THG -_- Team Cato Who Got Killed In The End xD

OK, sebenarnya aku taip ni minggu lepas, 11/4/2012 baru aku post. Tapi takpe, aku buat tarikh dia pada 6 April, OK? Tata.

RoyalWinter