Bandung Paris Van Java

27.12.12

Tumblr_mfje4xpmnu1rcn7ino1_500_large

Assalamualaikum. Wahhhhhhhhhh bestnya nampak benda alah kat atas tuuuuu! XXX Oh well biasalah time hojannn hojannnn ni perut memang sentiasa berteriak, "ISIKAN DAKU! ISIKAN DAKU!" Takdelah sampai menjerit bahasa Indon macam tu. Ehekk. Eksaited pelik pulak aku rasa sekarang ni -.- Ai maklumlah dah limabelaspointenam tahun aku tak hapdet blog ini. *kuis tanah dengan jari*

I just got back from Bandung! Sebab tu beriya-iya cakap Indon atas sana tuh. Kehkehkeh. Went there on the 19th of December as a present from my mom to my niece who got 5As in the recent UPSR :D Congrats, Kakak Rabiatul! Actually both my parents were going, but my mom was warded in the hospital days before the departure date, so they had to be replaced with my Kakak and Abecik. We departed from LCCT. The flight was uncomfortably 2 hours 30 minutes long -..-

We stayed at Imperium International Hotel. And pakai pakej Andalusia. So, transportation, makanan semua dah disediakan and ditanggung. Rasa macam orang kaya baru pulak XD Hari pertama kami ke Tangkuban Parahu, an active volcano 80km to West Java. Last time it erupted was in 1986. And sekitar kawasan tu, ada tanaman hawa sederhana sebab lava bes yang dihasilkan dari letupan tu. OH HOW I MISS GEOGRAPHY! -.- *padahal dulu nak skor Geografi punyalah susah uhuk*


Suhu kat sana (Bandung) ala-ala Cameron Highlands lah, sebab tinggi dari aras laut. Balik dari Tangkuban Parahu tu, kiteorang singgah makan kat restoran yang sangat best (malas nak describe tapi tempat dia osem). Semua peralatan dekorasi diperbuat dari kayu. Lampu chandelier tu pun kayu tau! Kerusi, meja, semua sangat kayu! XD Makanan pun best....paling best lah sepanjang aku duk Bandung tu -.-

Seriously the food there bukan taste aku. Tak kena dengan lidah aku ni ha. Or maybe that time aku tengah demam kot, so makanan tak nak masuk sangat dalam mulut aku ni hah, apatah lagi perut. It was kinda boring in Bandung, TO BE FREAKING HONEST. Aku rasa hari pertama kat sana tu je yang best, sebab pergi Tangkuban Parahu semua tu. Hari-hari lain berlalu dengan linangan air mata panas di Chiater. Haha.

Goreng pisang, pakai pisang tanduk. Kongsi 4 orang pun kenyang 2 hari xD

Lepas lunch, kiteorang ke Chiater Hot Springs. Ada kolam air panas kat situ. And many more places to do awesome activities like paint ball, spooky house etc. But it was raining cats and dogs, so we had to go back into our safe haven, the spacious and cool van x] Oh, our tourist guide (with his Hawaiian shirt uniform xD) was Pak Henrick (or Henry) and our chauffeur was Pak Irfan. They are both from Jakarta, came all the way to Bandung to serve us. We like to hear Pak Henrick's explanations, and the way he talked.

Then we proceeded to Cihaplas, sort of like Chow Kit Road, I guess? But we didn't walk through it, just went to a factory outlet. Bought some clothes and other things as well and went to other factory outlets near our hotel. Then, we were brought for dinner at Restoran Sederhana, famous for its nasi padang. Baru kutahu tentang nasi padang yang lauknya adalah dekat 100 jenis -___________- SERIOUS! Tapi boleh pilihlah lauk-lauk dia tu, jangan pilih 99 jenis dahlah -.-

The second day was nothing but shopping and shopping........at Pasar Baru. Mula-mula aku pergi, then Pak Irfan hantar aku balik sebab aku demam lagi. Lagipun aku ni bukan kaki shopping. Nak nak lagi Pasar Baru tu ada 8 tingkat, tak kuasa aku nak ikut abang kakak aku shopping X.X Boleh muntah darah aku kat sana. Uhuk uhuk. So aku duk hotel tengok Abduction dan Final Fantasy XD Lifeless sebentar.....


Bila diorang dah balik, Kakak cakap diorang cuma shopping tiga tingkat je. Tak larat nak shopping 8 tingkat tu. Baru shopping tiga tingkat, beranak-pinak plastik dalam bilik hotel tu --" After that, aku ajak si Rabiatul pergi tengok kolam renang dekat tingkat paling atas pada jam 7 malam. Then aku suruh Kakak tanya orang hotel tu, pukul berapa kolam tu beroperasi. OHHH 6am to 9pm!

Aku dan Rabiatul pun terus mandi kolam, pakai pakaian gi jalan-jalan biasa. Dan tak ada orang pun kat kolam tu -.- So we had the pool all to ourselves. It was freaking 7.30pm and the chill air and water made ourselves breathed smoke x] Bila keluar dari kolam pun, habis baju berasap. Lepas tu adalah seorang amoi mandi jugak, tapi kiteorang buat tak peduli je. Lepas tu main tag dengan Rabiatul lolll Lama gila ohh tak berenang :3

Esoknya, siap-siap untuk balik ke Malaysia. Cuaca tak menentu sangat, so flight delay sejam kot. SEMUA FLIGHT delay kottt! Flight kiteorang asalnya pukul 3.50 petang waktu Bandung *waktu Malaysia: 4.50pm*. Then we flew back to Malaysia excitedly (or was it only me? XD). Finally sampai Malaysia. I said to my family I ain't gonna go to Bandung again just TO SHOP! Erghhhh. Kalau lawat tempat-tempat menarik, okay sign me up.


XOXO,
F
(XDDDDD)
Post a Comment