Ya Allah, Tiba-tiba Kini Saya Telah Tua!

Assalamualaikum semua! Kaifahaalukum?


Untuk pendahuluan entri kali ini, biarlah gambar yang menerangkan serba sedikit tentang entrinya kali ini. Mungkin entri ini akan panjang sebab bukan senang nak dapatkan masa untuk update semenjak bermulanya tahun 2013 ini. Yelah, in preparation for the final exam in high school, Sijil Pelajaran Malaysia. Hmm, sedar tak sedar dah masuk 17 tahun aku pada tahun ini. Dah tua dahhh -___-

14.01.1996
Tarikh keramat? Oh no. Janganlah berfikiran tahyul seperti itu xD Untuk mereka yang tak tahu, itulah tarikh aku dilahirkan oleh ibuku yang cantik jelita :') Thank you, mommy, Ummi, mama for fighting with your life so that I could see the world. Aku dilahirkan pada jam 7.41 pagi di Hospital Besar Kuala Terengganu (HBKT) yang namanya telah ditukar kepada nama sultanah Terengganu, Hospital Sultanah Nor Zahirah (HSNZ).

Then, aku pun membesar. Bum! Aku pun genap umur 17 tahun pada 14 hari bulan baru-baru ini. Dah boleh ambik lesen kereta pun, tapi Walid tak bagi sampailah tahun depan padahal semangat aku bagitau yang aku dah boleh ambik lesen, dibalasnya, "Okay, tahun depanlah." Baiklah saya sebagai anak yang baik, redha dan ikut je -.- Lesen motosikal forever tak boleh ye, harap maklum. Daddy ai tak bagi anak-anak girls dia bawak motor *flips nose*

Disebabkan birthday aku tu hari Isnin, so tak sempat nak gi celebrate makan kek ke apa. Lagipun pada hari tersebut ada perjumpaan dengan ustazah wuwuwuwu. Then after that, MPP pulak nak bercakap. Yang tu aku skip, aku nak balik cepat sebab dah janji dengan Ummi and Walid. Sebab nak beli hadiah untuk aku. Ehekkk. Oh, pagi pagi lagi aku dah dapat hadiah dari Kakak, then Alya, Auni & Bayyin. Time diorang bagi hadiah rasa nak menyorok je, terharuuu :')


Taaadaaa! Alya bagi sepaket marker Sharpie :3 Auni pulak bagi buku bertajuk 'Apa Erti Cinta' by Syibabudin Ahmad. She said, "I choose this book specially for you, Fifiey!" excitedly. Thank you, Auni. Alya, saya masih belum berkesempatan untuk guna marker tu -.- Oh and Bayyin bagi sebatang pensel mekanikal berwarna pink mata 0.7mm! XD #Sebenarnya tahun lepas aku suruh dia hadiahkan pen biru, hitam dan pensel mekanikal tu, tapi dia sempat beli pen biru & hitam je xD


Mana-lah tak rasa terharu dengan pemberian buku sebegini -___- Rasa kena perli ada jugak. Wahahaha. Bila entah nak habiskan baca. Baru baca page 1. Tak sempat. Buku The Mark of Athena masih terbiar sepi lagi atas rak. Hadoooi! Takpelah, nanti ada masa saya baca, okayyy, Auni? Pensel Bayyin hadiahkan telah pun digunakan secara bergilir-gilir dengan pensel mekanikal mata 0.5mm aku warna pink jugak xD


Kakak pulak hadiahkan fail keras berbunga tu, beg fail Hello Kitty (yang aku guna dan semua orang cakap aku pinky so what? -.-), writing pad, pen warna-warni, pencil case (yang comel lagi menawan aku sayang gila tengah guna sekarang), dan beberapa buku latihan yang tertera di atas. InsyaAllah saya akan buat.... Ummi & Walid pun beli jugak buku latihan Add Maths sebanyak tiga biji. Dah buat dah....4 muka surat baru ._.

Unusually, Kakngah terlupa birthday aku xD Biasanya dia orang first yang wish, tapi pada pagi hari tersebut dia langsung tak cakap apa-apa. Ai ingat dia nak buat surrrrrrrprise gitu. Lol. Balik sekolah bila dia nampak beg hadiah dari Kakak yang tulis Happy Birthday tu baru dia teringat. Sejam kemudian dia masuk bilik aku bagi hadiah yang sama macam cikgu aku bagi beberapa tahun lalu... Oh cikguu... :')


Semangat tak buat video bagai? --" Nak tunjuk je yang menyala-nyala tu xD Tak paham gak aku. Sebenarnya nak praktis buat video, hihihi. Walaupun kualiti tahap paling rendah sekali -__- Masih lagi amatur. In years to come, insyaAllah I'm gonna be an expert :D Like I am now, as a blogger, whereas four years ago.... Okay please don't mention it. -.- FOUR YEARS AGO I WAS STILL THIRTEEN! X.X

Seventeen years old... Can you believe it? :O It seems as if yesterday was the first time I walked into my primary school gate. Primary school? I do remember them, Farhana, Halimatul, Aliuddin, Izyan, Farid, Amirul, Amir Hamdan, Ayub, Aiman, Suraya Salmi, Annisha, Auni Izzati, Diyana... I still miss them. Before we were friends, just friends and no complications, no LOVE-eww-eww couple thingy, just perfect friendships! Playing around and chasing each other... Oh the childhood -.-

On my birthday, I told my friends that I'm definitely going to take a car license. Then, I stopped talking and thought... Nooooooooooo....! If I have my license I can drive a car and if I can drive a car that means I'm verrryyyyyyyy old oh no it's freaking scaryyyyyy! *takes a deep breath* *silence* BUT NO!!!!!!!!!!!!! No way I'm going to take my car license NO WAYY! I DON'T WANT TO BE THAT OLD!
*Please be aware that this monologue happened last week and I wasn't really that conscious at the time, thanks.

But finally I calmed myself down laa. Takkanlah aku nak jadi freak, tak nak tua. Everyone ages, okay. Everyone grows old. There's no such thing as vampires, so no one will get bitten and stay young forever.

Tumblr_mh3psatgst1qm29j2o2_500_large

Well, I guess it's not that bad. Even if we're getting older, our souls can still be young and colourful! Our inner selves don't have to be old and cranky like our ages! If today we're 30 years old, our souls can be seventeen, or sixteen or twenty (if you think it's not old enough xD)! Age doesn't make count, it's just numbers :3 Okay wait. Why am I bickering and whining about age all of sudden? Am I influenced by Bella, like, SERIOUSLY? #Oh, no I'm not going to be Bells or a lamb or anything ._.

If at five years old, I loved to watch Teletubbies, Power Rangers and all the stuffs (please don't make me mention every one of it). At ten, I watched High School Musical. Then, I was fourteen. I started watching Twilight, Merlin and all that. Now I'm seventeen. I still watch those :D Maybe other people crave for K-pops, but I'm different. Totally different. Out of 10 blogs you visited, you will find mine without any Korean-related.

And I'm proud of that :D

OK, enough of the nonsense.

Oh semoga dengan bertambahnya usia aku ni, bertambah juga amalan kebaikan aku! Semoga Allah membantu aku dalam setiap urusanku di dunia dan di akhirat. Semoga aku beroleh ketabahan untuk menghadapi hari-hari mendatang. Ya Allah, kau jauhkanlah perasaan yang buruk-buruk dalam diri aku. Jadikanlah aku seorang anak yang solehah, dan janganlah engkau letakkan perasaan benci aku kepada hamba-hambaMu. Berilah aku kekuatan untuk mengharungi onak duri badai dalam kehidupan yang fana ini. Janganlah Engkau pesongkan aku dari jalanMu.
Dan.
Terima kasih Ya Allah atas segala-galanya yang Engkau berikan kepadaku pada hari ini dan sebelum-sebelumnya. Syukur atas nikmat kasih sayang, cinta dan Islam olehMu. Terima kasih atas keluarga, guru-guru, sahabat dan insan yang Engkau pinjamkan kepadaku. Terima kasih, Ya Allah. Atas kejayaan dalam peperiksaan, kejayaan dalam menghadapi sesuatu perkara sukar. Terima kasih kerana memberikan aku kekuatan dan ketabahan untuk menanggung semua ini. Alhamdulillah.

p/s: Happy belated birthday to Farhana Nabilah, Kak Didi, Aisyah Syahiirah, Sarah Zaidi, Khairah and to those who celebrate their birthdays this month, January.

Waiting for 4th of February 

Comments

  1. Sanah Helwah kak Fifiey...Semoga panjang umur dan diberi keredhaanNya sepanjang kak Fifiey hidup di atas muka bumi ini... :)

    ReplyDelete
  2. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Snow White & The Huntsman

Beraya di rumah Zizan Raja Lawak! LOL xDD

Kawaii Photo Contest .

Followers