Annyeong Haseyo!

11.2.13


Assalamualaikum and annyeong!

Now I'm very sure you're thinking if I have gone nuts with all these annyeongs and haseyos! Please don't get it wrong ;^; Since it's Chinese New Year, I had gone through a marathon of Playful Kiss series. Finished all sixteen episodes in three days. Omo! 16 hours wasted on THAT? I thought maybe while watching PK, I could jot down my notes (Biology and History) at once, but I was totally wrong. #It's hard to concentrate on two things at a time, I know, right? -_-

So! I'm totally not going to mention anything about Korea and its people or its dramas or songs, OBVIOUSLY *whistles*. Meh, I don't know what to blog about. People keep bragging for me to update this blog aaaaaaa they're freaking clueless on how difficult it is for a blogger to find something useful for his/her blog! Someone asked me to write about ANGEL , and I was like, "Um hey? Are you nuts? Or are you making me nuts? Bring me some nuts."

You know on 3rd February, a programme called My Beautiful Malaysia was held all around the country, right? 400 students from my school went there. We were needed to clean up the already hygienic beach, so yeah. Some pictures.


4 Bukhari 2012 with additions --- Kakti, 'Ainul and Ruzennn (Auni and Alya were holding something Auni printed out, "Kami EJEN CINTA. Nak join?" something like that)


Not sure if it's just me or... Kakti was too excited -.-" AND WHAT HAPPENED TO ME?! SO AYU AND PFFT! -_-


Since it was 1 Malaysia For Youth themed, everyone wasted their efforts to show that number one sign. *sighs* Before 1 Malaysia, I saw that on Imam Muda programme, 'one finger upwards' meaning Lailahaillallah, there's only one God. Screw 1Malaysia ;^;


Me and the gang! OMO! Do you see it?! My SM thereeee! Do you see her? *love*


My cute lil sister, Piqa. Adik cyber gua. Excitedly asking me to snap her pictures on that lil pony. Oh I really have no idea why the others were joining in the picture. I was trying to take Piqa & pony's picture only (._.)

Oh, and 4th February! 'Ainul's birthdayyyyyyyyyyyyyyy! Sengil chuka hamnida, unnie! xD *biar ah tue dari 'Ainul gi pom wahahaa* So me and my few other friends (who are close to 'Ainul) made a video for her! Actually I was the director, and they were all actors wishing HAPPY BIRTHDAY AINUL SEMOGA PANJANG UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI -__-" I'm posting it here, can I? :) Please enjoy this for a while and don't laugh x.x


This is the early version of the video. The full video (complete one) cannot be saved. Well, I'm using the Windows Live Movie Maker so yeah it kinda suck a bit 'cause it's not VEGAS y'alls! I had to give 'Ainul two videos, the other a stand-alone video of Bayyin ;P Oh, while filming Bayyin, she was nervous and I was like, "You nervous?!" and laughed -___-' Okay sorry Bayyin. Secret spilled xD



So today I'm choosing this topic. Mencarut. Meaning? Swearing. Bad words coming out of your freaking mouths. Okay baiklah aku akan gunakan Bahasa Melayu kerana...kerana...aku merupakan keturunan Melayu, so mestilah kena guna BM. Nanti korang cop aku sebagai minah salleh celup pulat, bajet cakap orang puteh segala walhal muka macam Cina *hei mana adaaaaa* Hehe. Melalut pulak saya. Maafkan hamba ;3

Lately ni aku tengok ramai sangat suka guna perkataan English yang ekstrem, mencarut marut. Especially fuck and shit (maaf berkasar, tetapi perlu). Do you think you are so cool and mighty using that words? Come on la, it's showing how immature you are. INGAT HEBAT SANGAT KE MENCARUT? Puh-lease. Come to your senses. I don't care if the kafir laknatullah wants to use these bad words, but our so-called ISLAMIC MALAY people! NO!

Aku ada Twitter, yeah. Aku follow jugaklah accounts yang tweet funny and all that stuff. Tapi sebab banyak sangat mencarut dan mengarut, aku unfollow sampai sekarang satu je account macam tu yang aku follow, Google Images apa entah. Tapi even though aku tak follow account omputeh dah, korang ingat takde ah yang mencarut bagai? Oh puhlease. Yang aku geram dan rasa nak lempar bom, my own SCHOOLMATES?!

Sakit mata baca tahu tak?! Kalau unfollow kang nanti diorang ingat aku berdendam ke apa sebab diorang tu semua sensitif -_- Bukan sekali dua, kerap woi. Aku pun macam dah tak terkata :|

A8v9xsvcaaehofv_large

They think swearing is so awesome....I guess. Huh. What's so great about swearing? People will hate you even more! AND WHY IN THE WORLD KAU PERGI IKUT OMPUTEH KAFIR TU BUAT?! Diorang mencarut, korang nak mencarut, habis tu diorang masuk neraka, kau nak ikut jugak ah?! Ergh what's wrong with my people? Suka sangat meniru. Aku tak kesah kalau nak tiru yang baik, ni yang buruk jugak yang ditirunya. Uhukk.

Imam Ghazali ketika membicarakan mengenai dosa lidah boleh membinasakan seseorang dalam kitabnya Ehya' ulum al- Din menyebut: "Antara dosa lidah ialah: Menuturkan kata-kata yang keji (al-fuhsy), memaki (al-sab), dan menggunakan bahasa yang lucah (bazaah al-lisan)".

Memulakan perbincangannya beliau menyebut: "Perkara-perkara di atas adalah tercela, dilarang dan sumbernya adalah daripada sifat keji dan tercela." Imam Ghazali seterusnya membawa beberapa hadis yang melarang umat Islam melakukan perbuatan-perbuatan yang keji itu. Antaranya hadis berikut yang bermaksud:

  • "Hendaklah kamu menjauhkan diri daripada menutur kata-kata yang keji, kerana Allah tidak suka kata-kata yang keji dan perbuatan menyebarkan kekejian." (al-Hakim dan Ibnu Hibban);
  • "Bukanlah mukmin (yang baik) itu: Pencela, pelaknat, penutur kata-kata yang keji dan orang yang lucah percakapannya." (al-Hakim dan al-Darqutni);
  • "Syurga adalah haram dimasuki oleh orang yang keji percakapannya." (Ibnu Abi al-Dunya dan Abu Naim); 
  • "Wahai Aisyah! Kalaulah kata-kata yang keji itu seorang lelaki, maka ia adalah lelaki yang jahat." (Ibnu Abi al-Dunya);
  • "Kata-kata yang lucah dan perbuatan mendedahkan perkara yang tidak harus didedahkan itu adalah dua cabang daripada sifat-sifat munafik." (al-Tirmizi);
  • Beliau seterusnya memetik kata-kata Ibrahim Bin Maisarah: "Diriwayatkan bahawa orang yang keji percakapannya dan suka menyebarkan kekejian akan didatangkan pada hari kiamat dalam bentuk anjing atau dalam usus anjing."

Dalam surah Al-Baqarah ayat 197 Allah berfirman (maksudnya): "Barang siapa yang menetapkan niatnya dalam bulan-bulan tersebut untuk mengerjakan haji, maka janganlah ia bercakap lucah (rafath), melakukan kerja fasik (fusuk), dan berbantah-bantah dalam masa mengerjakan haji".
Harapan saya, moga-moga kita semua dapat ambik iktibar dari semua yang saya tulis hari ni. Entri ini peringatan buat kita semua, untuk aku jugak. Tak ada insan yang sempurna. So takyah perasan perfect sangatlah kan --" Bukan mencarut je, perkataan yang tak baik maksudnya pun kurang kurangkan lah penggunaannya. Lepas kurang, tak ada terus. Lama lama tak sebut dahlah. Sikit sikit bukit ditarah, lama-lama tak adalah bukit tu lagi kan? #Eh ni perli ke apa ni xD

Jadi tak payahlah kita mencarut bagai. Kalau ya pun nak bagi maksud terlampau sangat untuk ayat anda itu, takyah guna the 'f' word or 's' word tu pun takpe. Banyak lagi perkataan lain. Takde perkataan Melayu? Guna lah perkataan Inggeris. FREAKING AWESOME! That's not swearing. Freaking tu boleh diganti dengan 'f' word. Alah, berjuta-juta perkataan di dunia ini, perkataan mencarut jugak yang berkenan kan? Oh my Melayu! :O

21b3cee0f01717eb5827e8988127f4be_large

Aku tekankan perkataan English dua tu je kan? 'F' dan 's' tu. Kenapa? Sebab perkataan tu yang sangat berleluasa digunakan *ayat keling tambi*. Kalau bahasa Melayu pulak...haaa bermacam-macamlah. Aku malas nak tulis kat sini kang korang kata aku pulak yang mencarut lebih lebih. Lagipun aku tak nak kotorkan blog aku ni dengan perkataan sebegitu rupa. Kalau korang tak tahan sangat nak sebut khinzir, sebutlah binatang lain seperti kambing ke lembu ke arnab ke. Contoh; "Kucing ah kau ni!" Sopan sikit -_-

And one more thing, penggunaan perkataan yang melambangkan kita ni tersangatlah addicted dengan something. Seperti kita suka bergambar, kita akan guna CAMWHORE. Kalau suka doodle, DOODLEWHORE (ada ke? haha reka je). Dan whore whore yang lainlah. Tahukah anda apakah yang dimaksudkan dengan whore? Baik, sini saya beritahu anda supaya anda mengetahui.
WHORE = PROSTITUTE = pelacur
Inginkah anda menjadi sedemikian rupa? Jangan main guna je. Sila search dulu meaning semua benda tuh. And FYI whore can also be HOE. Hoe, a long-handled implement having a thin, flat blade usually set transversely, used to break up the surface of the ground, destroy weeds, can also mean whore. Understand? Kalau anda tidak mempercayai saya, bolehlah search di reference.dictionary.com. Saya selalu ke situ u.u

Gong Xi Fa Cai to all Chinese! Thank you for the holidays HAHA 
Post a Comment