I think I love you but I'm afraid~

27.4.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Large

It should be, "Hi, I'm cute." -_- Takde apa pun nak tulis hari ini. Baru je balik dari sekolah tiga jam yang lampau :D Sebab jadi penyambut tetamu untuk Majlis Apresiasi SHAMS 2013 (atau sebenarnya majlis anugerah kecemerlangan tapi panjang sangat kot nama tu xD). Aku, Kakti, Bonda Syafiqah, Sabrina, Adni, Maizatul and Wawan. Kiteorang tak dapat anugerah pun, so...jadi jelah penyambut tetamu selama dua jam ._.

Tommy dan Alya yang dapat anugerah telah berkata kepada aku, "Ayu and sopan je Fifi..." dan aku memandang Wawan dengan wajah -_- lalu membebel, "Memang ah sopan...takkan nak rock pulak. Jemput masuk makcik!!!" sambil buat wajah gangsta xD Then ada makcik lalu, berubahlah gangsta tu kepada sopan kembali --" Lumrah penyambut tetamu memang macam ni...kena sopan selalu *tangan ke atas mata ke bahu* XD

Exam mid year lepas PRU13 nanti. Adohai. Dan aku masih di sini, menaip... T_T Jom tukar topik.

Emrro_0a01w_large

Hmmm...entri-entri aku sekarang banyak jiwang, kan? Takpe ah, alam remaja lololol. Sebenarnya perasaan aku pun tak pasti. Jatuh cinta ke, crush ke, biasa-biasa ke, kawan je ke... Dan aku malas nak ambik kesah sebab... Perlu ke pikir? -_- Buat seteres sahaja. Lambat lagi pun nak kawen (aku tak nak kawen awal, k xD)

Haa! Cakap pasal kawen! Aku tak hengatttt! Kak Intanurulfateha dah kawen! *memang ketinggalan zaman budak ni* Aku dah lama baca entri Kak Intan tapi aku tak ingat nak cakap cakap kat sini sebab aku terlalu sibuk cakap pasal menda lain *snifffff* Tahniah Kak Intang dan pasangannya, Dak Ipang! Aku follow jugak ah blog Kak Intan ni. Daripada blog Kak Intan masih dot blogspot, sampailah dah tukar ke dot com. Hihi. Best jugak baca review kawen beliau :>

Yang paling aku suka part yang guestbook. Aku memang suka menda-menda macam guestbook tu. Aku pernahlah pergi kenduri dekat KL dulu, rumah Auntie Sara kawan lama merangkap jiran lama Ummi, anak dia nama Fifi kawen (-_-"). Cute sangat wedding Kak Fifi tuh! The most beautiful wedding I have ever attended! Hahaha. Guestbook dia sangat comel, siap ambik gambar dengan kamera polaroid tu. Berkenan sunggoh. Nanti kawen nak buat camtu jugak, tapi buat sendiri, ai kan kreatif xD

Banner wedding diorang. Why whyyy so chumils

Ni booth untuk guestbook

Ni guestbooknya...comellllll sangat T_T

 Ada jugak candy booth. Cute sampai speechless~

 Ni eksyen lebih sebab nama Fifi jugak, so... -_-

Tetiba pulak post pasal wedding Kak Fifi segala bagai xD But still aku sangat berkenan dengan guestbook tu, well, sebagai pengawas siber dan seorang yang mencintai cute art, memang ahhhh aku sukaaaa! Nanti insyaAllah besar nanti nak buka syarikat FAA yang menghasilkan komik cute dan everything cute! FAA tu besides stands for Fatin.Athirah.Azmi, is also Fifiey, Auni and Alya loll # (oh and maybe some novels?)

Keep in mind that you're going for a doctor, Fiey -_-

Tumblr_mhrh3xquip1s3w4ipo1_400_large

For whom? T__T There's this guy. I don't know about him. He's just so nice and everything. I love him. I do, but it limits as a love for a friend. But sometimes when I talk to him I feel really nervous and... (actually I am nervous to everyone from the opposite gender lollll) but yeah. I don't think the words up there are meant for him, by the way...but I sort of think more about him nowadays. Concern.

Goodbyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 

Marilah Mengundi, ohoi haii!

20.4.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh


Memandangkan sekarang ni musim politik bagai, hari ni aku nak tulis sikit pasal politik. Sikit je, tak banyak. Sebab aku serabut sebenarnya. Dekat Twitter, dekat Facebook, penuh dengan BN, dengan PAS, dengan everything political lah. Aku sebagai seorang pelajar, masih bawah umur, tak boleh mengundi, jadi takyahlah politik sangat kat laman sosial! -_-

Okay, nama pun laman sosial, but please. Undi itu kan rahsia? Takyah lah menampakkan ke'obvious'an anda menyokong mana-mana parti politik. Aku bukan marah sangat, bukan anti-politik, cuma serabut tahu tak? Dengan fitnah berterabur sana sini, just untuk menjatuhkan politik pihak lawan. Come on, matanglah, budak-budak duk bukak FB tengok golongan dewasa duk lempar fitnah macam-macam kat orang yang tak disukai. Camtu ke generasi tua memberi teladan kepada generasi belia yang bakal memimpin negara? If that's so... no wonder... *sambung sendiri ayat yang korang rasa mampu disambung*

Ha, satu lagi ni makcik Fifiey nak membebel sesangat, perlu ke sampai semua tempat nak ada iklan tentang politik tuh?! Sampai setiap kali tengok video kat Youtube tu, ada jeeee iklan kat bawah tu -.-" Mengganggu ketenteraman jiwa nak tengok video. Dan lagi! Tadi aku bukak emel, tadaaaaaaaaa tengok aku dapat apa!


Tiga kali pulak tu hantar. Dahlah aku ni tak cukup umur lagi nak mengundi, kenapa susah susah hantar emel bagai? Masa aku tengok emel tiga biji atas tu tadi, reaksi aku macam "HUHHHHHHHHHHHHHHHHH?" Then aku trylah bukak satu-satu, rupa-rupanya semua isi sama. Adoyaii. Dan aku save lah untuk dipertontonkan di sini.


Kuatnya mengempen, sampai dekat budak-budak ni pun nak jugak. Sepupu aku umur 19 tahun dapat parcel apa entah daripada BN. Habis seluruh ahli keluarga tergolek gelak gelak mendengarkan cerita tersebut xD Mak sedara aku share kat group family di Facebook. Alahaii laaah!

Bendera sini-sana kat jalan raya. Cikgu aku cakap hari tu, "Jalan jammed ke? Ustazah rasa jammed. Jammed dengan bendera." Lololol. Tapi yang bestnya, tengok hasil seni pihak parti masing-masing. Setakat ni aku jumpa, kereta kebal, peluru berpandu, pelantar minyak, motosikal. Kreatif! Yang pelantar minyak tuh tak sangka. Hari ni tengok ada orang (buatan) atas pelantar minyak, esoknya dah takde! Ribut malam menumbangkan orang tersebut xD

Aku tak paham sangat pun pasal politik nih, penamaan calon, bla bla bla tuh semua. Aku malas nak ambik tahu, sebab kalau aku tanya takde orang pun jawab -______- Masa parlimen bubar hari tu pun aku macam 'kriik kriik' kenapa parlimen bubar, apa kena-mengena semua ini dengan mengundi? See? I'm so outside the lines. Cuma aku tahu dari dulu, orang gi mengundi kat sekolah. Lepas tu malam tu mesti orang semua sibuk tunggu keputusan. Hah tu jelah aku tahu -.-

Ada sekali tu, aku pernah tanya siapa entah, ataupun aku terbaca kat mana-mana, mengundi tu wajib ke tak. Tak pasti tulis wajib ke tak, tapi kalau sesiapa yang tak mengundi tu dia berdosa sebab tak jalankan tanggungjawab sebagai seorang Muslim. Mengundi tu untuk memilih pemimpin yang adil, yang menjalankan dasar-dasar Islam dengan betul, so kalau tak mengundi, lepas tu pimpinan jatuh kat tangan orang yang tak sepatutnya ke, akan berdosa... Macam tulah aku paham. Dah lama aku terbaca/terdengar benda ni, cumanya aku tak pasti. Aku rasa betul dah tu...

Jadi, sesiapa yang tak daftar mengundi lagi tu, cepat cepatlah berbuat demikian. Pilihlah, you have a choice. Ada orang tak dapat mengundi, terpaksa ke luar negara, or dah tempah tiket mengerjakan umrah. Tapi yang layak mengundi, tak daftar...? Ayuhlah jalankan tanggungjawab sebagai rakyat yang berjati diri dan memilih pemimpin yang hebat!

Tumblr_md472xlp2f1rxilsio1_250_large

Tah pape aku duk membebel pasal benda politik ni -_- Akulah mangsa politik! AHAH! Betul! Kerana politik, pelajar-pelajar yang lahir tahun 1996 dijadikan tikus makmal. First batch to learn EVERYTHING IN ENGLISH, and without mercy, they make us learn EVERYTHING IN MALAY after nine years of making ourselves adapted to English Science and English Maths! Bayangkan modul SPM tu kena buat in BM, just because...huh... Do you know well-developed is BERKEMBANG MAJU in Malay? I was like asdfghjkl.

So, kerana kami ni tikus makmal, kami ikut jelah rentak yang diberikan. Cikgu-cikgu pun terpaksa ajar in BM balik, kelam kabut jugaklah. Ingat senang ke nak menyesuaikan diri? And in fact, AFTER ONLY TWO FREAKING YEARS of SAINS DAN MATEMATIK, we're going to have Science and Maths back in colleges and universities. OK.

Alamak, teremo pulak xD

So aku geng Mat Luthfi ah kira? Jiwa kosong. Ngehngeh. Tapi jiwa aku tak entirely kosong. Hanya berjiwa kosong dengan benda bernama politik. Alerjik dengan politik yang kotor. Hmm. Tapi apa-apapun, pilihan di tangan anda! Siapa lebih ikhlas? BETTER NATION! Lololololllllllllllllllllllllll.
Aku juga kurang mengerti dengan anak-anak muda yang belum layak mengundi, taksub di Facebook dengan share status, post status berkenaan parti politik yang mereka sokong. Baiklah share benda lain daripada itu semua, menyerabutkan pandangan orang ramai sahaja. Aku benar-benar serabut. Bukan apa, bila nampak kejahatan yang dibongkar tentang sesuatu parti politik tu, muncul sangka buruk lah apa lah. Aku tak tahu benda tu betul ke tak. That's why lah. Tak best tengok diorang duk berpolitik kotor.

Kbaiiii, selamat mengundi! XD

Profesor Muda? Saya Dekan.

17.4.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


Tajuk entri profesor muda, tapi gambar kat atas profesor tua-tua belaka. Dah itu je yang ai dapat bila ai search dekat weheartit. Hmm motif tulis entri hari ni sebab tak tahu nak gambarkan perasaan macam mana, tapi aku rasa lebih kepada perasaan yang negatif. Entah lah, tetiba nak terasa, padahal kat sekolah tadi biasa je, takdelah hard feeling segala. Kat sekolah maintain cool je sebab...dah nak buat apa lagi, takkan nak melolong.

So, dekat sekolah aku ni, adalah program mentor-mentee untuk Form 5 yang dipanggil Program Profesor Muda. Untuk setiap subjek, ada-lah dilantik mentor yang akan mengajar mentee, dan mentor ini dipanggil Prof Muda. Kiranya mereka yang menguasai subjek-subjek tersebut perlu mengajar kawan-kawan yang masih lagi lemah ini. Subjek yang ada Prof Muda ialah Bahasa Arab, Fizik, Kimia, Biologi, Add Maths dan Matematik.

Al kisah lah, senarai nama Profesor Muda diedarkan ke seluruh tingkatan. Dan aku dapat merasakan bahawa nama aku tak ada pun, sebab aku ni bukanlah boleh dikategorikan profesor lagi -_- Prof Muda ni diambil berdasarkan result akhir tahun, tak pun yang Sumatif 1 baru-baru ni. Aku memang awal-awal agi dah boleh agak, nama aku takkan ada. Sebab markah aku untuk semua enam subjek tu sangatlah mendukacitakan.

Dan tekaan aku tepat. End of story.

See? Takde apa pun. Saja je nak touching touching pulak -.- Aku okay je mula-mula, tapi aku tengok kawan aku seorang ni, macam sedih je. Aku tahu, walaupun dia tak kata apa-apa, tapi aku boleh agak dari reaksi dia. Hmm. Aku pun cakap dengan dia macam ni;
Tak pentinglah profesor muda ni. Biarlah tak jadi prof muda pun. Kita jadi dekan jelah. Kita belajarlah sungguh-sungguh sampai SPM. Tak kisah prof muda ke tak. Belajar je. Jangan ambik kisah sangat prof muda ni.
Aku cakap macam tu. Baik tak aku? Tu sebenarnya nak legakan hati aku yang juga agak sedih (aku sedih sebab tengok dia sedih, terasa macam senasib sangat T_T) Then aku teringat pulak ada guru tu cakap, "Untung tau jadi profesor muda ni. Untung sangat sangat. Dapat beri ilmu kat orang." OK. No hard feeling lah kan? Hmm. Tapi takpe, aku akan ikut cakap aku sendiri (rujuk ayat di atas xD). Lagipun aku rasa aku dah cukup busy --"

Tumblr_mjzbt6zhbs1rmge1so1_500_large

Dan aku memang takde bakat mengajar pun. I had enough, enough of teaching my friends xD Memang mencabar okay! Aku tak boleh, aku bukan seorang yang penyabar dalam mengajar. Or maybe benda yang aku paham tu lain dari orang, so kalau aku terang kat diorang, diorang tak paham, makin pening ada ah kot -.-" Aku OK je, serious. Cuma aku sedih terkenangkan si sahabat yang terkilan tak terpilih jadi prof muda.

OK lupakan profesor muda. Cerita pasal benda lain pulak.

So setelah kekalutan program prof muda tu berlalu, pukul 3.15 petang ada jamuan semua badan pengawas Form 5 untuk guru-guru yang dulunya guru penasihat badan pengawas tertentu tapi sekarang dah tak lagi. So kiteorang kena tunggu cikgu-cikgu habis meeting dalam pukul 4.00 petang macam tu ah. Sambil tu, MPP ambik alih majlis (padahal memang MPP pun handle majlis dari awal xD).

Mula-mula Fadlan si Presiden MPP bercakap. Cakap pasal kerja sama, ukhuwah semua pengawas and so so on. Aku duk meroyan situ, "LAPARRRR!" After that, Afwan (emcee) menjemput sesiapa sahaja yang ingin memberikan ucapan tazkirah or anything di hadapan. Memang tak ah muslimat nak melangkah ke hadapan sebabnya jarak antara stage dan tempat duduk sangatlah jauh. Awkward lah nanti duduk meroyan sorang sorang atas stage tu XD

Then, ada scene terharu-nak-nanges apabila Afwan panggil Fatih ke stage, dan mengucapkan Happy Birthday Fatih kerana hari Ahad baru ini birthday Fatih. Amir Khair pun wakil MPP menghulurkan hadiah kepada Fatih. Ohh semua orang terharu (yeke? XD) Dengan penuh perasaan pilu, Fatih pun peluk Amir Khair T______T Rasa macam nak menitiskan air mata, tapi itu tak macho lah, marah Wani. Lepas peluk Afwan pulak, Fatih pun berucap dengan ucapan yang aku kategorikan sebagai speechless. Memang ah speechless kalau terharu -.-

Tumblr_m3e0nyj5qt1r5njkm_large

AKHIRNYA, hampir pukul 4.30 petang, Fadlan pun memutuskan untuk semua orang makan. OK. Aku pun tengok je orang ambik makanan, lepas lima saat aku pun join orang ambik makanan. Nasi kukus ayam berempah ada nanas dan timun dan kuah gulai. Sangat sedap hingga makan Auni punya *sebab Auni malas nak habiskan sebab dia nak balik (?)*

Then, pukul 5 lebih lebih tu, start susun meja kerusi dalam kedudukan macam dewan exam. Aku tak sempat nak tolong sampai habis, aku terpaksa pulang jam 5.30 petang. Jadi tamatlah kisah untuk hari ini. Aku pun tak tahu motif aku cerita semua benda ni mungkin faktor mengantuk dan letih sehinggalah keluar segala perkataan yang macam-macam ni. Hopefully korang paham lah.

Sebab, dua tiga menjak ni orang semua dah tak paham ayat aku. Aku pun tak paham gak.

Okbaibai.

Life goes on, it gets so heavy

15.4.13

Assalamualaikum.


Howdy people? :D Looong time no see. Do you like the new song I put in here? Wondering who's singing? It's just Tanner Patrick. He's popular in Youtube. Here to subscribe ;;;;TannerPatrickChannel;;;; And the song is Paradise, originally by Coldplay (whoever that is xD)

Life is tough. Life sucks sometimes. But come on la. Takkan lah kita nak mengalah dalam hidup ni. Kalau mengalah memang habis ah. Kena kuat. Be positive. Walau apa pun aral melintang, kita kena kuat, jangan pernah kenal erti putus asa. Semua orang pun diberi ujian dan dugaan, living life in the worst, semua orang pernah lalui... Cuma cara kita hadapi tu yang berbeza.

Aku sekarang dah okay. Kurang emo, kalau dulu hari-hari gunung berapi nak meletus. Apa masalah masa tu pun aku kurang pasti. Maklumlah, faktor remaja -..- Harapnya lepas lepas ni pun aku happy dan tenang je. Malas nak stres stres. SPM tahun ni *tapi masih lagi menaip di sini -_-* Kalau boleh aku nak LEPAS SEMUAAAAAA, tapi aku tak boleh. Nanti aku akan betul-betul jadi loser~

So here I am, determined not to be a loser or a dork! Aaaa.

Hmm. Macam-macam masalah yang menimpa diri, tetaplah bersabar. Sebab kalau tak sabar, kita nak buat apa lagi? Kalau mak ayah tak bagi kita kahwin, nak buat macam mana? *takde kena-mengena dengan aku cuma aku dah fed up sangat dua tiga menjak ni dengan perkara ni* Dah kalau orang tak suka, nak buat macam mana lagi? Dah kalau takde jodoh nak kata apa lagi? Dah kalau orang tak berkenan janganlah dipaksa! Dah kalau orang dah memang tertekan, jangan disimbah garam ke luka yang dalam!

Dan kenapa kita perlu putus asa? Kenapa kita kena jadi loser dalam hidup sebab perkara yang tak menjadi tu? Cuba bangkit! BANGKIT! Jangan jadi begitu pasif, jangan jangan! Orang harap yang terbaik dari anda, jangan sebegitu sayangku jangan jangan! Orang lain ramai lagi yang menanti, petik jari sekali seribu yang datang, tapi kenapa bunga yang satu itu mahu kautunggu sedangkan kau tahu ia takkan terjadi?

Kenapa pulak nak sedih? Kenapa?! GO ON WITH YOUR LIFE! Kalau dah takde jodoh, nak buat macamana? Dan kalau ada jodoh, takkan ke mana. Kalau tengok cerita Jodoh, mesti luga tengok Dazrin #Eh Eh Eh Eh Tetiba wahahaha

Sometimes in life, kita rasa takut. Tak semena-mena takut. Nak buat apa takut? Keep your heads up and hadapi segala cabaran tanpa rasa gentar dan gundah! Aku ni tak reti lah nak ayat bunga-bunga, berfalsafah segala. Aiyyoo. Tapi yang aku tahu dalam hidup ni kita perlu kuat. Kalau tak kuat, habislah kita. Kalau rasa nak jatuh tu, cepat-cepat cari 'anchor' dan berpaut padanya supaya tak terjatuh.

Life's a novel. You can't make your own story, your own happy ending. You don't have any perfect heroes or charming princes *lolol*. And yet, life IS LIKE A NOVEL! You have to face so many things and obstacles and experiences make you maturer and stronger since WHAT DOESN'T KILL YOU MAKES YOU STRONGER! Senyum sampai telinga :) You're one of the characters in the novel, and you go along with the plot until you finally reach the climax but not the ending.

I don't know what rubbish am I writing about but I hope it has some meanings in it -_-" I'm just not good with words, like JEMMMMMMMMMMMMMMMM! Embrace the ending, Fiey and you'll be happy, not DELIGHTED, but happy and steady. There will be a time when you'll have to accept that not all stories have satisfying endings. Such as the Clockwork Princess, but it was worth the reading! The Infernal Devices, for years I've been waiting and it had been three awesome years! In AGONY! =.=


The Infernal Devices will be made into big screens! YAY. Awh, I just hope they don't cast someone like Jamie Campbell Bower to be Will and Jem or something that would be a nightmareeeeeee! Robert Pattinson can be the perfect Jem. As to Will...hmmm..... anyone suitable!

I'm just so excited, am I not? Bai.