Snow White & The Huntsman

31.5.13

46798976d79b4ade9852062491b14bd9_large

Assalamualaikum semua orang yang baik hati lagi sangat lapang ketika ini dan sekali lagi aku update blog untuk kali ketiga sebab ini juga dalam draft yang telah berapa tahun aku tak sentuh lolololol. Enjoy jelah post aku yang mendadak ni. K. So hari ini aku nak review movie Snow White and The Huntsman yang aku tengok dengan Kakngah tahun lepas xD


Pelakon: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin
In a twist to the fairy tale, the Huntsman (Chris Hemsworth) ordered to take Snow White (Kristen Stewart) into the woods to be killed winds up becoming her protector and mentor in a quest to vanquish the Evil Queen (Charlize Theron).

Awal-awal cerita ni aku suka sangat gila babeng sebab Snow White masih lagi comel dan menawan. Pelakon dia si Raffey Cassidy sangat lah comel dan memang sesuai jadi watak Snow White. Comel gila kot. Dan Evil Queen tu pun awal-awal baiklah jugak dengan Snow White. Masalahnya semua orang dalam cerita ini sangat suka dengan Snow White, like always.

Raffey Cassidy as Young Snow White

Al kisahnya mak Snow White ni dapat baby, alah macam cerita biasa je mula-mula tu. Then, Snow White ada kawan baik nama William anak Duke Hammond. Bila mak Snow White mati, seluruh negara tu sedih yang amat terutama King Magnus (ayah Snow White) and Snow White. Satu hari ni, ada mysterious army tetiba nak serang kingdom tuh. King Magnus pun lawan ah dengan tentera dia.

Yang peliknya mysterious army tu bukan manusia pun, bila kena slash dengan pedang, army tu berkecai to million pieces. Kalau korang tengok Merlin, korang boleh samakan dengan immortal army yang hanya boleh dibunuh dengan Excalibur tuh. Then, lepas semua mysterious army tu dah tak ada, tetiba ternampak ada satu wagon (aku tak tahu Melayu panggil apa xD) dan kat dalam tu ada seorang perempuan nama Ravenna.

Nahhhh, tetiba je King Magnus terus jatuh cinta dengan perempuan tu, and bila balik istana, esoknya terus kahwin -_-" Malam tu, Ravenna dah berikan racun kepada King Magnus, then bila dah nak mati tu, Ravenna tikam pulak dengan pisau. Adik Ravenna, Finn, dah pun bawak masuk army ke dalam kingdom tu nak serang hendap dari dalam ah. After that, tetiba masuklah dua orang suruhan Ravenna bawak cermin besar. Ravenna pun startlah, "Mirror mirror on the wall, who's the fairest of them all?"

Snow White nampaklah ayah dia kena tikam, dan Ravenna ni nampak yang Snow White nampak xD Snow White lari di tengah kekalutan soldiers Finn serang kingdom tu, then dia panggil William. Masa tu Duke Hammond dah naik kuda dan nak bawak William pergi. Snow White kejar, tapi pagar istana dah ditutup. Snow White pun jerit, "WILLIAM..............!" William muka sedih gila masa tu. :3

Sam Claflin as William

Snow White pun kena penjara sampailah umur dia 17 tahun, tapi dia dapat lepaskan diri dan lari ke Dark Forest. Ravenna perlukan dia bagi mengekalkan kecantikan Ravenna ni. Ravenna ni rupanya selama ni guna sihir untuk kecantikan dia, yang dibuat oleh mak dia. "By fairest blood it is done, and by fairest blood it is undone." So maknanya kat sini, hanya Snow White yang boleh undo kan spell tu sebab Snow White ni kan paling cantiklah konon.

Ravenna ni pun balas dendam terhadap banyak raja sebab telah keturunan diraja lah yang dah serang kampung dia dulu dan bunuh mak dia dan orang-orang kampung dengan kejam. So, kira dendam yang tak berkesudahanlah ni.

Bila Snow White lari masuk ke Dark Forest tu, Ravenna ni cari seseorang yang tahu dan pernah pergi Dark Forest. Terjumpalah Encik The Huntsman ni, lakonan Chris Hemsworth. Mula-mula Huntsman ni tak nak tapi, dipaksa jugak sebab Ravenna janji akan hidupkan isteri Huntsman yang dah mati. So dia pergilah. Bila jumpa Snow White, Snow White merayu la jangan bunuh dia dan cakap Ravenna tu jahat.

Tapi Finn dan beberapa orang tentera dia datang dan nak bunuh dua-dua orang sambil cakap, "Mana ada orang boleh hidupkan orang yang dah mati! HAHAHAHA!" kat Huntsman so, Huntsman pun tolonglah Snow White -.- Diorang lari lari lari sampailah ke sebuah perkampungan ni. Sebelum tu, ada troll serang diorang, hampir je bunuh si Huntsman mengada tu, tapi Snow White selamba dek je jerit, "NO!!!" dan troll tu tengok Snow White, then blah -.-

I43yk4t32_large

Okay, sampai situ je aku cerita. Nak tahu cerita selanjutnya silalah beli CD or download ke apa. Tengok sendiri ya. Overall, rating aku boleh bagi untuk jalan cerita 4.5/5 sebab cerita dia best and memang layan jugak ah. Tapi untuk casting aku bagi 3/5 sahaja, 2/5 tu hilang sebab Kristen Stewart dan Chris Hemsworth. HAHAHAHHAA. Aku rasa tak sesuai kot diorang jadi hero dan heroine.

Maybe sebab aku dah terrrrrbiasa dengan Bella Swan, so bila tengok dia jadi watak lain yang supposedly kind-hearted and all that, aku rasa tak sesuai. Bella Swan kan agak reckless dan suka buat keputusan terburu-buru. Desperate, even. Chris Hemsworth pulak, maybe dia tua sangat kot -_-" And aku memang tak suka sangat dia, kalau Liam aku okay sikit kot.

Tapi jalan cerita superb jugak ah. Ending je aku tak suka sangat. Time Snow White bangun lepas makan epal tu, aku dah start tak suka cerita dia. But aku suka sangat bila Huntsman tu jerit nama, "WILLIAM!!!" masa tengah-tengah perang tu untuk ajak William ikut dia pergi dekat Snow White yang tengah cari Ravenna. Okay, aku memang Team William xD

Animation cerita pun cantik. Aku admit, Kristen nampak gorgeous jugak sebenarnya tapi most of the time I saw her as Bella Swan, so I kept waiting for Edward Cullen or Jacob Black to show up. Kristen Stewart plus Chris Hemsworth is a no-no. Kristen memang dengan Robert. Dah sinonim dah, kalau dengan orang lain tak menjadi.
#Tapi aku rasa kalau Robert jadi Huntsman lagi haru ah, kalau Taylor Lautner jadi Huntsman okay sikit kot, Robert jadi William dahlah ye


Nama pun Evil Queen, memang evil ah. Tapi sejahat-jahat Queen ni, at least dia sayang gila kat adik dia, si Finn tuh. Finn tu pun sayang kakak dia nih. Diorang sangat sweet dan saling melindungi each other. Time Finn cedera kat muka then kena marah dengan kakak dia, Finn nangis cakap dia dah buat macam-macam untuk kakak dia, lepas tu kakak dia pun berlembut dan sembuhkan luka dia :')

Masa Finn kena bunuh dengan Huntsman pun, kakak dia cakap, "Brother, I'm sorry. I cannot save you." then Finn pun mati T_T So, orang jahat dalam cerita ini ialah Huntsman xDDD So what if I hate the hero? I also hate Dimitri Belikov whaattt ;P

Ok that's all!

Fanfic Zeroland :D

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Okay , sempena memenuhi masa yang ada sepanjang cuti ni , aku ingat nak buat fanfic . Sambungan dari yang ini  :). (post ni dah lama dalam draft okfainggg)

So , nama fanfic ni Fanfic Zeroland .


Seperti biasa , permulaan fanfic mesti dengan gambar Merlin and Arthur xDDD .

Merlin was promised to meet someone near the woods. He received a note about it. But, the one who gave him the note didn't show up yet. Edward appeared suddenly.

Merlin : It was you who sent the letter, Edward?
Edward : And it was YOU who read it?!
Merlin : Well, it was on my bed.
Edward : I thought it was Arthur's!
Merlin : I'm a SERVANT, Edward. And he's a prince! Are you that stupid to recognize a servant's room and a prince's? I have no idea why Bella thinks you're hot.
Edward : How did you even know her?
Merlin : Secret.
Edward : Oh, please! Tell me, tell me, tell me!
Merlin : What's wrong with you? Are you high on blood?

Merlin rolled his eyes. Edward was still staring at him with his yellow eyes.

Merlin : What do you want from Arthur?
Edward : What is the meaning of that question?
Merlin : The letter?
Edward : So, it's Arthur I want to talk to. Not his servant.
Merlin : Then, next time put the letter at the right place!

Jacob showed up silently and frowned towards Merlin and Edward's argument.

Jacob : Oh, please. Stop it. You BOTH are acting like germs.
Merlin : I'm sorry - what was it you were saying, Jacob? Was it germs or jerks?
Jacob : What's the difference?
Edward : Dog.
Jacob : Don't start it, Leech.
Merlin : Wow! How exciting it would be! Leech versus Dog. Who would win this? I'm so thrilled!

BANG! Merlin's head was hit by a shield. He brushed his aching head. He looked up to see Arthur walking towards them.

Arthur : I'm sorry, guys. Merlin is strangely insane lately.
Merlin : You think my head is made up of some kind of hard stone or WHAT?!
Jacob : Who is this proud-looking guy over here?
Merlin : You don't know him? * frowning *
Emmet : He's supposed to be the ruler of Camelot, but, he's a brat, so the people overthrew him from the throne.

Arthur fetched his sword.

Arthur : What did you just say?!
Emmet : HELP! Arthur wants to kill me, I'm terrified! Please help me! * faking a sob *
Merlin : Easy, Arthur. First, you can't kill him with that mighty sword of yours. Second, Emmet is...quite right. You are a brat.
Jacob : Yeah, yeah. I got it, he's a total jerk.
Edward : Look who's talking.
Jacob : DON'T START IT AGAIN, LEECH!
Edward : WHICH PART OF STARTING A FIGHT THAT YOU DON'T UNDERSTAND, JACOB BLACK?!
Emmet : CAN YOU PLEASE STOP SHOUTING?!
Merlin : In case you didn't realize, you are shouting, too, Emmet.
Arthur : Stop.
Everybody stared at Arthur Pendragon. He was clutching a piece of note. Merlin noticed it was the note that Edward had mistakenly put on his bed.

Arthur : What do you want, Edward? And why is this note in your pocket, Merlin?
Merlin : Edward misplaced it. He thought my bedroom was yours. I don't get it, though. He's supposed to be very brilliant.
Edward : I just want to speak to Arthur!
Arthur : Save your words. Speak up.
Edward : Need help. There's a vampire lurking somewhere in your kingdom. He's dangerous, really dangerous. Legend says he was a very powerful wizard before he became a vampire. He tried to kill a baby with the Kill Curse, but it wouldn't work for several times. He came back for revenge, I think.
Merlin : Wait a sec! I think I've heard the story somewhere!
Edward : Yes, yes! Lemme get on with this. Now, we're going to find this baby, who is now a boy. His name is Harry Potter.
Emmet : But how did you know?
Edward : * blushing * I played a game called Quidditch with him. My house - Hufflepuff - against his house - Gryffindor. You know...the school I attended when I was eleven until I was sixteen and I died as hero, Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
Merlin : You're Cedric Diggory, then?
Edward : * blushing madly * Yeah. How did you know?
Merlin : * smug look * I read books, okay.
Arthur : How are we going to find him?
Edward : Don't worry. The dog can sense him easily. Right, pup?

Jacob didn't mind to give any attention to Edward. He kept gazing everywhere except on Edward. Merlin made a face to Edward.
Edward : What?
Merlin : If you want to have someone's help, you need to mean it. Don't say bad words to the guy before you ask for his help.
Jacob : Merlin got a point there.
Edward : Fine, please, Jacob. We need your help. No swearing.

Jacob shot an eyebrow.

Jacob : That's weird.
Merlin : What?
Jacob : Edward seems so...not annoying. He listens to you, Merlin.
Emmet : That's because Edward thinks he cannot say bad things to you, Jacob, before asking for your help. After this, he'll call you a puppy again.

Edward grinned.

Arthur : You vampire guys are so bizarre. Let's get going. If we're going to track this Harry-wizard boy, we have to be fast.
Merlin : Wait....why are we searching for Harry again? Why don't we just look for that evil vampire who wants revenge? And kill him?
Edward : Because he's evil....?
Jacob : Okay, I get this. Edward's afraid of him because that vampire guy killed him in his past life. True?
Edward : That is entirely not true!
Emmet : Well, actually it is, Ed.
Arthur : Don't you want revenge, Edward? We can go find the evil vampire and kill him. He's alone, so he won't stand a chance.
Merlin : * making a face * As far as I know, that evil wizard who turned vampire is named Voldemort, or Lord Voldemort. He made the name from his own name, Tom Marvolo Riddle. He's a psycho because no one in his right mind would name himself as LORD.
Edward : NO! Don't say his name! He'll come to you!
Merlin : * sighs * He's a vampire, like you, Edward honey, so he won't have such magical powers anymore. You lost your wizard power a long time ago, haven't you?
The wind was blowing hard in their faces. All of them closed their eyes to protect them from the strong wind, and when they opened....
Edward : I told you, MERLIN!
Merlin : What?! It's just Harry!
Harry put off his helmet and went down from his flying motorbike. He smiled genuinely at everyone, and then stared widely at Edward.
Edward : Hi, Harry.
Harry : Cedric, you're alive?!
Emmet : He's not Cedric anymore. He now goes with the name Edward. You know...he's a fan of Edward Scissorhands.
Edward : Emmet.... * gritting his teeth *
Merlin : * clearing throat * May I introduce you to Edward Anthony Mason a.k.a Cullen, Mr Harry Potter. He was your dead buddy that you played Quidditch with, but now he's the living dead. A vampire who calls himself a vegetarian, though I don't get it how feeding on blood would classify himself as a vegetarian.
Harry : This is awkward, you know...
Jacob : Oh, good! You're a Twitter user!
Everyone : ?!?!?!?!?!?!?!
Jacob : You know, people on Twitter always use the word "awkward".
Merlin : Yeah, except Harry, Arthur and I are not from the 21st century, so we are not supposed to know anything about Twitter...or Facebook!
Writer of the fanfic: Sorry....
Arthur took out his phone and called someone. After a while, an armoured-knight showed up next to Arthur. Merlin looked suspicious. Edward and Emmet were noticeably not feeling at ease.
Arthur : This is... Sir Kim Hyun Joong.
Kim Hyun Joong lifted his metal mask off, and he was smiling. Merlin fell onto his knees and his hands covered his face.
Emmet : Just let me die now, please.
Edward : Yeah, and Jacob, please tell Bella I love her. Nessie, too. I give you the permission to marry them both.
Jacob : No way, I'm going to die with you.
Merlin : Since when did you start having bromance?!
Harry : What's going on? * taking out his wand *
Arthur : Errrr....
Kim Hyun Joong : Hello again, nice people! The last time we met, one of you killed an orange. And I was about to be bitten by a vampire.
Merlin : * murmuring to self * Which part of nice did he not understand? I don't understand how killing and biting people would be considered nice.
Emmet and Edward : I agree with you, Merlin.
Kim Hyun Joong : I heard him, too, you know! What a nice thing to say to me!
Merlin : Arthur! How could you make him your knight!?
Arthur : Well, he begged...
Merlin : And you took him?! I wish I had a wand so that I could "Avada Kedavra" you.
Harry : I can give you mine, but... It's no good to use that spell! It will cause destruction and deaths!
Emmet : Pah, Harry. By the way Merlin, you can do it with your bare hands. You always do magic without a wand, so why is this time any different?
Merlin : Because Harry's here. We have to respect him. * bows to Harry *
Jacob : And now we're in Japan. * makes a face and bows to everyone *
To be continued. LOL

A story so beautiful - The Impossible

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Recently my friends came for a sleepover at my house, three days two nights waaaaaa like a holiday vacation mehhh (but it was! XD)! We were supposed to study more less movies but of course it turned out to be the other way round. At least we studied a bit......... Ngahaha. Watching horror movies early in the morning, after breakfast so that it would not be as creepy as watching at night lololol And Kuch Kuch Hota Hai *lol*, and the most beauuuuuuutiful movie I've ever seen, The Impossible.

Sebelum tu tengok Misiku Kuza, then ada iklan movie The Impossible tu for Astro First. Then Makcik Ainul pun terus cari cerita tu lepas habis Misiku Kuza. I was totally against it, because I don't like sad movies T_T But of course, they ignored me (like always -_-) and we watched the touchinggg movie. Kakti slept right away -..-" Everyone was keenly watching, she was snoring soundly zzzzz

Tumblr_mgqzoich6o1ruxjroo1_500_large

At first I was like, "What the hell iz wrong with diz woman?" because she seemed so blur and nothing (and there was no appropriate subtitle so we couldn't understand the words they were saying much). The subtitle wasn't in English or Malay so yeahhhh -_- I think it's Germany kot, or Spanish IDK because it was not understandable.

Then, when the waves came, I was like "NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!" and Lucas met his Mom and they met Daniel the cute kid who Maria loved instantly :') Oh and the wound on Maria's thigh....... Lemme die T_T We were all "AAAaaaaarghhhh!" because the wound was so deep and we knew Maria had been blood-poisoned and she was dying (somehow I thought about Peeta Mellark when his leg got cut by Cato's sword T..T)

And there was that reuniting scene.... Simon was so cute screaming for Lucas, "LUCAS!!!!!" AAAAAAA! I almost died of Simon being so cute x.x Thomas! Thomas was so responsible for Simon that it touched my heart. When Lucas finally hugged his brothers, and kissed them repeatedly, okay I was crying. Sobs sobs. And another miracle, their Dad was coming for them! What a happy scene - and beautiful! Of all the 'hiruk pikuk'ness of the hospital :')

Tumblr_mh12gpqkcb1re05yio1_500_large

It broke my heart when their Dad's friend saw them reuniting and told the lorry driver to drive on because Dad wouldn't be riding with them anymore. Then they all went for their mother, and Maria was about to go for a surgery, when a woman told her that she would do anything to meet her children again. Oh the agony of sadness. After all the hardship, they went on a plane to go for Maria's treatment in Singapore.

And in the plane, Lucas took off his "LOST CHILD" sticker and stared at it. The Dad reached into his pocket and took out a note from his friend's wife telling him that they (the wife and two children) were going to the beach before the tsunami happened. And Maria stared down at her right arm "MURIEL BENNET". All of that were reminders of what they had gone through.....

So much spoilers. Oh well. Kakngah told me long ago that the movie was inspired by a real event. She said something like "ALL THE FAMILY MEMBERS SURVIVED" and when I was watching the movie with Auni, Ainul and Sabrina, Auni kept arguing that someone was gonna die! Fine, fine! I waited throughout the whole story and no one died! SO LITERALLY I WON! XD

I really adore Thomas, he was so cute in his own way, so wise and responsible! That time when he was talking to an old woman...oh my, I didn't notice how mature he was! He was seven for crying out loud and he took great care of Simon, his sweet little brother and....*speechless* They were just so cute and there are no other words for them, okay?

I made a research and read the real story of the event. Shed a tear or two. Huwaaaaaaaa.


Allah is Almighty. He is the Greatest. No one would survive anything without Him. Alhamdulillah. *cries again* It scared me a lot, watching the movie, because in the same time I was thinking about how a disastrous wave could destroy so many things, take away so many lives and yet there were some who survive to tell the tales. And the story, to be a reminder of how Great Allah is.

English physician Maria Bennet (Watts), her Scottish husband Henry (McGregor) and their sons Lucas (Holland), Tomas and Simon are on Christmas holiday in Khao Lak, Thailand, in 2004. The tsunami triggered by that year's Indian Ocean earthquake floods the area with overwhelming destructive power.

Maria and Lucas are swept away from the others by the tsunami and barely survive; Maria is severely injured but they find a displaced toddler named Daniel in the wreckage. They are later found by locals who transfer them to a local hospital where Maria encourages Lucas to occupy himself assisting in any way he can, which leads to him searching for various strangers for their relatives at the facility. Due to a mix-up, the hospital staff believes she has died and takes Lucas to a tent where children without families are being held. Maria has surgery on her injured chest and is mistakenly labeled as someone else; She is eventually reunited with Lucas, but remains in a highly fragile medical state waiting to be deemed fit for further surgery on her leg wound.

Elsewhere, Henry, Tomas and Simon have survived the tsunami themselves together, although the father is injured. Henry places the children into a vehicle supposed to take tourists to a safe place while he remains behind to search for Maria and Lucas. Ultimately further injured while failing to find them, he arrives at the evacuation point, only to discover that Tomas and Simon have been sent elsewhere. Communication facilities are scarce, but a tourist named Karl, who was also separated from his family by the tsunami, lends Henry his cell phone to contact his relatives and volunteers to accompany Henry to look for Maria and Lucas.

Henry and Karl search for their families in various places before they arrive at the hospital where Maria and Lucas are. The vehicle carrying Tomas and Simon stops outside the hospital; the family eventually reunites. Maria has surgery which she survives and the following day the family boards an ambulance airplane to Singapore arranged by their insurance company for further treatment for Maria.
#Sorry for the usage of just "Dad" because I forgot his name was Henry lololol

And meanwhile....seriously, BENNET?! Ohhhh, the pride....and prejudice. Lol.

Okay enough of The Impossible. Today I was about to edit the font for this blog when suddenly I couldn't find the codes!!!!!!!!!! OH NO BLOGGER KILLED ME FOR A SECOND THERE!




Oh I thought I would never be able to edit my blog again, like I always do! Luckily I'm awesome and found the button there, or else............... I was thinking about making my blog stay like this until I'm married *lol* ARGHHHH THE RELIEF! It sucks though, that they have deleted the previous templates, now it's all about Designer Template (which I don't really fancy). Arrrrr I am still recovering from the shock I experienced today with the missing codes! *shudders*

Reading The Golden Lily and Facebook has a new awesome feature 

Cuti cuti SPM

25.5.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


Halo allz! Sepertimana yang diketahui, aku baru sahaja melepasi ujian pertengahan tahun a.k.a Pentaksiran Sumatif 2 yang osem lagi best! {I'm not being sarcastic} Hahaha. Alhamdulillah aku rilek rilek je exam ni, tak stres sangat. Walaupun ketiadaan Ummi Walid (oh diorang dah balik hari Rabu aaaaaaa) tapi aku masih hidup lagi alhamdulillah --" Angah and Amuh and Kakak took care of me really well okay *emo* So far I'm still in one piece xD

So, the holiday's here and.......yay! No classes, you seeeeeeeeeeeeeeeee! Yep, no classes until this 6th of June, and it's not even a class, it's a camp, staying in hostel with my classmates awwwwrrr :3 And I'm gonna go bising again and everyone will complain I'm noisy and all but who cares~ As long as I'm happy, I'm noisy and talkative when I'm happy, okay, you should be alllllll glad! Ok baiklah aku eksaited sangat sekarang ni entah kenapa -_-"

CUTI CUTI SPM?

Cuti ni, kata sahabat yang seorang itu, habiskan masa dengan perkara berfaedah, jangan lagha sangat. Itu nasihat yang biasa didengari, nasihat dari sang sahabat yang ikhlas. Kalau tahun-tahun sebelum ini, ada kakak-kakak yang akan berpesan "Jaga iman, jaga diri dan jaga hati masa cuti nanti." Tapi tahun ni, tiada kakak untuk berpesan lagi, kamilah kakak-kakak tu U.U

Ini cuti dua minggu. Dua minggu lamanya gersang tanpa sekolah. Kalau selama ini mengharapkan aktiviti kerohanian di sekolah untuk memberi makan roh jiwa kita, dua minggu aktiviti kerohanian terhenti. Adakah ini bermakna roh kita akan kelaparan selama dua minggu? Tergamakkah kita nak buat macam tu kepada roh jiwa raga kita ni? Kalau roh lapar, tak bolehlah korbankan jiwa raga untuk orang tersayang, sebab dah terkorban kerana lapar *erk*

Large

Kenapa mereka nasihat?

Sebab nak suruh kita ini mengingatkan diri sendiri supaya betul-betul jaga iman, jaga diri dan jaga hati masa cuti ni. Supaya kita tidak terus terleka sewaktu cuti. Kenapa kita akan leka? Kerana kebiasaannya dekat sekolah, pagi-pagi akan baca Asmaul Husna, baca Al-Quran. Tapi bila cuti, tak ada orang nak pergi pegang mikrofon dan mengetuai bacaan kedua-duanya. Nasihat diberi supaya masa cuti, kita terus mengingati Allah.

Nasihat juga diberi supaya teruskan perjuangan menuntut ilmu. Jangan terlalu leka, bila exam dekat baru hendak study (OK baiklah terasa bangettt), kerana itu namanya study untuk exam, bukan untuk ilmu yang berkekalan. Setakat pengalaman diri ini, tak pernah lekat lama pun info-info yang distudy last minute. Huhu.

Mereka sang sahabat menasihati lagi, kerana sewaktu cuti, tiada sang sahabat untuk menasihati dan mengingati. Risaunya si sahabat itu, bimbang jika sahabatnya terleka. Jadi, marilah isi cuti kita dengan perkara yang osem dan berfaedah, jangan buang masa lagi. No istilah 'rilek', terutama pelajar SPM (like me u.u). Please jangan relax sangat, walaupun baru lepas mid-year exam...


Surely I'm gonna miss my sahabats, especially that one blue girl. Ngehngehngeh. She won't be here to make me feel kurus or gemuk wahahaha (hai Kakti xD) Esok ada rombongan Cik Kiah datang sleepover rumah aku sebab it's holiday-ay-ay-ay-ayyyy! Macam tak biasa kengkawan aku datang sini, sebab tu lah aku update blog hari ini sebab kalau diorang ada memang payah ah aku nak update. Kali ini, insyaAllah kiteorang akan study dan revise...................................................................................... (wow so many dots xD)

Dua hari dah cuti. Semalam aku buat modul Biologi dalam Bahasa Melayu. Modul tu memang cikgu-cikgu AKRAM yang buat (disediakan oleh kerajaan Negeri, thanks kerajaan lebiuuu xD), dan mereka diarahkan agar buat semua subjek dalam Bahasa Melayu kecuali Bahasa Inggeris (you don't say -_-) Sangatlah seksa buat modul tu! Membuat aku rasa bebal sebagai seorang orang Melayu sebab tak paham, bayangkan soalan mula-mula tu salah banyak gila (dahlah tulis dengan pen dan liquid takde). Challenging betoi.


 Setiap subjek ada, tapi setakat ni...yang dah sentuh hanya Biologi dan AddMaths ._.


Osem kan? Soalan BM, jawab BI *aku rasa seluruh batch jawab macam ni --"

Nak lebih haru lagi, buku teks Biologi BM aku, aku sengaja tinggal kat sekolah, kononlah boleh jawab sambil refer buku teks Biology English -_- Memang lah buleh, tapi ada certain words tu aku tak dapat nak grab maksud dia in English. Dan dengan bantuan reference book (in English jugak), boleh lah aku jawab soalan Aras Tinggi yang pffffffft tu. Nanti Auni, Alya, Kakti and 'Ainul datang aku buat ah dengan diorang -_-

Kakak-kakak aku pergi Langkawi. Asalnya aku ikut jugak tapi sebab aku ingat aku ada kelas awal-awal cuti ni (it turns out not --") so aku tak ikut ah. Tapi takpe ah, geng datang esok terubatlah sikit kesunyian aku kat rumah ni. Sementara diorang tak datang lagi, kejayaan aku sepanjang cuti ni ialah; kemas bilik, study Biology, beriang gembira dengan Kakti, Fakhira, Aisyah AQ di Facebook. Dan baca buku satu ni. Gravedigger's Kiss by Tunku Halim (siapa entah tak kenal -_-). I don't read Malaysian books, so yeah. Ni pun pinjam dari kawan aku hari tu sebelum exam. Randomous venomous jerr xD

Screw the book. It's a compilation of Malaysian's horror stories. Saja je baca. Boring (partly because I can't answer the module's question -.-)

Large

Ordered The Golden Lily and The Indigo Spell (Bloodlines series book two and three) by Richelle Mead and they're gonna get here this Thursday, I think. And then there's Finale and Rapture. It's a frustrating thing that Unspoken is out of print on MPHonline! Last saw it, it was still available huwaaaaaaaaaa! Sarah Rees Brennan is an awesome author and I've been craving for her books since The Demon's Lexicon! (I bought her previous books on Amazon so yeah, they're not that available in Malaysia)

Unspoken (The Lynburn Legacy, #1)Kami Glass loves someone she’s never met . . . a boy she’s talked to in her head ever since she was born. She wasn’t silent about her imaginary friend during her childhood, and is thus a bit of an outsider in her sleepy English town of Sorry-in-the-Vale. Still, Kami hasn’t suffered too much from not fitting in. She has a best friend, runs the school newspaper, and is only occasionally caught talking to herself. Her life is in order, just the way she likes it, despite the voice in her head. But all that changes when the Lynburns return. The Lynburn family has owned the spectacular and sinister manor that overlooks Sorry-in-the-Vale for centuries. The mysterious twin sisters who abandoned their ancestral home a generation ago are back, along with their teenage sons, Jared and Ash, one of whom is eerily familiar to Kami. Kami is not one to shy away from the unknown—in fact, she’s determined to find answers for all the questions Sorry-in-the-Vale is suddenly posing. Who is responsible for the bloody deeds in the depths of the woods? What is her own mother hiding? And now that her imaginary friend has become a real boy, does she still love him? Does she hate him? Can she trust him?

I'm gonna dai.


Untold (The Lynburn Legacy, #2)It’s time to choose sides… On the surface, Sorry-in-the-Vale is a sleepy English town. But Kami Glass knows the truth. Sorry-in-the-Vale is full of magic. In the old days, the Lynburn family ruled with fear, terrifying the people into submission in order to kill for blood and power. Now the Lynburns are back, and Rob Lynburn is gathering sorcerers so that the town can return to the old ways. But Rob and his followers aren’t the only sorcerers in town. A decision must be made: pay the blood sacrifice, or fight. For Kami, this means more than just choosing between good and evil. With her link to Jared Lynburn severed, she’s now free to love anyone she chooses. But who should that be?


Erghhhh the second book is on its way, will be published on 29th August this year. Aaaaa if Kami's gonna choose a boy, it would be totally like Tessa choosing Will or Jem T_T Okay... I'll have to forget these books and proceed with Bloodlines series. I am already feeling the 'Sydrian' feels woohoo! And then maybe some PatchNora and LuceDaniel though maybe I'll read Finale first (Fallen's going boring a bit -.-). OH THE FREEDOM! XD

Sydrian feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeels 

Selamat Hari Guru!!!

17.5.13

Assalamualaikum


Hai hai dan hai *lambai ala-ala Miss Universe* apa habaq hangpa semua neh? Sihat dak? Kfaingg takyoh ler aku duk cakap loghat utaghaaa kat sini sebab aku bukan oghang utagha, aku oghang Pantai Timur *visit Terengganu yearrrrrr*. Okay, so hari ini dah masuk sebelas hari aku duk kat rumah ni dengan Kakngah and Amuh aku sebab Ummi & Walid aku takdak T_T Diorang pi umrah sekali dengan mak sedara pak sedara sepupu isteri sepupu aku. Gi dengan pakej Andalusia, murah jer, sebab bukan holiday (promot nehhh xD).

SOOOOOOOOOOOO, kehidupan aku sepanjang Ummi and Walid takder kat rumah ni macam um, lifeless lah sikit. Mana taknya, lepas diorang berangkat ke sana tuh terus aku selesema and lelah lepas tu demam. Hamboihhh teruk engko, duk depan tivi tu macam ikan paus tersadai tepi pantai. And then then then aku sakit kepala, tiga hari aku tak pergi sekolah sebab sakit, dan dua hari daripada tiga tu ialah hari exam, aku terlepas laa papers Syariah dan Bahasa Arab.

Tapi aku dah cover dah semua paper tu dalam minggu ni. Nasib baik lah minggu ni subjek bukan killer -_- BM, English, Sejarah, Mathmod semua. Fuhhhh~! Minggu depan nih, hah, siaplah kiteorang semua xD Aku bukan apa, aku masih lagi mamai awal-awal minggu ni sebab demam aku baru je kebah. So macam bila nak study tu rasa errrrrrrrr error 404 lah sikit. Study Syariah pun gitu gitu jer sebab sebab....exam Syariah tu semalam, masa Hari Guru y'alllsssss

Aku jawab cepat cepat je kertas Syariah tu huuu haruuu sangat sebab rushing nak gi dewan untuk sambutan Hari Guru. And aku taknak susahkan ustazah kena tunggu aku apa semua sedangkan the real place she needed to be was at the hall, so aku jawab dengan laju sekali dengan penuh pengharapan dan tawakkal kepada Allah, let Him do the rest kan. Nak nanges gila kot time jawab tu, setengah jam lagi pukul 10 tapi banyak lagi soalan tak jawab. #I started the paper at 9am and it was supposed to be 2 hours and a half, but I answered it in just 1 hour 15 minutes T_T


Sambutan Hari Guru grand gila tahun ni. Bertemakan Fairytale (hiasan dewan and gimik), semua sangat awesome. Gimik pembawa skrol memang thumbs up gila aku bagi. Scene Tuah and Jebat gaduh, Tuah ingin mendapatkan kembali skrol daripada Jebat apa kes Jebat ambik pun aku tak tahu -_- Then, Ummi potong kek and si Tuah tu ngengada suruh Ummi suap, then Ummi pun suap aummm suka lettewww xD Semua orang enjoy ah tengok yang pasti :>

After that, persembahan pantun yang oshemmmmm! Pasukan pantun sekolah main bedal je diorang nak cikgu mana naik atas pentas tuh untuk berpantun. Hihihi. Sweet sangat dan serius comel cikgu-cikgu kami tuh, terharuuuuuuuuuuuu sangattt! Tapi sebelum pantun tu, ada ahli sihir tua telah memberi epal beracun kepada Ummi (our school principal) dan para pemantun pun berteriak serentak, "Ummi!!! Jangan makan epal itu!!!!" Hambik engko Snow White kat situuuu

Overall sangat enjoy wiwittt, lepas tu ada tayangan multimedia. Satu dari batch aku 0913 (huwaaaaaaaa I'm so touched that I'm part of making the video huwaaaaa touched *cranky mode activated*) as our last year in SHAMS kan. And yang dari batch 0711 (SE7EN ELEVEN) pun ada! Nah, silakan tengokkk. Tapi dari yang batch 0711 jelah, yang 0913 punya tak upload lagi kat Youtube -_-" (psst...ada part dalam video ni bebudak batch 0913 jugak, macam scene dalam kelas tuh :P)


What a niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiceeeeeee video! I think the one who made this was once a cyberian, oh I'm so proud! Hoping that one of my cyberians now would make a future video of us, too! Kreatif sangat kannn kan kan, sadly I'm not that pro in making videos so yeah T_T Maybe I'll learn sometime after SPM (oh this agony of waitingggg for it arghhhhhhhhh~!) Tapi aku memang sukaaaaaaa sangat tengok video video kreatif ni, especially about my school!

Bilalah nak upload video 0913 kat Youtube nih... *senyum*

Oh um sebenarnya aku nak cerita pasal kehidupan semasa ketiadaan parents aku nih tapi tersasul pulak sampai ke Hari Guru. Untung betul duduk sekolah aku nih, setiap kali Hari Guru mesti kiteorang akan dihiburkan and tak dikecewakan langsung! He he he! And sekolah ni terbaikkk sebab yang urus Hari Guru semua pelajarnya! Guru-guru ada jugak yang terlibat, tapi kerja mereka memantau dan menasihati bukan buat kerja tersebut! I loveeeee Sheikh Malek :3

Jadi, di kesempatan ini, aku nak ucapkan SELAMAT HARI GURU HAPPY TEACHER'S DAY SALAM IDUL MUALLIMIN to all the teachers in the world, especially my Ummi and Walid who are far away from me *muka seposen* and to the most amazing teacher the world has ever had, our Prophet Muhammad s.a.w. Tanpa baginda, siapalah kita hari ini.... Tanpa ajaran dan sunnahnya, apakah ikutan kita? Jom selawat!
To all the teachers in my life. Primary school teachers, lower secondary school teachers, upper secondary school teacher, elementary school teachers and tuition teachers. Thank you for teaching me all this time, thank you for the advice and lessons and everything. Without you, I am nothing to day. Without you, I wouldn't know Science or Maths. Thank youuuuu I will always remember and love all of you *respect*
Okeh, sepanjang parents aku takde kat rumah, Kakngah and Amuh aku lah jaga aku. Kakak sekali, sebab dia duduk dengan suami dia rumah diorang dekat je ngan kiteorang. Kakngah selalu sediakan bekal untuk aku pagi-pagi untuk dibawa ke sekolah, bukan satu tetapi dua bekal. Suruh dimakan pagi dan tengah hari huwaaaaaa terharunyaaaaaa :') Memang bersyukur sangatt sebab takyah gi kantin, musim exam ni kantin kurang dapat sambutan --"

Amuh pulak ambik aku dari sekolah, and belikan makanan bila balik sekolah T_T Kalau dia rajin, dia yang masak. Kakak memang constantly hantar aku kat sekolah sebab sekolah kiteorang dekat je, and biasa belikan aku nasi goreng bila balik sekolah. Hmm bila pikir pikir balik kan, siapalah kita ni kalau takde adik-beradik kan? Time parents takde, diorang jugak jaga kita. Selama ni asyik gaduh dan bergomol je, tapi bila dah parents takde kat rumah, diorang lah jaga si anak bongsu ni *okay fiey jangan emo* xD

Dan bila aku teliti lagi, ternyatalah orang perempuan lebih bertanggungjawab kan kan kan? Sebab yang jaga aku kakak-kakak aku, dan seorang abang. Abang-abang aku yang lain semua dah duduk KL, never to live in Terengganu dah, I think. Hmm. I hope Amuh stay je kat sini sampai dia kahwin dan dapat cucu segala bagai. Biarlah seorang abang aku duduk sini, jaga aku and Ummi Walid :') Aku tahu abang-abang aku yang lain tu ada tanggungjawab terhadap keluarga masing-masing, but still...being far from them...entahlah macamana lagi aku nak rasa sebagai adik.

Aku duduk kat rumah ni, aku tahu segala yang berlaku dalam keluarga. Everything lah. Benda yang takde orang bagitahu aku pun, aku boleh tahu jugak. Because people in this house TALK. Kakngah aku tu anak kedua, anak sulung perempuan. Of course she cares about her younger siblings and her only elder brother. K, aku tak nak cerita lelebih kat sini. Adohhhh.


I feel lonely all the time, you know. It feels as if no one in this house understands me. They tried to understand but they just can't so I let them be. Masalah pun aku tak kongsi, buat padat koleksi dalam hati ni hah. Tunggu masa je nak pecah. And then people say I'm too "memendam perasaan". Not that I don't want to express my feelings but I care for most people. Kalau aku tak pendam perasaan, akan ada hati yang terluka oh my what am I talking about right nowww

So aku haraplah kepada semua, agar memahami diri aku ini. Bukan tak nak bagitahu masalah aku, tapi aku nak jaga hati semua orang. Yeaaa it's impossible to jaga hati semua orang, but at least cuba. And I will always try. Kalau aku nak bagitahu, I will tell you and if not, I won't. Jangan paksa dan jangan condemn kenapa aku bersikap sedemikian. I'm doing you a favour. Although sometimes my one attitude ni buat masalah tak selesai, but well it's just me and I'm going to be me.

Every human being is complicated. Including me. Each one of us is different from the other. Learn to live with this unique condition. Being weird is not the end of the world. Everyone is weird in their own ways. So don't worry about feeling that you're being left out because you're not. Just be ourselves.


See, told ya I'm weird. Bow ties are cool. Hahaha. Recently I'd been thinking to change my Twitcon, I got the pic up there on weheartit then when I tested it, it somehow looked like something else -_-" After that, I made a Twitcon of my own. A very special one to me. I'm not sure if ANGEL means anyone to me anymore, but I don't really mean that one guy *sniffffffffs* I just hope that one day I'll find someone as kind as an angel, and he'd make me happy. Fifiey, boleh tak awak berhenti cakap pasal 'love eww eww' untuk seketika?

Well, can't help it. It's in a seventeen-year-old girl's true nature. Wahaha. Okay I better go. Got another week of examinations to finish. Add Maths, Biology, Chemistry and Physics. Oh please don't forget Quran Sunnah -_-" Aaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrr! Biology and Chemistry, please be superkind to me T_T And Physics, be kind and kind and gentle with me because I'm in love with you OK?! Allahul musta'an... Serah kat Allah blake ni. Bismillahirrahmanirrahiim.


I have learned the true meaning of family 

No more politics and let's get back to work!

12.5.13


Time heals most wounds. And so it will.
I may be not in the most suitable condition to post entries since I have less time to waste for my SPM examination. I've been sick and that time was wasted in agony, so I'll be blogging less. Hello to all newcomers and to those who have been devoted (are there?), wish me all the best in everything! May Allah grant you barakah. Salaaaaaam.

Nemo-in-disguise
Wait...what?

Pilihanraya Umum ke-13 Malaysia

6.5.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


6 Mei 2013. Tarikh macam familiar je? Hari Guru? Muahahaha lambat lagi tuh --" Jadi, berakhirlah sudah Pilihanraya Umum ke-13 Malaysia atau nama singkatannya PRU13. Dan dan dan.... slogan #IniKalilah perlu dikuburkan untuk sementara waktu. Sabar ya, penyokong-penyokong PR yang setia! Untuk kali ke-13, BN memenangi pilihanraya dengan kemenangan tipis, tahniah diucapkan.

Sebelum 5 Mei 2013

Kalau diikutkan dekat timeline Twitter, news feed Facebook, para penyokong PR semua bersemangat, berfikiran optimistik dan inginkan perubahan! Tak dinafikan, aku sendiri pun sibuk duk tweet sokong PR apa semua. Hihihi. Nak buat camane, dah otak sudah dicuci dengan warna hijau. Ada jugaklah aku duk tweet kenapa aku tak sokong BN, tetiba line internet rumah aku putuih. Haktuih sangat rasa masa tuh -_- Tetiba BN disalahkan di situ hahaha xD

Aku nak tweet, hari tu ada-lah aku berbual dengan seorang rakan aku tuh. Tentang politik. Mula-mula aku masih tenang. Mari kita ikuti perbualan kami;

Kawan: Saya rasa BN takdelah teruk sangat.
Aku: Ye ke? Hmm...
Kawan: Sebab BN dapat majukan negara dengan baik selama ni. Teknologi semua...
Aku: Tapi PAS janjikan pemerintahan Islam untuk kita.
Kawan: Saya rasalah, kita bukan perlukan pemimpin yang kurang jahat, tapi pemimpin yang dapat majukan negara. Lagipun BN pentingkan kaum Melayu.
Aku: Habis tu kita ni Melayu dulu ke Islam dulu? Melayu nombor satu ke Islam nombor satu? Or Islam nombor dua?
Kawan: Tapi kita kat Malaysia ni Melayu tu Islam. So sama-lah.

Okay sampai situ je petikan perbualan kami. Aku tak jawab dengan rancak ah sebab aku tak nak ah nampak 'bias' dengan PR, aku try jadi neutral. Ayat "kita bukan perlukan pemimpin yang kurang jahat" tu macam tak betoi jer. So korang nak pemimpin kita jahat ah? Kira kita ni boleh pilih pemimpin yang jahat? Allahurabbi -_- Kan ke tanggungjawab kita untuk pilih pemimpin yang adil? Dan siapa cakap pemimpin PR tak boleh majukan negara? Dah kita sendiri pun tak bagi peluang untuk mereka tadbir negara ni, nak cakap macam-macam pulak.

Large

Cuba tengok Kelantan. Adakah negeri mereka mundur? Orang yang tak pernah pergi Kelantan dan cakap Kelantan tu mundur sebenarnya orang itu ialah darat terlampau sangat. Aku dah cakap sebelum ni, aku paling benci orang kutuk Kelantan. Korang tahu tak, Kelantan tu maju, lagi maju dari Terengganu? Dan aku yakin Kelantan tu bumi yang penuh keberkatan sebab bila sebut Kelantan, kita akan bayangkan keadaan yang tak mundur, tapi dalam masa yang sama taklah terlalu maju. Tapi sedang-sedang sahaja.

Seriyesli aku cakap. Aku tak tipu dan aku tak bias. Kelantan tu diperintah oleh kerajaan PAS dan tak mundur. Bagi sesiapa yang ingat Kelantan tu mundur ke apa ke, please ko pergi tempah tiket bas ke kapal terbang ke, sila ke Kelantan sekarang. Even aku pergi Kelantan five years back, aku masih ingat keadaan kat sana tu lagi osem pada Terengganu ni. EVEN THOUGH TAK ADA CINEMA KE HAPE KE.

Diorang siap buat qiamullail beramai-ramai lagi woiii dekat Kelantan, di saat semua penghuni Malaysia sedang nyenyak tidur. Yep, that's rakyat Kelantan. MUNDUR sangat KAN? Tsk. Orang yang bangun qiamullail ni Allah bagi kekuatan jiwa hangpa tau dak? Malam diorang buat qiamullail tu, aku dan batch form five sekolah aku pun buat jugak. Tapi bukan untuk PRU, untuk SPM kami. Hehehehe.

And then there were those tweets from Norman KRU. In case korang tak tahu, pergi ah search sendiri dekat Twitter or Google ke. Kudos to Faizal Tahir for giving the most appropriate answer in the world.


And hari dan malam 4 Mei 2013, aku tengok timeline, news feed semua penuh dengan PR punya supporters. Cuma ada seorang hamba Allah dari batch aku ni yang duk sibuk nyokong BN -_- Tapi takpe, it's okay. Hak masing-masing nak sokong sesiapa pun. Tapi bila aku bagitau Kakti, Kakti dengan selambe dek jawab, "Kalau saye ah kan penyokong BN, saye malu nak tweet macam tu sekali. Dah terang-terang kot semua orang sokong PR kat Twitter tu...." OK.

Pada 5 Mei 2013

Large

Lol. Macam-macam ah aku dengar, baca pada hari mengundi ni. Dakwat kekal tak kekal lah. Bangla pengundi hantu lah. Blackout secara TAK sengaja lah. Huhu. Kesian SPR dan BN kena kutuk tak henti sepanjang hari. But whatever. The most important thing is....semangat penyokong-penyokong PR yang tak henti-henti berdoa dan berharap. Terharu rasa :')

Pasal isu dakwat kekal tu, aku boleh simpulkan something;
Dakwat kekal tu hanya kekal pada jari orang BN, dan tidak kekal pada jari orang PR. Kerana setakat yang aku lihat posts di Facebook, rata-rata penyokong PR mengatakan dakwat itu tidak kekal, manakala penyokong BN siap post lagi gambar dakwat kekal pada jari mereka yang sudah sedikit tanggal sebenarnya tetapi mereka masih mengatakan ia kekal. So, kalau nak tahu kekal ke tak, kena tanya diri kita penyokong PR ke BN. Hahaha.
Siang tu takde apa-apa yang berlaku. Cuma malam tu, masa tengah tunggu keputusan tu. Memang lama gila kot. Puh-lease. Janji pukul 8 malam, pukul 12 tengah malam tak umum-umum lagi wey apa kejadahnya baq hang! Kat Twitter kata lain, keluar TV lain pulak. Not that I trust the TV 100% but they are still the most reliable source we have *yea right*.

And malam tu aku rasa macam bakal Perdana Menteri Malaysia ketujuh sebab semua orang duk tanya aku soalan sama "Fiey, esok sekolah ke?" dan aku selaku bakal PM ke-7 pun mengulangi jawapan yang sama kepada semua orang yang bertanya -_______-" Then dekat Facebook tu ada orang tanya, kawan aku jawab, "Cuti ah kalau PR menang..." pastu yang tanya tu tanya lagi, "Kalau BN menang?" aku pun apa lagi, terus menghentam dengan lembut, "Orang PR tahu keputusan PR je... Keputusan BN, tanya orang BN ah." sebab yang tukang tanya tu aku nampak dia duk nyokong BN je kat Twitter wahaha kejam -_-

Keputusan tak keluar-keluar jugak. Ramai yang membuat andaian SPR mengira undi dengan menggunakan teknik Gwiyomi. Peace. So mari kita berterima kasih kepada Tony Stark -.-

Embedded image permalink

First time aku tengok gambar Tony macam ni, aku gelak bagai nak rak. Huduh benar muka! XD So aku pun buat ler gambor ni. Malangnya takde hasil. Lepas aku buat gambar ni pun masih takde lagi keputusan. Pukul 12.30 aku tidur, still takde keputusan. Hmmm tidur dalam keadaan redha jelahh.

Selepas 5 Mei 2013

6 Mei: Bila aku bangun Subuh tu, aku check mesej dari Kakti berbunyi;
Molek2 menang... Blackout...peti undi baru... Kire smula.. Bn menang... Oh what the chicken --'
Aku memang tak pergi sekolah hari ini, sebab nak hantar parents pergi epot, diorang akan mengerjakan umrah huuuuuuuuuuuu tinggallah aku bersama Kakngah dan Amuh di rumah ini :'(( Sad Phyphy is sad -_- Jadi selepas breakfast, aku bukak Facebook. Wahai.......... aku rasa sedih sangat. Ramai gila kot post status tentang ketidakberjayaan PR T_T Harapan dimusnahkan begitu sahaja. Kerja aku pagi tadi hanyalah duk nge'like' status jelah. Huk huk huk :'(

Antara status yang meruntun;


Mana tak emo aku tengah scroll news feed tu. Lepas scroll down, habis part politik, aku back to top and read everything all over again. Bangun bangun tidur pagi tadi pun Kakti call, meluahkan rasa tidak puas hati dan kesedihan. And then after that mesej-mesej dengan Sofiah. Adohai. Parah betul anak-anak muda sekarang ni. Umur tak cukup nak mengundi tapi sokongan padu tu sangat utuh.
"Kalau kita kalah, kita kena bertenang, itu tanda orang yang beriman yang redha dengan segala ketentuan. Memang ada perjuangan ada kalah ada menang. Jika berlaku penipuan ingatlah kita ada akhirat sebagai medan kebenaran. Jangan lupa ada kerajaan yang lebih berkuasa iaitu kerajaan Allah s.w.t. Kita tidak kalah..cuma belum menang." - Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS
Ingat, k, perjuangan belum tamat lagi. Apa-apapun, jika kita nak kerajaan Islam mentadbir negara kita ni, kita kena mulakan dengan diri kita dulu. Islam tu agama yang syumul dan kamil. Kita kena belajar Islam, cuba hayati Islam. TAK TAHU, TANYA. Cuba ubah diri kita. Jangan tuding jari kat orang lain. InsyaAllah jika diri kita ini boleh dibentuk menjadi seorang yang berakhlak mulia, kita akan jadi contoh teladan kepada orang lain. Ingat 7 tingkatan amal :D


Dan pada hari ini jugak (6 Mei) aku tertanya-tanya, kenapa dekat Facebook tu ramai pakai display picture gelap takde gambar? Aku mula-mula tak dapat detect lagi, tapi dah tahu ada kena-mengena dengan PRU13 neh. And then tetiba...lampu mentol menyala! Ops! DP gelap tu diibaratkan sebagai BLACKOUT! Yang terjadi semalam tu -_- Lolololol.

Aku pun sebenarnya tak paham apa maksud blackout tu, peti undi baru blablabla. Seriyes tak paham. Tapi bila orang bagitau secara teori, aku boleh tangkap maksud diorang. Cumanya....takde bukti yang jelas. Yelah, orang SPR jelas itu ini, but sometimes susah nak percaya sebab kepercayaan telah dikhianati sebelumnya. Macam belajar tentang saksi. Kalau saksi tu bagi kesaksian palsu, kesaksian dia takkan diterima selama-lamanya dah.

Sebab dah terbiasa menipu orang, jadi orang susah nak percaya. Berilah bukti atau kata-kata apa sahaja pun, susah dah orang nak percaya. Mesti akan ada orang cakap bukti tu EDIT lah, SABOTAJ lah. Memang takkan lari daripada semua itu. Sebab itulah kemenangan BN dipersoal. Always. Even diorang bagitahu yang betul pun, susah orang nak percaya sebab kepercayaan dah banyak kali dikhianati. Tengok jelah kat TV, macam-macam duk kata kat PR, tapi langsung tak bagi chance untuk PR bersuara di media massa.

But still, walaupun kita dah banyak tahu tentang BN ni, kenapa diorang masih lagi berkuasa? Sebab masih ada lagi rakyat yang sokong diorang.

Photo: Ini Kalilah! let's go...

But it's okay, kami PR dah biasa tak menang dalam PRU. So kami dah ready mental and fizikal. Cumanya, sebab rakyat dah kebanyakannya memilih BN, diharapkan BN dapat menepati janji-janji manisnya yang dibuat sebelum PRU13. Pulihkan kepercayaan rakyat terhadap anda. Aku tengok banyak orang duk tweet, post status "Kan best kalau BN dan PAS bergabung... BN jaga hak Melayu, PAS jaga hak Islam." See? They post things as simple as that, but it's never simple and it never will be.

Kita nakkan perpaduan berlandaskan Islam...tapi kita berusaha ke, ke arah itu? Takpe ah, apa-apa pun benda dah berlalu. Hidup mesti diteruskan sebagaimana biasa. Tertarik dengan kata-kata Inche Gabbana: Jika benar mereka zalim, menipu dan menganiaya, wahai, Allah kan ada....? The word 'jika' means something. APG always knows how to make people feel good :')


InsyaAllah, jika dipanjangkan umur, in five years time, 2018, I will be one of the voters! :) Berpakat doh ni ramai-ramai! Harapnya istiqomah!
Hari ni, aku memang tunggu masa air mata nak tumpah tapi tak tertumpah. Sebab apa air mata aku tak tumpah? Sebab aku rasa sangat lemah jika aku nanges. Dan bila kita kalah, kita taknak nampak lemah. Kita kena tunjukkan yang kita ni kuat dan akan bangkit untuk PRU14 nanti, insyaAllah. Harapannya semoga anak-anak muda masih lagi setia dengan PAS/PR dalam masa 5 tahun ini. #IniKalilah masih boleh digunakan untuk tahun 2018 nanti. #Lama kot lagi 2018, undi pos undi pos T_T


Hadoi hai. Semangatnya aku post entri ini. Biarlah, biarlah. Nak khabarkan kepada dunia bahawa, walaupun aku ini belum layak mengundi, tapi aku berhak memberi pendapat dan sokongan! Aku berhak memilih, sebab apa, sebab aku dah mumayyiz, dah boleh beza baik dan buruk. Dan boleh beza kaca dan permata, insyaAllah. Cuma...ada satu perkara lagi.

Aku takde hal dengan orang yang sokong BN. Seriyesli takde hal. Okay je, hak diorang nak sokong sesiapa pun. TAPI! Apabila statement diorang menyokong/membela BN tu ibarat menegakkan benang yang basah, that, my brothers and sisters, I cannot accept. My logic doesn't register that much rubbish. Dah terang-terangan salah dan orang cakap salah, masih lagi nak betulkan! Bukan-lah dalam semua perkara, tapi dalam sesetengah perkara yang dah memang nampak salah. Terang benderang lagi salah.

Ada ke cakap pengundi hantu tak wujud? Dah jelas kot perkara tu sejak sekian lama. Takkanlah tetiba je kot wujud istilah "pengundi hantu" jika pengundi hantu betul-betul tak wujud? Takkanlah mat mat bangla ditangkap hampir di semua kawasan mengundi kat Terengganu ni? Amboi. Kalau takde angin, pokok tak bergoyang, cik kak abang oi. K, malas malas malas nanti orang banned blog aku ni arghhh! XD

Kalau internet putus kat rumah ni sebelum dan hari mengundi, tahu apa aku cakap?
BN potong internet kita sebab tahu kat sini ramai orang PAS. -pembaiki internet kat rumah-

Large

Entri ini berdasarkan mata pemerhatian seorang anak muda yang belum mencapai umur layak mengundi, mempelajari sedikit sebanyak daripada peristiwa Pilihanraya Umum yang ke-13 dan berharap yang terbaik daripada kerajaan. Selamat mentadbir negara dengan penuh telus, adil dan saksama.

Done PRU13, we'll wait for PRU14, but before that.... SPM13 -.-