Inheritance....dan Iman.

28.7.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


So today my class had an extra class, Biology. We are desperate to finish the syllabus because SPM trial is going to start on the first day THE SCHOOL OPENS AFTER RAYA. Well, it's nothing. We don't feel like celebrating eidul fitr much kan, so we're cool.

=____________________=

We still have one more untouched chapter with is Chapter 6: Variance. As for now, we're progressing on chapter 5, Inheritance. Get to know Mendel and all, the one who FOUND about genetics (yea right I don't believe it anyway, the West stole EVERYTHING from Islam and made it their own). Somehow today the teacher explained about traits that plants get from their parents. We are still in introduction to Mendel's Laws, haven't yet reach on humans' inheritance, 'cause Mendel only made experiments on plants when he first discovered phenotypes and genotypes.


But one of my classmates, Adib, asked the teacher if the traits were like chromosomes blablabla * I don't remember his question xD *, then the teacher explained further my drawing chromosomes and labeling them. She said that offspring produced would follow the parents' dominant traits, recessive traits are not destroyed, they are sort of like DELAYED until the next generation.

Example; Edward married Bella.

Edward is tall, has straight hair, black eyes.

Bella is short, has curly hair, blue eyes.

Basically all their children will inherit Edward's tall lean and black eyes, Bella's curly hair. Because all these traits are dominant. Recessive traits are overlapped by the dominant ones, therefore those traits are to be inherited to Edward and Bella's grandchildren with the ratio 3:1. That is, if their children married someone that has all Edward or Bella's traits. Meaning, if they have four grandchildren, only one of them is going to be short, has straight hair and blue eyes.

Omaigaadd is diz true? Or does this only occur to PLANTS?! Well let's just consider Bella and Edward are plants XD

Our teacher said, children will possess traits from their parents. Like hair, eyes colours, height. So one of my classmates asked, I think it was Nabil our monitor, "Kalau orang cerdik kahwin dengan orang cerdik?" teacher answered him by nodding. Means that children will also have the possibilites to have IQs like their parents. And again, Aisyah Aqilah, replayed the same question and the teacher answered patiently LOL

Out of the blue, we all heard Amir Khair's LOUD voice.

"Teacher, iman boleh diwarisi dok?"

Silent.

Everyone laughed and Teacher Ida was speechless. She smiled, her expression saying, "I'm going to be patient jelah for today." I felt like singing. Sabrina beside me said, "Die tak rajin dengar ke lagu Raihan..." I glanced to Aisyah at the back, "Syah, nyanyi sekali..." Lol.

Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah Maha Esa, Maha Kuasa
Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagaimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa
Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual-beli
Ia tiada di tepian pantai
Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau berentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah
Jika tidak kembali pada Allah

Jom cari Lailatul Qadr! 

Siapakah yang paling mulia di sisi Allah?

27.7.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.



Pada suatu hari, Rasulullah dan para sahabat sedang berkumpul di suatu kawasan sambil berborak-borak dan berbincang tentang isu agama. Lalu, baginda pun bertanyalah kepada para sahabat,

"Ya sahabat, kalian rasa siapakah yang paling mulia di sisi Allah?"

Para sahabat saling berpandangan lalu mereka menjawab, "Ya Rasulullah, sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah itu ialah para malaikat, Ya Rasulullah."

Baginda tersenyum mendengar jawapan dari para sahabat lalu baginda pun berkata, "Memang benar, ya sahabat, yang paling mulia di sisi Allah itu ialah para malaikat. Mereka berzikir dan beribadat kepada Allah sepanjang masa, masakan pula mereka tidak mulia di sisi Allah. Tetapi ada yang lebih mulia di sisi Allah ya sahabat..."

Para sahabat terdiam.

Lalu mereka menjawab lagi "Sesungguhnya para nabi yang paling mulai di sisi Allah, Ya Rasulullah."

Baginda tersenyum lagi. Lalu baginda berkata, "Memang benar, sahabat. Sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah itu ialah para nabi. Allah mengutus mereka ke dunia dan sudah semestinya mereka adalah dari golongan yang mulia. Tetapi bukan itu jawapannya, ya sahabat. Sesungguhnya ada lagi yang lebih mulia di sisi Allah..."

Para sahabat terdiam lagi.

Lalu para sahabat bertanya kepada Rasulullah "Ya Rasulullah. Adakah kami ini sahabatmu? Adakah kami sahabatmu golongan yang mulia itu?" Rasulullah tersenyum mendengar soalan dari para sahabat.

Baginda menatap satu demi satu wajah para sahabat dan Rasulullah berkata "Ya, sahabat. Memang benar bahawa kalian adalah golongan mulia. Kalian mulia kerana kalian sanggup berjihad dan berdakwah bersamaku sahabat. Kalian semua berdamping dengan ku. Tetapi masih ada lagi yang paling mulia di sisi Allah, ya sahabat."

Para sahabat terdiam lagi. Semua jawapan yang mereka berikan adalah tidak tepat.

Tiba-tiba mereka mendengar tangisan Rasulullah. Air mata Rasulullah menitis. Air mata Rasulullah menitis jatuh ke bumi.

Sahabat bertanya, "Mengapa engkau menangis, Ya Rasulullah….?"

Lalu Rasulullah berkata "Ya sahabat... Sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah ialah umatku. Umatku, sahabat! Umatku! Aku merindui mereka, sahabat. Tetapi bagaimana jika mereka merinduiku pula? Sedangkan mereka tidak dapat dapat menyentuh dan melihatku? Mereka beribadat dan makin merinduiku serta berselawat kepadaku meskipun mereka tidak dapat melihatku. Mereka meyakini dengan agama yang kubawa meskipun mereka tidak dapat berdamping bersamaku, sahabat. Mereka tidak seperti kalian semua. Kalian dapat berdamping denganku sedangkan mereka pula sebaliknya. Aku merindui mereka sahabat! Aku merindui umatku! Umatku-lah yang mulia di sisi Allah, ya sahabat..." Air mata Rasulullah mencurah lagi.

Para sahabat juga menitiskan air mata tatkala mendengar rintihan Rasulullah itu.

Sesungguhnya Rasulullah merindui kita. Rasulullah merindui kita wahai pembaca sekalian. Rasulullah merindui kita, wahai sahabat! Rasulullah merindui kita! Tetapi adakah kita merindui baginda? Seberapa kerap kalikah kita menangis merindui baginda? Seberapa banyakkah kita meluangkan masa untuk berselawat kepada baginda?


Kalau cintakan Nabi Muhammad, kenapa kita malu nak ikut sunnah Nabi Muhammad? - Arif Hasanuddin
Hari Khamis, 25 Julai, 16 Ramadhan, Presiden dan Timbalan Presiden MPP 2012/13 serta MT 2012/13 buat kezutan. Diajaknya semua pelajar tingkatan satu hingga lima ke Dewan Abu Bakar As-Siddiq... Dan mereka menyampaikan kejutan tersebut. Allahu... Baguihnya diorang ni kan. Batch aku tu. Nad said, "Saya bangga dengan batch kita, no matter what." Respek. Sesungguhnya Allah menghantar insan-insan seperti mereka untuk bangunkan kita yang lena.

Pada akhir zaman, Islam kelihatan asing. Memang asing. Segala jenis sunnah Nabi dipandang serong oleh masyarakat. Apabila seseorang itu cenderung mengikut trend Islam, masyarakat akan mula mempersoal. Tengok jelah remaja-remaja sekarang..... Mengagung-agungkan penyanyi-penyanyi, pelakon-pelakon... Korea... Korea... Terpengaruh semua dengan anasir Barat yang sememangnya ingin menggoyahkan aqidah anak-anak muda T_T

Waktu kanak-kanak masuk Idola Kecil.

Time remaja masuk Akademi Fantasia, Mentor...

Usia tua masuk Kilauan Emas...

Beginikah ajaran Nabi Muhammad? If he were here with us... T________T Memang rosaklah, if dari kecil dah ajar anak-anak masuk Idola Kecil. Anak itu ibarat kain putih. Putih suci tanpa dosa. Ibu bapa yang mencorakkannya, kalau pink maka pinklah kain tu. Kalau corakkan hitam, hitamlah ia. Sebab tu ibu bapa sendiri yang kena belajar agama, supaya dapat beri didikan yang baik untuk anak-anak. May Allah help us, wake us up from our sleep.

Moga Allah redha 

Iftor Cyber 15 Ramadhan 1434H

26.7.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh :3

Fly

Salaam Ramadhan ke-17! Hihi. Dah lebih separuh bulan kita berpuasa. Cepat betul masa berlalu. Siriyesli! Kejaaap je, even duduk kat sekolah terasa amat sekejap. Maybe sebab balik pukul 4 setiap hari kot ==" Dan masa pada bulan Ramadhan ni diisi penuh dengan aktiviti. First sekali, memang ah, belajar kat sekolah, until 4pm. Then balik rumah, mandi, bersih diri, tolong kat dapur, berbuka. Then tarawih. Tadarus dan ulangkaji pelajaran kemudian tidur. Bangun bangun pulak sahur, bersiap-siap ke sekolah. Memang packed.

Jadi hari ini bukanlah nak membebel panjang pasal rutin harian huahua. Nak update pasal iftor yang diadakan baru-baru ini, bersamaan hari Rabu, 24 Julai 2013. Iftor Badan Pengawas Siber SHAMS. First and foremost, bukan aku yang handle sebab aku dah PENCEN xD Adik-adik Form 4 yang handle. Kiteorang tetamu jemputan yang telah bersara je. Wkwkwkwkwk. Alhamdulillah tahun ni boleh dikatakan semua datang. Cuma ada beberapa orang je tak datang.

Afwan, Fadlan dan Farah Hanim pun datang. (geng 'transformers' belake ni xD)


With my two bendaharis :')


The OLD and NEW KPs (why do I feel so...so...not young....lol)

Pukul 5.15 petang tu berkumpul dekat sekolah dulu. Then dalam pukul 5.45 baru bertolak. Ohhh, kiteorang gi berbuka kat Restoran Al Edrus, Gong Badak. Jauh kot dari sekolah, tu bertolak awal tuh. Itu punya restoran punya masak nasi arab saja maaa. Kabsah, Mandy... Boleh pi dapat kat sana. (Family aku suka sangat ah kedai nasi arab camni zzzz) Pukul 5.45 petang tu kiteorang naik bas bertolak ke Gong Badak.


The one standing in the pic is Nini, the new ketua pengawas cyber muslimat. Pengganti aku tu wkwkwk



AisyahQ, we were waiting for Fadhilah to arrive at the time -.-


I've never seen myself so happy before -..- (that Merlin in my phone is a must OK! XD)


Still Merlinian!


Ain Suraya and Che Farishatul Nadira (I actually call her CF only xD)


Babyyy babyyy babyyy ohhh --- Aisyah's eyesssss! <3


CF, Aqilah and Nini


Aisyah's pictures are too many lol what was Ain doing


Aina Pajana (Farzana xD), Aisyah Aqilah, me (in purple! everyone kept pushing me, why I was wearing purple not pink zzzz) and Ain Yaya


Cyberians Form 5 muslimat, with an exception -- Didi SM D: (she's the Amirah pulak tu)


Farah Syahirah F2, someone's hand (I guess it was Alia's kot -_-), CF, Rossss Qistina and Syafiqa poittt poittt xD

Sesampai je dekat Al Edrus tu, kiteorang dibawakan ke dewan khas. Memang cukup lengkap ah. Ada aircond so sejuk ah kan xD Then sesi mengambil gambar habis-habisan pfffffft. Before MC buka majlis lah.


Still taking pictures x.x


Rosy, Nini, Kecik (Nemah) and CF


Suasana menunggu berbuka (do you see the guy in green? he was suddenly praying there, like, in front of everyone. awkward -.-)


Form two and three cyberians :D Aina Farhah, Fakhriah, Alia, Izyani (standing), Farah Syahirah, Fatini, Afiqah Farhah


Kakak-kakak yang tua-tua belaka -_-


Form Fourrrrrr (Adila, you spoil this pic! ==")


Our MC for the day, Fathurrahman, the new KP replacing Syahizat. Argh so small and cute! XD


Form 5 muslimin, Afwan, Amir Arif and Fathullah. The kid in white is Aqil from Form 3. Didn't know where Syahizat, Arif, and Fadlan were. Syed and Azeeb were absent


Form two and three, Syazwan, Izdihar, Fikran, Arif, Syahmi and Long F5


Sempat lagi tuuuu -_-


Syahizat giving HIS SPEECH lol

Fadlan was supposed to give a speech before Syahizat, but Afwan went on behalf on him because Fadlan lost his voice (lol). So sebelum Syahizat cakap ni, Afwan bagi ucapan. Banyak la dia cakap....... Like he and Fadlan really want to wear pink uniforms again but THEY CAN'T. They miss being in pink, and he said we, cyberians, are a family (something like that) okay touching -_- Ok then Syahizat bagi ucapan, I was laughing all the way lah kan sebab teks ucapan tu aku yang buat, dia cuma tambah sikit-sikit je. Dia suruh aku buat, aku dibuli oleh ex KP T__________T (walaupun dah pencen kannn) xD



Banyak pulak gambar ex KP berucap *gelak guling-guling*


Hi me -_-

I told the kids million times I didn't want to give a speech because Afwan and Syahizat already did theirs and most of my points were taken by them (especially Syahizat because his text was originally made by me T_T). Felt like I was the celebrity of the ceremony, because when I started holding the microphone, three cameras were capturing my pictures pfffffffft *I did blush at the moment u.u* I actually said this;

"Sebenarnya ana taknak cakap pun, tapi orang nak sangat ana berucap, jadi terpaksalah...."

And everyone laughed --" I kept blushing tau. Lol me. After me, it was Nini's turn to talk as she is the new KP. She said her thanks and gratitude for coming and helping and supporting her. Awwrrr my sister! Then she invited Farah Hanim to say something (because she would no longer be available in cyber due to her MPP status). Oh Farah................ T_T


Nur Ain Hanini binti Noormi (she's my Physics teacher's daughter xD)


My lovely sister, Farah Hanim :)

Then the teachers arrived. Cikgu Huzzaimah alone and Cikgu Mazniza with her two sons. Fathurrahman the MC was like "Let's invite everyone to give speeches until Maghrib" because he invited both teachers and when our Penolong Kanan Kokurikulum (on behalf of Ummi Pengetua) shortly arrived, he was invited too -_- Tak sempat cikgu nak exhale oxygen, baru je sampai terus kena berucap xD

Nasib baiklah tak dijemputnya Abang Zarrin and Pak Azmi. Kalau jemput jugak....agak-agaklah, Abang Zarrin tu juruteknik komputer sekolah dan Pak Azmi tu pemandu bas. Semangat bebenor kalau jemput dedua tu. Ngesssssss. Anak Abang Zarrin comelllllllllllllllllllllllll :3


With the gurus


Our PK Kokurikulum


The food and barbican drinks


WHERE IZ ME?! xD


Where iz me again -_-


Aina, Fadhilah and CF





*sighs* whyyy whyyyy me so purple! -_-


Selamat berbuka semua! :D


Fadhilah sebagai makcik rajin for the day -_-


Anak Abang Zarrin, isteri beliau, Cikgu Huzzaimah, Cikgu Mazniza and sons


Form two yang angguns (Hai Tini!)

Then tibalah masa untuk ambil gambar. Waiters dah takde, so aku pergi cari Irfan (Lol I actually made Kakak, Kakngah and Irfan come to the same restaurant ahahaha) and he was the photographer. He then was left by Kakngah and Kakak, Kakngah asked him to ride the bus with me and cyberians lah. Lol Kakngah. And unwillingly, he had no choice, he came with us to the masjid. He told me that........... LOL remembering his story.... LOLOLOLOL xD




We went for tarawih at Masjid Wakaf Tembesu (or is it Tembusu? pfffft) and back to school around ten. Alhamdulillah. Thank you adik-adik for handling the iftor. Thank you all for coming. I won't forget this moment. Too valuable to let go. And...and.... um...speechless. I'm not going to say anything further. Cyber will always be in my heart. Nini had said, "Pinky cyberians forever!" and we're just...one big family. Kreekk kreekk. Nak guna ohana tak boleh sebab PSS dah ambik. Wahkahkah xD
"Family, like branches on a tree,we all grow in different directions, yet our roots remain the same."
Alhamdulillah.

“Gravitation is not responsible for people falling in love.” - Albert Einstein