Posts

Showing posts from July, 2013

Inheritance....dan Iman.

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

So today my class had an extra class, Biology. We are desperate to finish the syllabus because SPM trial is going to start on the first day THE SCHOOL OPENS AFTER RAYA. Well, it's nothing. We don't feel like celebrating eidul fitr much kan, so we're cool.

=____________________=

We still have one more untouched chapter with is Chapter 6: Variance. As for now, we're progressing on chapter 5, Inheritance. Get to know Mendel and all, the one who FOUND about genetics (yea right I don't believe it anyway, the West stole EVERYTHING from Islam and made it their own). Somehow today the teacher explained about traits that plants get from their parents. We are still in introduction to Mendel's Laws, haven't yet reach on humans' inheritance, 'cause Mendel only made experiments on plants when he first discovered phenotypes and genotypes.


But one of my classmates, Adib, asked the teacher if the traits were like chromo…

Siapakah yang paling mulia di sisi Allah?

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


Pada suatu hari, Rasulullah dan para sahabat sedang berkumpul di suatu kawasan sambil berborak-borak dan berbincang tentang isu agama. Lalu, baginda pun bertanyalah kepada para sahabat,

"Ya sahabat, kalian rasa siapakah yang paling mulia di sisi Allah?"

Para sahabat saling berpandangan lalu mereka menjawab, "Ya Rasulullah, sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah itu ialah para malaikat, Ya Rasulullah."

Baginda tersenyum mendengar jawapan dari para sahabat lalu baginda pun berkata, "Memang benar, ya sahabat, yang paling mulia di sisi Allah itu ialah para malaikat. Mereka berzikir dan beribadat kepada Allah sepanjang masa, masakan pula mereka tidak mulia di sisi Allah. Tetapi ada yang lebih mulia di sisi Allah ya sahabat..."

Para sahabat terdiam.

Lalu mereka menjawab lagi "Sesungguhnya para nabi yang paling mulai di sisi Allah, Ya Rasulullah."

Baginda tersenyum lagi. Lalu baginda berkata, "Me…

Iftor Cyber 15 Ramadhan 1434H

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh :3


Salaam Ramadhan ke-17! Hihi. Dah lebih separuh bulan kita berpuasa. Cepat betul masa berlalu. Siriyesli! Kejaaap je, even duduk kat sekolah terasa amat sekejap. Maybe sebab balik pukul 4 setiap hari kot ==" Dan masa pada bulan Ramadhan ni diisi penuh dengan aktiviti. First sekali, memang ah, belajar kat sekolah, until 4pm. Then balik rumah, mandi, bersih diri, tolong kat dapur, berbuka. Then tarawih. Tadarus dan ulangkaji pelajaran kemudian tidur. Bangun bangun pulak sahur, bersiap-siap ke sekolah. Memang packed.

Jadi hari ini bukanlah nak membebel panjang pasal rutin harian huahua. Nak update pasal iftor yang diadakan baru-baru ini, bersamaan hari Rabu, 24 Julai 2013. Iftor Badan Pengawas Siber SHAMS. First and foremost, bukan aku yang handle sebab aku dah PENCEN xD Adik-adik Form 4 yang handle. Kiteorang tetamu jemputan yang telah bersara je. Wkwkwkwkwk. Alhamdulillah tahun ni boleh dikatakan semua datang. Cuma ada beberapa orang …