Dah, takyah pikir apa orang lain kata!

Assalamualaikum.

Dont judge people if they're weird

Ahem, korang pernah tak mengalami situasi di mana korang nak buat something yang tak berdosa pun, cuma boleh dikategorikan sebagai 'rare' dalam kalangan orang kita (atau komuniti setempat), lepas tu ada lah suara-suara yang tak berapa best dan sumbang gemalai berbunyi, "Eh takyah ah buat macam tu. Malu kat orang tengok!"? Pernah tak? No, bukan Yus Jambu punya quote ni. I mean, like, a real person next to us saying that. It's either korang pernah, atau tak pernah. Kalau tak pernah tu, means, korang lah yang tukang cakap macam tu -_-

Contoh perbuatan yang 'malu kat orang' yang berdosa ialah telanjang depan orang ramai -______-

Meanwhile, contoh perbuatan yang 'malu kat orang' yang tak salah dan tak berdosa, ialah....pakai sneakers dengan jubah. Takde salah pun kan? Memang lah pelik, tapi tak berdosa pun, tutup je aurat segala bagai. Nak lagi best lagi, perbuatan pelik yang mainstream; pakai tudung labuh, jubah and all that, then taking a stroll or walk with a headphone on. Cool, right? Super duper cool, I like it, so much. (and that's why I'm weird) No one knows what we're listening to, and most importantly, we won't be hearing any unnecessary noises during the walk, such as guys' phewwit. If someone is mengumpat nearby pun kita takkan dengar.



Well, you know what? To those people who keep on saying, "Don't do that. It's embarassing,", screw you, you don't care at all. Lantak pi lah apa orang nak kata, mulut orang memang akan tetap potpetpotpet sampai bila-bila. You can't shut those mouths up. Orang nak kata, itu hak diorang nak kata, takyah ambik kisah. Sebab orang yang cakap macam tu, bukannya kisah sangat pasal kita. Yang dia kisah, bila kita berdampingan dengan dia dengan style kita yang agak pelik tu, dia sekali akan tersangkut malu. Kononla.

We do what we like, it's our own free will to do anything we want in life, as long as it doesn't go astray lah kan. Actually, what other people say doesn't really matter to us. What matters is that we are confident of ourselves. If we're gonna get out there and see the world with a banner saying "I'm weird", we can just do it. Most people are weird anyway. No one's normal, either we show it or not, tu je. Kalau semua orang normal, takde perangai pelik, allow me to say, our lives would be B-O-R-I-N-G. Being weird is not something to be ashamed of, it's something to be proud of. Asalnya 'weird' ini adalah dari kreatif. Kalau seseorang tu tak kreatif on something, takkan mungkin dipanggil pelik. It's just going to be a normal boring stuff.

:D

Maybe people say that because of ADAT kot. Yalah, orang Melayu kita ni kuat sangat adatnya. Takde pun dalam Islam, tetapi dari dulu lagi orang tak biasa buat, so kalau buat adalah satu kesalahan yang besar dan memalukan. Okey, aku ni tak pandai sangat bab adat Melayu ni, so malas ah nak cakap lelebih. Nanti kang kena bash pulak. Ehek. Kalau ada orang bacalah blog aku ni. Biasanya yang baca, muka sama je. Hahahaha hai korang, thanks lah sudi baca muahhhhxxx lebiuuuu so muchhhh! XD

Kadang tu, benda ni berlaku dalam perbincangan. Dah orang tanya cadangan, aku jawab jelah. Biasanya aku ni bagi cadangan fikir jauh ke depan sikit, even though agak pelik. Ehhhh takde, takde nak dengarnya cadangan aku ni haaa. Ikut cadangan jangka masa pendek diorang jugaklah. Aku on je, malas lah nak fight fight ni sebab semua orang dah setuju, soooo aku pun ikut jelah. Lepas tu in the end, strategi tak berapa nak berjaya sebab gagal tengah jalan. Selaluuuu je jadi macam tu. Then barulah terfikir strategi yang aku cadangkan awal-awal tadi (yang diorang tak dengar tu), tapi masa tu nasi dah jadi bubur. Krrohhhs.

Biasanya kalau dalam sesuatu group tu, berbincang sesama, kalau aku bagi cadangan, jawapan diorang adalah lebih kurang macam ni;
Hahahaha *gelak tak ikhlas*. Tak pernah dibuat orang, Fiey.
And then they proceeded to the next suggestion. Same old, same old. Aku dah cukup fed-up dengan keadaan seperti itu, so I stopped making suggestions if I were ever being asked. Usually I'd just shrug, and told them to continue whatever discussion they had. Zzzzzt. Only sometimes je aku tambah tambah to make things clearer for me lah. I know I shouldn't be passive like that, but well, I'm tired of wasting my time thinking for something that people won't even lend their ears to listen. Oh sampai macam tu sekali aku kan. Hahahaha. That's me. I get fed-up easily. Well, that only happens in discussions.

If I'm on my own, and someone bothers to tell me that what I'm doing is embarrassing, stay away from me, dude. Get a life. Lumrah lah manusia tak suka diarah-arah. So, whenever people tell me I'm doing something embarrassing, I...I...I ignore them -_- Firstly, their opinions don't matter. Secondly, they don't care (I'd said this earlier). Yang nak kisah sangat pasal apa 'orang lain' akan kata, buat apa? Masa kita naik jatuh bangun sedih duka gembira, diorang takde pun kat sebelah kita. Ini, kes pakai sneakers and jubah je pun, nak tegur segala. Diammah kau -_- Takde guna pun dengar cakap orang, dengar suara sumbang orang lain.

Just,be yourself. | via Tumblr

Be yourself. Jangan ikut orang lain. Buat apa yang diri kita rasa selesa, rasa yakin. I know, I am, too, offended, by people saying "Eh nanti orang tengok malu la," tapi aku belajar buat tak kesah tentang apa orang kata. Apa orang fikir tentang aku. Manusia akan tetap berkata-kata. Selagi anak tekak berfungsi untuk mengeluarkan suara. Kalau tak, diam ah diorang. Eh. Because in the end, they don't matter. Apa yang penting, Allah tak marah, tak salah di sisi agama, dan kita rasa selesa. Tu je, yang penting, Allah tak marah, tak murka. Pada pandangan Allah, perkara pelik yang kita buat tu, tak salah.

Here. If people ever tell you that what you're doing is waaaaaaaaaaay out of ordinary (and you shouldn't do it, they say), you think again, whether it's bad enough that you're gonna end up being thrown with papers, cans, tomatoes and all that stuff, or it's just gonna be words attacking you. If it's just words, carry on with doing that bizarre stuff of yours. It won't hurt.

Be weird. Stay weird.

Now I'm feeling weird. Hahaha.

Comments

  1. hahha. setuju dengan fifiey. buat ape je yg kita suka asalkan x langgar dengan hukum agama. (:

    ReplyDelete
  2. @Izzati Amira , asal tak langgar hukum agama. that's my point :)

    ReplyDelete
  3. wah, daebak la kak fifiey.. sy suka sgt bce blog kak fifiey ni...
    ヾ(^∇^)

    ReplyDelete
  4. @Anis Syahirah , terima kasih..ehehehe :3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Snow White & The Huntsman

Beraya di rumah Zizan Raja Lawak! LOL xDD

Kawaii Photo Contest .

Followers