Pencarian 50 Bloglist Mamaniza! {aherrr}

31.1.14

Assalamualaikum. Lama tak joinggg apa-apa ni. Tadi bukak blog Aqilah (dahlah nama sama macam kawan aku xD), dan terjumpa ni.


Ni yang Mamaniza tulis;

Assalamualaikum.

Mama membuka peluang anda untuk menempatkan blog anda dalam senarai bloglist mama. Semua yang sedia ada akan dibubarkan demi memberi peluang kepada anda. Jika berminat, boleh meletakkan banner ini dalam blog anda dan backlinkkan terus ke blog mama.

Pastikan anda follow blog mama ye. Tamat 31 Januari 2014.


Jangan lupa, sertakan link URL anda dalam kotak komen mama. Pemilihan akan dibuat berdasarkan random dan hanya mereka yang aktif berblog sahaja diterima penyertaannya. Blog yang hanya mengandungi segmen atau GA semata tidak digalakkan.

*saja buat panjang entri xD

Okbaiiii! Salam Jumaat semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

[[UPDATED]]

Tadi tengok blog Mamaniza. Eksaited weeeeeee~


Tadaaaaaaaaaaaa! (yang kau eksaited sangat pehal -_-)


Jarang, okay, aku nak boleh dapat tempat cenggini. Tengok nombor aku pun dah last last tu. Last time aku join giveaway, dapat doodle dari Kak Nadhirah.

Alhamdulillah. Ok Mama, saya dah buat bloglist kat tepi ni semata-mata nak patuhi syarat Y.Y Sebelum ni takde pun blog list tu, tapi bila letak nampak lawaa pulakkk kekekekeke xD Tapi apa pasal blog Mai & Alya takde feed? Spoil ah diorang, terutama Alya tu (sebab hari tu dia cakap aku suka sangat tukar link blog sampai takde feeds dah, tu la cakap orang :p)

Tooooooootles! Thanks Mama ;3

I miss the old times

29.1.14

Assalamualaikum.

Okeh harini mari kita deep deep sikit, sebab dua tiga menjak ni aku suka deep sengsorang. Sengsorang dengan sengsara dekat dekat, so lebih kurang ah kan? #LawakHambar keh keh keh. Takde ah, nak compare dulu dan sekarang.

Sebenarnya rindu ni, I miss the times when my elder siblings weren't married yet. Ablong is excluded because he got married when I was two, so he doesn't count xD Plus, mana aku ingat perasaan sebelum Abelong kawen and selepas! Kecik lagi wei xD

The others, I mean, like Abecik, Kakak and Abang. The only ones not married yet are Kakngah and Amuh, though I suspect them to get married anytime this year.......or not.


Kakak is the fourth child in our family, but she got married first despite being younger than Abecik. I was nine when she married Abang Shaffie. But before that, Kakak spoiled me so much, okay, and called me "adik" (no one called me "adik" back then sebab Amuh was "adik" for nine years before I was born, so the title "adik" got stuck to him). Kakak is the soft sister, compared to Kakngah.

She'd protect me when Kakngah was furious with me, well, Kakngah is rather a strict sister. These two, have different contradicted personalities. Aku ingat lagi masa tu Kakngah marah aku, pegang rotan (but she didn't rotan me because Walid pun tak pernah rotana ku) and rotan meja, pastu aku nanges, Kakak pun cakap kat Kakngah, "Dahlah tu, Ngah.."

I miss that time. Kakak won't defend me anymore, in this adulthood of mine, because I stopped crying in front of everyone since I started high school.

Untitled
Eee macam Khadeejah -_-

Maybe we have some kind of an unexplained sisterly bond, because Kakak gave the name Fatin Athirah to me. Walid named me Fatin Syuhada (seriously, Walid? -_-) in relation to Kakngah's second name, Noorsyahida, but Kakak was fourteen and learning Arabic when I was born, so she might have picked up that 'Athirah' name in her lessons. (or maybe it was the year, Ummi said most babies born in 1996 were named 'Athirah')

Seriously, rinduuuu sangat kat Kakak. Bila dia dah kawen, automatically, kasih sayangnya dah tercurah sepenuhnya dekat suami. So there I was, at the masjid, letting my Kakak go, to her chosen man. T_T

Well, at the time I knew nothing. All I cared about was, "Yayyy! Kenduri kat rumah!" I was soooo naive -_-

Lepas Kakak kawen, dia ikut Abang Shaffie ke Sarawak, sebab masa tu Abang Shaffie mengajar dekat sana. Kakak pun apply jadi cikgu dekat sana jugaklah.


Abecik anak ketiga dalam family. Lepas dua tiga tahun Kakak kawen, Abecik pun kawen jugak, dengan isteri dia, yakni Kakcik (aku la yang start panggil Kakcik). Abecik ni dulu dia retis, penyanyi gitulah. Mungkin korang kenal, mungkin tak. Dia kerja kat KL, jarang-jarang balik Terengganu. Tapi kalau balik, mesti dia belanja aku.

He liked to give me presents. I still remember, when I was nine, he came back home with a cute pink teddy bear in his car. I said to him that the teddy bear was cute and I wanted one, pleaseeeee. He said, "Tak boleh, tu orang lain punya. Nanti Abecik bagi yang lain, kay." I thought he was joking, because a few days later he left Terengganu and I got no teddy bear T^T

One day, when I was keenly watching the TV, my late nenek (belah Walid, panggil Che' je) datang kat ruang TV tu and signaled for me to follow her to the living room. I went with her.

Pastu, atas sofa kat ruang tamu tu, ada teddy bear besaaaaaaaaaaaar sangat!

Dah buruk dah Teddy aku :')

Abecik's friend was the one delivering things/presents, angkut barang dari kereta. My eyes went searching for Abecik, but he was no where to be seen. I was confused at the time, sebab setahu aku masa tu, Abecik ada dekat England, tetiba sampai teddy bear besar tu kan!

I was over the moon, really. I love him for keeping his promise.

He'd do anything if I ask him to. He doesn't spend much time with us, so bila kadang-kadang balik tu, dia lah melayan adik bongsu dia ni. Nak gi beraya kat mana, dia bawak. Even after he got married to Kakcik, he still bawak aku gi beraya sana sini.

Bawak aku jenjalan.
Belikan aku set journal Twilight.

Twitter / Imagens recentes de @_AnnaMagaldi

I'm not materialistic, but it's really special when you ask something you really want from someone, and he/she will give it to you....

But then, Abecik kawen and he has a family of his own, his wife and his children, so he needs to save, right? Lagipun sekarang he stopped being a celebrity/singer and he promises to never be one again. Even his job now doesn't give him much (compared to his former job), but it has given him peace and serenity. He needs to focus on giving his family their needs...

So, no can't do, I can't ask anything from him again, because I know how hard it is to earn money.


The fifth child. Anak tengah. Paling senyap, Kakngah said because he is the anak tengah kot. He is the brother I bear most resemblance to. Abang ni sebenarnya yang paling dekat dengan family, because he studied in Terengganu ever since he was born up till before university. He took his diploma first, in Terengganu (KuSZA, now UniSZA) before pursuing his studies in UniKL.

Sebab dia belajar kat Terengganu je dulu, selalu la gi jenguk dia kat KuSZA tu. Dia pun selalu balik. Kiranya yang selalu ada kat rumah dia lah. Tapi tu pun bukan selalu kat rumah, dia keluar jugak gi main bola tampar, his favourite sports since 1984 -_-

Abang dulu ada komputer, where I kept on playing games on it. Abang download banyak games, lepas tu kalau dia balik KuSZA aku lah main game, main jugak main jugak. Pastu aku suka tengok Abang main game yang lawan lawan tu, hoho. Biasanya Abang ajar aku camane nak menang xD Komputer dia memang banyak ah applications, masa tu tak pakai internet pun!

Lepas pada tu sikit, bila aku dah masuk darjah empat or lima, barulah aku berjinak-jinak dengan internet, tu pun bila start guna laptop Ummi. Time tu pakai internet yang dial-up tu je, takde lah Wifi Wifi bagai nih -.-

Okay ni bukan nak cerita pasal internet, nak cerita pasal Abang! XD

Awwww *-* | via Tumblr

Aku pernah mintak teddy bear jugak dengan Abang tapi dia gi belikan patung teddy anjing -________- sebab dia tak tahu binatang apa sebenarnya, lurus jugak Abang aku ni xD Pastu Ummi bagi teddy tu dekat anak kawan dia yang Cina tak Islam (ehehehe). Anyway, thanks Abang for trying xD

Kiteorang gi melancong sama-sama, masa aku form 1, in 2009. Turki, Syria and Jordan. Masa kat Jordan, kat Laut Mati, dia gi mandi laut tu, pastu air masuk dalam masa pffffffft asdfghjkl mestilah sakit. Nasib baik masa tu ada paramedik bernama Fatin Athirah cepat-cepat gi ambik botol air masak dan memberikan bantuan, ekekekekekekee

I liked having him at home, because I was always alone with my parents, semua orang dah masuk universiti dah kawen dah kerja semua, tinggal jelah aku. Pastu bila dia kawen, dia tinggal dan kerja dekat KL jugak. Sedih titew, sedih! xD But every month he and wife and child akan balik Terengganu. But you know, it's different already. Sebelum kawen dan selepas kawen, mana nak sama, 'kan? :')

Teringat satu kisah ni, gi zoo Melaka dengan Ablong and family, along with Abang. Terpijak kaki Abang masa tu. Memula he was all quiet then suddenly he whispered to my ear, "Rasa macam kena pijak dengan lori."

-______-


Can't help it, nak tulis jugak pasal Abelong ni. Ablong ni masa aku dua tahun, dia kawen and he got his first baby that same year. And I got my playmate, Riazzzz heheheeee :3 Tapi Ablong duk KL, jarang la dapat main dengan Riaz. Kalau Riaz balik sini, main lah. Pernah jugak tinggal Riaz kat sini, masa tu that boy was a cutie and bambam comelll jah

Sekarang dah hensem, takleh nak cubit dah -_-

Abelong is anak sulung, and I guess he loves me the most kot. Atau perasaan aku je? xD He tries to be the best eldest brother. I can feel his love, not by him buying me things, but his way of expressing his love. Cewah ayat macam apa je xD Dia selalu nasihat, "Tolong jaga Ummi & Walid ye untuk Ablong," when it is time for him to leave Terengganu whenever he comes back for holiday or something.

He gives me some money for belanja, every time we say farewell to each other. Huwaaa. He's going to be 40 this year, and yes, people would've mistaken him for my Dad, I mean like, we're 22 years apart! -_-

Bila aku pergi KL, mesti dia tanya aku nak gi mana and all that, and he'd bring me (along with our parents la). Tapi aku ni jarang request nak gi memana, just ikut Ummi dan Walid je. Asal ada MPH dah lah. Huahuahuahua. That's me. And all of my siblings know that -.-

💙

I have never been with them, sharing thoughts and childhood memories together.
If all of us siblings gather around, they would be the ones exchanging and recalling past events, I'd be there, hearing and laughing but not talking. I wasn't there with them, I wasn't in their childhood memories.

So you see, it's a bit sad for me, when one by one of my siblings got married and then there would be me, all single by myself. They would have half a dozen children each and I would still be in Ireland, getting my degree/Master/PhD done (hehehe insyaAllah). Balik balik Malaysia je tetiba dah berpuluh-puluh anak sedara. Uhuks.

I wish I had more time with them, or maybe... I wish they had more time with me. Now that they're married, their free time won't be for me. Huhuhu.

Toooooooootles! :3

Benda perlu buat bila jadi pengawas siberrrr!

23.1.14

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaaaatuh! Hello lovey dovey sekalian, sayang uols. Eh.

Tadi aku tengah godek godek (tau ke apa maksud godek godek? taktau? aku pun -.- macam cekidaut gitu la hahahaha) chatbox aku yang usang tuh. Pastu ada orang request buat entri! Jarang dapat request ni. Hihihi. Bagai pucuk dicita ulam mendatang la, sebab aku pun tak tahu nak post apa dah kat blog ni.


Hai smile! I wonder who you are, I'm gonna find you soooooooooon! Hihihi. Senang je nak spot bebudak ni, gi sekolah, nampak pakai baju pink, iye lah tu diorang. Berapa kerat sangatlah budak-budak cyber kat sekolah tu. Nak banding dengan pengawas-pengawas lain, cyber paling sikit, setiap tahun macam tu.

Baiklah, nak cerita dulu ye dik, masa mula-mula jadi akak jadi cyberian (wahhh akak sekarang xD boleh tak nak guna aku jer :3), masa tu tahun 2012, ketua pengawas muslimat masa tu Kak Arifah Humil (boleh search dia kat Facebook) and yang lelaki pulak Hafiq Ikhwan, tak boleh search dia di Facebook, Twitter boleh -..- Proses temuduga dijalankan awal tahun 2012, and I got Kak Alia as my interviewer. Kak Alia yang gila-gila, sporting and caring :3

At the time, pengawas siber ni ikut kuota dan tingkatan.
Tingkatan 5 ada 16 orang, 8 laki and 8 pompuan.
Tingkatan 4 sama dengan tingkatan 5.
Tingkatan 3 ada 8 orang, empat lelaki dan empat perempuan.
Tingkatan 2 paling sikit, 3 lelaki, 3 perempuan.
OK, bila jawatan ketua pengawas beralih kepada pengawas tingkatan 4, berlaku sedikit perubahan, sikit jer. Nak bagi genap bilangan pengawas siber tingkatan dua, dijadikan empat lelaki dan empat perempuan. Masa akhir tahun 2012, ada temuduga, untuk mencukupkan kuota bagi pengawas tingkatan 4 dan 3 tahun 2013 dan mencari pengawas baru dari tingkatan 1. Paham tak? -_-

So kiranya untuk tahun 2013;
Tingkatan 5 - 8L 8P
Tingkatan 4 - 8L 8P
Tingkatan 3 - 6L 6P
Tingkatan 2 - 4L 4P
So itulah sejarah kuota dia. Kalau pengawas disiplin, semua form sama je, 10 lelaki dan 10 perempuan. Rasanyalah. XD And aku ingat semua nama pengawas siber tu dari form 5 sampai form 2. Rasanya yang paling rapat dan mesra sekali ialah bebudak tingkatan 2. Diorang tu...kalau jumpa aku, eksaited je, comel je. Rinduuuuuu budak-budak nehhh --> Fakhriah (adik Nurul) , Farah Syahirah, Alia and Tiniiii ngade xD

Ok, baiklah, mari ke point sebenar!


1. Ambik gambarrrrrr & video

Memang tugas ni, confirm hak milik cyber sahaja. Tapi kena ikut jadual lah. Masa time aku, timbalan KP iaitu Cik CF buat jadual untuk bertugas ambik gambar event di sekolah atau di luar sekolah. Video pulak, biasanya yang handle bebudak form 4 sebab diorang bukan tahun exam. Eh. Sila check jadual mingguan.

Nak ambik gambar, kena ada caranya yang betul.

2. Urus LCD, laptop dan sebagainya

Yang ni, kena tengok majlis lah. Kalau melibatkan semuaaaa pelajar dan bawah kelolaan MPP & MT, para MT akan bahagikan tugas untuk adik-adik (tapi biasanya form 4 jugak buat xD). Dan! Sepatutnya semua pengawas siber ada kemahiran nak pasang LCD, guna laptop semua ni, sebab contohnya kalau ada sesuatu program persatuan (Puteri Islam, PBSM) dan kena pasang LCD ke apa ke, orang akan cari ahli PPI atau PBSM *contoh je ni// yang memegang jawatan sebagai pengawas siber untuk pasang benda alah tu.

3. Perhimpunan

Oh! Kalau perhimpunan mingguan/rasmi/khas, memang semua berkaitan diuruskan oleh pengawas siber. Untuk PA sistem, Sir Hamid akan uruskan, dibantu oleh beberapa orang pengawas siber lelaki yang nama diorang bawah Jawatankuasa Perhimpunan (in BPSiS, disediakan oleh MT lah biasanya).

Untuk AJK Perhimpunan bagi perempuan pulak, setiap minggu memang wajib buat laporan. So, kena make sure laptop sekolah tu ada. Biasanya hari Khamis tu mintak permission Abang Zarrin untuk bawak balik, sebab, kalau nak ambik hari Ahad memang semuanya akan jadi gopoh -.- Dan sesiapa yang nama dia bertugas untuk ambik gambar minggu tersebut, dia kena ambik gambar lah.


Buat laporan ni, ada formatnya tau! Aku forever AJK Perhimpunan -..- Biasanya ilmu akan diperturunkan oleh cyber form 5 kepada form 4 kemudiannya form 4 kepada form 2. Form 3 dikecualikan sebab tahun exam X.X Form 5 kena lah buat semua benda sebab tunjang kepada organisasi pengawas ini -___-

4. Buat pamplet!

Oh, this was my part-time job -.- Rasa macam nak wajibkan je semua orang belajar buat pamplet! Sepanjang tahun 2012 dan 2013, aku ialah orang yang paling famous bab-bab berkaitan pamplet. Cewahhhh xD Aku tak tahu jugak macamana aku boleh tetiba jadi pakar dalam bidang ni -_-

Asalnya dulu Kak Arifah yang buat pamplet, lepas Kak Arifah keluar sekolah, kalau ada program MPP & MT, mesti aku-lah yang tukang buatnya.

Akak belajar buat sendiri, sebab tak ada orang sudi ajar akak T.T

Masa zaman Kak Arifah, dia perturun ilmu dekat adik form 2 tahun 2012, tapi masa zaman aku, aku tak tahu nak perturun ilmu dekat siapa sebab asyik-asyik cari aku je untuk buat pamplet. Tapi takpe, aku enjoy xD Enjoyyyy sangat jumpa PK HEM mintak restu untuk pamplet :3 Kalau nak tengok pamplet yang akak buat, tengoklah kat board MPP kat depan sekali, bangunan form 1 tu. Huahuahua. Most of them are made by me :)


Mohon buat pamplet guna Microsoft Publisher, jangan sekali-kali memalukan nama pengawas siber dengan menggunakan Microsoft Word! -.-

5. Anda kan pengawas juga? Dakwah kawan anda!

For me, sepanjang aku jadi cyber, orang selalu cakap pengawas siber ni antara yang paaaaaaaaaaaaling sosial dalam banyak-banyak badan pengawas. Mungkin betul, mungkin tidak. Tapi aku rasa betullah kot, for some of us. Dan disebabkan orang selalu cakap cyber ni macam tak jaga ikhtilat la apa lah, paling kureng antara badan-badan pengawas, so kiteorang ni rasa rendah diri sikit.

Kan? Mengaku jelah mengakuuu -.-

Sebenarnya kita sama je. Cuma yang membezakan ialah diri kita sendiri. Nama kita pengawas, kita kena tunjuk contoh yang baik kepada mereka yang bukan pengawas. So tak yah rasa rendah diri, jadi berani, seperti salah seorang adik cyber yang satu-satunya duduk asrama iaitu Nadiah (tahun ni dia form 4). Kita kena sama-sama bantu badan pengawas disiplin dalam mengekalkan disiplin semua pelajar.

Siriyes weh.


Wahhh siap ada tips lagi teewww! Bagus ah Kak Fifiey xD

1. Jadi cyber kena berani! {special for girlssss}

Masa temuduga yang dihandle oleh aku and kengkawan, soalan pasal berani memang wajib untuk semua orang. Sebab apa kena berani?

.

Mestilah, sebab kalau nak ambik gambar depan audience yang ramai, kena berani, tak boleh malu-malu sorok muka dalam jilbab kawan! Tak boleh okay, tak boleh? Buat muka tebal je bila kena giliran untuk ambik gambar. Ada suatu ketika dahulu, time sekolah wakil pergi berarak hari kemerdekaan, akak terpaksa buat muka tebal namploh inci, masuk ke tengah padang yang penuh orang berbaris tu, dan ambik gambar budak-budak lelaki (sebatch pulak tuuuuuuuu) sekolah yang masuk kawad tuh.

Siap buat muka kerek lagi. Straight face, as if nothing happened, padahal dalam hati....nak pecah rasanya terusan hati! Cewah xD

2. Sentiasa volunteer

</3

Volunteer lah nak buat kerja tu, jangan asyik nak goyang kaki jer. Memang, jadi pengawas siber paling rileks. Tapi akak-akak dan abang-abang awak kat atas tu, tak menang tangan buat kerja. Jadi, silalah tanya kalau-kalau ada apa-apa yang boleh dibuat oleh awak semua.

Dan kalau dalam kelas pulak, cikgu mintak tolong berkenaan komputer ke laptop ke apa ke, LCD ke, sila volunteer. Jangan malukan kaum cyberian! XD

3. Makmal Bestari (MB)

Seriously, dekat MB tu ada seorang juruteknik komputer nama dia Abang Zarrin. -_- Dia tu bekeng tahu! Dia hanya tak bekeng dengan pengawas-pengawas siber yang pakai baju pink dan seringkali muncul kat MB untuk buat kerja siber atau MPP & MT. So anda kena tunjukkan yang anda seorang pengawas siber yang berdedikasi, buat kerja, kalau nak mintak tolong dengan Abang Zarrin tu, senang!

Awal-awal dia datang sekolah tu, semua takut dengan dia. Tapi from time to time, akhirnya dia okay je. Suka buat lawak lagi -.- Make sure dia tahu yang korang tu pengawas siber, kalau tak, jangan haraplah dia nak layan. Go Abang Zarrin go! *anak dia comel xD*

4. Mahirkan diri

Mahirkan diri? Camane tu? Mahirkan diri dalam teknologi, sebab memang orang akan pandang pengawas siber ni seolah-olah pandai segalanya! Kekadang tu, sampai hacking pun diorang ingat kita ni pandai. Cikgu-cikgu memang akan harapkan cyber lah nak betulkan LCD ke, tengok laptop diorang ke, apa ke. Dah tu kalau tak reti, pastu orang mintak tolong, tak ke malu nama cyber jugak? -.-

Try la belajar buat doodle guna photoshop ke, apa-apa jelah. Buat video keeee! Masa zaman aku dulu, ada dua kerat je cyber yang pandai dan rajin buat video. Syahizat ngan Afwan. Yang lain? K -.-


Okey, rasanya tu je. Kepada Adik Smile, terima kasih kerana men'request'. Memang pun, kalau awak form 2 atau form 3, memang akan rasa useless sikit hahahaha jahatnye xD But seriously, kan? Sebab tak tahu nak buat apa. Try la gi tanya kakak-kakak dan abang-abang form 5, ketua-ketua pengawas awak dan para timbalan serta setiausaha dan bendahari.

Dan untuk Adik Smile....


Hehehe. Tata!

Running Man oh Running Man!

22.1.14

Assalamualaikum.

Running Man~

Hai korang! Mesti korang ingat aku dah terbabit dengan sindrom obses Running Man kan? Tak, okey, tak. Aku just nak tahu, curious gitu, best sangat ke Running Man ni? Sampai semua orang duk tengok. Even budak lelaki kat sekolah aku yang aku ingatkan tak layan Korea, tengok jugak Running Man! Ingatkan dah habis macho, tengok jugak Running Man.

Begitu jugak sepupu-sepapat lelaki yang aku rasa agak tough dan heroic, tak layan la menda-menda Korea ni, tapi tengok jugaaaaak lelaki berlari ni.

Nak cerita lah, hari tu masa sleepover kat rumah aku, yang Kakti takde tu, aku, Alya, Auni dan 'Ainul duk membebel pasal Korea ni hah. Yang pasti antara kiteorang ni, 'Ainul la yang minat Korea. Kakti sikit sikit je, tapi dia kenal la Exo ke Exco ke apa ke benda entah tu xD yang macam nama-nama kumpulan. Aku tahu SuJu je (sebab Piah dan Ainul obses terlampau beberapa tahun lepas) dan SS501. Aku, Alya dan Auni memang tak layan Korea.

Sampailah satu part ni di mana aku cakap, "Memang tak ah saya tengok Korea. Saya tengok satu je, Playful Kiss. Dah tu jer."

Auni pun nak jugak, "Gimme five, Fifiey! Saya tak tengok langsung."

Entah macamana tersebut pasal Running Man. Auni pun cakap, "Kecuali Running Man. Running Man wajib tengok!" And I wuz like, "Omoooooooooooooooooooo Auniiiiiii!" seramai-ramai orang nak tengok Running Man, Auni orangnya?! Rasa macam tak logik, and that's why aku pelik.

I mean, like, masa Form 4 dulu aku teringatlah, tengah-tengah sibuk dalam preparation hari guru, Shafiqah bawak laptop dia, pastu pakat tengok Running Man hakpffffffffftuih xD Pastu pulak si Afwan & Amir Khair pun tengok Running Man sometime later -_- Even semalam! Nad Ali yang warak alim tu, bawak laptop dan bertanya semua orang, "Siapa nak tengok Running Man...?" dan Syafiqah pun dengan eksaitednya nak tengok.

Apa yang bestnya dengan Running Man ni? Aku adalah terjeling sikit sikit tengok. Tak paham pun -_- Aku memang jarang lah kalau nak tengok program bahasa aku tak paham. Drama pun aku tak layan sebab aku tak sanggup tunggu. Ini kan Running Man yang beratus episod! (Kan? beratus kan? xD)

Pernahlah, dalam satu kem kepimpinan ni, yang dihandle oleh alumni sekolah aku. Pastu ada satu petang ni, kiteorang main game. Running Man nama game ni. Ekekeke. Aku ingat nama Nick-Hyun ke apa entah zzzt. Ada Hunter lima orang. Aku jadi yang bukan hunter tu xD Aku dan Auni lari sejauh-jauhnya, menyorok sejauh-jauhnya dari Hunter tapi bila aku sedar macam pointless je lari jauh-jauh, kiteorang kembali ke tempat dekat dan mencari allies xD

Feeling The Hunger Games pulak tetiba ennn wahahah! Aku lari bersungguh-sungguh, pastu kena kejar dengan CF (one of the Hunters) dan dia berjaya menembak aku. Kelepek, bunyi air dari pistol air terkena tag nama aku. Dah kalah dah -.-

Best main game tu. Enjoyyy banget! Hihi. Best camp ever! Lepas game tu kakak-kakak suruh tengok Running Man lah apalah. Memang game tu dikendalikan oleh kakak-kakak, abang-abang semua mengikut perintah je sebab I doubt that they watch Running Man, too, hehehehe. Kalau Akh Tahir pun tengok Running Man aku tak tahu nak cakap apa ah macam speechless je -.-"

It's like wide-world phenomena! Setakat ni yang selamat dari sindrom ni, aku dan Alya je, that I know of lah. Orang lain tu tak tahu tak tahu. Aku teringin nak tengok cerita Dracula tapi takde mood lagi nak search episode 1 hingga 4 kat internet, episod 5 dan ke atas aku dah rakan kat Astro. Ehek.

Sekali arung aku tengok Merlin season finale and today I watched the final episode huwaaaaaaaaaaaaaaaaa sedih beteiiii :'( Walaupun dah tengok, saja nak tengok lagi T_T I miss Merlin, uhuks xD

Two Sides Of The Same Coin

I almost screamed when I found this picture. It speaks of perfection.

Byeeeeeeeeeeeeeee-o!

Happiness.

17.1.14


"And then one student said that happiness is what happens when you go to bed on the hottest night of the summer, a night so hot you can't even wear a tee-shirt and you sleep on top of the sheets instead of under them, although try to sleep is probably more accurate.

And then at some point late, late, at night, say just a bit before dawn, the heat finally breaks and the night turns cool and when you briefly wake up, you notice that you're almost chilly, and in your groggy, half-consciousness, you reach over and pull the sheet around you and just that flimsy sheet makes it warm enough and you drift back off into a deep sleep.

And it's that reaching, that gesture, that reflex we have to pull what's warm ― where it's something or someone ― toward us, that feeling we get when we do that, that feeling of being safe in the world and ready for sleep, that's happiness."

Happy Birthday to me!

16.1.14

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


Harini birthday Abang. Hehehe. Happy birthday Abang. Semoga diberkati Allah selalu, dilimpahi rezeki yang tak putus-putus, menjadi lebih baik daripada anda yang berumur 29 tahun. Dan...semoga dapat anak lagi. Wahahahahahahaha. K dah melebih aku ni. Ahaks. In my family, hanya aku dan Abang sahaja yang lahir bulan Januari. Dekat-dekat pulak tu. Kalau Abang balik Terengganu, sambut sesama ler jawabnya. 14 Januari dibiarkan begitu sahaja.....sambut tetap 16 Januari. Huuu.

So, pada 14 Januari, aku tidur lepas Subuh -.- Tetiba Ummi aku kejut pukul 10 lebih camtu, katanya ada orang datang nak bawak aku keluar so sila mandi dan siap-siap dengan segera! Keluar keluar dengan keadaan mamainya, nampak Piah. Piah pun, "Hai Fiiiii!" dengan eksaited and I was like, "Err...hai Piah." dengan muka baru bangun tidurnya. Then I saw some more kelibat outside my house, and it was them! - Piqah, KAKTI, ALYA dan 'Ainul. Sorry tercapslock ;p


Lihatlah penipuan oleh Alya Aqilah Hassan yang dipercayai oleh aku bulat-bulat -.- Bukan apa, haritu Piah cakap hari Jumaat BITARA bukak, so aku expect cuti am pun dia bukak la. Pastu....woi! Baru aku sedar Kakngah aku pun dusta sebenarnya!!! Aku cakap dekat dia pasal Alya nak pergi BITARA blablabla sedangkan hari tu hari cuti am, dia boleh selamba dek jawab, "Bukalah. Masa tu lah orang nak pergi, pun, kan cuti?" Puiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! (aku baru tersedar dan teringat haktuih -.-)

Kakti pun berdusta. Katanya nak gi keluar dengan mak dia, beli baju pengantin ke apa entah. Ha'ah, Kakti nak kawen lagi dua bulan -..- Dahlah siap call pepagi buta (masa hari birthday) sebab nak beritahu sesuatu.............................. K. Siap appear offline lagi kat aku on Facebook sebab malas nak mereka-reka penipuan dengan lebih lanjut. Tahu pun! XD

Aku pun mandi segala bagai, dan pergi kat mini-library (diorang tengah berkumpul di sana, serta berselfie) join diorang tengah letak kek untuk aku. Terharuuuu :')

Oreo Cheese Cake

Tapi tak makan pun. Simpan dalam peti. Sebab Ummi nak ajak makan kat kedai ayah Fatih, Ustaz Ismail, makan nasi arab tengah hari tu. So kiteorang lepak dulu, tengok cerita hantu. Banglo Seksyen Dua. Dengan kemudahan Astro Beyond yang boleh Record programmes (aku dah lama gila record cerita tu), so kiteorang layannnnnnn sampai pukul 12 tengah hari, pi kedai yang dikatakan sebelum ini.

Mama and Daddy

Sesampainya di sana.....aku seakan-akan melihat seseorang yang dikenali! Lalu aku berbisik kepada Sofiah, "Piah........tu Faisal ke tu?" Memandangkan Faisal tu jiran Sofiah. Oh, Faisal ni classmate aku masa Form 3, batch kiteorang semua dekat SHAMS. Lalu Piah dengan beraninya (Piah memang sentiasa berani xD) memanggil, "Pesallll!" dan Faisal pun tengok kiteorang semua yang ramai ni, dan gelak malu-malu kucennn xD Maybe tak sangka jumpa ramai sangat dalam satu masa xD Ke blushing sebab...................... XD

Faisal seorang pekerja yang berdedikasi... xD

Ustaz Ismail dan isterinya pun beramah mesra dengan parents aku dan bertanya, "Ni birthday sape ni?" uhukssssssss malu titewwww dah besar pun sambut birthday lagi! u.u Dan Ummi aku tanya Fatih mana, ustaz cakap Fatih balik rumah ambik apa entah. Bawak kereta youuuuuuuuuuuuuuuu! Lesen L aku ni mana tak siap-siap lagii!!!! Huh. OK jangan stres -.- (sekarang tak boleh tengok orang sebaya ada lesen kereta bawak kereta sesuka hati, perasaan jeles tu agak membuak-buak rasa nak serang BITARA)

Dahlah, layan gambar lah pulak. Aku takde mood sangat nak menaip ni.

Nak jugak letak lilin tu.... -_-

Muka Kakti gila nakal. Kbye

Olololo shweetnye Bonda tat titeww!

Ummi suruh Faisal and Fatih masuk sekali -_-

1 Malaysiaaaaaaaaaaaaaaa! Zzzzt. Hanya Allah yang Satu :)

Awwww shomelll beteiii :3 #SelfieAlert

Kakti nak manjeww nan titewww xD

Fresh Orange yang best... Yums

Muka aku cam cakap, "Whatever lah nak minum air jap." xD

Best nasi arab kedai Ustaz Ismail ni. Nama kedai dia Amanza Catering. Silalah pergi beramai-ramai. Khamis dan Jumaat tutup. Kedai bukak dari pukul 10 pagi hingga 4 petang sahaja.

Business Carto

So, ini hadiah daripada Alya, Ainul, Kakti, Piqah dan Piah.

Bantal Angel dan beg pink shomelll! And a birthday card.

Ucapan from them :)

From Kakti and Piqah (sejak bila Kakti Pb entah bluweeekkk -.-)

Sopiiiiiiiiiiiiii ;3

From Elly - no more Pb ;p insyaAllah!

Love you toooooooo

Tulisan pakat senget sebab tulis dalam kereta. Alya selaku pembuat kartu ini, jadi dia dah tulis awal-awal lah gamaknya.

Sekali imbas dah tau dah Alya buat...thanks korang!
Woi apesal tengah-tengah tulis entri ni ada motor lalu depan rumah dan terdengar jeritan, "Kangkung! Kangkung!" Lawak Ke, Der? Wahahaha.

Selfie guna kamera orang -.-
Setinggi tinggi penghargaan buat temen-temen gue (dah aku jadi orang Indon sekarang) kerna sudi menyepraiskan (men'surprise'kan) saya walaupun saya takde perasaan sangat pada hari berkenaan. Pada 14 Januari 2014 aku telah diserang selesema yang melampau sampai bersin tak henti sampai malam. Memang aku emotionless sangat hari tu, dan esoknya aku demam. Yakni, semalam lah aku demam. Hari ni dah kebah sikit, lepas tu baru pi klinik -_____- Batuk dan selesema masih ada lagi. Uhukkk.

Haru jugak sambut birthday pastu demam. Tapi aku gumbira! Sebab Google... xD Benci betol I dengan Encik Google ni. Pandai ngorat I tau! xD

Happy Birthday Fifiey!

Aku acah je memula, tengah bertanda tanya dengan kawan-kawan aku, "Kenapa ada gambar cake, memang dia tahu ke harini birthday awak, Fiey?" pastu aku pun hover mouse dekat cake tu...dan tadaaaaaaa! Hehehehe. Tapi untuk pemilik account Google je aku rasa. Orang lain tak nampak pun benda tuh, akan nampak bila tiba birthday dia lah. Hhihihi.

From Kakngah. Hadiah - an English novel

Thanks anda semua. Ehehehe. Oh, minggu lepas hari Khamis aku kan pergi KL. Masa hari Sabtu tu, aku pergi Kuala Kubu Bharu untuk ke Darul Quran JAKIM, bagi melawat sahabatku terchennnnnnta di sana, Auni Baharin! Bajet macam sebulan dah tak jumpa. Hehehe. Nah gambar.

With Auni at DQ

Ni kumpul events ke apa ni? Hahaha. Aku tak sihat lagi ni, so mood menulis menaip dan sebagainya telah terbang. Semalam nak bukak internet kat phone pun tak larat (hyperbola, padahal malas nak caj phone, takde mood). So aku tengok tivi tengok tivi, marathon Merlin (record record!). Aku cakap dengan Ainul aku dah nak sihat sebab gembira dapat tengok Merlin semalam pastu dia membebel xD

Ok bubuiiii!

Comfort Zone

14.1.14

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Where the magic happens...

Hmm. Esok maulidur rasul, Rasulullah Muhammad yang dirindui dan dikasihi oleh sekalian umat Islam. Sebenarnya aku sangat rindu. Betul, tak pernah bertemu, tapi kasih baginda seolah-olah sampai ke dalam diri aku ni. Aku memang tak boleh, sebut je Rasulullah, aku akan rindu sangat. Dia-lah Nabi, dia-lah penyelamat umat Islam. Kat akhirat nanti, dia lah pemberi syafaat. Setelah perjuangan baginda dan sahabat-sahabat, aku tak boleh bayang kalau sesiapa masih takde rasa kasih untuk kekasih Allah yang seorang ini.

Tapi, tu lah kan. Kata rindu. Cakap sayang. Sunnah Rasulullah...mana? Buat ke tak... Huhu. Hari-hari sebelum ni aku duk terfikir, bestnya kalau Rasulullah ada sekarang ni, taklah gawat sangat dunia yang dah memang tua ni. Takdelah perang politik tak berkesudahan di Malaysia ni. Islam akan bangkit lagi kerana Rasulnya masih ada. Indahnya keadaan, tak perlu-lah nak tengok maksiat banyak-banyak, buang bayi... Tengok sahabat-sahabat sekeliling terumbang-ambing.

Dan kita juga akan lebih baik daripada sekarang ni.

Daripada terus duduk di comfort zone. Tengok maksiat, diam. Observe. And then do nothing, except restraining ourselves from doing the forbidden. Tak berkembang. Dakwah? Langsung tak. I know dakwah can be in many ways, not only with words tapi jugak penampilan, teladan and so on. Pakai tudung labuh, tapi seorang-seorang je, tak ajak kawan lain. Yep, I'm saying that's me. I'm sooooooo in my own comfort zone. Tengok orang sekeliling, pakai tudung singkat atas dada tak tutup punggung, baju melekat kat tubuh, nampak tubuh badan, tudung pusing sana lipat sini belit sampai tercekik, and here I am, letting them.
Jangan kata nak dakwah non-Muslim, nak dakwah Muslim yang rapat pun tak mampu. And yet I'm still sitting here in  my comfort zone, and no doubt I'm still gonna sit still until someone urges me to get out of my comfort zone. Tambah tambah lepas SPM ni tak buat apa-apa kan, I'm definitely in a luxurious comfort zone.
Baru sentuh bab pakaian. Bab ikhtilat? Itu cabaran terhebat sekarang. Pakai litup habis segala kat luar, di alam maya? Chatting dengan ajnabi sana sini. Fuh. Couple? Dengus keluar hingus. Tak kira tua muda, if tak ada dalam senarai mahram kita, ikhtilat kena jaga. Anggap adik ke, abang ke, kakak ke... Mak angkat and ayah angkat mungkin lain cerita. But that's it. Yang adik, abang, kakak angkat tu, takyah angkat-angkat sangat. Berat. Berat dosa satu. Berat badan diorang pun satu jugak. Eh.

I know I'm useless. I realise that. I'm not one to speak out loud, to say what my heart tells me to. I guess I'm too drowned in my own world, I've forgotten the real world is out there, the Palestinians, the Arabs, my own Malaysians, my own friends, family. Umat Nabi Muhammad, our ummah, is in need of me. And all the children my age, we're needed to mend our ummah. But here we are, still sleeping in our wakes, living peacefully in our comfort zone.

Seriously, have you ever felt empty? Like, there's something you need to do but you don't know exactly what that is? You read the Quran, you pray five times a day plus the solat sunat, you read Islamic books, but still you feel like there's a hole in your chest? Maybe, we need to go out more, see the world, see how it's going. Sometimes I do feel helpless, with the government not supporting these kinds of things, these Islamic dakwah things. They bow, sujud before Yahudi's agents and men and products.

So yeah, this is an Islamic country, but where's the Islamic part? Building more masjids but still they're empty? Ha.

Just seeing the politics debates on news and internet makes me sick and wanna crouch in my room and decide not to think of what's happening. Urghhhhhhhhhhhhh I feel useless, okay! And I don't like it even for a slightest bit. And that's not the worst yet.

My friends. Tengok diorang pakai shawl belit belit, baju lekat kat badan, kesingkatan ketudungan, Allah je tahu betapa aku yang terseksa tengok diorang. Aku rasa tak berguna, pengecut, coward and so on lah. Aku...tak berani tegur. Tengok diorang bersembang kencang, mengusik bergurau dengan yang bukan mahram, telan air liur basi aku tahu tak. I'm speechless. Mana part nahi munkar? Teringat pulak kata-kata seorang sahabat hari tu, tak ingat pulak (dah lama tinggal sekolah, ceh, konon xD), "Kita lakukan 'amar ma'ruf. Tapi nahi munkar kita tak berjalan." Lack of nahi munkar.

Aku sebenarnya...tak boleh sangat post entri deep dan sentimental macam ni. Aku suka pendamkan je. Diam lebih baik. Sebab aku memang macam ni. Kalau korang tengok entri-entri aku sebelum ni, semua tak Islamik, takde kena-mengena sangatlah, tak sentuh pun pasal Islam. Tak tahu lah, mungkin sebab perasaan aku ni, aku rasa hipokrit bila tulis bab-bab agama tapi aku sendiri tak buat. So I'm sorry. InsyaAllah aku akan perbaiki lagi... :')

"Aku sangat terkesan setelah membaca syair ini.. Lalu aku mula berfikir, aku sudah terlalu lama hidup dalam Zon Selesa.. Mungkin sudah tiba masanya aku mengorak langkah Berkelana untuk leihat Ciptaan di Muka Bumi Milik Sang Pencipta ini." - Catatan dari buku nota Ahmad Ammar Ahmad Azam

Lanjutan kisah Ahmad Ammar ni, aku sebenarnya tertarik dengan kisah beliau. Tapi biasalah aku, aku diam je, aku tak tunjukkan kesungguhan. Yang penting pada aku, point nya. Keluar dari comfort zone. Ahmad Ammar ni kuat orangnya. Boleh dia keluar dari comfort zone. Memang payah. Aku ni, bila terfikir nak keluar dari comfort zone pun....haih, tak terbayang. Moga Allah beri aku kekuatan.

Sebab aku dah 18 tahun. Allah masih panjangkan usia aku kan, walaupun aku ni banyak sangat buat dosa T_T Dan tahun ni Allah dah tentukan, hari special aku sama dengan hari special buat ummat Islam. 14 Januari 2014, bersamaan 12 Rabiulawal 1435H. Moga dapat menjadi titik permulaan aku dalam membuat perubahan dalam diri aku ni. Lapan belas tahun. Kalau ikut kalendar Islam, Hijrah, sebelum Ramadhan tahun lepas lagi aku dah umur 18 tahun.

Salam Maulidur Rasul 1435H. Dan selamat menjadi setahun lebih tua buat aku.

p/s: 13 januari - aku pergi tukar I/C baru, sebab I/C baru tu kan ada gambar kecik satu. so aku rasa macam lawa ah, aku ajak parents aku tukar sekali. sekali pergi, kakak yang uruskan tu cakap, "Awak tak masuk 18 tahun lagi kan? Sebelum 25 tahun kena tukar lagi... Eh hari ni berapa hari bulan? Laa kenapa tak datang lusa?" okay since aku buat lawak pergi 13 januari, 2014 nanti ah aku tukar 13 januari 2021, kalau aku masih hidup lah