Benda perlu buat bila jadi pengawas siberrrr!

23.1.14

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaaaatuh! Hello lovey dovey sekalian, sayang uols. Eh.

Tadi aku tengah godek godek (tau ke apa maksud godek godek? taktau? aku pun -.- macam cekidaut gitu la hahahaha) chatbox aku yang usang tuh. Pastu ada orang request buat entri! Jarang dapat request ni. Hihihi. Bagai pucuk dicita ulam mendatang la, sebab aku pun tak tahu nak post apa dah kat blog ni.


Hai smile! I wonder who you are, I'm gonna find you soooooooooon! Hihihi. Senang je nak spot bebudak ni, gi sekolah, nampak pakai baju pink, iye lah tu diorang. Berapa kerat sangatlah budak-budak cyber kat sekolah tu. Nak banding dengan pengawas-pengawas lain, cyber paling sikit, setiap tahun macam tu.

Baiklah, nak cerita dulu ye dik, masa mula-mula jadi akak jadi cyberian (wahhh akak sekarang xD boleh tak nak guna aku jer :3), masa tu tahun 2012, ketua pengawas muslimat masa tu Kak Arifah Humil (boleh search dia kat Facebook) and yang lelaki pulak Hafiq Ikhwan, tak boleh search dia di Facebook, Twitter boleh -..- Proses temuduga dijalankan awal tahun 2012, and I got Kak Alia as my interviewer. Kak Alia yang gila-gila, sporting and caring :3

At the time, pengawas siber ni ikut kuota dan tingkatan.
Tingkatan 5 ada 16 orang, 8 laki and 8 pompuan.
Tingkatan 4 sama dengan tingkatan 5.
Tingkatan 3 ada 8 orang, empat lelaki dan empat perempuan.
Tingkatan 2 paling sikit, 3 lelaki, 3 perempuan.
OK, bila jawatan ketua pengawas beralih kepada pengawas tingkatan 4, berlaku sedikit perubahan, sikit jer. Nak bagi genap bilangan pengawas siber tingkatan dua, dijadikan empat lelaki dan empat perempuan. Masa akhir tahun 2012, ada temuduga, untuk mencukupkan kuota bagi pengawas tingkatan 4 dan 3 tahun 2013 dan mencari pengawas baru dari tingkatan 1. Paham tak? -_-

So kiranya untuk tahun 2013;
Tingkatan 5 - 8L 8P
Tingkatan 4 - 8L 8P
Tingkatan 3 - 6L 6P
Tingkatan 2 - 4L 4P
So itulah sejarah kuota dia. Kalau pengawas disiplin, semua form sama je, 10 lelaki dan 10 perempuan. Rasanyalah. XD And aku ingat semua nama pengawas siber tu dari form 5 sampai form 2. Rasanya yang paling rapat dan mesra sekali ialah bebudak tingkatan 2. Diorang tu...kalau jumpa aku, eksaited je, comel je. Rinduuuuuu budak-budak nehhh --> Fakhriah (adik Nurul) , Farah Syahirah, Alia and Tiniiii ngade xD

Ok, baiklah, mari ke point sebenar!


1. Ambik gambarrrrrr & video

Memang tugas ni, confirm hak milik cyber sahaja. Tapi kena ikut jadual lah. Masa time aku, timbalan KP iaitu Cik CF buat jadual untuk bertugas ambik gambar event di sekolah atau di luar sekolah. Video pulak, biasanya yang handle bebudak form 4 sebab diorang bukan tahun exam. Eh. Sila check jadual mingguan.

Nak ambik gambar, kena ada caranya yang betul.

2. Urus LCD, laptop dan sebagainya

Yang ni, kena tengok majlis lah. Kalau melibatkan semuaaaa pelajar dan bawah kelolaan MPP & MT, para MT akan bahagikan tugas untuk adik-adik (tapi biasanya form 4 jugak buat xD). Dan! Sepatutnya semua pengawas siber ada kemahiran nak pasang LCD, guna laptop semua ni, sebab contohnya kalau ada sesuatu program persatuan (Puteri Islam, PBSM) dan kena pasang LCD ke apa ke, orang akan cari ahli PPI atau PBSM *contoh je ni// yang memegang jawatan sebagai pengawas siber untuk pasang benda alah tu.

3. Perhimpunan

Oh! Kalau perhimpunan mingguan/rasmi/khas, memang semua berkaitan diuruskan oleh pengawas siber. Untuk PA sistem, Sir Hamid akan uruskan, dibantu oleh beberapa orang pengawas siber lelaki yang nama diorang bawah Jawatankuasa Perhimpunan (in BPSiS, disediakan oleh MT lah biasanya).

Untuk AJK Perhimpunan bagi perempuan pulak, setiap minggu memang wajib buat laporan. So, kena make sure laptop sekolah tu ada. Biasanya hari Khamis tu mintak permission Abang Zarrin untuk bawak balik, sebab, kalau nak ambik hari Ahad memang semuanya akan jadi gopoh -.- Dan sesiapa yang nama dia bertugas untuk ambik gambar minggu tersebut, dia kena ambik gambar lah.


Buat laporan ni, ada formatnya tau! Aku forever AJK Perhimpunan -..- Biasanya ilmu akan diperturunkan oleh cyber form 5 kepada form 4 kemudiannya form 4 kepada form 2. Form 3 dikecualikan sebab tahun exam X.X Form 5 kena lah buat semua benda sebab tunjang kepada organisasi pengawas ini -___-

4. Buat pamplet!

Oh, this was my part-time job -.- Rasa macam nak wajibkan je semua orang belajar buat pamplet! Sepanjang tahun 2012 dan 2013, aku ialah orang yang paling famous bab-bab berkaitan pamplet. Cewahhhh xD Aku tak tahu jugak macamana aku boleh tetiba jadi pakar dalam bidang ni -_-

Asalnya dulu Kak Arifah yang buat pamplet, lepas Kak Arifah keluar sekolah, kalau ada program MPP & MT, mesti aku-lah yang tukang buatnya.

Akak belajar buat sendiri, sebab tak ada orang sudi ajar akak T.T

Masa zaman Kak Arifah, dia perturun ilmu dekat adik form 2 tahun 2012, tapi masa zaman aku, aku tak tahu nak perturun ilmu dekat siapa sebab asyik-asyik cari aku je untuk buat pamplet. Tapi takpe, aku enjoy xD Enjoyyyy sangat jumpa PK HEM mintak restu untuk pamplet :3 Kalau nak tengok pamplet yang akak buat, tengoklah kat board MPP kat depan sekali, bangunan form 1 tu. Huahuahua. Most of them are made by me :)


Mohon buat pamplet guna Microsoft Publisher, jangan sekali-kali memalukan nama pengawas siber dengan menggunakan Microsoft Word! -.-

5. Anda kan pengawas juga? Dakwah kawan anda!

For me, sepanjang aku jadi cyber, orang selalu cakap pengawas siber ni antara yang paaaaaaaaaaaaling sosial dalam banyak-banyak badan pengawas. Mungkin betul, mungkin tidak. Tapi aku rasa betullah kot, for some of us. Dan disebabkan orang selalu cakap cyber ni macam tak jaga ikhtilat la apa lah, paling kureng antara badan-badan pengawas, so kiteorang ni rasa rendah diri sikit.

Kan? Mengaku jelah mengakuuu -.-

Sebenarnya kita sama je. Cuma yang membezakan ialah diri kita sendiri. Nama kita pengawas, kita kena tunjuk contoh yang baik kepada mereka yang bukan pengawas. So tak yah rasa rendah diri, jadi berani, seperti salah seorang adik cyber yang satu-satunya duduk asrama iaitu Nadiah (tahun ni dia form 4). Kita kena sama-sama bantu badan pengawas disiplin dalam mengekalkan disiplin semua pelajar.

Siriyes weh.


Wahhh siap ada tips lagi teewww! Bagus ah Kak Fifiey xD

1. Jadi cyber kena berani! {special for girlssss}

Masa temuduga yang dihandle oleh aku and kengkawan, soalan pasal berani memang wajib untuk semua orang. Sebab apa kena berani?

.

Mestilah, sebab kalau nak ambik gambar depan audience yang ramai, kena berani, tak boleh malu-malu sorok muka dalam jilbab kawan! Tak boleh okay, tak boleh? Buat muka tebal je bila kena giliran untuk ambik gambar. Ada suatu ketika dahulu, time sekolah wakil pergi berarak hari kemerdekaan, akak terpaksa buat muka tebal namploh inci, masuk ke tengah padang yang penuh orang berbaris tu, dan ambik gambar budak-budak lelaki (sebatch pulak tuuuuuuuu) sekolah yang masuk kawad tuh.

Siap buat muka kerek lagi. Straight face, as if nothing happened, padahal dalam hati....nak pecah rasanya terusan hati! Cewah xD

2. Sentiasa volunteer

</3

Volunteer lah nak buat kerja tu, jangan asyik nak goyang kaki jer. Memang, jadi pengawas siber paling rileks. Tapi akak-akak dan abang-abang awak kat atas tu, tak menang tangan buat kerja. Jadi, silalah tanya kalau-kalau ada apa-apa yang boleh dibuat oleh awak semua.

Dan kalau dalam kelas pulak, cikgu mintak tolong berkenaan komputer ke laptop ke apa ke, LCD ke, sila volunteer. Jangan malukan kaum cyberian! XD

3. Makmal Bestari (MB)

Seriously, dekat MB tu ada seorang juruteknik komputer nama dia Abang Zarrin. -_- Dia tu bekeng tahu! Dia hanya tak bekeng dengan pengawas-pengawas siber yang pakai baju pink dan seringkali muncul kat MB untuk buat kerja siber atau MPP & MT. So anda kena tunjukkan yang anda seorang pengawas siber yang berdedikasi, buat kerja, kalau nak mintak tolong dengan Abang Zarrin tu, senang!

Awal-awal dia datang sekolah tu, semua takut dengan dia. Tapi from time to time, akhirnya dia okay je. Suka buat lawak lagi -.- Make sure dia tahu yang korang tu pengawas siber, kalau tak, jangan haraplah dia nak layan. Go Abang Zarrin go! *anak dia comel xD*

4. Mahirkan diri

Mahirkan diri? Camane tu? Mahirkan diri dalam teknologi, sebab memang orang akan pandang pengawas siber ni seolah-olah pandai segalanya! Kekadang tu, sampai hacking pun diorang ingat kita ni pandai. Cikgu-cikgu memang akan harapkan cyber lah nak betulkan LCD ke, tengok laptop diorang ke, apa ke. Dah tu kalau tak reti, pastu orang mintak tolong, tak ke malu nama cyber jugak? -.-

Try la belajar buat doodle guna photoshop ke, apa-apa jelah. Buat video keeee! Masa zaman aku dulu, ada dua kerat je cyber yang pandai dan rajin buat video. Syahizat ngan Afwan. Yang lain? K -.-


Okey, rasanya tu je. Kepada Adik Smile, terima kasih kerana men'request'. Memang pun, kalau awak form 2 atau form 3, memang akan rasa useless sikit hahahaha jahatnye xD But seriously, kan? Sebab tak tahu nak buat apa. Try la gi tanya kakak-kakak dan abang-abang form 5, ketua-ketua pengawas awak dan para timbalan serta setiausaha dan bendahari.

Dan untuk Adik Smile....


Hehehe. Tata!
Post a Comment