Dilema Wanita, uhukssssss

23.3.14

Assalamualaikum.

SPM sudah, result pun dah dapat. Sekarang ni, yang duk berlegar kat fikiran ni, apa benda course la aku nak ambik? Dulu nampak macam senang je nak decide.

It was ALWAYS medicine.
My dream was ALWAYS to be a doctor.
Ireland was my destination to pursue medicine. (I still want to go there huwaaaaaa)

Baru-baru ni aku tengok biasiswa, and ada satu biasiswa tu, yang Bank Negara kot, courses yang ditawarkan mostly based on Maths. And then there was this weird course, Actuarial Science. First time jumpa kot, so please don't judge me, okayyyy! -_-

I did a little research on the course, and asked around (actually I only asked my BFF counselor, Cikgu Rabiah lolololol). Then the next day I went back to my hometown, and my relatives were like, "No, don't take medicine blablabla." One of my aunties suggested that I take Actuarial Science and that was when I got excited x)

And then I was chatting with my classmates of 5 Muslim 2013 on WhatsApp. There were only Sarah and Adam at the time, so diorang lah layan aku yang duk meroyan pasal actuarial science and dilema medic whatsoever. Adam said that one of his friends also wants to take Actuarial Science, and he said the peluang kerjaya is quite high.

I was whining and complaining about medic and praising actuarial science. Sarah balas;

Fiey saya tahu awak minat actuarial science,

sebab bila awak sebut actuarial science, gini muka awak
bila sebut medic, gini pulak
Disappointed Face

Hahaha, that's so true.

Aku bukan apa, dah banyak dengar cerita bahawasanya belajar medik ni jalan dia berliku, yalah nak lahirkan doktor yang osem kan. Then nanti bila kerja, susah jugak. And most importantly, I'm never good at Science subjects compared to Maths. Getting an A for Biology was a miracle, and I need an A, too, for Chemistry to be qualified for any scholarships for medicine.

Aku nak buat something ikut minat. I like Maths, love it even. This course, actuarial science, is more to finance and economics (which I despised since forever, wakaka) but a sudden change of heart can happen, especially after you have taken a good look at yourself, and your ability.

If there's no love for Biology, then don't go for medic. End of story.

But no, it's not the end yet. Ummi and Walid aku and my siblings semua harapkan aku jadi doktor. I mean, they will agree with and support me in whatever course I'll take, but bila Ummi buat keluar ayat, "Tak ada lagi keluarga kita yang jadi doktor..." so mestilah rasa bersalah tu menebal dalam diri ye dak? MANNNNN this is hard!

Sometimes I'm thinking, if what I'm doing all this time is all for my parents, not for myself at all. They're the ones that really matter. Macamana eh? I know they're like, "Yes, we will support you nevertheless. Even though you're not taking medicine," but deep down.......... I just don't know, okay?

I asked on 5 Muslim 2013 WhatsApp group chat what would they do if they were in my shoes? Izuddin even thought that I was the eldest in the family because usually yang sulung lah jadi harapan ibu bapa terlampau, he said, "Tak sangka anak bongsu pun macam tu hahaha," do you need to include the hahaha -_-

A little sneak peak on actuarial science

Sains Aktuari

Berkenaan Sains Aktuari

Pertama sekali, adakah anda benar-benar suka matematik? Adakah anda suka menyelesaikan masalah? Ia adalah kemestian jika anda mahu kerjaya dalam bidang sains aktuari. Sains aktuari ditakrifkan sebagai "satu disiplin yang mengaplikasikan kaedah matematik dan statistik untuk menilai risiko dalam industri insurans dan kewangan". Ia tidak mudah untuk menjadi seorang aktuari yang berkelayakan tetapi mampu memberi kepuasan. Sebagai satu profesion, anda akan dianugerahkan persekitaran kerja yang intelektual merangsang dan mencabar dengan pertumbuhan berterusan dalam kemahiran teknikal dan keupayaan.

Prospek Kerjaya


Ini adalah satu profesion yang sangat mahir dan hanya terdapat kira-kira 70 - 80 yang berkelayakan, di Malaysia. Permintaan bagi aktuari yang memiliki kemahiran teknikal serta pengetahuan yang tinggi dalam prospek pekerjaan dalam bidang ini adalah sangat baik dengan pilihan kerjaya dan peluang yang luas. Bank Negara Malaysia adalah perekrut aktuari utama negara tetapi selain daripada itu, graduan mempunyai pilihan menyertai syarikat insurans dan perundingan, kewangan korporat dan pelaburan, bank, keselamatan dan firma broker komoditi atau malah sektor pendidikan.

Menurut Persatuan Aktuari Malaysia (ASM), permintaan untuk aktuari di Malaysia akan terus berkembang dalam beberapa dekad akan datang disebabkan peningkatan keperluan untuk pengurusan risiko dan perkembangan peraturan masa depan.

Penting untuk diketahui

Pengajian Ijazah Sarjana Muda dalam bidang sains aktuari mengambil masa kira-kira tiga hingga empat tahun. Untuk menjadi aktuari profesional, anda perlu melengkapkan satu siri kertas profesional yang biasanya mengambil tiga hingga tujuh tahun lagi untuk disiapkan bergantung kepada keupayaan anda untuk lulus peperiksaan. Peperiksaan profesional adalah berdasarkan Bank Negara Malaysia dan Persatuan Aktuari Malaysia (ASM).


Jadual Gaji


Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa aktuari berkelayakan mempunyai gaji lebih tinggi tyang ketara berbanding profesional lain dalam industri kewangan.

Kakti cakap sejak bila aku minat saham, hoi -_- 'Ainul pun pelik wa hairan dah tetiba aku tak nak ambik medic. Hati manusia boleh berubah. Bak kata Kakti setakat ni yang tak berubah untuk aku ialah Pb. Wakakakakakakaka, k. Alamak weh la I love them so much they know me so much uhuks. Alya, Piqah and Piah pun.

Yours sincerely,
Miss Dilemma, so call me Emma not Emma Maembong because I unfollowed her on Insta, eh

p/s: I am considering to take Actuarial Science (AcSc) because of my SPM result. I got All A+ on the languages and Maths subjects, and my aunt said AcSc is the toughest course for Maths, so I should go for it.

p/s 2: ALYA OBVIOUSLY CAN'T TAKE THE COURSE because SHE ONLY GOT As FOR MATHS AND ADD MATHS PFFFFFFFFFFT -_- ada ke patut dia cakap, "Saya nak ambik IT/computer tapi Maths and Add Maths saya A je..." k let's bash Alya for decades huh! xD
Post a Comment