KL Trip with the best of besties

17.5.14

Assalamualaikum.

Yoooooooo! People! So the day before yesterday aku pergi KL bersama geng Wasep aku -- Sofiah, Syafiqah, 'Ainul, Kakti dan Alya. Naik bas Transnasional. As assumed, Alya was the last to arrive mwahahaha xD Bila time naik bas tu, tetiba seats jadi tunggang langgang sebab seat yang tertulis dekat tiket tu takde -_- But in the end, we ended up sitting close to each other jugaklah. I sat next to Piqah.

The power of selfie

Dalam bas tu punyalah gelap. So I used my phone flash light, and Syafiqah guna Lenovo dia untuk selfie. Satu je kay selfie dalam bas. Riuh bas kami duk gelak buat lawak -_- Last sekali semua orang tido jugak even tho tak nyenyak mana (terutama Alya). Kami tiba di Stesen Putrajaya. (sengaja landing kat situ sebab tak ramai orang and ada tempat mandi ahaks)

Selfie starting

Aku, 'Ainul dan Piqah dah siap mandi masa ni. Tunggu tiga orang lagi, lalu kami pun selfie secara overdose sikit. Sorry.

What

Don't look so happy, Fifiey -_-

Testing selfie

Hai
Apa kes tah yang tu sorang eksaited nak selfie

Muka macam orang berduka je (padahal muka ngantok xD)

Fifiey...... buat muka

Troll faces :3

Gediknya aii -_-


Piah takdek sebab tengah mekap xD
Ni semua selfie kat surau neh. Teruknya la perangai nak-nak dara ni semua -_- Okay, last selfies!!

Mekasih kepada Lenovo girl

Then, kiteorang beli breakfast dekat satu gerai ni, and naik KLIA Transit untuk ke KL Sentral untuk naik monorail ke Berjaya Times Square. Because BTS tak buka selagi tak pukul 10 pagi, kiteorang melepak dulu kat NU Sentral. Dan selfie. OK.

Badummm-tss

Abih omey lettew

Lepas 9.30 pagi sikit, kami pun gerak ke stesen monorel. Beli tiket dan terus ke Imbi. Terus pergi cari Theme Park di tingkat 5, tapi....................theme park bukak pukul 12 tengah hari! Soooo, we decided to go watch movies! Aku dan Piah tengok Captain America: The Winter Soldier (aku tak tahu kenapa tetiba dapat cinema yang Premiere punya huahuahua kerusi empuk dan ada lima orang je dalam tu xD). The others tengok cerita hantu Thailand, Still 2. Captain America start pukul 11.40am and Still 2 pukul 11.30am.

Kat kedai kasut

Sebelum movies tu ada banyak lagi masa, so aku dan Piah melepak kat Borders (OKAY AKU BELI BUKU UNITE ME YEAHHHHHHHHH BABYYYYY). Yang lain pergi mana entah. Lepas tu pergi beli kasut (semua orang beli kasut kecuali Alya).

Then gi tengok movie.... Huwaaaaaa sedih k Captain America :'((( Dah berair dah mata masa scene Steve tengok Winter Soldier tu, "Bucky?" HUWAAAAAAA HUWAAAAAAAA pastu masa nak ending time;

Steve Rogers: You know me...
The Winter Soldier: No, I don't! [attacks Steve]
Steve Rogers: I'm not going to fight you... [drops his shield]
Steve Rogers: Your name is James Barnes...
The Winter Soldier: SHUT UP! [hits Steve]
Steve Rogers: You're my friend...
The Winter Soldier: You're my MISSION! [repeatedly pummels Steve]
Steve Rogers: [brusied and bloodied] Then finish it... because I'm with you til the end of the line...

BYE SAYA NANGES DULU K! :'''(

Lepas dah recover emo tengok Captain America, terus pergi solat. Dalam pukul 2pm gitu masuk Theme Park. Yayyy!


Yang lawaknya kamera henfon semua tinggal dalam locker, so takleh la ambik gambar masa naik rides semua -_- Sedih k. Tapi sempatla bergambar bersama-sama, mintak tolong seorang uncle ni.


Eksaited sangat

Memula sekali kami naik Space Attack. Gila kau. At first aku tak tahu apa benda alah tu buat. So I was sooooooooo damn excited to ride it on. Takde sorang pun bagitau aku what that thing was supposed to do! Arghhh Kakti tak naik pun because she KNEW! So dia stay kat bawah. Geram I geram xD Nah ride dia punya video. Aku tak tahu ah sapa ambik video ni tapi memang gila ah -_-


Ya Allah, masa kat mid-air tu...............semua benda dah bermain kat kepala ni. Dengan seatnya yang dah tergerak ke depan sikit, memang rasa nak jatuh and satu je dalam otak aku, "Ya Allah apa lah aku dah buat sepanjang hidup aku, dosa-dosa aku banyaknyaa..." sebab seriously rasa macam nak mati je, sebab rasa macam nak jatuh dah asdfgjkl. Perghhhh memang ah aku tak sangka ah. Yang aku tak puas hati, dia berhenti mid-air tu semua badan dah upside down oh my God.... HUUUUU!

Alya sampai kena culture shock. Sofiah yang semangat pun macam diam je. Aku muka ketat gila kot sebab terkejut. Yang lain memang rasa sama je dengan aku, eeee kalau korang naik.... IDK k IDK! Tapi nasib baiklah aku ni bukan lemah semangat. Tapi rasa macam bodoh sikit lah kan pergi naik benda tu pffffffft huahuahuahua tapi takpe experience x")

Perasan pulak mamat hantu ni

Lepas tu, masuk Haunted House. Yang ni gila tak gila. Mula-mula masuk tu, tetiba akak yang kat luar tu panggil, "Hey! It's not ready yet," Wakakakaka semangat tuh xD Bila masuk tu, aku duk belakang sekali, Piah and 'Ainul leading. And ada satu part tu, masa tu dekat jail, hantu tu pergi terjengul kepala ikut palang besi tu and apa lagi, menjeritlah bebudak depan aku tu (aku tak jerit, not yet anyway xD). Lama jugaklah nak recover dari hantu penjara tu.

Habis terkeluar bahasa Terengganu, aku tak tahu ah hantu tu faham ke tak.

Piah & 'Ainul: Takmbohhh! Takmbohh!

Piah pun jerit jugak, "Mokkk!" and I added, "Baru nak ingat kat mak..." xD Pastu ada lagi hantu kacau. Masa dah dekat nak keluar tu, ada hantu macam kejar aku (sebab aku duk belakang sekali), aku pun jerit! dan tolak Kakti (kat depan aku)! Dahlah aku sorang je jerit masa tu, orang kat depan tak sedar pun ada hantu kejar aku lololol Tu jelah aku jerit lepas tu dah habis dah. Time dah keluar tu semua duk jerit (except me sebab aku tengah gelak sampai tersekat kat kerongkong xD) sebab dah selamat xD

Hey there

Happy nyeeee

Fifiey should stop making faces xD

And then after that, someone said, "Jom ah naik Dizzy Izzy, RINGAN sikit. Lepas naik Space Attack and masuk rumah hantu, kena naik yang ringan je," and it turned out to be -_________- Not quite ringanlah ye anak-anak semua.


Ada couple ni, duduk cart belakang aku, yang boy tu mula-mula macam nak buat berani lah for the sake of his girlfriend, tapi bila dah habis tu..........pucat lesi habis muka dia xD Lama gila ride ni. Mula-mula rasa jugak la macam rasa naik Space Attack, pastu sebab lama sangat jadi bosan. Aku pun berbual jelah ngan Piah wakakakaka. Bila dah habis tu berehat kejap sebab semua orang pening. Memang dizzy sungguh -_-

Lepas tu kiteorang naik kat tempat yang kanak-kanak punya. Memang ringan betul ah xD Naik kereta kat Taman Botani apa entah. Main hon hon je, tak ada apa-apa pun. Tak ekstrem langsung macam yang sebelumnya (walaupun Alya berdebar tak tentu pasal xD). After that, 'Ainul dan Piqah main yang kereta elektrik langgar langgar tu. Dia duorang je pun main. Yang lain pening lagi.

Then, diorang semua naik Merry-Go-Round. Aku macam tak sanggup sikit naik walaupun slow je, tapi aku berehat sikit sebab pening xD Lepaih tu, main yang macam lempar barang tu pastu dapat hadiah (tak dapat pun sebab tak mengena, k)

Dan.....muncullah saat yang ditunggu-tunggu! Naik roller coaster! At first Kakti dan Alya tak nak naik. Lepas pujuk pujuk pujuk, naik jugak lah. Sampai ada pakcik tu (pakcik ni la tolong ambik gambar kiteorang) lalu depan kami dan cakap, "Alaa dik, naik je!" yeahh xD Tapi.... Alya panik sangat, sampai berjuraian air mata, lalu dia pun turun. Si Syafiqah (yang duduk sebelah aku), tersangkut pulak kepala dekat penghadang keselamatan tempat duduk tu. Tak boleh angkat dah sebab dah automatically locked. Penjaga RC tu pun bila nampak Piqah, "Ya Allah, dah ni kenapa pulak?" -_____- Lepas tu orang tu suruh kawan dia unlock kan. Huh.


RC was more bearable than Space Attack. Time pusing upside down tu aku pejam mata kejap. Memang rasa nak jatuh ah, k. Aku tak jerit pun. Pastu aku nampak macam ada flash camera. Aku pun jerit, "Piqahhh!!!!!! Ada orang ambik gambar kita!" Wahahaha. Kejap je ride nya. 2 minit. Rasa nak naik lagi (dengan Alya) tapi Kakti dah tak nak dah. So Alya tak merasa lah naik RC.

Laaaaaaaaast sekali, kiteorang naik Spinning Orbit Ooort's Express.. Yang ni paling best. Walaupun laju jugak, tapi sangat osemmmm.

Credit to Google

Kiteorang pun ambik barang, dan ambik gambar.



Depan Galaxy Space

The end :3

Kiteorang pun keluar dari Theme Park tu, dan ambik gambar di luar.

Merenung
Cantik kan gambar ni? :3

Happy girls

Masa kat luar tu, Alya nampak roller coaster sedang berrolling lepas tu dia tengok aku sambil gelak nerves, "Alhamdulillah, Allah telah selamatkan saya..." sebab dia tak jadi naik roller coaster sebelum. Aku gelak guling guling dah masa tu xD

Bye, till we meet again :')

Then, naik monorel balik KL Sentral dan naik KTM ke MidValley (ada orang nak gi MPH). Makan kat Kenny Rogers. Aku pergi cari buku kat MPH tapi takde! HUUU!!!! SEDIH! Lepas dah makan apa semua, kiteorang balik ke KL Sentral untuk naik KLIA Transit ke Putrajaya. Bila dah solat kat KL Sentral, kiteorang terus naik tren. We reached Putrajaya just in time! 5 minutes to 10pm! Fuhhhh, alhamdulillah.

Safely loaded in the bus

We then buat conclusion pasal trip the whole day (especially about those extreme ride-ons) and gelak gelak. Bila sampai Stesen Putra, kiteorang dah start diam dan slowly dozing off to sleep. Kalau masa on the way ke KL kiteorang tidur dua tiga jam je, tapi kali ni we slept for the whole ride. Penat sangat kot. Sampai Terengganu pukul 6 pagi dan terus balik sebab Kakngah dah sampai. 'Ainul, Piah and Piqah tumpang rumah aku dulu. Alya dan Kakti balik sendiri dengan mak ayah diorang.

Akhirnya, sebelum masuk U, masing-masing dapat enjoy time together. Terima kasih semua for the memorable experience. Kalau Piah tak ajak pergi theme park tu, tak tahu ah aku nak gi ngan sapa. Nanti dah masuk U, payah dah. Nak struggle untuk asasi >.<  Thanks semua. Next time kalau cuti sem or dah habis asasi, kita boleh pergi lagi (Kakti dah tak nak ikut, k). xD Weet weet :3

Bye!

Universiti Malaya

14.5.14

Assalamualaikum.

Lain kali aku sambung entri yang gi Brunei tu k. Sebab aku malas. Tapi before 25 Mei ni jugak kot aku update pasal Brunei tu sebab.... I'll be going to Pusat Asasi Sains Universiti Malaya for my studies. Alhamdulillah aku dapat Asasi Sains Hayat kat UM tuh. Terpisah tahap itik dengan geng geng semua. Syafiqah and Sofiah dapat USIM, Kakti dapat UPM, Alya dapat UM jugak (Asasi Sains Fizikal) (tapi aku rasa macam dia dapat je yang MARA tu nanti), and then 'Ainul insyaAllah akan teruskan perjuangan menjadi seorang guru. Hehehehe!

These couple of weeks akan busy la sikit nak urus itu ini. So far aku dah buat medical check-up apa semua, and then dokumen dokumen semua dah lengkapkan, except for pembayaran yuran perkhidmatan. I don't know why, tapi aku rasa macam eksaited pulak ennnn nak gi belajar (yelah dah 6 bulan duk goyang kaki kat rumah). I read a few articles on PASUM, and setakat ni I think I'm gonna like the place (yang unfortunate nya aku pulak dapat U di KL padahal selama ni aku berkeras taknak duk KL so kfaing).

Yang paling membimbangkan di PASUM ialah kelajuan Wifinya (baca blog ex-PASUM). I mean....zzzzzt. Kena campak ah henfon lepas ni -_- Tapi kalau campak takleh wasep -_- See -_- Belum apa-apa dah pikir pasal wasep -_- Apa hal banyak sangat smiley -_- ni huh k -_- And then PASUM berdekatan dengan Mid Valley kan lepas tu kat MV tu ada MPH kan so -_- Dahlah 28 ni buku baru nak keluar -_- Lepas tu Julai ada lagi nak keluar -_- Oh, my.... THE AGONY

Setahun je aku asasi ni, dua semester. And then after that (insyaAllah bila aku dapat 4.0 flat nanti), boleh ambik Medik. Asasi Sains Hayat di UM boleh menjurus kepada Medik manakala kalau di UIA tak boleh sebab dah ada Asasi Perubatan, so Asasi Sains Hayat UIA boleh ambik Biotek, Biomedik gitu jer kot. Tapi macam best je sains hayat ni sebab belajar macam ambik sains tulen. (aku sebenarnya tak sabar nak belajar Matematik balik sebab aku rasa dah lama tinggal) (dah tu kalau tak sabar sangat belajar Matematik yang gi pilih sains hayat tu pehal, ambik ah sains aktuari) (Eh kesitu pulak)

Ohoh, by the way, aku ditemuduga melalui atas talian. Time interviewer call tu, aku kat Brunei tengah jenjalan. Huahuahuahua. Mujurlah time tu tengah berehat di rumah air, kang tak pasal-pasal di'interview' masa naik bot pulak -_____- Interviewer banyak tanya pasal sains hayat, in English, lepas tu in conclusion he wished me luck and bagitahu that was all he could do sebab it was only a phone call. I keep thinking that what if orang lain yang jawab instead of me, unsur penipuan boleh berlaku and pihak UM won't even know. But in other words, I'm grateful sebab takyah PERGI interview sebab I was unavailable at the time.

Zzzzzzzzzzzzt ingatkan orang tak dapat straight As ni tak dapat la UM tu, tup tup dapat pulak -..- Takpe la dah rezeki kat situ. Huhu. Doakan aku ye kat PASUM nanti, insyaAllah I'll update from time to time (if I'm not busy with studies and all). Macam emo je tahun ni dah tak puasa kat rumah. Balik raya pun mungkin seminggu je :'( Mesti nanti aku kurus sebab homesick and malas makan sebab nak jimat duit beli novel BI (EHHHHHHHHHHHHHHHHHH???? XDDDDDDD)

Pastu dahlah tak dapat kolej sama dengan Alya, so takbleh ah jadi room mates. Takpela, insyaAllah dapat roommate yang baik (nak best lagi blogger jugak, ataupun baca novel BI jugak pastu fangirling sesama oh bestnya!)

TATA! :D

A Trip to Brunei: Day 1

2.5.14

Assalamualaikum.

Recently, I've had a vacation with my family to Brunei. Three days and two nights. Yang perginya, my parents and my unmarried siblings, Kakngah and Amuh and also me lah. We went with Royal Brunei Islamic Package (complete with transports, guides etc). A present for me from my parents, untuk result SPM. Okay.

So please, enjoy some pictures.

At the KLIA with my siblings

Walid and Ummi at KLIA

Aku yang gila selfie

Selfie again

At KLIA, lepas dah check-in and drop bagasi apa semua, we proceeded to the Money Exchange counters untuk tukar duit Ringgit Malaysia to Brunei Dollar.

Still them, Amuh and Kakngah

Hi

I'm sorry, making faces has become a trademark for my siblings *flips tudung*

KEMBAR TAK?!

As usual, bila dah lepas imegresen, kena naik tren (sebab usually kan international punya flight ada naik tren). Lama gila kot aku tak naik tren ni, rasa macam eksaited gila bila naik. Tu yang tak reti nak duk diam, asyik ambik gambar je xD

With my sister and Mom

After a while, it was time for us to board the plane. And........

Sempat lagi selfie on the way masuk plane xDDD

Still selfieing inside the flight

And I honestly don't know why I had to sit with Amuh right beside me. We're both gemok and berisi and the whole area became uncomfortable and sempitttttttt -_______- Masa tengah makan tu lagi ah. I wanted to sit beside Kakngah, but Amuh tak nak kasi aku keluar pffffffft. Gedikkkkk

Seeeeeeeee, nak duk sini!

I couldn't drift off during the whole flight because sempit and tak selesa and all that. Bila dah mata tutup sikit, tup tup makanan sampai. Oh, and all the stewardesses of Royal Brunei Airlines cover their heads (pakai tudung comellote la) perfectly. Before taking off, ada baca doa bermusafir lagi. Rasa macam whoaaaaa gila kot masa tu. Yelah yelah I tahu lah. Malaysia Airlines dan Air Asia takde buat macam tu semua, okayyy!

The flight took two hours.

Selfie at Brunei International Airport (the Arrivals sign back there is a must)

With Salleh our hotel driver

Ni Amuh. Dia single. Siapa nak, contact aku. K.

TAK. HABIS. HABIS. K.

Some part of the airport

Amuh wearing that, macam pergi negara 4 musim je -_-

I actually did feel like a foreigner (because I was)

Still at the airport

No one we know of, Kakngah taking candids

Selfie dalam van

See, told ya. Trademark

Where iz me

On our way to the hotel

Our hotel was Orchid Garden (but we wrote on the form yang biasa orang tulis untuk visit countries tu, Garden Orchid). The hotel is near the stadium.

Upon reaching the hotel

Ajak Ummi selfieyhhhh skalehhhh

In our suite

Free complimentary drinks (yang merah tu superbbbbb)

Rehat sat before starting our tour

Right next to the stadium, our hotel

The empty road of Brunei

Tak pernah lagi jumpa teh tarik dalam tin -_- Camane die tarik tu

Lepas solat jamak Zohor-Asar, aku dan Amuh tidur (Kakngah pun). Ummi dan Walid tidur jugak kot sikit, tapi aku dan Amuh la tidur macam tidur malam -_______- Before Maghrib, our driver and tourist guide arrived to take us to the mosque named Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah (I think so lah nama dia hehehe).

Our tourist guide was Mina. Amuh and Kakngah aku lepas tahu nama Mina tu, sampai ke sudah duk "Samina mina e e waka waka e e" -_______- Teruk betul perangai. Then our driver was Pak Agus. His name is Agustus and I was like, "Augustus Watersssssssssssssssssss!" Even tho Pak Agus is nowhere near  Ansel Elgort, but! I was still fangirling lol

Family
The biggest dome is made of GOLD, like, a real one. Many of the the architectures are made of gold (or dipped) that I can't name which one is of gold and which one is not. Clearly the Sultan of Brunei waqafkan tanah untuk pembinaan masjid ini and he is a very rich sultan (of course lah, sultan kot). Orang Brunei tak mencuri, so that's why all the golds are all in place.

Kalau kat Malaysia?

Ummi: Kalau kat Malaysia, harini buat kubah emas, esok dah takde dah.
Amuh: Heisy!
Aku: ???
Amuh: Esok apanya, tak sempat buat, dah hilang dah emas tu. Pekerja ambik

xD

Hi there
We prayed jamak Maghrib-Isya' here. Inside the masjid was......boom! Subhanallah, gila cantik. (Tak boleh ambik gambar dalam masjid so takdelah). Brilliant sangat. Chandeliers made of crystals and gold and diamonds. After that, we wandered around the mosque and took pictures.

Posing engko

Posing kat tempat diraja

Sultan Brunei usually prays at this mosque during solat Jumaat if he's not sailing or stuff. So the place we were standing in the picture is actually laluan untuk sultan and his kerabat.

Sultan tak payah naik tangga, naik escalator.

Baca doa sket. Haha

Time ni baru habis solat Isya' kat masjid tu. So imam tengah baca doa, kita pusing masjid.

Haa, nampak tak pagar tu, tu emas betul tu (ye ke Fiey? rasanya lah xD)

Hi, I'm in Brunei!

With Amuh

Shortly after, we went for dinner dekat Restoran Aminah Ariff. Malay dishes. Quite okay la, but for me, no food tastes better than in Malaysia kbye.

Parents waiting for food

He's single (he asked me to include this here)

After we got ourselves full, Mina took us to the night market. Silap ah bawak pergi pasar malam masa orang dah kenyang semua. Tengok makanan rasa naik loya dah semua orang -_-

Intai intai makanan (bought some of the kueh)

I want fooooooooood

Some of the food

This guy here is making sate...kot

Kuih lapis macam yang Sarawak ke ni

These two are famous in Brunei, kira macam traditional food la

Penyaram tu rasa dia macam telinga keling je. Orang Terengganu panggil 'dderang' (okay I just Googled it, people call it 'denderam'). Selurut damit tu pun macam kuih orang kita jugak, but with a different name. Dah nama pun orang Melayu, mestilah kuih sama je. (that penyaram if eaten masa panas panas mesti sedap superb kot sebab masa makan yang dah sejuk pun sedap sangat)

WHAT'S BUYAH AGAIN?!

Nampak tak Amuh kenyang sangat tu (tapi beli cendol -_-)

Our time at the market was quite short and simple sebab semua dah kenyang, jadi nothing interesting was to be found there anymore hahahahaha. We were sent back to our hotel and aku pun nak mandi kolam kat stadium, but Mina said the hotel had its own pool, so I was like, "REALLY?! JOM MANDI SEKARANG!" so in the end, I ended up having the time of my life inside the pool with Kakngah and Amuh.


(had to use the safety pelampung sebab kaki tak jejak lantai pun)

I know how to swim, a bit, tapi dah lama sangat tak berenang. Kang tak pasal-pasal lemas kat Brunei -_-"


The view from the pool side

Aftah swimmin'

The selurut damit yang basi kfaing

Sejurus itu, we headed back to our hotel room and got cleaned and watched TV. I ate one of the selurut damit and dah boleh rasa macam nak basi (I continued eating it because I'm an eater). So in the middle of the night when both my siblings were asleep, I started having stomach ache that I had to use the toilet for a while. Argh. Dammit. SURE, SELURUT DAMMIT xDDDDD

Nothing much on the first day except that we were informed a bit about Brunei. There are no motorcycles on the road (only motorbike yang berkuasa tinggi, tu pun setakat aku kat sana, nampak dua buah je, on the first day). So the traffic is good. If only Malaysia were like that kan. Tak payah lah aku asyik duk membebel kat motorcyclists yang suka BAWAK MOTOR TENGAH-TENGAH JALAN. Tolong tepi sikit. *singing SleeQ's song*

Stay tuned for the upcoming posts (part 2 to 10 because I have a thousand pictures -_-).

Oh, and stay happy!