Jerebu.

9.7.14

Dulu kat Terengganu, udara bersih dan nyaman.

Tak ada macam di Kuala Lumpur ni. Old man gasping for air, dead crow in the drain. Bukan setakat old man gasping for air, young people are also finding it hard to breathe normally. The hazy condition is too much. Sakit sana sakit sini. Alhamdulillah tak melarat dan semakin pulih.

Jerebu fizikal. Jerebu hati? Tak sedar hati dah berjerebu? Ibaratnya jika kita ni suatu makhluk yang boleh dikecilkan, dan menjenguk masuk ke hati yang berjerebu -- sama. Sama macam jerebu fizikal. Kelam. Sakit mata. Tak selesa. Hati siapa tu yang berjerebu? Kita ke? Pembangunan pesat apa yang berlaku dalam bandar hati kita sampai hati dicemari jerebu?

Mungkin kita lupa. We take down the trees providing oxygen in our hearts. Pembangunan dosa every day, sikit demi sedikit jerebu memenuhi ruang hati. Ever tried to get rid of the haze? No? Then, maybe we should try. Because not doing anything means nothing. Kalau takde usaha nak hilangkan jerebu di hati, makin kotorlah hati.

Sama macam jerebu di Kuala Lumpur, or any other places experiencing this hazy condition. If we do nothing, we'd continue to live like this, breathing in bad air that finally gets mixed with our blood.

Salam Ramadhan.
17 days to go til I'm home for eid --

Post a Comment