Bersatulah

24.1.15

Dulu aku masih ingat
WhatsApp seorang rakan kepadaku

"Bersatulah."

Ujarnya padaku
Time tu jiwa nan remaja lagi
Api dekat peak lagi

What the hickup mamat ni

Al kisahnya tak perlu cerita
Cukuplah tahu aku keluar group kerana tiada persetujuan

Sampai sekarang
Tak pernah join lagi

Aku lah tu
Degil nak mati hidup balik

Tapi nak je aku tanya balik si dia
Apa maksud kau dengan bersatu
Adakah dengan aku join group tu
Kita semua dah bersatu?
Wow mudahnya

Aku bukan nak bersengketa
Cuma aku ni jenis orangnya
Ya mungkin cepat terasa
Dan terasa aku tu boleh jadi lama
Kalau tiada yang mintak maaf

Nasiblah.

Aku kagum dengan orang yang boleh mintak maaf
Lepas buat salah
Especially kalau dengan aku
Jarang orang mintak maaf if tergaduh dengan aku

Well mungkin 100% my fault all the time I dunno

Bersatu
Apa tu?

Definisi aku bersatu ni
Mudah je
Simple macam makan sushi (ok makan sushi tak simple sebab aku horror sangat dalam penggunaan chopsticks)
Simple macam jawab soalan English semalam

Bersatu ni
Bilamana kau orang
Balik kampung
Reramai
Nak tengok pakcik sakit

Bila kau orang
Rentas perjalanan 500km
Sebab nak tolong ringankan
Majlis kahwin cousins

Bersatu ni lagi
Bila korang duduk berjauhan
Tapi time rare and free
Korang ajak cousins and uncles main futsal sesama
Lepak mamak sesama
Even rumah masing-masing jauh

Nampak tak?

Keluarga.

Bagi aku bersatu tu keluarga
Bilamana dah rasa keluarga
Kita boleh bersatu

Walaupun zaman sekarang dah maju
Semua pakat duk tilik phone je balik kampong
Tapi sebab kita dah keluarga
Kita adalah satu

Bagi aku bersatu tu keluarga
Darah atau tidak
Tu bukan pengukur

Kalau kau sampahkan aku dalam layanan kau
Sorry lah family tak layan family macam sampah.

Blind

21.1.15

Oh
Oh
Oh

Because no matter how much you ship a couple in any book or movie

Like
Edward and Bella,
Katniss and Peeta,
Clary and Jace,
Percy and Annabeth,
Piper and Jason,
June and Day,
Juliette and Warner,
Daniel and Luce,
Nora and Patch,
William and Tessa,
Dimitri and Rose,

Don't lie to me that you don't feel a thing when you see

Jacob crying,
Gale giving up,
Simon backing off,
Rachel being alone,
Reyna...
Tess left to tears,
Adam wondering why,
Cam breaking,
Scott dying for Nora,
Jem in his death bed,
Mason sacrificing his life for Rose,
And...

They are the ones who have always been there

But maybe...
Love can be that blind.

Game

18.1.15

Isu.
Isu.

Isu hangat sekarang.

Peluk cikeddd.
Aum.

OK.

Begini-lah, kiranya sesuatu benda dah lali,
Akan terus menjadi biasa.

Kata pepatah dulu,
"Alah bisa, tegal biasa."

Telinga pun dah rasa nak tutup,
Mata pun dah tak mahu lihat,
Mulut pun dah tak mampu,
Tangan...? Entah.

Beginilah.
Usah dituding jari ke arah orang.
Lihat diri sendiri dulu.

Pernah kita halang?
Ada usaha kita?
Kalau tiada, kenapa seratus peratus salah diletakkan ke atas si gadis itu?

Aku bukan pembela gadis itu.

Aku sendiri,
Ya Allah,
Banyaknya orang share gambarnya,
Ya Allah,
Takut.

Serendah itukah kita para pemudi?

Ya, saat satu Malaysia menghakimi si gadis itu,

Satu Malaysia tahu tak
Yang ada beribu pasangan couple di luar sana
Yang buat benda sama?

Gulp.

Cumanya, mereka tak ditayang di kaca TV, mereka tidak di'highlight'.

Mereka "sooo shweeet".

Usah hanya fokus yang di media,
Artis sini peluk artis sana,
Lain jantina,
Tapi tumpukan jua,
Kepada anak-anak muda,
Berstatuskan remaja.

Entah,
Yang bermulanya,
Kenalah dari diri kita,
Sebelum kita nak ubah dunia,

Ubahlah diri dulu.

Tegur jangan sampai timbul aib.
Marah jangan sampai tertusuk besi.

Berpada-pada.

Dan akal.
Pada manusia, Allah kurnia akal.
Guna.

Tiada beza taraf dosa antara yang tinggi dan rendah darjatnya.

Semoga Allah ampuni kita semua.

Agama kita, bukan game.

One step ahead

14.1.15

The thing is
If we were both brave enough
We'd be one step ahead

I don't know
I don't know how he felt
How he feels
But I do know how I felt

Often I underestimate myself
I still do
Because that won't change

But then I remember
The way he talked to me
The way he blushed
The way he tried to avoid my gaze
when I asked him a favour
The way he called my name
to borrow or ask for my stuff
The way he just stared at me
when we met anywhere but
at that one place

The way he tried to approach me
but I got away

Well maybe that was only me
Now I can only shrug
And smile whenever she speaks of him
How they converse with each other
How their bond works
How she really wants him

I may not know about his feelings
But her feelings are not something that I'm oblivious to
I'll be taking my own way
I'm retreating my steps
I'm going to beat this
I'll forget him
because I know they deserve each other

Untitled

Now that I'm over him
I'm going to live a life
Free of crushes

Now that I'm a nineteen-year-old girl
I'm freeing myself of these feelings
I'm letting go all of these heartbreaks

And live a more meaningful life.

To Mr. I, thanks for stopping by! :)

-Fifiey's 19th Birthday

Sebabnya

4.1.15

Sebabnya
Ramai orang yang cantik
Ramai wanita cantik
Perempuan cantik

"Slim"

Boleh muat baju segala
Semua boleh fit
Saiz semua available

Tapi yang gemuk ni
Takda

Nak berfesyen pun
Nampak macam nangka
Macam kek lapis pun ada

Yalah
Orang kata "comel"
Define "comel"
Haha

Orang tak pandang yang saiz
Lebih XL ni
Serious tak
Sumpah tak

Semua nak yang perfect
Yalah mana ada orang nak orang gemuk

Dahlah gemuk.......
Tak cantik pulak tu
Tak sedap pulak tu mata memandang
Jalan macam penguin

Haih

Tapi takpelah kan
Biar orang tak pandang
Yang penting Allah pandang
Selagi mana kita taat perintah Dia

Mak ayah still mengaku anak
Adik-beradik masih terima

Dan
Masih ada yang sudi berkawan.

Terima kasih