The late night breeze

28.2.15

Sprawling on the floor,
Trying to get a grip on Probability and stuffs,
Thinking ahead of time,
Listening to Yiruma's lullabies,
Reminiscing the good old times,
Longing for someone to hug this broken heart.

Daydreaming in the still of night,
Imagining the luxury of home,
Though miles away,
A smile forming along with
dreamy eyes staring at the white ceiling,
Wouldn't it be great to feel the coziness of something home-ish?

Half a smile,
The year ago went by,
Remembering one phrase that used to be meaningful;
"Only hate the road when you're missing home"
A full smile.

The longing feeling to go home is still here,
Lingering all the time,
Missing both parents and family,
But the road is brighter now,
With light shining all around,
And no,
The road is not hated.

The past,
Full of sunlight,
And they were good while they lasted,
But there can be no more,
The feelings gone,
The bond fading,
Along with darkness starting to crawl.

Breathing in deep,
Breathing out normally,
Remembering lessons from Biology,
The respiration part,
Smiling with sad little eyes,
Somehow proud to be able to learn.

Breathing in the late night breeze,
The wind caressing,
Crashing this light brown skin,
Eyes threatening to close,
Forgetting all the sorrows,
Trying to let go of the past,
And tomorrow a new day starts.

- The Dress (HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA)

English.

19.2.15

"Silau."

"Adik pandai cakap English tak?"

"Pandai."

"Cuba cakap."

"English."

****

Throughout my years of education, I remember all of my English teachers, since English is my favourite subject.

Standard 1: Teacher Hasnah
Standard 2: Teacher Zaini
Standard 3: Sir Naziron
Standard 4: Sir Tan Yew Ghee
Standard 5: Teacher Wan Noor Khalbi
Standard 6: Teacher Wan Noor Khalbi

Form 1: Teacher Shafizahnoor
Form 2: Teacher Najmiah
Form 3: Teacher Shafizahnoor
Form 4: Sir Nasarudin
Form 5: Teacher Mahshuri

PASUM Sem 1: Miss Sakila and Teacher Ifah
PASUM Sem 2: Miss Suhaila

They were/are my favourite teachers, since you know, English is my most favourable subject...and I was/am close to them. I don't know why, there's this fierce passion in me for English and its literature and its people.

It is kind of amazing having a deep crush on English. I'd have to thank the books I read. I didn't even know I was going to be a reader back then ;) But even if I wasn't a reader, I'd still love English. The books are just catalysts.

I remember one of Teacher Khalbi's lessons.

****

We were in class at that time. She was asking us classmates a question.

"What is the most important thing in a friendship?" she asked us.

"Trust." I blurted out.

She smiled. "That is correct, it's important. But not the MOST important."

"Honesty!" Someone else shouted, I think it was Farhana or Aliuddin or someone hahaha

Nope.

"It's a word you use every day in your life." Teacher added.

We were thinking, hard (or was it only me? Lol).

There were a few more answers from my fellow classmates, but they were not the right ones.

"It starts with the letter L."

And then it dawned on us.

"LOVE!" some of us shouted, including me.

:)

Pergi.

15.2.15

Pagi itu, hatinya terasa sayu sedikit. Tapi digagahkan jua diri untuk bersiap-siap, untuk bertemu sahabat baiknya. Baju-T biru dan seluar jeans disarung. Rambutnya yang sudah sedikit panjang dibetulkan, disikat-sikat bagi nampak kemas. Terus dia capai kunci motorsikal dan dompetnya sebelum keluar dari rumah.

Sewaktu dalam perjalanan, fikirannya hanya separa fokus akan pemanduannya. Mujurlah jalan raya pada hari itu lengang. 'Pandai betul mamat ni pilih masa.'

Tiba di Taman Titiwangsa, dia memarkir motorsikalnya di bawah pohon yang rendang. Helmetnya dibuka dan dia atur langkah ke bangku berdekatan. Tempat biasa dia dan sahabatnya lepak. Dikelihnya jam di tangan, 4.58 petang. Dia senyum. Sememangnya dia dan sahabat menjaga ketepatan waktu. 'Seminit lagi sampailah tu.'

Jangkaannya tepat. Tepat jam 4.59 sahabatnya sampai, tersengih busuk ke arahnya.

"Kalau ikut jam aku, kau lambat seminit. Kalau ikut jam betul, kau awal seminit," selorohnya.

Sahabatnya itu tergelak sebelum mengambil tempat duduk di sebelahnya.

Mereka diam sejenak, memerhati suasana sekeliling. Ramai yang sedang beriadah, sesekali ternampak beberapa orang kanak-kanak sedang saling mengejar dan girang ketawa, gembira dapat bersama.

"Fadhli, ada apa ni, nak jumpa?" soalnya.

Fadhli tersenyum mengusik, "Aih, nak jumpa pun dah tak boleh ke sekarang? Dah jumpa pengganti aku keeee?"

Dia ketawa besar. "Lawak kau...tak lepas audition weh. Takdelah, mesej WhatsApp kau bunyi macam urgent je. What's up?"

"Aku dah nak kahwin, Mat."

Besar biji mata Mat dibuatnya. "Serius?"

"Yup. Takkan nak tipu benda-benda macam ni."

Satu senyuman lebar dikuntum Mat. Tangannya memaut bahu Fadhli dan digoncang-goncang. "Congrats, bro! Ish, happy aku dengar! Dengan siapa?"

Kali ini, Fadhli ambil masa sebelum menjawab. Setelah tiga detik berlalu, dia balas, "Aisyah."

"Oh."

"Mat, kau okey?"

"Okey-lah. Dah jodoh kau dengan dia."

Resah Fadhli dibuatnya. Aisyah merupakan kekasih lama Mat. Mereka bertiga dari kampung yang sama. Mat dan Fadhli membesar sama-sama.

"Kau tak marah?" tungkah Fadhli.

Mat menepuk dahinya. "Lahhh... Buat apa nak marah, Li oiii. She's my past. Jodoh kau dengan dia, alhamdulillah lah."

Suasana sepi seketika. Hanya kedengaran suara angin menderu dan kanak-kanak yang sedang bergembira di seberang.

"Bila nikahnya?" soal Mat.

Sekali lagi Fadhli ambil masa untuk menjawab. "Dua minggu depan," jawabnya perlahan.

"Perghhhhhhh baru nak beritahu aku sekarang ke?! Baguihhh punya kawaannnnn!" Mat memandang Fadhli.

Fadhli tersipu-sipu. "Aku takut kau marah..."

"Ish kau ni. Kalau takut aku marah, patutnya kau kena beritahu aku awal-awal lah. So that if aku mengamuk, kau still ada masa nak tenangkan aku supaya aku tak buat rancangan nak sabotaj kau. Ni bagitahu lambat-lambat, tak sempat la nak stop aku," jawapan Mat membuatkan kedua-dua sahabat itu ketawa.

Setelah itu, mereka berbual-bual sedikit dan Fadhli menghulurkan kad jemputan kahwinnya kepada Mat.

"Nikah malam sebelum. Datang tau. Orang penting kau tu," ujar Fadhli.

"Yelah...yelah," balas Mat.

Kemudian, Fadhli membuka cerita. "Sebenarnya, lepas kau putus dengan Aisyah, Mummy aku yang selalu dengan Aisyah. Yalah, Aisyah kerja dekat butik Mummy kan... Then, entah macam mana, Mummy lamar dia jadi menantu. Hmm... Kat rumah tu siapa lagi yang anak teruna belum kahwin, aku-lah... Aku pun setuju je..."

Mat setia mendengar. "And then?"

"Aku setuju sebab..."

"Kau dah lama suka kat dia? Heh," Mat meneka.

Fadhli pucat. "Macam mana kau tahu?"

"Alah... I can see it from your stares lah, brader. But because your good and gorgeous friend ni tengah sweet sweet dengan dia, kau buat dunno je kan? Sepandai-pandai kau, aku ni kawan baik kau tau. Takkanlah gesture macam tu aku tak perasan. Cuma masa tu aku lembab sikitlah. Lepas aku break dengan dia baru aku terfikir," ujar Mat dengan senyuman kambing. 'Dan sebenarnya aku nak bagi kau jalan,' tambahnya dalam hati.

Fadhli senyum.

Mereka kemudiannya bersurai setelah Fadhli memaklumkan bahawa dia ada hal yang perlu diselesaikan.

"Nak gi beli barang kahwin lettew!" usik Mat.

Dalam perjalanan pulang, barulah Mat membiarkan dirinya bersedih. Mana tak sedih, kekasihnya selama lima tahun, putus di tengah jalan pula tu, bakal jadi isteri kepada sahabat baiknya.

'Patutlah rasa sedih semacam je sebelum jumpa mamat tu. Aduiii,' gumamnya sendirian.

Dia sampai di rumah sewanya sejam sebelum Maghrib. Punggung dilabuhkan di sofa ruang tamu dan matanya dipejam seketika.

'Li... Li... Jodoh Aisyah dengan kau rupanya. Lawak pulak cerita ni. Kerja Tuhan...magnifico,' bisiknya sendiri lagi.

Meskipun begitu, hatinya senang, mengetahui bahawa kawan baiknya akan mendirikan rumahtangga. Tambah-tambah lagi, dia kenal Aisyah. Calon isteri yang baik, dan tanpa ragu akan buat Fadhli bahagia. Setelah sekian lama, biarlah Fadhli menemui bahagianya. Sudah cukup rasanya tulisan derita dalam hidup Fadhli. Biarlah Aisyah menyambungnya dengan coretan bahagia pula.

Namun, ada sesuatu yang mengiringi perasaan sukanya. Hatinya tetap sayu. Dan sayu itu bukan kerana Aisyah.

*****

Tiga hari kemudian, Mat yang baru pulang dari hospital, tempat kerjanya, menerima satu panggilan dari Datin Munerah, ibu Fadhli.

"Assalamualaikum aunty," sapanya.

"Waalaikumussalam. Mat... Mat..." kedengaran suara di hujung talian dalam esakan tangisan.

"Aunty, kenapa ni? What happened?"

"Fadhli, Mat... Fadhli..." kata-kata Datin Munerah masih belum menjawab persoalan Mat.

Kini hatinya cuak. Takut. Kenapa dengan Fadhli?

"Penyakit dia datang lagi. Dah tahap kronik. Last stage, Mat... Dah last stage..." sedu sedan Datin Munerah dapat didengar Mat.

'Ya Allah...belum tamatkah derita buat Fadhli?'

Fadhli dulu penghidap penyakit leukimia dari umurnya sepuluh tahun, setahun selepas perkenalan dia dengan Fadhli. Namun, dek kerana wang yang melimpah-ruah dalam keluarga Fadhli, akhirnya dengan izin Tuhan dia dapat disembuhkan setelah dihantar berubat ke luar negara.

"Bukan dia dah sembuh, aunty?" soalannya bernada mati. Kosong. Dia tahu kepada soalannya sendiri, tapi dia merasakan perlu untuk mendengar jawapan daripada mulut orang lain.

"That disease can attack him back. And it did! And he hid it from us! Until we found him lying on his bed this morning, with all the blood on his face, coming from his nose! You, of all people should know!" Datin Munerah seolah-olah histeria di hujung panggilan, dan kedengaran ada seseorang yang menenangkannya.

Mat mematikan panggilan sebelum dia bergegas memacu kenderaan dua rodanya ke hospital, untuk kali kedua pada hari itu.

Hatinya membara. Hatinya takut. Dia takut, tidak rela kehilangan Fadhli. Sahabatnya dari kecil. 'Tolonglah, Ya Tuhan... Jangan...' hati kecilnya berdoa. Pacuan dua rodanya bergerak laju, berhati-hati. Setibanya di rumah sakit, dia segera masuk, menuju ke lif untuk ke tingkat 5 dan disapa oleh seorang jururawat yang dikenalinya di kaunter.

"Eh, Doktor Uwais? Tadi bukan dah balik ke?" tanya nurse tersebut.

"Ada hal. Patient bernama Wan Ahmad Fadhli bin Dato' Wan Firdaus, bilik nombor berapa?"

*****

"Kenapa kau tak bagitahu aku?" soalnya perlahan, tak puas hati.

Pedih hatinya melihat Fadhli terlantar lesu di atas katil bilik VIP.

Wajah pucat Fadhli tersenyum. "Takut jadi macam ni lah. Bukan kau boleh buat apa pun kan?"

Tersentak Mat dengan jawapan Fadhli. Sebelum dia dapat membalas Fadhli, Fadhli sudah tahu apa yang ingin dikatakan Mat, dan dia tidak membiarkan Mat berbicara dulu.

"Aku tahu kau doktor. Kau rasa kau boleh buat something. Tapi aku tahu kau bukan expert dalam bidang penyakit aku ni kan? Heh. Aku dah berubat dulu, ingat? Sembuh, alhamdulillah... Aku rasa second time ni tak perlu -," ayatnya tidak dapat dihabiskan kerana dipotong laju oleh Mat.

"Habis tu, kau nak berputus asa?! Redha je tanpa berusaha?!" suara Mat yang tadinya perlahan sudah dinaikkan sedikit.

"Mat, I can feel it, it's my time."

"No... Kau... Kau..." air mata Mat hampir tumpah.

"Lagipun it'll be a waste of money if I do the treatment again. And I don't have the confidence that my body will be able to fight it again this time," ujarnya perlahan dengan senyuman.

Nafas ditarik panjang. "You can't leave me, not yet."

Fadhli tergelak. "Ayat kau macam kau ni kekasih aku je," ucapnya.

"This is not funny, Li. Not even close to it," balas Mat, serius.

"Mat, selama ni, kau terima aku sebagai kawan, Mat. Dulu, aku ingat lagi. Aku baru masuk sekolah sekolah, duduk kat meja. Sorang-sorang. Tak ada orang pun nak kawan dengan aku sebab aku selekeh, nampak macam orang miskin. No one, Mat. No one. Kecuali kau. Kau datang kat aku, offer makanan kau. Kau kata mak kau buat, biasa-biasa je tapi sedap. Kau je yang nak kawan dengan aku, Mat. Dan sejak tu, kau setia kawan dengan aku. Kau terima baik buruk aku. Bila kau tahu aku anak orang kaya, kau tak ambik kesempatan, kau tetap setia jadi kawan aku, Mat. Aku bersyukur Allah hadiahkan kau dekat aku. Aku pun tahu, kau banyak berkorban untuk aku. Aku tahu kau break dengan Aisyah...sebab aku. Aku tahu," Fadhli berkata dalam susah payah dan linangan air mata.

"Kalau boleh, Li, biar aku kat tempat kau. Biarlah aku sakit, bukan kau... Biarlah aku ganti tempat kau..." Mat menutup wajahnya dengan telapak tangannya.

"Aku tahu kau sanggup buat semua tu, Mat. Tapi kita hanya manusia. Ini semua kerja Tuhan. Kalau aku tak ada nanti, kau kena lepaskan aku, OK?" tangan Fadhli mengesat air matanya sendiri.

Mat memegang bahu Fadhli. "Aku tak tahu, Li... Aku tak tahu."

*****

Jenazah Fadhli selamat dikebumikan. Mat menaiki kereta bersama-sama dengan pemandu, Pak Haris, Dato' Firdaus dan Datin Munerah. Hanya suasana suram mengelilingi mereka. Sekali-sekala terdengar esak tangis Datin Munerah sambil ditenangkan oleh Dato' Firdaus.

Setibanya di rumah agam milik Dato' Firdaus, mereka berempat turun dari kereta dan disambut oleh pembantu rumah, Ibu Zahrah. Dato' Firdaus menyuruh Ibu Zahrah membawa isterinya masuk dan berehat. Dato' Firdaus mendekati Mat dan dia mempelawa Mat ke bangsal berdekatan kolam ikan.

"Mat OK?" tanya Dato' Firdaus, lembut.

Satu senyuman lemah dihadiahkan buat ayah almarhum sahabat baiknya. "Kalau tak OK pun, uncle, kenalah OK. Yang hidup kena teruskan hidup," balasnya perlahan dan air matanya menitis setitik.

Dato' Firdaus menepuk-nepuk bahu Mat, memberikan sedikit kekuatan untuk Mat teruskan perjalanan kehidupan tanpa sahabat karibnya di sisi.

"Li tu sahabat baik saya, uncle. Apa-apa pun, dialah jawapan. Saya sedih, dia ada. Saya gembira, dia ada. Pendek kata, semua saya, dia ada. Tapi Allah lebih sayangkan dia, kan, uncle? Orang baik-baik Allah ambil awal-awal..." luah Mat.

Dato' Firdaus tersenyum. "Mat, Mat... Uncle beruntung, Fadhli pun beruntung. Anak uncle ada kawan yang baik macam kamu ni."

****

Beberapa hari kemudian, Dato' Firdaus menemui Mat di tempat biasa Mat dan Fadhli lepak. Mereka duduk di bangku yang sama yang selalu Fadhli dan Mat guna. Saja Dato' Firdaus berbuat demikian, dia tahu Mat rindukan Fadhli, mungkin lebih daripada dirinya.

Perbualan ringan dimulakan sehinggalah Dato' Firdaus diam sejenak, kemudian berdehem perlahan.

"Uncle tahu ni macam terlalu awal. Tapi Fadhli mintak uncle sampaikan kat Mat secepat mungkin. Pasal pernikahan dia dengan Aisyah..." sengaja Dato' Firdaus tidak menghabiskan ayatnya.

Hati Mat tersentak. "Uncle..." suaranya merayu agar perkara itu tidak dipanjangkan.

"Kad jemputan dah siap, Mat. Semuanya dah siap, Mat. Pengantin perempuan dah ada. Pengantin lelaki je tak ada, Mat. Kamu tak kesian ke dekat Aisyah? Lagipun, Li yang nak kamu berdua ke alam rumahtangga. Takkan lima tahun itu tak memberi makna apa-apa?"

Mat diam. Sejujurnya hatinya berat.

"Kamu fikirlah betul-betul. Uncle, erm...ada ajak Aisyah. Itu dia sampai," beritahu Dato' Firdaus.

Laju Mat mengangkat wajahnya, dan kelihatan di hadapan mereka berbaju blaus biru dan berskirt krim, dengan lilitan shawl di kepalanya tersenyum ke arah mereka berdua. Di dahinya ada sedikit kerut.

"Assalamualaikum, uncle, Mat..." ucapnya lemah lembut.

"Waalaikumussalam. Duduklah, Aisyah. Uncle tinggalkan kamu berdua. Uncle nak jalan-jalan tepi tasik," Dato' Firdaus bangun dan meninggalkan mereka berdua. Mat menghengsot ke hujung bangku, memberi ruang untuk Aisyah duduk di hujung bangku belah sana.

"Apa khabar?" tegur Aisyah.

Mat hanya memandang tanah. "Sihat, alhamdulillah," jawabnya sedikit dingin.

"Abang Mat..."

"Aku tak boleh, Syah. Kalau kau ke sini, sebab nak suruh aku jadi pengantin lelaki... Aku tak boleh. Allah... Maafkan aku. Aku tak boleh, Syah. Mungkin kita tak berjodoh. Tapi kalau ya, biarlah waktu yang tentukan."

Aisyah terdiam. Air matanya mengalir perlahan. Beginikah kesudahannya? Sudahlah lelaki yang disayanginya meninggalkannya dulu tanpa sebab, bakal suaminya meninggalkannya bertemu Tuhannya, sekarang lelaki yang sama yang masih disayanginya masih berdegil tidak mahu bersamanya.

"Maafkan aku, Syah. Aku tak pernah beri harapan, kan, lepas kita putus dulu? Keadaan masih sama, Syah. I'm so sorry. Bye, Syah. Assalamualaikum," dan dengan itu, Mat berlalu pergi, meninggalkan Aisyah sendiri sambil disaksikan dari jauh oleh Dato' Firdaus.

****

"Aku tahu kau putus dengan Aisyah sebab kau dah tahu yang aku ada hati kat dia, kan?" Fadhli menduga Mat di katil hospital.

Mat diam, tidak mengeyakan atau menidakkan.

"Mat?" panggil Fadhil perlahan. "Jawablah, Mat." Suaranya seakan merayu.

Mat mengangguk. "Ya," sepatah dia jawab.

"Kenapa? Kenapa sanggup tinggalkan satu-satunya gadis yang kau cintai sebab aku? Kenapa, Mat?"

Mat bangun dari duduknya. "Sebab kau lagi penting, Li! Kau kawan baik aku dunia akhirat! Aku nak tengok kau bahagia, Li! Biarlah aku tak dapat Aisyah, asalkan kau dapat kebahagiaan kau!"

Air mata Fadhli menitis lagi. "Mat..."

"Jangan bagitahu Aisyah, Li, aku masih sayangkan dia. Please."

------

Fadhli, aku tahu hasrat kau nak tengok aku dengan Aisyah bersama. Aku mintak maaf, Li. Biarlah Aisyah cari orang lain, Li. Aku rindu kau, Li, sungguh. Terima kasih, Fadhli, atas persahabatan kita. Semoga bahagia di sana. - Muhammad Uwais

~end~

Demons [Part 3]

14.2.15

“We all have demons inside us, Nick. The Tsalagi have an old saying—every heart holds two wolves. One is the white wolf, who is made up of love, kindness, respect, decency, compassion, and all the things that are good in life. The black wolf is born of jealousy, hatred, pettiness, prejudice, vindictiveness, and all the poisons of the human personality. The two constantly war with each other for dominance. And one day, one wolf will overtake and devour the other.”

"Yeah, but which one?"

"Always the one you feed, kid."

- Acheron and Nick, Chronicles of Nick, Book Number Forgotten, Sherrilyn Kenyon

Boooooo

Aip aip

Bukanlah nak sentap
Tapi hmm
Nak luah jew

Ajak kawan keluar, selalu tak jadi

semua busy

Mesej abang ajak keluar, blue tick je dapat

Aku ni dah jenuh buat muka tembok ajak orang keluar

Selalu je kena reject

Tak aku tak marah pun

Tapi cuma aku tertanya-tanya

Maybe people don't like my company that much kot

So that's why aku rasa I'm better off alone

Kalau sekali dua ajak keluar tak boleh takpa
Ni banyak kali

Takpe tak marah, tak sentap

Salah aku, aku tahu

Kadang-kadang aku terpikirrrr,

Apa salah aku sampai kalau aku ajak orang keluar diorang tak nak?

Oh wait.

Aku pun kalau orang ajak keluar, aku tak nak.....

Tapi tak lah selalu.

Entah lah maybe what you give you get back kot

Hurm...
Lagi?

Better la I wander off alone in Mid Valley,

Makan sushi,

Singgah MPH baca buku.

Maybe I'm destined to be this way

Alone, alone and alone.

By alone I mean without people around me la,
Tuhan tu selalu ada kan?

Hehe.
Luahan hati je.

Sedih tu sedih, tapi dah lali.

Biarlah.

Selamat malam.

Permata.

13.2.15

Dan dengan itu,
Pergilah seorang permata,
Seorang insan yang dikasihi,
Bukan kerana rupanya,
Bukan juga kerana pangkatnya,
Tidak pula kerana hartanya,

Tapi sayang untuknya
Kerana perjuangannya,
Kerana pengorbanannya,
Kerana kebaikannya,
Kerana jihadnya di jalan Tuhan,

Insan yang mulia,
Ulama' pewaris nabi,
Alllahu...

Perginya beliau pada malam yang berkah,
Maka mungkin makhluk selain manusia juga turut menangis,
Perginya seorang tok guru,
Perginya beliau,
Meninggalkan kita semua,
Di dunia yang kian rapuh ini.

Berehatlah, Tuan Guru...
Bergembiralah engkau dapat bertemu Penciptamu,
Sungguh...kerana Dia kehendaki,
Dia ingin bertemumu, wahai Tuan Guru...

Bersemadilah di sana,
Moga syurga tempatmu.

Dan kita yang di sini,
Masih menghitung hari,
Menunggu saat dijemputnya mati,
Berssdiakah kita andai tiba saatnya nanti?

Teruskanlah perjuangan kita.
Tak sehebat Tuan Guru pun, usahakanlah yang kita mampu.

Permata yang pergi,
Tak kukenal engkau secara dekat,
Tapi mendengar namamu sudah timbul perasaan kasih,
Sebagaimana insan lain juga.

Untuk nenek aku,
Tabahlah dengan berita ini,
Sudah tiba masanya Tuan Guru bertemu Tuhannya.

-permata-

Demons [Part 2]

11.2.15

When the days are cold
And the cards all fold
And the saints we see
Are all made of gold

When your dreams all fail
And the ones we hail
Are the worst of all
And the blood's run stale

I wanna hide the truth
I wanna shelter you
But with the beast inside
There's nowhere we can hide

No matter what we breed
We still are made of greed
This is my kingdom come
This is my kingdom come

When you feel my heat
Look into my eyes
It's where my demons hide
It's where my demons hide

Don't get too close
It's dark inside
It's where my demons hide
It's where my demons hide

At the curtains call
It's the last of all
When the lights fade out
All the sinners crawl

So they dug your grave
And the masquerade
Will come calling out
At the mess you've made

Don't wanna let you down
But I am, hell bound
Though this is all for you
Don't wanna hide the truth

No matter what we breed
We still are made of greed
This is my kingdom come
This is my kingdom come

When you feel my heat
Look into my eyes
It's where my demons hide
It's where my demons hide

Don't get too close
It's dark inside
It's where my demons hide
It's where my demons hide

They say it's what you make
I say it's up to fate
It's woven in my soul
I need to let you go

Your eyes, they shine so bright
I wanna save that light
I can't escape this now
Unless you show me how

When you feel my heat
Look into my eyes
It's where my demons hide
It's where my demons hide

Don't get too close
It's dark inside
It's where my demons hide
It's where my demons hide

- Imagine Dragons

Shouldn't

8.2.15

I shouldn't
Be cool
Be calm.

I shouldn't
Pretend
Like I am happy
Like I don't really care.

I shouldn't
Stay silent
Hide the truth,
I shouldn't.

Shouldn't I be honest?
So that this heart doesn't keep bleeding
Whenever their story is being told?

Shouldn't I admit
The feeling
This feeling?
In the hopes that they will get it?

I shouldn't dwell too much on this.

....
....
....
Shouldn't I have gotten over this already?

Demons

6.2.15

...

We all have demons inside us

I don't know who came up with these demons-inside-us things
But, it is true

We all have demons inside us.

Don't get too close,
It's dark inside,
It's where my demons hide,
It's where my demons hide.

My demons rarely hide,
They often waver beneath the surface,
A thin layer separating waiting to be broken,
Some might be able to spot them,
Because that barrier isn't too strong,
To sink the dark shades of my demons,
The demons are there,
But they choose not to run free,
Afraid of the horror they might cause,
So they stay.0

Appreciation

I may not be the best member
I know I am nowhere there

But hey

Everybody needs a "thanks"

Or maybe you know not of thanking people?
Maybe you don't know how?

:)

A single thanks would mean so much

But that

Is what we lack of these days.

I'll be here if you need me,
To hear your rants and swearing,
But hey

I know this won't last.

You won't even acknowledge me after this
Since getting a simple thanks is a hard thing for you

I wonder

What people now define appreciation.

A book nerd like me

4.2.15

I don't know
Not sure, to be exact

When or where I started being a book maniac

All that I know of
Is

The feeling of being a part of another world
Starting from a vampire world
At least where the vampires sparkle under the Sun
Some others tell the death of vampire when the Sun greets them

And then there are the tales of angels and demons
Witches and wizards
Half-bloods and pure bloods

A reader don't stop reading
Until it's time to stop

But then
It's not yet the time

So peace will crawl into this madness
As words will flow into this heart of chaos.

////

Reading Apple & Rain by Sarah Crossan (her name sounds like croissant -.-) and loooook what I found! My long lost sweetheart ♡

Putus asa dah bangang

2.2.15

Hari ini super emosional

Sumpah aku dah letih wei
Sumpah dah tak larat

Sumpah dah tak daya nak simpan semua ni
Nak berlakon yang aku tak kisah
Sumpah dah penat jadi bodoh sial dan bongok macam ni

Sumpah dah fed up buat senyuman tak bermakna
Sumpah dah letih
Sumpah
Buat buat pasrah
Buat buat memahami
Buat buat tak merajuk

Entahlah aku tak tahu nak mengadu kat sapa
Boneka ke aku ni

Dahlah jauh dari family

Nak comfort dari orang?
"Pergi mampos"

HAHAHAHAHAHHAHAHAHA

Malas nak direct
Faham-faham sendirilah

Tapi sumpah dah letih sangat
Takde tempat nak tuju
Sahabat sejati hanya diri sendiri
Tu pun dah meletup rasanya ni

Entah bila nak jadi macam ni

HAHAHAHAHAHAHAHAHAA

Aku marah orang mencarut
Kata-kata kesat semua tak suka

Tapi sekarang rasa tak kesah sah kot
Why the hell aku kisah
Buat bodoh je
Buat aku nampak macam bangang

Boleh pergi mam dengan maki hamun

Selama ni boleh aku tahan
Tapi mungkin sampai satu part aku dah tak boleh
Sebab aku ni manusia biasa

Wei bangang

Ni kira tapis lagi ni
Setakat bodoh sial korang dah biasa kan?

Babi biasa tak?

Hahahahahahahahahhahahaa

Ni aku tengah belajar
Jangan expect tahi pun dekat orang

Paham tak expect tahi?

Kotor? So what?

Takyah expect tinggi kat orang lain
Sebab even though kalau kau expect tahi dia pun belum tentu kau puas hati

Bodohnya

Hilanglah percaya aku

Sekarang aku ada keluarga aku je

Entah bila nak jumpa selain keluarga aku

Dahlah keluarga aku jauh

Sedih sial.
Sedih nak mati.

Tapi sesedih sedih aku ni, siapa yang kesah?
Kalau aku berubah, siapa yang kesah?
Cuba tanya diri kau.

Tak kesah kan?
Sebab aku bukan kawan kau.

Yelah mungkin aku tak berusaha untuk jadi kawan kau.
Mungkin selama ni aku berusaha jadi tahi kau je.

Mintak maaf bahasa kasar.
Tapi Tuhan tahu aku tak mampu bendung perasaan ni lagi.

Tuhan je aku ada
Keluarga aku pun

Tapi Tuhan.
Tuhan tu memang satu-satunya yang akan ada.

Ironi kan dalam satu post bicara keji kemudian menyebut Tuhan?

Sebab walau sesedih dan sejahat mana pun aku,
Aku tak nak lupa Tuhan.

Cakap orang

1.2.15

Weh
Aku memang tak baik mana weh
Definisi baik tu takda pada aku

Tapi
Aku takkan pernah
Takkan
Keji fizikal orang

Hidung kembang
Telinga capang

Sensitif benda tu

Lagipun itu kan semua kurnia Tuhan
Takkan aku nak keji ciptaan sempurna

Sejahat-jahat aku
Tak terdetik aku nak kata
Suara orang tu tak sedap

Nak buat macamana
Tuhan anugerah suara dia macam tu

Sungguh
Yang namanya keji itu
Orang yang mengkeji orang lain

Allahu

Biarlah orang nak kata fizikal aku
Suara aku

Biarlah
Aku terima.

Cumanya...

Entahlah.

Balik kepada sang diri.