Posts

Showing posts from April, 2015

Truth or Dare.

Image
Assalamualaikum.

Ever played the game called "Truth or Dare"?

Nay?

What...are you like, from the past? -_-


I've played this game, so far, twice. And the first time was so much better than the second one. Hahahahahahahahah I don't really like this game, but I sort of like it. You know, the mixed feelings... Hmmm. But whatever. It encourages you to be absolutely honest with your friends. That is, if you trust them with your whole heart.

Truth or Dare? More like "let's skip the dares" or "tell me who you like".

OBVIOUSLY duh.

The first time I played this game when I was in form 5, during the Perkhemahan Perdana, with my girl classmates. We made a circle *fefeeling ada campfire kat tengah tu walaupun takde pun uhuks* and we played the game lah. Of course with my luck and everything, I didn't get to admit anything or do any dare for the first few rounds. Hahahahahahahah but it was fun, at least I could be honest, because they were all girls. An…

Entri Tipikal - PASUM

Assalamualaikum semua orangs! Harini aku nak cerita pasal PASUM.

Apakah itu PASUM? PASUM ni singkatan untuk Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. Ada dua jenis Asasi; Sains Hayat dan Sains Fizikal.
Apa beza Sains Hayat dan Sains Fizikal? Asasi kat PASUM ni berbeza sikit dengan Asasi UiTM atau mana-mana asasi kat Universiti lain. Contohnya diorang kat asasi lain ambik 4 subjek dan jawab hekzem 4 papers, kat PASUM ni 4 subjek jugak, tapi dia pecah-pecah. Nanti exam kena ambik 8 papers, tak termasuk English.
Sains Hayat (aku budak hayat!) Untuk Semester 1, akan ada subjek-subjek tersebut; Cell BiologyReproduction and Ecology (something like that lah hahahaha)CalculusAlgebraBasic Chemistry 1Organic Chemistry 1Basic Physics 1Basic Physics 2
Untuk Semester 2 pulak; Genetics and DNAPhysiology of OrganismsStatistics and ProbabilityAlgebra and CalculusBasic Chemistry 2Organic Chemistry 2Basic Physics 3Basic Physics 4 Basically kalau sesiapa yang ambik Sains Hayat ni, probability dia nak ambik eng…

Perempuan.

Image
Perempuan. Walau bagaimana sibuk dan aktif dalam society, kental bawa diri tak ada pakwe, bersemangat dalam dakwah atau bijak melangit dalam pelajaran, tetap takkan lari daripada bicara soal hati.

Andai hati itu asalnya lembut maka selamanya jua lembut.

Suka orang itu. Suka orang ini.
Nak jaga hati.
Tak nak lagha.
Tak nak fikir yang sia-sia.
Kadang-kadang rasa rindu sangat sampai nak kahwin sahaja lagi mudah.
Tengok orang couple, rasa nak couple juga, bila fikir balik, tak nak couple sebab tak nak buat perkara menghala dosa, tetapi jiwa terseksa.
Tengok orang kahwin, nak kahwin juga, tak tahu kenapa rasa nak kahwin datang tetapi yang tahu hanya mahu kahwin bila seronok tengok orang kahwin.

Pelbagai rasa didengari.
Bercampur-baur dalam hati.

Itu lumrah, sayang.
Apatah lagi dalam umur yang makin meningkat dewasa.
Soal hati dan fitrah rasa untuk disayangi dan menyayangi itu biasa.

Cuma terkadang diri perlu tahu, fokus kehidupannya di mana.
Suka itu tidak salah namun usah sehingga tidak …

Writing - Fight for our BM!

Image
Assalamualaikum

So, today I was bickering on Twitter about Malay books/novels. I have nothing against my own language but the people who write those novels, it's them that I have something to say about. I'm not condemning (or maybe I am? But this is for the better...kot) or anything, tapi I'm just sharing my thoughts/opinions here. Mungkin this contradicts the fact that I'm gonna talk on Malay writings but I'm here writing in English aherrherrrherrr


Okaylah I cakap Melayu. Ihiks!

So far from my observation/judgement/experience, novel-novel Melayu sekarang semua hampeh. Of course la, you guys already know that. Or not? Only people who truly appreciate literature and language would understand this sort of problem. Why? Because from what I've seen, Malay authors nowadays don't care about literature. Tak kisah langsung pasal 'bahasa'. They only care about their stories, their urge, the need to publish their love-struck tales. Some maybe do it for the mo…

Farewell PASUM (Part 2)

Image
Okay the post before is about SH3. So, today...

THE ROOMMATES.

Aku ditempatkan kat kolej kediaman kesebelas a.k.a Kolej Ungku Aziz *nyanyi sket*. Ada dalam 32 orang je kot semua, so sebab tu kiteorang gelarkan diri kiteorang The Original Kuazians. Semua budak Hayat. Untuk minggu MHS tu, aku volunteer jadi penolong sebab takde orang nak volunteer so ipy pun pasrah jelah en. Agak torturous jugaklah minggu tu.....tapi fun. Ada satu insiden nih, dari KUAZ nak ke DTC (Dewan Tunku Canselor), kena jalan kaki dalam 15 minit gitu ah. Then satu pagi ni, L/O yang jaga kami, L/O Izzati and DS, diorang suruh kami jalan cepat sebab lambat seminit dua. THEN NADIA LEAD. LEPAS TU DIA JALAN LAJU GILA NAK ARWAH SAMPAI L/O SENDIRI PUN TERMENGAH-MENGAH LAST SEKALI PADAN MUKA SEMUA ORANG -_-

Tu lah pengalaman yang takleh lupa masa MHS.

Orang first aku kenal ialah Amal, of course. Amal is the only child in her family, so she's a bit independent and likes to do things on her own. She's a funny girl, t…

Strength.

I guess when the time comesYou really can't afford to be strong anymore.It's just that when you pretend to be strong,People look up to you to be toughPeople keep on hurting youThey break youThey destroy youThey make you bleedYour already bleeding heart, they still try their best to add the griefWhen in realityIf physicallyYour heart were to be taken outThere would be stitches, handiplus, cellotape, band-aidBut then,Because your tears never show themselvesKept sealed hidden underneath the wounded heartYou're strong, they thoughtWhen in fact you're broken insideYou are beyond damagedYour strength is like a string being pulled by a mega forceWaiting to be snapped in halfBut in the end, you remain strongBecause you are a string made up of the steel of experienceMade up of an iron of patience, a copper of sufferanceYou then keep on standing, standing up with the face of a lion.They thought you were invincibleNo, no, they thought wrongHumans are humansAnd you are humanIncapa…

This feeling

What is this feeling

This constant feeling

I can't erase

I have to get rid of this

This isn't healthy

Not one bit good for me

Please

Stop this

I don't want this feeling

I don't hate it

But how I wish it wouldn't be here all the time

Constantly

Never wanting to go away

Please

I beg you

You have to go

You're not healthy

Please

This feeling of wanting to eat 24-hour non-stop

HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Nampak makanan je rasa nak makan

Tak nampak pun rasa nak makan jugak


HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


Dahlah nak gi bertapa

*bawak bekalan makanan untuk lima keturunan*

Superheroes

Image
Assalamualaikum

I believe every one of us is a superhero. Deep inside, maybe it hasn't surfaced yet, but it's there. A superhero doesn't have to wear caps, or masks or uniforms. Your mom and dad are superheroes. My dad is my superhero. All my life he has never let me down T_T My brothers are my superheroes. They are there in my time of need (OK la not all the time but still), they don't know how to handle me but at least they're here and they'd never hurt me intentionally. Let's not mention our Moms. They exceed the superhero title :')


Teachers are superheroes, too. Without them, what would become of us right now? No doctors to treat the sickly, no engineers to build magestic buildings, no architects to design complicated monuments, no bosses to boss around. For me, a teacher is not just a teacher. She doesn't just TEACH her students, she treats the wounded (heart), she tries to understand, she wants to help, she loves her students, she sacrifices t…

Mereput.

Image
Assalamualaikum. Hai. Current status aku tengah mereput bagai mende je ni. PASUM dah habis weehoooooooot! Setelah 10 bulan bertungkus-lumus dengan segala susah-payah dan memori cinta luka di kala ku kesepian. OK. Sumpah weh sekejap je, rasa macam tak sempat pun ambik gambar dengan seseorang! *memang tak sempat pun hmmm dahlah fi gi sambung mereput*


Entahlah bila lagi boleh jumpa bebudak ini semua. Masing-masing dari tempat lain kot. Kalau dulu sekolah menengah, at least kau duduk satu negeri je (kepada yang tak duduk asrama penuh lah). Serius lain gila sangat rasa. Baru 10 bulan kenal, dah kamceng erat dah. Kalau tambah lagi dua puluh empat tahun, dengan anak-anak sekali tak nak berpisah. Tapi nak buat camana lagi, bila kita dah jumpa, mesti last last cakap "bye" jugak kan. (Dah, korang takyah nak forward mesej yang "bye" tu maksud dia ada kena-mengena dengan iluminati ke apa sebab mesej tu dari darjah lima sampai sekarang masih ada lagi)

PASUM ni situasi dia lain…

Limit

Limitasi.Setiap orang ada limit dia.Sama ada prinsip hidup dia.Tahap sabar dia.Biasa kita dengar tentang limit kesabaran.Tapi hari ini aku takkan bercakap tentang itu.Prinsip.Dari pelbagai sudut, orang expect kita macam-macam.Orang berharap kita mampu buat sesuatu.Tapi jika hanya mampu yang dipertimbangkan, ke mana hendak dicampak limit yang sudah ditegaskan pada diri?Biarlah, orang kata aku tak mampu.Jujur mungkin aku mampu.Cuma di sebalik kemampuan itu terselit satu prinsip yang sukar untuk dibatasi.Malu.Agama.Nafsu. Semua orang ada.Aku pun ada.Mungkin logik akal akan kata, "Biarlah, takkan ada apa-apa terjadi."Tapi...?Berfikir tentang ini buat aku tertanya-tanya, di manakah letaknya malu seorang wanita jika dia sendiri tidak tahu menjaga malu?Aku hanya insan kerdil yang saban hari perlu meminta dari Tuhan supaya beri aku kekuatan.Sebab, sungguhlah, Allah tak duga kita melebih-lebih dari apa yang kita mampu hadapi.Jaga adab, wanita.Terkadang aku tak jaga, tapi manusia mema…

Farewell PASUM (Part 1)

Image
A week left before PASUM ends.

Four more papers to go.

And then, Terengganu, I'm coming!

Seriously sungguh pun waktu sekejap je berlalu. Daripada tak berminat nak masuk Universiti Malaya, daripada tak tahu PASUM tu apa, sampai sekarang dah arif dah perihal PASUM dan UM (not really lah, I still don't know how the buses operate, but whatever). Seriously in my 17 years of living, I didn't even know the existence of PASUM. Suddenly I filled in my UPU form, and PASUM was my first choice.

Heck, did I really know PASUM back then?

Well, I did do a little research about PASUM, the Internet helped me, of course. I Googled something like "PASUM blog", "studying in PASUM", "apa itu PASUM" and found some entries that were well written. I also asked one of my seniors in SHAMS that studied in PASUM the session before, and she did warned me about the stress and pressure in becoming a PASUM student. My peers mostly didn't choose PASUM, of course, being the …