Entri Tipikal - PASUM

Assalamualaikum semua orangs! Harini aku nak cerita pasal PASUM.

Apakah itu PASUM?

PASUM ni singkatan untuk Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. Ada dua jenis Asasi; Sains Hayat dan Sains Fizikal.

Apa beza Sains Hayat dan Sains Fizikal?

Asasi kat PASUM ni berbeza sikit dengan Asasi UiTM atau mana-mana asasi kat Universiti lain. Contohnya diorang kat asasi lain ambik 4 subjek dan jawab hekzem 4 papers, kat PASUM ni 4 subjek jugak, tapi dia pecah-pecah. Nanti exam kena ambik 8 papers, tak termasuk English.

Sains Hayat (aku budak hayat!)

Untuk Semester 1, akan ada subjek-subjek tersebut;
  • Cell Biology
  • Reproduction and Ecology (something like that lah hahahaha)
  • Calculus
  • Algebra
  • Basic Chemistry 1
  • Organic Chemistry 1
  • Basic Physics 1
  • Basic Physics 2

Untuk Semester 2 pulak;
  • Genetics and DNA
  • Physiology of Organisms
  • Statistics and Probability
  • Algebra and Calculus
  • Basic Chemistry 2
  • Organic Chemistry 2
  • Basic Physics 3
  • Basic Physics 4
Basically kalau sesiapa yang ambik Sains Hayat ni, probability dia nak ambik engineering/kursus setaraf lepas PASUM masih lagi ada. Berbeza pulak dengan Sains Fizikal.

Sains Fizikal

Untuk Semester 1, subjek-subjek ini yang diorang belajar;
  • Vector
  • Computer Science
  • Calculus
  • Algebra
  • Basic Chemistry 1
  • Organic Chemistry 2
  • Basic Physics 1
  • Basic Physics 2

Untuk Semester 2 pulak;
  • Engineering Mathematics
  • Computer Science
  • Probability and Statistics
  • Algebra and Calculus
  • Basic Chemistry 2
  • Organic Chemistry 2
  • Basic Physics 3
  • Basic Physics 4
Bezanya Fizikal tak ada Biology, and Hayat tak ada Computer Science and Vector and Engineering Maths. Soooo, kemungkinan budak Fizikal nak ambik subjek yang macam Medic ke, Dentistry ke, courses based on Biology ke, tak boleh lah. Yang betul-betul tak minat Biologi tu bolehlah apply Sains Fizikal.

Practicals (Physics, Chemistry and Biology)
Kiteorang panggil lab. Untuk budak fizikal diorang takde lab Bio tapi ada lab computer science. But anyway, semua practical ni okay je except for Chemistry. Awal-awal aku cakap eh, if dapat demonstrator yang OK, then you'll be more OK than others, but still torturous. Masa sem 1 dulu aku dapat demo yang baikkkk sangat and memang baik ah, so bearable lah. But still every week I was never eager for Chemistry lab.

But masa sem 2...kbye horror doh. Every single week aku rasa macam nak bypass je hari SELASA and I don't want to face any Chemistry lab. It wasn't the experiments, but the PEOPLE. Gila gila gila malam sebelum ada lab Chem aku memang akan terfikir macamana cara untuk tak hadir lab Chem (it was only a matter of THOUGHTS and I was never absent for Chem lab lulzzzzzzz). Okay hope korang akan jadi lebih tabah dari aku. Kbye

Grouping Sains Hayat dan Fizikal

Untuk Sains Hayat kat PASUM ni ada dua group. Dipanggil Hayat 1 dan Hayat 2. Tiada diskriminasi dalam mengklasifikasikan kedua-dua group ni, just randomly sorted je. For every Hayat group ada kelas-kelas tutorial;

Hayat 1

  • NH1, NH2, NH3
  • PH1, PH2, PH3
  • QH1, QH2, QH3
  • RH1, RH2, RH3
  • SH1, SH2, SH3 (bubar)

Hayat 2

  • VH1, VH2. VH3
  • WH1. WH2, WH3
  • XH1, XH2. XH3
  • YH1. YH2. YH3
  • ZH1. ZH2. ZH3 (bubar)

Sains Fizikal pun ada Fizikal 1 dan Fizikal 2.

Fizikal 1

  • AF1. AF2, AF3
  • BF1. BF2, BF3
  • CF1. CF2. CF3

Fizikal 2

  • GF1. GF2. GF3
  • JF1. JF2. JF3
  • KF1. KF2
  • LF1. LF2
Kebiasaannya budak Fizikal lagi sedikit berbanding budak Hayat. Ni based on tahun aku lah. Kelas-kelas tu semua pun. Maybe akan datang huruf tu akan ditukar, dulu nama kelas N1, N2, N3 macam tu je. Takde lah H ke F kat tengah-tengah tu nak bezakan kelas hayat dan fizikal. Alah takyah risau sangatlah pasal kelas ni, saja je nak cerita hahahahahahahahkbye

Budak Hayat dan Budak Fizikal

Usually bebudak hayat ni yang baik-baik, yang style nerd nerd, follow the rules macam tu, if compared to budak fizikal. Bakal-bakal doktor semua stick to the rules and skema. Asyik pegang buku/nota sana sini, haaaa, budak hayat lettew. Takdenye budak fizikal kelek buku/nota sana sini sebab diorang semua hidup penuh casual. Serious talk.

Budak fizikal tak nampak macam nerd -___- diorang memang full of freedom lah (depends on how you define freedom in PASUM hahahaha). Entahlah kenapa diorang tenang bak tasik varsiti je, tapi sumpah jeles tengok diorang kekadang --'


Life in PASUM

If you want a healthy, stress-free lifestyle, then PASUM is not for you.

Sorry la baqhang kalau rasa nak rilek rilek nak watlek watpeace, jangan apply PASUM k. Rutin harian PASUM ni BELAJAR BELAJAR BELAJAR je. Starting 2014 (my year), all Asasi students are to be placed at Kolej Kediaman Ungku Aziz (KUAZ) or KK11, which is a 10-to-15-minute walk to PASUM and if you're lucky you can have a bus ride xD So your class will start at either 8am or 9am in the morning and akan habis at 5pm EVERY SINGLE DAY *evil smile* and you have only one hour for lunch, which is at 1pm, and you have to solat zohor too :))))))

Then after a day of lectures or tutorial classes or labs, you'd go back to your room feeling worn out macam hape je. That is, kalau takde lecture ganti at 5 to 6pm :)))))) If you do, then, byebye. Bila balik room tu memang rasa nak tidur tidur tidur katil memang bagi lambaian sejati penuh kasih. But first you have to shower, then eat your dinner, thennnnnnnnnnnnnnn proceed to do your tutorials and studying and revisions :)))))))) Every single week ada tutorials from each of the subject, aher her her. Serabut otak is a usual thing for us.

So, yeahh only a person with a strong-willed heart can do it in PASUM. If you think you're tough enough, then WELCOME TO PASUM! If you're willing to be a robot for 10 months, then you're welcomed here. Seriously PASUM students are the golden children of UM (read: anak emas hahahahahahahahahha)

But the best things about PASUM are;

  • Your teachers are your lecturers
  • Your exam papers are done by your lecturers
  • Your exam papers are also marked by your lecturers

I admit it's not easy to score in the examination, you have to work 200 times harder than SPM. But if there's a will, there's a way. Kalau betul-betul focus and you can give your all out, then why not? You can survive in PASUM. If you think you can't...just think you can lah. I thought I wasn't going to survive PASUM before, but now, look at me now! PASUM dah habis! And I made it out in one piece!


Kolej Kediaman Kesebelas (KUAZ)

Kolej ni nama dia Kolej Kediaman Ungku Aziz, so in short we call it KUAZ. So here's a bit about KUAZ;

  • One room four persons
  • Four rooms per cube
  • Washing machine RM2 sekali guna (HAHAHAHHAHAH)
  • Ada ironing board dekat washing machine
  • Bathroom stalls and toilet stalls
  • Ada cafe yang banyak gerai, so you can choose any
  • Dewan Pendeta (mostly semua aktiviti kolej are held there)
  • Ada kedai dobi
  • Ada banyak gazebo tempat lepaks/study

For those who have experienced hostel life, let me tell you, staying at residential college isn't the same. Kat hostel, food is provided for you but here you have to manage your expenses on your own.

UM is in the middle of KL. Mid Valley is just a stone's throw. Tu memang tempat budak PASUM ah. Stesen LRT so near. So these can be a distraction, that means you have to restrain yourselves at times. Aku selalu gi Mid makan sushi and tengok wayang je. But tu jarang lah. Hahahahahahah

Make time to know UM more. You'll have plenty of time for yourselves but masa tu jelah masa untuk study balik and revise. My suggestion is that you focus first on your studies, after completing PASUM you enjoy lah puas-puas.

Any place is susah. It depends on you lah. Everyone can succeed. Attitude tu penting.

Comments

Popular posts from this blog

Snow White & The Huntsman

Beraya di rumah Zizan Raja Lawak! LOL xDD

Kawaii Photo Contest .

Followers