Seronoknya belajar! Hewhew

23.2.16

Assalamualaikum. Pa habaq semua? Hiks! Haritu aku janji nak tulis pasal definition of an active blogger kan? HEHEHEHEHEHE tak jadi kbai

I'm gonna share a little bit something on my studies lah harini since it's been a long time aku update pasal benda takdak faedah kan :') Ok this new semester I have to complete 18 credit hours of studies, so dalam 6 subjects macam tu lah. We have Language & Society (LangSo), Intercultural Communication (ICC), Intro to Human Communication (Human Comm), English for Communication II (EngComm), Phonetics and Phonology (PhoPho...comel kan hahaha) and TITAS.

Yup it's ALLLLLLLLLLLLLLLLLLLL ABOUT COMMUNICATION BEBEH!!!! and Society. Basically this semester is about mengkaji society lah, all with the ICC, Human Comm, LangSo and TITAS. Yang paling aku suka ICC kot sebab assignment dia macam menarik tertarik kau memang da bomb.

Our first task was to make our own name tag in any creative way possible, and then we had to present it in front of the class pastu people got to ask questions about us (especially if you're famous) (as for me I'm not famous so no one asked me any question so yelah sampah je kita ni huks).

Ni aku punya

Since my creativity runs wild only on an A4 paper, so ni jelah aku mampu buat. Madam asked us to provide 5 things in our name tags: 1) Full name; 2) Nickname; 3) College/Uni life in one word; 4) Dreams and 5) Where do you see your life in 5 years.

My dream is to travel the world because you know, traveling helps me ease off my emotional pain ok sebenarnya memang nak gi tengok dunia luar cemana but being me, still studying and stuff, I have to save first la. Takkan asyik nak habiskan duit mak ayah je huks tahun lepas pergi Jepun pun bukan duit sendiri hehehe.... And actually my other dream is to bring all of my family members for umrah and haji and travel together with them. But susah sikit nak lukis huahuahua

I described my university life as OK, like a so-so. It's quite boring to be honest because I'm stuck in Terengganu EEEEEEEEEE MENGADANYA DULU SEBOK NAK BALIK TERENGGANU TENGOK AH INSAN BIASA YANG TAK BERSYUKUR NAMA FIFIEY NI LEMPANG SKET BAGI KESEDARAN HUH!

And where do I see my life in 5 years? Erm, probably working or pursuing my Master or something. But I'd like to become a novelist, write stories and books and everything since all I do is read and read and read (I'm rereading Rick Riordan's Percy Jackson-related series hehehe). I haven't got the time to create and write new stories yet (and when I do, I usually waste it to do nothing and reading hahahahaha so me), but yeah, I'd like to publish a book (or more) one day. PLEASE BE THERE TO READ THEM

at, girl, and reading image

Since my obsession is with Merlin/Arthurian legend, uh, I'm probably going to write about that... I already have one story (only two chapters lol). And another one is on Wattpad (last update: 1996 jk 2014 kot) which involves murder and stuff. Yes, I'm cool like that :)


OKAY, NEXT! ASSIGNMENTS!

For our individual assignment we have to do this film review stuff, but on cultural elements. I LIKE REVIEWING STUFFS OK IT'S JUST THAT I DON'T SHOW IT ENOUGH HOHOHO. So then I choose Seniman Bujang Lapok as my film because I AM SO OLDSCHOOL AND I LIKE P. RAMLEE'S MOVIES VERY MUCH! See, the interesting part is that, we can choose any types of films/movies, from Malay to Arabic la. But apa yang Madam nak tengok is how we see (and explain) the cultural elements in the film.

In Seniman Bujang Lapok, of course la it consists of mostly Malay cultures. DUH.

One of the elements is the lifestyle of practicing polygamy hahahahaha

But Madam said we cannot choose Malay movies yang sekarang ni. Macam Mat Moto ke Mat Cupcake ke, Adnan Sempit ke whatever shit not tu cannot ok, CAN-NOT! Don't do rubbish stuff k!

(OK sebenarnya esok kena hantar assignment ni hehe)

(yang sedihnya aku dah print assignment ni sebelum ni tapi lupa letak page, tadi aku nak print lagi dakwat hitam dah habis like hmm k la guna tangan jela buat page numbering tu -..-)

Overall I really enjoy this ICC subject! For group assignment nanti we have to do an interview with someone from an entirely different culture (can't be Malay, Indian or Chinese -_-) and to top the cake, we kena rakam that interview session :''')))))))))))) Madam, mana nak cari madam, manaaaa? K nanti 1.5M Bangladeshi coming, can choose one of them kk :')

On the other hand, LangSo pun best jugak. It's the study between society and language. Does language affect the society or society yang affect language? HAAAAAAA hang pikiaq la pikiaq! Madam tasked us with writing our own journals (in a book, or type then put in file) for each lesson we learn every week, we have to write our own experience as examples to what we've learned. Madam said, before we study other people, let's study about ourselves. Okay, Madam. My diary-writing skill pun dah berkarat dah ni huhuhu

I was tempted to start my journal with "Dear diary..." but takyah lah buat lawak hambar kat Madam kan kesian Madam tak mampu nak paksa diri untuk gelak. :')))


Whoever is interested in applying for BEN (Bachelor of English with Communication) studies, be sure to check out our FBK (Fakulti Bahasa & Komunikasi) website, k! Also, this year our faculty will be introducing a new course, Ijazah Sarjana Muda Bahasa Melayu dengan Komunikasi. Ok, tu je! Promote universiti sendiri ni hehehehe :3

Directioners vs. Zayners

11.2.16

Assalamualaikum apa khabar semua ni dah masuk bulan Februari 2016 uolls! Sorry lah dah tak aktif sebab aku pun tak tahu nak update apa kat sini. Kehidupan di UniSZA kadang-kadang menggembirakan, kadang-kadang menghiburkan namun begitu hari tak selalunya cerah, nak nak sekarang ni musim tengkujuh kan. Tak, sebenarnya nak cakap, kehidupan kat UniSZA sedikit hambar, jadi tak tahu la nak update apa sangat.

boring and text image

Yang tak hambarnya sebulan dua ni sebab dak-dak Piqah, Piah, Kakti tengah cuti so bolehlah lepak lepak ngan diorang. Tapi nanti diorang dah balik universiti masing-masing, marilah kita kembali mereput menjadi pelajar UniSZA :')))

Ok tapi sekarang ni tak nak cakap pasal life kat UniSZA pun, tak berkembang pun. Jadiiiiiiii, topik harini pun sebenarnya takdelah bermanfaat sangat, just pasal One Direction HAHAHAHAHAHHAHAHAA okbai aku dah terjebak dengan One Direction ni semenjak lagu Perfect dan Drag Me Down (dan juga sejak Zayn Malik dah quit, rasa macam boleh tolerate pulak jadi part-time Directioner).

Lepas tu dak-dak Alya and Piah pun jadi Directioners jugak!!!!!!!!! Ainul, Piqah and Kakti takdelah hardcore sangat, tapi Alya dan Piah sangatlah menjadi-jadi ke'Directioner'an diorang. Kekadang rasa tercabar ada gak. Macam baru-baru ni tengok video History dengan Piqah, Piah dan Kakti, beriya-iya Piah feeeeeeeling dengar/tengok bidio tuh! TERCABAR HOKAY

By the way, kalau nak tahu dulu kiteorang acah-acah anti One Direction, entah pape. Betul ah orang cakap takleh anti anti sangat ni nanti tersuka. Ahaks. Tapi seriously dulu kan kiteorang tuduh Piah Directioner sebab dia suka lagu Story of My Life tu. Kiranya dalam geng kami, kalau kena cop Directioner tu kira satu penghinaan yang paling besar sekali (pada zaman dahulu lah) (sekarang dah tak) (sekarang ibarat penganugerahan yang gemilang kalau sesiapa jadi Directioner) (kbai)

cartoon, draw, and one direction image

SIAPA DAH TENGOK CARPOOL KARAOKE WITH ONE DIRECTION?! Aku dah banyak kali tengok macam nak tengok lagi je pasni huehuehuehue #DirectionerTegar

Niall sangat comel okay, style adik-adik gituuuuu dahlah comellll gila takut jarum -.-

Lepastu yang lain tak berapa perasan sangat, melainkan Harry dengan rambut gebang gebang acah gorgeous dia tu, Louis dengan suara dia yang mendayu-dayu tu and opkohs Liam, erm entah ah nak komen apa Liam, sebab dia ni nak cakap hensem, biasa-biasa je, mungkin bagi aku hensem sebab bias sikit kot, muka dia macam seseorang :'''''''''')))))))))) bye

Piah dan Alya memang suka gilagila ngan Louis, entahlah mungkin sebab tu aku suka Louis second after Niall. Lol. KAKTI YOU KNOW KAKTI DIA SUKA HARRY!!!! SEBAB DIA CAKAP RAMBUT HARRY LAWA  PLEASE LAH HUH ok tak la tipu je dia cakap dulu sebelum rambut singa dia tu, Kakti cakap Harry comel. Yelah masa dulu semua comel. Kita masa baby pun comel, bila dah besar je perangai keji pastu dah tak comel *sighs*

Harry Styles, one direction, and harry image
Maksud kakti yang tahun 2010 tu kot hahahahahahahah, yang 2012 tu dah macam boleh join team Harry Potter & The Year Nobody Got A Haircut dah :')

OK lepas tu kan si Ngat ada buat cover lagu Infinity dekat Youtube (check it out, NGAT sings). Start pada dengar si Ngat tu punya cover, teruih pi dengar yang original punya (sorry ngat, tak pernah dengar lagi). Pastu sampai ke sudah aku terjebak dengan lagu tu kesian kengkawan aku terpaksa layankan kerenah obsesi Infinity aku ni.

Ada sekali tu aku tanya kat WhatsApp group ah. Masa tu baru je start obses Infinity.

Aku tanya: How many nights does it take to count the stars?

Memula takda orang jawab sebab mereka tahu aku ni loser :(((((((((((( Tapi memandangkan Ainul dia tu baik hati dan takdelah keji macam orang lain (jeling semorang), dia pun reply dengan innocent, dia jawab,

"Endless?"

Pastu aku pun apa lagi, terus balas, "That's the time it would take to fix my heart, ohhh baby I was there for you all I wanted was the truth yeahhh yeahhh" ok tu jelah nak cerita loser kan :(

After that, kan lepas tengok yang Carpool Karaoke dengan James tu, aku pun download sekali lagu Best Song Ever and No Control (dan 14 lagi lagu lain HAHAHAHAHAHAHAHAHA) dan simpan buat album baru dalam henfon :') alamak sorry tercakap pulak kita download secara illegal huhuhu takde duit laaa awaaa nak beli album, lagipun kalau beli cemana nak masukkan dalam henfon kite tak reti kite noob :(

liam payne, niall horan, and louis tomlinson image

OK, since aku dan kengkawan aku Epal Pink tu semua #FriendshipGoals, kiteorang juga anti-Zayn Malik. (ee tapi gambar kat atas tu ada Zayn, uh) OK Wahidah, if you're reading this, I'm sorry! HEWHEWHEWHEWHW PEW PEW :B

Dulu kalau digelar Directioner dikira suatu penghinaan, kini kalau sesiapa buat onar dalam group tu akan dilabel Zayners! (wth, man, IDK what Zayn Malik's fans call themselves) So lately ni asyik tuduh menuduh sesama sendiri yang mereka Zayners -_- Sesiapa yang dengar lagi Pilotoq dilabel Zayners teruk. Kemungkinan di'remove' dari group adalah 103 per 100. Dan juga besar kemungkinan sesiapa yang sebenarnya Zayner di hati sedang menyembunyikan perkara itu dari orang ramai. Suspek: Alya, Ainul dan Kakti (Alya sebab dia tuduh semorang Zayners) (Ainul dan Kakti sebab diorang baru beli iPhone *angkat angkat kening*)

Eeee sampahnya entri ni entah pape cakap pasal One Direction ngan Zayn HAHAHAHAHAHHAAHA NAMPAK TAK TAKDE TOPIK AND BOSAN AND NAK JUGAK HAPDET BLOG NI HUHUHUHU

Klah tu je nak cerita. Hambar kan. Huh. Esok esok la post benda berfaedah sikit. Esok esok tu boleh jadi tahun 2018. :') Baru-baru ni ada sesi ice-breaking aku cakap ah aku blogger, pastu lecturer aku tanya, "Are you an active blogger?" ha dush ambik kau I'm not even sure of the definition of 'active blogger'. Are you considered active if you only update the blog once a month? OR do you need to update it every day/week? Huhuhu, so, stay tuned, folks! For the definition of 'Active Blogger'!