Liberal liberal sangat ni nak ke mana

27.6.16

Assalamualaikum. Hai semua tetiba je kan update dua hari berderet deret deret. Hihi. Terasa nak menulis setelah sekian lama dan rasa macam ada something aku perlu suarakan.

Liberalisme dan kolotisme (kolot)

Pebenda yang kita faham bila sebut liberal and kolot both ni?

Kalau tengok sekarang ni, yang aku boleh nampak ialah golongan liberal ni jenis terbuka terhadap semua benda sebagai contoh macam isu sentuh anjing.

Sementara itu kolot pula ibarat satu golongan yang closed-minded dan tak boleh terima langsung apa yang golongan liberal tadi tu syorkan. Macam Haraam Police dekat Facebook, Twitter dll.

So bergaduhlah kedua-dua pihak liberal dan kolot ini sampai golongan yang di tengah-tengah ni tak tahu nak buat apa.

Ya, dalam setiap golongan yang bertentangan, sudah tentu ada golongan yang memilih untuk berada di tengah-tengah. Kekadang tu bukan nak sangat duk tengah, cuma ada certain things yang golongan ni setuju tapi lebih berhati-hati dan waspada.

Let's say, aku ialah golongan yang tengah-tengah ni.

Golongan tengah ni kekadang dia boleh jadi liberal tapi the next day jadi kolot pula. Dia bukan hipokrit, tak, cuma dia macam isu yang sentuh anjing tu dia tak setuju tapi takde lah beriya-iya sangat membangkang jadi keyboard warrior di laman sosial, tapi bila masuk isu gereja kat taman perumahan Islam lepastu kata melemahkan iman para Muslim lah, tu tak berapa nak berkenan dengan golongan kolotisme.

Kemungkinan contoh-contoh isu yang aku beri tak relevan antara satu sama lain. Sebagai contoh, isu pegang anjing tu mesti sang liberal rasa biasa je, macam tak perlu pun dibesarkan. "Aku nak pegang anjing, ikut suka aku la," so kalau rasa nak pegang, boleh pegang lah? Kalau rasa nak bunuh orang, boleh bunuh la? Gitu?

Huhu.

Secara jujurnya isu pegang anjing ni pun aku tak tahu nak justifikasikan sebagai apa. Yes, betul anjing banyak yang kiut, macam kucing lah jugak. Nah, kita kan dah ada kucing, gi la pegang kucing bawak tidur sekali. Kalau rasa was-was bab pegang anjing tu, gi lah cari yang tak was-was. K?

Since tajuk entri ni lebih memberat kepada liberalisme, maka aku akan banyak cakap pasal benda tu lah.

Satu benda golongan liberal ni suka buat ialah mengaitkan setiap perkara kepada perkara yang lain.

Macam isu tindakan terhadap para Muslim yang berpakaian tak mengikut syariat. Katanya banyak lagi isu seperti pembalakan haram, pemusnahan alam dan sebagainya yang boleh dibasmi. Katanya setiap orang ada hak untuk memakai apa pun.

Hak.

Tapi kita Islam kan, Islam mesti mau tutup aurat sebab Allah suruh tutup, kan?

Hak kita lagi tinggi dari suruhan Allah? Wow.

Harap sedarlah kita ni sememangnya milik Allah, Dia suruh, kita buat.

Bila kita kata macam ni, nanti keluar ayat, "Tak semestinya tutup aurat tu perangai dia baik." Pulak dah. There's no winning with you guys, innit? Lulz


The world is changing.

Islam nanti jadi asing.

Semua benda pasal Islam nanti semua pandang pelik.

Yelah, masa tak asing dulu kita liberalkan dia.

Lepas tu nanti bila Tuhan tanya apa sumbangan kita, takkan nak jawab 'liberalisme'?

Kita ada al-Quran dan al-Sunnah. Kita ikut, okay?

Aku ni takdelah berilmu sangat cuma in certain things tahu lah mana nak beza, yang mana boleh nak berliberal yang mana nak jadi kolot. Just need to hamburkan a few things here. Kekadang sangatlah berhati-hati untuk memihak kepada mana-mana golongan, sebab takut tersalah kata, dicop liberal, tersilap tindakan, dikatakan kolot.

Apa yang kita mampu buat sekarang supaya tak jadi liberal atau kolot? Belajar ilmu agama dengan lebih mendalam.

OKAY dah takyah stres stres selamat berqiamullail!

Kerja

26.6.16

Assalamualaikum. Salam Romadhon! Ngehehe lama tak update blog oi. Tadi duk belek-belek blog tetiba tengok tarikh last post ialah bulan Mei, so nak tak nak kena lah bagi ada entri untuk bulan Jun ni jugak. Ada tinggal dua tiga hari lagi nak perabih Jun ni, sebab bulan Jun takde 31 haribulan. Noob.

Aku dah start cuti dalam sebulan lebih dah. Ye ye aku tahu orang lain baru je habis final exam, dah tu UniSZA memang tak sabor sabor nak bagi student cuti, nak wat cemano lagi dah eh. Time rata-rata students U lain kat Malaysia ni baru nak start final or tengah study week, ehhhhh, tetiba UniSZA dah boleh check result final.

Haaaaaa gitu laju dia.

Dahlah takde angin takde apa, tetiba, "Gais result dah keluar." Selalunya ada lah jugak khabar angin atau harapan palsu macam "Oi result keluar esok katanya," atau "Harini pensyarah semua meeting and then minggu depan keluar la kot result," tapi kali ni takde. Gedebuk! Nah ambiklah result.

Alhamdulillah result aku ok je, menurun sikit lah daripada semester 1 dulu. Seperti yang dijangkakan Phonetics & Phonology tu memang tak dapat A. Yelah, time jawab final tu ada dia tanya pasal definition and examples of phonotactic constraints -- orang sebelah kanan, kiri, depan dan belakang pun garu kepala.

Padahal senang je (sebab bila habis paper tu check buku, bendalah tu simple je). Dayyyuuuuummmm!

Takpelah nak buat cemana lagi dah. Result dah dapat pun. Ngeh ngeh ngeh.

Ok masa awal-awal cuti tu mak ayah aku suruh aku cari kerja, tapi aku macam malas kan. Astaghfirullahalaziim malasnya. Aku ada satu alasan sebenarnya, yakni sebab bulan puasa. Tapi bila masuk bulan puasa rasa macam mampu je kerja tapi aku terfikir pulak nanti cuti raya mesti limited. Kalau dapat dua hari je, tak ke menangis aku kat tempat kerja nanti.

Itu hanya alasan, wahahaha. Dah malas tu malas jelah -.- So later on, aku mintak tolongs my mommy promote kat Facebook dia if ada orang nak pakai tutor Addmaths, alhamdulillah ada lah seorang ni duduk tak jauh dari rumah aku (k 10 minit jugak la ke rumah dia naik kereta).

Aku ajar weekends sahaja, on Friday. Selain ilmu Addmaths ni tak mereput, dapatlah jugak aku extra money. Benda ni boleh teruskan je even aku dah start second year kat UniSZA nanti sebab aku duk rumah je and weekend mostly takde benda kat UniSZA tu (ada sebenarnya cuma aku yang tak join hewhew) Moreover aku memang sukakan cabaran.....dalam menjawab soalan Addmaths. Lulz nerd

Lepas raya nanti akan pergi ajar lagi Mathematics and English kat budak Form 3 sorang ni. Aku tahu silibus Form 3 memang lah senang dari Form 4 or Form 5 tapi kekadang yang senang tu payah nak ajar, yang payah pulak jadi senang. Erm pape jelah.

Harini birthday Ummi. Ada lasagna, macaroni, nasi arab, donut dan haruslah seorang Fifiey mentekedarah lasagna sepuas hati. Just kidding, perut mampu makan sepotong sahaja. And nasi tak sentuh pun kerana lasagna. OHHHHH LASAGNA

tata!