#TripThahabouds SABAH: Day 1

21.7.17

Assalamualaikum semua! Kali ni, aku tekad akan habiskan entri pengalaman ke Sabah dalam masa terdekat ni jugak (tak naklah tergendala macam Langkawi dulu ahaks!).

Percutian kali ini telah dirancang sejak dari 2016 lagi. Ingat-ingat lupa dah masa tu bulan September ke November, tapi AirAsia tengah ada promo masa tu. Kami cepat-cepat la beli tiket untuk 4 orang, yakni Piah, Piqah, Kakti dan aku.

16 Julai - 19 Julai 2017

Dapatla harga RM170 seorang tiket gi balik. Masa tu beli return flight dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu. Untuk tiket dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur (return) tak beli lagi. But some time in 2017 (maybe around January or February), kami beli yang harga RM49 seorang kalau tak silap. Untuk Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur je, one-way.

Flight TGG - KUL pukul 8.25am 16 Julai 2017. Kami beli checked-in baggage for 40kg. Asalnya beli 30kg je tapi sebab risau, terus tambah lagi 10kg. Flight TGG - KUL pulak mengalami PINDAAN. Delay 20 ke 30 minit. YA ALLAH geramnya masa tu sebab flight KUL - BKI (Kota Kinabalu) pukul 11.05am.

Haruslah gelabah sebab check-in bagasi mesti sejam awal dekat KLIA2! Sampai KLIA2 pukul 9.45am and then kena tunggu beg lagi. Last sekali tak sempat dah nak check in beg, angkut je naik atas kabin walaupun berat lebih 7kg.

(Masa dekat depan tu buat dek je dekat staf AirAsia yang tengah tunggu tepi penimbang lalalala)

Nak tambah bengang lagi, flight KUL - BKI jugak delay setengah jam. YAY!


Namun begitu, kami selamat naik kapal terbang tu untuk memulakan perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu yang mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit. Bapak lama flight (I know la flight oversea lagi lama, tapi flight oversea ada screen boleh tengok cerita ke apa, ni kosong sekosong-kosongnya).

Eh, nasib baik boleh bukak www.rokki.com dan main game ala-ala Who Wants to Be a Millionaire.

Aku pre-order makanan untuk kami semua. Order Uncle Chin's Chicken Rice. Hmm... Sos dia tak sedap langsung.....tapi nasi dan ayam dia nice la.

Kami sampai Kota Kinabalu International Airport around 2.30pm. Kena lalu bahagian imigresen tu untuk dapatkan satu tiket masuk ke negeri Sabah. Tiket tu kena simpan dan serahkan bila nak tinggalkan negeri Sabah nanti.

Dah selamat melepasi imigresen, Kakti pun call la driver yang akan jadi driver and tour guide kiteorang (pakej), Pak Cik Suari nama beliau. Dah masuk kereta tu, kami bagitau la pakcik yang kami belum solat, so pakcik bawak kami ke Masjid Terapung Kota Kinabalu. Jangan ingat Terengganu je ada masjid terapung!

Tapi ayat pakcik, "Tak boleh lawan la Masjid Terapung di Terengganu."

Masa mula-mula berinteraksi dengan pakcik tu, kami sangatlah blur sebab accent Sabah dia pekat dan dia cakap laju gila. Aku tanya dia asal mana, takde sorang pun boleh decipher jawapan dia x'D And then ada satu part tu, kami macam lamaaaaaaaa sangat loading nak faham ayat dia, pastu dia gelak neves macam tu...
Pakcik tu tanya dengan laju pekat Sabah, "Penerbangankamutadidipindaya?" Aku, Piah, Piqah dan Kakti semua terlopong. Piah duk depan kesian blur sengsorang.

Aku tengok Kakti, Kakti tengok Piqah, Piqah tengok aku lepas tu aku macam, "Ha? Apa dia pakcik?" pakcik ulang sekali satu-satu ayat dia. Setelah 5 saat (rasa macam 2 jam) berlalu baru aku faham, "Oooo! A'ah, pinda!" LOLLLLLLLLl

After that baru lah kami dapat faham dia cakap sebab dia dah slowkan speed percakapan dia hahahahah

Kami solat jamak Zohor dan Asar kat Masjid Terapung tu. Ramai foreigners non-Muslim datang situ. Semua kena pakai jubah, tudung masuk masjid. Comel sangat xD


Ni wajah-wajah setelah siap solat. Alhamdulillah :')))) Design dalam masjid ni lawa jugaklah tapi aku paling suka design luar dia yang belah depan. Tak ambik gambar tapinya, sebab belah depan tu tasik. Kalau nak bergambar kena berhenti tepi jalan untuk berlatarbelakangkan masjid ni.

Ini je yang sempat snap

Kami pun keluar dan mulalah sesi bergambar dengan masjid. Malangnya takde angle menarik pun melainkan dari tepi. Dan semua orang tak berjaya ambik gambar background masjid sebab tak reti adjust setting kamera. Aku jelah dapat snap gambar Piqah dengan jayanya.

Tu pun gelap sikit

Lepas tu, kami nampaklah ramai foreigners makan aiskrim. Terus gi kedai depan masjid (masih dalam kawasan masjid) nak beli aiskrim jugak. Sekali tengok semua wrapper aiskrim bertulisan cina kat depan tu. Bukan racist tapi sedikit ragu la kan. Kami punnnnn tak jadi beli laaa uhuks! Pastu, Kakti pun call pakcik cakap dah siap.

Sementara tunggu pakcik, sempatla jugak bergambar.

Allahu kiutnya

Untuk trip kali ni, Kakti sebagai orang yang bertanggungjawab deal package dengan pihak pakej la. Aku selaku pengurus perjalanan yakni segala tiket pergi balik perjalanan. Piqah awalnya ditugaskan sebagai fotografer tapi dia kata skill dia dah hilang *rolls eyes*. Piah pulak tugas dia segala benda yang memerlukan urusan sepanjang di Sabah. Kiranya kalau dalam options tu, Piah ni dalam Miscellaneous.

Pakcik sampai dan terus bawak kiteorang menuju ke Kundasang. On the way ke Kundasang, kami singgah kat Rumah Terbalik (tempat wajib la kan kalau datang Sabah), yang terletak di Tamparuli. Rumah ni dibina berkonsepkan rumah moden, tapi semua terbalik.

Related image
Credit gambar: Syafiqahhashimxoxo

Nak masuk kena beli tiket. Ada tiga pakej. Satu untuk masuk Rumah Terbalik je, dua untuk masuk Muzium 3D dan yang last include both. Pakej kami ambik yang Rumah Terbalik je, tak silap harga RM10. Bukan tak ingat harga, sebenarnya tak sure harga sebab yang beli semua pakcik yang settle.

Before masuk rumah ni, ada sesi penerangan pasal rumah ni - oleh staf dia. Kami tak dengar sangat sebab kami join last minute group yang akan masuk rumah tu. Yang aku dengar, rumah ni kononnya mengisahkan sepasang suami isteri dan anak diorang. Pasangan suami isteri tu sorang dari Semenanjung, sorang lagi dari Borneo la kot.

Rumah Terbalik tu takleh masuk ramai-ramai. Kang runtuh tak merasa la nak masuk yedok. Sebelum masuk tu, mestilah berfoto dulu.

Must be my kind of rumah since it's pink

Dalam rumah tu tak dibenarkan ambik gambar untuk menjaga hakcipta terpelihara design yang ada dalam rumah tu. Menariknya, ada satu mesin jahit yang seberat 50kg (rasanya) dilekatkan secara terbalik juga di dalam rumah tu. Lepastu ada cicak plastik kat siling (yakni lantai la bagi kita yang graviti normal ni).

Rumah ni condong 10° so rasa senget sikit la masa duk jalan atas tu. Semua dalam rumah tu dipasang terbalik (ikut rumah) kecuali air-cond dan ada satu benda ni dipanggil bubu. Bubu ni dia pasang kat atas sebab takut orang pijak.

Ada satu lagi benda yang menarik tapi creepy: ada dua ekor bangkai ikan belangkas digantung dalam rumah, tujuan dia untuk menghalau roh jahat. Itu kepercayaan diorang lah. Tapi bangkai tu bangkai betul, bukan plastik. Even yang dalam rumah tu pun. OKlah diterima, sebab barang-barang dalam rumah tu pun hak milik persendirian jugak.

Masuk rumah tu ikut pintu belakang sebab terbalik kan?! Hahaha entahlah. Keluar ikut pintu depan tu ada gong kecik situ tulis "Welcome to Rumah Terbalik".


Thanks akak tour guide ambikkan gambar

Keluar tu, ada toilet terbalik (ew cemana najis nak gerak), ada kereta parking terbalik dan ada tempat pasu bunga - jugak terbalik.

Kakti watpetuw


Nampak tak nombor plate kereta tu start dari huruf J? Itu-lah yang aku cakap tadi, salah seorang dari suami isteri tu dari Semenanjung, yakni Bangsa Johor! Hehehehe gurau je. Tak tahu-lah pulak orang Johor ke, beli kereta kat Johor ke apa. Tak tanya pulak. Ahaks!


Dah habis pusing Rumah Terbalik tu, kami keluar. Pakcik pun bawak kami ke Jambatan Gantung Tamparuli. Jambatan dia kalau berlari ke, jalan hentak kaki, memang akan bergoyang-goyang. Mula-mula tu takut la jugak sebab goyang tu, tapi last last okay je siap berlari. View dari jambatan tu pun cantik.

Haluuu dis is ipy

Ni ada snap sikit gambar dari atas jambatan tu. Bagi aku, hijau kat Sabah ni sangatlah cantik. Berbeza sangat dengan dekat Semenanjung. Amazeballs gitu tengok. Rasa nak buat video parodi lagu DSV jew. Muahmuahmuahmuahmuah!

Nak terjun!

Duduk sekalehhh


Lepas dah siap bergambar, kami pun akhirnya gerak ke Kundasang. Jalan ke Kundasang, ya ampun... Orang kata macam jalan ke Cameron Highland. Aku tak tahu betul ke tak sebab aku pernah pergi sekali je Cameron Highland, tu pun tidur sepanjang perjalanan. Sesiapa yang cepat mabuk kereta tu, bolehlah sediakan ubat.

Jalan menuju ke Kundasang tu kiranya macam naik bukit gitulah. Ada beberapa gerai yang kami nampak tepi jalan dan salah satunya aku ternampak ada tulis "ROASTED WILD BOAR" dan ramai jugak orang HAHAHAHAHAHA.

Maaf ler jakun, tempat kita takda jual menu babi terang-terangan tepi jalan LOL

Before sampai Kundasang, pakcik berhentikan kami dekat Pekan Nabalu untuk ambik gambar background Gunung Kinabalu. Masa tu gunung tak diselubungi kabus, so clear la view dia. The downside of it was the time. Nak maghrib dah so dah nak gelap. Kena ambik gambar cepat cepat.

We were there

Banyak anjing sekitar kawasan tu, so si Piah & Kakti asyik duk takut anjing kejar. Kiteorang pun cepat cepat ambik gambar (walaupun dengan susah payah sebab hari dah gelap dan kamera pun confused nak fokus gunung ke fokus manusia hahahahah). By the way, kami guna mirrorless camera Sony A6000 untuk ambil gambar semua ni.

Bangga muka tuw!

And last but not least, my picture! Walaupun semua blur, gambar nampak paling cantik sebab tetiba je rumah kat belakang tu lampu menyala. Effect bokeh ke tuw? Hahaha!

Muka tak ikhlas maaflah

After that, terus lah gerak ke Kundasang untuk check-in homestay. Kami sebenarnya lapar teruk dan pening sebab pakcik bawak kereta laju la jugak dan jalan ke Kundasang tu cenggitu kan. Kami check-in Greenhill Homestay dan dapat dua bilik. Homestay tu macam rumah, ada tiga bilik and ada ruang tamu dapur semua. Bilik satu lagi pakcik duduk dengan driver guest lain.

Kami sampai homestay dalam 7.30pm macamtu.

Image result for greenhill homestay kundasang
Credit gambar: Google

Lepas dah mandi dan solat, kami pun gi masak mi segera Ruski perisa tom yam yang dibawa khas dari rumah Ipy. Ada dua bungkus je pun. Kami kongsi empat orang. Just untuk alas perut. Piqah dah tak tunggu mi diresapi air dah, terus makan je keras-keras camtu.

Tak lama lepas tu baru la pakcik bawak kami gi makan kat kedai depan homestay tu. Masa tu pukul 8.45pm dan kedai makan tu DAH NAK TUTUP. Boleh tapau je makanan. Kami pun tapau la nasi goreng seafood, nasi putih 3, tomyam, sotong goreng tepung, teh ais, teh o ais dan carrot susu.

Dah tapau tu, kami mintak pakcik bawakkan pergi ke kedai runcit sebab..... nak beli.... maggi...... AHAKS!

Malam tu Piqah tidur paling awal sebelum mendakwa ada terbau gulai, gulai apa wallahu'alam harapnya bau gulai betul-lah bukan gulai babi ghaib kihkih. Piqah satu bilik dengan Kakti, aku dengan Piah. Sebelum tidur, kami makan dalam bilik aku dan Piah dengan penuh selera sebab lapar kay! Cuaca kat dalam bilik takyah pasang air-cond or kipas dah, sebab sejuk gila.

Image result for night view moon

Kisah malam sebelum tidur tu secara ringkasnya aku dengar ada orang berlari atas atap pukul 1 pagi dan tingkap macam diketuk ranting (walhal pokok jauh lagi daripada tingkap tu) tapi lepas baca ayatul kursi, bunyi-bunyian dah takda. Aku tertidur akhirnya pada jam 2 pagi dengan harapan hari esok lebih baik dari hari ini.

Stay tuned for Day 2! Kbai!
Info: Thahabouds ialah perkataan yang direka oleh geng Epal Pink dari perkataan asal 'sahabat'. Kami berenam adalah thahabouds (sahabat + s), yakni aku, Piah, Piqah, Ainul, Kakti dan Alya. Namun, untuk trip kali ini, hanya 4 orang sahaja yang join sebab Ainul tak cuti dan Alya pulak kena settle hal nak fly nanti bulan September. Sekian.

Langkawi Day 4: Bye Bye!

11.6.17

Assalamualaikum! YEEHAAWW alhamdulillah dah sampai Day 4 ni kan. Ahaks! Mujurlah Day 4 ni separuh hari je dekat Langkawi, so mari kita!

Hari dimulakan dengan bismillah, eh dengan solat Subuh. Hari keempat ni kami keluar awal sikit daripada biasa sebab masa dah singkat sangat and banyak lagi tempat yang must-go yang kami belum jejak, antaranya Dataran Lang dan Muzium 3D.

Oleh itu, untuk mengelakkan kami ni kelaparan setiap masa, kami pergi breakfast dekat warung yang kami gi makan tengah hari masa hari kedua. Aisyah & Mirah pekena nasi lemak, manakala yang lain makan roti canai. Tak silap aku rasanya ada yang makan roti canai DAN nasi lemak kot. Aku order roti canai telur dan kosong. Tak silap aku la. HAHAHAHahahah

Aisyah makan sikmok

Mirah makan sikmok gok

Lepas breakfast, kami gerak ke Dataran Lang untuk bergambar dengan Encik Helang yang gagah perkasa tu. Tempat wajib la ni kira, kalau datang Langkawi. Dah nama pun LANGkawi.

Wefie berlima!

Sebenarnya masa kami pergi tu kawasan depan helang tu tengah construction, jadi tak boleh lah turun dan ambik gambar berlatarkan helang yang gah. So, solusinya ambik selfie dari tepi dan ambik gambar dengan bontot helang. Nak buat cemana kan

Pastu masa duk berlegar-legar kat kawasan kaki helang tu, Mirah ambik video la kiteorang semua ni AND THEN DENGAN KUATNYA AKU MEMBEBEL, "MASA NI LAH NAK BUAT CONSTRUCTION!!!" tanpa menyedari ada pekerja kat bawah tu tengah buat kerja-kerja pembinaan em OK sorry buatla construction pls!

Selfie ngan bontot helang

Maka, saksikanlah lagi selfie-selfie dengan bontot helang sebab TU JE MAMPU huhu


Lepas dah macam kuciwa takleh ambik gambar full posterior dengan helang, kami pun drive balik hotel sebab nak check out. Before naik hotel, kami pergi shopping cekelat sikit depan tu, Coco Valley nama dia. Tak lupa jugak sempat beli KUALI untuk ibunda tercinta Sabariah Mansor lah sebab asyik mintak beli kuali je ok i beli. Lepas dah siap tu, kami naik bilik hotel, kemas-kemas barang masukkan cekelat kuali apa semua yang baru beli tu dalam beg. Kami pun check out. Huhu sedihhhh nak mandi kolam!

Setelah itu, kami drive ke Telaga Tujuh (tempat Cable Car semalam) untuk gi memalukan diri dengan Muzium 3D. Kihkihkih

Masa tu dalam pukul 11 pagi macam tu, and sepatutnya kereta serah dekat Kak Alia pukul 10 since hari kami ambik kereta tu pun pukul 10 jugak. Tapi call Kak Alia kata, takpa guna la dulu. Dia kata akan caj RM50 untuk setengah hari lagi. Kiteorang pun on jelah sebab RM50 tu bahagi 5 baru RM10. Hihi

Kami pun dengan rilek masuk muzium 3D tu. Sumpah excited lulz


Epal ni kat pintu masuk depan sekali

Jemput makan epal, kawan-kawan

Lepas tu, ada ocean punya tema. Marilah kita layan gambar-gambar jakun kami ya

OMG ada duyung pakai tudung. (Duyung ke dugong ni erm)

Seronok ye surfing? Confident tak tumbang?

Proses melarikan diri dari jerung tapi dalam air?? mana boleh berlari???

Nampak tak muka gembira tu gais. Macam kanak-kanak dapat lolipop!

Lepas dah cengkaman jerung, kita rilek dengan polar bear

Jap apesal polar bear yang duk bawah payung tu pakai tudung :')

Gigihnya

Aisyah is always in constant danger

Congratulations you reached the moon

Tengok apa tuw

Here are two goofballs performing

ya Allah bidadari ke ni

HELP ME!!!

I look so much like a trapped bear here.... help?

Superstar Peah!

Bakpe muke gitu qah eh xD

Sampai kat tangga satu ni, kami set kan timer dekat DSLR Aisyah and ambik gambar kat tangga! SO MUCH WOW!

much wow, much flash

Gerimis di lautan, mendayung sampan ke kuala

Aren't we puppets

And... we present to you... the highlight of the day...

REACH FOR THE CLOUDS WITH THE HELP FROM YOUR FRIENDS

Monalisa ayamore

Acahhhh je piah tengok mende tah

Ni geng piah acah jugak ni buat-buat confused

Panoramic view

I'm sure if we were to be on that bridge, we wouldn't be wearing those outfit


"What is it? What is there in the castle? A VAMPIRE PRINCE CHARMING?

Peaqah

Astaga piah mana boleh salam bukan mahram

Lepak kejap santai bersama bebear

Das ma cat, his name is Catford

OK around the picture yang dekat haunted castle kononnya, Kak Alia call, dia kata nak pakai kereta since the next customers dah nak sampai Jeti Kuah. Kami pun lelaju jela pusing ambik gambar dalam muzium tu. That was around 12.30 noon.

Patutla panda ni gemzdegemz, makan manusia rupanya

Ew apa ni dahlah tudung ronyok

Girls shopping for Aidilfitri

Supposed to be good but we wore tudung... hmm

After that, kami cepat-cepat keluar dari muzium tu (sempat jugakla bergambar depan tu) sebab before nak ke Jeti Kuah, kena hantar Aisyah ke Langkawi Airport dulu dekat Padang Matsirat.

It's almost ending!

BYE LANGKAWI!

OK so kami pun cepat-cepat pergi airport hantar Aisyah. Aisyah balik naik flight sebab dia pergi KL dulu ada program persediaan dia nak pergi oversea. Kami rakyat marhaen ni balik naik feri dan bas jelah ke Kuala Terengganu ahaks.

BYE SYAH!

Masa tu Kak Alia call lagi, kami pun cepat-cepat pergi Jeti Kuah (ikut jalan lain pulak hahahahahah). Langkawi ni kecik je, pusing-pusing sampai tempat sama takkan sesat punya. So kami ikut signboard jalan je mostly (selain Waze dengan GPS handphone tak guna tu huh). Sampai dekat Jeti Kuah tu dalam pukul 2 macamtu.

Kak Alia dah tunggu dah situ. Dah selesai apa semua (plus Kak Alia perli "Amboi beli kuali!"), kami pun ucap terima kasih gila gila dekat Kak Alia. Tadi dia kata kalau nak tambah masa kena caj RM50 kan? Kak Alia cakap tak payah pun! Orangnya sangatlah ramah eh rasa nak pergi lagi la ambik pakej dia. Hihi

Dah bagi kunci tu, kami geraklah masuk jeti tu cari... cari apa, kawan-kawan? YA! Cari makanan. Kami makan dekat food court tu je. Makan nasi goreng apa benda tah siang-siang ni. Sementara tunggu feri nak ke Kuala Perlis.

Kami ambik feri yang pukul 4 ke 5 entah, lepastu sampai Jeti Kuala Perlis dalam pukul 6.15pm. Bas kami balik Terengganu pukul 7.30pm, so sementara tu kami lepak dekat boarding room terminal tu dulu, baru gerak ke terminal bas pulak.

Maka, selesailah perjalanan kami ke Langkawi selama 4 hari 3 malam yang awesome la bagi kami! Pakej pun sangat comfortable dan affordable. Thank you FA Agency Langkawi!

DONE! Nanti bulan 7 pi Sabah pulak nantikan! AHAKS!!!!!