Posts

Siswa Bokampong Gais!

Image
Assalamualaikum, setelah sekian lama menghilang, aku kembali. Hehe.

Bulan Oktober aku sibuk dengan #inktober2017 walaupun tak siap ahaks!


Pada 3 hingga 5 November, aku telah join satu aktiviti bakti siswa a.k.a program kemasyarakatan gitu lah ke Kampung Simpang Gelami, Kuala Klawang, Negeri Sembilan. Program ni bawah kelolaan Saudara Athari (semorang panggil Tari je), budak kos Bahasa Arab. Program ni under Fakulti Bahasa dan Komunikasi dan peserta terdiri daripada 40 orang pelajar, 20 orang budak kos Bahasa Arab atau singkatan dia BAS, 11 orang budak BEN (kos Bahasa Inggeris) dan 9 orang budak diploma TESL.

Aku memang belum pernah jejak Negeri Sembilan (melainkan that one time pernah sesat ke N9 padahal nak pergi Melaka lol), jadi bila Azira Aziz ajak join sekali, aku cakap ya je terus.

Awal-awal macam reluctant sikit nak pergi sebab 3 hari bulan tu merupakan starting cuti midsem. Lepas tu bila aku fikir balik, pergi jelah duduk rumah bukan buat apa pun kan.

KHAMIS, 2 NOVEMBER 2017

Ka…

REVIEW FILEM | Bisik Pada Langit (2017)

Image
Assalamualaikum semua! Hari ini aku tak ada kelas, makanya setelah lama tidak ke panggung wayang, aku pun terasa nak ke sana, niat asal nak tengok Kingsman: The Golden Circle, tapi setelah baca tweet rant seorang rakan Twitter berkenaan filem Bisik Pada Langit, terus aku rasa nak tengok.

Aku ajak Azira Aziz pi tengok dengan aku sebab kalau tengok seorang macam sedih sangat kan loner gila :(

OK sebab utama nak tengok MUNGKIN kerana ada Beto Kusyairy. Antara pelakon Melayu lelaki yang aku suka tengok di kaca TV. Filem pertama aku nampak dia ni ialah cerita Kashaf Imani di Astro Ria. Astro tayang cerita tu 10 kali pun, 10 kali-lah aku hadap. Kahkahkah.

Jadi, nak review cerita ni-lah harini.


Pelakon: Ummi Nazeera (Hajar), Jalil Hamid (Wak Rosli), Beto Kusyairy (Zaidi 'Dee'), Naim Daniel (Iqram), Erwin Dawson (Irwan), Fadilah Mansor (mak)

Filem ni berkisarkan sebuah keluarga yang terdiri dari mak, ayah, dua orang anak lelaki dan anak perempuan. Yang sulung, Zaidi, kedua, Hajar (satu…

"Who am I, Hedwig? What am I?"

Image
Lately I've been wondering a lot.

I've been rereading my old blog posts, since I have nothing better to do and I love dwelling in self-pity. Of course I didn't go as far as 2009 or 2010 or 2011 (those were the embarrassing years where I can't make myself to even click the links to the posts and watch what I wrote back then).


I went back, specifically, to the years after SPM. To all the entries I made when I was in PASUM.

HECK I WAS SO HOMESICK BACK THEN

and now I HAVE THE AUDACITY TO FEEL A SLIGHT LONGING TO GO BACK TO THOSE DAYS

But, yeah when I read all those posts, it made me feel sorry about myself (see? I'm a pro at self-pitying). Before PASUM, I had never been away from my family -- my parents to be exact. My dad made sure that I am always well taken care of. He sent me to school, picked me up, sent me to go out with my friends, everything.

In other words, I was spoiled a lot by my dad. My mom spoiled me with food because she likes to cook a lot and all of he…

Summer Flowers -- A Journal

Image
Assalamualaikum everyone.

Did you guys know I started bullet journaling since April this year? Eheh! Probably not.

So, I bought this one cute A5-sized book with blank, lined, black and squared pages. The cover reads SUMMER FLOWERS and there are illustrations of flowers and leaves. I bought it at MPH maybe late 2015 or early 2016, I can't remember.

Here's the cover page.


Being me, I usually buy a loooooooooooooooooot of blank books (they might be needy later in the future, as I always say to myself) and end up having no idea what to do with them. So, at the start of 2017, I wanted to do something like "One day one doodle" on that SUMMER FLOWERS book. It started off great, until...

Well, until I had zero creativity and became very the malas to think of what to draw. The first page I drew some New Year's greeting, and the next pages were of some doodles that I saw online and decided to try them out.



The one on the left is from a doodle I Googled, and the wording/typ…

Followers