Cuti cuti SPM

25.5.13

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.


Halo allz! Sepertimana yang diketahui, aku baru sahaja melepasi ujian pertengahan tahun a.k.a Pentaksiran Sumatif 2 yang osem lagi best! {I'm not being sarcastic} Hahaha. Alhamdulillah aku rilek rilek je exam ni, tak stres sangat. Walaupun ketiadaan Ummi Walid (oh diorang dah balik hari Rabu aaaaaaa) tapi aku masih hidup lagi alhamdulillah --" Angah and Amuh and Kakak took care of me really well okay *emo* So far I'm still in one piece xD

So, the holiday's here and.......yay! No classes, you seeeeeeeeeeeeeeeee! Yep, no classes until this 6th of June, and it's not even a class, it's a camp, staying in hostel with my classmates awwwwrrr :3 And I'm gonna go bising again and everyone will complain I'm noisy and all but who cares~ As long as I'm happy, I'm noisy and talkative when I'm happy, okay, you should be alllllll glad! Ok baiklah aku eksaited sangat sekarang ni entah kenapa -_-"

CUTI CUTI SPM?

Cuti ni, kata sahabat yang seorang itu, habiskan masa dengan perkara berfaedah, jangan lagha sangat. Itu nasihat yang biasa didengari, nasihat dari sang sahabat yang ikhlas. Kalau tahun-tahun sebelum ini, ada kakak-kakak yang akan berpesan "Jaga iman, jaga diri dan jaga hati masa cuti nanti." Tapi tahun ni, tiada kakak untuk berpesan lagi, kamilah kakak-kakak tu U.U

Ini cuti dua minggu. Dua minggu lamanya gersang tanpa sekolah. Kalau selama ini mengharapkan aktiviti kerohanian di sekolah untuk memberi makan roh jiwa kita, dua minggu aktiviti kerohanian terhenti. Adakah ini bermakna roh kita akan kelaparan selama dua minggu? Tergamakkah kita nak buat macam tu kepada roh jiwa raga kita ni? Kalau roh lapar, tak bolehlah korbankan jiwa raga untuk orang tersayang, sebab dah terkorban kerana lapar *erk*

Large

Kenapa mereka nasihat?

Sebab nak suruh kita ini mengingatkan diri sendiri supaya betul-betul jaga iman, jaga diri dan jaga hati masa cuti ni. Supaya kita tidak terus terleka sewaktu cuti. Kenapa kita akan leka? Kerana kebiasaannya dekat sekolah, pagi-pagi akan baca Asmaul Husna, baca Al-Quran. Tapi bila cuti, tak ada orang nak pergi pegang mikrofon dan mengetuai bacaan kedua-duanya. Nasihat diberi supaya masa cuti, kita terus mengingati Allah.

Nasihat juga diberi supaya teruskan perjuangan menuntut ilmu. Jangan terlalu leka, bila exam dekat baru hendak study (OK baiklah terasa bangettt), kerana itu namanya study untuk exam, bukan untuk ilmu yang berkekalan. Setakat pengalaman diri ini, tak pernah lekat lama pun info-info yang distudy last minute. Huhu.

Mereka sang sahabat menasihati lagi, kerana sewaktu cuti, tiada sang sahabat untuk menasihati dan mengingati. Risaunya si sahabat itu, bimbang jika sahabatnya terleka. Jadi, marilah isi cuti kita dengan perkara yang osem dan berfaedah, jangan buang masa lagi. No istilah 'rilek', terutama pelajar SPM (like me u.u). Please jangan relax sangat, walaupun baru lepas mid-year exam...


Surely I'm gonna miss my sahabats, especially that one blue girl. Ngehngehngeh. She won't be here to make me feel kurus or gemuk wahahaha (hai Kakti xD) Esok ada rombongan Cik Kiah datang sleepover rumah aku sebab it's holiday-ay-ay-ay-ayyyy! Macam tak biasa kengkawan aku datang sini, sebab tu lah aku update blog hari ini sebab kalau diorang ada memang payah ah aku nak update. Kali ini, insyaAllah kiteorang akan study dan revise...................................................................................... (wow so many dots xD)

Dua hari dah cuti. Semalam aku buat modul Biologi dalam Bahasa Melayu. Modul tu memang cikgu-cikgu AKRAM yang buat (disediakan oleh kerajaan Negeri, thanks kerajaan lebiuuu xD), dan mereka diarahkan agar buat semua subjek dalam Bahasa Melayu kecuali Bahasa Inggeris (you don't say -_-) Sangatlah seksa buat modul tu! Membuat aku rasa bebal sebagai seorang orang Melayu sebab tak paham, bayangkan soalan mula-mula tu salah banyak gila (dahlah tulis dengan pen dan liquid takde). Challenging betoi.


 Setiap subjek ada, tapi setakat ni...yang dah sentuh hanya Biologi dan AddMaths ._.


Osem kan? Soalan BM, jawab BI *aku rasa seluruh batch jawab macam ni --"

Nak lebih haru lagi, buku teks Biologi BM aku, aku sengaja tinggal kat sekolah, kononlah boleh jawab sambil refer buku teks Biology English -_- Memang lah buleh, tapi ada certain words tu aku tak dapat nak grab maksud dia in English. Dan dengan bantuan reference book (in English jugak), boleh lah aku jawab soalan Aras Tinggi yang pffffffft tu. Nanti Auni, Alya, Kakti and 'Ainul datang aku buat ah dengan diorang -_-

Kakak-kakak aku pergi Langkawi. Asalnya aku ikut jugak tapi sebab aku ingat aku ada kelas awal-awal cuti ni (it turns out not --") so aku tak ikut ah. Tapi takpe ah, geng datang esok terubatlah sikit kesunyian aku kat rumah ni. Sementara diorang tak datang lagi, kejayaan aku sepanjang cuti ni ialah; kemas bilik, study Biology, beriang gembira dengan Kakti, Fakhira, Aisyah AQ di Facebook. Dan baca buku satu ni. Gravedigger's Kiss by Tunku Halim (siapa entah tak kenal -_-). I don't read Malaysian books, so yeah. Ni pun pinjam dari kawan aku hari tu sebelum exam. Randomous venomous jerr xD

Screw the book. It's a compilation of Malaysian's horror stories. Saja je baca. Boring (partly because I can't answer the module's question -.-)

Large

Ordered The Golden Lily and The Indigo Spell (Bloodlines series book two and three) by Richelle Mead and they're gonna get here this Thursday, I think. And then there's Finale and Rapture. It's a frustrating thing that Unspoken is out of print on MPHonline! Last saw it, it was still available huwaaaaaaaaaa! Sarah Rees Brennan is an awesome author and I've been craving for her books since The Demon's Lexicon! (I bought her previous books on Amazon so yeah, they're not that available in Malaysia)

Unspoken (The Lynburn Legacy, #1)Kami Glass loves someone she’s never met . . . a boy she’s talked to in her head ever since she was born. She wasn’t silent about her imaginary friend during her childhood, and is thus a bit of an outsider in her sleepy English town of Sorry-in-the-Vale. Still, Kami hasn’t suffered too much from not fitting in. She has a best friend, runs the school newspaper, and is only occasionally caught talking to herself. Her life is in order, just the way she likes it, despite the voice in her head. But all that changes when the Lynburns return. The Lynburn family has owned the spectacular and sinister manor that overlooks Sorry-in-the-Vale for centuries. The mysterious twin sisters who abandoned their ancestral home a generation ago are back, along with their teenage sons, Jared and Ash, one of whom is eerily familiar to Kami. Kami is not one to shy away from the unknown—in fact, she’s determined to find answers for all the questions Sorry-in-the-Vale is suddenly posing. Who is responsible for the bloody deeds in the depths of the woods? What is her own mother hiding? And now that her imaginary friend has become a real boy, does she still love him? Does she hate him? Can she trust him?

I'm gonna dai.


Untold (The Lynburn Legacy, #2)It’s time to choose sides… On the surface, Sorry-in-the-Vale is a sleepy English town. But Kami Glass knows the truth. Sorry-in-the-Vale is full of magic. In the old days, the Lynburn family ruled with fear, terrifying the people into submission in order to kill for blood and power. Now the Lynburns are back, and Rob Lynburn is gathering sorcerers so that the town can return to the old ways. But Rob and his followers aren’t the only sorcerers in town. A decision must be made: pay the blood sacrifice, or fight. For Kami, this means more than just choosing between good and evil. With her link to Jared Lynburn severed, she’s now free to love anyone she chooses. But who should that be?


Erghhhh the second book is on its way, will be published on 29th August this year. Aaaaa if Kami's gonna choose a boy, it would be totally like Tessa choosing Will or Jem T_T Okay... I'll have to forget these books and proceed with Bloodlines series. I am already feeling the 'Sydrian' feels woohoo! And then maybe some PatchNora and LuceDaniel though maybe I'll read Finale first (Fallen's going boring a bit -.-). OH THE FREEDOM! XD

Sydrian feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeels 
Post a Comment