Maharaja Lawak Mega 2014

27.12.14

Semalam Amuh suruh record Maharaja Lawak Mega. Dia pi main futsal pukul 9 malam. Hmm biasalah abang aku kot tu. Lepas tu dengan confident aku tekan butang R.

Sambil buat Probability punya tutorial, aku layan MLM. Semalam yang tak lawak semua kecuali Zero dan Shiro. Entahlah Virus dan Sepahtu tu, supposedly boleh lawak lagi tapi I don't think there's any chemistry between Zizan and Jambu, Sepahtu pulak macam....erm entoh.

Lepas tu dah pukui 12 tengah malam. Ummi belum tido. So jenis parents aku ni tak boleh tengok anak bongsu dia yang comel lagi gorgeous lagi comellotte ni tidur lewat, lalu dikerah untuk tidur serta merta. Mula mula aku degil tak nak tidur lagi, tapi setelah beberapa saat kemudian, Amuh balik dan tukar channel, nak nengok bola. Lepas tu dia melalut apa entah sebab dah 3-0. Tak ingat apa lawan apa. Sorry, not a football person.

I gathered up my things (yang berselerak depan tv) then masuk bilik. I put them on the floor and got ready to sleep. Eh. Main phone dulu. Then Amuh was knocking the door. Duk mengadu kat aku yang MLM takde pun dalam rancangan yang direcord.

Amuh: Afi! Afi record tak MLM tadi?
Aku: Uhhhh dahhhh!
Amuh: Takde pun!
Aku: Ade lah!
Amuh: Meh sini tengok sendiri.
Aku: *keluar bilik* *picit remote control*

Memang takde. What the...?

Aku: Tapi tadi orang dah rakam!!!
Amuh: Hmmphh....
Aku: Sorry la!
Amuh: *duduk atas sofa and terus layan bola*
Aku: Kla... Bye!

Dah. Masuk bilik. Tidur.

Kesian abang aku tak dapat tengok MLM malam tadi. Hahahahahaha k aku jahat. Tapi tak rugi pun kalau tak tengok, dah keurang lawaknya. Entahlah mana pergi lawaknya. Yang dapat 5 bintang tu aku tak tahan uh. Sabau jelah itew ni haaa. Man of the Match dapat kat Jep. Baguih ler. Tak Jep, Zizan. Tak Zizan, AC. Tak AC, Sharul.

Juri pulak....hmm no comment lah aku. But honestly juri kali ni comments diorang bagus sikit dari yang lepas punya. Takde lah asek "Persembahan malam ni sangat best. Saya bagi 60 bintang!" or "Harap improve lagi. Kali ni saya bagi 3 bucu bintang." Tu je. Komennya haprak takde langsung membantu. Kriik kriik. (Ni awat duk melalut nihhh asalnya nak cerita pasal Amuh je hahahahaha takpe ah dah alang-alang tajuk entri ceni kan)

///////// banjiaq

Doa untuk Kelantan. Doa untuk Pahang. Doa untuk Terengganu. Doa untuk Perak. Doa untuk Perlis. Doa untuk Malaysia.

Alhamdulillah kat tempat aku, Kuala Terengganu tak naik air (except yang duduk tepi sungai or laut). Besut, Kemaman, Dungun banjir. Yang agak teruk aku dengar kat Kemaman and Besut. Setiu and Hulu Terengganu and Marang and Kuala Nerus tak pasti. Rasanya Kuala Nerus tak juga kot.

Sekarang ni bukan waktu untuk menuding jari. Setakat ada ni kita husnuzhon je dekat semua orang, kerajaan ke pembangkang ke. This is time of dire need for everyone in Kelantan. Tak perlu keruhkan keadaan. We stand together. :)

Mak dan ayah.

9.12.14

Kerap kali kita tengok
Kita baca
Kita perhati

Pasal mereka

Ada yang kita baca
Kisah ayah yang sanggup redah hujan naik motorsikal
Semata-mata nak bank-in duit untuk anak-anak
Walaupun baki belanja untuk dirinya hanya seringgit dua
Tapi biarlah, demi anak-anak
Ayah sanggup berlapar

Ada yang kita dengar
Perihal seorang mak ni
Tertunggu-tunggu anak-anak semua balik
Bila semua dah balik
Gembiranya hati mak
Mak masak sedap sedap
Anak-anak makan sampai kenyang riang
Kemudian mak kat dapur kemas kemas
Dan mak tengah makan kerak nasi
Biarlah mak makan kerak pun
Asal anak-anak mak tak lapar
Dapat makan mak masak

Banyak lagi kita dengar
Mak dan ayah
Yang berkorban dari kita kecik sampai dah besar macam lori (ouch)
Tu baru kita seorang
Kalau adik-beradik ada 10?
Kalau ada 12?
24?

Basuh berak kita
Pastu kita muntah atas diorang (-_-)
Nak ajar kita berjalan
Ajar kita bercakap
Nak didik kita jadi manusia
Haa tu lah
Baru kita seorang
Lagi 23 orang tu?
Mestilah mak ayah buat benda sama

Dulu pernah
Seorang cikgu aku ni cakap
"Awak tak tahu betapa risaunya mak ayah awak kat awak. Risau esok nak bagi awak makan apa... Hah Fifiey, Ummi awak tu walaupun tengah sakit macam tu, susah hati jugak dia pikir makan pakai awak esok."

Yelah kalau mak ayah gaji tinggi
Alhamdulillah

Yang tak seberapa tu
Ya Allah risaunya
Gusarnya mereka kat kita
"Anak aku nak makan apa esok ni?"

Tambah-tambah lagi yang jauh di mata
"Apa la anak aku buat sekarang ni?"
"Dah solat ke anak aku?"
Risaunya
Bimbangnya

Kalau pandai jaga diri
Baguslah, kurangkan gusar hati mak ayah

Selalu kita dengar
Dah muak dengar mungkin
Kalau mak ayah marah tu
Bukan tanda benci
Tapi tandanya mereka sayang
Siap ada lagu lagi tentang ini
"Marah bukan kebencian, tapi tanda sayang"
Tapi kita?
Guna alasan dah dewasa remaja
Nak bebas buat apa sahaja

Pejam mata kejap
Kejap je
Imagine diri kita kat tempat mak ayah
Anak yang dikandung 9 bulan
Dibesarkan dididik ditatang bertahun-tahun lamanya

Bayangkan perasaan mak ayah kita
Bila dapat kita
Sedangkan ada ramai lagi insan kat luar sana
Yang nak anak, tapi Allah belum bagi rezeki kat diorang
Dan dari sudut lainnya mak ayah kita
Dapat kita
Sukanya mereka

Macamana mereka tak sayang?

Kita.

Tanggungjawab kita sebagai anak
Buat yang berada di sisi kiri kanan mak ayah
Luangkanlah masa dengan mereka
Berguraulah bermesralah
Letak tepi handphone semua
Tatap wajah mereka
Buat mereka senyum
Makan sama-sama

Buat yang berada jauh di mata mak ayah
Telefonlah
Mak ayah nak dengar suara kita
Kita yang kena call
Sebab mak ayah tahu kita mungkin sibuk
Call lah mereka
Biarlah habis kredit pun
Sebab
Bukan orang lain pun
Mak dan ayah kita jugak
Duit topup tu duit mak ayah jugak kan

Mak ayah kita.

Kerana sesungguhnya
Siapalah kita ni tanpa mak ayah kita

Pejam mata lagi sekali
Dan bayangkan tiap kali kita call mereka
Ayah tanya
"Haaa berapa hari lagi Along/Angah/Acik/Adik nak balik?"
Tiap-tiap kali
Mak tanya
"Nanti balik nak mak masak apa?"

Nampak tak
Rindunya mereka

Mak cuma satu.
Ayah pun cuma seorang.

Allah pinjamkan dua insan major dalam hidup kita.

Sayangi mereka.
Tak ternilai mereka tu.

-fifiey-

This isn't right

16.11.14

This is not right. Second semester is starting tomorrow and I'm feeling so down.

It's a matter of gaining knowledge, right? I should be happy. But I can't stand being far away from my mom and dad and my room, as childish as it sounds.

Oh hey that's normal. The homesickness.

But I'm not normal.

My tutorial group is gone. I'm going to be in another tutorial group. Coping with and adapting myself to SH3 were long enough, but at least I'm comfortable with them.

Being separated with Suzie is another thing. This sucks. Big time.

Doubles up my sadness.

....

Well hey. On the bright side, I still have my roommates with me and I got a new roommate! I'll love them with all my heart.

I also have my gang alongside me. They're not near but they are in my heart. On WhatsApp, literally. Lol

There goes my happy mode. All gone in a blink of an eye.

Because,

My sem break has come to an end.

Thank you.

PASUM student, and I'm staying until Sem 2 is over. Stay positive.

So... Maleficent is good. What does Diaval have to do with it?

14.11.14

Assalamualaikum.

So now I've watched Maleficent thrice already. And it is very unusual for me to watch a movie more than once, unless that movie 1) is so good I have to watch it again 2) has certain actors/actresses that I really like 3) is from a book I enjoy reading, so with Maleficent, it is probably the former. Or maybe I just fancy watching shows with sorcerer/ss with his/her name starting with M -_-

I'm satisfied with the whole story plot, maybe because I am a female human being who likes heroines being portrayed as strong and bold and they don't need guys to save their asses or something. And also how guys suck every time. That Stefan boy. DOES ANYONE ELSE FEEL LIKE CHOPPING HIS UNGRATEFUL HEAD OFF

Uh but I'm not going to talk about Stefan. He was a jerk, a big one at that too.

Gonna talk about Diaval. Yep, the raven Maleficent made as her pet.


I wonder, what is exactly his role in this movie? I know he's Diaval, Maleficent's temporary wings whatsoever, but towards the end, the story seems to want to focus on him for something. It's so devastating that I can't put the pieces altogether about this raven.

Maleficent saved him from a filthy hunter and his doggies, to which Diaval complained but then made himself a servant to Maleficent, anyway. The story went on and on, and Diaval was sort of constant throughout the plot.

Okay I'm gonna be open. I actually thought that Diaval was going to be Aurora's true love's kiss. SERIOUSLY OKAY. I know it might sound odd but, this is the 21st century we're talking about, people! WAKE UP ALREADY! I mean, WE ACTUALLY DID HAVE A HUNTSMAN WAKING SNOW WHITE FROM HER POISON APPLE SLEEP WITH HIS KISS, RIGHT?

But hey, there was that useless Prince Phillip suddenly on a horse, with a medieval hairstyle oh my God my mind literally stopped functioning for a second there! He wasn't even Aurora's true love, how come he ended up where he was in the end? Just go back to your father already!

Do you know why I think he was useless?!
1) His kiss couldn't wake Aurora
2) He was asleep throughout everything
3) He was a bad-timer
4) His hair wasn't as dark as Diaval (whatthahell?)
5) He was stupid
6) He let the pixies hauled him out of Aurora's room DUMBFOUNDED
7) Oh for goodness' sake, HE WASN'T ANYWHERE DURING THE BATTLE AGAINST STEFAN'S FORCES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8) He was a loser and a peasant

Hi I'm Prince Phillip and I am as useful as Aurora's Mother

Back to Diaval.

But wait, everyone noticed, right, how pointed his nose is? No, not just pointed, it's so damn sharp! Is it real? Or it's just a camera trick or just a make up?

Whatever.

The point is, I can't seem to get him, or how the filmmakers want us to see Diaval as. It's kinda blurry. It's like, he's a REALLY important character, but at the same time if he isn't highlighted, it wouldn't change anything. The story goes on, Maleficent is still both previously evil and good (well, maybe she wouldn't have a horse to ride on to the castle).

So, there must be a specific reason as to why Diaval is aggravatingly crucial in this film, am I right?

The way I see it, Diaval was one observant lad (or bird, whatever). He watched Aurora grew (took care of her even, um, this is the part where I thought he would fall for Aurora, and the love would be requited because he was one pretty bird). But most importantly, he observed Maleficent's growing love for Aurora. That's the most obvious thing he did. And to say that he cared little for Aurora is an understatement...

Though he and Maleficent make a great duo.


Now, I know you guys must be thinking that I'm absurd. Not all roles have to be present with a love interest. I know, I know. But let's face it. Diaval is one mystery dude. We don't know his past, his family or anything. Yeaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhh I know he's a little birdy raven, but at least, at least, something about him, please? He was important to Maleficent (though she wouldn't admit it for a million years)!

I'm just so curious. Wondering where would Diaval go when all of it was over? (I'm guessing he'd be staying with Maleficent and become his knight in shining armour or Aurora's)

Hi I'm Aurora

Uh, and I hope there's no love lost between Diaval and Maleficent, as...it doesn't click together. They are just mistress and her servant. Though if there was, I wouldn't object entirely. Oh, believe me if I say Diaval/Maleficent makes a great pair than Aurora/Phillip. But hey, I'm still Team Aurora/Diaval!

Oh COME ON! I know the original Sleeping Beauty claims it's Aurora/Phillip, but hello! Maleficent herself stated in the movie that SHE WAS THE ACTUAL SLEEPING BEAUTY! Daa! So she should marry Prince Phillip instead. Uh... Okay that may be a little weird -_-"

Overall, the movie is great. I'd watch it again, no doubt. Sam Riley as Diaval is literally perfect, also Angelina Jolie as Maleficent. Ohhhhhhhhhhhhhhhhh I love Elle Fanning! I love love love her! She's a sweet simple little girl, and she's Dakota Fanning's sister, ladies and gentlemen! Any cast from Twilight is my all-time favourite (well, except for JCB). Ahah, there's also Professor Umbridge, and she was in pink-red dress! Didn't know after Harry Potter, Umbridge became a pixie afterwards x)

And here's something I want to confide you in. CLICK CLICK CLICK IF YOU FEEL FOR DIAVAL


Sincerely,
Team Diaval
(obviously)

5 Muslim gathering ~

4.11.14

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh!

Howdy peeps? Hohohoho been a while since I'm here, roiiiight? I'm currently on my sem break and um so far I get to do what I planned to do before, which is...finishing the unread books mwehehe. But, before that, lemme tell you a tale of memory-collecting that happened on Sunday, yep.

Weehoot.

So, my ex-classmates of 5 Muslim decided to do a trip to the school (sesiapa yang available lah, mostly bebudak PASUM, PALAM and UIA), nak visit cikgu cikgu :3 So, Amey decided the time and so on (sort of), and we gathered around 11 am.

Kiteorang pun masuk bilik guru karpet merah (the carpet's red, hence the name hahahaha), the bilik guru where most of the teachers that taught us in 5 Muslim last year are in.

Everyone went scattered around the room, talking to different teachers, lalalalala, and then we finally lepak buat halaqah dekat tengah tengah bilik guru when our class teacher came in, face-shocked (plus touched), and then wordlessly took out her phone and took our picture. Ahhhh seriously comell ok, ustazah! Then the other teachers be like, "Ha...dah datang dah mak dia."

Weehoot! Then we talked some more with Ustazah Asmah and Ustazah Hamidah so much loveee <3

And of course, some pics! :)




Then after, we went to Teacher Ida's room (our Biology teacher, who is quite close with the boys) and we of course, talked again, and cerita pasal belajar Bio at asasi and so on hehehehe! :D

Soon after, it was Zohor, sooooo the boys said they were going back to pick Izuddin (at which we made faces 'cause we thought Izuddin was sleeping the whole morning ok sorry hahahhaa) and planned to meet up again at Uncle Chua's restaurant.


Tuh-daa! We ordered food and while waited we joked and teased around, with Adib beside me telling stories about USIM (actually I asked him about Piah so he told me they're in the same class and so) and I don't know why I kept on teasing everyone.

Sarah and Yein ordered Iced Milo, so when their drinks arrived, I bluntly remarked, "Milo ais, kat rumah boleh buat.." which everyone ended up laughing, lels. I mean, betul what, gi restoran cenggitu, order la different drinks kannn. Yang takde kat rumah hahahahaha uh-huh and then the guys started calling me "Ipy" and "Ipu" -_______- WHOEVER MISSPELLED IPY AS IPU IS GONNA PAY (I know who, actually -_-)

Soon after we decided to head for the beach (oh my we're in Terengganu, of course there'll be no other place to hang out) and Adib excitedly asked everyone to choose a tree each to take pictures -_- Adib and pokok berpisah tiada. And so, once arriving, we headed for our chosen trees. Ngehehe


The Pokok Pose





Photo of the day

Then, Asar prayer came. The masjid was nearby, but we drove there still -_- Then, Amey asked us girls to follow his car to 'a mysterious place', and ended up at the other part of the same beach -__________-

And thereeeeeeeeeeeeeeee, we found more trees! (and Adib, of course, asked us to choose a tree each! xD)

The Pokok Pose version 2.0

Let's move on. So, erm, I took a selfie. Okay.

Hey there, 'sup?

Fifiey stop being Chinese-eyed -_-

We took these numerous photos and shared them on our 5 Muslim WhatsApp group where all the absence ones be like, "Sampainya hatimuuuu,", "Jelesnyaaaaaa," and those at overseas were like, "Senyap boleh dok," wakakakkaa and then there was this one part where Yein recorded a video of us and I... I... oblivious to people's feelings, I said, "Hai semua tak leh datang ke?" and Yein sent the video to the WhatsaApp group huwaaaaaaaaaaaa hahahahhahahaha k fifiey kejam kbye

The Pantai Pose (idea by: Yein as Adib with the Pokok Pose)

Fifiey isn't in the pic because she was being anti-social

The boys

Us.

*squints at Izuddin* -_-


Da gurlz

WHY AM I STANDING LIKE I NEED THE WIND TO KNOCK ME DOWN

There were 11 of us but it felt like we were complete. But I wish we had more time, to trace back the moments and indulge ourselves having fun with each other.

I wish the others were there with us, too.

God knows how much we miss each other.

High school age has passed...and I'll be stupid to say I love college more than high school. I miss everything, everyone.

But, there's no point in dwelling on the past, so all we have now is, look forward and when the time comes soon, we'll be reunited once again.................. huwaaaaaa apehal ayat aku macam sedih sangat je huwaaaaaaaaaa tapi aku rindu dorang!!!!!

Menunggumu

16.10.14

"Aku menyedari telah jatuh cinta.."

"Dengan siapaaa?" tungkah sahabatku seorang.

"Namun aku tak bisa mengungkapkan..." sambungku nyanyi tanpa menjawab persoalannya.

Dia memandangku sinis, kali ini tidak pula menyampuk.

"Terasa bahagia mencintaimu... Walaupun kau belum mencintaiku.."

"No, Fifiey. Dia akan mencintai kau! Aku yakin!"

Tawa kami meledak pecah.

********

There.

Tau tak kenapa aku rindu

8.10.14

Rindu 5 Muslim

Tau tak kenapa aku rindu?

Sebab 5 Muslim jaga adab sopan.

5 Muslim tak cakap kasar.

Tak ada lah nak mencarut bagai.

Tak ada nak "aleuto", "fuck", "shit" nya

Tak ada.

Tak ke serabut mata telinga apa semua tengok dengar baca perkataan tu

Oh dah masuk U, perkataan pun kena advance kalau tak guna aleuto tak up to date

Bodoh

Ingat mencarut tu hebat

Aku tengok bagai orang tak bertamadun

Bahasa dijahanamkan

Bangsa terus nak kemunduran

Orang putih nak fuck their shits, biar mereka, mereka tiada agama

Kita yang ada agama ni, yang pilih Islam sebagai adDin, sedar sikit

Rasulullah tak ajar,
Baginda ajar suruh guna perkataan baik-baik dan lembut

Jangan jadi tak bertamadun.

Selfie kita sebagai perempuan

6.10.14

Assalamualaikum pinn pinn!

Lama bebenor tak menulis kat sini. Yelah, bukan menulis pun, menaip. Ops, terhambar pulak. K. Soooooooo, now I'm spending my time at home for a while (it's eid Adha so yelah of course I take this chance to go home, no way I'm gonna beraya in KL without mah family) before staying put at KUAZ fer three weeks = one study week + two final (exam) weeks

because my request to spend my study week at home has been denied. By Ummi. I know if I asked Walid, I'd get what I want, but, hmm, malas la nak buat Ummi serba salah aherrherr because I always use Walid untuk dapatkan segala benda yang Ummi tak nak bagi mwahahaha okay jahat pulak bunyinya -_-

Tumblr
ibaratnya ummi kata kat aku la ni hahahahaha

Ok mari kita ke topik kita

Lately I've been losing sleep aku ada baca kat blog Aiman al-Banna, Facebook dia, apa semua, pasal selfie. Aku macam ouchhhhh gitu la sikit, sebab aku pun banyak selfie tapi takde ah sampai ratu selfie, jangan melebih k. Tapi Banna bukan sentuh pasal selfie je, pasal gaya, lenggok and so on la, yang bila that opposite gender tengok rasa zuuuuuuuuuupppppp lawanya pompuan ni aaaaaaaaaa

Hmmm dan sebab tu la I've been deleting my photos on Instagram and Twitter (and Facebook), most of them selfies, but also yang macam sengaja nak tunjuk comel ugh

But in here, macam susah sikit la nak delete T_T Alhamdulillah there aren't many photos of me in this blog (as in photos of me and me alone, no one else in that pics) uhuhuhuhuh

So, aku sedang cuba tak upload gambar mengarut macam selfies, gambar senyum comel buat peace, and post di Instagram dan Twitter because...buat apa upload sebenarnya? Apa motip upload -_- nak dapat like? Even tutup aurat semua sekali pon. Baju longgar tudung labuh bawal etc seriously though, apa motif kita upload apaaaaaaaaaaa aku pun taktau motip aku upload gambar aku, maybe nak tunjuk kat orang aku ni comel ke apa ke padahal takdelah comel pun puiii

credit kat banna kays

Ingatkan nak letak gambar ni je jadi gambar kat tepi belah kanan ni, tapi macam dull sangat je -_- I nak warna pink jugak, OK!?

Entoh ler, sejak masuk U ni rasa lain macam. And macam ada suntikan suntikan sikit, hmm. Yang paling ketaranya, masalah crush ngan masalah dengar muzik. asdfghjkl acano niii haaa. Yang crush tu mungkin ah boleh elak (erm macam tak je hahahahaha k), yang asyik dengar muzik tu macam astaghfirullah sikit T_T yelah dah orang sekeliling pun sama..............................

OK OK jangan nak salahkan orang lain kays. Diri sendiri tu kena ingat -..-

Final exam lagi dua minggu. Doakan yang terbaik kay untuk aku. Hihihi :3

Environment

21.9.14

Every week
Every weekend
Every moment passes
Those walks to lectures
The climbs to classes
The hours
Left behind
The tutorials that are sometimes hard
sometimes bearable
The stress of course
Of studies
Of friends
Of quizzes and tests
The question people keep asking
"Isn't there anything easy in this world?"
Nope, the answer is no
The syllabus
The time
From eight to five
Oh God it drives us crazy
The pressure
The practicals, especially Chemistry
The Physics practicals suck sometimes
The results
reflect us
Telling us in the face
"wow dude you're dumb, the dumbest of them all"
The weekend boring
So plain boring
So freaking mundane
So we got away
Go back home
or hang out
But still
Everything still sucks

Maybe 'cause
we don't know why are we doing this
If for good results, and then what
If not, then what
Still
the questions are there
Some people don't have the answers
Some do
The environment doesn't help
The place
The state
Not a good condition for studying
Old man
Crows
Baby gasping
Everything
Each day with the haze overwhelming
and then it rains
The sun shines bright again
And the cycle repeats
'Cause people themselves are destroying the city

Wouldn't it be great to have more universities
in places with less haze and less air pollution
with more green and less buildings
Yes please because I'm suffocating

And then there's the peace
When you go to the surau
And you just stay there for a while
Taking in everything
And you pray
In your last sujud you let everything out
And in the end
You finally get it

"You can do this because Allah is with you."

Okay

14.9.14

Assalamualaikum ladies

Beautiful advices from Prof Dr Muhaya - Beautiful advices from Prof Dr Muhaya

Stay away from anger
It hurts only YOU and nobody else
If u are right, then there is no need to get angry
and if u are wrong then u don't have any right to get angry

Patience with family is love
Patience with others is respect
Patience with self is confidence and
Patience with GOD is faith

Never think hard about the past, it brings tears
Don't think more about the future, it brings fear
Live this moment with a smile, it brings cheer

Every test in our life makes us bitter or better
every problem comes to make us or break us
The choice is ours whether we become victims or victorious

Search for a beautiful heart and not a beautiful face
Beautiful things are not always good but good things are always beautiful

Do u know why God created gaps between fingers?
So that who is special to u
comes and fills those gaps by holding your hand forever

Never forget this advice....
Happiness keeps Us sweet 
Trials keep Us strong
Success keeps Us Glowing

BUT ONLY ALLAH KEEPS US GOING......

copy paste ❤

Why some people cry and some people don't

12.9.14

Hey there assalamualaikum

/spaceebound | via Tumblr

So today I just got my mid sem exam result waiting for a month. Alhamdulillah, though I know it's not a very good result, or a good one, but I'm still thankful. My other friends got way better results than me but they ARE. SO. FREAKIN'. DEVASTATED. Ada yang nangis. So, if they were to cry, what should I do, then? Aduhai. I don't know, I don't feel like feeling down because maybe I'm tired kot of asyik down je bila result tak okay. Or maybe I'm immune now? Result time aku form 5 dulu takdelah pernah gempak sangat, so bila dapat result kat asasi ni, I sort of know where I stand.

Aku pun sendiri tak tahu macamana aku boleh jadi warga PASUM. Serious talk.

It's not that bad, tapi teruk jugaklah sampai tahap aku nak gelak. Never in my life aku dapat result MATHS paling teruk wahahahahhaa gilo laaa. Okay, I'm not surprised with my Maths because masa exam hari tu memang aku rasa tak boleh jawab. To be exact, my result really reflects back to my effort la aku rasa. And Allah gives me what I need, and through someone, Allah tunjukkan something. Something to be considered and then to be doubted again zzzzzzzzt cycle of life kan

Penasihat Akademik (PA) kelas aku pun told me that I shouldn't feel down, it's just that I have to work harder and double my effort :)))))))))))) She's so nice and she tries her best to make me feel light-headed. Katanya this result only affects 20% of the whole semester result but still 20% can still make much difference in getting 4 flat kan, but I will listen to her since she's my mentor and...............keciknya dunia she lives in the same neighbourhood as me -____________________-

Moon

Niat aku masuk asasi sains hayat ni, nak belajar, bukan semata-mata nak kejar 4 flat. *takes a deeeeep breath* So okay, that 4 flat IS important but my goal isn't 4 flat. That's why some people cry and some people don't. Those who cry when they don't get good results are because they aim for the 4 flat, for amazing results, and those who don't, let's say they aim for something else in particular. Or...those who cry when they don't get good results and they don't aim for 4 flat.......diorang rasa diorang sedang menghancurkan harapan mak ayah okbai

InsyaAllah I'm gonna be okay. Please pray that I'm gonna be okay.

Actually I thought of doing an inspirational post but hahahahahahhaha since when aku ni berinspirasi bagai meh Woopieee actually I'm back in Terengganu so maybe that's why I don't feel bad or anything about my result (I do feel a little bit terkebelakang when compared to my classmates and people around me mwehehe) because being home is the best medicine and it's raining oh God I really love it when it rains IN TERENGGANU and I super duper hate it when it rains in KUALA LUMPUR because KL atmosphere sucks and hazy and etc too much pollution

Tataaaaaaaaaaa I'm gonna do some tutorials ♥

You fight, or you keep fighting -- you never give up

7.9.14

Assalamualaikum warahmatullah

When was the last time that I wrote something proper here? Hahahaha everything's so messed up around me (especially myself) that I tended to publish rubbish and nonsense as my previous entries, so, I apologize for the inconvenience (though I doubt that this blog has any readers left). I wish I had time for pictures and events and stories to post here, because this blog has been lacking excitement since I ENTERED PASUM. What have you done to me, PASUM? WHAAAAAAAAAAAAAAAAAT HAAAAAAAAVEEEEEEEEE YOU DONEEEEEEEEE

I'm glad I have my roommates, they cheer me up almost every day and all the time.

As for my classmates, I'm not sure what status are we in now. Say, we were happy a month ago, but now it's a really undefined situation. Everyone keeps having whiplashes and mood swings and I don't have the guts any more to joke or greet anyone except Suzie -_- I only do the unthinkable and crazy things with Wahidah, and that's only during lectures because we're not classmates (I wonder how things are going to be if we WERE classmates, probably everyone else would be invisible lol)

I went back to Puchong during the Merdeka holiday because Ummi, Walid, Kakngah, Amuh and Kakak made plans to have their holiday in KL. I miss home, I miss Terengganu. But if I went back to Terengganu, and then Kakak came to KL, what difference would that make? So, I guess meeting them was more than enough, even though only Allah knows how much I miss my room and my house and everything in it. But I won't feel good enough until I step my two foot into my house and my room, THAT!

And, I'm thinking of going back this next weekend, insyaAllah. Seriously I miss home that much :'(

The Reality of Life.

2.9.14

Hey there! Haven't posted in here for a while. But things are getting out of hands these days. I'm having too much mood swings and I super hate these. Keep thinking of giving up but I know it's an incoherent thing to do because this is only just the beginning. Besides, I'm not going to waste my time, my parents' money and effort by giving it all in to the darkness.

Thinking of going back home and settling myself just in Terengganu. There are too many pressure, affairs, scandals and other things that rips my heart opens, leading to frequent mood swings and one thing about me you should know that I don't react well to mood swings. I may be mad at something else, but someone will have to be the black sheep of my outburst.

I miss my parents.

I need them here with me.

I desperately need to see their faces every day .

I want to see my sisters' and brother's faces.

I just need familiarity and love.

I'm also at the point where I don't even know what's good and what's bad for me. I'm starting to doubt the path I'm taking right now, whether it's the 'thing' for me or I'm just doing this for my family. Shame on me, my class did a group discussion recently and I had made  my point on doing what you love , and not because of others / things because you're going to live with it your whole life, but my friends said we shouldn't be SELFISH. They did have a strong arguement there, but...

I want to do the right thing, do something I have interest in , but in the same time I want to live to my parents' (and family's) expectations because disappointing them seems too cruel and ungrateful to me. I LOVE THEM and RESPECT THEM to the point where I don't care what happens to me as long as they're happy...

I've expressed this to my roommates and they are very understanding but they can't help me any more than they can help themselves. I did some trivia, quizzes and tests online to find something suitable for me, where I'd stressed myself after finishing those. They didn't even help! HELP!

But there's one thing I'm sure of in the end, no matter how hard, I will endure this. I won't give up, that I can promise you, yes, you. So that one day if I ever gave up, you'd step in front of me saying, "You promised you wouldn't give up!" and then shake me on the shoulders, waking me up. I can tell you that I'm the one who endures every pain and hardship until the end. I don't have that breaking point , I never had and I hope I'll stay that way until the very end.

Being a hormonal-imbalanced teenage girl and living in PASUM certainly don't do well for me, but if Allah wills, with His blessings, I'm going to survive this phase. Insya Allah .

Yelah, takkan nak duk rumah tunggu orang masuk meminang je kan......! LOL.

Bye. =)

SH3 -- Domino's!

15.8.14


My classmates here in PASUM. I sure do miss the havoc situation in 5 Muslim, but these people fill up the holes, though not perfectly, but I have come to make myself comfortable with them. They are loud, fun, happy-go-lucky, funny, naughty, and they are the best. My new family. 15 girls and 4 boys (though previously 17 girls and then 16 girls and now 15 girls).

Intan, Shikin, Maryam, Jihan (dah pergi KMK), Iffah, Sherry, Anis, Mun, Nana, Suzie, Yanie, Qiela, Shida, Insyi, Syera, Iqbal, Akmal, Ijan and Dani. Paling bising dan havoc dalam kelas dan group WhatsApp -- Qiela + Dani + Nana. Nanaaaaaaaaaaaaa Nana comell hahahahaha They make things bearable for me, huhu, alhamdulillah. Will try to love them as much as I love 5 Muslim :'))))


And here, my two side kicks who make my life happy every single day. Amal and Wahidah. Thank you, girls. Wahidah who laughs, plays around, studies, watches movies, jokes around with me. And Amal, our mother (she acts like a mother) who goes back home every weekend and upon coming back to UM (precisely to our room), she still says, "Nak balikk...." -______- And Wahidah Wahidah Wahidah my twin, my funny girl, who, without her I don't think I'll be this happy to be here :') [perangai sama kot aku ngan Wahidah -_-]

Thank you Allah for all these new people. :)

I miss my parents

11.8.14

Assalamualaikum.

Aku rindu Ummi dan Walid aku. Kakngah and Amuh and Kakak. Ablong, Abcik dan Abang. Bila dah berjauhan ni, baru tahu erti rindu yang sebenar.

Rindu Walid. Walid sakit. Rindu saat Walid sihat dulu. Amuh pun cakap dia rindu nak tengok kesihatan Walid. Walid dah 66 tahun. Dulu Walid berisi, tapi sejak Walid sakit jantung (dan ada beberapa lagi penyakit), Walid dah cekung. Tapi Walid masih buat kerja lagi. Basuh halaman rumah, bawak kereta, buat itu buat ini.

I am Walid's daughter. I spent most of my childhood with him, sebab Walid pencen dulu sebelum Ummi so he had time for me. Dulu aku ingat kalau balik sekolah, Walid masak untuk aku, dan kami makan berdua. Walid hantar aku pergi dan balik sekolah dari darjah satu sampai tingkatan lima. Sekali je Walid pernah marah aku sebab aku selalu keluar lambat. Sekali je.

Aku ingat lagi dulu, Amuh cerita, Walid selalu ajak Amuh pergi melawat kubur arwah mak dan ayah Walid. Walid memang anak yang baik. Amuh kata, Walid berharapan tinggi kat Amuh supaya Amuh jadi macam Walid. Walid bangga dengan anak-anak dia.

Teringat ada sekali tu pergi MPH, ada buku tajuk lebih kurang "Cara Mendidik Anak Menjadi Solehah", aku pun bergurau dengan Walid, "Walid, belilah buku tu hehehehe" pastu Walid cakap, "Buat apa? Anak-anak perempuan Walid semua dah solehah.." Masa tu rasa macam nak nangis jer.

Walid tak pernah memaksa. Tak pernah pun paksa anak-anak dia buat apa-apa. As a result, kami buat perkara secara sukarela, bukan terpaksa.

Dan sejujurnya, aku tak mampu nak fikir, bilamana nanti suatu hari aku akan ada suami, dan mulai dari itu, aku bukan lagi tanggungjawab Walid. Aku tak mampu. Aku nak terus duduk bawah ketiak Walid dan Ummi.

Ya Allah, Kau sihatkanlah ibu bapaku, permudahkanlah urusan mereka, kurniakanlah mereka kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan di akhirat. Peliharalah mereka dari sifat mazmumah, lindungilah mereka dari musibah. Rahmatilah mereka, Ya Allah.

Jagalah mereka, Ya Allah. Kau saja tempat aku berharap.

Lain.

7.8.14

Mungkin aku lain sekarang.

Mungkin, bila kau jumpa aku, aku bukan Fifiey yang kau kenal dulu.

Nampak sama. Fifiey jua.

Tapi perangai mungkin dah lain.

Mungkin bila kau tegur aku, jawapan aku lain dengan yang jawapan aku dulu.

Mungkin dulu aku yang mulakan bicara.

Tapi sekarang mungkin kau yang perlu start dulu.

Sebab macam aku kata, mungkin aku dah lain.

Dulu selalu nampak muka.
Sekarang memang jarang.

Dulu nampak aku terkinja-kinja nak perhatian dari seorang kawan, dari kau, tapi mungkin sekarang aku dah tak perlu.

Sebab aku seorang je yang rasa begitu.

Kalau orang tak nak cinta bertepuk sebelah tangan,

Aku tak nak jugak rasa eksaited berkawan sebelah tangan.

Mungkin kalau hubungan kita sekarang dingin, ada bocor kat mana-mana.

Mungkin kalau aku yang dingin,

Ada something yang stimulate rasa dingin tu,
Something dari masa kita berkawan dulu.

Sedar. Aku sedar.

Tak payah bagitahu.

Friends come and go.

Tapi ingat, walau dah lama kita tak bersapa, selama mana pun tak berjumpa,

Aku ingat semua kawan aku dari dulu sampai sekarang.

Aku ingat kau.

Walaupun mungkin korang tak ingat aku dah.

Aku ingat.

Still feeling like missing home

5.8.14

Assalamualaikum. Life has been great, alhamdulillah. But tak sama macam dulu. If dulu terkawal dengan bi'ah sekolah agama, sekarang tak dah... Honestly I miss my 5 Muslim mates. I miss them. Mujurlah baru ni raya dapat beraya dengan diorang, tapi makin rindu jadinya.

Bukan apa, aku rindu sebab diorang memang sangat sporting, caring, and very understanding. They know bila aku emo and bila aku emo, diorang faham. Payah ah nak terang. Because dengan diorang, I become myself totally. Bila kat sini, memang aku tak macam masa aku di sekolah. I'm a different person here. Huhu. Not that I blame the people here. Tapi mungkin sebab tak terbiasa lagi. Still I doubt it I'd be as comfortable as I was in 5 Muslim, here, in PASUM or specifically SH3.

SH3 memang gempak. Tapi aku rasa kosong je /.\ Rasa rindu 5 Muslim sesangat. Mana nak cari lah diorang semua tu. Takde Wani, Sab, Aishah, Sarah N Sarah Siti, Aisyah Aqilah, Mirah, Dora, Nurul, Maiiii, Mekna, Kakmingg, Zati kakak tiri lol, Ada, Kiera, Adib, Nabil, Izuddin, Amir Khair :''')

Tak sama.

Well, I hope they are doing great wherever they are. InsyaAllah if ada jodoh dapat gather reramai lagi. Tapi macam susah je sebab ada beberapa orang yang akan fly oversea nanti. Tak termasuk orang yang menaip ni ahahahaha :3

p/s: Apa pasal tetiba rindu ni eheh

Raya - Salam Aidilfitri semua.

29.7.14

Assalamualaikum warahmatullah semua!

Dengan ini, aku, Fifiey Azmi ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua insan yang rajin baca blog ini. Aku juga ingin meminta maaf kerana terlambat ucap yakni pada hari raya kedua, selain dah lama tak update blog ini. Maaf zahir dan batin. Salam kosong-kosong. Tapi kalau orang pergi beraya rumah awak jangan bagi air kosong je, ye. Jamulah juga teh atau mana-mana air manis yang enak supaya orang rasa nak beraya lagi ke rumah awak dan sebab air dah manis, duit raya boleh kurangkan #ehhhhhhhhhh

This year semua adik-beradik raya kat Terengganu. First day Syawal, as usual turun ke Besut. Ada buat BBQ, gotong-royong lah keluarga besar kami ni. Malamnya feasting together nyums. Seingat aku tahun ni antara raya yang stay rumah nenek sampai malam. Before ni memang usually balik petang, lepas dah beraya rumah tok-tok sedara semua. Tapi kali ni stay sebab BBQ tu lah. Ablong and family tidur sana terus. Aku dan yang lainnya balik before 12 midnight, sebab sebelum tu ribut petir dekat Besut. Siap blackout lagi rumah nenek aku tu. Dengan tikar tikar getah terbang huahuahua

Balik raya seminggu je. Buka cuti nanti terus mid sem test. Doakan.

Terkadang kita sendiri tak sedar

16.7.14

Assalamualaikum.

Suddenly today aku teringat. Sementara tunggu baju tengah rendam, duduk depan kipas. Bersantai sikit, seharian. And then tetiba tengah merenung apa yang berlaku harini, about what bothers me today and mostly berkait dengan entry aku sebelum ni, pasal crush.

So you see I'm going to be honestly honest, I do have a crush and it just started recently and I don't know whether it has exceeded a certain limit of affection or not (I hope not). I'd been trying to find a way to avoid having a crush but of course, nothing seemed to work because of my hangat hangat tahi ayam. And then there's that previous entry I found on the internet.

The only sentence that rips my heart open, sentap nak mati, is, "Bukan ke Allah suruh tundukkan pandangan?" I do that, but maybe it's not enough. That brings me to my next point.

Aku teringat. Dalam banyak-banyak perkara, aku teringat yang satu ni. Time aku Form 5, tengah bersantai dengan para pimpinan perempuan. I remember Nad leading the casual meeting tepi bangunan under the tree duduk atas rumput. We were discussing something about our juniors.

Though I can't exaggerate the real topic, but the main issue was "couple" and "ikhtilat" (hubungan lelaki dan perempuan). The cases of juniors (our peers, too, actually) having boyfriends/girlfriends were increasing and we had to find a way to reduce the numbers. Before anyone could get to their points, Nad spoke first.

"Saya rasa kita tak payah tekankan isu couple ni. Kita kena cakna isu solat. Sebab semuanya bermula daripada solat seseorang, solat tu lah yang menggambarkan seseorang tu. So sekarang ni kita kena cari jalan, macamana nak bantu adik-adik betulkan solat. Mungkin ada yang tak tahu."

Hadohhh. Memang betul, pangkalnya tetap solat. Pusinglah tang mana pun, it has to do with our solat. And no matter how hard we try to stop the couple issue, we couldn't because we didn't dig through the root - solat. That was why Nad suggested what she suggested.

And maybe that's the thing with me, too, or with us. Nak lupakan crush, tundukkan pandangan, tapi tak boleh, why? Something wrong somewhere. And we shouldn't do nothing about it. It demands to be fixed.

P/s: tapi macam serabut jugak ada crush ni. It's part torturous. Tetiba tahu crush suka kat kawan kita, the disappointment tu kan. And asyik nak cari dia je. Buang masa suka orang yang tak layan pun kita. Kuikuikui. So ayuhhh, mari berjuang takyah crush crush lagi! Hoyeahhh

P/s 2: I think the media affects me as well. The movies. The books. The music. Oh how am I going to get rid of this feeling if I can't even think of putting the books away /.\

Boleh ke ada crush? by Adnin Roslan

COPY PASTE TERUS DARI BLOG ADNIN ROSLAN

Dengan nama Allah saya mula. Juga selawat ke atas arrasul saw.

Insyallah, kali ini, saya akan hurai isu “crush” yang makin lama, makin hangat di perkatakan. Sampai, ada orang dengan bangganya tulis kat twitter dan FBnya:

“Dear crush. I hope you know that I love you very much…”

“Rindunya crush saya….”

Atau, ada juga yang sembang sesama kawan-kawannya:

“Eh, crush kau apa cerita? Kau dah luahkan ke belum?hehe…”

Lalu di jawab:

“Aku malu la…takut-takut dia tak suka aku.Huhu…”

Dan banyak lagi contoh. Benda ni banyak berlaku di kalangan remaja sekolah, juga universiti. Persoalannya, apakah boleh kita bercrush-crush ni? Apakah hukumnya dari sudut agama?Lantaran, ramai yang keliru akan perkara ini, lantas merasakan benda yang salah itu benar, akibat terpedaya dengan movie-movie atau drama cinta islamik yang akhirnya merosakkan mentality masyarakat secara tidak sedar.

Awal-awal saya kata, ini bukan pendapat saya. Saya akan cedok kata-kata ulama’-ulama’ zaman dahulu kala yang pakar bab-bab HATI ni, seperti Ibn Qayyim, Imam Alghazali, dan lain-lain. So, tenangkan diri, baca dengan fikiran terbuka.

CRUSH TU APA?

Bila kita sebut crush, fenomena crush ni bukanlah setakat “cinta atau meminati seseorang dalam diam dan pendam”. Kebiasaannya, orang yang ada crush ni takkan berhenti sampai sini. Kerana itu, apabila sebut crush, saya boleh definasikan sebagai:

“Meminati seseorang dalam diam, dan dia menyimpan hasrat untuk meluahkan cintanya kepada orang yang dia cintai, sering mengingati orang yang dia cintai, sering memerhatinya, melihat wajah dan gambarnya, berfikir tentangnya, dan berhasrat agar orang yang dia cintai itu juga mencintainya…”

Kenapa saya definasikan “crush” dengan definasi di atas? Kerana, kebiasaannya, orang yang ada crush, orang yang ada meminati seseorang, dia akan melakukan perkara-perkara di atas. Jadi , berdasarkan definasi crush yang saya sebutkan di atas, maka hukumnya adalah DOSA.

Kenapa pulak dosa?!

Bukankah Allah suruh tundukkan pandangan? Kenapa kau sering memerhati crush kau? Bukankah melayani perasaan cinta itu dosa? Kenapau kau boleh fikir-fikir, bayangkan, menangis dan sering teringatkan crush kau?

Adapun, jika kita hanya suka seseorang dengan tiba-tiba akibat TERpandang(sila baca perkaraan TER tu 20 kali), dan kita rasa tertarik, dan kita usaha untuk tepis perasaan tersebut, maka tiada masalah. Saya pun pernah terpandang seseorang, lepas tu rasa lain macam dalam hati. Tapi, saya takde lah layan. FB dia saya tak friend, twitter dia saya tak follow, instagrampun saya tak follow, dan saya malas fikir pasal dia. Tak sampai seminggu, perasaan tu dah hilang dah.

Ingat, perasaan suka berlainan jantina tu normal. LAYAN tu, tak normal. Tu tanda hati rosak.

CINTA YANG ALLAH REDHA?

Banyak yang nak redha Allah dalam percintaan. Tapi malangnya, apa yang dia buat adalah mencari cinta sebelum nikah. Minat laki ni, minat perempuan tu. Adakah Allah redha? Apakah cinta yang Allah redhai?

“Cinta yang Allah redha adalah cinta yang di semai semata-mata untuk mendekatkan diri kepada Allah, dalam rangka melakukan ketaatan padaNya, iaitu cintanya seorang LELAKI kepada ISTERInya! Cinta ini adalah cinta yang bermanfaat. Dengan cinta ini, mata dan hatinyaakan terpelihara. Oleh itu, orang yang bercinta sebegini, Allah akan PUJI, juga manusia akan puji!”
(Ibn Qayyim)

Lihat?Cuba highlightkan ayat:

“Iaitu cintanya seorang LELAKI kepada ISTERInya!”

Cinta sebeginilah yang Allah redha!

Cinta sebelum nikah?Bermula dengan crush-crush, kemudian luahkan, and couple, dan akhirnya zina. ADAKAH ALLAH REDHA?

Sebab tu, kita kena nilai dan tengok balik hati kita. Kita ni dah layak ke nak bercinta?Sekolahpun tak habis lagi! Komfem time kau masuk universiti, kita akan jumpa orang lain, pastu minat orang tu pulak. Sampai bila tak ke sudah!



KALAU KITA SUKA SESEORANG, NAK BUAT APA?

Bila kita dah suka seseorang misalnya, apa kita nak buat? Nak couple? Nabi saw bersabda:

“Tidak ada yang lagi patut bagi dua orang yang saling mencintai selain dari berkahwin!”
(HR Ibn Majah)

So, kalau kita rasa yang kita ni tak layak lagi nak kahwin, jangan buang masa fikir pasal crush, suka dia ni, suka dia tu, entah berapa kali tukar orang. Apakah?

Kalau rasa dah sedia nak kahwin, baru cari orang. Tu pun, gunalah orang tengah. Kalau ada kakak, suruh kakak risikkan. Kalau ada orang yang dah kahwin boleh tolong kita untuk risikkan, suruh dia tolong. Simple je. Berapa banyak orang yang tak fikir pasal cinta sangat time belajar lantaran sibuk dengan dakwah dan tarbiah, tapi boleh je kahwin. Anak ramai pulak tu. Bahagia gila…

Kalau kau just nak suka-suka, bak kata orang cinta monyet, ketahuilah bahawa kau dah termasuk dalam perangkap tipu daya syaitan.

Bila kita mula terdetik untuk suka seseorang secara tiba-tiba, apa yang perlu dia lakukan ialahusaha sedaya upaya dengan segala kemampuannya untuk MELUPAKANNYA, jika dia sedar bahawa cintanya itu hanyalah cinta monyet, dan langsung tiada jalan dan seakan-akan agak mustahil untuk berkahwin(bab macamana nak kahwin dengan beradab dan mengikut syarak, saya akan hurai pada masa yang lain). Contohnya, cinta time sekolah, dan Universiti misalnya. Maka, Ibn Qayyim suruh lupakan sahaja cinta itu!!

Kalaupun kita suka dia, jangan sesekali meluahkan perasaan itu! Bak kata Ibn Qayyim, orang yang meluahkan perasaan cintanya kepada seseorang, padahal belum tiba masa nak kahwin, maka, orang tu telah menganiayai orang yang dia cintai itu! Dan penganiayaan ini adalah sangat kejam, lebih kejam dari penganiayaan keapda harta.

Tiada jalan lain, melainkan, usaha untuk lupakan. Bukan membiarkan ia tersemat dalam hati, pendam lama-lama.

Hadis yang kata :“Sesiapa yang bercinta, dan menahan dirinya untuk tidak melakukan perbuatan terlarang dan menyembunyikan cintanya itu lalu dia mati, maka dia termasuk sebaga syahid”, adalah hadis palsu.

Ibn Qayyim berkata, orang yang Allah redha adalah orang yang lupakan orang yang dia cintai, lantas mengutamakan cinta Allah dan memburu redhaNya.




 NASIHAT ULAMA’ BERKENAAN ISU CRUSH DAN CINTA SEBELUM NIKAH

Jom kita tengok, apa yang ulama’-ulama’ pesan bab-bab cinta sebelum nikah ni. Hayati dengan mata hati, check diri kita, muhasabah, dan istighfarlah.

PERTAMA:

Jami’ bin Mahuih bertanya:

“Apakah orang yang bercinta buta itu dosa?”

Lalu Said bin Almusayyab, mufti madinah di zaman itu menjawab:

“Ianya tercela...”

Lepas tu Said berkata:

“Demi Allah, tidak pernah seorangpun bertanya kepadaku tentang hali ini. Jika seseorang bertanya kepadaku tentang hal ini, jawapanku hanyalah seperti tadi…”

KEDUA:

Imam Alghazali cakap:

“Aku dapati, dalam bercinta, terdapat banyak dosa besar…”

Kenapa?Bayangkan, mula dengan crush, kita dah tak dapat tundukkan pandangan, stalk, usha, fikir pasal dia, bayangkan dia dan lain-lain. Bukankah itu semua dosa?!

KETIGA:

“Orang yang mencintai sesuatu selain Allah(mencintai wanita/lelaki), mahu tidak mahu, cinta itu akan menyeksanya…”
(Ibn Qayyim)

“Kehinaan akan menimpa para pencinta. Akan tetapi, kerana dia sedang mabuk cinta, dia tak merasakan yang kehinaan sedang menimpanya. Hatinya seperti burung yang berada di dalam genggaman anak kecil yang mempermainkannya sesuka hatinya. Maka, kehidupan orang yang bercinta adalah seperti kehidupan seorang tawanan perang….”
(Ibn Qayyim)

“Apabila seseroang itu mula mencintai, maka, dia akan sibuk memikirkan orang yang dia cintai sehingga dia kurang fikir tentang agama dan dunianya…”
(Ibn Qayyim)

“Bencana dunia akan lebih cepat menimpa para pencinta wanita/lelaki seperti cepatnya api membakar kayu kering. Kerana, setiap kali hati DEKAT dengan orang yang di cintai, maka dia akan semakin jauh dari Allah. Hati yang paling jauh dari Allah adalah hati orang yang tenggelam dalam cinta….”
(Ibn Qayyim)

KEEMPAT:

Ada sekali, ada orang bawa seorang lelaki yang mati kepada Ibn Abbas. Lantas ibn Abbas tanya:

“Kenapa laki ni mati?”

Maka orang ramai menjawab:

“Dia mati kerana terlalu fikir pasal cinta…”

Maka Ibn Abbas berkata:

“Semenjak dari peristiwa itu, setiap hari aku memohon perlindungan kepada Allah dari terjebak dengan penyakit cinta ini….”

Seorang penyair menyebut:

“Hidup orang yang bercinta,
Permulaannya hatinya seakan-akan ikhlas dan bersungguh-sungguh,
Pertengahannya penyakit,
Dan pengakhirannya adalah kematian hati, dan jasad….”

****

Saya harap, dengan kata-kata ulama’ ni, kita dapat jelas, bahawa betapa bahayanya jika kta sering melayan crush-crush, dan langsung tiada usaha untuk lupakannya!

BEZA REMAJA/PEMUDA DAHULU DAN SEKARANG

Kenapa umat islam dulu hebat dan berjaya menguasai dunia?Kenapa umat islam kini teruk dan seakan-akan di hina? Semuanya bergantung pada “Apakah agenda dan kesibukan pemuda” di zaman itu.

Suatu hari, ketika tentera kafir nak serang kerajaan islam, mereka menghantar perisik untuk check bagaimana keadaan umat islam time tu. So, perisik tu pergi ke Negara islam tersebut, dan dia ternampak seorang PEMUDA sedang menagis!

Lalu, perisik tu pun tanya:

“Kenapa kau nangis wahai pemuda?”

Lalu pemuda tu jawab:

“Aku nangis kerana tak dapat turut serta dalam peperangan..Aku nak mati syahid!!”

Bila perisik tu dengar jawapan pemuda tu, dia terus cancelkan hasratnya untuk menyerang islam.Kerana, kesibukan, kerisauan, agenda dan cara fikir pemuda ketika itu adalah tentang dakwah, tarbiah, jihad dan agama!

Namun,berlalu masa, sekali lagi tentera kafir berhasrat untuk menyerang kerajaan islam. Juga, mereka menghantar perisik untuk check bagaimana keadaan orang islam ketika itu. So, perisik tu pergi ke Negara islam tersebut, dan dia ternampak seorang PEMUDA sedang menagis!

Lalu, perisik tu pun tanya:

“Kenapa kau nangis wahai pemuda?”

Lalu pemuda tu jawab:

“Aku menangis kerana aku baru putus cinta dengan perempuan yang aku cintai!!”

Bila perisik tu dengar jawapan pemuda tu, terus dia arahkan tentera kafir tu untuk menyerang islam,kerana kesibukan, kerisauan, agenda dan cara fikir pemuda ketika itu adalah tentang cinta, dunia, hiburan dan yang sama waktu dengannya.

Akhirnya, islam kalah!!!

Lihatlah kisah-kisah pemuda yang hebat-hebat, yang menggegarkan dunia. Lihatlah! Adakah mereka sibuk dengan cinta, crush bagai? Muhammad Alfateh, bebaskan kostantinople time 21 tahun, usamah Zaid, mengetuai tentera menentang rom pada usia lebih kurang 18 tahun, Hasan Albanna, menubuhkan ikhwan muslimin pada usia 22. Banyak lagi kisah-kisah legend tentang pemuda zaman dulu!

Bandingkan dengan diri kita?Apakah yang berada dalam kepala otak dan fikiran kita?Adakah kita menangis sebab cinta, adakah hati kita masih ada masa untuk meletakkan ruang cinta pada crush, sedangkan umat tengah derita, maksiat berluasa, islam di hina dan di perkotak-katikan?Adakah islam akan bangkit dengan pemuda yang masih ada masa untuk bercinta macam kita?

Apakah yang nabi dan sahabat akan rasa bila mereka tahu yang kita masih lagi ada ruang untuk memikirkan tentang cinta, sedang umat sedang nazak?

Muhasabahlah. Menangislah. Berubahlah.

Semoga, semoga Allah yang maha mulia, menjadikan kita termasuk dalam golongan orang yang mencintainya, dan memburu keredhaanNya, berbanding menuruti hawa nafsu yang menghancurkan kita. Amin ya rabb.

Wallahua’lam.

*tersedak*

Maybe, maybe, memang banyak pendapat. But I'm gonna stick to the rationality of his writing, of his justification on this matter because somehow it is the truth and we can't avoid the truth. The constant thinking of our crush, constant glancing and many more things yang buat kita jadi lagha and asek duk teringat dekat si crush tuh, memang kes berat. Though it's hard to do, but we have to at least TRY.

Okeh sebelum berhenti, nak bagi kata-kata semangat

FEAR DOESN'T SHUT YOU DOWN, IT WAKES YOU UP

(salam sayang baru habis baca buku Four: A Divergent Story so yeahhhh xD)