Posts

Showing posts from March, 2013

Short Story: Willowplace.

The teacher walked into the classroom. It was the first period and everyone rushed to their seats. I could see their eyes were still tired and faces swollen from the last night's attack. Miss Prior, the teacher standing in front of the classroom was our English teacher, came all the way from Puissant, the biggest influenced city in the state of Harmonny. The people there were mostly elegant and vogue and erudite even, because the city was all but indigent. The city was the heart to all Harmonny. Without Puissant, the state would fade to nothingness. Miss Prior was graceful, just like her people in Puissant. Sadly, her appearances didn't suit her attitude at all. Her sudden piercing voice rang into our ears.

"Filthy kids! Open page 19, right now!" her eyes were sharp as an eagle's, looking through her students' faces.

Everyone obeyed, reaching for the literature book she was talking about except.... Helena Morgan. My best friend. Her house was ravaged last nig…

Masa kecik kecik dulu....

Image
Assalamualaikum and respect.

Ni nak cerita. Aku ni kan anak bongsu dalam keluarga. Aku ada tujuh beradik. Umur aku dengan anak sulung tu jarak dia 22 tahun JER. Then anak kedua beza umur dengan aku 20 tahun JER. Sampai lah anak yang keenam tu, beza aku dengan dia HANYALAH sembilan tahun. Sepanjang sembilan tahun abang aku yang last tu ingat dia akan jadi anak bongsu. NEVER. Muahaha *kejam pulak*
Al kisah, aku membesar ketika adik-beradik lain dah masuk alam remaja, dah masuk universiti. Masa umur aku dua tahun, Ablong dah kawen dah. Tu sebab dapat anak sedara umur dua tahun je lebih muda -.-" Kiranya aku membesar dalam kalangan orang lain dah dewasa. Tapi bila aku masuk empat tahun, aku sengsorang dah. Abang dan Amuh duk asrama. Ablong dah kawen, duk KL. Kakngah kat New Zealand belajar. Abcik belajar jugak di KL. Kakak kat UIA.
Ummi and Walid pun masih bekerja sebagai guru. Aku duduk dengan keluarga angkat, Ma and Abah. Diorang ada anak dua orang, Kah dan Afiq. Both dah sekolah …

Jamuan Akhir Tahun di Awal Tahun

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Pada hari Ahad lepas, iaitu 24 Mac 2013, ada jamuan akhir tahun, kelas 4 Bukhari tahun lepas. Sebab duit kelas berlambak lagi so macam taktau nak buat apa. Sebenarnya jamuan ni dah lama tertunggak. So kiteorang pun gi buat dekat A&W Pantai Batu Burok Terengganu (cewah macamlah ada A&W kat lain in Terengganu ni lololol)

Bukan nak cakap laa kan, tapi dalam A&W tu panas sangat OK! Dahlah memang musim panas sekarang ni, aircond tak pasang -_-" So memang kiteorang makan dalam keadaan panas sambil merungut. Aku tahulah panas dunia je ni, tapiiiiiiiiiiiiiii......tempat orang ramai datang kot. Takkanlah nak serve pelanggan dalam keadaan macam tuh. Jadi, A&W Kuala Terengganu, please.......untuk kemudahan orang lain. Kiteorang dah tak pergi dah pun lepas ni. Fokus SPM #Lah sangat


This is us, eating...well, baru lepas makan kot ni. Eh tak. Yang gambar atas tu tengah makan, harap maklum gambar aku tak nampak dilindung oleh Nani ya…

SHAMS itu apa sebenarnya?

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Sebelum anda memulakan pembacaan, ketahuilah anda bahawasanya penulis blog ini ialah seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malek yang terletak di bandar Kuala Terengganu, ibu negeri Terengganu yang fehmes. Sekolah ini telah ditubuhkan pada tahun 1984 (pengambilan pelajar-pelajar pertama). Sebuah sekolah yang banyak melahirkan pejuang Islam dan insyaAllah akan mengeluarkan lebih ramai lagi pejuang Islam, insyaAllah. *terharu*

Orang biasa panggil sekolah kami ni "Sheikh Malek" or "SHAMS". Contoh ayat; 'Awak sekolah Sheikh Malek ke?' atau 'Adakah awak pelajar SHAMS?' but I think "Sheikh Malek" is more popular than SHAMS since there is another SHAMS in Seremban -_- yeaaa, kebiasaannya orang akan cakap 'budak Sheikh' or 'budak Sheikh Malek', 'budak SHAMS' jarang tapi SHAMS digunakan untuk singkatan nama sekolah.
Jadi, apakah maksud sebenar SHAMS ni?
Me…

Total Eclipse of The Heart ♥

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Total Eclipse of The Heart by Glee (Rachel, Finn, Puck and Jesse). Bagi aku, masa diorang nyanyi lagu ni, betul-betul meruntun jiwa. Penuh perasaan gitu. Masa Form 2, aku start tengok Glee, tapi lepas Season 1 tu aku malas dah nak tunggu Season 2, so aku stop tengok. But aku sempat tengok lah episod yang ada lagu Run Joey Run and Total Eclipse of The Heart ni.

Dua lagu tu berkait rapat. Rachel, Finn, Puck and Jesse nyanyi lagu ni masa diorang tengah konflik. Konflik bermula setelah Rachel ajak Finn untuk buat video bagi lagu Run Joey Run bagi jadi boyfriend Rachel dalam video tu, Joey. Tapi pada masa yang sama, dia ajak jugak Puck and Jesse jadi Joey tapi tiga-tiga orang tak tahu. Masa ni Rachel tengah couple dengan Jesse.

Bila video Run Joey Run dah siap, barulah ketiga-tiga orang tu tahu. So diorang rasa macam kecewa ah. Sebab Puck tu dulu boyfriend Rachel, then Finn and Rachel memang suka sama suka (soulmates) cuma tak de jodoh lagi *lol…

Awesomenesssssssss

Image
Assalamualaikum comel people.

Apa agaknyaaa khabarmu di sanaaa? Hahahaha. Hola favoritos! Lama tak update. Baru sahaja melepasi Ujian Sumatif 1 selama empat hari. Sehari tiga subjek, rasa macam genius pun ada jugak -_- Nak nak apabila Biologi, Add Maths dan Bahasa Arab disatukan dalam sehari tu. Alhamdulillah Bahasa Arab dapat A. Yang lain tu wallahua'lam. InsyaAllah A+ semua yang lain tu. Ngahaha.

Last week ada Seminar Bijak Belajar yang disampaikan oleh Dr Shukri Abdullah dan Encik Fitri Shukri *lol anak beranak*. Dr Shukri siap tunjuk lagi gambar family beliau. Sepuluh orang je -__- Yang bongsu tu umur 17 tahun jugak! Encik Fitri tu anak sulung. BEST SANGAT! Tapi tak menyengat, sebab aku duduk belakang T_T Tak sempat nak chop tempat kat depan sebab hari sebelumnya dah ramai yang tanda. Tsk.

So duduklah aku dekat belakang tu dengan penuh rasa kesal. Tapi takpe ah, dengar jugak apa yang disampaikan tuh. Ada sekali tu, Dr Shukri tengok apa yang aku tulis dalam ruangan "Cita &…

A day out with Syafiqah and Kaktoi.

Image
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh.

Hari ini sekolah aku (SMKA Sheikh Abdul Malek) cuti, sempena kebitaraan memanah yang diadakan di sekolah aku selama dua hari cuti hujung minggu sebab pemanah-pemanah dari sekolah lain menggunakan kemudahan asrama untuk menginap di sini. So kerana pemanah, kerana asrama, orang yang takde kena-mengena pun cuti jugak. Hoyeah baby! XD

So, aku plan nak keluar dengan Kakti. Ajak jugak orang lain, tapi semua orang macam tak nak pergi so malas ah nak layan or pujuk pujuk ke apa -_- Semalam Kakti teringat suruh ajak Syafiqah. Aku pun ajak lah. Janji pukul 8.30 pagi nak datang rumah aku, 9.30 pagi baru sampai. Dengan penuh kehijauan xD

Actually aku pakai baju kurung, tapi setelah Syafiqah menggesa aku pakai T labuh aku warna pink. Of course, aku #selamanyapink ngahaha. Mesej Kakti tanya pakai baju apa, dia jawab "Pepel."

Dalam pukul 11 pagi, kiteorang pergi ke Terengganu Trade Centre or TTC (kat Terengganu ni dah takde tempat lain dah kal…

Matahari kami bersinar lagi! SHAMS!

Image
Assalamualaikum. Entri ini tak panjang. Enjoy!

Kredit: FB Smka Sheikh Abdul Malek, Edited by me

Kredit: FB Smka Sheikh Abdul Malek
Berkibar megah bendera Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdul Malek di persada seni*eh* padang Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman! Finally, after 10 years of winning, SMK Sultan Sulaiman lost to SMKA Sheikh Abdul Malek! 2-1, shots by Farith Ikhwan (Ainul Yasmin's brother) and Nabil Asyraf, our 5 Muslim monitor! Uuuuu so happy! :D


Kredit: batch's FB
Now who dare says 'SEKOLAH AGAMA' cannot play sports this WELL? Siapa berani cakap yang budak-budak sekolah agama kaki bangku? And you're saying SHAMS is so lembik, only good in academics? Sungguh dengkel pemikiran sekalian manusia di muka bumi ini. We're not showing off, we're just showing to everyone else that our so-called 'sekolah agama' can also be active in sports, and it's awesome if we're good in both academics and sports. Double the kudos! B…