Summer Flowers -- A Journal

13.8.17

Assalamualaikum everyone.

Did you guys know I started bullet journaling since April this year? Eheh! Probably not.

So, I bought this one cute A5-sized book with blank, lined, black and squared pages. The cover reads SUMMER FLOWERS and there are illustrations of flowers and leaves. I bought it at MPH maybe late 2015 or early 2016, I can't remember.

Here's the cover page.


Being me, I usually buy a loooooooooooooooooot of blank books (they might be needy later in the future, as I always say to myself) and end up having no idea what to do with them. So, at the start of 2017, I wanted to do something like "One day one doodle" on that SUMMER FLOWERS book. It started off great, until...

Well, until I had zero creativity and became very the malas to think of what to draw. The first page I drew some New Year's greeting, and the next pages were of some doodles that I saw online and decided to try them out.

Happy New Year!


The one on the left is from a doodle I Googled, and the wording/typography next to it is a quote from Anna Quindlen: "Books are the plane and the train and the road. They are the destination, and the journey. They are home." If you love books as much as I do, you'd find the quote to be relatable as well.

Some more doodles, and sketches

Ugh, ok then by mid January I was like, this is tiring -- both for the mind and body! HAHAHAHA bye because once I'd skipped one day, I had to do two doodles the next day and the next thing I knew, I had a pile of doodles to finish for the days I skipped. It's like when you do your assignment, you procrastinate until the end of the term and BAM 100 assignments are piling up.

Around April (WELP, that's a bit LATER than January isn't it) I got kinda interested with bullet journaling. I watched Amanda Rach Lee on Youtube, she does bullet journals every month and shares them on her channel.

Her Youtube channel!

You can see her channel here.

I really like her channel because it's freaking organised! And she's awesome, so creative, pretty and her voice is just like the sound of great melody (okay this is a lil exaggerated but you get my point). I think she's very pretty and uh I like how she does her face every time, simple but still attractive.

Since it was April, I decided to start on bullet journaling for April. January, February and March had passed so there was no point on dwelling on the past. Lol.


I started out really awkward. I couldn't do shiz hahahahahah well except for the stars. The constellations were quite jerky but the most horrible one was the hand-lettering. Ya Allah, I sucked really bad at them before. But I moved on.

At the time, I didn't have enough tools for all the hand-lettering, colouring, drawing etc. It was just pencil colours, some simple Faber Castell magic marker pens, a bunch of water-based marker pens (Stabilo 24 colours and ColourMax Jumbo 24 colours) so I did what I could with them. LOL NOT ENOUGH RIGHT HAHAHAHAHAHAHA

April

That calligraphy handwriting (Expense Tracker) was done by my sister, Kakngah. She's an expert, unlike her chubby youngest sister T^T Okay, I followed a few of what Amanda did for her journal, like the expense tracker, period tracker and mood tracker. Of my own, I did some academic stuff (because I was still in my mid semester in April), TV series and book trackers, y'know, the dates of when the episodes were airing and books coming out. Just for fun.


I also drew this one dress I saw online. Well, I tried to draw sounds more likely.

Got this pic on Twitter

For May, Amanda did the "wave" theme. I HATED MY WAVES THEY LOOK LIKE THEY COULD'VE BEEN 100x BETTER I CRY ugh and also the MAY lettering is just a NO-NO.

But by this time (May), I'd gotten myself a 6-colour Koi brush marker pens and three Copic black pens. (I'll do an entry of my stationery later on), also some glitter marker pens just because I'm a typical girl who loves glittery things.

*suddenly having a flashback of me searching for photos on glitter-graphics.com*

ANYWAY, here are the things I decided to put in May.


For the "Study" part, you can see it's a hectic month. OF COURSE I HAD MY FINALS DURING THAT TIME OKAY and it ended a few days before Ramadhan.

And, sadly, the TV series and Books part was declining in numbers because summer was starting. TV series usually reaches its finale at the end of spring (although we don't have the four seasons here in Malaysia, hmm). As for books, I think it was time to stop buying more. I have like, 10 books I haven't read and I still don't feel like reading them.

Probably experiencing a reading slump right now. Hence, the journal.

JUNE!

I really like the concept for June -- cities and towers and only consists of grey, black and white. I LOVE DRAWING CITY DOODLES asdfghjkl and Amanda did some of the colouring using water brush (I bought some online on Lazada). I like the June theme, and I think my hand-lettering of June is improving!

We celebrated Eid in June, so it became a photo journal for a few pages. Hehe.

My handwriting sucks so bad in this

I printed the photos on glossy papers (cheap ones) and GAHHHHHHH the ink smudges EVERYWHERE if I wasn't careful. One picture got smudged so much that THE PHOTO TURNED INTO A NEGATIVE PIC. So I had to print a couple of them some more.

Anyway, I'm very satisfied with the final look

As to avoid smudges and the ink sticking everywhere, I bought a packet of book wrappers and wrapped the pages with the photos. It made the journal thicker and it feels more like a journal EHEH!


For July, the theme was daisies in orange. I had fun drawing the daisies and the hand-lettering was starting to look good. OH! I also had changed from 6-colour Koi brush markers to 48-colour! The 6-colour one I'd given them to my sister. Therefore, I had more brush markers to paint my daisies and decorations.

At this point, I went for other Youtubers, and one in particular is Sara Zor El. I'd subscribed to her channel before Amanda, because I watched doodle tutorials on her channel and did some of them. I didn't focus on her bullet journals back then, but somehow I ended up doing a July calendar like hers.

This took a lot of sweats and tears -- but WORTH IT!

And some more Syawal entries.


Next one is the expense tracker. And.... SABAH TRIP! Photo journal again!



The last one would be of Kem Profesionalisme (a leadership programme) that I joined at my secondary school, SHAMS. Didn't really know why I volunteered as a facilitator but I did... And I'm really glad I did.


I don't usually do a monthly recap because I don't know what to write there lol so yeah after that rant on Kem Profesionalisme, I'm gonna go straight to August (uh, I know it's in the middle of August right now but I'm too lazy to start this month's journal ehehe!).

Also, there's a video on calligraphy/hand-lettering on Amanda's channel that I've recently watched and my calligraphy handwriting is improving immensely. So, you could see for the Sabah trip photo caption and Kem Profesionalisme my hand-lettering is better compared to the previous months. YAY ME!

As I said earlier, the SUMMER FLOWERS have a few sections of different pages, right? If you don't get what I mean, here, let's take a look at these photos.

Black pages -- I was testing the white gel pen I bought from Art Friend

I loooooove drawing, writing, sketching etc on black papers. It gives a satisfying feeling of doing something classy and soothing.


There are lined pages and squared pages. SHAMEEEEE IT DOESN'T HAVE BULLET PAGES what do we call bullet journaling if the journals don't have bullet pages lol

I've been thinking, what's the difference between a DIARY and a journal? Because the concept seems similar to me. But maybe a diary is private? And as for journals, we can choose to make it private or public.

As for me, I just enjoy doing this. I've been longing to do something like this since forever, but I got dispirited every time I thought that I didn't have enough stationery AHAKS! Now that I've found out about Lazada and Shopee, I could easily get those stuff online. AS LONG AS THE PRICE IS IN THE AFFORDABLE RANGE -- THEY COULD GET SO EXPENSIVE *sighs*

For the next post, I'll post about all the pens and pencils and markers and whatnot that I use for my journal, okay? TATA!

p/s: remember the damaged lens? I bought a new one already, yay!

#TripThahabouds SABAH: Day 4

4.8.17

Hai semua assalamualaikum! Hari ini kita cerita pasal hari keempat aku dan sahabat-sahabat berada di Sabah -- hari terakhir!

Image result for goodbye

Memandangkan kami dah siap packing malam sebelum ni, kami bangun lambat sikit. Kami pun dah bagitahu pakcik suruh ambik kami pukul 10 pagi. So, untuk breakfast kami makan sandwich tuna yang dibeli dua hari sebelum ni, yang kononnya nak bawak makan kat pulau masa trip snorkeling tu :')

Aku pulak panaskan nasi phad phed (macam ni ke eja dia?) yang aku beli sekali dengan nasi lalap hari sebelum ni dan makan sebagai breakfast.

Dah makan kenyang kenyang, barang semua dah kemas, beg dah disusun rapi dekat ruang tamu rumah, kami pun mengucapkan selamat tinggal kepada Cybercity Apartment yang kami duduki itu. Pakcik bawa kami ke Pantai Tanjung Aru.


Kami cuba ambil gambar panorama 4 orang tapi tak jadi lol sebab phone bergegar. Ada-lah tourists bermandi-manda situ, tapi pakcik kata sebab masih pagi, tak ramai oranglah. Orang akan ramai pada waktu petang.

Masa lepak kat Tanjung Aru tu jugak kami nampak dari kejauhan ada orang tengah main parasailing di sebuah pulau. Time tu Kakti dan Piah dah mula merungut merepek apa semua sebab sedih tak dapat buat semua tu semalam, dahlah kena tipu huhuhu sedih! Nak buat macam mana, tak ada rezeki main parasailing kali ini.

By the way, kami tak rasa seronok sangat pun kat Tanjung Aru tu. Tak rasa amazed sebab kami balik Terengganu setiap kali keluar, mesti pergi pantai.................. Jadi perasaan keterujaan tu tak ada sangat. Mungkin ditambah perasaan sedih tak dapat pergi snorkeling 4 pulau, mood pun kelaut je masa di Tanjung Aru.

Pakcik kemudiannya bawak kami ke Pasar Filipina untuk membeli sedikit souvenir (sikit ke? ahaks!). Yang aku ingat aku beli kerepek kulit popia seaweed perisa balado dan ayam, SEDAP GILA KAY! BELI YA GAIS KALAU GI SABAH!

Ahaks banyak k aku beli

Siap beli gelang mutiara tau. Yang murah-murah je. Then beli keychain untuk kawan-kawan di Semenanjung (lol ayat macam duduk Sabah forever je). Selain itu, beli T-shirt untuk abang-abang ipar.

Pasar Kraftangan

Pasar Filipina tu bersebelahan Pasar Kraftangan tu je. Tak sure-lah pulak Pasar Kraftangan tu termasuk Pasar Filipina ke tak, tapi bersebelahan sahaja. Beli kerepek seaweed tu dekat Pasar Filipina.

Next, pakcik drive ke depan sikit ke arah waterfront. Yang ada IKK tu. Todak Waterfront mungkin nama dia. Kami pun bergambar-lah situ.

Penangan I Am Me sampai ke Sabah

Kami ada mintak tolong orang ambilkan gambar kami berempat, tapi....

Amende ambik gambar gini ni! x'D

Selain itu, aku juga tak henti photobomb gambar Kakti. Kihkihkih!

Hi, find Ipy

Masa tengah feeling feeling dekat waterfront tu, tetiba kami nampak pakcik bawak bot yang semalam tu. Semua dah membara membara api dah. Kami jeling and buat buat tak nampak je pakcik bawak bot tu.

And the guy had the audacity to freaking talk to us, "Maaf ya dik, aku juga tak boleh tolong sama kamu yang semalam itu." He said something about "bayaran mahal" but we didn't bother and continued ignoring him.

We took panorama of us

Since we saw that pakcik, we got really panas bontot-lah and we decided to get the hell out of that place. Terus beritahu pakcik Suari that we wanted to go to the airport. Flight ke Kuala Lumpur pukul 3.35pm but we arrived at the airport around 1pm gitu. Kikiki bapak awal.

Sebelum turun tu, kami ada moment sedih sikit dengan pakcik Suari. Kami kumpul la duit sikit sorang, bagi tip dekat pakcik. Pakcik Suari sebak dan mata dia dah berair! Dia lap lap mata dia. Aku masa tu dah sikiiiiiiiiiit lagi nak menangis jugak tapi buat-buat tolak troli. Orang lain PUN TENGAH MENAHAN JE SEMUA HAHAHAHAHAH RAPUHNYA HATI WANITA

Lepas tu kami ajaklah pakcik selfie, pakcik menolak mula-mula dengan kata-kata, "Eh janganlah. Pakcik tak layak bergambar dengan kamu," EH PAKCIK NI MASUK JELAH GAMBAR JANGAN BUAT KITEORANG LAGI SEBAK BOLEH TAK pastu pakcik kata lagi, "Pakcik bikin buruk gambar aja, pakcik orang miskin," PAKCIK BOLEH TAK JANGAN BUAT KAMI CAMNI

Kk, lepas kami desak tu, pakcik masuk jugak gambar. Muka pakcik sebak.

Terima kasih Pakcik Suari jaga kami di Sabah!

Mohon PIQAH PIAH KAKTI JANGAN DIZOOM MUKA PAKCIK TU K NANTI EMOSI PULAK!

OK, lepas tu kami masuk ke dalam terminal dan duduk kat kerusi dulu sebab nak sumbat barang yang baru beli ke dalam beg masing-masing; or in my case, sumbat ke dalam beg Piah! AHAKS! Dan Piqah. Hihihi! Nasib baik diorang ada kalau tak menangis-lah aku. Rasanya bagasi Piah tu 1/4 barang aku je. HIKS!

Kami kena uruskan sendiri segala bentuk check-in dekat Kota Kinabalu International Airport ni. Print baggage tag sendiri, letak beg atas belt sendiri, scan tag dekat bag and dekat tiket, semua kena buat sendiri.

Lepas dah settle semua tu, kami pergi cari surau dan solat jamak Zohor dan Asar. Lepak kejap dekat surau tu, baru masuk boarding gate. Kami beli makanan di Marrybrown untuk lunch.

Al kisahnya, flight delay lagi :') So, flight gerak dari KK tu around 4pm jugak and kami sampai di KLIA2 pada jam 6.30pm. Pergi Starbucks beli frappuccino, then pergi surau atas international gate tu untuk solat Maghrib and Isya' jamak. Dah settle semua, kami pun naik ERL/KLIA Transit ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) untuk menaiki bas pulang ke Terengganu.

Sebelum ke TBS, aku ada tanya Piah, "Piah, dekat TBS ada tempat makan tak?" And then Piah dengan wajah penuh serius menjawab, "Ada! Ada kerusi lepas tu ada macam meja gitu untuk makan..."

Ipy:

Image result for why are we friends

Maksud soalan aku ialah: Kat TBS ada kedai makan ke tak? Huhu. Meja kerusi mesti-lah ada kan. Huu!

Kami dinner di food court TBS, makan nasi goreng dan ayam goreng, minum air semua kenyang kenyang before menaiki bas.

Dalam bas kami tidur dengan lena hinggalah sampai di Terengganu. Dan berakhirlah trip 4H3M Sabah kami. Huhuhu!

✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿✈✿

Wahhhh, dah habis rupanya pengalaman trip Sabah! Alhamdulillah tak payah postpone sampai tahun depan. Ahaks!

Special thanks to my mami and dedi bagi izin dan sokongan 100% kepada seorang Ipy untuk bercuti dengan para sahabat setelah sekian lama rancang. Also terima kasih kepada Kakak dan Kakngah dan semua adik-beradik yang sudi menyumbang sedikit sebanyak perbelanjaan ke Sabah.

Juga berbanyak-banyak terima kasih kepada insan-insan yang ikut pergi trip ni yakni Sofiah, Syafiqah dan Athirah Nur (nama samaran Kakti gais) kerana sudi meluangkan masa bersama-sama serta menjaga kebajikan diri sendiri dan orang lain sepanjang trip ini. Terima kasih jugak atas segala jenis sokongan moral ketika melalui kesusahan hidup sepanjang di Sabah. TAK DILUPAKAN AINUL DAN ALYA WALAUPUN TAK DAPAT IKUT, AWAK BERDUA SENTIASA DI HATI ♥

Terima kasih jugak kepada Agency FS Muslim Urbanstay atas pakej yang disediakan.

Di bawah ni aku bagi secara kasar je kos perbelanjaan kami (seorang):

Tiket penerbangan AirAsia TGG - KUL = RM80
Tiket penerbangan AirAsia KUL - BKI - KUL = RM160
Pakej (driver, tempat tinggal, entrance fees) = RM580
Tiket bas KUL - TGG = RM45
Duit kena tipu = RM130/RM100
Total: RM865

Kami ada beli checked-in baggage 40kg (TGG - KUL & KUL - BKI) dan 50kg (BKI - KUL), beberapa minggu sebelum tarikh penerbangan. Beli online je, modify booking. Aku lupa total semua berapa ahaks.

Kami pilih untuk guna pakej lengkap dengan driver kerana KAMI MALAS NAK DRIVE K ESPECIALLY JALAN PERGI DAN BALIK KK - KUNDASANG, dan kurang mempercayai signal GPS di smartphone masing-masing. Kami sangat bersyukur tak payah drive sebab kalau drive, mesti akan barai teruk.

Sekian sahaja pengalaman pergi ke Sabah dari kaca mata seorang Ipy. Thank you, guys, for reading!

#TripThahabouds SABAH: Day 3

3.8.17

Assalamualaikum gais!

Jadi, untuk hari ketiga ni anda semua bolehlah bersedia secara mental sebab hari ini merupakan hari yang teruk untuk aku, Piah, Piqah dan terutamanya Kakti.

Image result for sad aesthetic

OK, kami bangun solat Subuh kemudian semua bersiap sedia sebab hari ketiga ni macam kemuncak-lah: HARI MAIN AIR! PERGI PULAU! PERGI SNORKELING! YEAH! Kami tak mandi, hanya cuci muka gosok gigi je sebab nanti nak basah jugak kan. Around 8.30 pagi, pakcik datang ambil kami -- menuju ke jeti yang kami sangkakan Jesselton Point.

Hari ini cuaca mendung dan hujan macam PMS sikit, kejap lebat kejap renyai tapi lama jugak lebatnya. Pakcik suruh kami breakfast dulu di Restoran Khalisah di hadapan Pasar Filipina, sebuah kedai mamak yang kami yakin nasi goreng dia tak macam Kundasang. Anyway, kami tak makan nasi goreng, pekena roti canai kay sebab fobia sikit dengan nasi nasi untuk breakfast. Kk.


Sepatutnya naik bot pukul 9am tapi sebab hujan, pukul 10am gitu baru pakcik suruh naik bot. OK masa ni kami pelik-lah kenapa kami bukan di Jesselton Point. Sebab hari sebelum tu dah lalu nampak pintu gerbang JESSELTON POINT besar gila babeng, tapi tempat pakcik turunkan kami tu takde tulis Jesselton Point pun.

Masa naik bot tu kami empat orang je. Memang dekat situ tak ada bot lain dan pelancong tak ada pun.

Destinasi kami hari ini kalau ikutkan, 4 buah pulau: Pulau Gaya, Pulau Manukan, Pulau Sapi dan Pulau Mamutik.

Bot pun meluncur laju ke kawasan perumahan air di Pulau Gaya.

Momen-momen indah

Tak pasti kenapa singgah di sini, tapi bolehlah kami tengok keadaan penduduk di perumahan tersebut. Menurut pakcik bot, kebanyakan orang yang tinggal di sini ialah warga Filipina. Amazed-lah awal-awal tu.

Tema gambar ni: I Am Me

Kami hanya dapat tahu bahawasanya orang tak singgah pun di kawasan ini bila lawat Pulau Gaya lepas Kakti post gambar di Instagram story dengan caption Pulau Gaya dan ada orang reply, "Pulau Gaya ke tu?" :')

Sabar, ada cerita lagi ni.

Momen-momen sebelum tak indah

Kemudian, bot bergerak meninggalkan kawasan Pulau Gaya tu dan tiba-tiba macam berhenti tengah-tengah lautan dalam tu. Secara tiba-tiba juga pakcik bot kata, "Tak boleh snorkeling ni. Cuaca tak baik. Kamu tak beruntung ni."

Lepas dia cakap macam tu, tetiba dia bagi macam brochure gitu, ada pakej sea walking, diving etc. Sea walking tu RM180 sekepala. Kami dah-lah tak bawak duit banyak, sebab nak main air takde nak beli apa-apa pun, makanan pun dah ada.

Kami discuss-lah dalam bot tu, and then kami cakap tak nak. Tapi pakcik bot tu macam mendesak jugak, dia kurangkan harga jadi RM130 sekepala. Kami dah slow slow cakap tak nak, bot masih tak gerak, tapi entah macam mana kami setuju je sebab memandangkan tak boleh snorkeling, marilah pergi sea walking -- whatever that thing was.

Image result for sea walking
Credit gambar: Google

Kat atas tu gambar sea walking. Pakai oxygen tank yang berat gila tu lepas tu, jalan kat railing underwater.

Bila kami dah cakap setuju tu, tiba-tiba bot gerak laju ke satu tempat ni. Rasanya Borneo Reef World kot nama tempat tu, dia macam platform tengah-tengah laut tu. Tak ada-lah tengah sangat, menghampiri darat tapi jauh jugaklah.

Muka happy :')

Sesampainya kami kat Borneo Reef World tu, kami terkezut-lah sikit sebab tak ada orang pun situ. Just pekerja je. Sebabnya, cuaca buruk, pelancong tak dibenarkan naik bot or melawat pulau. Dah sampai Borneo Reef World tu baru kami tahu :')

Cuaca memang buruk sebab laut bergelora gila-gila, masa kami atas bot tu rasa macam naik roller coaster kay..... Kesian Kakti dan Piah mabuk laut. Aku memang suka naik bot, dan Piqah pun kata dia biasa jugak naik bot masa kecik dulu.

Masa kami sampai Reef World tu, SEMUA pekerja kat situ lelaki. Bapak ah seram. Diorang suruh masuk ada aquarium dulu. Aquarium ala-ala Aquaria gitu. Lepas tu baru-lah start sea walking tu. Semua orang buat kecuali Kakti, sebab dia tak berani. Dan dia masih lagi mabuk.

Maka, aku, Piah dan Piqah main-lah jalan-jalan dalam air tu pakai oxygen tank. Seksa jugak sebab pressure tinggi dan telinga memang K.O. Sebelum masuk tu, instructor ada bagi briefing dulu. Ada seorang diver (macam jaga kiteorang dalam air tu lah) ikut sekali dan bagi kami ikan untuk fish feeding. Ye gais, ikan makan ikan :')

Dah siap tu, kami bau hanyir gila. K.

And guess what, tetiba je pakcik bot kata boleh snorkeling :')))))))))))))))))))))))))))

Image result for hades meme i'm fine

Kami pun snorkel-lah sekitar tu, sambil ada seorang pekerja dekat platform tu join sekali jugak - dia duk mengorat Piah dan Piqah dan Kakti. Aku dibawa oleh pakcik pembawa bot (beza dengan pakcik bot ye) pergi snorkel sebab aku je semangat. Orang lain semua berpaut pada pelampung sambil ditarik oleh pekerja yang duk ngorat diorang tu HAHAHAHAHAHAHAH

Aku dapat pegang ikan nemo, pakcik bawak bot tu yang tangkapkan untuk aku. Lepas tu dia tanya, "Best tak dapat pegang nemo?" tapi aku tak faham sebab tengah struggle lap goggle yang berwap tu. Bahaya gila masa tengah snorkel tu laut bergelora cam mende je. Huhu.

Berapa lama aku duk menyelam pun aku lupa. Tapi satu je aku rasa wowwerz: peralatan snorkel dia memang 100% superb. Best one yet. Sebelum ni kalau aku pakai goggle tu mesti masuk air yang kat bahagian mata tu. Yang kat sini perfect ok!

Selain itu, pekerja flirty tu asyik duk cakap, "Beruntung kamu hari ni, orang lain tak dapat datang pun sini. Kamu saja di sini." BAPAK CREEEPY SIA BOLEH DIAM K

Masa dia kata macam tu, dalam otak aku ni dah fikir dah macam mana nak selamatkan kawan-kawan aku kalau ada sesuatu terjadi sebab SEMUA KAT SITU LELAKI (RAMAI PULAK TU) DAN KAMI BEREMPAT JE PEREMPUAN huuu tapi aku yakinkan diri bahawa Allah ada jaga kami. Alhamdulillah kami selamat huhu!

Tak lama lepas tu, kami pun naik bot balik ke tempat kami mula-mula naik tadi. Masa sampai situ baru aku perasan ada notis situ, "CANNOT DISEMBARK HERE" something like that. Rupanya situ tapak pasar basah/pasar malam ke apa entah. Kami naik bot haram rupanya. Sampai situ, Piah and Kakti tergesa-gesa cari toilet sebab nature's calling ye gais and then pakcik bot tu macam cemas tanya diorang nak gi mana SEBAB DUIT DIA BELUM BAYAR LAGI


Aku dan Piqah pun tunggu-lah dekat pakcik bot tu. Kami sedang menanti Pakcik Suari sebab nak pinjam duit dia dulu bayar kat pakcik bot. Duit kami kat homestay. Masa kami cakap duit kami kat homestay tu, pakcik bot tu sengih macam babz je (sorry babz you don't deserve this but) ingat kami ni tak mampu. Ei nak carut lagi rasa ei

Pungpangpungpang, Pakcik Suari pinjamkan duit dia and then jeng jeng jeng. Kakti pun kena bayar RM100 gais. The rest of us kena bayar RM130 sebab buat sea walking tu. Kakti bayar RM100 for nothing gais. Kakti bayar je masa tu, tak ada orang bantah pun sebab semua dah penat dan bau hanyir. WHAT THE HECK

Aku baru sedar jugak masa dekat platform tu, pakcik bot mintak RM150 untuk bayar dekat orang di platform tu. Maknanya sea walking tu RM50 je seorang, total RM150 3 kepala. Selebihnya yang kami bayar tu? :')

Image result for awkward smile

Aku macam pasrah je masa tu sebab benda dah jadi. Huhu. Masa dalam kereta, kami cerita kat pakcik Suari apa yang jadi and then teka gais apa pakcik cakap? Pakcik kata dia dah bayar RM150 extra/advance kat pakcik bot tu sebelum naik bot sebab CUACA BURUK so pakcik Suari bayarkan jugak sebab tak nak KAMI HAMPA TAKLEH PERGI PULAU :') dan sebenarnya pakcik bot tu janji hantar kami balik pukul 3pm tapi pukul 1pm dah ada kat tempat naik bot awal-awal tu.

Sedih juga sebab janji 4 pulau, tapi pergi Pulau Gaya je. Tu pun tak bergaya mana. Hmm. Kuciwa. Sebenarnya pada hari tersebut kesemua aktiviti dan lawatan ke pulau dilarang sebab keadaan cuaca yang tak berpihak kepada kami -- laut bergelora, hujan tak henti.

Pakcik Suari pun kata, "Kita semua ditipu ni," and then dia runsing teruk. Kami ingat lagi, masih fresh di memory dia kata, "Pakcik pun tak tahu. Pakcik ni kerja tangkap ketam saja." Tapi masih bawa kami ke Signal Hill untuk bergambar. Kakti dah mabuk teruk sebab bau hanyir dan dia memang takut air.

After Signal Hill, kami suruh pakcik hantar kami balik homestay. Tapi aku cakap dengan pakcik, bawak kami pergi beli lunch dulu. Aku dan Piah pun pergi-lah beli makanan dekat satu restoran Thai ni. Nama kedai tu Restoran Baiduri banner dia besar gedabak warna merah. Beli nasi lalap satu sorang, sotong goreng tepung, sayur masak apa entah (sorry tak makan sayur), air sorang satu.

Review dari Piah

Balik rumah tu, kami bersihkan diri semua, terus makan beramai-ramai dekat ruang tamu. Makan berselera sungguh, macam duduk rumah bujang! Huhu! Dah habis makan, kami solat, kemudian masing-masing TIDOOOOOOOOOOOO sebab sedih duit melayang.

Kami kemudiannya keluar lepas Maghrib pulak untuk menikmati seafood segar di sekitar Pasar Filipina. Rasanya masa Piah check-in location, nama tempat tu Pasar Besar Kota Kinabalu (Piah kata mungkin jugak dipanggil Todak Waterfront). Dekat situ memang banyak gerai jual seafood, boleh pilih nak yang mana and nak masak apa. Kejap aku belanja gambar.

Kerang sebesar dua ibu jari anda

Sotong segar

PARI MY FEVERET

Mari mari beli seafood!

Udang sebesar adik bongsu anda! Kk tipu je tapi besar la

Kakti pandai tawar-menawar so kami dapat-lah kurang sikit. Kami order semua masak sambal, ikan pari sambal, sotong sambal, udang sambal, kerang sambal. Air aku order air kelapa yang minum dari buah kelapa terus tu. RM5 satu murahnya! Piah minum coconut shake, Kakti air sejuk kosong, Piqah minum air Milo ke teh ais entah, lupa pulak lol

Masa tengah tunggu makanan sampai tu, tetiba ternampak meja sebelah order sotong goreng tepung. TERUS TUKAR ORDER.

Ikan pari bakar masak sambal

Overall sambal dia sedap. Sotong goreng tepung tak sedap sangat, menyesal jugak tukar. Paling sedap ialah udang bakar masak sambal tu. NASIB BAIK SEORANG IPY YANG GEMOK SURUH ORDER UDANG JUGAK huh. At least ada jugak kegembiraan pada hari ketiga ni. Seafood checked! NYUMS!

Piah Piqah dress up tema bibik je

Lupa nak cakap, coconut shake Piah paling best! (manis la sikit) Masa makan tu ada budak mintak sedekah tiba-tiba. Dicuitnya bahu kita, tanjat Ipy! Piah bagi RM3 lepas tu.... makin ramai datang! -_-

Dah kenyang tu, kami pun tunggu pakcik Suari datang ambil untuk balik ke homestay.

Selfie tepi jalan

Malam tu kami tidur lewat sikit, gosip gosip and kemas beg. Gosip tu bukan gosip sangat, lebih kepada rungutan dan luahan perasaan sebab kena tipu dan kesiankan pakcik Suari duit dia melayang RM150 dahlah kerja tangkap ketam je. Dia bagitahu rumah dia rumah papan yang macam tepi-tepi jalan tu je. Huuuuu

RUMUSAN HARI KETIGA (tiba-tiba ada rumusan):

Aku tak letakkan 100% kesalahan pada pakcik bot penipu tu. Salah kami jugak kot sebab pergi cakap ya. Sepatutnya kami teguh pendirian dan SAY NO dari awal. Tapi nak buat macam mana, benda dah nak jadi. Lagi satu, mungkin ini satu pengajaran buat kami semua. Seronok, seronok juga. Tuhan jangan lupa. Huhuhu!

Juga, kena selalu berhati-hati. Nak nak kita ni perempuan kan.

Hari ketiga ini mengajar aku bahawasanya tak semua trip kami akan sempurna. Mesti ada kesusahan jugak. Selain itu (apahal macam karangan BM), kami pun bersyukur sebab kami selamat tak ada apa-apa benda buruk berlaku ke atas diri kami. Yang penting, ingat bahawa Allah sentiasa ada dan kena percaya kat Dia, tak kira kat mana kita berada.

Sama-sama melalui kesukaran bersama sahabat pun lagi mengeratkan hubungan kami. Huhu, mengajar kami untuk sama-sama lift each others' spirits.

Terima kasih Allah kerana sentiasa menjaga kami. :)


NOTA KAKI: Kami guna cara bayaran secara bergilir. Contohnya, hari pertama, dinner Piah yang bayar. Hari kedua, breakfast Piqah yang bayar, beli susu duit Piah, beli aiskrim duit aku and so on. Kami akan catat di aplikasi Splitwise kemudian Splitwise sendiri akan kirakan berapa banyak kami hutang atau dihutang at the end of the trip. Splitwise ni nice untuk travel dengan kengkawan ni. Totally recommended sebab menyenangkan.

Image result for splitwise logo
Free je, boleh download kat Android dan iOS.